dissabte, 18 d’abril del 2020

La sort del pocavergonya (70)


70

Després de passar una setmana entretenint-se amb treballs en el Falcó Han i Chewbacca estan feliços de baixar a velocitats sublumíniques. La bellesa del Cometa Aldo-spachià és llegendària. Atrapat entre les dues estrelles d'un sistema binari sense cap altre tret distintiu, el cometa és tan espectacular que els éssers s'arrisquen a morir per fer-li una ullada. Qualsevol pilot que passi prop del cometa ha de volar per la corda fluixa entre els seus estels. Sobre compensar en escapar del camp d'atracció gravitacional d'un estel sovint significa caure en picat cap a l'altre.
Han torna a revisar el curs traçat per la computadora de navegació. La ruta més ràpida a Tatooine passa entre les estrelles, a través de la cua del cometa, una esfera gasosa de 100.000 quilòmetres de grossor. Enterrat en algun lloc dins de la cua hi ha un tros de 10 quilòmetres de gel brut, roca i metall que probablement no podran veure fins que xoquin contra ell. Han considera breument donar la volta al voltant de tot el sistema. Però la Leia, o Alfreda, sens dubte s'arriscarà a usar la drecera. Han no té cap intenció de deixar que una dona li superi, no importa com es digui.
El cometa penja actualment gairebé exactament entre Aldo i Spach. Fins i tot a una distància de diverses desenes de milions de quilòmetres, cada estrella té la grandària del Falcó i brilla amb una intensitat que en comparació enfoscaria un tret turbolàser.
La majoria dels cometes tenen dues cues, una recta amb aparença de foc, i una brillant i lleugerament corba. El Cometa Aldo-spachià té quatre cues, dues rectes i dues corbes. Les cues de foc rectes sobresurten de la cua gasosa un quart de milió de quilòmetres en direccions oposades. Acaben en gruixudes caputxes en forma de fongs. En Han sap que aquestes cues consisteixen de gasos ionitzats arrossegats del cometa pels vents solars. Suposa que les inusuals caputxes de fong són creades quan el vent solar de l'estrella oposada fa que la cua es doblegui sobre si mateixa.
Les cues brillants i corbes es projecten de la cua, també en direccions oposades. Estan fetes de partícules de pols tan fina que el toc de la llum de les estrelles la llança a l'espai. A potser mig milió de quilòmetres de la cua, cada cua es doblega en un ampli arc que s'estreny en una punta prima a un costat de la cua.
Per al turista valent ocasional, el cometa atrapat per les estrelles és un fenomen natural de bellesa sobrenatural. Per al Han, que s'enfronta als perills del sistema, el cometa és una imatge intranquil·litzadora de les forces tumultuoses a les quals s'enfronta.
Una alarma sona al canal receptor d'emergència del Falcó.
―Vaig pensar que això semblava massa fàcil ―murmura el contrabandista.
Obre el canal d'emergències. El missatge és un simple SOS, aparentment programat per transmetre's automàticament cada vegada que s'acosta una nau. Encara que Han intenta obtenir la resposta d'un ser conscient, no arriba cap.
―D'on ve això?
Chewbacca gruny una resposta incrèdula.
―Només conec a algú tan maldestre com per fer un aterratge forçós en el nucli del cometa ―gruny Han―. Leia!
Chewie sospira.
―Hauríem de deixar-la aquí ―diu Han―. S’ho mereix per córrer carreres contra mi ―el seu comentari ocasiona un assentiment del copilot―. Si tinguéssim una mica de sentit comú, això seria exactament el que faríem.
El wookiee torna a assentir.
En Han estudia el cometa. Quines són les probabilitats que algú sobrevisqui a un aterratge d'emergència en ell? Tan a prop de dos sols, el corellià suposa que la temperatura en la superfície ha de ser suficient per fondre el ferro. Si s'ha obert una bretxa en el casc, no hi haurà cap supervivent. Si el casc ha romàs intacte, només poden durar qüestió d'hores.
―Suposo que no tenim molt sentit comú.
Chewbacca gruny per indicar el seu acord. Ja ha programat el senyal en el cercador de direccions. En Han concentra la seva atenció a traçar la ruta més segura.
El que veu en la pantalla de la computadora de vol li preocupa més que el perill que representen els sols bessons. Una gran falca ha aparegut a només 85.000 quilòmetres darrere del Falcó. Dues siluetes més petites s'han separat de la més gran. Només pot tractar-se d'un Destructor Estel·lar llançant caces TIE!
―Ens han seguit! ―crida Han―. Com ho han fet?
Chewbacca emet una pregunta.
―Només un ―diu Han―. No sé on està el segon destructor.
Els caces TIE ja enfilen cap al Falcó. El destructor roman estacionari; en Han dubte que vagi a moure's. Acostar una nau d'aquesta grandària als traïdorencs pous de gravetat del sistema binari seria una gran ximpleria.

Durant el llarg salt a l’hiperespai, Han i Chewbacca gasten una cel·la d'energia de les bateries del Falcó. Segueix el compte del nombre de cel·les d'energia que usen durant aquesta aventura.

     Si Han lluita contra els TIEs ara, passa a la secció 94.
     Si Han intenta respondre a la trucada d'auxili abans que els TIEs arribin fins a ells, passa a la secció 98.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada