dimarts, 1 de juliol del 2014

Els Fills dels Jedi (XIX)

Anterior



CAPÍTOL 19

- Amo Luke?
Era molt important.
- Amo Luke?
Havia de despertar. Havia de sortir d'aquella negror i tornar al món conscient, abandonant la plàcida foscor subsuperficial dels somnis.
-Si us plau, amo Luke...
Per què?      
Sabia que a l'altre costat d'aquest fràgil mur de vigília aguaitava la calor abrasadora d'un dolor que era gairebé insuportable. La perspectiva de seguir sumit en la inconsciència resultava infinitament preferible. Estava esgotat, i el seu cos desitjava desesperadament el descans. Sense una mica de repòs, tota la Força que pogués aportar al procés d'autocuració es perdria tan irremissiblement com si estigués intentant omplir una gerra amb aigua abans d'haver taponat el forat que hi havia al seu fons.
La cama li feia molt mal. Una infecció que s'estava estenent amb gran rapidesa, i les petites lesions produïdes per les tensions musculars estaven exacerbant els efectes dels tendons tallats i la fractura òssia originals. Cada múscul i lligament semblaven haver estat estirats i estripats, i cada centímetre de carn li feia mal com si l’haguessin colpejat amb martells. Els somnis havien estat desagradables. Callista...
Què podia haver tan important a l'altre costat que no pogués esperar?
Després que la Callista se n'hagués anat, o potser mentre encara jeia entre els seus braços, amb el cap recolzat a l'espatlla després d'haver fet l'amor, en Luke s'havia anat sumint gradualment en un somni més profund. L'havia vist a la llunyania, en l'adolescència que havia quedat oblidada al Txad, cavalcant com una sirena sobre la llustrosa gropa color negre i bronze d'un cy'een amb els cabells castanys enganxats al crani allà on les ones trencaven sobre el seu cap, o asseguda en una boia per contemplar com el sol s'ofegava al mar. La conversa va tornar a discórrer en la seva ment. «Escoltant-te parlar es diria que els coneixes a fons...»
«Bé, podríem dir que van ser els veïns del costat durant la infantesa i joventut.»
Però ell i la Callista ja no estaven al despatx sumit en la foscor, i no hi havia paraules ataronjades sorgint de la negror de la pantalla com estrelles al crepuscle, sinó que es trobaven asseguts l'un al costat de l'altre en el vell T-70 que en Luke havia venut com a aliment de banthes per pagar el seu passatge i el d’en Ben a bord del Falcó Mil•lenari, una cosa que havia passat ja feia moltes llunyanes eternitats.
El va sorprendre una mica no haver conegut la Callista en aquell temps, i que no fos algú a qui havia conegut des de sempre.
Estaven en els penya-segats que s'alçaven per sobre del Canó del Captaire, amb els vells macrobinoculars d’en Luke passant de les seves mans a les de la Callista per contemplar el sorprenentment silenciós i callat avanç d'una filera de banthes per entre les roques de la vora oposada. Les gegantines i desmanegades bèsties es movien bastant més de pressa del que es podria haver imaginat pel seu aspecte, i el vent sec i càlid feia ondular els vels coberts de sorra dels seus genets mentre els raigs de sol que queien en un angle molt pronunciat sobre ells arrencaven una infinitat d’encegadors centelleigs als metalls i el vidre.
-Fins ara ningú té ni idea de com es pot distingir un grup de caça, d'una tribu que està desplaçant la seva llar a un altre lloc -va dir en Luke mentre la Calista feia un petit ajust en el focus -. Ningú ha vist mai cries ni joves, i ningú sap si alguns d'aquests guerrers són femelles o ni tan sols si hi ha dos sexes en el Poble de les Sorres. Quan veus un grup del Poble de les Sorres, o fins i tot quan sents els rugits dels seus banthes, el que fas és allunyar-te’n en direcció oposada al més aviat possible.
- Saps si algú ha intentat fer-se amic seu?
La Callista li va tornar els binoculars i va apartar un floc de cabells dels seus ulls. Seguia vestint el folgat mico gris que havia portat posat en algun somni anterior, però el seu rostre estava net i lliure de senyals i cicatrius, i semblava menys tensa i esgotada que abans. En Luke es va alegrar d'això, i es va alegrar de veure-la feliç i relaxada.
-Si algú ho ha intentat, no va sobreviure per parlar-ne. -La força del costum va fer que fes una ràpida ullada al seu costat del canó i a les roques que s'estenien per sota d'ells. No va veure ni rastre de tuskens, però després de tot això era una cosa que passava sovint fins i tot quan hi eren -. Un hostaler de Cap d’Àncora va tenir la brillant idea d'utilitzar-los com a socis comercials, saps? Crec que volia ficar-se al negoci de la pirateria del desert.... Bé, s'havia adonat que només atacaven els horts de pika i deb-deb, que són uns fruits dolços que creixen en alguns oasis, i va destil·lar aigua ensucrada en un alambí per esbrinar si podia emprar-la per arribar a algun tipus d'acord amb ells. Se suposa que la destil·lació els va provocar una embriaguesa tan intensa que no podien ni moure’s, i l'experiència va semblar agradar-los. L'hostaler va preparar una altra remesa de licor, i els tuskens van tornar i el van matar.
En Luke va arronsar les espatlles.
-Potser és senzillament que no els agrada passar-ho bé -va concloure.
Callista es va tornar cap a ell amb els ulls grisos molt oberts, com algú que acaba de tenir una revelació.
-Però... Oh, això ho explica tot! -Va exclamar -. És una pista que ens indica d'on han sortit!
- Què? -Va replicar en Luke, molt sorprès.
-Són parents del meu oncle Dro. Odiava qualsevol classe de diversió, entens? Estava convençut que com a ell no li agradava passar-s’ho bé, ningú havia de passar-s’ho bé.
En Luke va riure, i tota la duresa diamantina i la fortalesa Jedi del seu cor forjat i temperat en les tenebres van quedar transfigurades i es van convertir en llum. Va posar en marxa el lliscador de superfície i el va llançar a gran velocitat sender avall.
- Uf! Això significa que el teu oncle Dro és parent de la meva tia coolie...
- La qual cosa vol dir que som cosins llunyaníssims!
En Luke va dur a terme una exagerada pantomima de reconeixement sobtat, i els dos van riure a riallades com un parell d'adolescents mentre descendien per la sendera.
-Anem -va dir en Luke -. Arribarem tard. Ja és més de migdia, i hem d'estar allà a les setze hores.
L'ombra del lliscador voletejava darrere d'ells com un mocador gris blavós arrossegat sobre les roques.
«Les setze hores -va pensar en Luke -. Les setze hores. Ja és més de migdia, i hem d'estar allà a... A les 16! »
Va recobrar el coneixement amb un crit ofegat, com si acabessin de submergir-lo en un bany àcid de dolor. Tota la rigidesa i els dolors resultats de la seva lluita amb els androides van caure sobre ell com un mur que s'ensorra, i va haver de reprimir el gemec que intentava escapar de la seva gola.
- Lloat sigui el Faedor! -Va exclamar C3PO-. Tenia por que no despertés mai!
En Luke va aconseguir girar el cap, encara que va tenir la sensació que s'estava trencant el coll fent-ho. Jeia sobre un munt de mantes i el que semblava material aïllant sobre d'un banc de treball en el laboratori de muntatge al costat dels seus antics quarters generals en el despatx del contramestre de la Coberta 12, un recinte sumit en la penombra, il·luminat únicament per la vacil·lant claredat groguenca de les llums d'emergència. El trineu antigravitatori surava a prop de terra al costat de la paret del fons. C3PO estava immòbil al costat del seu llit improvisat, contemplant-lo amb la tensa immobilitat d'un androide molt preocupat que ja portava cinquanta quilòmetres de passejades per aquella habitació de quatre metres, i sostenia la caixa negra d'un equip mèdic d'emergència a les mans.
- Quina hora és?
-Són les tretze hores i trenta-set minuts, senyor. -C3PO va posar l'equip mèdic a terra al costat d’en Luke i el va obrir -. La senyoreta Callista em va informar que havia tingut una petita ensopegada amb els androides de manteniment de la nau, senyor, i he de dir que m’esbalaeix i m'escandalitza que ni tan sols la Voluntat sigui capaç d'induir una conducta tan reprotxable en uns sistemes mecànics, i em va proporcionar les coordenades per trobar-lo. A més de canviar l'embenat de la cama, i seguint les seves instruccions, li he administrat un antixoc i un estimulant metabòlic suau. Però... Francament, senyor, fins i tot amb un tractament de primers auxilis adequat, considero que no es troba en condicions d'afrontar els gamorreans, encara que en no ser un androide metge només puc parlar basant-me en l'observació personal. Com es troba, senyor?
-Com si estigués en l'últim terç d'una carrera de cent quilòmetres amb un estabilitzador avariat. -En Luke va baixar el vessant de la cama del seu mico sobre els tres últims pedaços de perigè que ell o C3PO havien aconseguit trobar -. Crec que necessito un altre pegat d'aquests, però hauria de ser tan gran com una manta.
Va moure cautelosament l'espatlla, que havia estat a punt de quedar-se dislocada en la lluita amb els androides. Els talls de metralla del seu rostre li coïen a causa del desinfectant, i la carn s'havia inflat al seu voltant i havia desenvolupat una exquisida hipersensibilitat a qualsevol classe de frec. La seva mà i el seu braç esquerres, que havien patit cremades a causa dels curtcircuits, estaven embenats maldestrament i havien estat tractats amb alguna classe d'anestèsic local que no estava donant grans resultats. La pell de la seva mà dreta s'havia desprès sense sagnar per mostrar la brillantor del metall que hi havia sota.
-No crec que hi hagi pegats d'aquestes dimensions disponibles al mercat farmacèutic, senyor.
C3PO semblava bastant preocupat.
«I té raons de sobres per estar-ho», va pensar en Luke.
-Em pregunto si el fotrinador segueix aquí dalt.
-Hi és, i segueix intacte.
La veu, clara i límpida, va ressonar dins el cap d’en Luke i les paraules potser haguessin estat realment audibles, perquè C3PO va replicar a elles.
-Però, senyoreta Callista, amb maniobra de diversió o sense, l'amo Luke difícilment està en condicions d'enfrontar-se amb un grup de gamorreans i...
-No, ho hem enfocat tot malament des del principi -el va interrompre en Luke -. Si la Voluntat pot programar androides perquè pensin que sóc escombraries que necessiten ser reciclades, o pot programar gamorreans perquè pensen que la Cray és una sabotejadora, ja va sent hora que nosaltres també provem sort amb la programació.
Quan en Luke va creuar coixejant l'espaiós llindar del celler d'emmagatzematge va veure que hi havia torxes enceses al voltant de tot el llogaret dels gakfedds. El lloc feia pudor de fum acre i a una feble pudor que semblava suggerir alguna avaria en el sistema d'eliminació de deixalles o, com a mínim, un nombre massa reduït de visites per part dels cada vegada més escassos MSE que continuaven funcionant. La claredat de l'enorme foguera encesa davant de la barraca central li va permetre veure que la Matonak estava construint una esplèndida cua de malla amb plaques de plàstic vermell i blau i cinta adhesiva per reparar motors. L'enorme truja va alçar la mirada amb un ferotge grunyit quan el prim Jedi i el seu lluent servent mecànic van entrar en l'anell de llum de les flames.
La Matonak li va dir alguna cosa, i després va moure una mà indicant-li que avancés cap a ella.
-La gran dama Matonak pregunta si va ser el seu marit qui l'ha deixat en aquest estat -va traduir C3PO. La Matonak va llançar un altre seguit de grunyits i esbufecs guturals -. Afegeix la seva opinió que cap dels dos és particularment intel·ligent o sexualment competent, encara que la veritat és que no aconsegueixo veure quina relació pot tenir això amb el que ens ha portat fins aquí.
-Presenta els meus respectes a la gran dama Matonak, i digues-li que he descobert un camí que permetrà que els seus marits i els altres senglars de la tribu es redimeixin a si mateixos en un combat realment heroic contra enemics dignes d'ells.
La truja es va aixecar. Els seus ulls verdosos van relluir com joies malèvoles en les seves conques envoltades de berrugues greixoses.
-Diu que els seus marits i els altres senglars s'han tornat idiotes i vagues de tant mirar les pantalles dels ordinadors, i que han descuidat els seus deures cap a la Iribú i cap a ella. Li quedaria molt agraïda si pogués treure'ls de la seva estúpida esclavització a la cosa de les pantalles dels monitors, que pensa molt més en caçar feristeles que a la necessitat que els senglars es comportin com senglars. Afegeix més detalls que no semblen tenir cap relació amb l'assumpte que ens importa.
En Luke va reprimir un somriure, i gairebé va poder sentir l’esbufec ​​de riure de la Callista en la seva ment.
-Pregunta-li on podem trobar els seus esposos.
- Darrere de tu, escòria rebel!
Els senglars formaven un grup en el llindar. Tenien les mans buides, cosa que en Luke va agrair profundament. Després d'haver pagat als Jawes amb el cadàver del G-40 perquè tallessin certes línies d'energia, havia temut que els seus bruts empleats fossin sorpresos amb les mans a la massa.
L’Ugbuz va apartar C3PO d'una empenta, fent que l'androide caigués a terra amb un considerable estrèpit metàl·lic. Dos senglars van agafar en Luke pels braços.
-Aquest tall del subministrament és obra teva, eh? -Va grunyir el gamorreà -. Tu i els teus sabotejadors rebels...
La Matonak es va posar dreta.
-Podeu ser braus guerrers contra un insignificant esguerrat i una màquina parlant que camina -va traduir C3PO des del terra, tenint força dificultats per fer-se sentir ja que la seva veu gairebé va quedar ofegada per la tempesta de xiscles de la truja -. Però quan se us dóna l'oportunitat d'enfrontar-se amb aquests klaggs malparits i menjasabons, tots sortiu fugint igual que morrts per obeir les ordres d'alguna cosa que s'amaga darrere d'una pantalla i que mai es deixa veure.
L’Ugbuz va titubejar. El gamorreà que seguia vivint a l'interior de la seva ment estava lliurant una clara lluita amb la personalitat de soldat de les tropes d'assalt creada per l'adoctrinament.
- Però són ordres! -Va acabar protestant -. És la Voluntat.
-La Voluntat vol que actueu com autèntics senglars -va intervenir en Luke amb dolçor. Malgrat els bruts flocs de cabells amarats de suor que li penjaven davant dels ulls i dels morats que cobrien tot un costat del seu rostre sense afaitar, la seva veu era la veu, d'un Mestre Jedi, capaç d'obrir-se pas a través de tots els obstacles fins a entrar en les ments que no estaven prou desenvolupades per poder resistir-se -. Només essent autèntics senglars podreu ser autèntics soldats de les tropes d'assalt.
El gegantí senglar va vacil·lar, i l'expressió del seu rostre va indicar que li faltava molt poc per retorçar les mans de pura indecisió. En Luke es va girar cap a la Matonak.
-He sentit dir que la Mugshub se’n riu de tu perquè tens una tribu de nyicris covards que es neguen a barallar, i que et crida Mami-Tocineta -va afegir.
La Matonak va deixar escapar un xiscle ple de fúria i, tal com havia esperat en Luke, li va pegar amb la força suficient perquè hi hagués caigut a terra si els guerrers no li estiguessin subjectant. Va relaxar els músculs i es va deixar portar per la inèrcia del cop. La truja, molt enfurismada, va enviar a C3PO fins al llindar d'una puntada, i després va començar a bufetejar l’Ugbuz i a tots els senglars que tenia a l'abast de les mans, cridant obscenitats que C3PO va anar traduint fidelment i amb una sorprenent riquesa de detalls anatòmics des del racó al qual havia anat a parar.
-Però... Però... És la Voluntat! -Insistia l’Ugbuz, sense saber què més podia dir i com si aquelles paraules fossin suficients per explicar-ho tot -. És la Voluntat!
C3PO va traduir el que la Matonak opinava que l’Ugbuz podia fer amb la Voluntat.
-Però em temo que això és físicament impossible, senyor -va afegir després.
-Potser la Voluntat ha canviat -va suggerir en Luke amb la seva veu suau i dolçament irresistible -. Potser ha trobat una manera que compliu amb el vostre deure com a senglars lluitadors i que està d'acord amb les intencions de la Voluntat.
L’Ugbuz i els seus guerrers van arrencar a córrer com un sol gamorreà cap a la gran barraca que s'alçava a l'altre extrem del celler, amb la Matonak perseguint-los i emprant la seva veu al màxim de volum mentre ho feia. En Luke es va aixecar d'on l'havien deixat caure, va ajudar a C3PO a aixecar-se, es va netejar la sang de la comissura dels llavis i va anar coixejant fins a la barraca.
Va trobar els gamorreans contenint l'alè al voltant de la pantalla del monitor. Totes les connexions d'ordinador amb el celler d'emmagatzematge havien estat tallades feia una hora, però una filera de lletres ataronjades va sorgir de les profunditats del monitor.
-En consonància amb les intencions de la Voluntat, pujareu a la Coberta 19 mitjançant l'Ascensor 21 i aniquilareu a aquests pudents fills d'una colla de menjacols, i fins a l'últim de tots els seus fastigosos morrts amb ells.
L’estampida de gamorreans que es va llançar sobre la porta va ser tan ràpida que en Luke va estar a punt d'acabar sent trepitjat.
- Què passa? -Va grunyir l’Ugbuz. Els dos pseudo-soldats de les tropes d'assalt que havien estat duent en Luke a coll per poder avançar més de pressa es van aturar al seu senyal i el van baixar a terra -. Això no és l'Ascensor Vint-i-u.
Els groguencs ulls porcins del gamorreà van guspirejar amb una espurna de suspicàcia sota la feble claredat de les llums d'emergència. Tota la coberta estava a les fosques i l'aire s'havia tornat fred i asfixiant, i havia adquirit una estranya qualitat opressiva. Cruixits i frecs molt estranys semblaven agitar-se en totes direccions al seu voltant, i en Luke es va adonar que portava força temps sense veure ni un sol PU o MSE en acció. L'únic que veia eren els seus cossos esbudellats, com a víctimes d'un atropellament escampades al llarg dels murs.
C3PO s'havia quedat immòbil, silueta en el rectangle fosc de la porta del despatx del contramestre i brillant suaument sota el feble reflex de les llums que penjaven del bastó d’en Luke.
-Informe d'intel·ligència.
En Luke va anar coixejant fins l'androide i va posar la mà sobre l'espatlla de metall daurat per portar-lo a través del magatzem contigu al despatx.
El trineu antigravitatori estava esperant allà. Les cèl·lules del G-40 i dels androides-serp que en Luke havia destruït havien servit per incrementar el seu subministrament d'energia, i el trineu surava a tres metres per sobre del sòl.
- Estaràs fora de perill?-Va preguntar en veu baixa.
-No em passarà res, amo Luke. Mentre romangui dins del perímetre programat en els rastrejadors, els Jawes no poden molestar-me. Però li suggereixo que pagui als Jawes abans que el nivell d'energia disminueixi prou perquè el trineu baixi una mica més.
La plataforma ja havia baixat més de mig metre. Fins i tot amb els dos rastrejadors que C3PO havia reprogramat perquè atordissin als Jawes, així que el trineu amb la seva càrrega de robots desactivats quedés a dues altures de Jawa del sòl, la distància màxima a la que podia arribar un Jawa pujant a les espatlles d'un altre Jawa, els petits lladres trobarien una manera de cobrar pel seu compte. En Luke ja podia veure l'aglomeració de siluetes embolicades en túniques marrons agrupades a la porta que feien els seus càlculs mentre intercanviaven veloços murmuris amb les seves estridents veuetes infantils.
- Hi ha cap problema?
El més diminut dels Jawes es va apressar a anar cap a ell, es va tirar de cara a terra i va besar les botes d’en Luke.
-Vam fer tot possible, gran senyor, tot possible nosaltres vam fer. -El Jawa es va incorporar. Era el que en Luke havia rescatat de la trituradora, i al qual havia posat el sobrenom mental de «Baixet». Un parell d'ulls groguencs cremaven com cuques de llum dins de l'abisme negre del seu caputxó -. Vam anar als llocs que vas dir a nosaltres, tallar tractem els cables que a nosaltres ens vas dir.
El Jawa va estendre les mans cap a ell, i en Luke va torçar el gest. Els dits semblants a urpes estaven ennegrits per les cremades i cobertes de butllofes. Altres Jawes van anar cap a ell i van estendre els seus braços, oferint-li una espantosa i impressionant evidència de les lesions sofertes.
-És veritat, Luke. -La veu de la Callista va ressonar suaument al seu costat -. Els cables que porten energia a la Cambra de Càstig no només estan blindats, sinó que també estan protegits mitjançant trampes. Un Jawa va morir intentant entrar, i dos més han quedat greument atordits. No podem tallar l'energia de la graella.
- Alguna cosa més haver? -Va preguntar Baixet -. Nosaltres canviar a tu sis-cents metres cable de plata, cèl·lules d'energia A Telgorn mida 14, 30 cèl·lules mida D Loronar per carcasses impulsores i circuits òptics de dos Cibots Giraroda Multifuncions Galàctica.
En Luke amb prou feines el va sentir. Tenia fred, i va sentir el murmuri ofegat del pànic sota els ossos del seu pit. La Cray seria portada a la seva execució en menys d'una hora, i la graella de la Cambra de Càstig seguia funcionant. La seva ment va treballar a tota velocitat, intentant formar nous plans i adaptar-los a les noves circumstàncies.
-Vint tamany A Telgorn -el va apressar Baixet -. És tot que tenim nosaltres. Sense ells haurem de buscar temptejant en la foscor com cucs cecs a la roca, gran senyor, però per ser tu gran senyor nosaltres oferir tracte especial...
-Trenta de la mida A -va dir en Luke, recuperant-se i sabent sobtadament el que havia de fer. Si els Jawes afirmaven tenir vint cèl·lules de la mida A, això significava que tenien amagat un mínim de quaranta-cinc -. I trenta de la mida D, i trenta metres de cable reversor blindat, a canvi dels Giraroda multis. Si voleu la resta, haureu de fer una altra feina per a mi.
- Tot resta del tot?
Mitja dotzena de caps encaputxats es van tornar i un Jawa va fer un pas cap a la negra ombra flotant del trineu, i els dos rastrejadors van girar a l'uníson amb una espurna de lents amenaçadores. El Jawa va retrocedir els vuit centímetres exactes necessaris per quedar fora del radi d'abast dels rastrejadors. En Luke va comprendre que hauria de tancar el tracte de pressa o les seves mercaderies acabarien sent adquirides fins i tot abans que tornés amb la Cray i en Nichos..., suposant que pogués tornar amb la Cray i en Nichos.
-Tota la resta -va dir -. Treball fàcil. Senzill.
-Al teu servei, gran senyor, oh, sí, gran senyor –van somicar els Jawes a cor.
Es varen apilotar al seu voltant agitant les seves mans i braços cremats. Alguns havien estat embenats amb parracs i tires d'aïllament o uniformes i en Luke es va preguntar si C3PO correria molt perill en el cas que l’enviés a la infermeria per portar desinfectants, però va acabar decidint que seria massa arriscat fins que la Cray estigués fora de perill.
-Fer qualsevol cosa -va prometre Baixet -. Matar tots els guàrdies grans. Robar els motors. Qualsevol cosa fer.
-D'acord -va dir en Luke -. Vull que recorregueu tota la nau, entesos? Aneu per tota la nau, i porteu-me als tripodals i fiqueu-los en una sala. Sí, fiqueu a tots els tripodals al menjador i assegureu-vos que no surtin d'allà... No els feu mal i no els mateu, i res de lligar-los. L'únic que vull és que els porteu allà amb molta delicadesa i que els poseu aigua per beure. D'acord?
El Jawa va saludar. La seva túnica pudia com un pou de gondars.
-D'acord, gran senyor. Tot d'acord, tot bé. Tu pagar ara?
-Porteu les cèl·lules d'energia a l’Ascensor Vint-i-u i us donaré la meitat del promès. -En Luke va intentar no pensar en el poc temps que quedava entre el moment actual i les setze hores. La Cray seria executada, i ell havia de jugar a tractant de ferralla amb els Jawes -. I afanyeu-vos.
-Nosaltres ja allà, gran senyor. -Els Jawes es van allunyar a tot córrer per entre la foscor -. Nosaltres ahir ja allà!
Els rastrejadors suspesos des del terra van girar i van brunzir, deixant penjar les seves pinces de captura amb la cega desaprovació d'un autòmat.
En Luke es va recolzar en el seu bastó. Estava tremolant de fatiga.
- Creus que podràs quedar-te aquí només una estona més sense que et passi res?
-I tant que sí, senyor. I si em permet dir-ho, senyor, ha tingut una idea realment molt brillant.
En Luke va treure els controls del trineu de la seva butxaca i el va baixar fins a terra. Era conscient que l'olor dels Jawes es va anar tornant més intensa a la sala quan va baixar la planxa posterior, sostenint-se feixugament en equilibri sobre el costat del trineu per treure d'ell el Tredwell esventrat i els dos androides serp Giraroda.
-D'acord -va dir, tancant la planxa amb un cop sec -. Serà més difícil de vigilar, però necessito el trineu. Creus que els rastrejadors poden aconseguir-ho?
-Durant un temps, senyor. -L’androide semblava una mica preocupat mentre escrutava aquelles ombres impenetrables, que no eren del tot impenetrables per als seus receptors òptics sensibles a la calor -. Encara que he de dir que aquests Jawes són diabòlicament astuts.
La veu de la Callista va sorgir de les ombres, venint del lloc en què en Luke havia tingut la sensació que es trobava durant tota la conversa, prou lluny, i només prou, i ni un centímetre més, per no poder ser vista.
-Bé, doncs el nostre bàndol té molta sort que en Luke també sigui diabòlicament astut.
I en Luke va sentir com d’orgullosa que estava d'ell d'una manera tan palpable com si acabés de fregar-li amb la mà.
Els Jawes eren a l’Ascensor 21 amb les cèl·lules d'energia quan en Luke i les seves suorosament odoríferes forces van arribar allà. En Luke pilotava el trineu antigravitatori, agraint enormement no haver de sostenir-se sobre els seus peus perquè ja començava a sentir l'insidiós avanç de l'esgotament i el dolor. «Maledicció... -Va pensar -. Però si només fa unes hores que em vaig administrar aquesta nova dosi de perigè! »
Va fer un cop d'ull al cronòmetre col·locat sobre les portes de l'ascensor. Eren les quinze i vint. Una suau veu de contralt va baixar surant gràcilment pel conducte de l'ascensor des d'algun dels pisos de dalt.
-Tot el personal ha d'anar a les pantalles d'observació de les sales de la seva secció. Tot el personal ha d'anar a les pantalles d'observació de les sales de la seva secció. El no fer-ho serà considerat...
L’Ugbuz i els seus guerrers van girar automàticament sobre els seus talons. En Luke va baixar d'un salt del trineu, torçant el gest mentre trontollava en el moment d’aterrar, i va agafar el capità pel braç.
-Aquesta ordre no és aplicable ni a vostè ni als seus homes, capità Ugbuz.
El senglar va arrufar laboriosament les celles.
-Però el no presentar-se serà considerat com un acte de simpatia amb les intencions dels sabotejadors.
En Luke va concentrar la Força sobre la diminuta massa de foscor plena d'emocions en conflicte que era aquella ment pertorbada i dividida.
-Se li ha encomanat una missió especial -li va recordar -. Ha de complir el seu destí com un senglar de la tribu dels gakfedds, i només així podrà servir a les autèntiques intencions de la Voluntat.
«Que fàcil devia resultar-li a Palpatine manipular als homes usant únicament aquestes paraules i aquests pensaments», va pensar amb amargor quan va veure com l'alleujament s'estenia pels ulls del senglar.
I que fàcil devia resultar a qualsevol que emprés aquella manipulació tornant-se addicte a aquesta somrient onada del poder satisfet, va afegir en Luke mentalment per si mateix quan el capità de les tropes d'assalt va moure una mà ordenant als seus seguidors que tornessin a les portes obertes del pou.
Uns quants minuts suficients per unir totes les cèl·lules d'energia en sèrie i connectar-les als feixos de suport del trineu mitjançant les llargues serps verdes i grogues dels cables reversors. Si forçava les seves percepcions al màxim, en Luke podia sentir les respiracions i batecs dels cors dels sentinelles dels nivells superiors del conducte. La feble claredat del seu bastó li va mostrar les zones foses creades pels rebots que havien fet impacte en les parets del conducte, i les cicatrius negres escampades al voltant de les portes de l'ascensor sobre el qual els klaggs havien fet pràctiques de punteria. El trineu antigravitatori pujaria molt a poc a poc, i els gakfedds serien uns blancs molt fàcils.
Ja eren les quinze i vint-i-cinc.
En Luke va treure la bola de guia del fotrinador de la seva butxaca. Va moure l'interruptor d'activació i mentre ho feia va desplegar els seus sentits encara més lluny, concentrant la seva audició en el buit del conducte i resant perquè la graella d’enclisió no hagués cremat els circuits del vocalitzador.
- Nichos!
El crit venia de lluny i estava embolicat en ecos que el reduïen a un gemec mig inaudible, però així i tot en Luke el va sentir i va percebre l'espantosa tonalitat de terror, desesperació i fúria que ho impregnava. L'alè va semblar quedar-se dolorosament encallat a la gola quan va sentir, mig va sentir, potser només mig va percebre, el frec i l'estrèpit de les botes i el xiuxiueig d'una porta.
- Nichos, maleït siguis... Actua com un home si és que encara te'n recordes!
I, de sobte i més a prop, la veu d'un sentinella.
- Què és això?
En Luke no va sentir res, però una altra veu gamorreana va parlar passats uns moments.
-Aquesta maleïda escòria de les basses està aquí dalt... Els pudents gakfedds han aconseguit pujar!
Un soroll ensordidor de peus que fugien a la carrera.
- Ara!
En Luke va connectar els activadors dels motors del trineu en el mateix instant en què dos gakfedds l'empenyien fins a deixar enrere la vora i fer-lo entrar en el conducte del pou. El trineu es va balancejar i va oscil·lar com un pot de rems en un torrent. En Luke va anar graduant el nivell d'energia en una lenta corba ascendent mentre els succedanis de soldats de les tropes d'assalt s'anaven pujant al trineu. Era horriblement conscient de la fosca caiguda de vuitanta metres o més que hi havia sota seu. El trineu es va enfonsar una mica sota el pes dels senglars, però de seguida es va estabilitzar i va deixar de baixar. El pou transmetia pocs ecos, però si tancava els ulls i forçava els seus sentits fins als límits en Luke podia sentir als klaggs maleint mentre seguien al fotrinador a través de sales i magatzems sumits en el silenci i il·luminats únicament pels gairebé invisibles circuits lluminosos de les llums d'emergència. Després, com un alè dins la seva ment, gairebé va poder sentir la reverberació del riure silenciós de la Callista mentre maniobrava el rastrejador que avançava per davant d'ells, impulsant-lo amb tanta facilitat com un nen empeny un globus.
I la veu de la Cray va tornar a arribar pel conducte, maleint amargament l'home que no podia ajudar-la mentre la portaven cap a la seva mort arrossegant-la pels passadissos.
«No -va pensar en Luke amb desesperació mentre anava incrementant el creixement lent de l'oferta d’energia als feixos repulsors -. No, no, no... »
Els motors van brunzir durant un moment, lluitant desesperadament contra un pes dues vegades superior al seu límit de capacitat sobre una columna de gravetat que ja era dotzenes de vegades més alta del màxim ascensional que s'havia pres en consideració quan van ser concebuts.
En Luke va tancar els ulls i va recórrer al poder de la Força.
Concentrar, dirigir i llançar l'energia resplendent de l'univers a través d'un cos que estava a punt de sucumbir a la fatiga i una ment ennuvolada per un creixent dolor era cada vegada més terriblement difícil. En Luke va haver de fer un esforç gegantí per convertir en un poder tan nítid com el centelleig d'una joia les silencioses energies de les estrelles, l'espai i els vents solars, i fins i tot les de les criatures suoses, pudents, enfurismades i, desesperadament confuses que s'amuntegaven al seu voltant, ja que la Força també era part d'elles. La Força era part dels tripodals, dels Jawes, del Poble de les Sorres, dels kitonaks... Tots ells posseïen la Força, la potència enlluernadora de la Vida.
Concentrar-se era com tractar d'enfocar la llum a través d'un vidre brut i ple de deformacions. En Luke va intentar aclarir la seva ment i expulsar d'ella tot allò que pogués recordar-li a la Cray, en Nichos, la Callista..., i a ell mateix.
I el trineu i la seva càrrega va començar a ascendir lentament.
«El conducte de l'ascensor i pujar, res més -va pensar en Luke -. Són les úniques coses que existeixen. »
No hi havia ni abans ni després. Com una fulla lluent ascendint en la foscor...
Els crits dels klaggs es van fer més ensordidors.
En Luke va clavar la mirada al llindar il·luminat per la llum ataronjada de les torxes que anava descendint cap a ells, contemplant-la com si fos un indicador que no tenia res a veure amb el cos o l'ànima de l’Ànakin Skywalker, i va preparar la seva mà sobre els controls dels feixos repulsors. «Llestos, els molt idiotes ara saltaran sobre les espatlles del qui tenen davant per ser els primers a arribar a les portes...»
Això faria bolcar el trineu i provocaria que tots es precipitessin al llarg de gairebé cent metres de conducte, però en Luke no podia interrompre la seva concentració el temps suficient per dir-ho. El que va fer va ser frenar encara més el fluir de la seva ment i accelerar les seves percepcions, manipulant els quatre feixos repulsors del trineu per separat per compensar la sacsejada quan, just en el moment en què en Luke havia previst que passaria, els gamorreans van saltar, es van agafar i es van muntar els uns sobre les espatlles dels altres per ser els primers a creuar el llindar, cridant, llançant malediccions i agitant destrals i canons portàtils sense prestar cap atenció a la manera com en Luke executava maniobres que haurien fet empal·lidir a qualsevol tècnic en transports, el trineu es va agitar i va oscil·lar bojament d'un costat a un altre, però ningú va caure. Els gakfedds, acceptant el que gairebé era un miracle de navegació amb tanta despreocupació com si fos una cosa que passés cada dia, ja havien baixat del trineu i s'havien esfumat quan un autèntic comandant encara no els hauria permès ni posar-se drets per considerar-ho altament perillós.
En Luke, panteixant, tremolant, sentint un fred terrible a cada extremitat i la cremada de la suor en els seus talls i esgarrapades, va calcular el decreixement del flux d'energia perquè encaixés exactament amb la seva partida, evitant així que el trineu sortís disparat a través del final del conducte, i després va dirigir el transport considerablement alleugerit cap al vestíbul de guàrdia il·luminat per torxes de la Coberta 19. Va agafar el seu bastó i va rodar sobre el costat, sentint-se massa esgotat per baixar la planxa posterior. Després es va quedar immòbil a terra i va intentar resistir la implacable onada de la reacció i la debilitat de resultes d'haver invocat una quantitat de la Força molt superior a la que podia manejar en la seva situació actual.
El cronòmetre de la paret indicava que eren les tretze hores i cinquanta minuts.
«La Cray -va pensar, empassant una profunda glopada d'aquella atmosfera asfixiant i saturada de fum -. La Cray... I la Cray m'ajudarà a salvar la Callista. Després pagaré molt car tot això. »
Es va posar dempeus.
«Ara.»
En certa manera, concentrar la Força sobre el seu cos i fer anar energies des de l'exterior del seu ésser, canalitzant a través de músculs que cremaven amb les toxines de la fatiga i la infecció i d'una ment que només desitjava descansar, li va resultar encara més difícil que el que acabava de fer. Però en Luke també va superar aquest obstacle i va avançar amb l’àgil energia d'un guerrer, sent amb prou feines conscient del maldestre pes de la cama lesionada i la incomoditat del bastó.
I el passadís va vibrar al seu voltant amb la sobtada cacofonia de la batalla.
En Luke es va enganxar a la paret una fracció de segon abans que una confusa massa de gamorreans sorgís al passadís per davant d'ell, cridant, llançant cops i espasades, disparant gairebé a boca de canó amb desintegradors els feixos rebotant bojament o obrin llargues cremades en els murs, o estripant-se els uns als altres amb els ullals i les curtes i gruixudes urpes. Després van arribar els crits, estridents com el grinyol del metall i la lona trencant-se, i les gotes de sang que coïen com partícules de coure calent a la deriva en l'aire. En Luke es va ajupir, va girar la cantonada i va arribar al cor de la contesa, però no va veure ni rastre de l'uniforme verd que la Cray havia estat portant o de la seva cabellera daurada i sedosa com una panotxa de blat de moro. Una visió malson de la Cray dessagnant-se a terra d'algun corredor va creuar veloçment pel seu cervell. Un instant després la Callista va cridar el seu nom des de la porta d'un passadís d'encreuament, i en Luke va arrencar a córrer cap a ella mantenint-se el més enganxat possible a la paret i gairebé sense sentir el dolor que intentava serrar la cama.
- Per aquí!
-Tot el personal s'ha de presentar a les sales de la seva secció -va anunciar la veu del sistema de comunicacions, sobtadament nítida i potent.
«Aquesta part de la nau encara segueix viva -va pensar en Luke-. La Voluntat aquí... »
-Tot el personal ha de presentar...
- Luke!
En Luke es va aturar amb un cruixit de soles després de girar una cantonada, i es va trobar davant dels dos panells negres d'una porta tancada sobre la qual estava escrit càstig 2 i sobre de la llinda brillava una llumeta ambarina. En Nichos estava al costat de la paret tan immòbil com una estàtua de plata brunyida, amb la desesperada agonia dels seus ulls sent l'única cosa viva que hi havia en tot el seu rostre.
Davant hi havia un soldat humà amb armadura completa i en les mans sostenia una carrabina làser preparada per fer foc.
-Queda't on ets, Luke -va dir la veu d’en Triv Pothman. El casc l'alterava tornant-la metàl·licament inhumana, però en Luke la va reconèixer tot i això -. Ja sé que sents lleialtat cap a ella, però és una rebel i una sabotejadora. Si te'n vas, podré testificar en favor teu.
-No és una rebel, Triv. -En Luke va examinar el passadís amb els ulls i la ment i no va detectar ni un sol fragment de metall solt, ni tan sols un MSE esbudellat o una safata de menjador -. Ja no hi ha rebels. L'Imperi ja no existeix, Triv. L'Emperador ha mort.
En Luke era literalment incapaç de pensar que li quedessin les reserves d'energia suficients per arrencar la carrabina dels dits d’en Pothman emprant la Força.
La lectura digital va canviar a 1556 sobre la porta i la llum ambarina va començar a parpellejar en una sèrie de picades d'ullet vermellosos. En Triv va titubejar, però quan va tornar a parlar ho va fer en un to idèntic al que havia emprat abans.
-Ja sé que sents lleialtat cap a ella, però...
-Fa molt temps d'això.
En Luke va desplegar la seva ment i va buscar una entrada que li permetés introduir-se en el cervell d’en Triv, com si estigués intentant travessar físicament el plàstic del casc que convertia el seu rostre en una cara de gos i la vigilant foscor que blindava els seus pensaments. Estaven separats per sis metres de distància. Esgotat, buit per dins i amb la vista ennuvolant-li per esdevenir un túnel grisenc, va tractar desesperadament d'acumular la quantitat de Força suficient i no ho va aconseguir, i va comprendre que en Triv acabaria amb ell d'un tret abans que hagués pogut recórrer tres metres..., i en Luke ni tan sols estava segur de poder arribar tan lluny.
-L'Imperi et va abandonar -va dir en veu baixa i suau-. Et vas quedar només per poder ser tu mateix. Perquè fessis el que volguessis: cultivar un hort, brodar flors sobre les teves camises...
En Luke gairebé podia sentir la veu estrident de la Voluntat udolant en la foscor que havia envaït la ment d’en Triv. «Els Jedi van matar la teva família. Van descendir sobre el teu poble durant la nit, van matar als homes en els buits entre les cases, van agrupar a les dones i les van portar sota dels arbres...... vas fugir en la foscor, trontollant i ensopegant en el fang i les rieres... »
- Te'n recordes de com el teu capità i els altres es van matar entre si? -Va preguntar en Luke, conjurant les ombres verdes del refugi i les llampades blanques d'aquells 45 cascos col·locats sobre un tauler, el cruixit de les fulles sota els peus i l'olor de fum que produïen-. Recordes el campament que vas organitzar, i de la praderia al costat del rierol? Vas viure allà durant molt de temps, Triv. I l'Imperi va desaparèixer.
-Ja sé que sents lleialtat cap a ella, però...
«Lianes. La terra. Un rèptil diminut amb plomes com joies multicolors recollint una engruna de pa llançada sobre el llindar. L'olor de la riera. »
La realitat del que havia existit. Els anys de pau.
-És una rebel i una saboteja...
La veu d’en Triv es va anar debilitant a poc a poc fins esvair-se en el silenci.
«El que havia existit en realitat», va pensar en Luke. L'hi va oferir a Triv Pothman, records lluminosos d'un lloc i d'un temps; records de totes aquelles coses que ell mateix havia vist i conegut, com una llesca de claredat solar obrint-se pas a través de la cinta sense fi digitalitzada que hi havia dins del cervell d’en Pothman.
La llum col·locada sobre la porta va accelerar el seu parpelleig. 1559.
- Oh, per tots els condemnats reblons del cel!
Triv Pothman va girar sobre si mateix i va tirar dels anells de tancament de les portes. En Luke va saltar cap a ell i es va afanyar a ajudar-lo. Els anells es mantenien immòbils, negant-se a cedir tan tossudament com si estiguessin sent subjectats des de l'altre costat dels panells, o com si la Voluntat estigués subjectant des de l'interior de les parets. En Nichos els va agafar i va començar a tirar d'ells, fent-los girar amb la sobtada i inexorable força mecànica d'un androide. Els segells es van trencar amb un xiuxiueig d'aire.
- Es resisteix! -Va cridar en Nichos mentre tirava de la porta per obrir-la, i el cert era que la pesada fulla d'acer tirava visiblement dels seus dits-. Està intentant tancar...
L'espasa de llum d’en Luke va cobrar vida amb un brunzit a les mans. La Cray estava emmanillada entre dos pals, el rostre blanc pel xoc i l'esgotament sota el pissarrós resplendor opalí de l'estranya claredat de la graella.
- És massa tard! -Va cridar. En Luke va avançar coixejant i trontollant i va llançar una ganivetada contra l'acer que li immobilitzava els canells-. És massa tard, Luke!
En Luke va utilitzar les seves últimes reserves d'energia per assestar un cop mental a la graella: avaria, connexió defectuosa, un salt crucial d'energia que no arribava a produir...
I un llampec encegador li va travessar el panxell de la cama ferida com una agulla al vermell blanc mentre la Cray el treia a ròssec del cubicle.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada