dijous, 3 de juliol del 2014

Els Fills dels Jedi (XXIII)

Anterior



CAPÍTOL 23

- Comandant, acabem de rebre ordres d'emergència del gran Moff de tota la Flota de Combat Imperial! -Va anunciar el soldat de les tropes d'assalt amb una marcial salutació -. Prioritat u, senyor!
El comandant es va aixecar, sortint de la seva ombrívola concentració sobre la pantalla de control apagada d'un lector de la biblioteca i va retornar la salutació amb els tres llargs i bigarradament colorits películs del seu costat dret. Uns quants oficials que havien estat molt ocupats atenent les consoles de navegació i artilleria dels lectors i visors desactivats alineats al llarg de la paret de la biblioteca van fer girar els seus seients, i tiges, estams i masses de flors es van tornar cap al seu comandant. Tots estaven una mica pàl·lids causa de la falta de llum solar, però seguien mantenint atents i en estat d'alerta.
En Luke, que estava recolzat al llindar contemplant l'escena que es representava sota la feble claredat del seu bastó -els affitecans havien estat absorts lliurant la seva imaginària batalla espacial en una foscor total abans que ell i en Pothman arribessin -es va preguntar per enèsima vegada fins quin punt eren realment intel·ligents aquells éssers.
Els klaggs i els gakfedds havien continuat sent gamorreans, encara que durant la major part del temps estaven convençuts que eren soldats de les tropes d'assalt. Havien estat conscients de la lenta destrucció de l'Ull d’en Palpatine, encara que ho havien atribuït, seguint les instruccions de la Voluntat, als sabotejadors rebels que els resultaven familiars gràcies a la seva programació. L’Ugbuz havia seguit sent l’Ugbuz i encara que la seva punteria continuava sent realment espantosa, si més no comprenia la diferència existent entre un desintegrador carregat i un que no tenia cèl·lula d'energia.
En el cas dels affitecans, la seva programació semblava haver estat tan profunda i conscienciosa que el que havien estat programats per creure tenia preferència sobre l'estructura real de la nau. Suposant que hagin posseït alguna personalitat individual abans de ser sotmesos al procés d'inducció dins del transport, no hi havia dubte que aquesta havia quedat totalment submergida. I a més, com ja havia notat en Luke, els affitecans que havien brollat ​​a bord, i s'havia trobat amb un mínim de cinc escoles bressol, gairebé totes en menjadors secundaris en què s'havien instal·lat sistemes d'il·luminació d'emergència, semblaven creure que eren soldats de les tropes d'assalt imperials amb la mateixa absoluta convicció dels seus majors.
En Triv Pothman, resplendent en la seva armadura blanca, va passar per davant de la pantalla de control apagada i es va aturar davant del capità groc i negre.
-Amb el seu permís, senyor -va dir, i va accionar un interruptor.
Comunicacions de la Flota
Urgent i Prioritat U
-És intenció de la Voluntat que tot el personal de bord iniciï immediatament una evacuació a les llançadores de la Coberta 16. Tot el personal que es troba actualment en les infermeries o en altres llocs ha de ser traslladat juntament amb l'equip de suport vital necessari. El portador d'aquestes ordres actuarà com a director de l'evacuació i pilotarà la llançadora durant el llançament i després d'aquest.
-No està gens malament -va aprovar en Luke en veu baixa.
- Estàs fent broma? -Va murmurar la veu de la Callista en la seva oïda -. Durant trenta anys l'únic amb el que he aconseguit trobar-me cada vegada que intentava obrir-me pas per l'ordinador ha sigut la Voluntat. Pots apostar que és com imitar-la. Hauries de veure’m imitant Pekki Blu i els Nois Estel·lars.
En Luke mai havia sentit parlar d’en Pekki Blu i els Nois Estel·lars, però hauria creuat el Mar de Dunes a peu per escoltar la Callista fent una imitació de qui fos.
- És... això, soldat?
El capità havia parlat en un to molt solemne.
Ni en Pothman ni en Luke sabien exactament a què es referia en dir «això», però l'ex soldat va assentir.
-Ja hem rebut les nostres ordres -va dir.
El capità li va tornar l'assentiment de cap, aconseguint que li sortís seriós i baronívol tot i l'enorme ondulació de la corona de borles blanques que el va acompanyar.
-Molt bé, nois -va dir -. El gran moment ha arribat. Recolliu les coses. Vinga, moveu-vos.
Els kitonaks seguien conversant a la Sala de Reunió de Babord de la Coberta 12 i el passadís adjacent.
-La gran majoria continuen intercanviant receptes -va explicar C3PO quan en Luke va anar a reunir-s'hi -. Encara que aquest grup del passadís ha estat xerrant de què tal sabien les erugues chooba de l'estiu passat, una experiència que pel que sembla va ser compartida per tots.
-Estan tots -va dir Callista -. Hi havia quaranta-vuit, i no en falta cap.
Un grup d’affitecans va passar al costat d'ells, desfilant amb ràpida marcialitat. Hi havia una setantena, amb tot un gran grup de brots que tot just tenien un metre d'alçada inclòs.
- Variació dreeeeeta! -Va bordar secament l'aspra veu del tinent que estava al comandament de les tropes, i els affitecans van girar una cantonada i van desaparèixer.
En Luke va moure el cap.
-Algú haurà de fer un bon treball de desprogramació amb ells.
La riallada de la Callista va onejar en l'aire.
- Ai mare, ni tan sols havia pensat en això! D'acord, els corredors estan nets entre aquesta zona i l’hangar de les llançadores. Les passarel·les i escales estan obertes, i l'únic pou d'ascensor pel qual hauran de grimpar té cordes... Escolta, poden enfilar-se per un pou d'ascensor?
-Oh, sí.
En Luke va respirar fondo. Era dolorosament conscient que cada fragment de les seves energies que havia gastat en altres assumptes significava que disposaria de moltes menys reserves per a l'últim esforç, l'última tasca esgotadora que l'esperava.
- Estàs preparat, C3PO?
-Crec que el meu domini del llenguatge dels kitonaks resultarà suficient per les necessitats del moment.
-Naturalment, però serà millor que surtis d'aquest llindar -va dir en Luke.
L’androide es va afanyar a fer-se a un costat. Sabia el que anava a passar d'aquí a uns moments.
-D'acord, som-hi -va dir en Luke.
Va tancar els ulls i es va concentrar en els sensors calòrics del sistema de prevenció d'incendis de la sala i els corredors del voltant. Era el més senzill de tots dels poders Jedi i estava sent dirigit contra el sistema més bàsic de la nau, i el resultat va ser totalment galvànic.
El sistema de ruixadors va cobrar vida de sobte i va començar a escopir dolls d'aigua.
Un autèntic diluvi va caure sobre en Luke, C3PO i cada kitonak rabassut, de color massilla i amb forma de fong que hi havia a la secció.
- Coberta Setze! -Va cridar C3PO en la llengua dels kitonaks-. Coberta Setze! L'aigua és a la llançadora!
Després va saltar cap enrere, arrossegant amb ell al seu amo per posar-lo fora de perill mentre una eixordadora marea de kitonaks no només es llançava per la porta sinó que enderrocava les parets a banda i banda de l'entrada i s'allunyava trontollant i relliscant pel passadís en direcció a les cobertes de les llançadores.
En Luke va desplegar la seva ment i la va enviar cap endavant, visualitzant cada metre acuradament memoritzat dels passadissos, l'escaleta i el pou d'ascensor que s'interposaven entre la Sala de Reunió de Babord i l’hangar de llançadores de la Coberta 16, i super-reescalfant una prima capa d'aire a la part superior de cada punt del trajecte per anar activant els ruixadors al llarg d'ell.
Els kitonaks s'aparellen en l'aigua.
Per a ells la pluja és el senyal que provoca un sorprenent i entusiàstic esclat de velocitat.
- Creus que la Cray i en Nichos seran capaços de ficar-los dins de la llançadora?
-No haurien de tenir cap problema -va dir la Callista -. Aniré amb ells, però em sembla que és un espectacle que cap persona decent i educada hauria presenciar. Tornaré amb tu per quan necessitem convèncer els klaggs i els gakfedds que pugin a bord.
«No puc fer-ho -va pensar en Luke mentre contemplava com aquell parpelleig fantasmal que tremolava entre els remolins de pluja s'allunyava passadís avall, seguint a la torba d'alienígenes lubricats i embogits per la luxúria -. No puc... no salvar-la. »
- Amo Luke?
La veu de C3PO va sonar entre tímida i preocupada.
En Luke va haver de fer un esforç gairebé físic per alliberar-se de les urpes d'aquella pena i de la sensació que no hi havia res en el seu cos o en la seva ànima que no consistís únicament i exclusiva d'un dolor insuportable. Primer el primer.
-Sí -va murmurar -. Anem a pels Jawes, i després desplaçarem als tripodals.

La Roganda i el seu fill estaven forjant una aliança amb els nobles de Sènex.
La Leia es va debatre en un frenètic esforç per recuperar el coneixement, però la seva ment es comportava com si hagués quedat congelada en aquell gèlid oceà verd, Era conscient de l'habitació que s'estenia al seu voltant, i seguia sent vagament conscient de les ombres dels seus ocupants anteriors, però no podia ni tornar a enfonsar-se en el seu coma original ni ascendir fins a l'estat de vigília.
I havia de despertar. Havia de sortir d'allà.
Estaven creant una base de poder perquè els proporcionés una posició entre els senyors de la guerra Harrsk i Teradoc i les altres branques de la Flota Imperial que seguien intactes.
I era molt possible que la Flota Imperial tornés a adquirir forma i cohesió al voltant d'aquesta base de poder.
I aquesta coalició estaria armada amb la riquesa dels Senyors de Sènex, i amb tot el colossal armament de l'Ull d’en Palpatine, arrencat de la foscor del passat per un noi de quinze anys amb poders que eren capaços de tornar totalment inútils les defenses de la República, que no estaven preparades per enfrontar-s'hi. Si a canvi aconseguia l'Ull i a l’Irek per poder utilitzar-los com armes secretes, un home com el Gran Almirall Harrsk podia renunciar al poder que no hi hauria estat disposat a lliurar a la regent d'un nen feia uns anys.
Havia de sortir d'allà.
O enviar un missatge encara que el fet de fer-ho li costés la vida.
«Han Solo. Ithor. El moment de la Reunió. »Després que hagués trobat per casualitat un dels amagatalls de roca mental, l’Irek, als túnels i que la seva ment hagués recuperat una mica el seny gràcies a la contrareacció de la droga, en Drub havia fet tot el que estava a les seves mans per advertir al seu amic i per ajudar a la República perquè sabia que en Han havia consagrat tota la seva lleialtat a ella. Ell també havia sabut que era necessari advertir-los.
La Leia es va preguntar en quin moment s'haurien lliurat de Nasdra Magrody. Probablement tan aviat com l’Irek va ser capaç de controlar i dirigir la seva capacitat per influir sobre els sistemes mecànics, ja que Magrody sabia massa coses per permetre que seguís amb vida.
«Igual que la seva alumna», va pensar. Es va recordar de l'informe sobre l'assassinat de Stinna Draesinge Sha, la seva habitació havia estat registrada, i tots els seus papers i documents havien estat destruïts. Magrody devia d'haver treballat amb ella en les fases inicials de la implantació del xip cerebral, o potser li hauria parlat d'elles.
I no hi va haver algun altre físic, algun altre estudiant de Magrody que havia mort en circumstàncies misterioses feia alguns anys?
La Leia no va aconseguir recordar-se. Això havia passat abans que conegués la Cray, la Qwi Xux, l'altra alumna estrella de Magrody, probablement havia escapat de la mort quan l'adepte renegat en Kyp Durron li esborrar la memòria.
I Ohran Keldor també havia estat alumne de Magrody.
La porta es va obrir amb un xiuxiueig i la Leia va sentir l'impacte de l'aire més calent del passadís a la cara. Tenia els ulls tancats, però va poder «veure» entrar a Lord Garonnin i en Drost Elegin i que el corpulent cap de seguretat havia portat un infusor.
La Leia va sentir el fred del metall de l’infusor en la seva gola, i un moment després també va sentir l'entrada del raig de substàncies químiques i de calor tonificant que va començar a agitar-se en les seves venes.
La sensació de verdor cristal·lí que l'havia envoltat fins aquell instant es va anar esvaint, igual que els fantasmes i fins i tot els records dels fantasmes i d'altres presències a l'habitació. El cap li feia mal com si li haguessin omplert el cervell amb algun producte dessecant.
- Altesa?
La Leia va intentar contestar i va descobrir que la seva llengua s'havia convertit en un sac de sorra de tres quilos.
-Unnnhhhh...
Els seus ulls seguien estant tancats, però va veure que Garonnin i Elegin intercanviaven una mirada.
-Una altra -va dir l’Elegin, i el cap de seguretat va arrufar les celles.
-No volem fer-li cap mal. Idiotes.
Va carregar una altra ampolla a l’infusor i va tornar a donar suport al metall sobre la gola de la Leia.
La seva ment es va aclarir de cop, i el seu cor va començar a bategar tan de pressa com si hagués despertat de sobte i sentint-se plena de pànic després d'haver sentit un soroll molt fort. La Leia va arronsar-se sobre si mateixa i es va aixecar, sent molt conscient que li tremolaven les mans.
- Altesa? -Garonnin va esbossar una reverència militar i va tornar a guardar l’infusor a la butxaca -. La dama Roganda desitja la vostra presència.
Això no semblava agradar-li massa, encara que resultava difícil saber quines emocions desfilaven per darrere d'aquells ulls de pedra mullada. «La dama» Roganda era un títol de cortesia, ja que estava clar que Roganda no tenia cap dret a exigir que l'última princesa de la Casa Organa fóra a presentar-se davant seu. La Leia va anar normalitzant la seva respiració i va arquejar lleument les celles, com si no hagués esperat un desfavor tan humiliant, però després es va posar dempeus procurant donar la impressió que accedia graciosament a sotmetre’s al martiri i va seguir als homes al passadís. Va haver de recórrer a tot l'ensinistrament físic dels Jedi per no trontollar-se i ensopegar, però va aconseguir caminar amb el que les seves ties haurien anomenat «majestuosa elegància».
Igual que en Palpatine, els homes de les Antigues Cases preferien l'obediència resignada al desafiament, i fins que trobés alguna manera d'escapar activament la Leia va suposar que el més prudent que podia fer era portar-ho de la millor manera possible per congraciar-se amb aquelles persones.
Estaven molt ben armats, i tenien pistoles atordidores a part dels desintegradors.
Seguia sentint-se desorientada, estranya i una mica marejada, tot i que el fet de moure’s la va ajudar. La Leia no tenia cap desig d'aguantar les tres hores de dolors i nàusees garantides per l'impacte d'un feix atordidor, pel que va decidir esperar un moment més favorable.
La Roganda, l’Irek i l’Ohran Keldor ocupaven una petita càmera un nivell més amunt, i l'habitació estava bastant freda, tot i la unitat calefactora discretament col·locada en un racó. Els murs estaven coberts per tapissos negres, i durant un fugaç moment la Leia va tenir la impressió de trobar-se en el tipus de càmera de meditació utilitzada per algunes sectes de Dathomir, que empraven el silenci, la penombra i un sol punt d'il·luminació per concentrar la ment.
La taula de fusta polida a la qual estaven asseguts l’Irek i la seva mare sostenia una aglomeració d'espelmes. Una terminal de mida foli, disposada amb una discreció tan gran que gairebé fregava les disculpes, havia estat col·locada sobre un banc just en el límit de la visió perifèrica de l’Irek, i l’Ohran Keldor estava inclinat sobre ella teclejant ràpidament una sèrie de càlculs i el que semblaven informes de sensors. També hi havia quatre boles de vidre del tipus que la Leia havia vist en diversos llocs de les criptes col·locades sobre peanyes a les cantonades de l'habitació, de manera que la cadira de l’Irek quedava just allà on s'haurien creuat les línies traçades entre elles.
L’Irek va alçar el cap i la va contemplar amb els seus arrogants ulls blaus plens de fúria.
-Ja m'has creat bastants problemes -va dir. La seva veu juvenil no podia sonar més gèlida, i a la Leia no li va passar desapercebut l’arrufament irritat de celles amb què Lord Garonnin va reaccionar davant d'aquella grolleria i el delicte de lesa majestat que significava -. Ara m'ho diràs. Per què el teu androide no em va obeir a les criptes? Què li has fet?
-Podeu marxar -es va apressar a dir Roganda, fent una senyal a Garonnin i Elegin.
La Leia va veure la mirada que els dos homes van intercanviar mentre sortien. Cert, Roganda tenia molta pressa. Però durant la seva infància a la Leia li havien gravat en el cervell que cap persona d'alt bressol podia arribar a tenir mai la pressa suficient per dirigir-se amb brusquedat a un superior social.
Els inferiors, naturalment, i aquells als que les circumstàncies havien posat en mans d'un noble, quedaven abandonats als seus propis recursos i havien de manegar-se-les com bonament poguessin.
Es va tornar per encarar-se amb la Roganda i li va llançar una mirada gelada.
- Quines garanties pots donar-me de què se’m tornarà a Coruscant sana i estàlvia?
- T'atreveixes a demanar garanties! -Va cridar l’Irek.
El noi va donar un cop de puny sobre la taula, i la Roganda va alçar la mà.
-Puc garantir-te que si no ens reveles el que li vas fer al teu androide, i que va tenir com a resultat permetre’t escapar a la influència del meu fill, va dir amb suau malvolença, seràs esborrada de l'univers d'aquí a molt poc temps juntament amb tots els altres éssers vius que hi ha a Plawal..., perquè l'Ull d’en Palpatine no està responent a les ordres del meu fill.
- Que no està responent...? -Va exclamar la Leia, molt sorpresa -. Creia que el teu fill li havia ordenat que vingués aquí.
-Ho vaig fer -va murmurar sorrudament l’Irek.
-No..., exactament -el va corregir Keldor. El robust cap de seguretat semblava bastant preocupat, i les llums de la consola arrencaven espurnes a la capa de suor que cobria la seva calba -. Sabíem que part del relé senyalitzador d'activació original que hauria fet entrar en acció l'Ull d’en Palpatine havia estat destruït en algun lloc a prop de Belsavis. Lord l’Irek va recórrer al poder de la Força, i això li va permetre reactivar el relé i portar la lluna de combat fins aquí, on estaria prou a prop d'ell perquè pogués controlar de manera directa la programació interna dels sistemes de bord.
Keldor es va aclarir la gola amb un nerviós estossec, defugint tant la mirada de la Roganda com la de la Leia.
-El nostre problema, princesa, és que l'Ull d’en Palpatine, un navili totalment automatitzat, un dels pocs dissenyats amb un control de missió completament automàtic per evitar qualsevol filtració de seguretat, va ser programat originalment per destruir tota forma de vida a Belsavis i perquè bombardegés qualsevol cosa que tingués el més remot semblant amb una estructura habitada fins aniquilar-la del tot.
-Perquè els Jedi eren aquí -va dir la Leia sense perdre la calma.
Els ulls de Keldor van evitar trobar-se amb els seus.
-L'Emperador va donar tots els passos que va considerar necessaris per reduir el risc d'una guerra civil. Deixant de banda qualsevol altra cosa que pugui dir d'ells, els Jedi eren uns insurgents en potència i l'Emperador opinava que no se'ls podia confiar cap mena de poder.
-I en canvi suposo que a ella sí, oi? -La Leia va mirar la Roganda-. Tu vas estar aquí de petita, no? -Va preguntar -. Anaven a atacar a la teva família.
-Tots anem canviant amb el pas del temps, princesa.
La Roganda va creuar les seves delicades mans i el topazi del seu anell va brillar com una estrella sulfurosa sota la llum de les espelmes. Quan el seu cap de personal i els nobles de Sènex als que tant desitjava impressionar no es trobaven presents, aquella tímida indefensió que l'embolicava desapareixia per complet sense deixar cap rastre. En el seu lloc apareixia una gèlida ferocitat plena d'odi, i el menyspreu impregnat per l'amor al poder que la Leia va suposar que sorgia de l'enveja cap a aquells que l'havien menyspreat i del desig de venjar-se d'ells.
-Si hagués seguit les estrictes tradicions de la meva família hauria estat destruïda, igual que van ser destruïts ells i Lagan, el meu germà gran. El que vaig fer va ser adaptar aquestes tradicions.
-El que vols dir és que vas seguir el camí del costat fosc.
Això la va irritar visiblement, i les celles que semblaven ales es van aixecar.
- Què és el «costat fosc», princesa? -Hi havia molt de l’Irek en la seva veu sobtadament gelada, i la Leia va pensar que es trobava davant d'una altra persona que era incapaç de concebre la possibilitat d'estar equivocada -. Alguns opinem que l'adhesió fanàtica a tots els punts i comes d'un codi que s'ha quedat antiquat és, si no exactament fosca, almenys si estúpida. I pel que he sentit explicar, el «costat fosc» sembla ser qualsevol cosa que no encaixi amb aquests ensenyaments inamovibles i divisoris, que em sembla podríem resumir en el lema cada-arbre-i-cada-arbust-són-sagrats, i que van restringir l'ús dels poders dels Jedi i a cada cos polític que va tenir alguna cosa a veure amb els Jedi, tant si estava d'acord amb les seves teories com si no, d'una forma tan pesada i opressiva com una cadena de ferro.
Va moure la mà, aquella maneta que mai havia fet cap treball en tota la seva vida, com si estigués invocant l'esperit del vell aterridor embolicat en la túnica negra, els ulls incolors encara contemplaven a la Leia de tant en tant en els seus somnis.
-Palpatine era un pragmàtic. Igual que jo.
- I no et sembla que aquest pragmatisme, com dius a aquesta forma d'egoisme, no és exactament l'essència del costat fosc?
-Per ser estrictament pragmàtic, senyora meva, disposem de molt poc temps -va dir Keldor, sense deixar aclarit a qui es dirigia -. L'Ull d’en Palpatine podrà atacar aquesta vall, que és el seu objectiu principal, dintre de quaranta minuts.
Els seus gèlids ulls clars es van clavar a la cara de la Leia, escrutant-la i avaluant-la.
«Igual que en Moff Tarkin», va pensar la Leia. Keldor també estava intentant esbrinar que faria que s'ensorrés.
-És molt possible que escapeu a la destrucció gràcies al refugi que ofereixen aquests túnels amagats. Però us asseguro, i aquell centelleig de menyspreu va tornar a infiltrar-se en la seva veu, que tots els que es troben a la vall moriran. Això presumiblement inclou al vostre marit, i el mateix ocorrerà en totes les altres valls d'aquest planeta. Què li veu fer al vostre androide?
-Jo no li vaig fer res -va respondre la Leia en veu baixa i suau -. Va caldre recablejar els seus circuits després que intentés matar-nos ahir a la nit.
- Vas canviar els seus diagrames! -L’Irek estava perplex -. Però un androide no pot funcionar si li canvies els diagrames! -Els seus ulls plens d'horror van anar de la seva mare a Kendor, com si estiguessin buscant alguna confirmació d'aquell fet -. El vell Magrody va dir que cada androide té un diagrama estàndard i que...
-Òbviament el professor Magrody no es relacionava molt amb mecànics d’espaiport -va dir la Leia.
- Però aquesta no pot ser la raó! -L’Irek va girar al seu seient per a tornar a encarar-se amb Keldor -. Ningú ha fet alteracions en els circuits de l'Ull...
-Que nosaltres sapiguem. -El corpulent homenet va tornar novament la mirada cap a la seva pantalla sensora, i el seu rostre va semblar desinflar-se sobtadament sota aquells fragments de llum plens d'ombres, com si algú hagués deixat escapar tot l'aire del seu cos. La Leia gairebé va poder sentir la batalla que estava lliurant per impedir que el pànic s'apoderés de la seva veu -. Però la realitat, senyor Irek, és que no sabem si el dany patit pels relés d'activació va ser l'única raó per la qual l'Ull d’en Palpatine no va acudir a la cita amb l'ala d'atac enviada a Belsavis fa trenta anys. És que no hi ha la possibilitat que els enemics del nou ordre esbrinessin què se suposava que havia d'obeir el senyal dels relés i aconseguissin introduir un sabotejador a bord? Si una part del nucli de l'ordinador va ser danyada, per exemple, durant un intent de sobrecarregar els reactors...
- Podeu arreglar-lo? –La Roganda va posar la mà sobre el canell del seu fill per fer callar el que s'estava disposant a dir amb l'aire que havia empassat, fos el que fos -. Podríeu navegar en una nau i desactivar el centre de control de la missió?
Els ulls de Keldor es van moure lentament. La Leia gairebé va poder sentir com calculava la possible resistència de la roca que tenien a sobre i al seu voltant, i com la comparava amb la potència de foc dels torpedes de l'Ull d’en Palpatine.
-I tant que puc.
-I si no podeu fer-ho -va dir la Leia sarcàsticament -, llavors suposo que estareu més segur a bord de la nau que aquí baix.
Els ulls de la Roganda es van trobar amb els de l’Irek.
-Vaig fer esclatar el servomecanisme central de les sitges de descens -va dir el noi -. Em vas ordenar que ho fes! - Va afegir, com intentant defensar-se.
-La nau de Theala Vandron segueix a la pista. –la Roganda es va aixecar i va assenyalar la terminal portàtil del racó amb una inclinació de cap -. Agafeu la terminal -va dir. Després va guardar silenci durant uns moments i va contemplar a la Leia amb expressió pensativa -. I a ella. Si no aconseguiu desactivar aquesta lluna de combat, llavors necessitarem un ostatge.
L'espasa de llum de l’Irek va cobrar vida amb una espurna sobtada, un esclat de color flama en la foscor de l'habitació coberta de domassos negres. Va donar un pas cap a la Leia, i el fred cauteri del seu full va xiuxiuejar lleument quan el va alçar davant del seu rostre.
-I serà millor que no intentis res -va dir, amb una espurna de malèvola alegria en el seu somriure -, perquè jo no crec que tinguem tanta necessitat de comptar amb un ostatge com pensa la meva mare.
El passadís estava desert.
«Garonnin -va pensar la Leia amb desesperació, rebutjant les últimes restes de mareig i falta d'alè induïts per la droga -. Hi ha d'haver alguna forma d'avisar en Garonnin que està sent traït... »
Va llançar una ràpida mirada de reüll als botons d'alarma vermells col·locats a intervals de dotze metres a la paret, i es va preguntar si els reflexos de l’Irek serien prou ràpids per a partir-la en dos si es llançava sobre un.
Sospitava que ho serien.
-He de fer-vos una advertència, senyora meva -va panteixar Keldor, que trotava al costat de la Roganda amb el seu terminal portàtil sota el braç i les tires penjant en totes direccions -. L'ordinador artiller era una entitat semi-independent de la Voluntat, l'ordinador central del control de missió. Si hi ha hagut algun problema amb la Voluntat, potser ni tan sols ens permeti pujar a bord, i molt menys arribar al nucli central.
- Vols dir que potser no puguem detenir l’Ull o controlar-lo després?
La negror d'obsidiana dels seus ulls va guspirejar amb centelleigs de serp, enfurismada davant l'estupidesa que s'atrevia a frustrar els seus plans.
Keldor va torçar el gest.
-Existeix aquesta possibilitat.
-Llavors espera aquí. –la Roganda es va ficar per una porta propera entre un voleteig de tela blanca. L’Irek es va acostar una mica més a la Leia i va alçar la seva espasa de llum en un posat amenaçador. La concubina va tornar a aparèixer un moment després amb una pesada caixa negra suspesa d'una tira penjant de la seva espatlla. Els seus ulls implacables i despectius es van clavar en la Leia -. Més pragmatisme -va dir secament -. Si hi ha una lliçó que vaig aprendre quan vaig escapar de Coruscant abans que arribessin els rebels, va ser la de què mai has de permetre que et faltin els diners.
El menyspreu havia tornat a aparèixer en la seva veu i era encara més audible que abans, i a més del menyspreu hi havia tot un món de ressentiment callat, el ressentiment d'una dona que ha sabut el que significa ser pobre. «Com si jo no hagués hagut de fugir d'una estrella a una altra amb el meu cap posat a preu», va pensar la Leia.
Però la Roganda era incapaç de veure-ho. La Roganda estava veient la gran recepció de l'Emperador i veia a l'última princesa d’Alderaan, privilegiada i mimada, les ties ni tan sols es dignaven a dirigir-li la paraula a una concubina imperial, i només veia els últims representants de totes aquestes Antigues Cases que li llançaven mirades desdenyoses perquè no sabia escollir bé els vins.
I la Leia va alçar el cap, adoptant la mateixa actitud que tant havia odiat quan la veia en cada mocosa rica i malcriada amb la qual havia anat a escola, i va reunir fins a l'últim àtom de les seves burles estridents perquè impregnés la seva veu.
-Ho necessitaràs -va dir despectivament -, si la teva estúpida incompetència en aquestes circumstàncies provoca la mort dels líders de totes les Antigues Cases.
La Roganda la va bufetejar. El cop no va ser molt fort, però la Leia va agafar el canell de la petita i delicada concubina i va tirar, interposant el seu cos entre l’Irek i ella, i després va recórrer a la carrera als dos o tres metres de passadís que la separaven d'un dels botons d'alarma vermells incrustats a la paret. El va colpejar salvatgement amb el cantell de la seva mà i va girar sobre els seus talons, alçant les mans en el mateix instant en què Keldor aixecava el seu desintegrador...
I abans que en Keldor tingués temps de pensar i alterar la seva resposta automàtica de no disparar en cas de rendició, Lord Garonnin va aparèixer corrent pel passadís amb el desintegrador a la mà.
- Senyora meva? Què...?
- Pensen trair-vos! -Va cridar la Leia -. Volen fugir i deixar-vos abandonat aquí! Aquesta lluna de combat destruirà tot aquest lloc, i volen anar-se’n a l'última nau que queda!
Després es va girar i va llançar una llançada de la Força contra el forrellat de la caixa negra de la Roganda.
El pànic, la manca d'ensinistrament i l'esgotament i la desorientació de les drogues van fer que la seva punteria no fos perfecta, però el resultat va ser el mateix. La tira es va partir i la caixa, que La Leia podia veure era extremadament pesant, va caure sorollosament a terra, el forrellat es va obrir i...
I les gemmes, els diners i els valors negociables es van escampar per terra entre la Roganda i el seu aristocràtic cap de seguretat.
-Estúpida traïdora -va murmurar en Garonnin després d'haver mantingut la mirada clavada al pàl·lid rostre de la Roganda durant un segon interminable, i va alçar el seu comunicador.
Va ser l'últim moviment conscient que va fer. L’Irek va fer un pas cap endavant amb una agilitat i una rapidesa gairebé sobrenaturals i va partir el seu cos en dos des de l'espatlla dreta fins el maluc esquerre. L'espasa de llum va tallar i cauteritzar la carn i l'os com un filferro al vermell viu obrint-se pas a través de l'argila.
La Leia va allargar la mà mentre el desintegrador d’en Garonnin es desprenia dels dits morts que el subjectaven, i el va agafar al vol amb el palmell. Mentre ho feia es va llançar a terra per rodar sobre si mateixa, i el feix desintegrador de Keldor es va escampar sobre la roca allà on la Leia havia estat dempeus només un instant abans. Després va arrencar a córrer pel passadís més proper.
- Mata-la! Li ho dirà als altres! -Va sentir cridar a l’Irek, i un segon després va sentir soroll de peus llançats en la seva persecució.
La Leia va fugir per una escala, pujant els esglaons de dos en dos, i després va córrer per un passadís, deixant enrere habitacions buides o llindars segellats que feien olor de floridura i estaven il·luminats per la claredat intermitent de panells lluminosos que havien anat perdent la seva potent resplendor inicial amb el pas del temps. Es va ficar per la que va creure que era un altre passadís i es va trobar en una llarga sala, on l'únic finestral donava a la foscor exterior esquitxada pels gestos de complicitat de les llums. Va anar corrent fins al marc, i a l'altre costat del gruix tauler de plex va veure el promontori rocós que sobresortia per sota del finestral, l'espès teló de lianes..., i un llit penjant de lianes de cafè il·luminat per la resplendor de les llums de treball a menys de tres metres de distància.
«Llits penjants. La plataforma d'aprovisionament. Una escala d'emergència que porta fins al fons de la vall... »
Estava preparada per destrossar els forrellats de la finestra d'un tret, però no va ser necessari. Estaven una mica durs, però no havien estat bloquejats. Crits, peus que corrien d'un costat a un altre a l'exterior... La Leia seguia tenint dificultats per respirar i estava una mica marejada a causa dels estimulants que li havien administrat, però sabia que no li quedava altra elecció. Va avançar retorçant-se per la diminuta obertura fins arribar a la roca que formava aquell mínim d’ampit, assegurant-se que no mirava avall en cap moment, va tancar la seva mà sobre una liana i es va penjar d'ella.
La liana va tremolar i va cedir mig metre sota del seu pes, però sense que sabés molt bé com va descobrir que l'enorme cistella d'acer del llit estava sota d'ella, oferint-li un refugi segur al que podia arribar sense dificultat. Va allargar la mà cap a un cable de suport i es va agafar a ell, deixant-se anar de la liana sense deixar de panteixar i tremolar ni un sol moment. La Leia va alçar la mirada cap als foscos laberints dels rails, els parracs de boirina que suraven a la deriva per entre els muntatges de cables i politges que sostenien les góndoles dels llits i, per sobre de tot això, els freds fragments blancs de gel assotat pel vent que patinaven sobre la cúpula de plex. Sabia que no hauria de mirar cap avall, però ho va fer i va veure el lent girar d'un mar de boira trencat per les formes fosques dels arbres i les fràgils llums d'una ciutat enfonsada.
Tremendament lluny per sota d'ella.
La Leia va córrer àgilment al llarg de l'estreta passarel·la que recorria tot el llit.
L'estació d'aprovisionament subjecta a la cara del cingle, amb els seus gruixuts llits de cultiu fistonats de lianes, semblava estar impossiblement distant.
Les góndoles d'acer que sostenien els llits penjants mesuraven deu o dotze metres per sis, i estaven plenes de terra de la que sobresortien i s'escampaven les pesades lianes de cafè o de seda carregades de fulles. Aquella era un llit de cultiu de lianes de cafè, amb gruixudes aglomeracions de baies fosques mig amagades entre les fulles ratllades, i l'olor agredolça del fullatge no va trigar a impregnar els pulmons de la Leia. Estretes passarel·les corrien per entre les lleres, poc més que escaletes suspeses de cadenes i col·locades sobre rotllos que s'estenien o es contreien quan els llits eren baixats i pujats, o que podien ser separades i recollides per complet si un llit era desplaçat en sentit lateral fins a deixar-lo unit a una de les estacions d'aprovisionament que hi havia a la cara del cingle. La mera idea d'anar per una d'elles va fer que la Leia se sentís paralitzada de terror, però eren l'únic mitjà per anar d'un llit a un altre fins que arribés a l'estació.
El llit va tremolar, va oscil·lar i va fer un balanceig d'un costat a un altre. La Leia va girar sobre si mateixa i va veure que l’Irek acabava de sortir per la finestra tal com havia fet ella, i que estava corrent amb gràcil rapidesa per la passarel·la cap a ella, l'espasa de llum cremant a la mà amb una resplendor vermellosa.
La Leia va disparar el seu desintegrador i va fallar. El noi es va ajupir àgilment i va desaparèixer entre les lianes. En lloc d'enfrontar-s'hi, sense saber exactament a què hauria d'enfrontar si ho feia, la Leia va fugir, encongint-se sobre si mateixa i tirant a córrer per la primera d'aquelles passarel·les que semblaven els fils d'una teranyina, agafant-se al cable de seguretat que formava una fràgil barana per l'estret passatge mentre ho feia. Temia que l’Irek tallés el pont per darrere d'ella i tractés de fer-la caure, però el noi no ho va fer, probablement perquè sabia que podria agafar-se a l'escaleta i enfilar-se. La Leia va sentir el seu pes en la passarel·la darrere seu, però no es va atrevir a aturar-se i girar fins que va tenir el següent llit tremolant i balancejant sota els seus peus. Llavors es va girar, just a temps per veure com l’Irek saltava de la passarel·la i desapareixia entre les lianes.
Va tornar a disparar, però el desintegrador va vibrar a la seva mà amb una estrebada tan sobtada que gairebé se li va escapar dels dits, i la Leia va haver d’ajupir-se per esquivar el tall del full d'energia i el va sentir passar prou a prop d'ella per poder notar el fred que emanava. Les lianes de cafè es van embullar en els seus peus, però es va moure ràpidament i va seguir esquivant els atacs de l’Irek, zigzaguejant i saltant d'un costat a un altre. Va tornar a esquivar la seva escomesa, i un segon després dues de les gruixudes estaques que sostenien les tiges de les plantes es van desprendre del sòl i es van llançar contra el seu cap com garrots llançats per una mà invisible. L’Irek estava intentant fer-la caure de la góndola. El segon tret de la Leia va fallar, i va poder sentir la pressió de la ment de l’Irek sobre la seva. Els seus pulmons semblaven estar fallant, i estava començant a notar una creixent opressió a la gola. La Leia els va relaxar amb un deliberat esforç conscient i va tornar a obrir-los, rebutjant el que l’Irek estava intentant fer-li.
Un feix desintegrador va creuar l'aire amb un gemec estrident i es va emportar un tros d'acer de la vora de la góndola, deixant una massa de lianes que acomiadaven fums acres entre ells. L’Irek va retrocedir i va mirar al seu voltant. La Leia va disparar des d'una distància inferior als dos metres i mig, i la ment de l’Irek només va reaccionar en l'últim segon i va intentar tornar a arrencar-li el desintegrador de la mà. El feix va crear un estrip fumejant a l'espatlla de la jaqueta del noi.
- La tinc! -Va cridar la veu de Keldor en aquest mateix moment -. L'he...
L’Irek va reaccionar llançant-se sobre la Leia i la va empènyer cap a la vora de la gòndola, i llavors va haver un terrible cruixit en la capa de plex que s'estenia sobre els seus caps i el panell es va esquerdar. Dolls d'aire gelat van entrar per l'orifici que havia produït el desintegrador, i es van convertir a l'instant en una columna de boira que girava a gran velocitat i dins de la qual flotaven fragments de neu que espurnejaven amb centelleigs malèvols sota les llums semblants a estrelles.
La Leia es va ajupir i va travessar la pantalla momentània de boira fins a la següent passarel·la. Va arrencar a córrer per ella, encara que estava lleugerament inclinada cap avall i el seu extrem apuntava a un llit de lianes de seda que es trobava uns quants metres per sota d'ella i gairebé a deu metres en sentit lateral.
Aquest cop l’Irek sí va tallar la passarel·la. La Leia va deixar caure el desintegrador i es va agafar desesperadament mentre l'estructura metàl·lica s'inclinava cap avall amb una velocitat vertiginosa. La violenta sacsejada i l'estirada que la va fer tremolar quan va arribar al final del seu arc van ser espantoses, i li van regirar l'estómac i li van gelar el cor. La passarel·la va seguir oscil·lant i espolsant-se, i la Leia va necessitar recórrer a totes les seves reserves de valor per aconseguir que els seus dits afluixessin la seva rígida presa el temps suficient per començar a enfilar-se, però sabia que era un blanc molt fàcil. Un feix desintegrador va cremar les puntes de les lianes a la seva esquerra.
- La tinc! -Va sentir que tornava a cridar Keldor.
La Leia es va arrossegar sobre l'extrem de la gàbia d'acer i va caure entre les masses de les lianes, quedant embolicada en les seves penetrants olors. Va arrencar una de les gruixudes estaques que subjectaven les plantes, sabent que resultaria pràcticament inútil contra l'espasa de llum o el desintegrador, però era l'única arma que tenia a l'abast. Cap aquell mateix instant el llit es va sacsejar i va començar a moure’s, avançant pel sostre amb un sord grunyit al llarg de les seves guies i tentinejant d'un costat a un altre amb la inèrcia de la seva creixent acceleració. La Leia es va pegar a terra i va enfonsar els dits entre les lianes mentre el llit oscil·lava i ballava bojament fregant les passarel·les que l'unien amb els llits dels voltants primer, i es desviava perillosament després quan les primes escaletes d'acer es van anar trencant una darrere d'una altra.
«No miris a baix», es va ordenar a si mateixa, però quan va alçar la vista va veure on es creuaven els rails.
Una altra góndola va sorgir del no-res i va lliscar al llarg de les seves guies, avançant a tota velocitat cap a ella com un vaixell de càrrega fora de control embolicat en una agitació de lianes penjants. La Leia va tornar a enganxar-se a terra, i la góndola va fendir l'aire a mig metre per sobre del seu cap. Els cables carrisquejaren quan tot el llit es va inclinar bruscament en un intent de portar-la amb ell. Un instant després el llit on es trobava va començar a moure’s cada vegada més de pressa, tentinejant bojament d'un costat a un altre mentre girava cantonades, pujava i baixava...
Va sentir un altre brunzit gemegós sorgit d'un desintegrador quan un brusc gir la va treure de les masses de boirina i la va introduir en el que Keldor considerava era el radi d'acció efectiu de la seva arma.
- Aquí! Està aquí!
El llit va vibrar, es va aturar i va invertir la seva direcció.
La Leia va poder veure l’Irek de peu sobre una altra góndola, lleugerament per sobre d'ella, una silueta il·luminada per darrere entre els remolins de boira amb l'espasa de llum cremant com una flama ambarina a les mans.
Hi havia boira per tot arreu, una confusió grisenca que escopia nous dolls de vapors barrejats amb neu a mesura que l'aire fred seguia entrant per l'esquerda de la cúpula. Un altre llit de lianes de seda es va llançar sobre ella seguint un curs de col·lisió. La Leia va avaluar la possibilitat de fer un salt que la portés fins a ella, però no es va atrevir a córrer el risc. Es va tirar al sòl i es va pegar a ell mentre la góndola xocava pesadament amb la vora del seu llit de lianes amb un impacte tan potent que va estar a punt de fer-la sortir acomiadada, per allunyar-se tan ràpidament com havia vingut després. En un moment donat la Leia estava trontollant sobre un vertiginós panorama d'arbres, núvols i llumetes perdudes en la llunyania per sota d'ella, i al següent es trobava submergida entre foscos remolins de boira a través dels que les llums del seu llit de lianes brillaven com si fossin pedres precioses.
Una cosa enorme i fosca va sorgir de la boirina per sobre d'ella, i la Leia va sentir la sacsejada d'alguna cosa caient sobre el llit i va sentir un estrepitós moviment de peus entre les lianes.
-No us mogueu, princesa. No sóc molt bo amb aquest trasto, però en aquesta distància no tornaré a fallar.
El llit de lianes de cafè va sortir de la boirina amb un nou balanceig. Ohran Keldor estava immòbil a l'altre extrem i l’apuntava amb el seu desintegrador
La góndola va reduir la velocitat, però va seguir movent-se en un curs que la portaria fins al llit de lianes sobre el qual l’Irek s'alçava com un esvelt déu negre.
Un altre jardí va ascendir per sota d'ells amb un sobtat cruixit de cables, escapant-se al xoc per menys d'un metre de distància, i en Han Solo va saltar des de la seva vora i va caure sobre les lianes al costat d’en Keldor. En aquest mateix instant aquest llit de cultiu i aquell en el que havia viatjat en Han per arribar fins a ells van girar en una altra direcció, i van començar a avançar pels rails cap a l'estació d'aprovisionament fistonada de lianes enganxada a la cara del cingle, on la Leia va poder veure en Jevax i en Chewbacca darrere dels controls.
- No! -Va cridar l’Irek.
- Corre, Leia! Vés a l'estació! -Va cridar en Han, que acabava d'arrencar el desintegrador de la mà del sorprès Keldor.
Però en comptes de fugir, la Leia es va obrir pas a través de les lianes i va clavar un potent cop d'estaca sobre el clatell d’en Keldor mentre aquest lluitava amb en Han a la vora de la góndola.
Keldor va trontollar. En Han va estirar d’ell apartant-lo de l'abisme i el va empènyer cap a l'altre extrem de la góndola, que ja estava aproximant-se a l'estació d'aprovisionament. En Jevax va avançar per entre la frondosa espessor de lianes i va estendre una perxa per acabar de guiar la góndola. L’Irek va tornar a cridar, però la Leia no va poder comprendre les seves paraules.
I les politges que unien la góndola a la xarxa aèria es van partir amb un espetec metàl·lic.
La Leia va saltar cap a la jungla penjant formada per les lianes de l'estació d'aprovisionament. En Han va saltar darrere d'ella i la Leia va pensar que no ho aconseguiria i va desplegar la Força cap a ell, però després mai va saber si havia estat l'agilitat d’en Han o alguna energia afegida per ella el que li va permetre agafar-se al final de la barca verdosa suspesa en el buit.
Però en qualsevol cas l’Ohran Keldor, arquitecte de l'Estrella de la Mort i únic tècnic supervivent de l'Ull d’en Palpatine, no posseïa ni la Força ni els músculs ben ensinistrats d'un contrabandista acostumat als perills i les aventures perquè l'ajudessin.
I si l’Irek era capaç de levitar-lo traient-lo del llit de lianes de seda que es precipitava cap a la seva destrucció, o no va reaccionar amb la rapidesa suficient o ni tan sols ho va intentar. El crit de terror del científic va crear ressons al fantasmagòric bull de boirina que seguia baixant per l'esquerda de la cúpula, i quan la Leia i en Han van aconseguir arribar a la seguretat de la plataforma ja no quedava ni rastre de l’Irek.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada