dimecres, 15 d’abril del 2015

La Nova Rebel•lió (XIX)

Anterior



Dinou

*
En Brakiss estava seguint l'avanç d’en Luke de quatre maneres diferents: mitjançant l'equip de vigilància que havia instal·lat per tot Telti, mitjançant el sistema d'ordinadors, mitjançant un grup d'androides gladiadors especialment dissenyats que flanquejaven en Luke sense produir cap soroll, i mitjançant la Força. Els seus sentits de la Força eren els més fiables. La presència d’en Luke era tan aparatosament detestable com si algú hagués llançat un penyal al tranquil estany del món d’en Brakiss. Ja sabia que en Luke havia de venir, però tot i així en Brakiss no estava preparat per a la magnitud de la pertorbació creada per la seva presència.
En Brakiss estava en el seu centre de comunicacions, a la cúpula de l'edifici on es construïen els androides de protocol. Parts d'androides experimentals penjaven de la curvatura del sostre: ulls que escoltaven, mans que veien, boques capaces d'agafar objectes... Els seus favorits eren els ulls, que no necessitaven estar instal·lats en un androide. Aquells ulls podien captar tot el que passava en una habitació i transmetre totes les imatges que s'haguessin registrat. També tenien l'avantatge afegit que la majoria d'éssers que veien mitjançant els ulls els trobaven bastant aterridors. En Brakiss encara no estava molt segur de per a què podia utilitzar els ulls, però ja se li ocorreria alguna cosa.
Aquesta era una de les seves grans habilitats. Telti havia tret a la llum els seus poders creatius. Ah, si en Kueller hagués permès que en Brakiss dirigís la fàbrica sense emprar les seves capacitats per usar la Força... En Kueller li havia promès que no hauria de tornar a mantenir cap tipus de relació amb Almània. Però les promeses d’en Kueller mai es complien, i això era especialment si a més tenien alguna cosa a veure amb en Brakiss. En Kueller estava convençut que hi havia molt pocs guerrers amb experiència en l'ús de la Força, i també estava fermament decidit a utilitzar a tots aquells dels que disposava. L'home amb més talents de què disposava en aquells moments era en Brakiss.
En conseqüència, en Brakiss hauria d’atraure l’Skywalker cap al parany d’en Kueller.
En Brakiss es va asseure. El seient es va adaptar al seu cos i el va sostenir delicadament. Va alçar la mirada cap a les pantalles que hi havia davant d'ell i va veure com deu Lukes Skywalker cridaven en una sala buida..., buida excepte per aquella multitud de mans d'androides, naturalment. Fins i tot el poderós Skywalker havia semblat una mica sorprès trobant-se-les.
L’Skywalker no havia canviat. I ho hauria hagut de fer, perquè havien transcorregut bastants anys. En Brakiss havia sentit dir que l’Skywalker havia estat a punt de morir a bord de l'Ull d’en Palpatine, i no obstant això tenia el mateix aspecte de sempre. La seva cara colrada per la intempèrie conservava una indefinible qualitat juvenil, el seu cos era esvelt i fort, i seguia estant envoltat per l'aurèola de confiança en si mateix que sempre l’havia distingit. Aquesta confiança en si mateix que havia mostrat quan va obligar en Brakiss a enfrontar-se a la foscor...
En Brakiss va empassar saliva. En tenia prou amb pensar en aquest moment de solitud absoluta habitada únicament per en Brakiss i els terribles mals que l’Skywalker havia llançat contra ell perquè tot el seu cos fos recorregut per una onada de violentes tremolors. Si intentava obligar a la seva memòria a què recordés tot el que havia passat, sentiria com si li fos a esclatar el cervell. En Brakiss havia fugit d'aquella prova tan de pressa com va ser capaç de fer-ho, i quan va tornar amb la seva mare la va trobar vivint sota l'ombra de l'Imperi. Hi havia hagut d'informar-ne i ho havia fet, amb la condició que el deixarien marxar després.
La seva informació havia estat prou valuosa i la seva ment havia quedat prou danyada perquè li deixessin marxar. En Brakiss va seguir fugint fins que en Kueller el va trobar, i en Kueller havia reconstruït la seva personalitat destrossada.
A canvi d'un preu, naturalment...
... i el preu havia estat Skywalker.
En Brakiss es va inclinar cap endavant i va connectar el comunicador. En Kueller va respondre immediatament, formant una petita imatge hologràfica a l’holoquadern d’en Brakiss. Aquell Kueller semblava prou diminut perquè en Brakiss pogués aixafar-lo amb el seu puny, però tot i així el poder que irradiava la petita imatge va fer que en Brakiss s’encongís al seu seient.
-Està aquí -va dir.
La màscara d’en Kueller va somriure.
-Excel·lent. Envia-me'l.
En Brakiss es va llepar els llavis.
-Estava pensant... Havia pensat que... Potser hauria de matar-lo. Per tot el que em va fer, ja saps... Skywalker em...
En Kueller va moure una mà i el seu somriure d'esquelet es va fer una mica mes ample.
-Oh, naturalment. Mata’l.
Un calfred gelat va recórrer l'esquena d’en Brakiss. La seva victòria havia estat massa fàcil.
-Però pensava que havies dit que eres tu qui havia de matar l’Skywalker.
En Kueller va arronsar les espatlles.
-Dubto que puguis matar l’Skywalker, però si ho fas... Bé, en aquest cas la meva resposta és molt senzilla: si mates a l’Skywalker, llavors hauré de matar-te.
En Kueller havia parlat amb una calma i una seguretat tan absolutes que en Brakiss va retrocedir uns centímetres més al seu seient.
-Em pensava que treballàvem junts -va dir.
-I ho fem -va dir en Kueller-. Però la persona que mati al gran Jedi Luke Skywalker es convertirà en el ser més poderós de la galàxia. Si el mates, llavors t’apoderaràs d'aquest honor i no em deixes cap més elecció que prendre-te’l.
-Però l'Emperador volia que en Vader matés l’Skywalker.
-L'Emperador porta molt temps mort, Brakiss. -El somriure d’en Kueller s'havia esvaït-. Em sembla que et convindria no oblidar-ho.
En Brakiss va assentir.
-I recorda que si l’Skywalker mor jo ho sabré a l'instant -va dir en Kueller.
La imatge d’en Kueller va desaparèixer amb un parpelleig lluminós. L'aire va brillar durant uns moments al voltant del quadern hologràfic i després el poder de la presència d’en Kueller també es va esvair. En Brakiss va posar el puny sobre el lloc en el qual havia estat la imatge i el va deixar caure sobre el quadern. Una fiblada de dolor li va travessar el palmell. Encara no podia enfrontar-se a Kueller..., però algun dia seria capaç de fer-ho.
Només era qüestió de temps.
Es va emportar el puny al pit i va clavar la mirada en les pantalles. L’Skywalker havia deixat de cridar. Tenia el cap volt cap a la cúpula i estava arrufant les celles, amb els llavis lleugerament separats i els ulls absents i una mica vidriosos típics de l'home que estava percebent el que l'envoltava únicament a través de la Força.
Hi havia percebut la presència d’en Kueller?
Ximpleries. Ningú podia percebre una presència a tanta distància.
Ni tan sols l’Skywalker.
No, ni tan sols l’Skywalker podia ser capaç d'alguna cosa semblant...
En Brakiss es va aixecar i va girar. Va fer petar els dits i un androide de protocol va entrar a la sala. Aquell androide, C-9PO, era un model més nou que en Brakiss havia modificat per adaptar-lo a les seves necessitats. La neteja de memòria final portat a terme feia dos mesos, combinat amb l'augment de la capacitat lingüística, permetien que aquell androide pogués utilitzar-se per coses que no tenien res a veure amb el llenguatge.
L’Skywalker potser mai arribés a descobrir-ho.
Encara que, una vegada més, també hi havia la possibilitat que sí que ho fes.
 -Tenim un convidat, 9PO-va dir en Brakiss.
 -Ja ho sé, senyor.
L'androide havia detingut els seus dos metres d'altura davant d'ell, i els seus ulls daurats brillaven amb els centelleigs de la seva llum interior.
-Porta’l a la sala de muntatge i digues-li que m'esperi allà.
-Però els convidats no entren a la sala de muntatge, senyor.
En Brakiss el va fulminar amb la mirada. 9PO, impassible i immutable, va seguir immòbil davant d'ell sense que la reacció d’en Brakiss semblés afectar-lo gens ni mica. Per molts esborrats de memòria a què fossin sotmesos, hi havia coses en els androides de protocol que mai canviaven.
-Aquest convidat no és un comprador.
- Què és llavors, senyor? Ho pregunto únicament per saber quina és la raó per la qual ha d'anar a la sala de muntatge.
Què era Skywalker en realitat? en Brakiss va somriure, però el somriure no contenia ni la més petita ombra de diversió. L’Skywalker no podia ser encaixat en una categoria que l'androide de protocol entengués.
-És un mestre Jedi, 9PO. No ha vingut a fer negocis amb la fàbrica.
-Ah -va dir 9PO-. Llavors es tracta d'un assumpte personal. Comprenc.
L'androide va girar i va sortir de la sala amb un curiós caminar oscil·lant. Resultava obvi que els peus diminuts del C-9 eren molt menys pràctics que els peus de mida normal de la gamma de models C-1 a G8.
En Brakiss hauria de recordar-ho.
Però ni tan sols el fet de pensar en els androides l’estava ajudant. Normalment fer-ho buidava la seva ment de pors i preocupacions, però ja no era així. La presència d'Skywalker estava per tot arreu.
Com més aviat tragués a l’Skywalker de Telti, molt millor.

***
Van anar a Salt 5 en el Falcó Mil·lenari. Seluss volia anar en un dels saltadors, però en Han li va recordar que era ell qui feia els plans.
I en Han no pensava allunyar-se més de deu metres sense el Falcó.
Havia decidit que necessitava veure tota aquella estranya operació comercial amb els seus propis ulls. Hi havia alguna cosa que no encaixava en tot allò. Els contrabandistes sempre transportaven productes valuosos, i de sobte els estaven pagant deu vegades més del que és habitual a canvi de ferralla que qualsevol senyor del crim proveït d'un mínim de recursos hauria pogut trobar en dotzenes de mons.
L'Imperi, o el que quedava d'ell, ja no fabricava nous equips. La Nova República s'havia assegurat que no pogués fer-ho tancant totes les fàbriques que va aconseguir localitzar. Els prototips i dissenys van ser confiscats i destruïts. Si encara hi havia alguna fàbrica en condicions d'operar, llavors aquell senyor del crim també hauria de pagar per obtenir equip imperial modern d'ella.
O seria potser que hi havia alguna cosa peculiar en l'equip antic, diferent?
En Han tenia el pressentiment que potser ho podria descobrir si aconseguia fer una ullada als articles que estaven venent els contrabandistes. Per primera vegada en molt temps, trobava a faltar C3PO. El Professor hagués pogut informar-lo sobre les diferències existents en l'equip imperial, i si C3PO no era capaç de fer-ho sempre es podia confiar que l’R2 els trauria de la dificultat.
Viatjar sense els seus recursos habituals feia que en Han se sentís una mica estrany.
Durant l'època en què en Han visitava amb regularitat el Passadís, Salt 5 es trobava abandonat. Les cavernes de Salt 5, encara enormes, estaven recobertes de pedra solar, i la temperatura ambiental a l'interior era d'uns quaranta graus centígrads, de manera que resultava insuportable per als humans durant la major part del temps i era francament mortífera per a moltes de les espècies de grans dimensions que habitaven el Passadís. Una dècada abans de l'arribada d’en Han, una banda de contrabandistes humans havia viscut a les cavernes durant mesos. Aquells contrabandistes van acabar matant-se els uns als altres en una baralla que alguns van afirmar que havia estat provocada per la calor.
En Han mai havia estat a Salt 5, i només havia sentit parlar d'aquell lloc.
No estava preparat per a les seves dimensions, ni per al seu nivell de desenvolupament.
La pista de descens de les cavernes que ocupaven la perifèria de Salt 5 era prou gran per poder acollir sense problemes a sis paquebots de passatgers. En Han portava anys sense veure una pista de descens tan gran fora de Coruscant. El Falcó semblava molt petit al costat de les dotzenes de vaixells de càrrega que esperaven, amb les portes dels compartiments de càrrega obertes, que els elevadors de càrrega binaris acabessin de col·locar les caixes i contenidors al seu interior. Algunes de les caixes eren tan grans com la cabina de control del Falcó.
En Han va mirar Chewie, qui va deixar anar un gemec de sorpresa. Seluss, que havia estat assegut en silenci darrere d'ells, va començar a xerrar a tota velocitat.
-Aquestes caixes podrien contenir qualsevol cosa, Seluss -va dir en Han-. Vull veure què hi ha dins d'elles.
En Seluss va emetre un nou torrent de cruixits i espetecs.
En Han no li va fer cap cas. Sabia que ningú estaria disposat a obrir una caixa perquè pogués fer una ullada al seu contingut..., i especialment després que hagués abandonat el contraban i s'hagués, convertit en un ciutadà model. Però volia veure les sales d'empaquetament i els centres de treball. Seguia sentint-se incapaç de creure que els contrabandistes haguessin pogut unir voluntàriament els recursos i els esforços per proveir a aquell client misteriós. En Han tenia el pressentiment que només uns quants contrabandistes estaven treballant junts. La resta fingien col·laborar, i lliuraven les mercaderies personalment. En Han descobriria qui estava utilitzant Salt 5 com a base d'operacions i qui no. Després ell i en Chewie podrien seguir als contrabandistes que més cridessin l'atenció per les seves prolongades absències. En Han albergava l'esperança que un d'aquells contrabandistes tindria algun vell deute pendent amb ell. Això li permetria resoldre el misteri de la identitat del client sense necessitat de recórrer a una trobada personal.
-No us mogueu d'aquí -va dir, girant-se cap a Chewie -. No trigaré molt.
Chewie va grunyir.
-Ja ho hem discutit diverses vegades -va dir Han -. No deixaré el Falcó sense protecció en un lloc com aquest, i no aniré allà baix amb Seluss com a única companyia.
En Seluss va emetre un trinat estrident.
-El sol fet que la teva explicació resulti plausible no significa que hagi de confiar en tu-va dir en Han, aixecant-se del seient del pilot -. Si trigo molt a tornar, Chewie... Bé, en aquest cas vull que surtis d'aquí a tota velocitat.
En Chewie va respondre amb un rugit.
-Parlo seriosament, Chewie.
Chewie va bellugar el seu pelut cap i va deixar anar la seva queixa concisa.
-Sí, ja ho sé: un deute de vida -va dir en Han-. I sempre em pregunto per què el que hagis contret un deute de vida amb mi t'obliga a portar-me la contrària cada vegada que prenc una decisió... -Va agafar el seu desintegrador-. Protegeix el Falcó, Chewie. Prefereixo confiar en els meus propis recursos que quedar-me atrapat a Salt 5 per a tota l'eternitat.
En Chewie va murmurar alguna cosa inintel·ligible, però es va tornar cap al panell de control. Seluss va agafar al Han de la camisa i va començar a xerrar.
-Sí, ja sé que tu saps què és el que estàs buscant, cervell de ratolí -va replicar en Han-. Però això no vol dir que jo estigui buscant el mateix que tu.
Es va treure de sobre la mà d'en Seluss i va sortir de la cabina de control. Chewie ja havia baixat la rampa, i en Han va desembarcar.
La calor era tan intensa que en Han va tenir la sensació d'haver xocat amb un mur. La suor li va començar a brollar per tots els porus, i li va enganxar les robes al cos. Va desitjar haver-se emportat algunes racions d'aigua, però no volia tornar a la nau per agafar-les.
No estaria fora del Falcó durant massa temps. Podria aguantar sense aigua.
A més, ja havia hagut de suportar aquella mena de calor abans i en pitjors circumstàncies, quan es trobava molt més feble i no disposava de cap protecció. El pitjor moment havia tingut lloc a Tatooine quan va patir la malaltia de la hibernació. Encegat, sota el sol abrasador, amb una ferotge batalla lliurant-se al seu voltant... En Han encara no entenia com havia aconseguit sobreviure a allò, i començava a pensar que mai ho entendria.
La glopada d'aire que va aspirar va semblar quedar encallada en els seus pulmons. En Han va fer un nou intent de respirar i es va afanyar a baixar per la rampa.
Diversos contrabandistes l’estaven observant des dels seus compartiments de càrrega. Els canons d'uns quants desintegradors seguien el seu avanç. Dos elevadors de càrrega binaris van deixar de funcionar de sobte quan en Han va passar al costat d'ells. La calor era encara més intensa allà on hi havia androides o naus espacials si els seus motors estaven connectats. El fet que fes tanta calor en un espai relativament obert convidava a pensar que l'interior seria encara més insuportable.
Va creuar el llindar i va entrar en un estret passadís. Els murs de pedra solar d'aquella zona havien estat segellats amb una coberta refrigerant, i això feia que la temperatura baixés diversos graus de cop. En Han va aprofitar aquella relativa frescor per eixugar-se la suor de la cara i respirar profund. També va inspeccionar el seu desintegrador, no estant molt segur de si funcionaria amb tota aquella calor.
L'arma semblava trobar-se en perfecte estat.
- Planeges utilitzar-lo?
En Han va alçar la mirada. Un humà alt, esvelt i de llarga cabellera rossa, els rínxols li queien sobre les espatlles, estava assegut damunt d'un escriptori adossat a la paret. Portava uns pantalons de reixeta i el tors a l'aire. El seu pit estava cobert de tatuatges. La seva mà reposava sobre l'escriptori. En Han no podia veure els seus dits. Probablement ocultaven un desintegrador.
-Només estava assegurant-me que funcionaria en el cas que el necessités -va dir Han.
- Aquesta nau d'aquí fora és teva?
-Sí.
En Han estava procurant emprar un to el més neutral possible. Encara no estava segur de si aquell tipus era un amic o un enemic.
-És molt petita per ser una nau de càrrega.
-És un vaixell de càrrega fantàstic -va dir en Han.
-És clar, naturalment -va dir l'home, i la seva veu era plena d'incredulitat.
En Han es va obligar a respirar lentament abans de seguir parlant.
-Escolta, hi ha alguna cosa que no t'agradi de la meva nau?
-No, no -va dir l'home -. És només que normalment aquest hangar s'utilitza per a naus més grans. L'equip antic sempre va a l'altre costat de Cinc.
-Bé, doncs ets el primer que es molesta a explicar-me les regles -va dir en Han-. La propera vegada aniré a l'altre costat.
L'home va alçar el seu desintegrador i el va recolzar a la cama.
-Si no m'expliques què has vingut a fer aquí, em temo que no hi haurà una propera vegada.
-Un amic m'ha enviat aquí perquè inspeccionés la càrrega. Va contractar la meva nau per treure les seves mercaderies del Passadís.
 - I aquest amic teu té nom?
En Han també va baixar el seu desintegrador fins deixar-lo en la posició de disparar.
-Es diu Seluss. És un sullustà, el soci el va deixar plantat i es va emportar la seva nau.
-He sentit alguns rumors al respecte -va dir l'home. Seguia sense haver mogut el seu desintegrador, però tampoc havia apropat els dits al gallet -. És una cosa que ha estat passant amb molta freqüència últimament.
-Et refereixes a les desaparicions de contrabandistes?
-Vull dir que la gent desapareix i no torna a ser vista. -Va arronsar les espatlles-. Suposo que guanyen tots els diners que poden i abandonen el negoci.
-Em pensava que el contraban era un negoci per a tota la vida -va dir en Han.
L'home va moure el cap, i el moviment va fer que els seus rínxols daurats oscil·lessin sobre les seves espatlles.
-Ah, no. Res d'això. La gent ho deixa. Es retiren, se’n van... És normal. Als contrabandistes els encanta el romanticisme, i no els agrada haver d'admetre que es van fent vells. Les coses ja no són tan divertides com quan eren joves. I ara que per fi hi ha una certa animació i els diners passen d'una mà a una altra... Bé, qui pot culpar-los?
-No sembles tan vell -va dir en Han.
-No penso retirar-me.
- I què estàs fent en aquest lloc? Mai havia vist guàrdies a Salt 5.
En Han mai havia estat a Salt 5 anteriorment, per descomptat, però aquell tipus no tenia per què saber-ho.
-Jo mai he dit que fos un guàrdia. –L’home es va aixecar de l'escriptori-. Però potser que la teva nau estigués una mica massa a prop de la meva, no? Volia esbrinar qui eres abans d'iniciar l'operació de càrrega.
- Quina és la teva nau? -Va preguntar en Han.
-Has aparcat sota d'ella.
En Han va mirar per sobre de la seva espatlla. Hi havia estacionat el Falcó al costat de l'únic vaixell de càrrega de grans dimensions que hi havia a tota la pista. La poderosa estructura blindada en forma de quadrat del vaixell de càrrega feia que les altres naus semblessin realment minúscules en comparació. El Falcó s'havia posat just a sota del compartiment de popa del vaixell de càrrega.
- Com te les has arreglat per ficar aquest trasto al Passadís?
-No ho vaig fer -va dir l'home.
El seu to no convidava a seguir fent preguntes, i en Han no tenia necessitat de fer-les. En Jarril tenia raó: el Passadís havia canviat molt últimament. En el passat cap contrabandista hagués robat la nau d'un altre contrabandista, però de sobte semblava com si això fos una cosa del que fins i tot poguessis presumir.
En Han es va alegrar d'haver deixat a Chewie a bord del Falcó.
-Vaja, vaja... -Va dir-. Vas a deixar-me passar o no?
L'home va arronsar les espatlles.
-Mai he intentat detenir-te.
-Doncs el que he vist ha estat una imitació bastant convincent de com un tipus intentava aturar-me –va grunyir en Han.
Va seguir avançant pel passadís. Els seus reflexos semblaven trobar-se bastant oxidats. En Han estava tan acostumat a Coruscant que no havia dubtat ni per un sol instant que aquell home tingués dret a interpretar el paper de sentinella. Els contrabandistes mai empraven sentinelles, llevat que ells mateixos decidissin muntar guàrdia. En Han havia de recuperar els vells costums i les velles formes d'actuar. Mentre estigués al Passadís, els nous costums que havia adquirit podien matar-lo.
El corredor serpentejava entre una negror gairebé total. La coberta refrigerant també eliminava la potent claredat de la pedra solar. Així i tot, l'atmosfera estava desagradablement resseca. En Han trobava a faltar el goteig l'aigua, i gairebé estava començant a enyorar la pestilència de Salt 1.
Gairebé, però no del tot.
Les seves botes avançaven sobre la coberta refrigerant produint febles cruixits. La mà d’en Han relliscava sobre la culata del seu desintegrador, i la suor que cobria els palmells de les seves mans feia que li resultés bastant difícil sostenir alguna cosa en elles. Els seus ulls es van anar adaptant a poc a poc a la foscor. La sorra de la suau pendent que anava formant el sòl del passadís mostrava petjades de diverses mides. En Han va sentir soroll d'equip en funcionament per sota d'ell, i també va sentir veus que parlaven un llenguatge que portava molt de temps sense sentir. La pudor va arribar fins a ell un instant després: greix, olis, dissolvent netejador, una bafarada impossible d'identificar i tan repugnant com si s'estigués aproximant al cau d'un Gondar...
Jawes.
Però això era impossible. Els jawes mai sortien de Tatooine. Que ell sabés, els únics jawes que havien abandonat el seu planeta van ser aquells amb els que en Luke es va trobar a bord de l'Ull d’en Palpatine, i no ho havien fet per voluntat pròpia.
Potser a aquells jawes els havia passat alguna cosa semblant.
En Han va pegar l'esquena a la paret del corredor i va seguir baixant lentament pel pendent. Una intensa claredat il·luminava la paret del fons, i el sobtat augment de la calor va fer que la pestilència resultés encara més insuportable.
La pedra solar d'aquella zona no estava tapada.
En Han va retrocedir i es va llepar els llavis per mantenir-los humitejats. Es va prometre a si mateix que faria un ràpid cop d'ull i que després tornaria al Falcó. Els seus dits es van tensar sobre la culata del desintegrador. Els jawes no figuraven entre els seus alienígenes favorits ni tan sols en el millor dels moments.
La claredat de la pedra solar el va encegar quan va girar la cantonada, i la calor el va faixar com l'abraçada d'una amant. En Han va romandre immòbil fins que els seus ulls van tenir una ocasió de reaccionar a la llum. Després va seguir avançant, movent-se molt a poc a poc i procurant fer el mínim soroll possible.
El corredor acabava en una gran caverna. El seu sostre quedava a diversos pisos d'alçada, prou amunt perquè la pedra solar pogués imitar al sol, i totes les parets estaven recobertes de substància refrigerant des del segon pis fins a baix. L'efecte resultant feia que aquella caverna situada al centre de Salt 5 recordés bastant a Tatooine.
I al centre de la caverna hi havia un tractor de les sorres. Les seves portes en forma de falca estaven obertes, i els jawes entraven i sortien del vehicle. Els seus ulls brillaven amb espurnes vermelloses sota els seus caputxons. Les seves velles i esparracades túniques estaven brutes i esfilagarsades, i els jawes no paraven de parlar entre ells mentre anaven ficant uniformes de soldats de les tropes d'assalt desmuntats en el vehicle. Els jawes de l'interior estaven netejant els uniformes, i alguns reparaven androides i els deixaven en condicions de ser utilitzats. Enterrades en la sorra hi havia més parts d'uniformes imperials, uns quants desintegradors i algunes seccions d'una llançadora imperial.
En Han va oblidar la seva incomoditat i es va inclinar tan endavant com va poder. Va veure ombres d'altres cavernes a través de les obertures, i empremtes d'erugues que s'allunyaven cap a elles. Passats uns moments un jawa va aixecar una maneta i va donar una ordre, i els jawes van ficar els uniformes restants en el vehicle. Pel que semblava no havien vist les peces de la llançadora. El tractor de les sorres va començar a avançar sobre les seves gegantesques erugues, deixant encara més petjades. Quan va passar al costat de l’amagatall d'en Han amb un sord rugir de motors, en Han es va recolzar a la paret perquè ningú pogués veure’l, tot i que els jawes estaven massa ocupats per poder adonar-se’n de la seva presència.
En Han va seguir immòbil fins que els jawes es van haver anat i després va donar un parell de passos cap endavant i es va posar a la gatzoneta. La sorra estava calenta, tal com havia esperat que fos. En Han va agafar un grapat de sorra i va deixar que es filtrés per entre els seus dits, contemplant la caiguda dels diminuts grànuls fins que va veure un cargol en el grapat de sorra. El va sacsejar per treure la sorra i el va examinar. Havia estat fabricat per l'Imperi i tindria uns vint anys d'antiguitat. Normalment era utilitzat en les naus de càrrega.
Va llançar el cargol a un costat i va començar a furgar entre la sorra, posant al descobert més i més peces d'equip, fins que va acabar trobant noves làmines de substància refrigerant ocultes per la sorra.
Aquella sorra havia estat escampada allà deliberadament.
I, pel que sembla, l'equip imperial també.
Allò no tenia cap sentit.
En Han va seguir a la gatzoneta durant uns moments més, reflexionant i pensant en el que acabava de veure. Allà hi havia una pista, i abans hi havia trobat una altra..., i es tractava d'una pista important.
La calor li estava rostint l'esquena. El rugit d'un altre tractor de les sorres va fer que aixequés la mirada. Un altre vehicle estava tancant les portes a la caverna contigua.
Si Salt 5 era tan gran com Salt 1, llavors els jawes podien viatjar per les cavernes durant dies sense veure’s els uns als altres. Gairebé podien imaginar-se que es trobaven en una petita secció aïllada de Tatooine, i mentre tinguessin equip que trobar i reparar serien feliços i se sentirien molt satisfets de la vida.
Mentre tinguessin un lloc, on canviar l'equip per altres coses, naturalment...
O alguna forma de trobar un comprador que els hi pagués.
Els jawes eren uns autèntics fanàtics de la barata, però mai acceptaven massa crèdits. Els crèdits significaven molt poc per a ells. El que feia que les seves vides fossin dignes de ser viscudes era precisament l'acte de trobar equip abandonat i tornar a vendre’l. Tota aquella operació era una forma superba d'aconseguir que l'equip fos netejat i reparat pràcticament sense cap cost. La persona que havia organitzat aquella part del pla, fos qui fos, havia de ser molt llesta.
Una bafarada de pudor a peix sorgida del no-res el va embolicar de sobte, i en Han va treure la mà de la sorra. Entre els jawes i el líquid viscós, la seva experiència del Passadís semblava estar reduint-se a la d'un compendi d'olors desagradables. Qui podia endevinar què hi havia en aquella sorra? en Han no estava molt segur de voler saber-ho.
Es va netejar les mans en els pantalons i es va donar la volta. Chewbacca estava immòbil darrere d'ell, amb la seva esquena enganxada a la d’en Han i el seu arc d'energia dirigit cap al passadís.
-Em pensava haver-te dit que et quedessis al Falcó.
En Chewie li va demanar silenci amb un gest de la mà. En Han va empunyar el seu desintegrador amb més força. Seluss no era visible per enlloc. Si Chewie havia deixat a aquest ratolí a bord del Falcó, en Han li ho faria pagar molt car.
En Chewie va acabar baixant la mà. Després va començar a parlar en wookieès, emetent una sèrie de suaus gemecs i grunyits ofegats i movent les mans d'una manera molt eloqüent mentre parlava. Chewie mantenia la mirada clavada al passadís, com si esperés veure aparèixer algú per ell.
En Han va escoltar en silenci i el seu arrufament de celles es va anar tornant més i més profund. Chewie havia vist desaparèixer al Han, i després havia vist com tres homes el seguien pel passadís. Quan Chewie va entrar al passadís, en Han estava sol.
I això no era tot. La majoria de naus estacionades a l'hangar de càrrega no estaven omplint els seus cellers. El que estaven fent era buidar-les.
Ningú anava al Passadís a buidar les bodegues de càrrega. Era una de les regles no escrites del lloc..., i a més només a un boig se li hauria ocorregut intentar-ho.
-Hi ha una cosa que m'està passant per alt, Chewie -va dir en Han-. On és Seluss?
En Chewie va assenyalar el passadís amb una inclinació del cap.
- Està allà dalt? Li has donat un desintegrador?
En Chewie va arronsar les espatlles i després va deixar escapar un suau grunyit.
-Sí, tens raó -va replicar en Han-. No m'hauria fet cap gràcia assabentar-me que havies deixat a aquest paio sol a bord del Falcó.
En Chewie deixar anar un ploriqueig i es va passar una manassa peluda per sobre del nas.
-Em sembla que hauràs de deixar de queixar-te de l'olor, bola de pèls -va dir en Han-. Entre la calor i els jawes...
- Entre la calor i els jawes què, general Solo? -la veu procedia de darrere d'ell.
En Han va girar amb el desintegrador preparat per fer foc. Hi havia sis glottalfibs immòbils darrere d'ell. Els seus enormes peus estaven enterrats a la sorra, i tots els alienígenes eren més alts que en Chewie. Cinc d'ells l'estaven apuntant amb atordidors dels pantans, i els petits canons aplatats de les armes estaven recoberts de fang i algues seques. En Han havia rebut la descàrrega d'un atordidor dels pantans en una ocasió i el dolor havia estat tan intens que no volia tornar a passar per aquella desagradable experiència.
-Hauria de baixar el seu desintegrador, general Solo -va dir el glottalfib que anava desarmat. Filets de fum van brollar de les seves fosses nasals mentre parlava. Era tan alt com els altres, però les seves escates eren d'un color gris verdós en lloc del groc verdós normal en la seva espècie. Les seves diminutes mans verdes estaven creuades sobre el seu llarg pit afuat -. Del contrari algú podria pensar que ens està amenaçant, i això em sembla impensable. Vostè mai ens amenaçaria, oi, general Solo?
En Han no va mirar per sobre de la seva espatlla, però sabia per experiències anteriors que en Chewie havia baixat el seu arc d'energia i s'havia tornat cap als nouvinguts. En Han mai havia hagut d'enfrontar-se a sis glottalfibs amb anterioritat. Fins i tot tenint a un wookiee al costat, hi havia molt poques probabilitats que aconseguís sortir vencedor del combat en el cas que aquest arribés a produir-se.
-Em trobo en desavantatge -va dir-. Vostè sembla saber qui sóc, i jo no tinc ni idea de qui és vostè.
-Ximpleries, general Solo. Amb quants glottalfibs s'ha trobat al llarg de la seva carrera?
-Amb els suficients per saber que tots vostès em semblen diferents, amic. I pel que fa a vostè i jo, mai no ens havíem trobat anteriorment.
En Han estava intentant guanyar temps, i els dos ho sabien. L'únic glottalfib posseïdor d'una autèntica reputació criminal era Nandreeson, que controlava Salt 6.
-Poques vegades cometo tals descuits, general Solo. -El glottalfib va ​​somriure, i quan ho va fer una diminuta flama va emergir del seu musell -. Em dic Iisner, i treballo per Nandreeson. El meu cap s'ha assabentat que el concubí de la gran princesa Leia es troba al Passadís, i li agradaria conèixer-lo.
El dit d'en Han va avançar uns mil·límetres cap al gallet. Se suposava que aquell comentari havia d’enfurir-lo, i en Han ho sabia..., i el que més l’enfurismava era que hi hagués aconseguit posar-lo bastant furiós.
-No sóc el concubí de ningú -va dir sense poder contenir-se.
En Chewie grunyir una advertència.
-Sóc el seu marit -va afegir en Han.
-Ah, sí -va dir el glottalfib-. Els costums humans són tan perversos... Mai he aconseguit entendre les necessitats de satisfer el desig de propietat que impulsen a la seva espècie. Deixar ous allà on qualsevol mascle que passi per aquell lloc pugui fertilitzar-los és una solució molt més satisfactòria des del punt de vista de la selecció genètica.
-No crec que vostè i els seus amics m'estiguin apuntant amb atordidors dels pantans només perquè vol mantenir una discussió sobre els diferents costums d'aparellament, oi?
En Han va observar la caverna contigua de cua d'ull. Les portes del vehicle dels jawes s'havien tancat. El tractor de les sorres començaria a acostar-se en qualsevol moment.
-No -va dir l’Iisner-. He vingut per convidar-lo a visitar Salt 6.
-Una invitació que arriba a través de cinc atordidors dels pantans no és una invitació -va dir en Han-. És una ordre.
El somriure del glottalfib es va fer una mica més ample. Una altra flama, aquesta vegada una mica més llarga, va sorgir de la seva fossa nasal dreta.
-Sí, suposo que vostè potser ho veurà d'aquesta forma. Els nostres costums són tan diferents dels seus... Però en realitat és una invitació, i té el seu origen en l'afabilitat i l'interès educat. Estem tan poc informats del que passa a la Nova República que seria molt agradable rebre algunes notícies directament de l'espòs d'una de les grans líders.
El segon grunyit d'advertència d’en Chewie va ser una mica més fort que el primer. Aquesta vegada en Han va aconseguir reprimir la resposta que li dictava la seva irritació. Amb quin altre gran líder contava la Nova República a part de la Leia?
-Ordeni als seus matons que baixin aquestes armes, digui'ls que se’n vagin i potser aniré amb vostè.
-Ah, general Solo... Em temo que no puc introduir canvis tan dràstics en la nostra situació actual basant-me únicament en un potser.
Un raig de flames va sorgir de la fossa nasal esquerra del glottalfib. Cada explosió de foc intensificava una mica més el ja asfixiant calor que regnava a la caverna.
El vehicle dels jawes gairebé havia arribat a la porta. El sòl tremolava. Els glottalfibs no semblaven adonar-se'n.
-D'acord -va dir en Han-. Ordeneu als seus matons que baixin aquestes armes, digui'ls que se’n vagin i Chewie i jo el seguirem fins Salt 6.
-No disposem de pistes de descens per naus convencionals, general Solo.
-Doncs llavors potser Nandreeson hauria de venir a veure’m. Tinc habitacions a Salt 1. –en Han va començar a retrocedir lentament -. I ara espero que em disculpi, perquè tinc assumptes importants que atendre.
-No tan de pressa, general Solo -va dir el glottalfib -. Cap assumpte és tan important com el que ens ha portat fins aquí.
El vehicle dels jawes va entrar a la caverna. El glottalfib es va tornar cap a ell, semblant bastant sorprès per la seva aparició.
En Han va empènyer en Chewie.
- Corre! -Va cridar.
Els dos van començar a pujar pel pendent. La llum blavosa que va sorgir dels atordidors dels pantans va xocar amb els murs de pedra solar i van irradiar onades de calor. Chewie va rugir. En Han va clavar una altra empenta a la peluda esquena del wookiee, i de sobte els dos es van trobar embolicats per una foscor gairebé absoluta. Les flames acabaven de consumir la pedra solar al lloc on havien estat feia tan sols uns moments.
En Han va retornar el foc. Els feixos desintegradors es van escampar per tota l'entrada del passadís, però en Han no havia tingut temps d'apuntar i cap dels seus trets va donar en un blanc. Havia de seguir fugint. Els glottalfibs s'estaven aproximant massa. Un altre rugit de flames va abrasar la paret al costat d'ell, consumint les làmines de substància refrigerant. L'aire estava tan calent que semblava cremar.
- Per aquí!
En Han va mirar cap amunt. Una de les làmines de substància refrigerant havia estat retirada. El cap de l'home dels llargs cabells rossos amb què s'havia trobat a l'entrada apuntava pel buit.
- De pressa! -Va dir l'home-. Només disposem d'un moment.
En Chewie va deixar anar un rugit de protesta.
Més flames van caure sobre la paret darrere d'ells. Aquesta vegada les làmines refrigerants van aguantar l'impacte, però la intensa calor va fer que comencessin a irradiar fulgors vermellosos. Mai aconseguirien arribar al passadís, perquè mai no podrien moure’s prou de pressa per mantenir-se per davant de les flames i els atordidors dels pantans. En Han no sabia qui era realment aquell tipus, però qualsevol cosa era millor que acabar convertit en un fricandó a l'estil glottalfib.
-Corre, Chewie, corre!
Chewie va tornar a protestar, i en Han haver de donar-li una altra empenta perquè es fiqués en el buit que havia deixat la sobtada retirada de la làmina refrigerant. L'home va tirar d’en Chewie cap a l'interior del forat, i en Han es va arrossegar per darrere del seu amic per aterrar sobre un munt de fragant pelatge wookiee. Estaven en una mena d'estret passadís recobert de pedra solar i saturat de llum. L'home va deixar anar el braç al voltant d’en Han i va tornar a col·locar la làmina refrigerant al seu lloc.
-Sortim d'aquí abans que ens fregeixin -va dir.
-Estem totalment d'acord amb vostè, amic -va dir en Han.
Van ajudar a Chewie a incorporar-se. El sostre del passadís era tan baix que en Chewie no podia alçar-se del tot. L'home es va ficar per una obertura propera, i en Han el va seguir. Chewie es va amagar i va començar a arrossegar-se pel nou passadís.
I rugir.
S'havia quedat encallat.
Les làmines refrigerants van brillar amb una sobtada resplendor vermellosa. Un raig de flames devia haver caigut sobre elles. La calor es va tornar encara més intensa. En Han tenia la gola en carn viva, i la seva camisa estava amarada de suor. Hi hauria d'haver tornat al Falcó per agafar aquestes racions d'aigua.
Però almenys les làmines refrigerants havien resistit l'impacte, i això ja era alguna cosa.
En Han va allargar una mà i va tirar del pelut braç d’en Chewie.
-Oblideu-vos d'ell -va dir l'home-. Hem de sortir d'aquí.
-O sortim els tres, o no surt ningú -va replicar en Han, encara que no estava molt segur de quins mitjans podia emprar per recolzar la seva amenaça -. Intenta ajupir-te una mica més, Chewie.
Chewie va tornar a rugir.
-Doncs llavors digui que calli -va remugar el seu salvador.
-Calli vostè -va dir en Han, fulminant l'home ros amb la mirada.
Chewie va intentar fer el que li deia en Han, però els seus genolls van xocar amb el mur del passadís.
-Ja sé què has de fer -va dir en Han-. Llisca una cama cap a cada costat, enganxa't a terra i procura fer palanca.
Chewie va remugar unes quantes malediccions wookiees de la varietat més selecta, les que pertanyien a aquell tipus de malediccions tan explícites que en Han sempre fingia no entendre, i després va fer el que li havia dit en Han, el seu arc d'energia va xocar amb la paret, i el so del pelatge arrencat d'arrel va omplir el passadís. Però en Chewie es va ajupir i va començar a reptar cap al Han, i un instant després va quedar lliure de sobte.
Un gran floc de pèls s'havia quedat enganxat als murs de pedra solar del passadís. Chewie va tornar a gemegar. La maniobra li havia costat una calba a l'esquena.
-Sembla que al seu amic li encanta queixar-se, eh? -Va dir l'home, que havia estat observant els seus esforços sense moure’s. Chewie va grunyir.
-És un wookiee, amic -va dir en Han-, i si estigués en el seu lloc jo procuraria no enfurir-lo.
-Sé manejar als wookiees.
En Han va somriure.
-Només qui no s'ha trobat mai amb un wookiee és capaç de dir semblant estupidesa.
- Vol la meva ajuda o no? -Va preguntar l'home.
-Doncs no ho sé -va dir en Han-. Quin benefici pensa treure d'ajudar-me?
-La satisfacció d'haver-lo ajudat, general. I ara anem.
L'home es va ficar per una altra estreta obertura i després va creuar a la cursa un passadís més ample abans que en Han tingués ocasió de respondre. L'home ros dels cabells llargs sabia qui era en Han...
... i ho havia sabut des del principi.
Això va fer que en Han comencés a sentir-se realment preocupat.
Han va mirar cap endavant. La nova caverna semblava creada per la naturalesa, igual que el passadís. La pedra solar ho il·luminava tot amb la seva potent claredat.
I també desprenia una calor terrible.
 - Creus que podràs aconseguir-ho, Chewie?
Chewbacca va assentir.
-Creus que hauríem de confiar en ell?
Chewie bellugar el cap i va deixar escapar un gemec gutural.
-Tens raó -va murmurar en Han-. Aquestes làmines refrigerants poden trigar tota una eternitat a refredar-se, i a més estem just en el lloc on fa més calor. Res pot ser pitjor que això, oi?
Chewie va bellugar el cap, com si no pogués creure que en Han hagués dit el que acabava de sentir. En Han tampoc podia creure-s’ho.
-Tu primer, bola de pèls. D'aquesta manera et podré empènyer si et quedes encallat.
I així també podria intentar aturar a qui intentés entrar al passadís a través de les làmines refrigerants. En Han no sabia quines raons podia tenir Nandreeson per voler capturar-lo, però no s'anava a quedar allà per esbrinar-ho.
Chewie va aconseguir avançar pel segon passadís sense deixar-se una quantitat excessiva de pèls a les parets. En Han va seguir. El passadís pel qual havia arrencat a córrer l'home ros era bastant ample, i el sostre quedava prou allunyat del terra perquè Chewie pogués mantenir-se dret.
El que hi hagués més espai havia fet que la calor disminuís una mica. En Han es va passar la mà per la cara. Estava fet un desastre. L'home havia desaparegut, però els ecos de les seves petjades semblaven indicar que havien de seguir avançant pel passadís.
Com si tinguessin una altra elecció. No hi havia cap altre orifici.
Van anar seguint les petjades amb les armes preparades per fer foc. Ràfegues d'aire fresc arribaven fins a ells des d'un altre passadís. L'home estava esperant. S'havia assegut sobre un munt de làmines refrigerants i tenia el desintegrador sobre dels genolls.
-Pensava que no anaven a aconseguir-ho -va dir.
-A vegades l'enemic que coneixem és menys perillós que l'enemic que no coneixem -va dir en Han.
-Així que creu que em coneix -va dir l'home, i va somriure.
En Han va moure el cap.
-Vam estar a punt de quedar-nos esperant fins que les làmines de substància refrigerant es refredessin.
- Seria capaç d’enfrontar-se als nois de Nandreeson per mi?
-No sé què vol -va dir en Han-, i tampoc sé qui és vostè.
L'home li va oferir la mà.
-Em dic Davis.
-Els noms no signifiquen absolutament res -va replicar en Han -. No el conec.
-Jo tampoc el conec, general. No ens coneixem, per descomptat..., però sé bastants coses sobre vostè.
-Això li proporciona un clar avantatge.
-No confia en la gent, oi? Estic intentant ajudar-lo.
-Això encara està per veure. On anem?
-Aquests passadissos acabaran portant-nos fins a una entrada lateral per la que es pot accedir a la pista de descens en què es troba la seva nau.
-I on estan esperant els matons de Nandreeson -va dir en Han-. Saben que aniré al Falcó.
-Es proposa deixar-lo allà?
-No vull ser predictible. -Han va permetre que la mà que empunyava el desintegrador baixés cap a terra-. Expliqui què estan fent aquí aquests jawes.
- Ara? -Va preguntar Davis.
-Ara -va dir en Han.
Davis va sospirar, i després va enfundar el seu desintegrador.
-Uns contrabandistes van portar als jawes perquè netegessin i reparessin l'equip.
- Gratuïtament?
L'home va negar amb el cap.
-Els jawes mai treballen gratis, però no cobren massa. Als contrabandistes els hi resulta molt més fàcil fer-ho d'aquesta manera que netejar i reparar l'equip ells mateixos. Contractar treballadors especialitzats també seria molt més car.
-Així que els contrabandistes deixen el seu equip enterrat a la sorra i després permeten que els jawes el trobin, el reparin i els hi tornin a vendre.
 -Funciona -va dir en Davis.
-Això depèn de quin sigui la seva definició del terme -va dir en Han-. Els jawes mai han estat capaços de reparar massa bé la ferralla amb què trafiquen.
-Però separen l'equip que pot tornar a funcionar del qual ha quedat totalment inservible, i només amb això ja li estan fent un gran favor als tipus que han organitzat tota aquesta operació.
- I qui està comprant tota aquesta ferralla? -Va preguntar en Han.
-No ho sé -va dir en Davis-, i em temo que fer preguntes sobre aquest tema pot resultar altament perillós per a la salut. -Va mirar per sobre de la seva espatlla-. Escolti, crec que no hauríem de seguir aquí durant molt de temps. A hores d'ara probablement ja hauran matat al seu amic el sullustà i estaran registrant els corredors per donar amb vostès.
-Seluss sap tenir cura de si mateix -va dir en Han-, i a més vaig pensar que m’estarien esperant a la nau.
-Són molts. Potser hagin decidit desplegar-se.
- Com sap que són molts?
-Vaig veure com entraven, Solo. Sabia que no havien vingut a fer turisme.
 -Però no van anar pel passadís.
-No, no ho van fer.
-Això vol dir que coneixen els túnels.
-Hi ha altres formes d'arribar a les sorres a part d'un passadís i un laberint de túnels, Solo.
Chewie va grunyir per indicar que estava d'acord amb Davis.
En Han va respirar fondo. Odiava Salt 5. La calor era insuportable fins i tot dins dels túnels.
-Ells només són sis, i nosaltres som tres -va dir després -. Crec que podríem plantar-los cara i arribar fins al Falcó.
Davis va moure el cap.
-Recordi que està parlant dels nois de Nandreeson -va protestar-. Si comença a disparar contra ells a la zona de càrrega, la majoria dels contrabandistes dels voltants començaran a disparar contra vostè abans que tingui temps d'adonar-se del que està passant.
En Chewie va emetre un gemec ofegat.
- Tens alguna idea millor, bola de pèls?
En Chewie va grunyir i gesticular durant uns moments.
-Podria funcionar -murmurà en Han quant Chewie haver acabat de parlar-. Sí, crec que podria funcionar...
- De què està parlant? -Va preguntar en Davis.
Estava clar que no entenia el wookieès, i per alguna raó inexplicable això va fer que en Han sentís un gran alleujament.
-Aquests túnels donen a la sorra, no?
Davis va assentir. Tenia les celles arrufades.
En Han va somriure.
-Fantàstic -va dir -Porto molt temps sense fer negocis amb un jawa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada