dimecres, 29 d’abril del 2015

La Nova Rebel•lió (XXXIX)

Anterior



Trenta-nou

*

L'agonia estranyament perllongada sorgida d'un sistema llunyà l’havia deixat sense energies. En Luke va respondre enviant calor, tal com havia fet abans, però l'esforç s'havia cobrat un alt preu.
Es va recolzar a la paret i va contemplar el cercle d'estelles. La criatura seguia esbufegant i olorant l'aire a l'altra habitació. La seva presència era una amenaça constant, però de moment semblava haver decidit deixar-lo en pau.
Gairebé com si sabés que en Luke estava patint terribles patiments... Estava cansat i marejat i encara li feia mal l'esquena, encara que el dolor s'havia calmat una mica. El seu turmell s'havia tornat totalment insensible llevat que recolzés el seu pes en ell, i fent-ho només sentia una terrible punxada de dolor. Les tauletes eren l'única cosa que li permetia mantenir-se dempeus. Necessitava aigua. Unes cremades tan greus com les que havia patit anirien erosionant incessantment les seves ja escasses reserves d'energia fins que s'haguessin curat.
En Kueller volia acabar amb ell i amb la Leia.
I si en Luke no feia alguna cosa, en Kueller se sortiria amb la seva.
La qual cosa significava que havia de sortir d'allà.
La criatura va tornar a ensumar l'aire. En Luke no acabava d'entendre el seu comportament. Resultava obvi que havia menjat uns moments abans que en Luke fos introduït a la seva gàbia. Estaria allà merament per impedir que escapés..., o havien decidit que en Luke seria el seu proper dinar?
La criatura va treure el cap per la cantonada. El seu enorme rostre estava arrufat en una expressió entre perplexa i interrogativa. Va estendre una pota cap a ell i diverses gotasses de sang van caure a terra. Tanmateix, la criatura no semblava estar furiosa.
Però tampoc havia semblat estar-ho quan va tractar d'engolir al Luke. Potser només era una enorme i alegre màquina de menjar.
La criatura va emetre un suau miol i va estendre la pota ferida cap a ell. En Luke va alçar una estella i la criatura se la va treure de la mà amb un potent cop que va derrocar al Luke. Va caure sobre l'esquena, i el dolor li va arrencar un crit. En Luke va deixar de rodar pel terra i va intentar aixecar-se. La criatura havia vingut corrent cap a ell. Després va baixar la mirada cap al Luke, i el seu rostre es va anar aproximant més i més.
En Luke s'havia quedat sense armes.
La criatura va obrir la boca.
Luke es va ajupir per intentar esquivar les seves gargamelles.

***

L’R2 va portar al Cole i C3PO fins a una petita lluna. Segons l'ordinador de navegació d’en Cole, Telti havia estat una fàbrica d'androides i zona de recondicionament des dels temps de l'Antiga República. Telti es va unir a l'Imperi ja força avançada l'existència d'aquest, quan en Palpatine va amenaçar amb destruir la lluna si Telti es negava a inclinar-se davant el seu poder. Telti va continuar venent androides a qualsevol comprador que disposés dels crèdits suficients per pagar-los, i la fàbrica havia seguit mantenint una política d'acurada neutralitat malgrat aquesta amenaça imperial. Després de la Treva de Bakura, Telti havia enviat una petició d'ingrés que va ser acceptada per la Nova República, i des d'aquell llavors havia estat un membre tan callat com estable.
Tot això, i el fet que anava a presentar-se Telti seguint el pressentiment d'un androide i viatjant a bord d'un vaixell de càrrega que podia considerar-se robat, feia que en Cole no les tingués totes. L’R2, en canvi, semblava estar molt tranquil. Estava a la sala, però una estona abans havia estat a la cabina de control. No hi havia emès cap so durant el vol, però s'havia connectat a l'ordinador així que la nau es va haver allunyat de Coruscant. Cole sospitava que l’R2 havia estat enviant més missatges i, de fet, havia vist com el petit androide enviava un missatge a la presidenta Leia utilitzant els codis d’en Luke Skywalker. Cole no estava molt segur de quin altres destinataris podia haver estat enviant-los missatges, però confiava que l’R2 sabria què estava fent.
Els missatges ajudarien, ja que en realitat Cole no volia haver de fer tot allò pel seu compte.
Quan la nau va entrar en òrbita al voltant de Telti, Cole va sol·licitar permís per baixar.
No va obtenir resposta.
-Potser només utilitzen equip mecanitzat, senyor -va dir C3PO. L’androide de protocol ocupava el segon seient, el qual es trobava immediatament darrere del seient del pilot i que havia estat dissenyat per a passatgers. El gran inconvenient d'aquest repartiment de seients era que la veu de C3PO sonava directament a l'orella d’en Cole cada vegada que parlava -. No tindria res d'estrany. Vaja, però si la fàbrica de Tala 9 no permetia l'entrada a cap ésser viu... Tractaven d'obstaculitzar qualsevol tipus de participació d'éssers vius utilitzant únicament llenguatges androides per als codis de descens. Però naturalment després van haver d'abandonar aquesta pràctica quan dues naus van xocar a mitjans de la seva òrbita perquè els seus sistemes no havien estat dissenyats per...
En Cole va deixar de prestar atenció a l'incessant xerrameca de C3PO i va tornar a enviar el missatge.
-... i algun temps després en Casfield 6 va descobrir que l'ús de llenguatges androides en els codis de descens produïa avaries en els ordinadors de bord quan sis naus, totes elles construïdes per...
I va tornar a enviar-lo.
-... esclatar a la pista de llançament. Tinc entès que això va suposar un dur cop per als offenians. Acabaven d'iniciar els seus primers viatges espacials...
I va tornar a enviar-lo.
-... quan la seva reina, que tenia sis mil anys d'edat i era mantinguda amb vida mitjançant...
-Exposeu els motius de la seva presència aquí, vaixell de càrrega.
La veu mecanitzada que acabava de sorgir de la reixeta del sistema de comunicacions no tenia l'àmplia gamma vocal de C3PO.
-És un nou model d'androide de navegació, senyor. Reconec aquest timbre.
En Cole havia estat fent aquests esforços per ignorar l'androide de protocol que va necessitar un moment per assimilar el que li acabava de dir C3PO.
-Exposeu els motius de la seva presència aquí, vaixell de càrrega -va repetir la veu mecanitzada.
-Sóc... Eh... Em dic Cole Fardreamer, i tinc assumptes a tractar amb el seu encarregat.
- Personals o de vendes?
 - Com ha dit?
- Ha vingut per un assumpte personal o desitja parlar amb un representant del departament de vendes?
En Cole no s'havia esperat aquella darrera pregunta.
 -Es tracta d'un assumpte personal -va dir.
La veu mecanitzada li va proporcionar les coordenades del punt de descens. Cole es va assegurar que l'ordinador les introduïa en el sistema de pilotatge sense cometre cap error i un instant després va sentir com el vaixell de càrrega es tentinejava lleument en iniciar la seva nova trajectòria.
-Això és molt interessant -va dir C3PO-. Suposo que compten amb el seu propi departament de vendes. Alguns androides són molt hàbils a l'hora de fer negocis, però la immensa majoria no tenen la sofisticació necessària per arribar al que els éssers vius anomenen «el tracte».
En Cole estava examinant la superfície de Telti.
 - El tracte?
-Bé..., sí -va dir C3PO-. Els androides no saben mentir, i tot el concepte humà d'obtenir beneficis no té el més mínim interès per a nosaltres. No hi ha androides contrabandistes, o almenys jo mai he sentit parlar d'un androide que es dediqués al contraban.
Tota la lluna estava coberta d'edificis, i els fonaments d'aquests s'endinsaven en el subsòl per crear nivells subterranis. Les coordenades de descens que li havia proporcionat la veu corresponien a un punt situat a prop d'una altra pista més petita. Devien voler que descendís en una pista oficial.
-Quan vivia a Tatooine -va dir Cole, sense estar realment interessat en la conversa però desitjant mantenir ocupat a C3PO-, vaig sentir dir que Jabba el Hutt utilitzava androides.
-Ajudar és una qüestió totalment diferent. Un androide ha de servir al seu amo, i aquesta és la seva funció primària. Vaja, però si jo mateix vaig treballar per Jabba el Hutt durant un període de temps molt curt... Vaig exercir funcions de traductor per a ell. I si em permet dir-ho, amo Cole, la veritat és que era un treball esgotador i molt desagradable. Quan em recordo de les coses que arribava a dir aquell hutt...
En Cole va dirigir el morro del vaixell cap a la pista de descens. Els edificis eren tan enormes com li havia semblat en un principi, i hi havia androides escampats per tota la superfície.
-... mentre que l’R2 servia begudes. Va ser una experiència terriblement humiliant. De fet, no estic segur que l’R2 hagi aconseguit superar...
El vaixell de càrrega es va posar en les coordenades proporcionades per la veu. Una cúpula es va alçar sobre ells i va engolir la nau. Diversos rètols lluminosos que mostraven missatges escrits en diferents llengües van començar a parpellejar al voltant d’en Cole.
ELS ANDROIDES PERSONALS HAN DE ROMANDRE A BORD DE LES NAUS.
ES TROBA EN UNA FÀBRICA QUE MANTÉ UN NIVELL D'ACTIVITAT REGULAR I CONTINUAT. NO SURTI DELS CAMINS INDICATS.
ESPEREU EN EL SEU VEHICLE. UN REPRESENTANT DE LA FÀBRICA ES POSARÀ EN CONTACTE AMB VOSTÈ.
LES NAUS SERAN EXAMINADES ABANS DE L’ENLAIRAMENT.
EL ROBATORI ÉS UN DELICTE INTERGALÀCTIC QUE ES CASTIGA AMB LA MORT.
Aquell últim missatge estava precedit per una insígnia imperial. Pel que sembla els administradors de la fàbrica de Telti no havien cregut necessari eliminar-lo.
La cúpula acabar de tancar-se sobre ells amb un suau espetec i una llum va començar a parpellejar en els panells de control laterals. Una escotilla posterior acabava d'obrir-se.
- R2! -Va exclamar C3PO de sobte-. Ha de detenir-lo, amo Cole!
En Cole va moure el cap.
-R2 ens ha portat fins aquí, no? Has de confiar en ell, C3PO.
- Però els rètols! Oh, estic segur que el desactivaran.
C3PO potser tingués una mica de raó preocupant-se. En Cole va obrir la porta de càrrega.
-Si els distraiem -va dir, sortint de la cabina de control i anant cap a la porta mentre C3PO s'afanyava a seguir-lo -. Aneu a buscar l’R2 i assegura't que no li passa res -va murmurar en Cole.
-Però els rètols em prohibeixen de manera molt estricta sortir d'aquesta nau.
-Per això vull que marxis ara mateix. Si algú intenta aturar-te, intenta convèncer-los que treballes a la fàbrica. Si això no dóna resultat, digues que et vaig obligar a sortir de la nau i que creus que vull deixar-te abandonat aquí.
-No pensarà fer això, oi? Ja sé que acaben de llançar al mercat un nou model d'androide de protocol, però la mestressa Leia...
-No puc abandonar-te per la senzilla raó que no ets de la meva propietat, C3PO. I ara vés d'una vegada.
-Sí, senyor.
C3PO es va allunyar pel camí en la direcció que Cole li havia assenyalat. En Cole el va seguir amb la mirada durant un moment mentre es preguntava com s'ho feia un androide per semblar tan ofès sense sospirar, esbufegar o utilitzar cap de les reaccions humanes habitualment associades amb aquesta emoció.
Després va acariciar les culates dels seus desintegradors i va examinar la zona. Hi havia cartells per tot arreu. La cúpula transparent permetia veure el cel. Hi havia passarel·les al llarg d'un costat del camí, i portes que arribaven fins tan amunt com es podia veure. Probablement també hi hauria alarmes per tot arreu, i segurament algú l’estaria vigilant. En Cole esperava que C3PO fos capaç d'actuar tan astutament com pregonava, perquè no trigaria a ser detingut per algú.
Una petita porta es va obrir prop del vaixell de càrrega i un home va anar cap en Cole. Portava una capa i estava envoltat per aquella mateixa mena d'aurèola indefinible que havia percebut en Skywalker..., encara que si escau l'aurèola contenia una vaga sospita de foscor. En Cole no hauria pogut dir en què consistia si algú li hagués interrogat al respecte, però sabia que hi era.
L'home era alt, esvelt i molt ros. També era sorprenentment ben plantat, un fet que va deixar bastant sorprès en Cole. Gairebé mai prestava atenció a l'atractiu personal ni en els homes ni en les dones, però de sobte es va adonar que això era exactament el que havia fet per dues vegades durant l'última setmana, primer amb la presidenta Organa Solo i en aquest moment amb aquell home.
Havia d'haver alguna cosa més en ell del que resultava evident en un primer cop d’ull.
-Hola -va dir l'home en un to de veu molt afable i ple de cordialitat -. Em dic Brakiss, i dirigeixo aquesta fàbrica -va afegir, oferint-li la mà mentre s'aproximava.
En Cole la va acceptar, tot i que va haver de reprimir un estremiment mentre l'estrenyia.
-Jo em dic Cole Fardreamer.
En Brakiss va examinar-lo tan atentament com Cole l’havia examinat a ell.
-La gent que viatja en un vaixell de càrrega lleuger no sol estar interessada en els androides -va dir després -. És vostè un comprador o un venedor, Fardreamer?
-Ni una cosa ni l'altra -va replicar en Cole. Estava començant a sentir-se estranyament atordit, com si la seva ment estigués funcionant més lentament del que és habitual. Desitjava confiar en aquell home i només volia sentir estima cap a ell, i de fet se sentia com si sempre l'hagués conegut..., però per sota d'aquelles emocions hi havia una capa de desconfiança tan intensa que gairebé li regirava l'estómac -. He descobert l'existència d'un problema que em preocupa, i he pensat que vostè potser podria ajudar-me a resoldre-ho.
- Un problema, Fardreamer? Ha adquirit algun dels nostres androides?
-No exactament -va dir en Cole.
Va mirar al seu voltant. La pista de descens, que havia estat buida feia tan sols uns moments, estava plena de dotzenes d'androides. La majoria eren models que en Cole associava amb l'Imperi: androides assassins de negres planxes; androides de sondeig; androides de combat amb els seus poderosos braços i la seva imprevisible falta d'autocontrol... Cole es va recordar a si mateix que es trobava en una fàbrica d'androides i que en Brakiss probablement volia demostrar-li fins a quin punt dominava la situació. Cole esperava sentir en qualsevol segon com la veu escandalitzada de C3PO s'alçava en un crit de protesta, però fins al moment no havia sentit res.
-M'estava preguntant si podríem parlar en privat -va dir.
-Normalment ningú se sent molest per la presència dels meus androides -va dir en Brakiss.
-Bé, doncs d'aquí a uns moments comprendrà quins són els motius de la meva preocupació -va dir en Cole -. Podríem parlar sols, si us plau?
En Brakiss va moure una mà i els androides es van esfumar tan silenciosament com havien aparegut.
-D'acord -va dir.
-Suposo que disposaran d'holocàmeres de vigilància -va dir en Cole.
En Brakiss estava havent de fer visibles esforços per seguir somrient.
-Tenim vigilants per tot arreu, senyor Fardreamer. Sigui quin sigui el lloc al que el porti, sempre hi haurà algú que ens estarà observant. És tant per la meva seguretat com per la seva.
En Cole hagués volgut mirar per sobre l'espatlla per esbrinar si podia veure a C3PO, però no ho va fer. Es va limitar a posar una mà sobre el flanc del vaixell de càrrega i es va inclinar sobre en Brakiss fins a quedar el més a prop possible d'ell.
-Algú està sabotejant els seus androides -va murmurar.
En Brakiss va parpellejar i va fer un pas cap enrere abans d'aconseguir recuperar el control de si mateix.
- Què està dient?
En Cole va assentir i va estendre l'altra mà, en la qual hi havia diversos detonadors minúsculs.
-Vam trobar aquests artefactes en els androides enviats a Coruscant, i hem seguit la pista d'aquests androides fins a aquesta fàbrica.
- Què són?
En Brakiss semblava més tranquil, com si res pogués fer-li perdre la calma. Cole no va saber com interpretar la seva reacció inicial. Hi havia fingit no estar assabentat de l'existència dels detonadors, o realment la ignorava?
-Són detonadors -va dir -. Quan reben l'ordre, acció o codi adequats, fan que els androides esclatin.
- Fan que els androides esclatin?
En Brakiss es va emportar una mà a la cara. Dins d'un nivell d'emocions superficial en Cole podia creure sense massa dificultat que en Brakiss estava molt afectat, però també podia percebre ira, o alguna cosa molt semblant a la ira, oculta sota aquella emoció.
I a més estava tornant a percebre la mateixa foscor d'abans, aquelles tenebres impalpables, l'origen no el podria localitzar amb exactitud.
-Em temo que sí -va dir en Cole -. Algun dels seus treballadors podria estar sabotejant...
-Només utilitzo androides -el va interrompre en Brakiss-. No poden fer cap mal als seus amos o a si mateixos.
En Cole va sentir que se li assecava la boca. Seguia sense haver-hi ni rastre de C3PO o de l’R2. Potser havien aconseguit fugir. Potser els serveis de seguretat d'aquella fàbrica no fossin tan eficients com semblaven.
-Aquests detonadors van ser trobats dins dels androides -va dir.
-Comprenc -va murmurar en Brakiss, arrufant les celles -. Les necessitats dels nostres clients varien considerablement d'un cas a un altre. Sap si aquests androides van ser enviats directament a Coruscant?
-No -va dir en Cole, sentint un tènue alleujament. En Brakiss semblava creure’l -. L'únic que sé és que els androides van sortir d'aquesta fàbrica.
En Brakiss va assentir.
- I ha vingut directament fins aquí?
-Així que he pogut.
- I per què no s'han posat en contacte amb mi fins ara?
Bona pregunta. Cole hauria desitjat tenir una bona resposta per a ella.
-Nosaltres... Eh... Bé, vaig pensar que...
- Que podria fer-me xantatge? -El somriure d’en Brakiss s'havia convertit en una prima línia de tensió -. Crec que no podrà sortir-se amb la seva, Fardreamer. Jo controlo Telti, i em sembla que ha comès un greu error. De fet, hagués hagut de triar un altre lloc perquè mantinguéssim aquesta conversa.
-No estava pensant en el xantatge.
-Per descomptat que no -va replicar amb sobtada afabilitat en Brakiss, que podia resultar irresistiblement encantador quan ho desitjava -. Tot ha estat una simple casualitat, oi? Ha vingut fins aquí a bord d'un vaixell de càrrega registrat a nom d'una altra persona i sense haver rebut cap mena d'ordres o instruccions del govern de la Nova República, i he de dir que tot això em sembla francament sospitós.
-El govern m'ha enviat perquè esperaven que vostè s'avindria a col·laborar amb nosaltres -va dir en Cole -. Desitgem portar aquest assumpte amb la màxima discreció possible. Hi ha androides per tot arreu, i la població s'alarmaria moltíssim si sabés que els seus androides són perillosos.
-Per descomptat que sí, senyor Fardreamer. -Brakiss va creuar les mans darrere de l'esquena. El moviment va apartar la capa dels seus malucs, revelant una espasa de llum idèntica a la que penjava de la cintura d’en Luke Skywalker -. Sap que és un mentider molt poc convincent? Potser vulgui dir per què s'ha portat amb vostè una unitat R2 antiquada i un vell androide de protocol.
En Cole no sabia mentir massa bé. Mai havia volgut arribar a dominar l'art de la mentida, i fins aquell moment tampoc havia tingut cap necessitat de mentir.
-Viatgen amb mi -va dir.
-Comprenc -va dir en Brakiss -. Els seus androides viatgen amb vostè, i vostè els ha dit que sortissin de la nau i que es dediquessin a vagabundejar per aquí. És que no sap llegir? -Va preguntar, assenyalant el rètol que advertia que els androides PERSONALS HAN DE ROMANDRE A BORD DE LES NAUS.
-Quan el vaig veure ja se n'havien anat -va dir en Cole -. No els passarà res, oi?
-No puc garantir-li –ho -va dir en Brakiss-. Estem en una fàbrica, i els androides solen venir aquí per ser reparats o recondicionats.  Potser acabin desmuntats, o potser siguin sotmesos a un esborrat de memòria.
-Estic segur que vostè pot evitar que els passi res dolent -va dir en Cole, encara que en realitat ja no estava segur de res.
-Per descomptat que sí -va dir en Brakiss-. N'hi hauria prou amb què em digués qui li ha enviat i per què.
-Ja li ho he dit -va replicar en Cole.
En Brakiss va somriure. L'encant havia desaparegut de sobte, i el nou somriure estava impregnat de crueltat.
-Potser vulgui fer un segon intent.
En Cole es disposava a respondre quan va mirar al seu voltant. Els androides havien tornat. Però aquells androides eren diferents dels que havia vist abans. Aquells eren androides assassins modificats. Els seus rostres d'obsidiana no tenien ulls visibles. Els seus braços eren desintegradors, i més armes letals apareixien al centre dels seus pits.
- Quina mena d'androides són aquests? -Va preguntar en Cole.
-Són el meu exèrcit personal -va dir en Brakiss -. No dubtaré a usar-los..., llevat que em digui per què l’Skywalker l’ha enviat fins aquí.
- Skywalker?
-Aquest androide de protocol pertany a la seva germana. L'androide astromecànic pertany a l’Skywalker. Si valora en alguna cosa la seva vida, em dirà què ha planejat fer l’Skywalker.
-Res -va dir Cole, i no mentia -. He vingut sol.
En Brakiss va inclinar el cap cap a un costat com si estigués escoltant totes les coses que en Cole no havia dit.
-Creuar la galàxia en solitari pot resultar molt perillós, Fardreamer.
En Cole va aconseguir somriure.
-Estic començant a adonar-me d'això -va dir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada