dimecres, 15 d’abril del 2015

La Nova Rebel•lió (XVIII)

Anterior



Divuit

*
Lando va reduir la velocitat quan la Dama Afortunada estava a punt de creuar l'inici del cinturó d'asteroides que ocultava el Passadís dels Contrabandistes. Si seguia endavant, entraria en el radi de detecció dels sensors i llavors tots sabrien que hi era a prop. De sobte el seu esclat d'heroisme li va semblar un autèntic exercici acadèmic en l'art de l'estupidesa. Portava més d'una dècada mantenint-se allunyat del Passadís. Què li feia pensar que podia entrar-hi i passejar per les seves cavernes?
Han, naturalment.
Ni totes les bones intencions de la galàxia n'hi hauria prou per salvar-lo d'en Nandreeson, i les disculpes o la promesa de tornar al glottalfib el que li havia robat tampoc servirien de res. El que anys abans havia semblat una qüestió d'honor començava a semblar una simple fanfarronada inútil. Lando havia aconseguit robar uns quants tresors del magatzem privat d’en Nandreeson. Havia estat capaç d'enfrontar-se a l’atmosfera humida i pestilent, l'aigua viscosa i els traïdors nenúfars. Hi havia contingut la respiració durant gairebé quatre minuts, i havia sortit d'allà amb la butxaca del seu vestit de bus contenint les riqueses suficients per omplir la seva pròpia cambra dels tresors durant diversos anys. Havia fet tot això..., i què havia aconseguit amb això?
Els últims crèdits havien desaparegut quan Vader el va obligar a fugir de la Ciutat dels Núvols. La definició personal del que podia considerar-se com una gesta per la qual es guiava Lando també havia canviat bastant des de llavors. Contribuir que l'Aliança sortís vencedora de la batalla d'Endor havia arribat a significar molt més per Lando que el fet de demostrar la seva superioritat intel·lectual sobre Nandreeson.
Després d'haver creat una llar entre els rebels, Lando havia descobert que els seus actes de pirateria no significaven res quan se'ls comparava amb les heroïcitats de la Leia, que havia perdut la seva llar i la seva família i havia continuat sent capaç de lluitar en defensa de les seves conviccions sense aturar-se a recuperar l'alè, o amb les d’en Luke, que s'havia enfrontat una vegada i una altra al mal que s'ocultava dins d'ell.
O amb les d'en Han, que s'havia ficat una vegada i una altra en situacions aparentment desesperades i que sempre havia emergit victoriós d'elles.
Encara que aquesta vegada el final podia ser molt diferent...
Lando es va aixecar i va començar a anar i venir per la cabina de control. Hi havia emportat mitja dotzena d'androides per a diferents usos. La Leia també l'havia obligat a acceptar una considerable quantitat de crèdits perquè pogués comprar informació al Passadís.
I a més s'havia emportat un petit arsenal que estava amagat en els compartiments secrets per al contraban de la Dama Afortunada. Els contrabandistes podien trobar les seves armes, i podien no trobar-les. Lando no havia arribat a la situació actual sense córrer algun risc de tant en tant.
Es va aturar, es va inclinar cap endavant i va contemplar el Passadís a través del transpariacer de la cabina. Vist des d'aquella distància, semblava com si un artista hagués lliscat un pinzell impregnat de pols de plata sobre la negror de l'espai. Els asteroides centellejaven sota la llum d'una estrella propera. Les restes estel·lars formaven una franja lletosa que anava desplegant-se d'un asteroide a un altre.
El Passadís existia des de feia molt, molt de temps. L'entrada podia donar molts problemes a qui no conegués el camí. La majoria de les moltes naus que havien quedat atrapades en els camps de restes estel·lars pertanyien a l'Imperi. L'Emperador havia fet diversos intents de donar amb el Passadís, pensant que podria reclutar els seus habitants. Les naus que no es van estavellar contra les roques van ser desintegrades a canonades.
Els contrabandistes només treballaven per a ells mateixos.
L'Emperador no havia estat capaç d'entendre aquesta senzilla veritat.
Però en Lando sempre la tenia present.
L'estrany fred que l’havia seguit des que es va trobar amb la Dama Apassionada flotant a la deriva a l'espai semblava ser més intens allà. Lando va comprovar els controls ambientals per quinzena vegada. Estaven funcionant a la perfecció.
Si es feia enrere i alguna cosa li passava al Han, aquell incident quedaria gravat en la seva memòria d'una forma encara més indeleble que el moment en què la carbonita li havia arrabassat al Han. Un home no podia trair un amic dues vegades. Malgrat les discussions i baralles que havien tingut, en Han sabria trobar una manera de treure’l d'una situació perillosa.
En Lando havia de fer el mateix.
Els records del Passadís van sorgir de les profunditats de la seva memòria: les càmeres pudents i fosques de Salt 1, les taules de joc, els continus intents d'estafar als altres, els duels que l'havien obligat a vigilar la seva esquena, i les amistats d’aquells temps que encara conservava...
O que creia conservar. Nandreeson podia comprar a qualsevol si estava disposat a pagar els diners suficients. A qualsevol excepte al Han.
En Lando només havia de trobar al Han, advertir-lo i sortir del Passadís. Les primeres dues coses potser no resultessin massa difícils. La tercera sí que ho seria. Però Lando hauria complert la seva missió, i això era l'únic que importava.
Així i tot, només un estúpid seria prou temerari per no tractar de procurar-se una sortida d'emergència.
Va teclejar un missatge en codi, el va enviar a la Mara i després va enviar un duplicat del missatge a la Leia, acompanyant-lo amb instruccions que l'hi transmetés a la Mara. Era la millor manera d'assegurar-se una sortida d'emergència.
Després va tornar a seure a la butaca del pilot, es va posar l'arnès de seguretat i va dirigir el morro de la Dama Afortunada cap al Passadís dels Contrabandistes. Lando va posar els motors al màxim, de manera que la nau va adquirir una velocitat tremenda. Mentre avançava cap al Passadís, Lando es va inclinar per sota de la consola, va agafar la seva clau làser multiusos i va treure el panell. Va extreure tres xips, se'ls va ficar a la butxaca i va contemplar com totes les zones vitals de la nau anaven deixant de rebre energia.
La Dama Afortunada havia quedat paralitzat, i es precipitava cap al Passadís.
Lando es va tornar cap a la consola de comunicacions i va enviar al Passadís una còpia del manifest de càrrega legal de la Dama Afortunada..., la qual cosa era l'equivalent al SOS entre els contrabandistes.

***

En Luke va posar l'ala-X sobre una espaiosa pista metàl·lica a la cara nord de Telti. Grans cúpules s'alçaven al voltant de la pista, cúpules metàl·liques que brollaven d'un paisatge nu i castigat per la sorra. Quan va llegir els informes sobre Telti, en Luke havia pensat que s'assemblaria a Tatooine i que es trobaria amb un planeta desèrtic, però només sortir de l'ala-X va comprendre que s'havia equivocat.
Tatooine estava ple de vida. Hi havia moltes criatures vivint a la sorra, i fins i tot els sols emanaven una impalpable presència.
Però Telti era una lluna. No tenia atmosfera, i no tenia vida pròpia. La terra que cobria la bola que surava a través de l'espai era només això..., terra. I no obstant això la lluna estava plena d'edificis en forma de cúpula i de pistes metàl·liques. Mentre baixava, l'ordinador d’en Luke li havia mostrat que els edificis estaven connectats entre si per una xarxa de túnels.
En Luke estava allargant la mà cap a la seva màscara respiratòria quan la pista va començar a moure’s. Un vell reflex va fer que mirés per sobre de la seva espatlla per veure com estava reaccionant l’R2.
Però l’R2 no hi era.
En Luke mai s'havia sentit més sol. No havia parlat amb un sol ésser viu des que es va acomiadar de la mare d’en Brakiss. La dona li havia explicat com podia arribar fins a Telti i li havia descrit el camí, tot això sense deixar d'advertir-lo en cap moment que havia de mantenir-se allunyat del seu fill.
Totes les seves comunicacions amb Telti s'havien dut a terme entre un ordinador i un altre ordinador. La lluna metàl·lica havia arribat a l'extrem d'enviar les seves coordenades de descens directament a la unitat de navegació. En Luke havia intentat posar-se en contacte amb Brakiss, i en cadascun dels seus intents se li va dir que la comunicació vocal amb la lluna estava bloquejada..., deliberadament.
Telti poques vegades rebia visites, i els visitants no eren benvinguts.
Però encara que aquest missatge havia estat enviat amb tota claredat, en Luke no va tenir problemes per arribar a Telti. En realitat no havia esperat tenir cap mena de problemes. En Brakiss l'estava esperant.
I en Luke volia saber per què.
El que estava passant, fos el que fos, era molt més gran que una simple relació mestre-deixeble que havia acabat malament. En Brakiss estava treballant per a algú, probablement per a l'Imperi, i havia d'atreure al Luke cap a una trampa.
Luke es deixaria atreure.
Però no cauria en el parany.
La pista va seguir avançant, movent-se d'una manera molt semblant a una cinta transportadora en una fàbrica, i el va anar portant lentament cap a un edifici proper. En Luke podia sortir en qualsevol moment. Aquell moviment no formava part del parany, i només era un aspecte més del funcionament quotidià de les instal·lacions de Telti.
Un costat de la cúpula que s'alçava davant seu va començar a pujar i es va anar aixafant sobre si mateix com si fos un ventall. No hi havia llums dins, de la mateixa manera en què no les havia hagut a la pista de descens.
Però en Luke va poder percebre una presència.
Brakiss.
No estava dins la cúpula, sinó a Telti...
... i l'estava esperant.
Si en Luke podia percebre la presència d’en Brakiss, n'hi hauria prou amb uns moments perquè en Brakiss pogués percebre la presència d’en Luke..., i això suposant que encara no estigués al corrent de l'arribada d’en Luke.
I llavors en Luke potser per fi obtindria algunes de les respostes que estava buscant.
La seva sol·licitud d'informació sobre Telti no li havia proporcionat cap dada interessant, per descomptat. Les fonts de la Nova República afirmaven que Telti era una colònia minera abandonada, la riquesa havia estat totalment destruïda per l'explotació imperial. De totes les seves antigues fàbriques només una continuava en actiu, i pel que semblava feia alguns negocis amb la Nova República.
L'única informació que havia aconseguit obtenir sobre la lluna havia procedit de la mare d’en Brakiss. L'anciana li havia dit que en Brakiss per fi tenia una veritable feina a fer, i que temia que la presència d’en Luke destruís qualsevol possibilitat que el seu fill arribés a tenir un futur.
En Luke havia pensat que l'anciana es referia al fet que podia matar-lo.
Però de sobte ja no estava tan segur que es tractés d'això.
Va encendre els focus davanters de maniobra de l'ala-X. Els feixos van actuar com un potent reflector i van il·luminar l'interior de la cúpula. L'edifici estava buit, però semblava ser un hangar prou gran per acollir dotzenes de naus. Hi havia diverses plataformes de descens retràctils incrustades a terra. Més enllà d'elles s'albirava una porta oberta.
I no hi havia absolutament cap moviment de cap classe.
La sensació d'esterilitat seguia sent molt intensa. A part d'en Brakiss, en Luke no captava la presència de cap altra forma de vida. No hi havia vida animal ni vegetal. No hi havia res a percebre, ni tan sols insectes.
Va respirar fondo i va dur a terme alguns dels exercicis de relaxació mental que ensenyava a l'acadèmia. En Luke havia esperat trobar-se amb una altra classe de món, i també havia esperat veure altres criatures vives a part d’en Brakiss.
Això hauria d'haver-lo tranquil·litzat, però en realitat l’estava començant a preocupar.
La pista metàl·lica va introduir l'ala-X a l'edifici, i la porta es va tancar amb un sorollós cruixir. En Luke no va mirar enrere. Ja havia fet la seva elecció, i es mantindria fidel a ella.
Diverses llums escampades per l’hangar es van encendre en el mateix instant en què es tancava la porta. Algunes van il·luminar la plataforma des de baix, i altres la van il·luminar des de dalt. Una filera de panells lluminosos es va encendre al sostre, i un suau xiuxiueig li va indicar que l'atmosfera havia canviat. L'atmosfera s'havia tornat respirable.
Va obrir la cabina de l'ala-X. L'aire estava més calent del que havia esperat, i es trobava impregnat per una tènue olor de metall, greix i òxid. L'olor d’òxid el va sorprendre. En Luke no s'ho esperava.
Mentre sortia de la cabina, va tenir la vaga impressió que ja havia estat en aquell lloc anteriorment. Un instant després es va adonar que havia estat en un hangar semblant de Cap d'Àncora quan era un noi i Jabba el Hutt havia intentat fer uns quants negocis legals. En Jabba havia estat venent lliscadors de superfície, i en Luke i el seu oncle Owen van anar-hi per comprar-ne un.
Els lacais d’en Jabba havien col·locat els lliscadors en una gran sala i s'havien instal·lat focus d'exhibició que només il·luminaven les zones netes i ocultaven la brutícia, les tares i els bonys. L'oncle Owen no va fer cap compra aquell dia, i es va queixar que els números d'identificació de tots els punts lliscants havien estat esborrats amb fregadores de raig de sorra. En Luke va trigar diversos anys a comprendre que es tractava de vehicles robats.
En Luke i el seu oncle van tornar allà diverses setmanes després. En Jabba i el seu negoci havien desaparegut. L'únic que quedava d'ell eren les llums i les plataformes.
En Luke va pensar que era bastant estrany que ningú se li hagués acostat. A aquestes altures un androide de fàbrica normal ja li hauria enviat a un representant de vendes.
Brakiss de nou.
Tant ell com en Luke sabien que aquella no seria una visita normal.
Va tancar la cabina de l'ala-X i va activar els segells de seguretat abans de saltar al terra metàl·lic. No servirien de molt contra un sabotejador realment decidit, però detindrien a un androide.
En Brakiss disposava d'altres formes de manipular al Luke.
En Luke va acariciar la seva espasa de llum, sentint-se reconfortat per aquell pes gairebé imperceptible que penjava del seu maluc. Portava una camisa folgada i uns pantalons militars cenyits a les cames. La seva capa s'havia quedat a l'ala-X. No volia haver de carregar amb res que pogués distreure’l, i havent tant equip al voltant, els ondulants plecs d'una capa podien enganxar-se amb gran facilitat en algun vorell metàl·lic.
Tenia la boca seca. Hi havia esperat una confrontació, però no havia esperat aquella absència total de qualsevol classe de rebuda.
Tanmateix, no calia oblidar que en Brakiss seguia sent un imperial. Li encantaven els jocs. Sempre li havien agradat.
En Luke va respirar fondo i va anar cap a la porta oberta. Probablement estava sent observat. En Brakiss prendria nota de cada un dels moviments d’en Luke, des del gest amb el qual havia acariciat l'empunyadura de la seva espasa de llum fins al que havia segellat l'ala-X. Havia de saber que en Luke se sentiria inquiet en un lloc semblant.
En Luke es va aturar davant de la porta. El marc hauria de ser suficient per amagar-lo de qualsevol holocàmera oculta. En Luke va començar a explorar l'hangar a través de la Força, desplegant circells investigadors a la recerca d’en Brakiss.
La presència d’en Brakiss era intensa, però difusa. En Luke no va poder localitzar el seu punt d'origen. Això no el va sorprendre. La mare d’en Brakiss li havia dit que el seu fill estava esperant-lo..., la qual cosa significava que en Brakiss havia tingut temps de sobres per preparar-se.
En Brakiss coneixia molts trucs, alguns d'ells ensenyats per en Luke i altres que podia haver après de l'Imperi. Qualsevol criatura sensible a la Força era capaç de dispersar la seva presència per un àrea limitada. El fet que en Luke pogués percebre la presència d’en Brakiss no significava que el seu antic deixeble es trobés prop d'ell.
En Luke va creuar el llindar i va entrar a la sala contigua..., i es va aturar sense donar ni un sol pas més.
Milers de mans daurades penjaven del sostre. Les mans dretes tenien el palmell volt cap a fora, i les mans esquerres mostraven els artells. Tots els polzes apuntaven en la mateixa direcció. Les mans relluïen sota la llum. Hi havia més mans escampades sobre diverses cintes transportadores. Totes aquelles mans es trobaven en diferents fases de muntatge. Algunes estaven unides a avantbraços oberts que revelaven un equip bastant semblant al que contenia el canell dret d’en Luke. Dits solts dispersos al costat de les cintes transportadores, i articulacions de braç d'un delicat color or esperaven ser unides a colls del mateix color.
C3PO potser hauria començat la seva vida en un lloc com aquell. Els caps cilíndrics de les unitats de l’R2 també eren muntades en un d'aquells edificis en forma de cúpula. Resultava difícil creure que uns començaments tan innobles poguessin haver acabat creant unes personalitats que havien arribat a ser tan importants en la vida d’en Luke.
La sala es trobava estranyament silenciosa. Les cintes transportadores estaven desconnectades, els controls no feien soroll i no hi havia cap moviment. Les mans penjaven de les altures com estalactites animades per un lleu suggeriment de vida.
En Luke va alçar la mirada cap al sostre. Els braços reposaven sobre transportadors metàl·lics, i no estaven units a res.
En Luke va sentir un alleujament tan gran que gairebé fregava el palpable.
-Hola? -Va cridar.
La seva veu va rebotar en el metall que l'envoltava, es va convertir en una infinitat d'ecos i va tornar a ell sota la forma de diminuts sons dringadissos.
- Hola?
En Luke no tenia ni idea de què havia de fer. No seguiria als fantasmes del fals en Brakiss a la recerca del veritable. En Brakiss probablement volia conduir-lo per una llarga successió de sales com aquella, una plena de cames i una altra plena de torsos, a causa d'algun propòsit misteriós i inexplicable.
- Hola? -Va tornar a cridar.
Romandria allà, al costat de la porta oberta que conduïa a la seva nau, fins que obtingués una resposta.
Tot i que començava a semblar que aquesta no arribaria mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada