dijous, 12 de març del 2015

Escut de mentides (XIII)

Anterior



13

Mentre l'última imatge hologràfica de l'atac yevethà que havia devastat la Campana del Matí s'esvaïa i els llums de la càmera de reunions del Consell de Defensa tornaven a encendre’s, la Leia va estudiar als senadors asseguts al llarg de la taula en forma de V.
Hi havia un rostre nou entre els vuit, i la seva presència reflectia una petita variació en l'equilibri: l'humà Tig Peramis de Walalla havia desaparegut, i Nara Deega de Clak'dor VII, un bith, havia passat a ocupar el seu lloc. Després de la confrontació produïda durant la reunió informativa prèvia a la posada en servei de la Cinquena Flota, no haver d'enfrontar-se a l'oratòria incendiària d’en Peramis, qui s'havia enviat a si mateix a uns llimbs legals presentant la sol·licitud de retirada de la Nova República en nom del seu planeta, suposava un considerable alleugeriment per la Leia.
Però en Deega, que posseïa una intel·ligència impressionant, estava tan profundament compromès amb el pacifisme com la majoria de la seva espècie. Una catastròfica guerra civil havia convertit Clak'dor VII en un malson ecològic on només es podia viure en ciutats protegides sota cúpules. A causa d'aquests records, la Leia no esperava que en Deega fora a resultar més fàcil de tractar del que ho havia estat Peramis.
La Leia va entrar al centre de l'espai definit per la V i tots els ulls es van tornar cap a ella. Seguint la recomanació dels especialistes en imatge de l’Engh, havia prescindit de les ondulants túniques de la casa reial d'Alderaan en favor del que en Han havia cridat roba per lluitar al carrer, un senzill vestit que recordava vagament a una granota de vol. Quant a les medalles i honors a què tenia dret, la Leia només portava un: el petit talismà de vidre de foc blau de la Casa Organa.
-La qüestió que vaig a plantejar és molt senzilla -va dir. Eren les primeres paraules que havia pronunciat en aquella sala aquell dia -. Què farem sobre el que acaben de veure?
»Aquestes imatges són un document que ens mostra tant la brutalitat assassina com la mentalitat expansionista de l'actual govern yevethà -va seguir dient -. Els yevethans han comès actes indicibles de genocidi xenofòbic, i han estat recompensats amb nous mons que colonitzar i nous recursos per explotar. El seu èxit només pot obrir-los la gana i despertar en ells el desig de noves conquestes..., però encara que ara es donin per satisfets, estan gaudint dels beneficis obtinguts mitjançant horribles crims contra la pau i la moralitat.
«Excloent el Cúmul de Koornacht, el Sector de Farlax conté més de dos-cents sistemes habitats, uns tres-cents dels quals són membres de la Nova República. Ni un sol d'ells és prou fort per poder resistir els atacs yevethans sense ajuda exterior.
»Ja hem acceptat que tenim la responsabilitat de protegir els pacífics habitants de Farlax enviant a la Cinquena Flota perquè s'interposi entre ells i els yevethans. Però això no és més que una solució provisional. No podem mantenir un desplegament permanent al nivell d'efectius que suposa tot un grup de batalla. Tard o d'hora haurem d'enfrontar-nos a una elecció molt poc atractiva: o abandonem aquests sistemes, o els reforcem, o exigim comptes als yevethans.
»Crec que hem d'enfrontar a aquesta elecció ara, mentre encara conservem la iniciativa..., i abans que els yevethans trobin una manera d’obligar-nos a actuar. Hem de trobar alguna manera d'alterar els càlculs dels yevethans, o en cas contrari el que acaben de veure només serà el començament. Hauríem de començar esbrinant si realment estan decidits a fer la guerra, però també hauríem d'estar preparats per negar-los els mitjans amb els quals fer aquesta guerra.
»Per això sóc aquí avui..., per demanar-los consell per traçar un pla que resolgui el problema que suposen els yevethans, i per demanar-los el seu suport a l'hora de dur a la pràctica.
La presentació de la Leia era l'única part de la reunió que podia controlar, i va demostrar ser el seu millor moment del matí. Tot just va haver tornat al seu seient, en Behn-kihl-Nahm va fer una intervenció breu, però clarament dirigida a donar suport a la Leia, abans de fixar les regles bàsiques de la discussió que tindria lloc a continuació. Però la divisió existent en el si del Consell es va fer evident amb prou feines quan es va iniciar la discussió, i els oponents de la Leia van començar a erosionar els fonaments sobre els quals s'havia col·locat.
- Quina és la font de les imatges que ens ha presentat? -Va preguntar el senador Deega.
La Leia va respondre des del seu seient.
-Van ser gravades pels yevethans i interceptat per una Fura que estava patrullant el perímetre del Cúmul de Koornacht, senador.
-La qual cosa vol dir que no existeix cap prova documental que confirmi la seva autenticitat, no?
- Què vol dir amb això, senador? Si hi ha una raó legítima per a això, puc fer anar a buscar un testimoni que amb una declaració confirmarà el moment, manera i lloc en què van ser registrades aquestes imatges.
-No m'ha entès, presidenta Solo -va dir pacientment el senador Deega -. Si els enregistraments no van ser obtingudes per vostè, llavors en realitat no pot saber què és el que van gravar les càmeres. Ens ha dit que aquestes imatges documenten l'eradicació de certs assentaments situats a l'interior del Cúmul de Koornacht. Però, des d'un punt de vista objectiu, no poden ser descrites amb la paraula «document». Quins planetes eren aquests? Qui estava a bord d'aquestes naus? Quan van tenir lloc aquests esdeveniments? Qui va dur a terme el muntatge d'imatges d'aquesta seqüència?
-Si el Consell té la impressió que no ha vist prou i vol dedicar el temps necessari a això, puc presentar tota la transmissió interceptada en el seu estat original abans que fos muntada aquesta seqüència d'imatges..., amb un total d'onze hores de gravació.
-Segueix sense entendre-ho, presidenta Solo -va dir en Deega-. Donats els mitjans de prova de què disposa actualment, li seria impossible demostrar-nos que aquestes imatges no van ser gravades durant la Rebel·lió i a anys llum del Cúmul de Koornacht. Si és que van ser gravades, naturalment..., ja que la qualitat de la seqüència no és tan elevada com perquè no pugui haver estat creada per les capacitats manipuladores dels millors muntadors de seqüències de Coruscant.
En Behn-kihl-Nahm va decidir intervenir en aquest moment.
-Senador Deega, sóc conscient que donat el poc temps que porta sent membre del Consell, no ha tingut moltes ocasions d'acumular experiència en l'avaluació de dades d'intel·ligència militar. Tots voldríem poder comptar amb una certesa absoluta en aquests assumptes, naturalment, però les tècniques d'espionatge no solen permetre gaudir del luxe que suposa emprar les pautes i patrons de mesura altament exigents que un científic o un matemàtic empren amb les seves proves o demostracions. A vegades hem de limitar-nos a confiar en els nostres espies..., o, si això és demanar massa, a confiar en els nostres ulls.
Les seves paraules van arrencar rialletes als senadors Bogen i Yar, i van aconseguir fer callar Deega. Però el senador Marook es va afanyar a omplir el buit.
-No tinc cap dubte que en el Cúmul de Koornacht han passat coses terribles i realment vergonyoses -va dir el hrasskis mentre els seus sacs d'aire palpitaven lentament -. No poso en dubte l'autenticitat de les imatges que ens ha mostrat la princesa Leia.
La Leia va esperar en silenci, sabent que no havia d'interpretar les paraules del senador Marook com un vot de confiança.
-En realitat, la presentació de seqüències m'ha semblat prou real com perquè no vulgui veure ni una sola imatge més, o examinar-les amb més atenció -va seguir dient Marook-. Saber que els agonitzants udolen de dolor és més que suficient, i no crec que escoltar els seus udols vagi a afegir res a la meva comprensió. Però no estic tan segur que la princesa estigués en el cert quan ha afirmat que es tracta d'un assumpte urgentíssim. Potser ella pugui ajudar-me a entendre millor la situació.
-Faré el que pugui -va replicar cautelosament la Leia.
-Aquests enregistraments... Pel que vostè sap, van ser enregistrats fa dies o fins i tot setmanes, oi?
-Així és.
-Això vol dir que el que ens ha mostrat ja és història. Cap d'aquestes tragèdies pot ser evitada, i ni tan sols pot ser minorada.
-No...
-En aquest cas, quina diferència hi ha entre el que hem vist i les atrocitats mai venjades de l'era imperial? Per què no estem reunits per discutir com i quan invadirem el Nucli per tal d'iniciar la recerca i captura dels agents de les devastacions d’en Palpatine? No serà potser que l'únic de realment urgent que hi ha en aquesta situació és el creixent debilitament del poder polític de la princesa Leia, i la seva desesperada necessitat d'obtenir una victòria espectacular que restauri el seu prestigi?
La seva última pregunta va fer que en Tolik Yar s'aixequés amb un rugit per acudir en defensa de la Leia llançant les seves pròpies acusacions.
-Són paraules molt agosarades per sortir de la boca d'un traïdor que va visitar l’Aramàdia en secret i va conspirar amb Nil Spaar contra els seus. Mai ens ha explicat què va anar a fer allà..., a part de cobrir de vergonya al seu poble i trair el seu jurament, naturalment...
En Marook va respondre, la qual cosa va fer que els senadors Bogen i Frammel prenguessin part en el conflicte en qualitat de pacificadors i va aconseguir que en Deega sortís fugint de la sala. Mentrestant, el senador Cundertol de Bakura i el senador Zilar de Praesitlyn es van recostar en els seus seients, considerant el contratemps respectivament com una lliçó pràctica i com un entreteniment molt benvingut.
En Behn-kihl-Nahm va necessitar emprar tots els seus dots de persuasió per aconseguir que tothom tornés a ocupar els seus seients i fos possible reprendre la sessió de manera més o menys ordenada. Però a aquestes altures, la unanimitat ja s'havia tornat totalment inabastable.
- Ho veu? -Va murmurar Cundertol, inclinant-se cap el seu company de filera-. Aquests alienígenes sempre s'estan barallant, i n’hi ha prou amb la més mínima provocació perquè comencin a fer-ho. Forma part de la seva naturalesa... És una cosa inevitable, així que em pregunto per què hauríem d'intentar detenir-los. Per què estem obligats a protegir els febles contra els forts? Per què no permetre que els febles caiguin, i fer després les nostres aliances amb els forts?
La reunió va durar tres hores de discussions més. Al final d'aquest període de temps, la Leia es va veure obligada a conformar-se amb un compromís que no complaïa a cap dels presents a la sala..., i a ella i al president del Consell menys que ningú. El pla era massa agosarat per al Deega, massa precipitat per al Marook, massa intervencionista per al Cundertol i massa tímid per al Tolik Yar i la resta de consellers, i a més quedava massa allunyat del que en Behn-kihl-Nahm havia cregut possible arribar a obtenir de la reunió.
-Gràcies, president -va dir la Leia després que s'hagués obtingut el vot de consens, fingint atorgar-li una dignitat molt més elevada de la que realment es mereixia el procés -. El Consell serà informat degudament abans de l'emissió de l'anunci. Hauré de consultar amb l'almirall Ackbar i també hauré de notificar la nostra decisió al general Àbaht, però tot hauria de quedar resolt en qüestió d'hores.

Els preparatius van exigir més temps que l'execució.
-Una pregunta per a la princesa -va dir en Han, gratant-se el cap mentre contemplava la pantalla de referència de la gravadora hologràfica -. Com sabrem que en Nil Spaar ha rebut el missatge, atès que la seva postura oficial és la de no mantenir cap tipus de comunicació amb tu?
-Disposem de tres codis d’holocomunicacions diferents obtinguts durant la seva visita a Coruscant: dos per a l’Aramàdia i un per als secretaris del virrei -va dir la Leia -. El missatge serà emès mitjançant els tres codis.
-Utilitzarem el Canal U per mantenir informats a tots els governs planetaris -va afegir el ministre Mokka Falanthas -. Atès que els yevethans van utilitzar el Canal U per transmetre l'últim missatge d’en Nil Spaar, sabem que poden sintonitzar-lo..., i si poden aconseguir-ho, és probable que arribin a fer-ho.
-També tindrem rondaires emetent en banda alta i làser direccional des del perímetre de Koornacht -va dir el general Rieekan -. Aquests senyals arribaran als interdictors i patrullers de Koornacht en vuit hores o menys, i a Doornik-319 trenta-quatre hores després.
-I si per alguna raó s’ho fan per ignorar deliberadament tot això, no se'ls podrà passar per alt dins de dos dies a partir d'ara, quan repetim aquest missatge i permetem que les xarxes de notícies ho transmetin a la ciutadania en general, i això els anirà preparant per al que pugui passar -va dir en Behn-kihl-Nahm -. No tinc cap dubte que els yevethans encara disposen d'espies a Coruscant. S'assabentaran dels últims esdeveniments. -Va arronsar les espatlles -. De fet, és possible que ja estiguin al corrent de tot.
La Leia va acabar d'allisar els plecs de la túnica i va alçar la mirada cap a ell.
- On és l’Ackbar? Algú l'ha vist?
-Sí, jo l'he vist -va dir en Han -. Anava cap al seu despatx amb un paquet molt gran sota el braç, i murmurava no sé què sobre haver abusat de l’ormachek. Vaig pensar que potser estava tenint alguns problemes amb el seu uniforme de gala.
El rostre de la Leia es va relaxar per permetre un somriure per primera vegada en hores.
-Si ha hagut d'anar fins al seu armari per agafar la guerrera de combat de Mon Calamari que portava a Endor, potser tarda una estona a arribar.
-A mi tampoc m'haurien anat gens malament els serveis d'un sastre -va dir en Han sarcàsticament mentre feia estrebades al seu uniforme i feia cara de sentir-se bastant incòmode -. Això d'haver d'estar dret darrere teu quan parlis no m'agrada gens, Leia... No sé si els donarem por o riure.
En Behn-kihl-Nahm li va donar uns copets a l'espatlla.
-No es preocupi, el simple fet que hi sigui serà suficient per transmetre el missatge adequat. I no oblidi que la seva presència va tan adreçada als ulls de la Nova República com als dels yevethans...
L’Ackbar va arribar en aquell moment, resplendent en el seu uniforme blanc d'almirall.
- Ja no falta ningú? -Va preguntar el jove assessor del departament de Nanaod Engh -. Bé, puc tenir a tothom llevat de la princesa aquí, al costat de la bandera?
L'assessor va disposar ràpidament als extres al llarg de la paret darrere del lloc al que s'asseuria la Leia: en Han, l’Ackbar i en Rieekan, tots d'uniforme, van quedar col·locats a l'esquerra de la bandera sobre la qual onejava la insígnia brodada en or de la Nova República, i l’Engh, en Behn-kihl-Nahm i en Falanthas, tots ells amb vestits de gala diplomàtics, van quedar col·locats a l'esquerra. Després l'assessor va fer venir a la Leia i la va instal·lar a la butaca corbada proveïda d'un pedestal, el qual va quedar totalment amagat pels plecs de les seves túniques. L'assessor va retrocedir uns passos, va estudiar el seu treball i després va dedicar uns segons a examinar l'escena a la pantalla de referència.
-Això és tot el que puc fer -va dir -. Princesa, pot començar quan els tècnics hagin acabat els preparatius.
Els tècnics de seguida van estar preparats. Després, per fi, va ser la sala de la Leia i el moment de la Leia.
-Sóc la princesa Leia Organa Solo, presidenta rectora del Senat, cap d'Estat de la Nova República i comandant en cap de les Forces de Defensa. Em dirigeixo a Nil Spaar, virrei de la Lliga de Duskhan, als governs de N'zoth, Wakiza, Zhina i la resta de mons yevethans escampats pel Cúmul de Koornacht, i als comandants de les forces armades yevethanes estiguin on estiguin.
«Tenint en compte que en Nil Spaar ha admès voluntàriament i obertament la seva responsabilitat pel que fa als espantosos crims comesos contra els habitants de Campana del Matí, Polneye, Nova Brígia, Doornik-628 i altres assentaments legalment constituïts a l'interior del Cúmul de Koornacht i els seus voltants...
«Tenint en compte que aquests crims inclouen l'aniquilació total i sense cap provocació prèvia dels habitants d'aquests mons, i la confiscació il·legal i immoral de les seves llars, béns i territoris...
»Tenint en compte que aquests actes suposen una salvatge i inexcusable violació dels drets fonamentals dels éssers intel·ligents i els mons pacífics tal com són reconeguts i respectats en tota la galàxia, així com dels principis fonamentals de la conducta moral...
«Tenint en compte que la Nova República manté un ferm compromís amb aquests drets i principis, tant en la llei com en l'esperit...
»En aquest moment i a través d'aquesta transmissió, aconsello i commino al virrei Nil Spaar i a les autoritats governatives yevethanes a renunciar immediatament als sistemes que han conquerit i es retirin d'ells, a què tornin totes i cadascuna de les propietats confiscades, i a què deixin en llibertat sense infligir dany a tots els presoners que tinguin en el seu poder en aquests moments. Si no ho fan en un termini de temps raonable i amb la deguda diligència, ens veurem obligats a utilitzar tots els mitjans que estiguin a la nostra disposició per imposar i fer respectar aquesta decisió.
La seva mirada va semblar travessar la lent de la gravadora hologràfica.
-Vull deixar ben clar que la nostra voluntat i la nostra decisió respecte a aquest assumpte no poden ser més ferms. Retireu-vos d'aquests mons que heu conquerit immoralment i il·legalment, o sereu expulsats d'ells mitjançant la força. Aquestes són les seves úniques opcions. La Nova República no consentirà que obtinguin cap benefici d'uns actes en els que la barbàrie no té precedents.
«Ordenat i registrat aquest dia i davant d'aquests testimonis a la Ciutat Imperial, Coruscant, per la presidenta la Leia Organa Solo.
»Fi de la transmissió.
Quan el personal tècnic va indicar que la sessió d'enregistrament havia acabat, el grup es va dispersar amb una sorprenent rapidesa. L’Ackbar, en Behn-kihl-Nahm i en Han van anar cap a la Leia amb paraules d'ànim i suport als llavis, però en Han va ser l'únic que no va marxar de seguida.
-No estàvem en primera fila, però vist des d'allà que tot tenia un aspecte molt impressionant -va dir, embolicant-la en una ràpida abraçada -. Si t'haguessis estat dirigint a mi, de seguida hauria sabut que parlaves seriosament. Bé... Quanta estona esperarem abans de fer alguna cosa?
-Espero que no haguem d'esperar molt de temps -va dir la Leia -, però no hi ha cap termini fixat. Els hi donarem el temps suficient perquè arribin a una decisió. Estic segura que no trigarem gaire a rebre notícies seves.
- I si no les rebem?
-Llavors Doornik-319 es convertirà en el centre de tot -va dir la Leia -. És l'únic lloc des del qual podem vigilar prou de prop per saber si els yevethans estan fent l'equipatge per marxar o si continuen arribant colons. Concentrarem tota la nostra vigilància sobre aquest punt.

Esperar no resultava gens fàcil.
Una hora va arribar i va passar, i l'excitació dels primers moments va fer que tot just semblés durar uns minuts. L'hora següent va durar un dia. El primer dia es va fer etern. L'expectació es va convertir en preocupació, i la preocupació en nerviosisme. El nerviosisme no va trigar a convertir-se en impaciència, i la impaciència va passar a ser una inquietud contínua que impedia pensar en cap altra cosa.
El segon dia va ser encara més llarg.
I no hi havia cap lloc on l'espera resultés més dura que al llarg del perímetre de Koornacht. Els cent sis navilis del Cinquè Grup de Batalla mantenien el nivell d'alerta de combat sense interrupció. Esquadrons de caces i interceptors amb tots els seus sistemes d'armament activats entraven i sortien dels hangars de llançament dels transports mentre les pantalles defensives eren energitzades fins a aconseguir la màxima densitat de combat.
Al final del segon dia, l'ultimàtum va ser fet públic, juntament amb alguns fotogrames meticulosament seleccionats pels serveis d'intel·ligència d'Alfa Blau. La resposta va ser sorprenentment tranquil·la i, en conjunt, positiva.
-És reconfortant, però també és una il·lusió -va advertir en Behn-kihl-Nahm a la Leia-. El Senat s'està guardant les crítiques fins que hi hagi algun senyal, sota la forma de notícies procedents de Farlax, que els indiqui en quin bàndol els convé estar al final. Mentrestant, poden actuar noblement apareixent com lleials defensors de la presidència i defensors de la Carta. I pel que fa a la resposta pública... Bé, sospito que aviat descobrirà que la immensa majoria d'observadors estan aplaudint el principi sense ser conscients del risc que implica el fet de defensar-lo. Aquesta exhibició de força els hi encanta, i la idea que imposem la nostra voluntat a uns desconeguts els sembla justa, legítima i raonable. Esperen que els yevethans obeeixin sense dir ni piu, i que tot acabi en uns quants dies. Per sobre de tot, no esperen que això porti a una guerra.
Dos dies es van convertir en tres, i tres es van anar estirant fins a convertir-se en cinc. L'ultimàtum era retransmès cada dia a les disset hores, però no hi va haver resposta de cap mena procedent del Cúmul de Koornacht. Cada vegada s’anava fent més clar que els yevethans havien decidit ignorar els missatges.
El sisè dia una sonda estacionària d'Alfa Blau va emergir de l'hiperespai a les rodalies de Doornik-319 i va gravar l'arribada d'una petita flotilla formada per tres navilis esfèrics d'impulsió per ones i un Destructor Estel·lar de disseny imperial. L'enregistrament va ser transmès amb èxit a un repetidor situat fora del Cúmul de Koornacht, però la sonda ja havia superat amb escreix el seu límit de tolerància al buit espacial i es va desintegrar quan va intentar tornar a desaparèixer en l'hiperespai.
En Drayson va portar personalment les notícies i el despatx a la residència de la Leia amb prou feines van haver arribat a les seves mans.
-Em temo que la nostra sonda haurà deixat algunes restes escampades en l'espai real -es va disculpar -. Això podria complicar una mica la situació.
-Aquestes restes només els hi diran que estem vigilant..., i que no poden detectar la nostra vigilància per saber quan estem observant -va replicar la Leia -. Potser això ens ajudarà una mica.
-Però la realitat és que aquesta sonda era l'últim recurs informatiu de què disposava dins d'aquest sistema -va dir en Drayson -, i introduir-s’hi resulta molt més difícil que amagar-se una vegada que estan dins. És molt probable que aquest sigui l'últim informe de Doornik-319 que rebem en un futur immediat. A partir d'ara, hem de ser conscients que tota la nostra informació ha sobrepassat la data de caducitat.
-Deixeu-me avisar en Han i farem una ullada a aquestes dades -va dir la Leia -. I també hauríem de posar-nos en contacte amb en Behn-kihl-Nahm i l’Ackbar.
-M'he pres la llibertat d'avisar-los -va dir en Drayson -. Bennie ja ve cap aquí, però l'almirall Ackbar està volant en un TX-65 i trigarà un mínim d'una hora a arribar.
-Molt bé. Esperarem a Bennie.
-Va dir que no li esperéssim.
-Bé, doncs llavors suposo que no ho farem -va dir la Leia.
En Han, la Leia i l'almirall Drayson van contemplar els quatre últims minuts de dades: hi havia vint clips de captura sensora, cadascun de vint segons de longitud, que abastaven un període de sis hores. Els clips documentaven l'arribada de quatre naus i els descensos efectuats en punts considerablement separats per tres d'elles. Quan la gravació va acabar, la Leia estava visiblement sorpresa.
-No n'hi ha prou -va dir -. No sabem si aquestes naus estaven plenes o buides. No sabem si van marxar o si es van quedar.
-Un moment -va dir en Drayson -. Aquest enregistrament ha estat rodat amb el màxim augment de resolució disponible. Podem augmentar la definició dels dos últims clips, i tornar a veure la seqüència en què la segona nau d'impulsió per ones es trobava gairebé directament sota la sonda.
Les imatges augmentades van eliminar l'ambigüitat. La seqüència va revelar una pista de descens d'aspecte vidriós al centre d'una plana totalment buida i desèrtica, i una filera de plataformes de càrrega remolcades per androides, cadascuna d'elles gairebé tan gran com un transport lleuger, que s'anaven allunyant lentament de la nau yevethana.
-Aquí el tenim -va dir la Leia -. Aquesta és la seva resposta.
En Han va bellugar el cap i va arrufar les celles.
-Crec que la traducció és «Ah, sí? Doncs llavors obligueu-me a fer les maletes». -Va fer una profunda inspiració d'aire i el va deixar escapar sorollosament -. I ara què?
-Esperarem al Bennie -va dir la Leia -. Mentrestant, vull tornar a veure aquestes imatges.
La reunió a la residència va acabar creixent fins a incloure l’Engh, en Rieekan, en Falanthas, en Behn-kihl-Nahm i l’Ackbar. Hi va haver diverses projeccions de la gravació, especialment dels últims clips. Tots els que els van veure es van sentir bastant preocupats.
- Què fem, Bennie? -Va preguntar la Leia-. Enviem un altre ultimàtum? Els diem que sabem què estan fent, i insistim que han de deixar de fer-ho? Aquesta vegada potser podríem incloure un termini, i una conseqüència clarament definida si no ho compleixen.
El que la Leia usés el seu sobrenom en aquell ambient va provocar una tremolor quasi imperceptible en les mandíbules d’en Behn-kihl-Nahm, però no va fer cap comentari al respecte.
-No se m'acut cap paraula màgica que pogués fer que una altra advertència resultés més creïble que la que ja els hi hem enviat -va dir.
-Hauríem de donar-los més temps -va dir el ministre Falanthas -. Potser aquest assumpte hagi provocat una lluita interna, una fractura entre els militars i el govern civil... El que veiem a Doornik-319 potser no reflecteixi la decisió final que adoptaran. Si reaccionem amb excessiva energia, això podria obligar-los a adoptar una clara posició d'adversaris.
-No sabem molt sobre els yevethans, per descomptat, però les dades de què disposem no contenen cap evidència que aquesta distinció tingui algun significat en el cas de la Lliga de Duskhan -va dir l’Ackbar-. Nil Spaar sempre actua amb la decisió i la iniciativa pròpies d'un autòcrata, i es comporta com un governant absolut.
-Tu has pujat l'aposta, però en Nil Spaar vol continuar la partida -va dir en Han -. No hi ha cap altra manera d'interpretar aquestes imatges.
En Rieekan va assentir.
-Estic d'acord.
-Sí -va dir l’Ackbar -. Aquestes naus estan equipades amb sistemes d’hiperimpulsió. Si han vingut de N'zoth, van haver enlairar-se després que enviéssim el primer advertiment.
-En aquest cas hauré de tornar a reunir el Consell de Defensa per comparèixer davant d'ell -va dir la Leia, tornant la mirada cap en Behn-kihl-Nahm.
En Behn-kihl-Nahm va inclinar el cap.
- I què passarà si el senador Marook i el senador Deega aconsegueixen imposar la seva opinió, ara que l'aposta s'ha elevat d'una manera tan clarament visible? -Va preguntar -. Fem tornar a la Cinquena Flota i marxem amb la cua entre les cames?
La Leia es va aixecar i va anar cap al panell de visió de l'estudi. Es va aturar davant d'ell i va contemplar el silenciós i immòbil jardí de tanques, les siluetes minuciosament esculpides només estaven il·luminades per la claredat nocturna que brollava de la Ciutat Imperial.
-No sabem què està passant a N'zoth -va dir per fi -. Només estem al corrent del que està passant a Doornik-319, i el que passa allà és inacceptable. -Es va girar cap a ells i va creuar els braços sobre del pit -. Estan disposats a donar suport a un bloqueig de Doornik-319?
Un a un, tots els presents van anar assentint amb una inclinació de cap o expressar el seu assentiment en veu alta. En Drayson va ser l'últim a respondre.
-No crec que els yevethans vagin a deixar-se convèncer fàcilment de la seva vulnerabilitat o que realment estem decidits a actuar -va dir -. Però el bloqueig sembla un proper pas raonable fins i tot suposant que acabi demostrant ser insuficient.
La Leia va assentir, i després es va apartar de la consola de visió i va tornar a reunir-se amb ells.
-Almirall Ackbar, quina és la situació tàctica del general Àbaht? Disposa dels efectius necessaris per imposar un bloqueig general a aquest sistema?
-Hauríem consultar-li al respecte -va dir l’Ackbar -. Ja hi ha com a mínim un Destructor Estel·lar yevethà a la zona, de manera que el general Àbaht haurà de comptar amb una força aclaparadora o córrer el risc d'haver d'enfrontar-se a un esclat immediat de les hostilitats.
-Anem a repassar les regles d'activació del bloqueig planetari, i procurarem recordar del que acaba de dir mentre ho fem -va dir la Leia.
En Behn-kihl-Nahm es va aixecar.
-Si em disculpa, senyora presidenta... Aquestes decisions ja no requereixen la meva presència, i m'agradaria anar a casa per estar amb la meva família. Ministre Falanthas... Voldria acompanyar-me? Hi ha un assumpte que necessito discutir amb vostè...
Amb els seients que el flanquejaven sobtadament buits, Nanaod Engh també va trobar una raó per excusar-se. La Leia va esperar fins que l’Engh va marxar i després va llançar una mirada interrogativa a l’Ackbar.
-Són decisions que ja resulten molt dures fins i tot pels soldats -va dir en Drayson, encarregant-se de respondre a la seva muda pregunta -. No pot culpar si volen distanciar-se d'elles prou per poder dormir.
- I quina raó hi ha perquè ells siguin els afortunats? -Va protestar en Han, i va sospirar -. Oh, dimonis... Ja tornem a començar.
-No -va dir la Leia amb fermesa -. Estem fent tot això per evitar una guerra, no per començar-la. Però això significa que hem de fer comprendre a Nil Spaar que no ha sabut interpretar correctament la nostra advertència. Aquesta serà l'autèntica missió del general Àbaht..., aquesta i cap altra.

El general Àbaht va donar l'esquena a la pantalla que mostrava l'ordre de bloqueig.
-Per fi -va dir -. Per fi...
- Què passa? -Va preguntar el capità Morano.
-Anem a entrar en el Cúmul de Koornacht -va dir l’Àbaht -. Anem a impedir que els yevethans utilitzin Doornik-319 com a base avançada. -Els ulls de l’Àbaht van anar més enllà de Morano i es van posar en el tinent que ocupava la butaca central del sistema de comunicacions -. Avisi al meu personal tàctic. Activeu les pantalles secundàries, i notifiqui a tots els comandaments que han de començar a preparar-se per un nou desplegament.
El resultat final de tota aquella activitat va ser que trenta-un navilis del Cinquè Grup de Batalla de la Força de Defensa de la Nova República van acabar sent triats per entrar en el sistema de sis planetes i un estel blanc blavós catalogat com Doornik-319. El desplegament estaria encapçalat pel transport de la Flota Intrèpid, els creuers de combat Fortalesa, Il·lustre, Llibertat i Vigilant i els transports d'assalt Rebuig i Escut. L'entrada del grup de bloqueig va ser anunciada amb tres minuts d'antelació per un nou missatge de la princesa Leia als yevethans enviat a través de l’hiperona.
-La temerària decisió d'enviar subministraments i aprovisionar les bases i assentaments situats en territori conquerit il·legalment adoptada pel govern yevethà suposa un clar desafiament a la nostra ordre que es retiressin d'ell -va dir la Leia -. En conseqüència, declaro un bloqueig immediat de tals llocs amb els mitjans que ens semblin més adequats en cada moment.
»Aquest bloqueig té com a propòsit, i així ho declarem públicament ara, impedir el pas a qualsevol nau que es dirigeixi cap a l'interior del sistema i, sense recórrer a les armes, supervisar la retirada dels ciutadans yevethans i el desmantellament de les instal·lacions yevethanes. Però sàpiguen que en el cas que es produeixi qualsevol acte hostil dirigit contra navilis de la Nova República que estiguin prenent part en el bloqueig, els nostres comandants estan autoritzats a respondre immediatament emprant tota la força necessària.
»Per evitar un vessament de sang innecessari, demano al virrei Nil Spaar que anunciï el més aviat possible i amb la màxima claredat la seva intenció d'obeir els termes de l'ordre de retirada, i que les seves accions demostrin de manera categòrica i lliure de tota ambigüitat la sinceritat de les seves paraules.
«Qualsevol altre curs d'acció que triïn portarà a la guerra.
«Unes paraules molt encertades. Decidides, enèrgiques... -Va pensar l’Àbaht, admirant-les a pesar seu-. Espero que el virrei sigui capaç de sentir el xiulet de l'acer ocult sota la seva veu, i que no ens obligui a sacrificar les vides dels fills i filles de les nostres mares.

-La Fura senyalitzadora efectua la seva reentrada... ara -va cantussejar el director de salt.
-Confirmeu nivell d'alerta zero -va dir el capità Morano.
- Confirmant! -Va anunciar el cap d'operacions executives -. Tots els sistemes de defensa activats. Escuts preparats per a l'activació automàtica quan es produeixi la reentrada. Receptors d'alerta en verd. Tots els llocs de combat estan ocupats. Tots els sistemes d'armament estan activats i llestos per entrar en acció. Els interceptors Dos, Cinc i Vuit i els caces Roig, Or i Negre estan en les cobertes i es troben preparats per enlairar-se.
-El patruller de perímetre efectua la seva reentrada... ara -va cantussejar l'encarregat de salt.
El capità Morano va tensar nerviosament les tires de l'arnès de seguretat que mantenien unit el seu cos a la butaca de combat.
- Quants salts de combat ha fet, general? -Va preguntar, tornant el cap cap a l’Àbaht.
-Massa, i no els suficients -va respondre l’Àbaht.
-Sí, ja entenc el que vol dir -va murmurar Morano -. Escolti, General... Què deia exactament aquesta oració de guerra dorneana?
-Ja l'he recitat per tots nosaltres -va dir l’Àbaht, assentint amb el cap.
- Crida d'atenció a tots els llocs i dotacions! -Va anunciar el director de salt -. Entrada a l’espai real en cinc..., quatre..., tres..., dos...
-Que tothom recordi que hi ha com a mínim un Destructor Estel·lar molt gran allà fora..., així que procurem localitzar-lo de seguida! -Va cridar Morano.
-... un...
L'alarma de salt va començar a sonar, i els visors del pont es van omplir de franges blanques. Quan les franges es van col·lapsar de sobte per esdevenir un resplendent panorama estel·lar, un planeta blanc i marró, amb dues terceres parts de la seva esfera enfosquides a la nit, va ocupar una considerable porció de la imatge transmesa pels sensors davanters.
-Oh, dimonis... Fixeu-vos en totes aquestes estrelles -va panteixar algú, reaccionant davant l'espectacle del Cúmul de Koornacht contemplat-lo des de dins -. Com se suposa que se les arreglaran els artillers per localitzar els seus blancs amb semblant teló de fons?
-Prou xerrada -va ordenar secament l’Àbaht -. Vull un recompte immediat.
-Iniciant el recompte de la força expedicionària, senyor.
- Cap de tàctiques! -Va cridar Morano -. On s'ha ficat?
-Els sensors no han detectat cap objectiu. Els patrullers informen que no hi ha hagut contactes. Els rondaires informen que no hi ha hagut contactes.
- On està aquest Destructor Estel·lar?
-No ho sé, senyor.
-Ha d'estar a l'altra banda del planeta -va dir Morano, tornant-se novament cap a l’Àbaht-. Algú ha tingut molta sort, però no sé si hem estat nosaltres o ells.
Els informes seguien arribant des dels llocs de control escampats per tot el pont de l'Intrèpid.
-El recompte ha estat completat, general, totes les naus informen que es troben en les posicions previstes.
-El cap d'hangars informa que tots els aparells s’han enlairat, capità. La pantalla de caces està avançant cap a la posició de desplegament.
-Enviem a aquests patrullers el més lluny possible i donem una ullada a l'altra banda -va dir l’Àbaht -. Què tal van aquests sondejos de superfície? Han obtingut alguna informació que pugui ser d'utilitat?
En Morano es va tornar cap a l’Àbaht.
-Potser han comprès que parlàvem seriosament i s'han anat abans que arribéssim.
-Esperem a tenir notícies dels patrullers -va dir l’Àbaht, fregant el seu comunicador de combat amb un dit -. Aquí líder de la força expedicionària a totes les unitats: obrin la formació i ocupin les configuracions d'òrbita assignades. Mantinguin el nivell d'alerta actual.
Durant la mitja hora següent la furiosa, gairebé frenètica activitat dels primers moments es va anar dissipant fins a quedar reduïda a un nivell més suportable. Els patrullers d'avançada van informar que tot estava net, i les naus es van dispersar per formar la pantalla de bloqueig: els grans navilis de combat van avançar cap al nord i el sud al llarg d'òrbites mitjanes, els secundaris van anar cap a l'est i l’oest per òrbites de gran alçada, i l'halo de patrullers i rondaires que surava al seu voltant es va anar expandint cap a l'exterior.
I durant tot aquest temps, el Destructor Estel·lar yevethà no va aparèixer per enlloc. Tampoc van detectar la presència de cap navili d'impulsió per ones, ni en la superfície ni en òrbita. Morano va arrufar les celles per sota de la mà que havia donat suport en el seu front mentre estudiava el tauler sensor. L’Àbaht estava colpejant suaument l’encoixinat del braç de la butaca amb un puny, i es preguntava si es podia permetre el luxe de creure en la seva bona fortuna.
-Així que avui no tindrem dracs, eh? -Va dir en Morano per fi -. La princesa se sentirà molt complaguda.
L’Àbaht moure el cap.
-Hi ha alguna cosa que no encaixa en tot això.
-Bé, potser els yevethans siguin la classe de matons que acaben tirant-se enrere quan algú decideix plantar-los cara.
-No -va dir l’Àbaht -. El fer-se enrere és un comportament que només pot donar-se en un tipus de personalitat completament diferent. Els yevethans són molt més durs..., i molt més calculadors. Operacions! Vull que enviem exploradors als altres planetes del sistema, i immediatament. Tinc el pressentiment que els yevethans no han anat molt lluny.
-Sí, senyor.
Però no hi va haver ocasió de posar en pràctica aquesta ordre. Les alarmes de contacte començaren a sonar, i l'oficial tàctic va haver cridar per poder fer-se sentir per sobre d'elles.
- Capità! Tinc cinc..., sis, vuit, deu, quinze contactes hostils aproximant-se des de tots els vectors a velocitats molt elevades.... Deuen haver fet un microsalt just per darrere dels patrullers...
Una cosa va esclatar sobre els escuts de partícules davanters de l’Intrèpid, banyant el pont amb un encegador esclat de claredat abans que els filtres responguessin. L'escut anti-sacsejades va fer que el navili tremolés lleugerament sota els peus dels seus tripulants.
- D'on ha sortit això?
-Estem sota foc de superfície, general... Canons iònics i míssils d'alta velocitat. Disparen des de tres emplaçaments diferents.
-Ensenyi’m les dades tàctiques.
La pantalla central es va metamorfosar en un diagrama tàctic de tres dimensions, que mostrava els navilis de la força expedicionària desplegats en tres closques que orbitaven el planeta. Les naus atacants ja estaven dins de la closca exterior, i es precipitaven sobre els navilis primaris des de totes les direccions de la brúixola.
-Aquí líder de la força expedicionària a totes les naus: retornin el foc a discreció -va dir l’Àbaht amb expressió ombrívola -. Defensin-se.
-Que totes les bateries tornin el foc, el protocol de represàlia queda activat i entra en vigor -va ordenar en Morano-. Cap de tàctiques, informi sobre els efectius enemics.
-Compto tres, repeteixo, tres Destructors Estel·lars de la classe Imperial: sis, repeteixo, sis navilis com l’Aramàdia i un navili addicional de grans dimensions i configuració i disseny desconeguts.
Tot va passar tan de pressa que la sorpresa mai va arribar a dissipar-se del tot al pont de l’Intrèpid. El Destructor Estel·lar va arribar a tota velocitat, amb les seves bateries davanteres fent foc incessantment. L’Àbaht va contemplar els navilis esfèrics amb un interès especial. Amb les seves enormes siluetes, l'aspecte general d'aquelles naus de disseny yevethà convidava a pensar que devien ser molt vulnerables, però de seguida van demostrar que aquesta primera impressió no podia estar més equivocada. Sense que semblessin desconnectar els seus escuts en cap instant, els navilis esfèrics van llançar onades de torpedes i d'un tipus de bomba de gravetat mai vist anteriorment que semblava estar dotat d'impulsors de direcció laterals. Mentrestant, les bateries làser de gran calibre disparaven una vegada i una altra des de sis emplaçaments artillers molt ben dissimulats repartits pel casc de la nau.
Quatre bombes de gravetat yevethanes van escollir com a blanc al transport lleuger Trinxera, que estava avançant per una òrbita de gran alçada, i van aniquilar els seus escuts de partícules amb una explosió coordinada. Uns instants després un torpede protònic va fer impacte en el centre del pont, i el navili va ser engolit per una enorme bola de foc.
-Que totes les bateries de defensa centrin les seves mires en aquestes bombes lentes -va ordenar l'oficial tàctic de la nau -. General, el Llibertat informa que ha perdut sis caces, i els seus escuts laterals es troben a només un quart de potència. El Rebuig ha alterat el curs per anar-lo a ajudar.
En Morano va colpejar el braç de la butaca amb el puny.
-Som molt superiors en nombre, però hem adoptat el pitjor desplegament possible per rebutjar aquesta classe d'atac -va dir -. Estem atrapats entre ells i el planeta, i no disposem d'espai per maniobrar.
-Paciència, capità -va dir l’Àbaht-. Necessitem una mica més de temps.
L'oficial de seguiment es va tornar cap a ells.
-Els navilis enemics no mantenen l'enfrontament, general. Es limiten a fer una passada, i després alteren el curs per seguir trajectòries múltiples. Potser hi ha més navilis yevethans aproximant-se per darrere d'ells, senyor.
-Guardi les seves especulacions per vostè a menys que jo li demani que me les comuniqui -va dir secament l’Àbaht-. Com va el sondeig, coronel Corgan? Han acabat ja?
L'oficial tàctic de l’Àbaht va contemplar la seva consola amb el nas arrufat.
-Cinquanta segons més, general -va dir -. Llavors estaré preparat per transmetre.
-D'acord. Cinquanta segons, però ni un més -va replicar l’Àbaht-. Aquí líder de la força expedicionària: que tots els navilis secundaris es preparin per abandonar la seva òrbita i seguir el vector cinc-cinc-dos. Que tots els navilis primaris cobreixin la retirada.
El cap de comunicacions va enviar un senyal a l’Àbaht a través de la seva consola.
-Senyor, els capitans de l’Il·lustre i el Llibertat sol·liciten permís per iniciar la persecució.
-Permís denegat -va dir l’Àbaht -. Líder de la força expedicionària a totes les naus: envoltin les seves restes amb un feix de tracció i emportin-se’ls. Vull que tots els cossos siguin recollits abans que saltem.
Aquesta vegada li va tocar el torn a l'oficial tàctic de la nau.
-Senyor... Podem acabar amb ells. N'hi hauria prou amb què ens reagrupéssim i els perseguíssim...
- Amb quines pèrdues, sota aquestes condicions? Tinent, no hem vingut aquí per vèncer a qualsevol preu en una zona de batalla escollida pels yevethans i lluitant en el moment més convenient per a ells -va dir l’Àbaht -. Hem vingut aquí per obtenir la informació que necessitem si volem guanyar la propera batalla..., i li asseguro que aquest moment arribarà abans del que ells pensen.
-Sí, senyor.
-Transmetent -va dir el coronel Corgan -. Missatge enviat.
L’Àbaht va assentir.
-Líder de la força expedicionària: que tots els navilis secundaris abandonin les seves òrbites. Ja tenim el que havíem vingut a buscar, i ara els yevethans rebran el seu merescut. –Va sintonitzar progressivament l’hipercomunicador al canal de comandament protegit i va teclejar el codi de transmissió -. Líder de la força expedicionària a tots els grups: la seva autorització és kaphsamekh-9-xifra-9-endavant-daleth. Doneu-los una bona pallissa.

Les divuit naus que formaven la Força d'Atac Àster estaven esperant a la seva zona d'estacionament a dues hores llum per sobre del pla del sistema de Doornik-319. L'autorització els hi va ser transmesa pel comandant de la força, el comodor Brand, des del creuer estel·lar Indomable.
-Que totes les naus entrin en situació d'alerta -va dir el comodor -. Els yevethans han oposat resistència al bloqueig. Entrarem. En aquests moments haurien d'estar rebent dades posades al dia sobre l'objectiu i el vector de salt del Grup Tàctic. El compte enrere del salt començarà quan jo doni el senyal. Que totes les bateries s'assegurin d’haver obtingut una adquisició de blanc positiva; recordin que aviat hi haurà molt moviment per aquí baix.
A dues hores llum per sota del pla planetari, unes instruccions similars eren transmeses als vint navilis de la Força d'Atac Liana Negra pel Comodor Tolsk. La notícia es va anar filtrant ràpidament per tots els nivells de la dotació fins a sortir del pont, i va arribar fins i tot a les tripulacions de combat que esperaven a les carlingues dels seus caces i vehicles d'assalt, que ja estaven preparats per al llançament en les cobertes dels hangars.
- Estàs vigilant aquest motor número tres? -Va preguntar l’Skids, usant el canal de comunicació amb la cabina del pilot de l'ala-K -. Des d'aquí enrere sembla com si estigués una mica excessivament calent.
-No li trec els ulls de sobre -va respondre Esegè Tuketu-. Però tots els sistemes estaran una miqueta calents fins que obrin les portes i comencin a donar-nos a empentes. No et preocupis, Skids, el motor aguantarà.
-Veuràs, és només que no vull sentir un «Oooops» just al final d'un picat a plena potència sobre un d'aquests Destructors Estel·lars -va dir l’Skids.
-Et prometo que no el sentiràs... -Va dir en Tuke.
-Fantàstic.
-... perquè mantindré la boca tancada i em conformaré amb pensar «Oooops».
- Tinc temps de buscar un altre pilot o ja és massa tard?
Les gegantines portes blindades de l'Hangar d’Atracada Nombre 5 van començar a obrir-se davant d'ells.
-És massa tard -va dir en Tuke-. Assegura't que tots els nostres ous estan en un lloc segur, d'acord? No vull que algun d'ells es trenqui abans de temps.
-Dirigeix ​​el morro d'aquest trasto cap a l'objectiu i no hauràs de preocupar-te pels ous.
Movent-se com un sol aparell sota el control del cap de l'hangar, els bombarders d'assalt de l'Esquadró de Bombardeig 24 van anar accelerant al llarg de les línies de tensió: primer el Grup Negre, amb els seus sis ales-K distribuïts en dues fileres de tres bombarders cadascuna, i després el Verd i després el Roig. La fase més perillosa dels llançaments en grup sempre era el despreniment de la línia, que havia de ser executat amb gran precisió: hi havia tan poc espai disponible que una mica d'impaciència a les files de darrere podia suposar la pèrdua de la meitat de l’esquadró.
-Líder Vermell fora l'hangar i en vol lliure -va notificar en Tuke al centre d'operacions de combat mentre el seu sistema de seguiment s'il·luminava -. Adquisició d'objectiu en curs.
-Vaja, vaja, vaja... No hi ha dubte que han encès tots els llums per donar-nos la benvinguda -va dir l’Skids pel canal de comunicacions local mentre estirava el coll i girava el cap en totes direccions -. Mai havia vist un cel tan ple d'estrelles.
El Grup Vermell es va allunyar de l'hangar i va començar a baixar cap a l'últim dels quatre navilis yevethans desplegats en una formació lineal que semblava assenyalar Doornik-319. Els aparells només van necessitar uns moments per reunir-se amb els ales-E del Grup Blau, l'Esquadró de Caces Nombre 16, que anaven a ser els seus caces de cobertura.
-Aquest remolc és el nostre, Líder Blau -va dir en Tuke-. Grup Vermell, armeu els vostres ous i confirmeu l'adquisició de l'objectiu mitjançant els vostres ordinadors de punteria.
Cadascun dels sis bombarders transportava dos rabassuts torpedes de plasma T-33, coneguts entre les tripulacions com trenca-escuts o ous podrits. Dissenyats per esclatar en el perímetre de l'escut en comptes de travessar-lo, els caps de guerra plasmàtics dels T-33 creaven un esclat de radiació més intens que el de qualsevol altra arma iònica de la Nova República, i la seva emissió d'energia equivalia a la generada per cinc o sis bateries iòniques d'un navili primari.
El con de radiació concentrada i meticulosament enfocada havia estat concebut per sobrecarregar els generadors dels escuts de raigs, ja fos cremant-los mitjançant la retroalimentació o fent que superessin el límit de tolerància mitjançant el rebot de l'onada d'energia. Encara que només fos un generador que hagués deixat de funcionar, les torres que projectaven els escuts de partícules serien vulnerables a les torretes turbolàser de les fragates. Si tot anava segons el pla, els transports, que ja estaven començant a ocupar les seves posicions darrere de la pantalla de creuers, mai haurien de mantenir una confrontació directa amb l'enemic.
La seva entrada en el sistema els havia deixat a la distància sorprenentment curta de setze mil quilòmetres dels seus objectius, i el navili yevethà va anar creixent ràpidament en les seves pantalles i sistemes escòpics a mesura que els bombarders acceleraven per aconseguir la velocitat d'atac. Ja només els quedaven per recórrer tres mil quilòmetres quan Tuketu va ordenar al Grup Roig que adoptés la formació d'hexàgon obert, la qual permetria que tots disposessin de l'espai suficient per dur a terme maniobres evasives durant l'aproximació i els proporcionaria un increment d'energia motriu lliure d'obstruccions quan s'allunyessin.
No hi havia ni rastre dels caces enemics, però de seguida es van començar a veure assetjats per les andanades del navili yevethà estacionat a mil cinc-cents quilòmetres d'ells. En Tuketu va fer oscil·lar violentament la seva ala-K d'un costat a un altre en una brusca sèrie de canvis de curs, i va avisar el seu tècnic d'armament de l'oportunitat que els estava oferint aquell atac.
-Estan disparant a través dels seus escuts, Skids... La dispersió del feix ens indicarà amb tota exactitud la distància fins al límit del camp.
-Estic treballant en això -va respondre l’Skids, amb el cap inclinat sobre les seves pantalles de control.
-Doncs afanya't -va dir en Tuketu-. El punt de llançament s'està aproximant a tota velocitat.
Hi va haver un espurneig d'inducció quan un feix iònic va passar a vint metres del bombarder.
-Líder Vermell, aquí Vermell Cinc... Esteu rebent la mateixa transmissió que jo pel canal de comandament?
En Tuketu es va adonar que hi havia altres veus a la carlinga en el mateix instant en què Vermell Cinc li formulava aquella pregunta.
-Res de xerrada, Vermell Cinc -va respondre automàticament -. El C Un ha de romandre fora.
-No som nosaltres, Líder Vermell..., i està per tot l'espectre: C Un, C Dos, la freqüència de la força expedicionària, la banda d’hipercomunicacions de la Flota... L’estàs rebent, Líder Vermell? No sents què diuen?
El punt de llançament ja gairebé estava sota d'ells. Esegè Tuketu es va obligar a concentrar la seva atenció en els sons que havia estat menyspreant com una simple molèstia de fons sense importància.
-... sóc el kubazià anomenat Totolaya. Resideixo a la colònia Campana del Matí. Sóc ostatge dels yevethans. Si ataquen, moriré...
El missatge emès pel C2 era diferent.
-Sóc Brakka Barakas, un dels ancians de Nova Brígia. Sóc ostatge dels yevethans. Si ens ataquen, moriré...
-Líder Vermell, aquí Vermell Quatre. Avortem l'atac?
-Aquí Vermell Dos... Què fem, Tuke?
La decisió havia de ser presa en un instant.
-Seguiu avançant cap a l'objectiu. Feu els vostres llançaments tal com estava previst -va ordenar secament en Tuketu.
I just llavors una andanada iònica sorgida d'una de les bateries del navili yevethà va encertar de ple a Vermell Quatre en el blindatge motriu de babord. La càrrega iònica va ballar furiosament sobre la superfície del bombarder. El tècnic d'armament de Vermell Quatre va llançar els ous abans que la descàrrega pogués arribar fins a ells.
- Ous fora! -Va cridar l’Skids.
-Sóc Liekas Tendo, un enginyer de mines morathià. Estic tancat en una cel·la de seguretat a bord d'alguna mena de nau estel·lar. Les criatures que ens han pres com a ostatges es diuen a si mateixes yevethans. Han dit que si ens ataquen em mataran. No ens ataquin, si us plau...
En Tuketu va fer retrocedir bruscament la palanca de control, connectant el gran cilindre del tercer motor instal·lat sobre el fuselatge. La potència motriu afegida va alterar ràpidament la trajectòria i l'angle vectorial del bombarder, impulsant-lo cap amunt i allunyant-lo de la nau, els escuts i les explosions que no trigarien a produir-se. Com sempre, la sobtada estirada gravitatòria va dur a Tuketu fins a la vora de la inconsciència.
-Sóc Grandor Ijjix, de la Sobirania de Norat. Els invasors m'han pres com a ostatge i em tenen presoner a bord de la seva nau. A tots els navilis de la Nova República: no ataquin, o serem eradicats...
Vermell Quatre mai va arribar a sortir del picat. Amb els seus sistemes inutilitzats pel feix iònic, l'ala-K va continuar caient cap al navili yevethà, seguint als seus torpedes amb només una fracció de segon de retard sobre ells. Quan els ous de plasma van arribar al perímetre de l'escut, Vermell Quatre quedà envoltat per la doble bola de foc. El nombre mitjà dels fragments que van sortir acomiadats del núvol estava molt més a prop de les dimensions d'una mota de pols que de les d'una nau espacial.
-Jojo... -Tuke va tancar els ulls durant un moment, però de seguida va tornar a obrir-los -. Informa sobre els resultats del bombardeig, Skids.
-Negatiu... Negatiu, l'escut segueix en peu -va dir l’Skids sense intentar amagar el seu disgust -. Vermell Dos, Tres i Cinc no van deixar caure els seus ous, repeteixo, no van deixar caure els seus ous.
-Aquí Vermell Tres, Líder Vermell. Tuke, ho sento... No vaig ser capaç de fer-ho. No amb ostatges suplicant-me que no ho fes.
-Fill de... T'espera un consell de guerra, Còndor.
-Acceptaré les conseqüències, però no estava disposat a ajudar a assassinar a les persones que hem vingut a ajudar.
-Líder Blau a Grup Vermell: serà millor que torneu a l'estable, nois. L'objectiu està llançant als seus ocellets. Tenim deu contactes, i hi ha més aproximant-se.
En Tuketu va donar un ràpid cop d'ull a la pantalla de seguiment i va empènyer la palanca de control cap endavant, que va fer que el bombarder tracés un veloç gir que va deixar el seu morro retornat cap a l’Indomable.
-Vermell Dos, Vermell Tres i Vermell Cinc: trobeu un lloc segur on llançar el vostre carregament de bombes. Que tothom torni a casa, i el més de pressa possible. Líder Vermell a cap de vol: prepareu-vos per rebre cinc aparells, temps d'arribada estimat quatre minuts.
Van ser quatre minuts d'infern. Els caces yevethans eren veloços i mortífers i els ales-E, seriosament superats en nombre, no podien mantenir-los a ratlla. Vermell Tres va quedar desintegrat quan tornava del lloc al que havia deixat caure les seves bombes. Vermell Cinc va rebre un impacte en l'ala de babord i un altre just sota la carlinga, i va esclatar en una bola de flames un instant abans que pogués arribar a l'ombra protectora del creuer Galant. El Grup Blau va tenir encara pitjor sort, només un dels bombarders va aconseguir tornar a la comparativa seguretat dels hangars d'atracada de l’Indomable.
Amb el casc sota el braç, els ulls buits de tota expressió i la cara tensa, Esegè Tuketu va romandre immòbil amb el cap de l’hangar mentre les baixes anaven apareixent en el tauler d'anuncis. Jojo. Keek. Babau i l'Ós. Pacci. Nooch.
Quan el nom de Miranda va aparèixer en el tauler, Tuketu no va poder seguir suportant per més temps aquella lletania plena de sang i va girar i se'n va anar.

Amb la pell pàl·lida i gelada, el general Àbaht contemplava des del pont de l’Intrèpid com les variacions sobre el mateix tema s'anaven desenvolupant per tot el camp de batalla.
Cada bombarder d'atac, cada caça de cobertura i cada navili primari de la Força d'Atac Àster i la Força d'Atac Liana Negra estava rebent un bombardeig continu de súpliques d'ostatges a través de tots els canals de comunicacions usats per la Flota. El nombre d'artillers que va titubejar i de pilots que es van desviar abans d'assolir l'objectiu va ser prou elevat perquè cap navili primari yevethà resultés abatut.
I durant la retirada, tant la plena de confusió que es va iniciar espontàniament com l'oficial que l’Àbaht va ordenar uns minuts després, dinou dels petits ocells de guerra de la Flota van ser destruïts. Un incendi a l'hangar del transport Audaç va consumir a catorze més i va deixar inutilitzables els tres compartiments de babord. El creuer Falange va rebre un impacte a la popa mentre estava remolcant a un ala-E incapacitat cap a l'interior del perímetre protector dels seus escuts mitjançant un raig tractor, i els danys es van estendre fins la mampara número 14.
El preu en vides, comptant la pèrdua del Trinxera, va superar el miler.
Però l’Àbaht sabia que el preu total de la derrota anava molt més enllà d'aquests pilots..., i el preu final en sang es trobava més enllà de tota mesura possible.
«No ens tenen cap por. No temen morir. No hi ha res que puguem fer servir per controlar el seu comportament excepte la força..., i aquesta guerra que no volem lliurar.»
L’Intrèpid va romandre immòbil, ocult entre la potent resplendor de l'estrella de Doornik-319, mentre les forces de la Cinquena Flota anaven sortint del sistema en salts individuals o per parelles. L’Àbaht no va donar l'esquena a les pantalles fins que el seu transport va ser l'última nau de la Cinquena Flota que quedava en el sistema i només llavors va baixar a la secció principal del pont, movent-se lentament i rígidament sobre les seves cames tremoloses.
-Tregui’ns d'aquí, capità Morano -va dir.

En Behn-kihl-Nahm avançava pel desert Passadís Commemoratiu amb llargues i impacients gambades. Dos enginyers de manteniment, cap dels quals estava acostumat a moure’s tan de pressa, intentaven no quedar endarrerits.
Quan va arribar al final del passadís, en Behn-kihl-Nahm va girar cap a la dreta i es va aturar sota del rètol col·locat sobre l'entrada de la Sala del Senat. Va alçar la mirada cap a ell durant uns moments, i el va llegir amb un sospir silenciós al cor.

1.000 DIES SENSE UN SOL TRET
Recorda que la pau
és cosa de tots.

Després en Behn-kihl-Nahm es va tornar per mirar cap enrere, i va esperar que els homes de manteniment es reunissin amb ell. Quan ho van fer, en Behn-kihl-Nahm va alçar una mà i va assenyalar el rètol.
-Desconnectin-lo -va dir-. Despengin-lo i emportin-se’l.
Un dels enginyers va alçar el cap cap al rètol i el va contemplar amb els ulls entretancats.
- Vol que el guardem al magatzem del Senat?
En Behn-kihl-Nahm va moure el cap.
-No. Només vull que el treguin d'aquí, i de seguida. Ja no ens serveix de res.
Després es va allunyar a corre-cuita del somni fet miques i va anar cap a la càmera d'audiències del Consell de Defensa. La reunió d'emergència per discutir la situació al Cúmul de Koornacht estava esperant la seva arribada per començar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada