dimarts, 22 de juliol del 2014

Les Tropes de la Mort (XXXV)

Anterior



CAPÍTOL 35
TOTA LA TRIPULACIÓ
A l'hangar principal, en Sartoris observava les ombrívoles siluetes que se li acostaven.
Els havia vist per primera vegada just després del tiroteig. Al principi només eren un grapat, després van anar apareixent més, i ara ja eren un grup nombrós. Es movien en massa, com un únic organisme fet d’innombrables peces més petites. Estaven prou a prop com per veure'ls-hi les cares. Eren homes amb els quals havia treballat durant anys en la barcassa presó, guàrdies als quals havia cridat pel seu nom de pila, soldats que havien acatat les seves ordres amb una lleialtat inqüestionable, presos que al seu dia s'havien estremit de terror al seu pas. Ara avançaven junts, estrenyent els seus cossos inflats i destrossats per la malaltia, agermanats definitivament amb la mort.
Venien a per ell.
Va sentir un so metàl·lic a la seva esquena. Un suau rugit col·lectiu escapava de les ombres profundes i ferotges, i en Sartoris es va girar i va mirar entre les naus capturades, on li va semblar veure alguna cosa que es movia darrere de l'ala-X. D'alguna manera també havien aconseguit situar-se darrere d'ell. Els veia moure’s, apinyats en les ombres, aguaitant.
«D'on han sortit?»
Aquella era la primera lliçó del manual per guàrdies de presons, una que mai s'oblida: «Mai els hi donis l'esquena als presos». Però en Sartoris va comprendre que ja era massa tard. La certesa que moriria li va omplir l'estómac com un gran glop d'aigua gelada i contaminada. Les gotes de suor van començar a recórrer-li la columna, caient-li entre els omòplats i baixant-li fins a la cintura i pels pantalons.
Les figures que tenia davant s'acostaven cada vegada més. Semblaven avançar a poc a poc per moments, com en seqüències en què s'havien eliminat les transicions. No apartaven la mirada d'ell, i els seus moviments feien gala d'una astúcia sigil·losa i primitiva. Es va preguntar si seguirien analitzant-lo o si simplement obtenien un plaer atàvic a observar-lo. En qüestió de segons no faria res: ja estaven prou a prop per abalançar-se sobre ell i espedaçar-lo. Fins i tot podrien disparar si volguessin. Tots portaven blàsters.
Les criatures que tenia a la seva esquena van començar a cridar.
Els presos i guàrdies que tenia davant van tornar el crit a manera de resposta. En Sartoris va veure que els hi penjaven filets de bava de la boca, tant als humans com els éssers d'altres races. A un grup de presos wookiees la saliva els hi brollava a dojo entre els ullals i els hi queia per la barbeta amarant-los el pèl. Semblaven més disposats a devorar-lo viu que a disparar. Potser preferissin la carn crua.
- Vinga, veniu -va dir amb un somriure -. A què esteu esperant?
Com si esperessin la invitació, van trencar files i van carregar contra ell, i en Sartoris, que fins aquell moment no havia sabut què fer, va mirar l'ala-X abandonat, es va agafar a l'ala i es va penjar d'ella. Va pujar arquejant les cames per assolir la coberta de la cabina de comandament, es va girar, va ocupar el seient del pilot i va intentar tancar la cabina, però la coberta estava trencada i no va tancar bé.
En qüestió de segons, tots els errors del seu imprudent pla van sortir a la llum. Ja sentia als dos grups de criatures movent-se sota l'ala-X: el soroll sord que feien caminant tots junts, la fam que els feia bressolar el caça de darrere cap endavant per intentar bolcar-lo mentre altres s'enfilaven pel morro cònic de la nau. Els tres presos wookiees que havia vist abans ja havien arribat a la coberta i intentaven arrencar-la, o potser només pretenien arribar-hi per atacar-lo mentre estava assegut. Imaginava perfectament els seus cossos peluts encorbats sobre el seu tors obert en canal, arrencant i destrossant tot el que quedava en aquella olla de sang que una vegada havia estat la cabina de l'ala-X.
Per primera vegada els seus ulls es van fixar en la pantalla d'aviònica. El panell d'instruments relluïa amb la brillantor lletosa de l'electrònica adormida, però llavors va començar a parpellejar lentament, com si s'hagués activat amb la seva presència. Just sobre l'accelerador, el llum verd de la mira parpellejava sense parar, i en Sartoris va veure els interruptors que activaven les armes i els canons làser i els que alineaven els torpedes de protons.
Des de dalt, diverses mans van baixar a la vegada i li van enfonsar les urpes al coll. Feia olor de wookiees infectats. La seva salivació i els gemecs bronquials i famolencs que emetien mentre respiraven estaven cada vegada més a prop. La saliva calenta els hi degotava sobre la cara i va notar la pressió d'alguna cosa dura i punyent.
En Sartoris va prémer el gallet.
Tot el seu món es va sacsejar cap enrere. El tret làser va sortir per la boca de tots dos canons a la vegada, una llum encegadora que va fer desaparèixer a la torba de presos que tenia davant com si els hagués fet marxa enrere. Els wookiees que buscaven la seva gola van desaparèixer, van sortir disparats amb un crit d'ira i sorpresa, i en Sartoris es va adonar que l'ala-X seguia lliscant per l’hangar, propulsat per la força de la reculada. Tot va acabar de sobte amb un gran cop. La potència dels motors de la nau la va fer impactar contra alguna cosa més sòlida, probablement la paret de l'hangar. Es va incorporar al seient i va veure que havia xocat contra una nau d'aterratge imperial, una llançadora de la classe Sentinella, que semblava haver caigut en la coberta després de ser atrapada pel raig tractor.
«Hi ha d'haver una escotilla d'emergència en algun lloc. On és?»
Va saltar sobre el casc de la llançadora, va arrencar a córrer i va notar que la nau trontollava sota els seus peus. Ja havien arribat fins allà en onades, i els crits tornaven a ser cíclics. Quan van arribar sota la llançadora, va perdre l'equilibri i va caure de cara a través de l'escotilla.
Després tot es va posar negre.
En Sartoris va obrir els ulls alhora que emetia un gemec ofegat. Estava estirat d'esquena a l'interior de la fosca cabina de la llançadora i l'acer corrugat li pressionava el coll. A l'exterior del casc de duracer reforçat els sentia esgarrapar i colpejar la nau dèbilment. Es va produir una breu pausa. Quelcom molt més pesat va colpejar la llançadora, una explosió. «blàsters una altra vegada», va pensar, cansat, i l'únic que va desitjar va ser tornar a desmaiar-se.
- Els has portat amb tu? -Va preguntar una veu ronca en la foscor.
En Sartoris es va sobresaltar i va veure diversos parells d'ulls que el miraven. A mesura que anava adaptant-se a la foscor es va adonar que es tractava d'un grup d'homes vestits amb uniformes imperials que els hi quedaven grans i que l’observaven des dels seients situats als laterals de la cabina de la llançadora. Va reaccionar sense pensar, va retrocedir i va intentar escapolir-se sense èxit.
- No passa res -va dir la veu -. No estem infectats.
En Sartoris els va examinar més detingudament amb el cor encara travessat a la gola. Després de tot el que passava fora no va poder evitar que l'aparença d'aquells homes li cridés l'atenció. En el seu rostre es reflectia la fam. Les seves cares eren poc més que calaveres pegades amb trossos de pell groguenca, els llavis se'ls hi enfonsaven a la cara formant una ganyota desdenyosa, els pòmuls els hi sobresortien de manera grotesca. Un d'ells va esbossar el que a Sartoris li va semblar un somriure.
- Sóc el comandant Gorrister -va dir un d'ells, que clarament esperava que en Sartoris també es presentés. Com no ho va fer, Gorrister va sospirar i va continuar -: Pel que hem vist, només puc conjecturar que has acabat aquí de la mateixa manera que nosaltres.
En Sartoris va fer una ganyota.
- Una cosa així.
En Gorrister va començar a dir alguna cosa, però el soroll d'un fort estrèpit va interrompre les seves paraules. A l'exterior de la nau, el foc dels blàsters continuava impactant contra el casc cuirassat. El comandant va mirar de reüll.
- Faran parada en un moment -va dir -. És com un acte reflex...
- Acte reflex? – En Sartoris va arquejar una cella.
-Sí. Certs patrons de comportament són difícils d'oblidar, encara que siguin altament ineficaços.
Es va sentir una altra ronda d'explosius. El foc s'intensificava.
- Jo ho trobo bastant eficaç.
El comandant va negar amb el cap.
-El nostre casc està especialment reforçat. En resum, som immunes a les armes de mà. Fins que siguin capaços de desxifrar l'ús de l'artilleria pesada estem relativament fora de perill. Encara que òbviament això només serà qüestió de temps, oi? - El llavi superior li va desaparèixer dins la boca amb un suau so de succió -. Encara no han aconseguit atreure moltes naus, però suposo que és normal tenint en compte que estem a la vora de les Regions Desconegudes. En aquesta zona tan remota no hi ha molt trànsit.
Va fer un feble esforç per assenyalar la cabina del pilot, on el panell d'instruments de la llançadora parpellejava dèbilment, com un ull miop afligit de cataractes per falta d'energia.
- Vam veure com arrossegaven la vostra barcassa presó -va dir en Gorrister, i llavors, ofegant un terrible riure sense gràcia que més aviat va semblar un panteix, va dir -: És una pena que no es mengin entre si.
- Qui?
L'home li va dedicar una expressió lànguida de manifesta incredulitat.
- Què et pensaves? Que els teus presos són els únics que hi ha a bord?
- Qui més hi ha aquí?
- Qui... més? -Aquella vegada el comandant no va poder evitar riure, i el seu riure va sonar com quan es bufa sobre la capa de pols d'un llibre molt vell, potser un llibre enquadernat amb pell humana -. Vaja! No tens ni idea del que està passant, oi?
En Sartoris va sentir una irritació que no es va molestar a dissimular.
- I per què no em poses al dia?
- Tot va començar fa deu setmanes, quan els primers pots començar a tenir fuites.
- Quins pots?
En Gorrister el va ignorar.
- Entre nosaltres hi havia alguns que defensaven teories conspiratives i insistien que no havia estat un accident, que tot forma part d'un experiment de majors dimensions. I suposo que és possible.
- Espera -el va interrompre en Sartoris apropant la cara -, comença pel principi.
El comandant va fer una pausa, i en Sartoris es va adonar que la delegació d'esquelets que el flanquejava s'havia inclinat cap endavant, escoltant atentament, com si mai haguessin sentit aquella història tot i haver-la viscut en primera persona.
- Importa això ara? -Va replicar en Gorrister -. Vàrem sortir de Meglumine amb una càrrega altament secreta. Som artillers veterans de l'Imperi i vam rebre les ordres habituals directament d’en lord Vader. El nostre destí era un lloc de proves a Khonji VII, passat el sistema Brunet..., però ni tan sols vam aconseguir passar de la Vora Mig. - Va inspirar i espirà amb gran esforç -. Al principi la fuita no semblava tenir importància i vam creure que els enginyers serien capaços de controlar-la. Alguns dels nostres científics van poder estudiar els seus efectes en la fisiologia humana, els pulmons i la laringe en concret. Vam donar per fet que l'havien contingut. - Va fer una pausa i es va escurar el coll -. Però les coses no van trigar a tòrcer-se. La infecció es va estendre ràpidament pel destructor estel·lar i va anar acabant amb tots.
- Espera un segon -va dir en Sartoris -. M'estàs dient que hi ha altres deu mil malsons d'aquells trontollant per aquí?
- Au, per totes les estrelles, no. Alguns vam aconseguir escapar, òbviament, o almenys ho intentem, i uns pocs van mostrar signes d'immunitat natural. Usant la seva sang, els nostres oficials mèdics van poder sintetitzar un antivirus, i suposo que els vostres també... basant-me en el fet que segueixes viu.
En Sartoris va grunyir sense més perquè no li interessava parlar de la seva aleatòria immunitat a la malaltia. En Gorrister ni tan sols va semblar notar-ho.
- Vam segellar part de la nau -va dir -, i ens vam inocular l'antivirus. Al principi vam creure que amb això n'hi hauria prou. - Va intentar esbossar un altre feble i espantós somriure -. No va durar tant com esperàvem. Hi havia més dosis en el biolaboratori, però òbviament no vam poder tornar a per elles. Va ser llavors quan els plans van començar a canviar. Per descomptat, una part de la tripulació va ser devorada abans de transformar-se. Els van esbocinar... Bé, crec que seria més encertat dir que els van consumir.
En Gorrister va empassar saliva. Semblava trobar aquella part de la història especialment desagradable.
-Al principi vam intentar reunir les restes. Els vam ficar en un dipòsit de residus i els vam trossejar, perquè vam creure que així evitaríem que es transformessin, ja m'entens, i tot i així no sempre funciona. Però al final ens van sobrepassar en nombre i no vam poder fer molt més que córrer. -Li va dedicar a Sartoris una mirada freda i inexpressiva -. Fins que van descobrir com activar el raig tractor.
- Són capaços de pensar? -En Sartoris va mirar a aquelles criatures que xisclaven i trontollaven al voltant de la nau, colpejant i disparant a l'atzar en contra d’ells -. Això és una bogeria.
- Ah, tot això és de bojos -va assentir en Gorrister, pestanyejant lleument -. L'únic que sé és que ens estaven esperant dins de l'hangar quan vam tornar. Al primer home que va sortir per l'escotilla li van arrencar el cap d'arrel. - Es va humitejar els llavis -. Després d'allò ens vam segellar a l'interior, vam enviar un senyal d'auxili i des de llavors estem esperant.
- Quant de temps porteu aquí tancats?
- Deu setmanes.
En Sartoris va notar com se li obria la boca. No va poder evitar-ho.
- Estàs dient que porteu deu setmanes dins d'aquesta llauna?
-Al principi érem trenta. Ara només en quedem set, inclòs jo. - El comandant va sospirar, va semblar eliminar l'últim aire que tenia als pulmons, i es va enfonsar a la llitera que tenia darrere. El seu uniforme llardós resultava tan gran sobre aquell cos escanyolit que se li arrugava còmicament sobre les espatlles, com si fos un nen vestit amb la roba del seu pare -. Seguim intentant establir contacte amb algú, però totes les freqüències estan bloquejades. Crec que és una altra de les seves estratègies. - Quan els seus ulls van tornar a trobar-se amb els d’en Sartoris eren incolors i desapassionats, els ulls d'un home que porta anys donant el mateix discurs -. Has preguntat com havien activat el raig tractor. Doncs aprenent. Forma part del joc.
- Aquestes coses d'aquí? -Va preguntar en Sartoris -. Però si són... animals.
-Al principi potser si. Però pensa: els que es van transformar en el destructor fa deu setmanes ni tan sols es molesten a atacar una llançadora blindada de duracer reforçat amb simples blàsters. Ja s'han adonat que no funciona. Són els nous, els presos i els guàrdies de la presó els que ens estan disparant... i si et fixes, veuràs que també han començat a donar-se per vençuts. – Va fer petar els dits -. Així de ràpid modifiquen el seu comportament.
En Sartoris va comprendre que tenia raó. El foc exterior s'havia aturat, just com havia predit en Gorrister.
- Crec que està relacionat amb la malaltia -va dir el comandant -, amb el seu disseny inicial. Formen grups, tribus... eixams. I es comuniquen entre ells. Estic segur que ho has sentit.
En Sartoris va pensar en els crits que havia sentit, en aquells estranys cicles, aquelles pujades i baixades d'intensitat, aquelles crides que obtenien resposta a l'hangar.
- I d'aquesta manera tots poden adaptar-se al mateix temps -va continuar en Gorrister -, com si fossin un. És una espècie de millora en el sistema, entens?
En Sartoris va negar amb el cap.
- Insinues que han estat dissenyats? Que algú els ha creat a propòsit?
En Gorrister el va estudiar en silenci durant un moment, amb un somriure pràcticament imperceptible.
- Què ingenu -va exclamar -. T'he dit que l'Imperi transportava armes d'alt secret. Quant de temps has estat al seu servei?
En Sartoris no es va molestar a contestar. S'havia fixat en una altra cosa que el preocupava fins i tot més que aquella rialleta. Durant la seva conversa, els altres soldats havien començat a acostar-se lentament i es fregaven les mans compulsivament, una vegada i una altra.
En Sartoris es va tirar una mica cap enrere. Per primera vegada va reparar en una pila d'uniformes perfectament doblegats que hi havia en un seient d'una cantonada.
- Què li va passar a la resta dels teus homes? -Va preguntar.
- Has d’entendre-ho. - Ara en Gorrister parlava amb veu dolça, ja no es burlava d'ell; de fet, es mostrava gairebé compassiu -. A l'interior de la llançadora teníem aigua de sobres, però molt poc menjar, i portem aquí deu setmanes. Ha estat una mera qüestió de supervivència. Ens moríem de fam, saps?
En Sartoris va arrufar les celles. Els homes ja gairebé havien arribat al seu costat. Tot d'una, se li va passar pel cap que podrien haver estat asseguts per guardar forces fins aquell moment.
- Espera. - Es va posar dret, va retrocedir i va notar que les espatlles li xocaven contra la paret que tenia darrere -. Nosaltres no som com ells.
-És clar que no -va murmurar en Gorrister rebutjant la idea -. Nosaltres ho tirem a sorts. Perquè les coses siguin justes. Li donem a cada home una mort ràpida i humana. Al principi tiràvem les restes fora...- va mirar cap amunt, a l'escotilla d'emergència - a aquestes coses, per intentar satisfer-les d'alguna manera, però només aconseguíem fer-los tornar. Així que vàrem acabar per menjar-nos les restes també. Al final xuclem fins al moll dels ossos. Però cap dels meus homes va patir, t'ho prometo. - Una mà ossuda se li va colar dins la jaqueta de l'uniforme i li va posar un petit pegat transdèrmic -. I tu tampoc patiràs.
- Què és això?
- Norbutal -va xiuxiuejar en Gorrister -. Un paralitzant. Et quedaràs adormit. I quan ens rescatin, l'Emperador reconeixerà el teu sacrifici amb el major dels honors.
En Sartoris va començar a dir alguna cosa.
Es va adonar que el comandant li havia dit que eren sis homes, però ell només havia vist a quatre.
Llavors va sentir un parell de mans que l'agafaven per darrere i li subjectaven els braços a l'esquena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada