dimarts, 3 de març del 2015

Abans de la Tempesta (XI)

Anterior



11


Quan el coronel Pakkpekatt va arribar al comunicador més pròxim, la Dama Afortunada ja estava a només dos quilòmetres del Rodamón i continuava apropant-se a una velocitat moderada que, tot i així, col·locaria al iot espacial en posició d'atracada d'aquí a uns minuts. L'espectacle va fer que les crestes d'amenaça de l'esquena d'en Pakkpekatt s'alcessin en tota la seva esplendor, i la seva gola es va tornar de color carmesí en una exhibició de fúria que cap dels membres de la dotació del seu pont de comandament havia presenciat amb anterioritat.
-Està vostè completament boig, Calrissian -va dir en Pakkpekatt amb gèlida calma -. Li prometo que això li costarà quelcom més que el seu rang.
-Coronel, crec que em prendré les seves paraules com una promesa que farà el que pugui per ajudar-me a seguir amb vida el temps suficient per satisfer aquesta delicadíssima sensibilitat que li permet ofendre’m amb tanta facilitat. Tinc entès que la Flota no permet formar consell de guerra a un cadàver.
-Hi ha altres usos per als cadàvers -va dir en Pakkpekatt amb un somriure glaçat -. Bé, aprofitant que de moment segueixen vius, potser li agradaria incloure les seves justificacions en el registre oficial.
-Serà un plaer -va dir en Lando -. La seva decisió d’excloure'ns de l'equip d'incursió va posar en perill no només les vides d’en Bijo i els seus homes, sinó també tota la missió. I l'actitud que va mantenir durant la reunió d'ahir em va convèncer que mai dedicaria ni un sol minut del seu temps a res del que poguéssim posar damunt de la taula, així que...
- Que potser es pensa que sóc responsable de la seva temeritat? –El va interrompre en Pakkpekatt, deixant-se dominar per un esclat de ràbia que va vaporitzar la seva gelada calma anterior en qüestió de segons -. Vostès no han posat res sobre la taula. Està clar que quan va arribar aquí ja posseïa informació secreta sobre aquesta nau, i que després va negar posseir aquesta informació i que no se’ns ha permès accedir-hi.
- Informació secreta? Què dimonis està dient, coronel?
- Oh, apa, però si vostè mateix acaba d'admetre-ho! Vostè és l'únic que sabia que l'equip d'incursió correria perill. I ja sabia que l'objectiu estava esperant un senyal de resposta, senyal que vostè ja posseïa.
-Coronel, no sé de què m'està parlant. Tenia un pressentiment sobre el que havien vingut a fer aquí els constructors d'aquesta nau, i aquesta era l'única manera d'esbrinar si el meu pressentiment es basava en alguna cosa mínimament sòlida.
- Espera que cregui que ha arriscat les seves vides i la seva nau fiant-se d'un pressentiment?
En Lando va deixar escapar una suau rialleta.
-Mai ha jugat una partida de sàbacc amb mi, oi, coronel? Si aspira a poder guanyar molts diners, abans ha d'estar disposat a perdre’n molts de diners. Ningú ha arribat a ric fent apostes d'un crèdit.
-Espero que hagi gaudit del seu petit joc, general. Però sempre havia tingut entès que amagar cartes a la màniga estava considerat com un acte de deshonestedat.
-No disposàvem de cap informació secreta, coronel. Va donar la casualitat que vam buscar en el lloc correcte dels arxius imperials..., i just a temps. Ara per fi hem aconseguit saltar la tanca, i farem el que puguem mentre estiguem aquí. Confio que a hores d'ara ja haurà ordenat que activessin tots els sistemes d'enregistrament, no?
En Pakkpekatt va tallar el canal d'àudio de la unitat comunicadora i va tornar la mirada cap a la seva oficial d'operacions.
- Hem registrat el senyal-clau que la Dama Afortunada va utilitzar per entrar a la zona d'accés restringit?
-Sí, senyor.
- Quina potència té el feix de tracció del D-891. És prou potent per immobilitzar la Dama Afortunada?
-Per descomptat, senyor, i sense cap dificultat -va dir l'oficial d'operacions amb una ombra de menyspreu a la veu -. La Dama Afortunada només és un iot d'esbarjo civil.
- I el camp d'interdicció? Segueix funcionant?
-Sí, senyor. El camp d'interdicció està connectat i en funcionament.
-Llavors prepari una seqüència d'emissió d'aquesta clau, i estigui’s preparat per enviar a una patrullera perquè els tregui d'allà per la força. –En Pakkpekatt es va tornar cap al comunicador i va tornar a connectar el canal d'àudio -. Estem fent el que podem -va dir al Lando-. Però alguns sistemes estaven sent sotmesos a un diagnòstic de calibratge amb vistes a deixar-los preparats per a l'intent que planejàvem dur a terme dins d'una estona, i encara no estan en condicions de ser utilitzats. Pot romandre en la seva posició actual i donar-nos una mica de temps? Amb uns quants minuts n’hi haurien prou.
-Bé, suposo que és una petició bastant raonable. Però espero que no estigui pensant de tractar d'enviar a l'equip d'incursió –li va advertir en Lando -. Hem estat discutint aquesta possibilitat, i per aquí tenim els nostres dubtes que la clau vagi a funcionar una segona vegada.
-No, no planegem enviar a l'equip d'incursió -va respondre en Pakkpekatt -. Sols limiti’s a romandre a l'espera en la seva posició actual. -Va tallar la connexió -. Preparat?
-Sí, senyor.
-Doncs llavors, endavant.

Des de la seva veloç travessia per la zona d'accés restringit del Rodamón el dia anterior, el D-89 havia estat volant en formació amb el Gloriós, esperant la seva propera missió com a segona plataforma de detecció per als enregistraments estereofònics de llarga distància del contacte a intentar per l'equip d'incursió que haurien d’obtenir. Quan el seu sistema de propulsió per l'espai real va cobrar vida de sobte amb un rugit, el D-89 només va haver recórrer uns quants quilòmetres abans d'arribar a la frontera invisible de l'esfera de seguretat del Rodamón.
El D-89 encara seguia accelerant quan va ser interpel·lat pel Rodamón mitjançant un senyal que es va sentir clarament tant a bord de la Dama Afortunada com del Gloriós. Lobot va ser el primer a comprendre la causa a bord de la Dama Afortunada.
-Una altra nau s'està aproximant al Rodamón -va dir.
-No és la mateixa seqüència d'abans, amo Lando -va dir C3PO gairebé en el mateix instant.
-Ho sé -va respondre en Lando amb expressió ombrívola -. N'he tingut prou amb sentir-la durant uns moments per adonar-me’n. Ah, ja em temia que intentaria precisament aquest truc...
El senyal del Rodamón va acabar bruscament i la resposta, transmesa des del Gloriós a través dels emissors del D-89, va arribar immediatament. Però abans que la resposta s'hagués completat, un encegadora llum blavosa ja havia començat a ballotejar sobre el terç de popa del casc del Rodamón.
- Agafeu-vos tots! -Va cridar en Lando res més veure-ho.
Després es va llançar sobre la consola i va allargar la mà cap al control que alimentaria els escuts de combat de la Dama Afortunada amb tota l'energia que eren capaços de produir els motors.
Però la seva mà encara no havia arribat a l'interruptor quan la cabina va quedar sobtadament inundada de llum, una llum tan intensa que fins i tot C3PO es va arronsar sota ella i tan freda que va fer estremir al Lando. Mitja dotzena d'alarmes van començar a sonar en aquell instant, com si el mateix iot estigués emetent un estrident crit de sorpresa. I travessant la cacofonia es va sentir el gemec planyívol d'un R2 sobtadament embogit pel terror.

Des del privilegiat punt d'observació dels qui van contemplar l'espectacle al pont del Gloriós, tot va semblar durar només un moment, un obrir i tancar d'ulls. Els que van baixar la mirada cap a les seves consoles en aquell instant s'ho van perdre per complet. Quan els seus caps es van alçar de cop sentint el panteix col·lectiu, l'únic que quedava per veure era el núvol de fragments que s'expandia ràpidament per l'espai entre el creuer i el Rodamón.
La resplendor blavosa havia fet que el Rodamón semblés relluir amb una sobtada brillantor a les pantalles del creuer. Després, tres feixos d'energia havien sortit disparats de la cua de la nau, apunyalant l'espai com reflectors i avançant veloçment cap al mateix blanc. Els feixos es van intersectar i es van confondre els uns amb els altres i, en aquest moment i en aquest punt de l'espai, hi va haver una explosió petita però espectacularment intensa.
En aquest mateix instant, tota l'emissió telemètrica del D-89 va desaparèixer de les consoles del pont del Gloriós.
Després les llances d'energia destructiva es van esfumar tan de pressa com havien aparegut, i el silenci es va apoderar novament a l'espai. El Rodamón va tornar a sumir-se en el seu estat de quasi invisibilitat anterior mentre petites explosions secundàries il·luminaven les restes atomitzades des de l'interior, cremant com noves diminutes perdudes en les profunditats d'una nebulosa reescalfada.
- Què ha estat de la Dama Afortunada?-Va preguntar en Pakkpekatt, tornant-se cap a un tècnic de sensors que encara no s'havia recuperat del tot.
-En... L'índex d’ionització és tremendament elevat, així que no podrem veure res a través del núvol fins que s'hagi dispersat. Però el Rondaire segueix tenint visible a la Dama Afortunada a les seves pantalles.
-Què interessant -va dir en Pakkpekatt, alçant-se tan alt com era.
-Coronel, el capità Hannser sol·licita instruccions des del Rondaire.
-Digui-li que esperi -va dir en Pakkpekatt, tornant-se cap als finestrals del pont -. Sistema de captació d'imatges, torneu a mostrar l'atac passant la gravació a la meitat de la velocitat normal. Que tothom estigui atent als seus monitors. Anem a veure què podem esbrinar sobre els amics del general.

En Lando va anar silenciant les alarmes una per una: alarma de radiació, alarma de proximitat, alarma de contacte, alarma de sistemes, alarma d'anomalia... La nau semblava no haver patit cap dany i, de fet, semblava estar totalment intacta.
- Què ha estat això?
-Estic mostrant una explosió produïda a vuit quilòmetres de la nostra popa -va dir Lobot-. Crec que acabem de presenciar una demostració del poder de la tecnologia de les armes dels qelles.
-Santa reina dels mariners... Digues que el que va esclatar no era la llançadora de l'equip d'incursió, Lobot.
Lobot va obrir una connexió amb un dels processadors no protegits del Gloriós.
-Era la Fura D-89. No hi havia ningú a bord.
-Donem gràcies a les estrelles per això. -Lando va fregar la consola que tenia davant i va obrir un canal de comunicació amb el creuer-. Coronel, espero que un d'aquests dies aprendrà a fer cas del que li dic.
-General, li asseguro que quant decideixi començar a dir-me la veritat, llavors escoltaré amb molt de gust tot el que hagi d’explicar-me.
- La veritat?
-Sí, la veritat -va replicar secament en Pakkpekatt -. Podria començar explicant per a qui està treballant, què hi ha dins de l'objectiu i per què ha decidit trair la Nova República. El Rodamón li va permetre apropar-se, i ara li està protegint.
-General, ja li vaig advertir que la clau potser només funcionaria una vegada. El desafiament al qual es va haver d'enfrontar la Fura era diferent del desafiament al qual ens vam enfrontar nosaltres..., probablement per impedir que algú fes exactament el que vostè va intentar fer que, posats a ser sincers, consistia a ficar els nassos on no devia i robar la clau. Si el Rodamón ens està protegint, això es deu únicament i exclusivament a què creu que tenim dret a ser on som.
- Segueix afirmant que tot això no és més que el resultat d'un pressentiment de jugador a qui li ha somrigut la sort?
-Coronel, entrarem en l'objectiu d'una forma bastant irregular. No havíem concertat cap cita prèvia.
-En aquest cas, quina raó pot tenir el Rodamón per no haver marxat?
Lando va alçar la mirada i va observar pel visor davanter de la Dama Afortunada. L'arma que havia estat utilitzada contra la Fura resultaria igualment efectiva contra les naus que projectaven el camp d'interdicció. I amb una d'aquestes naus destruïda o incapacitada, no hi hauria res que pogués impedir la fugida del Rodamón.
-No ho sé, coronel -va dir en Lando-. Potser ens està esperant. Vaig a iniciar una nova trajectòria d'aproximació i veurem què passa. -Lando va posar la mà sobre els controls del sistema d'impulsió i va desplaçar la palanca principal cap endavant en un moviment gairebé imperceptible-. Mentrestant, i si deixa de tractar d'enviar a la cavalleria durant el temps suficient per escoltar-nos, compartirem amb vostè tot el que sabem, o creiem saber.
R2 i C3PO havien estat mantenint la seva pròpia conversa privada a la part de darrere de la coberta de vol del iot, i un instant després C3PO va anar cap als seients en què s'havien instal·lat en Lando i Lobot.
-Senyor.
-Espera un moment, C3PO.
-Em sap greu haver d’interrompre, senyor, però l’R2 diu que la nova seqüència transmesa per la nau dels qelles no figura a la informació acumulada en els arxius exploratoris.
- Què?
-L’R2 diu que és totalment incapaç de determinar la resposta correcta.
Lando va moure el cap.
-Em sento com si estigués prenent part en un concurs de lletreig i el noi que seu davant meu acabés de fallar una paraula que jo tampoc conec -va dir-. Està seguint tot això, coronel?
-El segueixo, però no ho entenc.
-Hem identificat el senyal original del Rodamón i sabem que correspon a un fragment del codi genètic d'una espècie coneguda amb el nom de qelles -li va explicar en Lando-. La resposta correcta era la següent porció del codi. Però el Rodamón ha interrogat a la Fura utilitzant una seqüència diferent, i pel que sembla ara no sabem què ve a continuació de la seqüència. Potser Lobot tingui una explicació, ja que va ser ell qui va descobrir que la primera seqüència era una part del codi genètic d'aquesta espècie.
-Disposo d'una explicació -va dir Lobot-, però no ens serà de cap ajuda a l'hora de resoldre el nostre problema.
-M'agradaria sentir-la de totes maneres -va dir en Pakkpekatt.
En Lando va inclinar el cap per indicar que estava d'acord amb el coronel.
-He repassat la història dels registres concernents als qelles -va seguir dient Lobot-. Els qelles van ser descoberts per la Tercera Exploració general, que va suposar el primer examen complet i a gran escala dels mons habitables dels braços galàctics dut a terme per l'Antiga República. Però l'únic informe disponible és el del navili d'exploració. Quan el navili de contacte va arribar vuit anys més tard, tots els qelles havien mort, i més d'una tercera part del planeta estava recoberta per una capa de gel que tenia fins a cent metres de gruix en alguns punts.
- Tots havien mort? Què va passar?
-Els equips d'inspecció van avançar la hipòtesi que un asteroide havia xocat amb el planeta -va dir Lobot-. El navili de contacte va recollir mostres genètiques i artefactes tecnològics de dos llocs diferents, però no estava equipat per dur a terme treballs arqueològics, i hi havia molts mons amb poblacions vives esperant l'arribada d'un navili de contacte. Qella va ser inscrita en els registres com a món a investigar per un equip arqueològic, i el navili de contacte va prosseguir la seva ruta. Però el planeta no va tornar a ser visitat per cap nau.
- Per què no? -Va preguntar en Lando.
-La Tercera Exploració general mai va arribar a acabar-se -va dir en Pakkpekatt -. Va ser interrompuda per l'esclat de les Guerres Clòniques.
-El coronel té raó -va dir Lobot-. Tots els navilis d'exploració i contacte van ser requisats per l'Armada Imperial quan la Tercera Exploració General només havia abastat un seixanta-u per cent dels objectius fixats.
-I això vol dir que no anem a disposar de més informació sobre els qelles i que hem de conformar-nos amb el que sabem, oi? -Va preguntar en Lando-. Hi ha d'haver més dades en algun lloc. Naturalment que els qelles ja havien aconseguit desenvolupar la tecnologia del viatge interestel·lar. Devien tenir veïns, socis comercials...
-El personal del coronel potser pugui localitzar aquest tipus d'informació -va dir Lobot-. Jo no he pogut trobar cap altra referència a aquest planeta o als seus habitants.
-Tinc gent treballant-hi -va dir secament en Pakkpekatt-. Si se m'hagués comunicat aquesta informació quant van aconseguir accedir-hi, ara potser ja podria tenir alguns resultats que transmetre'ls.
El Rodamón ja gairebé omplia per complet la pantalla visora ​​de proa de la Dama Afortunada.
-Coronel, dos jugadors poden rebre exactament la mateixa mà de cartes i un d'ells guanyarà amb aquestes cartes, i l'altre perdrà amb elles. Si li haguéssim donat la possibilitat d'esbrinar si el nostre pressentiment tenia alguna base sòlida, què hauria fet amb ella? On estaria Bijo Hainmax en aquests moments?
Hi va haver una llarga pausa abans que l'oficial d'intel·ligència respongués a la pregunta d’en Lando.
-Comprenc el que vol dir, general.
-Gràcies, coronel -va dir en Lando-. Ens trobem molt a prop, com suposo que podrà veure per les seves pantalles. Tal com jo veig les coses, serà millor que comenci a concentrar-me en la partida que està tenint lloc aquí. Ens mantindrem en contacte amb vostès, però aquesta no serà la primera de les meves preocupacions.
-Si deixés obert un canal d'àudio...
-Probablement voldrà rebre totes les dades que vagin captant els sensors de la nostra cabina, no? Lobot pot transmetre’ls-hi.
-Farem el que puguem per ajudar-los -va dir en Pakkpekatt.
Lando sabia que el hortek havia d’haver-li costat un gran esforç arribar a pronunciar aquelles paraules.
-Ja ens sentirà cridar -va dir-. Però si realment volen ajudar-nos, llavors potser vulgui esbrinar què pot fer perquè enviïn una nau al món dels qelles..., i de pressa. Potser allà segueixi havent-hi algunes respostes que ens poden fer molta falta abans que això acabi.

Amb la Dama Afortunada va anar avançant lentament al llarg del casc del Rodamón a una distància de només cent metres, en Lando va tenir la sensació que estava veient la nau amb claredat per primera vegada.
Vist des de lluny, el casc tenia un aspecte irregular i esquitxat d'embalums. Vist de prop, recordava un garbuix d'enormes troncs d'arbre, envoltat per gruixudes lianes que s'entrecreuaven en totes direccions, que haurien anat creixent lentament sobre l'escorça metàl·lica fins introduir-s'hi. Però l'escala no encaixava gens ni mica amb aquella comparació: les «lianes» eren prou gruixudes perquè s'haguera pogut estacionar el iot dins d'una d'elles, i els «troncs» haurien engolit la colossal massa d'un creuer sense cap dificultat.
-Em recorda una miqueta a un Foss -va dir en Lando-. Què opines d'aquestes protuberàncies?
-No tinc cap manera de saber si són merament simbòliques o funcionals -va dir Lobot-. No hi ha cap pauta repetitiva que pugui percebre.
-Potser són alguna mena de sistema transmissor d'energia per a les seves armes -va dir en Lando -. No veig cap altra cosa que tingui aspecte de ser una arma.
-És possible que el seu armament utilitzeu la capacitació de càrrega superficial -va dir Lobot-. La CCS està considerada com no molt segura per a les operacions militars espacials, però un navili que no formi part d'una flota pot arribar a acumular càrregues superficials molt grans sense que això afecti als seus sistemes interns. L'espai profund és un bon aïllant.
- I llavors tota la superfície de la nau podria ser un acumulador per aquesta arma que vam veure?
-Sí. Les protuberàncies, per utilitzar la mateixa paraula que has emprat tu, incrementen considerablement l'àrea total de la superfície. Les obertures de les armes pròpiament dites podrien ser molt petites.
-Potser hauríem enviar-los un missatge de salutació -va dir C3PO-. M'encantaria oferir els meus serveis per a això.
-Encara no, C3PO -va dir en Lando-. Mira, aquí està el punt d'atracada primari que en Bijo planejava utilitzar... Just davant nostre, una mica a dalt i a la dreta.
-Això no és una escotilla -va dir Lobot després d'uns moments d'inspecció -. És una simple marca superficial. No hi ha cap línia que indiqui que pot obrir-se.
-El punt d'atracada secundari queda una mica més lluny. Anem a fer-li un bon cop d'ull.
-General Calrissian... -Va dir en Pakkpekatt.
- Sí, coronel?
-He pensat que potser li agradaria saber que l’IX-26 ha abandonat la seva ruta de patrulla a Nouane per recollir a un equip arqueològic de l'Institut Obroà -va dir en Pakkpekatt-. Ja van cap a Qella.
-Gràcies, coronel.
-El meu cap d'adquisició de dades m'ha demanat que els transmeti una petició de la seva part -va seguir dient en Pakkpekatt-. Voldria que s'adherissin una paparra de seguiment i registre a l'objectiu a la primera oportunitat de fer-ho que se'ls presenti. En el pla d'acció de l'equip d'incursió, això estava considerat com una forma d'augmentar les probabilitats d'èxit de la missió.
-Coronel, tinc intenció d'adherir tot aquest iot al Rodamón tan aviat com aconsegueixi esbrinar en quin lloc puc fer-ho. Si tot segueix tranquil, llavors agafarem una plepa de seguiment i registre i la col·locarem manualment. Si puc evitar-ho, no vaig a disparar res contra aquesta nau.
-Lando -va dir Lobot de sobte-. Mira.
La superfície del Rodamón havia adquirit una sobtada vida i s'havia omplert de petites taques lluminoses. Les tènues llumetes apareixien i desapareixien seguint pautes regulars al llarg de la part superior de les protuberàncies que cobrien el casc, formant seqüències que atreien la mirada cap endavant primer i cap al límit de la curvatura del casc després, on desapareixien.
- Oh, no! Aneu amb compte, R2! S'està preparant per atacar! -Va exclamar C3PO.
-Això no és el que va passar l'última vegada que van disparar -va dir en Lando.
-La darrera vegada que van disparar ens trobàvem a dos quilòmetres de distància del Rodamón -li va recordar Lobot-. No podíem veure aquesta fase des d'allà.
-Alguns dels nostres tècnics opinen que això indica una nova activitat dels motors, i que l'objectiu s'està preparant per saltar a l'hiperespai -va dir en Pakkpekatt pel comunicador -. Els suggereixo que retrocedeixin i llancin aquesta plepa ara mateix. Potser no tinguin una altra oportunitat de fer-ho.
-També hi ha una altra possibilitat -va dir Lobot-. Aquesta podria ser la segona pregunta que hem de respondre. Si es tracta d'això, llavors és una pregunta a la qual no estem preparats per contestar.
-General, he d'insistir a suggerir que llanci la plepa i que tregui d'aquí a la seva gent -va dir en Pakkpekatt, pujant una mica la veu.
- No! -Va rebutjar en Lando-. Vull saber què està passant a la resta del nucli, en la part que no podem veure... On van les llums? Hi ha un començament, un final? On són les imatges dels altres registres de vídeo, Lobot?
-Els estic examinant -va dir Lobot-. Els corrents de llum s'originen en un punt situat a popa de la nostra posició i divergeixen de sobte, formant dues línies que després van avançant al llarg del casc i que segueixen els contorns de la superfície. Les dues línies acaben en punts separats que es troben a l'altre costat de la nau.
- Pots treure alguna mena de conclusió de tot això, C3PO? Tornem a tenir dos corrents independents. És un altre duo. Per a dues veus?
-Aquestes llums no tenen res a veure amb cap de les diferents formes de llenguatge que conec, amo Lando. Però potser no es tracti d'una comunicació lingüística, sinó simbòlica.
- De què estàs parlant?
-Potser són indicadors en comptes de corrents, senyor.
-Indicadors... I a quin seguim?
-Amo Lando, em permet suggerir que segueixi a les dues fins a arribar al punt de divergència?
- Però llavors aniríem en sentit contrari al que indica el senyal!
-Les convencions de la comunicació simbòlica no són universals, senyor. Els costums de la seva cultura li han condicionat a extrapolar en la direcció del moviment, en comptes de buscar el seu punt d'origen.
-C3PO té raó -va dir Lobot-. Pots seguir un corrent fins al seu origen o fins al seu destí. Potser hem trigat tant a actuar des del moment de la nostra primera transmissió que han decidit que no hem aconseguit veure l'entrada, o que no sabem com trobar-la.
Lando va alçar les mans en un gest de rendició.
-D'acord, anirem cap enrere -va dir, i va allargar la mà cap als controls d'impulsió.
Mentre contemplava el parpelleig de les llums que desfilaven per sota d'ells i desapareixien en la direcció de la popa, en Lando no va poder evitar tenir la sensació que estaven anant pel camí equivocat. Però quan van arribar al punt del que semblava sorgir la llum, el forat fosc d'un accés en forma d'iris es va obrir de sobte davant seu, i els dos corrents de llums van desaparèixer a l'instant.
-Ens estan convidant a entrar -va dir Lobot.
-Que em pengin al centre d'una tempesta d’ions si no és justament això el que estan fent... -Va panteixar en Lando amb una barreja de sorpresa i delit -. Sí, Lobot, ens estan convidant a entrar. Amb quina mena d'atmosfera es va trobar la nau d'exploració quan va anar a Qella?
-Setanta-cinc per cent de nitrogen, tretze per cent de diòxid de carboni, nou per cent d'oxigen, un per cent de vapor d'aigua, un per cent d'argó, rastres d'heli, neó...
-És suficient -va dir en Lando, connectant el pilot automàtic que mantindria la posició actual de la Dama Afortunada. Als androides no els molestarà, però em sembla que és una mica massa espessa per als meus pulmons. Haurem de fer servir els vestits, company. Anem a preparar-nos.
L’escotilla exterior del iot i l'obertura al casc del Rodamón diferien tant en la forma com en la grandària. La solució a aquest problema l'oferia un vell invent, molt elegant en la seva simplicitat, que en Lando havia convertit en equipament estàndard de totes les seves naus espacials: un passadís extensible. Flexible però capaç d'empresonar els gasos sense que escapessin a l'espai, el passadís telescòpic podia estendre’s gradualment des del casc de la Dama Afortunada fins adherir-se a l'altra nau, formant un túnel hermètic entre les dues escotilles.
En Lando va assegurar el casc del seu vestit amb una última volta que el va deixar encaixat en els tancaments i es va tornar cap a Lobot, que estava immòbil a l'altre extrem del compartiment.
- Va tot bé? -Va preguntar.
Sense adonar-se'n, en Lando va emprar un to de veu una mica més alt del que hauria estat necessari. Sempre havia procurat passar el menor temps possible dins d'un vestit espacial, i encara conservava el reflex del neòfit que l'impulsava a tractar de cridar per fer-se sentir a través de la placa visora.
-Tot va perfectament -va dir Lobot-. Tinc pressió i temperatura nominals, i la interferència és mínima.
-Molt bé. Començo a estendre el passadís.
En Lando va moure l'interruptor i va activar un pilot automàtic especialitzat que no només controlaria el moviment del túnel d'anells, sinó que també s'encarregaria d'assumir el control dels impulsors de la Dama Afortunada. El pilot automàtic va anar informant dels seus progressos amb una implacable atenció als detalls, que en Lando va ignorar fins a un instant abans que es produís el contacte.
«Iniciant seqüència de col·locació final i assegurament del passadís. Fase de connexió magnètica -va anunciar el pilot automàtic-. Provant. La connexió magnètica no ha donat resultat. Fase de connexió mitjançant pressió negativa. Provant. La connexió de pressió negativa no ha donat resultat. Fase de Connexió Química Nombre U Provant. La Connexió Química Nombre U no ha donat...»
- De què banyes està fet aquest casc? -Va preguntar en Lando.
-Potser hàgim d'anar-hi en vol lliure per l'espai -va dir Lobot.
-Gairebé sembla com si tinguessis ganes de fer-ho.
-He sentit comentar que moltes persones proven aquest passatemps durant les vacances.
«... de Connexió Química Nombre Tres. Provant. La Connexió Química Nombre Tres no ha donat resultat. Fase de Connexió Mecànica Nombre U Provant. La Connexió Mecànica Nombre U ha establert contacte i es manté en posició.»
La Connexió Mecànica Nombre U consistia en milers de diminuts arços compostos units a fibres monomoleculars. Els arços eren introduïts en el casc com si fossin altres tantes àncores, i després el passadís anava sent tensat molt suaument fins deixar-lo completament recte, amb el que el segell de l'últim anell quedava enganxat a la superfície.
- Algun canvi, coronel?
-Cap, general.
-Bé, el Rodamón no sembla haver-ho notat -va dir en Lando als seus companys-. Pressuritzant al passadís. -No van poder sentir el xiulet, però les bombes de transferència van fer que la coberta vibrés sota els seus peus-. Crec que ha quedat bastant hermètic. La pressió es manté.
-Bona sort, general -va dir en Pakkpekatt, reduït al paper d'espectador -. L'envejo.
En Lando va respirar fondo i va permetre que els seus llavis es corbessin en un somriure burleta.
-Si pogués fer-ho, coronel, potser li oferiria que canviéssim de lloc -va dir-. Lobot, si perds contacte amb mi, treu la nau d'aquí. No vagis a buscar-me.
Lobot va respondre amb una alçada de cella clarament interrogativa.
- Realment esperes que obeeixi aquesta ordre?
-Bé... -Va dir en Lando, i el somriure va tornar als seus llavis-. Almenys espera fins que m'hagis sentit xisclar dues vegades.
-Bona sort, Lando -va dir Lobot, i va obrir els segells de la comporta interior.
- Tingueu molta cura, amo Lando! -Va cridar C3PO mentre en Lando entrava al passadís.

Els anells rígids del passadís disposaven d'agafadors col·locats a intervals regulars que en Lando va anar utilitzant per avançar pels cinc metres de túnel que unia les dues naus. Després es va aturar davant de l'entrada del Rodamón per connectar els sistemes del seu vestit i els reflectors del casc, ja que el compartiment que tenia davant només estava il·luminat per la claredat residual de les llums de l'escotilla de la Dama Afortunada.
Quant hi va haver encès els seus focus, l'ombra d’en Lando va deixar d'obrir-li pas. Però les llums van revelar molt pocs detalls de l'interior de la nau dels qelles, i només li van mostrar un espai buit delimitat per murs nus que tenien el mateix color fosc esquitxat de taques del casc.
Agafant-se a la vora superior de l'obertura, en Lando va aixecar els peus i, deixant que el seu cos flotés en el buit, es va ficar per ella mentre es retorçava per poder mirar en totes direccions. Gairebé esperava veure encendre llums quan entrés, però això no va ocórrer. Tanmateix, els focus del seu vestit van suficients per assegurar-li que es trobava sol.
-Bé, ja estic dins -va dir en Lando-. Aquest compartiment té aproximadament dues vegades la meva alçada en totes les dimensions, i hi ha lloc més que suficient per als quatre. Encara no hi ha hagut cap resposta a la meva presència. No hi ha llum, i no sembla haver cap altra entrada. Però després de tot tampoc puc veure cap mecanisme que serveixi per controlar l'obertura i el tancament de l'escotilla per la qual he entrat, així que potser el que passa és senzillament que no aconsegueixo identificar la sortida.
-Procureu no donar per suposades massa coses -va dir una nova veu, que pertanyia a Bijo Hainmax-. El simple fet que hagi passat per una escotilla doble no vol dir que la utilitzin tant per entrar com per sortir.
- Ei, Bijo! Pensava que estaria enfadat amb mi per haver-me avançat a la seva cita i robar-li la noia.
-He decidit esperar i veure què passa -va dir en Hainmax-. Si la noia el mata, planejo perdonar-lo.
-Gràcies, amic -va dir en Lando, girant lentament sobre els seus talons-. Un moment. Hi ha coses que... Que estrany...
Lando va tornar la mirada cap al casc exterior i va creure poder veure l'anell de connexió a través del mur del compartiment, envoltant l'obertura com una tènue ombra grisenca. Va apagar els focus del seu vestit, i l'anell va adquirir més nitidesa.
- Per què ha apagat les seves llums, general?
- Poden veure això? -Va preguntar en Lando-. No sé com o per què, però puc veure l'anell de connexió a través de la mampara. Hi ha un anell gris, una ombra, exactament de la mida de l'anell, visible des de l'interior.
-No és visible en la transmissió. M'estàs dient que el casc és translúcid, Lando? -Va preguntar Lobot.
-Bé... Doncs sí, això és el que t'estic dient. Cap a on estan apuntant els focus de la nau? Pots lliscar els feixos per sobre del casc?
-Ara mateix.
Amb els potents feixos lluminosos dels reflectors de la Dama Afortunada dirigits cap al casc, en Lando ja no va poder tenir cap mena de dubtes sobre el que estava contemplant: tot la mampara va començar a relluir amb una feble claredat, i l'anell es va enfosquir fins a esdevenir una ombra nítidament marcada. Quan en Lando va lliscar les puntes dels dits del seu guant sobre la superfície, va poder sentir la quasi imperceptible protuberància de l'ombra.
-Gairebé sembla un morat -va dir-. És com si el casc s'estigués inflant allà on aquests milers de diminuts garfis s'han aferrat a ell. Vine aquí, R2. Vull que registris tot això i que examinis la zona.
-Això que està veient podria ser una funció auto reparadora en acció -va dir Hainmax-. La Connexió Mecànica Nombre U causa certs danys microscòpics en el punt d'unió. Pel que fa al casc translúcid... General, potser hagi descobert per què la superfície de la nau té tan pocs trets distintius. No estem veient el veritable nucli, sinó merament una membrana exterior que probablement té un índex de transparència a la radiació diferent. Tots els sensors estan amagats sota.
L’R2 va aparèixer a l'entrada en el mateix instant en què en Hainmax concloïa les seves especulacions. Va saludar en Lando amb un trinat electrònic, i després va entrar quant en Lando li va cridar amb un gest de la mà. Per l'androide, la manca d'agafadors dins de la càmera no suposava el problema que plantejava al general. Gràcies al conjunt de petites toveres de gas que posseïen tots els androides astromecànics, els moviments de l’R2 eren molt més controlats que els d’en Lando..., qui es trobava contínuament flotant a la deriva cap a una mampara o una altra, tornant-se lentament d’un costat a un altre i girant en una suau rotació que intentava deixar-lo cap per avall.
- Rebeu millor la imatge ara? -Va preguntar.
-És molt més clara que abans -va dir Lobot-. Estàs preparat per donar-nos la benvinguda?
-Aquí no hi ha res més que veure -va dir en Lando, tornant a encendre els focus del seu vestit espacial -. Totes aquestes mampares no són més que planxes llises.
- Semblen ser del mateix material que el casc exterior? -Va preguntar en Hainmax-. En aquest cas, podria haver-hi tots els sensors o armes que vulgui amagats sota d'ells. Els qelles podrien usar aquest material de la mateixa manera en què nosaltres utilitzem els miralls d'un sol sentit. Pel que sabem, podrien estar observant i escoltant des de darrere d'una mampara.
-Una idea molt reconfortant, i li agraeixo moltíssim que me l’hagi comunicat -va dir en Lando-. Però si això és una nau dels qelles, es tracta d'una nau morta. Porta massa temps a l'espai. I per cert, coronel, això està començant a adquirir l'aspecte d'un carreró sense sortida... Potser hàgim de fabricar la nostra pròpia entrada.
-Lando, te’n recordes del que vam estar comentant ahir? -Va preguntar Lobot-. Qualsevol camí realment obvi, qualsevol passatge pel qual es pugui transitar, pot ser un parany. Si hi hagués un enorme botó vermell en el centre d'una d'aquestes parets, jo no voldria que el premessis. L'accés ha de requerir una mica més que informació: requereix coneixement. El pany perfecte és invisible per a tu, i en canvi salta a la vista per als qelles.
-Potser té alguna cosa a veure amb les taques d'aquestes parets -va dir en Lando, estirant el coll per contemplar-les -. És l'únic susceptible de contenir informació que puc veure aquí. Lobot, C3PO, per què no us reuniu amb mi i els hi feu un cop d'ull? Potser aconseguiu treure alguna cosa en clar d'elles. Ah, i porteu el trineu de l'equip quan vingueu. L’R2 se les arregla tan bé com un peix a l'aigua, però als altres no ens aniria gens malament tenir alguna cosa a la qual poder-nos agafar.

En Lando va sospirar i va pressionar un control del seu vestit que va escampar un doll d'aire fresc sobre la seva cara.
-Em rendeixo -va dir per fi -. Coronel? Algú d'aquí té idea de com podem seguir endavant?
Va ser en Bijo Hainmax qui es va encarregar de contestar a la seva crida.
-No, Lando. Estem encallats.
-Quedar-se encallat era la meva millor estratègia -va dir en Lando amb veu gemegosa -. Esperava que si tornàvem a demostrar el molt que ens costa aprendre les coses, ens donarien una altra pista.
En Bijo va riure.
-Potser si toquem la pauta de llums correcta... -Va suggerir Lobot.
-Ja he tocat uns trenta punts abans que entressis aquí, i he fet servir el meu cap, els meus colzes, el cul, els genolls...
-Estava pensant a tocar la pauta correcta, no en una pauta triada a l'atzar.
-Doncs llavors digues-me quina és -va replicar en Lando en un to bastant sec-. Clara o fosca? Ràpida o lenta? D'esquerra a dreta o de dalt a baix?
-No ho sé -va dir Lobot-. Ho sento.
-Oh, apa, no és culpa teva... El que necessitem ara és un cervell de Qella, i se'ns han acabat. Ja sabia que m'oblidava alguna cosa quan vaig fer les maletes.
-Lando...
- Què?
- Has vist alguna vegada les pintures de taques dels donadis?
- Què dimonis...? Escolta, Lobot, has triat un moment bastant estrany per fer pràctiques de conversa cortès.
-Respon a la meva pregunta -es va limitar a dir Lobot.
-D'acord: no, mai. Què tenen a veure aquestes pintures amb tot això?
-Per a la percepció humana, la pintura de taques consisteix en enormes llenços recoberts per taques de color escampats a l'atzar. Els donadis s'asseuen davant d'un d'aquests quadres i passen deu o més minuts mirant-lo fixament. Si ho contemplen durant el temps suficient, i practiques el que ells anomenen «mirar més enllà», llavors dins el seu cervell passa una cosa que converteix les taques en una imatge tridimensional.
-Jo els he vist fer-ho -va intervenir en Hainmax-. És realment increïble, de veritat... Els donadis se sumin en una mena de meditació i acaben aconseguint un estat d'èxtasi intensíssim motivat per alguna cosa que molt bé podria ser una al·lucinació.
-Però no és una al·lucinació -va dir Lobot-. Els quadres dels donadis no són imatges, sinó estímuls que provoquen la percepció d'una imatge. La imatge no és real, però així i tot es troba continguda en el quadre. És un truc perceptual, i només funciona amb la seva espècie.
- I creus que si un qella entrés aquí potser veuria la resposta immediatament?
-El que estic dient és que aquestes taques poden haver estat concebudes pensant no només en els ulls dels qelles, sinó també en les seves ments.
En Lando va arrufar les celles i va moure el cap.
-Fins i tot suposant que tinguis raó, això no ens ajuda en res.
-L’R2 és l'únic capaç de veure tot aquest recinte al mateix temps. Puc enviar els conjunts alternatius de paràmetres perceptuals que estic obtenint en aquests mateixos instants de l'Institut d'Estudis sobre la Consciència de Baraboo. Els seus bancs de dades contenen la col·lecció de models neurocognitius més extensa que existeix. L’R2 pot reprocessar la imatge segons els paràmetres que jo li proporciono, i projectar-la després perquè puguem veure-la.
-Si vols que et digui la veritat, això em recorda massa a tractar d'aconseguir un sàbacc a la primera traient quatre cartes de la baralla.
-La sort és l'atzar informat pel coneixement aplicat -va replicar Lobot-. Tu mateix ho has dit.
- Això vaig dir?
-Sí, ho vas dir. Espera un moment.

A Gaios se sol dir que una llavor no sap absolutament res sobre la flor que l'ha produït. El que és cert en el cas de les llavors i les flors, també ho és en el cas de les civilitzacions i els mons. Durant la llarga història de la galàxia, són molts els arbres genealògics que han arribat a tornar-se massa frondosos i complicats perquè l'avantpassat o el descendent puguin recordar amb claredat.
A mil milers de mons, la vida va sorgir del gresol creatiu de l'espai i el temps..., i va desaparèixer en el no-res de l'extinció en un obrir i tancar d'ulls.
A cent milers de mons, la vida va sorgir d'aquest gresol amb la violència d'una erupció volcànica i es va negar a ser expulsada, brandant l'astúcia i la fecunditat com les seves armes contra l'entropia i el canvi.
A deu milers de mons, la vida va sorgir d'aquest gresol amb la violència d'una erupció volcànica i després hi va transcendir, aprenent a salvar les distàncies insalvables, aventurant-se per l'espai com a exploradora, i colonitzadora, i conqueridora de mons molt allunyats d'aquell que els havia engendrat.
I alguns dels mons que havien estat fregats pel do de la vida el van anar transmetent als seus propis fills amb el pas del temps, fins que el do va haver estat transmès a un milió de mons a través dels eons, flor engendrant llavor engendrant flor fins que tota la galàxia va ressonar amb el seu càntic. Però en tota la història de tot el que existeix, cap espècie ha arribat a conèixer mai tota la seva herència, ja que la memòria és més curta que l'eternitat, i només la Força ha estat testimoni d'aquells difícils primers parts.
Els éssers que havien triat dir-se qelles no havien tingut fills. No hi havia cap colònia que els degués lleialtat. No hi havia cap món lliure que hagués contret el deure d’honrar-los. Els qelles havien posseït les eines necessàries per abandonar el seu món natal, però mai van arribar a tenir una raó prou poderosa per fer-ho.
Però els qelles tenien pares, pares que amb prou feines es recordaven, però fins als que era possible remuntar-se per seguir la pista d'una gran part del que eren i sabien. Els pares dels qelles s'havien dit a si mateixos qonets, i havien tingut una nombrosa descendència, igual que l'havien tingut els seus pares, que s’havien dit a si mateixos ahranaffis. Així doncs, i encara que els qelles no havien tingut fills, si tenien un cert nombre de parents, i cosins propers i llunyans en quantitats incomptables.
I va ser l'esperança de trobar els parents que haguessin pogut tenir els qelles la que va impulsar Lobot a examinar els arxius de l'Institut d'Estudis sobre la Consciència. Lobot sabia tan poc sobre la història familiar dels qelles com els mateixos qelles, però coneixia els principis i les pautes aplicables a aquesta qüestió. La seva esperança no depenia de la sort, sinó d'una cerca algorísmica sàviament calculada, de la meticulositat dels arxivers i de la resistència i capacitat per donar fruit del llinatge dels ahranaffis.
O, almenys, això era el que diria Lobot en el cas que se li interrogués sobre això. La sort era el joc d’en Lando, i Lobot preferia mantenir-se el més allunyat possible de qualsevol cosa que fos tan efímera i impredictible. Era una rivalitat silenciosa, i Lobot extreia un considerable plaer, que guardava per a si mateix i mai pregonava en veu alta, de les ocasions en què el sistema d’en Lando li fallava i el seu ​​tenia èxit. Lobot s'enorgullia d'emprar uns mètodes molt més precisos i controlats, en els quals la competència comptava més que la casualitat i la diligència era recompensada amb més freqüència que la gosadia. I aquesta vegada la recompensa va adquirir la forma dels registres mentals dels khottes de Kho Nai.

La imatge que estava projectant l’R2 només cobria part d'una paret, però incorporava les pautes de tota la càmera tal com haurien estat percebudes per un khotta. Un cop comprimides, processades i traduïdes, les pautes no necessitaven cap explicació. Tota aquella imatge tenia un sol punt focal i un sol significat possible.
-Aquí -va dir en Lando -. En aquesta cantonada. Aquí està el teu gran botó vermell, Lobot.
-No veig res -va declarar C3PO-. Has d'estar cometent algun error, R2.
-No se suposa que hagis de veure’l -va dir en Lando -. No a menys que tinguis els ulls adequats, entens? Però hi és.
Es va apartar del trineu de l'equip amb un suau empenta i va anar flotant cap a la cantonada.
- General Calrissian? Aquí Hainmax. Li suggereixo que faci que la seva unitat R2 estableixi el contacte inicial amb el seu braç-urpa.
- On és el coronel?
-El coronel Pakkpekatt està examinant les transmissions.
-Digui-li que m'agradaria que fos aquí -va dir en Lando-. D'acord, R2. Has localitzat el punt?
L’R2 va respondre amb un xiulet ple d'entusiasme.
-Molt bé... Truquem al timbre.
L’R2 va pujar lentament per sobre del trineu de l'equip, al qual s'havia estat subjectant fins aquell moment, i va usar les seves toveres per impulsar-lo a través del buit. La comporta esquerra equipada de l'androide es va obrir amb un suau espetec, i el braç-urpa telescòpic es va estendre cap a un punt situat al costat de la cantonada corba en què s'unien dues mampares.
L'urpa es va anar obrint fins a aconseguir la seva extensió màxima i un instant després va entrar en contacte amb la mampara.
No va passar res.
-Exerceix més pressió, R2-va dir en Lando.
Les toveres de l'androide van escopir petits dolls de vapor que es van escampar per la càmera, fins que va arribar un moment en què tot el seu cos platejat va vibrar visiblement.
-És suficient, R2-va dir en Lando -. Deixa’m provar.
- Què està pensant, general? -Va preguntar en Hainmax.
-Estic pensant que potser aquesta nau sàpiga que no va ser construïda per androides -va respondre en Lando, estenent la seva mà enguantada per tocar el mateix punt sobre el qual havia estat exercint pressió l'urpa de l’R2.
I, un cop més, no hi va haver cap resposta, ni tan sols quan les toveres del vestit espacial d’en Lando van exercir tota la seva capacitat d'empenta.
-Hem d'haver comès algun error interpretant les instruccions -va dir C3PO-. L’R2, és possible que ho hagis tornat tot del revés projectant la imatge?
La resposta del petit androide va ser tan breu com indignada.
-Per molt que empenyo, no aconsegueixo fer cap autèntica pressió sobre ell -va dir en Lando, que estava començant a enfurir -. Potser aquests qelles eren més forts que nosaltres, almenys quan es trobaven sota aquestes condicions.
-La força encara no ha obert cap porta dels qelles -va dir Lobot.
En Lando va girar en l'aire per encarar-se amb Lobot.
-No, oi?
Després va tancar els dits de la mà esquerra sobre el segell del canell dret del vestit, va deixar anar el fiador de tancament i va fer girar el guant.
- Què està fent? -Va protestar en Hainmax.
-Un vestit espacial i un androide probablement produiran el mateix tipus de lectura en un sistema de sensors ocult, no li sembla? -Va murmurar en Lando, traient-se el guant de la mà dreta amb una enèrgica estirada.
L'atmosfera de la càmera estava molt freda, i la mà li va començar a fer mal gairebé immediatament. En Lando es va ficar el guant sota del colze esquerre, va tornar a girar fins a quedar de cara al cantó i va allargar el braç cap a la mampara.
I la mampara es va retirar sota dels seus dits sentint el seu frec, amb la superfície doblegant-se sobre si mateixa per tots els costats fins que a la cantonada hi va aparèixer un forat gairebé tan gran com un casc espacial del tipus bombolla i prou profund perquè en Lando no estigués molt segur de si podria arribar fins al fons d'ell.
- Ho ha aconseguit! -Va exclamar C3PO amb veu exultant.
-Aquí enrere hi ha una mena de nansa -va dir en Lando, ficant el cap dins de l'obertura per fer una ullada -. Almenys, això em sembla que és. R2, vine aquí i grava algunes imatges per als nois que ens estan veient des de casa.
-General, li suggereixo que torni a posar-se el guant -va dir en Hainmax mentre l’R2 obeïa les instruccions d’en Lando -. La nansa podria estar controlada per algun tipus de codi de sincronització basat en la biologia dels qelles.
-Suposo que no trigarem gaire a esbrinar-ho, oi? -Va replicar en Lando-. Ja n'hi ha prou, R2. Algú vol tornar a la Dama Afortunada abans que truqui a la porta? Començo a comptar. Un, dos, tres...
-Estem preparats, Lando -va dir Lobot.
-D'acord. Doncs llavors..., anem allà.
En Lando va respirar fondo i va estendre la mà nua cap la nansa oculta en les profunditats del forat. La seva espatlla va quedar enganxada a l'obertura abans que les gemmes dels seus dits freguessin la nansa. En Lando va haver de lliscar l'espatlla dins del forat i enganxar el casc a la mampara per aconseguir que els seus dits poguessin tancar-se al voltant de la nansa.
-Ja la tinc -va dir-. Què opines, Lobot? Empènyer, tirar, aixecar, fer girar...
Però Lobot mai va arribar a tenir ocasió de respondre. Una fogonada d'intensa claredat blavosa va il·luminar l'exterior de l'entrada, i quan es va haver esfumat, el túnel que conduïa fins a l'escotilla de la Dama Afortunada havia desaparegut juntament amb ell. Un instant després l'atmosfera de la càmera va començar a sortir acomiada a l'espai, arrossegant amb ella a tot i a tots en la seva frenètica carrera cap a l'entrada oberta.
En Lando es va aferrar desesperadament a la nansa oculta a l'interior del forat, encara que no va aconseguir seguir subjectant el guant i va veure com aquest se li escapava i s'allunyava a la deriva, quedant ràpidament fora del seu abast. Però tant l’R2 com Lobot estaven sent arrossegats cap a l'obertura després que les seves toveres haguessin demostrat ser incapaces de competir amb el sobtat vendaval. El trineu de l'equip, amb C3PO arraulit sobre d'ell, també girava bojament sobre si mateix i s'estava dirigint cap a l'obertura.
El guant, que era molt menys pesat i es movia més de pressa que cap dels membres del grup, va xocar amb la mampara exterior, va rebotar i va sortir a l'espai. Però uns instants abans que l’R2 arribés a l'obertura, de sobte ja no hi havia cap obertura. Amb la mateixa neteja amb què el forat de menors dimensions s'havia obert sota el frec dels dits d’en Lando, l'entrada es va tancar a si mateixa en una veloç ondulació que va començar a les vores i va seguir fins al centre.
R2, C3PO, Lobot i el trineu van xocar amb un mur de la càmera..., i després van començar a relliscar sobre ell en un veloç lliscament cap a la popa.
- La nau s'està movent! -Va cridar en Lando, sentint com l'acceleració li s'incrustava amb creixent fermesa contra la mampara de popa -. Hainmax! Coronel! Què està passant? -No hi va haver cap resposta..., ni tan sols estàtica -. Si algú del Gloriós pot sentir-me, que respongui immediatament!
- Lando! -Va cridar Lobot-. Totes les meves connexions han quedat tallades de sobte. No només ens estem movent, sinó que aquesta nau acaba de saltar a l'hiperespai.

Tot va passar tan de pressa que cap testimoni va poder estar molt segur dels detalls.
Sense cap avís previ, una de les armes de raigs dels qelles va entrar en acció i va separar la Dama Afortunada del Rodamón. Una altra va travessar el casc del Kauri, una de les naus que estaven generant el camp d'interdicció, i el va deixar embolicat en flames.
Mentre el camp d'interdicció es col·lapsava, el Rodamón va girar sobre si mateix amb una sorprenent celeritat i va començar a accelerar vertiginosament, allunyant-se de la trajectòria que havia estat seguint fins aquell moment.
El capità del Rondaire va demanar a crits permís per obrir foc..., en el mateix instant en què la nau dels qelles semblava estirar-se de sobte fins al doble de la seva longitud vertadera i, una fracció de segon després, desapareixia en un encegador pessic blanc d'espai temps.
La Dama Afortunada va quedar flotant a la deriva en l'espai, amb les restes del passadís d'abordatge sobresortint de la seva escotilla.
- Hem aconseguit detectar la trajectòria que estan seguint? -Va preguntar en Pakkpekatt.
-Sí, senyor.
-Bé, almenys tenim alguna cosa amb el que treballar -va dir en Pakkpekatt.
-Ha saltat cap al Nucli, senyor.
L'expressió d’en Pakkpekatt no va patir el més mínim canvi.
-Envieu un equip d'abordatge perquè s'encarregui de recuperar el iot -va ordenar -. Que el Raig dirigeixi la seva proa cap a l'últim vector seguit per l'objectiu i que doni un salt d'índex deu. Nosaltres donarem un salt d'índex vint i el Rondaire donarà un trenta, i després seguirem avançant a intervals d'un any llum fins que haguem arribat a la frontera. El Rodamón ha d'estar en algun lloc d'aquesta zona.
-Sí, senyor, però... A quina distància de nosaltres? Pel que sabem, podria haver saltat fins a Byss.
La mera menció de l'antic món-tron de l'Emperador, perdut en les profunditats del Nucli, va ser suficient per aombrar encara més l'estat d'ànim col·lectiu del pont.
-Esperem que no hagin anat tan lluny, mariner -va dir en Pakkpekatt -. Sí, esperem que no hagin anat tan lluny...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada