divendres, 6 de març del 2015

Escut de mentides (II)

Anterior



2

- Havies fet servir un desintegrador industrial anteriorment, Lando? -Va preguntar en Lobot en un to ple de preocupació.
-Piles de vegades -va dir en Lando, col·locant-se entre la mampara interior i el trineu de l'equip i removent-se fins a trobar una bona posició -. Però no em demanis que et faci una llista. L'estatut de limitacions consideraria altament delictives algunes d'elles. L’R2, podria fer una mica més de llum aquí, just davant meu?
L'androide va dirigir la seva cúpula cap al sostre i va avançar una mica, deixant rere seu diminuts nuvolets de gas sorgit de les seves toveres i alterant lleument l'angle de la il·luminació.
-Molt bé, R2. Queda't on estàs.
-Procura no fer un tall massa profund -va dir en Lobot -. Potser hi ha mecanismes amagats darrere del mur...
-L’R2 ens ha assegurat una vegada i una altra que darrere d'aquesta part de la paret no hi ha absolutament res. El sonograma només mostrava una mampara bastant prima i un segon compartiment de cinc metres de diàmetre a l'altre costat.
-Ja ho sé. Però una nau d'aquesta mida podria tenir unes comportes de deixalles o uns conductes de combustible de cinc metres de diàmetre.
- Saps una cosa, Lobot? Quan perds el contacte amb les teves bases de dades, podries competir amb C3PO en un campionat de velletes espantadisses i emportar-te el primer premi -va dir en Lando, encara que en un to més aviat afectuós -. Algun canvi, C3PO?
-No, amo Lando. No hi ha hagut cap resposta als meus primers nou-cents seixanta-i-un mil vuit-cents...
-Guarda els detalls per als teus arxius, d'acord? -Va interrompre en Lando -. Lobot, C3PO, ja sé que us esteu delint de mirar per sobre de la meva espatlla mentre faig això. Però si estigués en el vostre lloc, em col·locaria de manera que el meu vestit de contacte quedés entre vosaltres i el desintegrador. Si cometo un error, d'aquesta manera potser seguireu estant en condicions d'aprendre alguna cosa.
-Si l’R2 volgués obrir una connexió al seu processador de vídeo, podria... -Va començar a dir en Lobot.
-Fes-ho, R2. -Lando va alçar el desintegrador industrial amb la mà dreta fins a col·locar-lo davant de la seva cara, i després va usar la mà esquerra per ajustar el seleccionador en la posició del gruix d'un cabell i la profunditat en mínima -. Bé, potser aquest missatge per fi acabi obtenint una resposta... -Va afegir, i va activar el desintegrador.
Guiada per la mà ferma i segura d’en Lando, el full d'energia blanc blavosa va anar traçant una línia recta al llarg de la superfície de la mampara. Però quan en Lando va apartar el desintegrador per inspeccionar el seu treball, va descobrir que el feix no havia deixat cap marca: la mampara estava intacte.
-Bé, sembla que he pres massa precaucions -va dir, arrufant les celles -. Acosta’m una mica més el trineu, Lobot.
Quan va haver acabat d'ajustar la seva posició, en Lando es va inclinar cap endavant i va tornar a lliscar lentament el full energètic del desintegrador per sobre de la mampara.
-Però què dimonis...
- Què està passant? -Va preguntar C3PO, molt preocupat, i es va incorporar darrere d’en Lando per poder examinar la paret per sobre de la seva espatlla.
-Un munt de res, això és el que està passant -va replicar en Lando sense intentar amagar el seu disgust -. Ni tan sols he aconseguit ennegrir-lo.
-Crec que t'equivoques, Lando -va dir en Lobot-. Et prego que tornis a intentar-ho, i aquesta vegada mou el desintegrador més de pressa.
Lando va fer que el desintegrador descrivís un ràpid descens al llarg de la superfície de la mampara. La intensa resplendor del full d'energia va deixar darrere seu una prima línia negra, un tall net i recte que es va tancar i es va esvair una fracció de segon després.
- Mampares capaces d’autoreparar-se?
-Això sembla -va dir en Lobot.
-Vaja, just el que necessitàvem -va dir en Lando, desconnectant el desintegrador industrial -. No puc obrir una porta perquè sortim per ella, perquè no és prou ben educada per romandre oberta.
Lobot va atreure la seva atenció amb un suau copet al casc i després va assenyalar el desintegrador.
- Em deixes provar alguna cosa que se m'acaba d'ocórrer?
-El desintegrador és teu, noi.
En Lando li va lliurar i es va fer a un costat, desplaçant-se amb cauteloses estirades de les mans fins que va arribar a l'extrem posterior del trineu de l'equip.
En Lobot va estudiar els selectors del desintegrador industrial durant uns moments i va acabar decidint-se per la posició de potència perforadora mitjana. Aquesta vegada el full d'energia va aparèixer sota la forma d'un con punxegut, que en Lobot va enganxar a la paret fins que la meitat de la seva longitud haver desaparegut dins d'ella. Quan el va apartar, hi havia un forat d'uns pocs centímetres de diàmetre en la mampara.
El forat va començar a tancar-se immediatament, però va necessitar un període de temps perceptiblement més llarg que el tall per esvair-se i, de fet, va romandre obert el temps suficient perquè en Lobot pogués inclinar-se fins enganxar un ull a ell i fer un ràpid cop d'ull per la bretxa.
-Molt astut, Lobot. Molt interessant. Entre un i dos segons, em sembla -va dir en Lando.
-És just el resultat que esperava obtenir -va dir en Lobot, girant-se cap en Lando -. Siguin quins siguin els mecanismes involucrats, omplir un forat exigeix ​​transportar o substituir una quantitat de material substancialment més gran que quan només cal segellar un tall.
- Has vist alguna cosa?
-Res que pugui ser-nos d'utilitat. Alguna classe d'espai obert, tènuement il·luminat. Tot tenia un color més o menys groguenc.
-Provem a fer un forat més gran -va dir en Lando -. R2, disposes d'alguna mena de sensor remot que puguis ficar pel forat?
-La nostra plepa -va suggerir en Lobot -. Podríem obrir un forat i adherir-la a l'altra banda de la mampara. Tant l’R2 com jo som capaços de rebre les dades dels seus sensors.
-No vull fer un forat tan gran -va dir en Lando -. No en aquesta ocasió, almenys... Cada vegada que ens obrim pas a través d'aquesta mampara, li estem recordant a la nau que som aquí. No sé quantes vegades podrem mossegar-lo abans que el Rodamón decideixi que hem de ser aixafats. Bé, R2, pots fer-ho o no?
L’R2 va respondre amb un xiulet ple d'orgull mentre un petit panell de l'equip s'obria en el seu cos amb un espetec i una prima vareta acabada en una diminuta bola platejada s'estenia des del seu interior.
-Oh, no sé per què has de ser tan presumptuós –li va renyar C3PO.
La resposta emesa per l’R2 posseïa totes les característiques d'una grolleria electrònica.
-Bé, doncs jo sí que estic segur que l'amo Lando no ha de mantenir-se al corrent de tots aquests detalls -va dir C3PO, començant a enfadar-se -. Ja no recordo el temps que porto suportant-te, i puc assegurar-te que no m'he dedicat a fer una llista de tots els artefactes que portes amagats dins d'aquest lleig xassís de nan metàl·lic que...
En Lando va deixar escapar un estrident xiulet.
-Ei, parella: deixeu-lo per més tard, d'acord? C3PO, hi ha alguna part del que ha dit l’R2 que jo necessiti conèixer?
-Amo Lando, l’R2 ha dit que els androides astromecànics solen veure’s en la necessitat d'inspeccionar sistemes situats en recintes bastant petits -va dir C3PO en un to francament sec -. Pel que sembla creu que les unitats R2 són prou importants com perquè aquest fet sigui conegut per tots. L’R2 és un androide petit, però està molt orgullós de si mateix.
-Sí, ja... Bé, et confesso que sempre he pensat que és una llàstima que l’R2 no posseeixi la teva modèstia, C3PO -va dir en Lando, tornant a instal·lar-se al centre del trineu de l'equip i recuperant el desintegrador industrial que havia estat sostenint en Lobot -. Has fet alguna amistat nova des que vam començar a fer servir aquesta andròmina?
-No hi ha hagut absolutament cap resposta dels propietaris d'aquesta nau des que vaig començar a tractar de posar-me en contacte amb ells -va dir C3PO-. Li suggereixo que segueixi endavant amb el seu pla, sigui quin sigui.
En Lando va canviar la posició del selector a potència mitjana i va tornar a connectar el desintegrador.
-Acosta't una mica més, R2, vull que fiquis la teva vareta sensora per aquest forat el més de pressa possible. Però no deixis que t'atrapi quan es tanqui. A més tinc una altra feina per a tu i per en Lobot: vull que em digueu quines són les dimensions del forat que obro i exactament quant de temps triga a tancar-se. Esteu tots preparats? Doncs llavors, endavant.
La posició de potència mitjana del selector va permetre que en Lando obrís un forat que gairebé era prou gran per deixar passar un puny. Lando va desconnectar el desintegrador, es va apartar de la paret amb una suau empenta i va executar una ràpida tombarella cap enrere, fent-se a un costat per no destorbar l’R2. L'androide es va col·locar en posició amb fluida precisió, va introduir la vareta en el centre exacte de l'obertura i la va retirar en l'últim instant abans que el forat tornés a desaparèixer.
-Ensenya'ns el que has vist, R2. Fes servir el teu holoprojector -va ordenar en Lando.
L'androide va respondre amb un obedient trinat electrònic i els hi va mostrar un holograma registrat sota una perspectiva d'ull de peix en la qual es veia un passadís de parets lleument corbades que semblaven girar al voltant de la nau o a través d'ella, allunyant-se en dues dimensions. No hi havia ni rastre de vida o maquinària, i l'obertura del forat i la invasió que suposava l'aparició de la sonda detectora de l’R2 tampoc van provocar cap resposta.
-Té un aspecte bastant prometedor -va dir en Lando -. Sigui el que sigui, podria proporcionar-nos accés a una part de la nau. Lobot, R2, quin és el veredicte? Quina mida ha de tenir un forat perquè tots puguem passar a l'altre costat?
-Em temo que hi ha un problema, Lando -va dir en Lobot-. Els mesuraments duts a terme per l’R2 mostren que el forat més gran es va tancar més de pressa, per unitat d'àrea, que el forat més petit.
-Sí, a mi també m'ho havia semblat -va assentir en Lando -. Els sistemes de la nau probablement assignen una prioritat més elevada als forats més grans. Intentes dir-me que creus que no podrem passar?
-La dimensió curta del mur comú que s'estén entre aquell accés i aquesta càmera és d'aproximadament u coma set metres -va dir en Lobot, assenyalant amb un dit -. Si els meus càlculs són correctes, un forat d'aquesta mida només necessitarà sis o set segons per haver-se tancat fins a tal punt que cap de nosaltres podrà passar per ell. Sis o set segons no ens dóna temps suficient perquè puguem traslladar el trineu a l'altra cambra i perquè els quatre puguem passar a l'altra cambra.
-Podria ser suficient. Els soldats dels cossos d'elit es deixen caure pel pou d'una llançadora de combat a un ritme d'un per segon.
-Els soldats dels cossos d'elit tenen al seu favor l’ensinistrament rebut i la gravetat. He construït un model utilitzant el processador de navegació de l’R2. En el millor dels casos, un de nosaltres no aconseguiria passar.
-Bé... Sí, és tot un problema, per descomptat -va admetre en Lando -. I dic que és un problema perquè tinc la molesta sospita que quan obrim un forat d'aquestes dimensions, aquesta nau decidirà que s'ha atipat de nosaltres i tornarà a tractar d'expulsar-nos a l'espai. Crec que no tindrem ocasió d’intentar-ho dues vegades. –Lando va reflexionar durant uns moments i després va moure el desintegrador d'un costat a un altre -. Baixeu del trineu. Necessito fer algunes modificacions.
El trineu de l'equip era un artefacte molt senzill i gens sofisticat. La seva sòlida estructura rectangular contenia els giroscopis, les cèl·lules de combustible i el sistema estabilitzador dels dolls d'impulsió, i també proporcionava agafadors a intervals regulars. La plataforma de càrrega, que consistia en un tramat estàndard de diamants formats per sòlids cables metàl·lics, omplia el buit del marc estructural i proporcionava un gran nombre de subjeccions per a les eines i l'equip. Els dos costats de la plataforma de càrrega del trineu estaven plens de material.
- Modificacions?
-Sí -va dir en Lando -. Crec que necessitem un marc per a la nostra porta.
En Lando es va agafar al trineu amb una mà i va empunyar el desintegrador amb l'altra, i va anar lliscant el full d'energia sobre els llocs en els quals la plataforma quedava unida a l'estructura del trineu. Quan va haver acabat, el trineu havia quedat dividit en dues seccions separades. En Lando va empènyer l'oscil·lant, i pesadament carregada plataforma cap a l’R2.
-Hauràs de remolcar-lo fins a l'altre costat.
Les pinces manipuladores de l'androide van sorgir dels seus panells i es van tancar sobre la plataforma.
-Dóna'm un cop mà, Lobot.
Lobot va anar cap a ell i es va agafar a l'altre extrem de l'estructura del trineu desmantellat.
-M'estic recordant d'unes dades a les quals havia accedit -va dir-. El dissenyador dels temples funeraris dels ma'aoodes va ordenar als seus artesans que col·loquessin trampes en tots els passadissos visibles, i els va dir que totes les trampes havien de tenir l'aspecte més invitador possible.
-Just el que necessitava sentir en aquests moments, Lobot -va dir en Lando-. Si sortim d'aquest embolic, hauries de pensar a iniciar una nova carrera com a animador i conseller espiritual. Esteu preparats?
- Què he de fer jo, amo Lando?
Lando va inspeccionar el desintegrador de combat de la pistolera del seu vestit i després va col·locar el selector del desintegrador industrial a la posició de màxima amplitud.
-Afegeix això a les nostres disculpes -va dir, i va dirigir el desintegrador industrial cap la mampara -. Agafeu-vos.
El brillant centelleig del feix desintegrador va deixar momentàniament encegat la pantalla del vestit de contacte d’en Lando, i el material vaporitzat en què havien quedat convertits els dos metres quadrats i mig de mampara va omplir l'aire sota la forma d'un núvol gris. El forat va començar a tancar-se abans que en Lando pogués tornar a veure amb claredat.
-Vinga, vinga... Poseu-vos en fila! -Va cridar.
En Lando i en Lobot van empènyer el marc fins posar-lo a la posició adequada, i la mampara es va tancar al seu voltant tan ràpidament com si el marc hagués estat fet expressament a la seva mida.
Però tot just havien acabat de col·locar el marc van sentir com un gemec ofegat retrunyia per tota la nau, fent vibrar amb els ecos d'un so que no venia de cap direcció concreta. Tot el que els envoltava era estrany i desconegut, però el so resultava curiosament familiar: era la signatura inconfusible d'una classe de tensió que anava envellint els cascos dels vaixells de grans dimensions i que acabava provocant una forma d'autodestrucció molt espectacular coneguda amb el nom de ruptura de sortida. Era el grunyit de la sortida, el so inconfusible que es produïa quan algunes parts de la nau emergien de l'hiperespai uns quants nanosegons abans que la resta, després que el camp de salt s'hagués col·lapsat.
-Em temo que aquesta és una d'aquelles ocasions en què preferiria haver-me equivocat -va dir en Lando, movent frenèticament la mà lliure -. De pressa, R2. Vinga, vinga!
El petit androide es va llançar cap a l'obertura, remolcant la plataforma plena d'equip darrere d'ell. Durant un moment en Lando va pensar que el marc era massa petit perquè l’R2 pogués passar per ell. Però l'androide va retreure les seves erugues tot el possible, va fer girar el seu cos i va aconseguir passar pel forat, encara que amb només escassos centímetres de marge. La plataforma de l'equip va seguir i va entrar sense cap dificultat.
- Espera m, R2! -Va cridar C3PO, agitant frenèticament els braços i les cames en l'aire.
-Endavant -va dir en Lando, girant-se cap en Lobot per passar-li el desintegrador industrial i fent-li senyals que avancés-. Jo m'ocuparé de C3PO.
Lobot no va necessitar que s'ho digués dues vegades, i es va llançar pel llindar improvisat amb els peus per davant, en un moviment tan impecable com el d'un gimnasta que executa un gir a la barra de les paral·leles. Mentrestant, en Lando va subjectar el cable de seguretat del cinturó del seu vestit de contacte a una de les connexions del trineu i es va impulsar cap a l’androide de protocol, amb la mà enguantada estesa cap a ell.
-Oh, gràcies, amo Lando -va dir C3PO, agafant-se al braç d’en Lando amb un visible alleujament. Un instant després va veure com els ulls d’en Lando es dilataven de sobte sota els efectes de l'alarma -. Què passa, senyor?
Lobot, que estava observant des del passadís interior, va veure el que en Lando acabava de veure quan la seva mirada va anar més enllà C3PO per posar-la en la mampara exterior: una petita obertura del tipus iris havia aparegut en ella i s'estava engrandint ràpidament, convertint-se en una escotilla que no va trigar a revelar la gelada negror tatxonada d'estrelles que s'estenia més enllà d'ella. Uns instants després els micròfons externs dels seus vestits van captar el xiulet de l'aire que escapava al buit.
Lando no disposava de temps per respondre a la pregunta del preocupat androide.
-Compte, nois... Vaig a enviar-vos un paquet urgent! -Va udolar, i, subjectant fermament a C3PO pels braços, va fer girar a l'androide de protocol en un veloç arc per llançar-lo cap al forat.
Lobot, que ja havia donat suport en el marc per no perdre l'equilibri, va estendre els braços, va agafar a C3PO pel peu dret i va estirar fins a ficar-lo al passadís interior.
Però el torrent d'aire que es lliscava pel passadís interior i sortia per la ferida s'estava fent cada vegada més incontenible, i en Lobot haver de fer un considerable esforç per evitar ser arrossegat per ell.
No era l'únic que estava tenint problemes. Els impulsors de l’R2 no eren prou potents per poder resistir l'estirada d'aquell vendaval udolant, i el petit androide astromecànic va deixar anar un estrident xiscle electrònic veient-se inexorablement arrossegat cap a l'obertura al llarg del passatge interior, malgrat la tossuda decisió amb què s'aferrava a la plataforma de l'equip.
Lando estava flotant a la deriva al centre de l'escotilla, atrapat i impotent a l'extrem del seu cable de seguretat i amb els seus peus colpejant la vora de la comporta exterior, mentre l'aire tirava d'ell en la seva veloç fugida cap al buit espacial.
Només C3PO es trobava relativament fora de perill, amb el seu cos metàl·lic estès sobre un extrem de l'estructura del trineu i bloquejant una part de l'obertura. Però estava agitant els braços tan desesperadament com una eruga espinosa del fang a la que algú hagués donat la volta.
- Haureu de tallar el marc! -Estava cridant en Lando pel comunicador-. Talleu el marc i es desprendrà de l'obertura, i llavors la resta del forat es tancarà... Feu-ho!
-No mentre estiguis a l'altra banda -va dir en Lobot, grimpant per sobre de C3PO per arribar a l'extrem del cable de seguretat adherit a la subjecció-. Aquest cable té una politja de pressió. Intenta utilitzar-la per venir cap a nosaltres.
-No servirà de res -va dir en Lando-. La corriola mai podrà remolcar tant de pes. Vols tallar el marc d'una vegada, si o no?
Lobot va tornar el cap cap al final del passadís per esbrinar si ell i C3PO corrien perill de ser expulsats a través del forat per l'envestida d'un R2 incapaç de controlar la seva trajectòria i la del seu carregament. Però, i pel seu gran alleujament, en Lobot va veure que l’R2 havia aconseguit enganxar-se a una de les parets del passatge, on havia obert un petit forat amb el seu soldador d'arc i havia permès que el forat tornés a tancar-se al voltant d'un dels seus braços de reparacions després. De moment l'àncora semblava estar resistint l'estirada de l'aire, i en Lobot va tenir la impressió que el corrent estava començant a debilitar-se.
-Oblida-ho -va dir, i va estendre els braços per entre les cames tensades que el mantenien dins del marc fins que va poder agafar el prim cable de seguretat. El Cyborg va començar a estirar el cable movent primer una mà i després una altra, atraient al Lando cap a ell com si fos un enorme peix blanc. El prim cos d’en Lobot amagava unes sorprenents reserves de força, i els seus dits no van trigar a arribar a l'anell de remolc del vestit d’en Lando, que es trobava a la part de darrere del coll-. I ara, utilitza els teus impulsors: vertical màxima, d'acord?
-Vertical màxima -va repetir en Lando.
Amb un fluid moviment ple de potència, en Lobot va fer passar al Lando per entre els seus genolls, que havia separat tant com li era possible, i al mateix temps es va tirar enrere perquè les cames d’en Lando no xoquessin amb ell mentre llançava el seu cos cap a l'altre extrem del passadís.
En Lobot va tornar a alçar-se i, sense perdre ni un instant, va empunyar el desintegrador industrial i va tallar el marc improvisat per dos llocs. Cada tall va anar acompanyat per una petita erupció d'espurnes, a la qual va seguir un nuvolet de propel·lent D20 quan en Lobot va desprendre la secció del marc delimitada pels talls mitjançant una potent puntada de peu. La secció de marc tallada va sortir del forat i va començar a girar en el buit, viatjant cap a l’escotilla pel corrent d'aire.
La mampara va gemegar sota en Lobot i la resta del marc va començar a cedir, doblegant-se ràpidament cap a un costat fins que també va acabar sent arrossegat pel corrent d'aire. Uns segons després el forat ja s'havia tancat sota d'ells, i l'estrident xiulet produït pel raig d'aire es va intensificar fins a esdevenir una nota agudíssima abans d'esvair-se per complet, deixant-los envoltats del silenci més absolut.
-Bé, suposo que aquest truc de l'entrada només es pot utilitzar una vegada -va dir en Lando. La suor havia entelat l'interior de la placa facial -. On vas aprendre aquesta maniobra que has fet servir per ficar-me pel forat?
-La vaig aprendre a Oko I quan vaig passar uns dies allà baixant pels torrents en una bassa -va dir en Lobot-. És el mètode més eficaç per treure a un company de bassa del riu abans que els blocs de sofre gelat l’arrosseguin al fons. Des de llavors no havia tornat a agafar-me unes vacances -va afegir.
-Mai deixaràs de sorprendre’m, Lobot -va dir en Lando -. Esteu tots bé?
-Estic segur que alguns dels meus circuits s'han reescalfat -va declarar C3PO-. Amb el seu permís, amo Lando, m'agradaria dur a terme una rutina d'autodiagnòstic.
-Endavant -va dir en Lando-. Mentrestant, nosaltres traurem a l’R2 d'aquest forat que ha fet. Després podrem començar a decidir què fem a continuació.
-Això no hauria de resultar massa difícil -va dir en Lobot-. Les opcions semblen reduir-se a anar per aquí... -Va creuar els braços sobre del pit, usant un dit de cada mà per assenyalar les dues direccions possibles -, o per aquí.
-Shhh -va dir en Lando, decantant el cap -. Espera un moment... Escolta.
Els dos van escoltar en silenci i amb creixent consternació. Els ressons ofegats del grunyit d'entrada van ressonar durant una bona estona a les misterioses cavitats del Rodamón abans d'esvair-se.
-Maledicció -va dir en Lando, i va sospirar -. Ha tornat a saltar.

-Aquí hi ha alguna cosa interessant -va dir la Josala Krenn.
Kroddok Stopa es va inclinar sobre el sensor de superfície. La imatge de colors falsos mostrava les ondulacions traçades per la gran glacera en la seva serpentejant trajectòria al llarg d'una vall de parets molt escarpades que anava fent-se més ample a mesura que es dirigia cap a un mar gelat.
- On?
-Aquí -va dir la Josala, assenyalant una filera de taques blavoses escampades al llarg de l'extrem nord-est de la glacera -. Han aparegut en les lectures del radar de detecció lateral, i segons els sensors tenen entre onze i dinou metres de gel a sobre.
- Poden ser roques de la morrena lateral?
-No, i per dues raons. En primer lloc, les seves dimensions són tremendament regulars: tots tenen forma oblonga, i mesuren entre un coma cinc i dos metres en l'eix més llarg. I en segon lloc... Què saps sobre les línies de flux a la zona d'acumulació d'una glacera?
-Res de res.
-Tot el que cau sobre la superfície d'una glacera es va desplaçant vall a baix juntament amb el gel, i es va enfonsant en el cos principal de la glacera a mesura que la neu li va caient a sobre -va dir la Josala-. La morrena lateral que travessa aquesta part de la glacera està formada per roques que s'han anat desprenent d'aquest cingle -va seguir dient, i va assenyalar una vall lateral que es trobava bastant enrere en la trajectòria recorreguda per la glacera.
-Això vol dir que quan la roca arriba aquí...
-Es troba a cinquanta metres de profunditat. Aquests objectes no porten tant de temps dins del gel com la roca que hi ha per sota d'ells, i a més haurien d'haver aparegut en algun punt d'aquesta zona del gel.
La Josala va descriure un cercle amb el dit per sobre d'una àrea plana que es trobava gairebé al començament de la vall.
-Just al centre del no-res -va dir l’Stopa.
-Exacte. –la Josala va reflexionar en silenci durant uns moments, i el seu rostre es va arrufar en una ganyota pensativa -. En els casos de canvi climàtic de naturalesa cataclísmica sempre resulta bastant difícil establir una cronologia fiable, naturalment, però tot i així... Bé, siguin el que siguin, jo diria que només porten entre cinquanta i cent anys dins del gel.
L’Stopa va obrir molt els ulls.
-Cadàvers. Enterraments al gel.
-Això és el que havia pensat.
-Té sentit. Grups nòmades, o potser cavernes en algun lloc dels voltants..., grutes al gel, probablement.
-Si hem aconseguit descobrir on van morir, és igual on visquessin.
- A quina profunditat es troba el més pròxim d'aquests cossos? Onze metres, vas dir? –la Josala va assentir, i l’Stopa es va tornar cap al pilot -. Anem a necessitar el nostre vehicle d'exploració.
-Kroddok...
-Ho sé, ho sé. Però escolteu-me abans: esperarem fins que faci bon temps -va dir l’Stopa, amb una guspira d'animació il·luminant-li els ulls pensant en el que farien -. Col·locarem el vehicle d'exploració just a sobre del jaciment. Deixarem el motor funcionant en punt mort perquè no hi hagi cap possibilitat que alguna cosa es congeli. Podrem treballar des del compartiment de càrrega, perquè l'únic que hem de fer és obtenir un nucli. El nostre equip hauria de ser capaç d’aconseguir-ho.
- Vols perforar fins a obtenir un nucli? -Va exclamar la Josala, horroritzada-. Això destrossarà les restes.
-Sí -va dir l’Stopa-. Ja sé que viola els protocols habituals, però no ens han enviat aquí per recuperar cadàvers. Ens han enviat aquí per obtenir material biològic, no? Quan arribin els nostres reforços, poden baixar i excavar en els altres jaciments arqueològics. Però fins que això no passi, així tindrem una cosa que podrem analitzar i sobre el que podrem informar.
La Josala moure el cap.
-Francament, preferiria esperar que arribi la gent que sap el que està fent.
-Però nosaltres sabem com obtenir una mostra de nucli -va dir l’Stopa -. Fins i tot un aprenent de primer any sap com fer-ho, Krenn. Sortirem d'allà en trenta minuts..., potser en vint.
La cara de la Josala seguia mostrant amb tota claredat la seva reluctància.
En Kroddok se li va acostar una mica més i va baixar la veu.
-Amb la bonificació de l’INR n'hi hauria prou per finançar l'expedició a Stovax -va dir-. Però si esperem a què arribi l’Abismes de Penga, llavors haurem de compartir la bonificació amb ells. De fet, fins i tot és possible que al final no vegem ni un sol crèdit de tots aquests diners.
Després va guardar silenci durant uns moments per veure si aquest últim argument aconseguia convèncer-la.
-Et dono la meva paraula que ens anirem al primer senyal de què hi hagi problemes -va seguir dient -. No, millor encara... Et vaig a nomenar cap de l'expedició. Quan tu diguis «S'ha acabat», llavors s’ha acabat.
La Josala, que encara tenia les celles arrufades, va alçar la mirada cap a ell i el va contemplar en silenci, i després els seus ulls van anar cap al pilot.
-Ja ha sentit el doctor Stopa -va dir per fi-. Anem a necessitar el nostre vehicle d'exploració.

El petit Explorador Mundial Mark II dels arqueòlegs va lliscar ràpidament sobre el cim del pic nevat que s'alçava al sud-oest de la glacera i va iniciar el seu descens cap a la vall.
-Us he localitzats en el feix de transmissió a vuit-cents cinquanta metres -va dir la veu del pilot de l’IX-26.
Els sistemes de navegació i bancs sensors del vehicle d'exploració eren molt menys eficaços que els de la Fura, raó per la qual el pilot havia estat guiant l’Stopa i en Krenn cap al seu destí des del començament del seu viatge.
-Rebut -va dir l’Stopa, que estava manejant els controls-. Vaig a desconnectar els propulsors de vol i passaré a la modalitat d’aerolliscador.
-Set-cents. Sis-cents. Cinc-cents cinquanta... Vist en les pantalles semblava molt menys escarpat -va dir la Josala.
-Els vehicles d'exploració poden enfilar-se per pendents de fins a quaranta graus. No tindrem cap problema.
-Serà com perforar roca.
-Però el gel no desgastarà les perforacions de la manera en què ho fa la roca -va dir l’Stopa-. Ho aconseguirem, no et preocupis.
-Dos-cents vint -estava dient el pilot pels auriculars de l’Stopa -. Torça una mica cap a estribord.
-Rebut -va dir l’Stopa-. Krenn, hem d'intentar...
Un núvol de partícules blanques va sorgir sobtadament del no-res per sota del vehicle d'exploració i es va escampar al voltant de la cabina, reduint la visibilitat fins a deixar-la pràcticament a zero.
-Els raigs de les nostres toveres estan removent la neu del sòl -es va afanyar a dir l’Stopa. Va moure la palanca de control, i el vehicle d'exploració va sortir àgilment del núvol, que de seguida va començar a dissipar-se sota d'ells-. Tranquil·litza't. No és gens seriós.
-Cent cinquanta.
-No pots baixar enmig d'un núvol de pols de neu -va dir la Josala-. Si et poses al costat d'un d'aquests massissos gelats, bolcarem abans que els anivelladors hidràulics puguin fer res per evitar-ho.
-Noranta-cinc.
-Em mantindré a deu metres d'altura fins que els raigs de les toveres hagin dispersat totes les restes soltes de la zona -va dir l’Stopa sense immutar-se -. Si els sensors hologràfics inferiors no em donen una imatge prou clara, aleshores no intentaré baixar. D'acord?
-D'acord -va dir la Josala, i va sospirar.
-Seixanta -va dir el pilot -. Ves reduint la velocitat si no vols passar-te de llarg.
L’Stopa va fregar els frens d'aire amb la punta d'un dit i va fer retrocedir la palanca de control amb un moviment gairebé imperceptible. El vehicle d'exploració va començar a baixar cap a la glacera, i va tornar a veure’s embolicat en una massa de neu remoguda pels raigs de les toveres. Però el núvol que s'arremolinava al seu voltant no va trigar gaire a anar tornant-se menys espès, i l'horitzó va reaparèixer.
-Vint-i-cinc.
La Josala mantenia els ulls clavats en els visors de la carlinga.
-No puc fer-me una idea de les distàncies sense tenir un referent. Aquesta mena de llosa de gel tan gran d'aquí...
L’Stopa li va donar uns copets al braç.
-És més gran i està més lluny del que creus.
-Deu. Vuit. Cinc. A poc a poc, a poc a poc...
-Porta’m fins a més-setze. Vull col·locar la cua del vehicle d'exploració just a sobre.
-Estàs a sobre. Més-6. Més-nou. Més-catorze...
L’Stopa va baixar la palanca de control amb una brusca empenta i el vehicle d'exploració va baixar de sobte i es va posar amb un impacte que el va fer vibrar, quedant amb el morro inclinat cap avall i iniciant un lent lliscament lateral. El vehicle va acabar detenint-se amb una altra petita sacsejada, i després es va anar redreçant a poc a poc.
-Hem arribat -va dir l’Stopa, activant ràpidament els sensors inferiors i examinant les imatges que transmetien.
Els més propers a les toveres havien quedat recoberts per una capa de vapor de gel congelat, però els sensors de proa i de popa estaven clars. El suport davanter semblava haver quedat incrustat en una petita esquerda, encara que no hi havia cap dany evident. La popa del vehicle d'exploració estava perfectament anivellada per sobre del gel.
-Bé, no ha estat gens malament -va dir l’Stopa amb un somriure, i va passar els sistemes a la modalitat d'espera.
-Fem el que hem vingut a fer i fotem el camp d’aquí, d'acord? -Va replicar la Josala en un to bastant malhumorat.
Es van arrossegar al llarg de l'accés que passava per sobre del compartiment motriu orbital i acabava a l'hangar de l'equip. Un cop allà es van embolicar en les seves peces per a la neu improvisades, ajudant-se l'un a l'altre: l'únic vestit espacial d'emergència de la Fura per a ella i un vestit aïllant estàndard de miner per a ell, amb els guants del vestit espacial del pilot de la Fura com a protecció addicional.
Quan les portes de l'hangar de l'equip van girar sobre les seves frontisses i es van obrir, cap dels dos estava preparat per enfrontar-se als encegadors centelleigs de la glacera. El cel estava totalment clar, i el sol blanc-blavós il·luminava el paisatge amb un fred foc cristal·lí tan enlluernador i encegador com el del mateix sol. El visor del casc de la Josala es va enfosquir per filtrar la resplendor, però l’Stopa va haver de desviar la mirada i aclucar els ulls per no quedar totalment encegat.
- Això és realment espectacular! -Va exclamar, visiblement entusiasmat.
-Ja et dedicaràs a contemplar el paisatge quan haguem acabat –li va renyar la Josala.
Tot va requerir més temps del que hagués degut. La base del trepant per a l'obtenció de nuclis no volia quedar encaixada en la posició d'encesa, el que va donar un nou motiu de preocupació a la Josala i va fer que es preguntés si les comportes de l'hangar es tancarien correctament quan hagi arribat el moment de marxar. Els guants amb prou feines els hi permetien usar les mans, i van convertir la rutina de muntar les primeres seccions del tub de perforació en una autèntica prova. Quan la Josala va intentar localitzar el cadàver enterrat sota d'ells mitjançant un sondeig sònic, el resultat va quedar contaminat per una sèrie d'ecos embogits. La muntura giroscòpica del trepant havia quedat recoberta per una fina capa de gel que no es trencaria fins que haguessin activat el trepant, la qual cosa va complicar encara més l'alineació dels sondejos sònics de la Josala.
Però després de molts esforços la punta del trepant per fi va començar a obrir-se pas a través de la superfície de la glacera i va anar avançant cap a les seves profunditats.
- Set seccions! -Va cridar l’Stopa per fer-se sentir per sobre de l’estrèpit del trepant-. Amb aquest angle, necessitarem set seccions.
La Josala va agitar la mà per indicar-li que li havia sentit i es va donar la volta per agafar la secció següent de la plataforma. La secció va semblar ondular sota els seus dits, i la Josala s'afanyà a retirar la mà. Va col·locar el guant sobre la paret de l'hangar i va percebre una lleu vibració. Va ser llavors quan va comprendre que el que havia pres per tremolors del seu cos era en realitat un continu estremir de la coberta del vehicle d'exploració, que estava vibrant sota els seus peus. El trepant havia començat a rugir, com si els seus anells de fixació s'haguessin desintegrat i els lubricants s'haguessin convertit en una massa sòlida que estava sent triturada pels girs de la perforació.
- Apaga'l! -Va cridar, anant cap a l’Stopa. El seu company estava inclinat sobre l'impulsor del trepant, amb tota la seva atenció concentrada en la seva lenta progressió-. Apaga'l!
L’Stopa va alçar la mirada cap a ella sense entendre res, i la Josala va allargar la mà cap als controls.
El cilindre del nucli perforador es va aturar després d'haver descrit un últim gir, però ni la vibració ni el soroll van cessar. De fet, va passar tot el contrari: el soroll s'estava intensificant, i els tremolors s'anaven tornant cada vegada més violents.
Amb la por i la desesperació cremant ja en els seus ulls mentre romanien immòbils en l'hangar de l'equip, els dos van aixecar la vista cap al cingle que s'alçava darrere d'ells, el cingle que havien sobrevolat feia tan sols uns minuts, aquell cingle que havia semblat una enorme massa de cotó banyada per la llum del sol. Tota la part central del cingle havia quedat sobtadament oculta darrere d'un mur de gel i neu que avançava a gran velocitat, allargant-se i enfilant cap al cel a mesura que s'aproximava.
No hi havia cap possibilitat de buscar refugi en aquell cel. L'allau va caure sobre ells abans que tinguessin temps de recordar la paraula. Va arrossegar el vehicle d'exploració per davant d'ella amb tanta facilitat com si fos una joguina, omplint tots els seus buits amb els seus dits de neu i embolicant-lo en la furiosa turbulència de remolí gelat.
La boja envestida del torrent es va anar frenant a poc a poc i quan per fi es va aturar després d'haver avançat fins a més enllà del centre de la vall, hi havia dos cadàvers més enterrats en el gel esperant l'arribada de l’Abismes de Penga.

-El primer que necessitem és alguna manera de tornar a trobar aquest lloc, i aquest passadís sembla notablement desproveït de peculiaritats que puguin servir per orientar-nos -va dir en Lando, tornant a usar el desintegrador industrial per tallar un petit triangle una cantonada de la plataforma de l’equip -. On era la nostra entrada? Aquí?
-Més avall -va dir en Lobot-. Aquí.
-M'alegra que estiguis tan segur -va dir en Lando-. He donat tantes voltes que he acabat totalment desorientat. -Va fer un petit tall a la mampara i va introduir un costat del triangle en ell, i després el va mantenir allà fins que la mampara va tornar a tancar-se al seu voltant. Després va col·locar el palmell de la mà sobre la mampara i va intentar arrencar el trosset de metall de la paret-. Bé, això hauria de ser suficient perquè no ens perdem.
En Lobot va anar cap a ell amb un tros de cable a la mà.
-Potser necessitem més d'un cartell indicador abans que això hagi acabat -va dir, ficant el cable per un dels orificis en forma de diamant i nuar els dos extrems -. Aquest nus serà el nostre primer punt d'orientació. En el següent farem dos nusos.
-D'acord -va dir en Lando, donant l'esquena a la paret-. Hi ha una cosa que em va passar per alt quan vam fer l'inventari. He cremat aproximadament el seixanta per cent del meu propel·lent intentant arribar fins aquí.
-A mi em queda un noranta-u per cent -va dir en Lobot-. Per desgràcia, no hi ha cap manera de poder compartir les meves reserves.
-Potser acabis havent de portar-me a coll, i això seria una forma de compartir-les -va replicar en Lando-. Què tal aneu de massa d'impulsió, C3PO?
L’R2 va emetre un bombolleig electrònic, i C3PO es va encarregar de traduir-lo.
-L’R2 diu que encara disposa d'unes reserves de propel·lent força considerables, però li agradaria ser informat en el cas que algun de nosaltres localitzi una connexió energètica.
-Amb una mica de sort, estarà just al costat d'una vàlvula d'oxigen -va dir en Lando en un to bastant sarcàstic -. Molt bé... Tenim un seriós problema de supervivència. El Rodamón ha donat dos salts hiperespacials, i hem de suposar que aquest segon salt li ha permès treure’s de sobre qualsevol classe de persecució que hagi pogut organitzar en Pakkpekatt. Això vol dir que la nostra primera prioritat és localitzar i incapacitar el sistema d’hiperimpulsió, i aturar aquesta nau.
-Però amo Lando... Si avariem els hiperimpulsors, llavors ens trobarem flotant a la deriva en el buit -va protestar C3PO.
-No sabem quant de temps passa el Rodamón a l'hiperespai. Poden ser setmanes, mesos o anys. La galàxia té cent vint mil anys llum de diàmetre. Estar flotant a la deriva en el buit em sembla una situació preferible a l'actual.
-Amo Lando, no seria més prudent que trobéssim als propietaris d'aquesta nau i els demanéssim que ens portessin de tornada a Coruscant?
-C3PO, crec que ara aquesta nau ha passat a ser de la nostra propietat -va dir en Lando -. Si volem sobreviure, hem d'actuar com si ens pertanyés. -Lando va anar indicar-ne les prioritats amb els dits -. En primer lloc, hem de trobar alguna manera d'aturar-la. En segon lloc, hem d'esbrinar en quina situació ens deixa això. En tercer lloc, hem d'esbrinar qui és el nostre amic més proper. En quart lloc, hem de trobar alguna manera d'enviar un senyal. Si aconseguim fer tot això abans que en Lobot i jo ens quedem sense aire i de què vosaltres dos us quedeu sense energia, llavors podrem començar a preguntar-nos qui va construir el Rodamón i per què.
-Potser haguem d'enfrontar a aquestes preguntes per poder assolir els nostres objectius -va dir en Lobot.
-Potser -va admetre en Lando -. Però certes experiències anteriors m'han ensenyat que no cal saber gran cosa sobre la maquinària de precisió per poder destruir-la. -Va alçar la mà i va assenyalar amb un dit, primer cap a l'esquerra i després cap a la dreta -, On creus que hi haurà els hiperimpulsors? A popa o a proa?
-La col·locació més eficient sempre és la més propera al centre de la massa -va dir en Lobot-. Cap endavant.
En Lando va assentir.
-Doncs anem cap allà.

El coronel Pakkpekatt esperava impacientment al costat del centre de comunicacions mentre el creuer Gloriós sortia de l’hiperespai. L'armada perseguidora s'havia desplegat al llarg de quaranta anys llum, i el Gloriós era la segona granadura del collaret que havia format.
-Vagi passant-me’ls tan de pressa com hi arribin -va dir al tècnic assegut davant dels controls.
-Sí, senyor. Estic veient sis despatxos... Tenim una directiva d'acció d'emergència emesa pel Departament de la Flota i dirigida al capità Garch, una carta blava de l’INR, tramesa al capità Hainmax, un despatx amb el segell de «Urgent» procedent de l'Institut Obroà, i tres informes procedents del Raig, el Pran i el Nagwa.
-Les tres naus que estan darrere de nosaltres -va dir en Pakkpekatt -. Molt bé. Envieu els despatxos a la meva consola.
En Pakkpekatt va travessar el pont amb llargues i àgils gambades, es va instal·lar a la seva butaca especial i va connectar la pantalla d'alta seguretat. Ni la seva cara ni el seu comportament va trair cap emoció mentre anava llegint un despatx darrere l'altre. Quan va haver acabat, va fer girar el monitor sobre el seu eix amb una suau pressió dels tous dels seus dits i va deixar escapar un llarg xiuxiueig.
-Major Legorburu.
Ixidro Legorburu, l'oficial d'intel·ligència m'halelià que exercia les funcions d'ajudant tàctic d’en Pakkpekatt, va anar ràpidament a la seva consola en resposta a la crida.
-Coronel...
-Acabem de rebre un avís de nivell U que afecta tota la Flota -va dir en Pakkpekatt, desplaçant el monitor cap amunt perquè el Major pogués llegir la directiva d'acció d'emergència -. La meva sol·licitud de naus addicionals per a la recerca ha estat denegada. He rebut ordres de rellevar dels seus deures actuals al Rondaire, el Pran i el Nagwa perquè puguin tornar a incorporar-se als seus comandaments respectius el més de pressa possible.
-Això suposa perdre gairebé la meitat dels efectius amb què comptàvem, senyor -va dir Legorburu, movent el cap -. Què esperen que fem?
-Fracassar, aparentment -va dir en Pakkpekatt en un to tan sec com tallant -. També m'ha informat que el Gloriós pot ser apartat de la missió en qualsevol moment. Hem de romandre en situació d'alerta d'una hora, la qual cosa significa no donar salts superiors a mig any llum.
-Almenys això ens permet seguir endavant amb la nostra recerca -va dir en Legorburu-. Però hauríem de fer avançar al Kettemoor perquè omplís el buit que s'obrirà en la nostra formació quan el Rondaire se’n vagi. De totes maneres, a hores d'ara ja haurien d'haver acabat els treballs de recuperació.
-El Kettemoor ja ha saltat cap a Nichen amb els morts i ferits del Kauri a bord -va dir en Pakkpekatt-. No tornarà a reunir-se amb la resta de la nostra flota fins d'aquí un dia com a mínim..., això suposant que li permetin tornar.
En Legorburu no havia apartat els ulls de la pantalla.
-No ho entenc, coronel. A què ve aquest canvi de prioritats tan sobtat? Què està passant a Coruscant? Si no poden prescindir d'una canonera construïda fa trenta anys i d'un parell de navilis interdictors, deu ser alguna cosa realment seriosa.
-Aquesta informació no m'ha estat facilitada -va dir en Pakkpekatt, i els seus llavis es van corbar en un ombrívol grunyit d'amenaça hortek.
-Potser pugui fer alguns esbrinaments en els canals extraoficials -va dir en Legorburu-. Vol que ho intenti?
En Pakkpekatt va assentir.
-Faci-ho, si us plau -va dir -. M'agradaria tenir una idea més clara a qui he d’enfrontar-me per mantenir viva aquesta missió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada