dimarts, 7 d’abril del 2015

La Nova Rebel•lió (II)

Anterior



Dos
*
Luke Skywalker se sostenia en delicat equilibri sobre una mà amb els dits enfonsats a l'humit terra de la jungla. La suor lliscava per la seva esquena nua per córrer per la seva cara i gotejava del seu nas i el mentó. Anava descalç, però portava uns vells pantalons molt cenyits que s'adherien a la seva pell humitejada per la suor. L’R2 surava en l'aire per sobre d'ell, suspès en el buit juntament amb diverses roques i un tronc mig podrit. Alguns dels estudiants d’en Luke, mitja dotzena de membres de la classe més jove i més poderosa de totes les que formaven la seva Acadèmia Jedi, romanien immòbils al seu voltant.
En Luke havia mantingut aquesta postura des que l'enorme esfera ataronjada del planeta gasós Yavin havia tret el cap sobre l'horitzó de la seva quarta lluna. Yavin ja es trobava directament damunt del seu cap, però en Luke no se sentia cansat ni assedegat tot i que estava suant. La Força fluïa a través d'ell com un rierol d'aigua fresca i mantenia en l'aire a l’R2, les roques i l'arbre.
Els estudiants ja estaven començant a remoure’s nerviosos, i probablement es preguntaven durant quant de temps haurien de seguir observant. En Luke potser els aixecaria del sòl un a un i després se n'aniria, deixant que cadascú tornés a terra delicadament o amb dificultat, segons ho permetessin els seus talents.
En Luke va reprimir un somriure. Li encantava instruir els seus estudiants, però no sempre permetia que aquest plaer fos visible. De vegades els estudiants creien que s'estava rient d'ells, cosa que no ajudava gaire a crear una bona relació mestre-alumne. Així i tot, en Luke també experimentava moments de pur plaer..., especialment en ocasions com aquella. L’R2 odiava tot aquest aspecte de l'ensinistrament, però aquell tipus d'exercicis sempre feien que en Luke tornés a sentir-se com un noi.
En comptes d'aixecar per l'aire a un dels seus estudiants, el que va fer va ser levitar una altra roca. En Luke la va deixar suspesa prop de les altres, i la roca va pujar i baixar lentament fins que va trobar el seu lloc. Els estudiants, que havien tornat a quedar-se immòbils, seguien observant amb gran atenció. En Luke va examinar els seus peus a la recerca d'algun senyal d'irritació. El primer que perdés la paciència seria el primer a pujar per l'aire.
Havia après aquell mètode al llarg dels anys com a forma d'ensenyar als seus estudiants a tenir paciència, i també per ensenyar-los els poders de la Força. Com passava amb molts dels mètodes que usava en Luke, aquell donava resultat amb alguns estudiants i no servia de res amb altres. En Luke solia comprendre la ment d'un estudiant gràcies a la seva reacció als diferents aspectes de l'ensinistrament. Els membres d'aquella classe encara eren prou novells per imitar les reaccions dels altres. En Luke esperava que la imitació hagués desaparegut cap al final de la jornada.
I llavors una onada d'emoció violenta, gelada i plena de terror va caure sobtadament sobre ell. Mai havia experimentat un dolor tan intens: era pitjor que quan va estar a punt de perdre la cama a bord de l'Ull d’en Palpatine, pitjor que quan va patir la descàrrega elèctrica llançada per l'Emperador a l'Estrella de la Mort o quan el seu rostre va ser destruït a Hoth... I barrejat amb el terror i el dolor, en Luke va percebre la terrible sorpresa de la traïció multiplicada pels milions de ments que l'estaven experimentant.
En Luke va trontollar sobre la seva mà i va intentar seguir mantenint en equilibri les roques i l'arbre mentre feia esforços desesperats per intentar evitar que caiguessin sobre els seus estudiants, que no sospitaven el que estava passant. L’R2 va cridar mentre sortia acomiadat a través del cel, i l'estrident so electrònic es va barrejar amb els crits que ressonaven dins de la ment d’en Luke. El petit androide astromecànic va caure sobre el sòl de la jungla amb un sorollós estrèpit metàl·lic. Els estudiants es van dispersar, i en Luke va acabar de perdre el ja molt escàs control sobre la Força que encara era capaç d'exercir.
El seu braç es va doblar sota d'ell i en Luke va caure a terra amb una violència que el va deixar sense alè. Es va quedar immòbil sobre l'esquena, enfonsant-se a a poc a poc en la tova terra mentre els crits seguien ressonant dins la seva ment.
I un instant després les veus es van esfumar tan sobtadament com havien aparegut.
- Es troba bé, Mestre Skywalker? -Va preguntar un dels estudiants. Un ressò fantasmal de la veu d’en Luke va semblar superposar-se a la de l'estudiant, impregnada amb la mateixa por paralitzant que en Luke havia experimentat feia disset anys -. Què li passa?
En Luke es va tapar la cara amb la mà. Estava tremolant.
-Hi ha hagut una gran pertorbació en la Força.
Es va preguntar com era possible que no l'haguessin percebut i com era possible que, tants anys abans, ell no hagués percebut alguna cosa que havia estat encara més terrible i intensa.
«Com si milions de veus haguessin llançat un sobtat udol de terror i després haguessin estat silenciades de sobte...»
-Ben... -Va murmurar -. Una altra Estrella de la Mort?
Però en Luke no esperava rebre cap resposta. La reconfortant presència d’en Ben ja l'havia abandonat abans que fundés l'Acadèmia Jedi i lluités en les terribles batalles contra el gran almirall Thrawn.
Va tancar els ulls i va intentar localitzar l'origen de la pertorbació..., i va trobar un immens buit allà on només un moment abans hi havia vida. El residu del dolor, la intensa profunditat de la sorpresa i la terrible ferida de la perplexitat provocada per la traïció encara perduraven en el buit com l'eco d'un crit suspès sobre un congost.
- Mestre Skywalker? -La veu pertanyia a Eelysa, una jove de Coruscant que era una de les seves estudiants més prometedores-. Mestre Skywalker?
En Luke va moure la mà dreta per tranquil·litzar-la. Li feia mal l'esquena per la violència de l'aterratge i el pit per la falta d'oxigen, i la magnitud de la pèrdua era una ganivetada de dolor que li travessava el cor. L’R2 va emetre un xiulet electrònic, un so ple de tristesa que semblava arribar de molt lluny.
En Luke havia de seure per demostrar-los que tot anava bé..., encara que no fos així.
- Mestre Skywalker?
La veu de la jove es va barrejar i es va confondre amb els ressons que ressonaven dins del cap d’en Luke. Va obrir els ulls i va veure la cara de la Leia, cremat i cobert de sang, sota l'ombra de la seva mà tremolosa. En Luke a estirar el braç cap a ella, i la Leia va desaparèixer.
«El que estàs veient és el futur...»
La destrucció no procedia de Coruscant. Si la Leia -o en Han, o els nens -haguessin mort, en Luke ho sabria.
Oh, sí, ho sabria.
L’R2 va emetre un nou xiulet, aquest cop clarament ple d'impaciència.
-Trobeu a l’R2 -va dir en Luke.
La seva veu va sonar feble i tremolosa, tan escanyada per la preocupació com ho havia estat la d’en Ben després de la destrucció d'Alderaan.
Tres parells de peus van començar a partir branquetes al seu voltant quan tres estudiants van anar a la recerca de l’R2.
O quan van arrencar a córrer per fugir d’en Luke i de la seva sobtada i incomprensible pèrdua de control.
- Què ha passat, Mestre Skywalker?
L’Eelysa estava ajupida al seu costat, amb el seu petit i esvelt cos tibat com per enfrontar-se a un enemic invisible. La jove havia estat una autèntica sorpresa, una nadiua de Coruscant nascuda després de la mort de l'Emperador on les capacitats per a l'ús de la Força no havien estat contaminades pels verins que s'agitaven al seu voltant. L’Eelysa era tan, tan jove...
-Un milió de persones han mort fa un moment -va dir en Luke -.Totes van patir un gran dolor, i la seva mort va ser molt sobtada.
Es va recolzar en els colzes i va tractar d’alçar-se. Una maldat immensa havia tornat a la galàxia. En Luke no sabia pràcticament res més, però estava totalment segur.
I aquella maldat amenaçava la Leia.
Això també ho sabia.
Els dies d'ensenyament havien acabat, almenys de moment. En Luke i l’R2 haurien de partir immediatament cap a Coruscant.

***

Leia Organa Solo, cap d'Estat de la Nova República, va acabar d'ajustar-se el cinturó del seu vestit blanc. Després va respirar fondo, i la Mon Mothma li va posar la mà al braç. La Leia li va dirigir un somriure distant, sentint-se com quan era una jove senadora que s'enfrontava a Palpatine i els seus seguidors al Senat Imperial.
Va deixar escapar l'aire que havia inhalat. Aquesta era l'emoció que estava sentint, per descomptat, i no l'havia experimentada des que era una adolescent: una sensació de pèrdua, de derrota, que la vida estava canviant sense el seu permís o el seu control...
La Mon Mothma va tancar la porta daurada recoberta de complexes talles i va activar el pany. Estaven en un petit vestidor que havia estat afegit al laberint de càmeres i sales durant els dies del regnat imperial d’en Palpatine, una petita habitació que es trobava just al costat de la Cambra d’Assemblees del Senat. Les parets estaven recobertes per un delicat tramat de fulles daurades. Un mirall ocupava un panell des del terra fins al sostre, i reflectia a la Leia i la Mon Mothma. En alguns aspectes, la Mon Mothma semblava una versió més gran i més calmada de la Leia, encara que la seva curta cabellera ja mostrava petites franges platejades. La seva pell estava solcada per una xarxa de minúscules arrugues que hi havien estat des de la devastadora malaltia que li havia infligit en Furgon, l'ambaixador de Càrida, feia sis anys.
- Què passa? -Va preguntar.
La Leia va bellugar el cap i va lliscar els seus humits palmells sobre els plecs de la seva faldilla. Encara s'assemblava molt a la noia que havia entrat al Senat Imperial plena d'esperança i idealisme, la princesa Leia Organa d'Alderaan, la senadora més jove, la que creia que la persuasió i la raó salvarien l'Antiga República..., i que havia perdut el seu idealisme en el mateix instant en què els seus ulls van contemplar per primera vegada el rostre marcit i consumit del senador Palpatine.
-Ara són membres de la Nova República, Leia -va dir la Mon Mothma-. Van ser triats de manera totalment legal.
-Això és un error. Així és com va començar tot abans...
La Leia havia mantingut aquella mateixa conversa amb Han després de les eleccions. Diversos planetes havien demanat al Senat que permetés que els antics servidors de l'Imperi poguessin convertir-se en els seus representants polítics. L'argument en què es basaven era que alguns dels millors polítics havien aconseguit mantenir amb vida els seus pobles treballant per a l'Imperi com a funcionaris menors. Es tractava de buròcrates de tercera o quarta categoria que havien salvat dotzenes de vides rebels fingint no veure estranys moviments de tropes o cares que no haguessin hagut d'estar presents entre la multitud. La Leia s'havia oposat a les peticions des del principi, però la Cambra havia presenciat discussions molt aferrissades. M'yet Luure, el poderós senador d'Exodeen, havia acabat recordant que fins i tot ella havia servit a l'Imperi en un moment donat quan era senadora imperial, i la Leia havia replicat que fins i tot llavors ja estava servint a la Rebel·lió. M'yet havia somrigut, revelant sis fileres de dents irregulars. «A la seva manera, aquestes persones també estaven servint a la Rebel·lió», li havia dit després.
La Leia no hi estava d'acord. Aquells polítics havien servit a l'Imperi i no havien lluitat contra ell, i s'havien limitat a mirar en una altra direcció. Però els arguments d’en M'yet eren molt sòlids i, gràcies a ells, el Senat va acabar aprovant la petició. La Leia havia modificat la llei electoral amb l'ajuda dels que donaven suport la seva postura: cap ex soldat de les tropes d'assalt, imperial de cert rang o antic governador imperial podria ocupar un càrrec públic i, en resum, cap imperial que hagués tingut accés al poder a l'Imperi podria servir a la Nova República. Així i tot, la Leia seguia estant convençuda que aquella llei mai hagués hagut de ser promulgada.
-Van a destruir tot allò pel que hem lluitat -va dir a la Mon Mothma.
-No pots estar segura d'això -va replicar la Mon Mothma en veu baixa i suau.
En Han li havia dit pràcticament el mateix. La Leia va estrènyer els punys.
-Doncs ho estic -va dir -. Des que formem la Nova República, sempre hem sabut que els nostres líders compartien els mateixos objectius. Tots ens guiem per la mateixa filosofia de la vida i sempre hem intentat avançar en les mateixes direccions.
Els dits de la Mon Mothma van afluixar la pressió que havien estat exercint sobre el braç de la Leia.
-Sempre hem lluitat contra l'Imperi -va dir-. Però l'Imperi ja no existeix. Només queden petites bandes d'imperials. Algun dia haurem de deixar enrere la Rebel·lió i avançar cap a un veritable govern, Leia, i acceptar als que van viure sota l'Imperi però no es van posar al seu servei forma part d'aquest procés.
La Leia va moure el cap.
-És massa aviat.
-Si vols que et sigui sincera, crec que ja anava sent hora que ho féssim -va dir la Mon Mothma.
La Leia va tirar dels plecs del seu vestit. Fins i tot havia tornat a aquell estil de pentinat que portava tant de temps sense utilitzar, amb les trenes envoltant les orelles, com a desafiament als nous membres del Senat i com a senyal visible que la cap d'Estat Leia Organa Solo hi havia estat en un passat cada vegada més llunyà la Leia Organa, princesa, senadora i líder rebel. En Han li havia fet un petó abans que la Leia sortís de les seves estances i li havia somrigut. «Bé, la seva excel·lentíssima excel·lència... -Havia dit amb veu burleta -. Vol dir això que he de tornar a la delinqüència?»
La Leia l’havia apartat d'una empenta i s'havia posat a riure, però les paraules d’en Han seguien ressonant dins la seva ment mentre sentia parlar a la Mon Mothma. Potser el problema estigués en ella i no en els altres. Potser senzillament no estava disposada a seguir avançant amb el pas del temps.
Potser era ella la que no estava disposada a oblidar el passat.

-Molt bé -va dir, alçant-se i tornant a ser una líder -. Si cal fer-ho, llavors fem-ho d'una vegada.
Però la Mon Mothma no va anar cap a la porta.
-Una cosa més –li va dir-. Recorda que el que diguis durant les observacions d'obertura d'aquest Senat serà el focus al voltant del qual giraran els debats durant els anys vinents.
-Ja ho sé -va dir la Leia.
Acabava d'allargar la mà cap a la porta quan una onada terriblement gelada va caure sobre ella. La Leia es va quedar totalment immòbil. Hi havia veus que cridaven, centenars..., no, milers de veus tan tènues que amb prou feines si podia sentir-les. Un instant després la Leia va veure formar-se un rostre a la porta daurada, una cara blanca d'ulls negres i buits. El rostre era còncau, gairebé esquelètic, com les màscares de la mort que havia vist en un museu d'Alderaan durant la seva joventut. Però, a diferència d'aquelles màscares, aquell rostre es movia. El rostre cadavèric li va somriure, i el fred es va tornar encara més intens.
I llavors les veus es van esfumar, i la Leia va caure sobre la porta.
La Mon Mothma va córrer cap a ella i la va envoltar amb els braços, trontollant mentre intentava sostenir el seu pes.
- Leia?
La Leia seguia tenint molt fred. Mai havia tingut tant fred, ni tan sols quan era a Hoth, i es va adonar que li petaven les dents. Va recórrer al seu limitat ensinistrament en l'ús de la Força, i la seva sonda mental va trobar als nens a les habitacions on havien d'estar.
-Luke... -Va murmurar.
La Leia es va alliberar de l'abraçada de la Mon Mothma i va anar cap al vell control de comunicacions. Es va posar en contacte amb Yavin 4, però l'únic que va aconseguir va ser que li diguessin que en Luke havia marxat de la petita lluna a bord de la seva ala-X.
- Què passa, Leia? –Va preguntar la Mon Mothma.
La Leia no li va respondre, i va esperar en silenci que el sistema de comunicacions obrís un canal directe amb l'ala-X d’en Luke. La veu del seu germà no va trigar a omplir l'habitació.
- Leia? -Va preguntar en Luke, com si ell també estigués molt preocupat.
-Estic bé, Luke -va respondre la Leia, sentint-se envaïda per un immens alleujament.
-Vaig cap allà. Espera’m.
Però la Leia no podia esperar. Havia de saber què havia passat. -Tu també ho has percebut, oi? Què ha estat això?
-Alderaan -va murmurar en Luke, i aquesta paraula era tot el que la Leia necessitava saber.
La imatge d'Alderaan va omplir la seva ment, i la Leia va tornar a veure Alderaan tal com l’havia contemplat per última vegada des de l’Estrella de la Mort, bonic i tranquil, uns segons abans que fos reduït a fragments infinitesimals.
- No! -Va exclamar-. Luke?
-Aviat hi seré, Leia -va dir en Luke, i va tallar la comunicació.
La Leia no estava preparada per a aquella desaparició tan brusca. El necessitava. Havia passat una cosa horrible, una cosa tan horrible com la destrucció d'Alderaan...
I la Leia ho havia percebut.
- Què ha passat, Leia?
La Mon Mothma la va envoltar amb els braços. La Leia havia deixat de tremolar.
-Alguna cosa terrible -va dir. Va estirar el braç, va fregar la freda porta daurada amb les puntes dels dits, es va aixecar i es va quedar immòbil -. La mort aguaita dins d'aquesta sala, Mon Mothma.
-Leia...
-En Luke ve cap aquí. Ell també ho va percebre.
-Doncs llavors confia en ell -va dir la Mon Mothma -. Si correguessis un perill immediat, en Luke ho sabria.
Però en Luke no sabia res. Quan va sentir la seva veu, en Luke s'havia sentit tan alleujat com la Leia quan va sentir la seva. La Leia tenia la boca seca.
- Voldràs enviar a algú perquè faci venir al Han? -la Mon Mothma va assentir.
-Suposo que voldràs retardar la sessió inaugural.
Era el que més desitjava al món. Però la Leia va aixecar les espatlles, va fregar les mans gelades en un intent d'escalfar-les i va inspeccionar les seves trenes per última vegada.
-No -va dir-. Tenies raó. He d'escollir amb molta cura el missatge que vaig a enviar. Assistiré a la sessió. Però aquesta tarda doblarem les guàrdies, i reforçarem totes les mesures de seguretat a Coruscant. Ah, i també vull que l'almirall Ackbar porti a terme una inspecció de l'espai proper el més conscienciós possible.
- Què tems exactament? -Va preguntar la Mon Mothma.
Alderaan va aparèixer davant els ulls de la Leia i va omplir tot el seu camp visual amb el moment de l'explosió i la fogonada d'horrible i brillant llum que l'havia acompanyat.
-No ho sé -va dir-. Potser una nova Estrella de la Mort, o un Triturador de Sols..., cosa que podria destruir-nos a tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada