diumenge, 13 de juliol del 2014

Les Tropes de la Mort (XVII)

Anterior



CAPÍTOL 17
TISA
L'últim pacient de la Zahara va morir aquella mateixa nit. Al final tot havia estat molt ràpid. La meitat eren humans, i la resta éssers de diferents espècies alienígenes, encara que aquella dada no havia suposat cap diferència. En els últims moments alguns no humans havien tornat a utilitzar les seves llengües maternes, alguns li havien agafat la mà i li havien parlat amb passió -entretalladament, entre la tos incontrolable -, com si ella fos un membre de la seva família o algú estimat, i ella els escoltava i assentia encara que no entengués una sola paraula.
En Rhinnal li havien ensenyat que la mort era una cosa amb el que un acabava familiaritzant-se. Hi havia conegut a molts metges que afirmaven haver-se acostumat a ella, però en certa manera la Zahara els trobava esgarrifosos, més distants i mecànics que els droides que treballaven amb ells. Intentava evitar aquests metges de mirada clínica i freda.
Escombraries li va comunicar les últimes morts amb un to neutre que mai li havia sentit, una manca d'empatia tan peculiar que es va preguntar si l'haurien programat per als pitjors casos. Potser allò era el que s'entenia per compassió en el món dels droides.
Llavors, amb una veu gairebé planyívola, el 2-1B va afegir:
- També he finalitzat amb la seva anàlisi de sang.
- I?
- Òbviament és immune a l'agent patogen. El que vull dir és que crec que he aconseguit analitzar i sintetitzar el gen immune de la seva estructura química.
El va mirar fixament.
- Has trobat la cura?
- No una cura necessàriament, sinó una espècie d'antivirus, si és que ens enfrontem a alguna cosa de naturalesa viral, cosa que pot administrar-se per via intravenosa. -El droide va mostrar una xeringa plena d'un fluid clar i va mirar la infermeria plena de llits en què reposaven cossos inerts -. Si hi ha algun supervivent a la barcassa, hauria d’injectar-li això com més aviat millor.
La Zahara va mirar l'agulla, de la punta rajava la salvació tardana. Hauria de sentir-se alleujada. I potser ho faria més tard. Però la seva primera reacció a la notícia - «si hi ha algun supervivent en la barcassa» - va ser una profunda sensació de fracàs personal, que es va manifestar en forma de pesadesa a les cames i l'estómac. La salut de la barcassa, dels presos i del personal, havia estat responsabilitat seva. El que havia passat allà en les últimes hores era impensable, un fracàs de tal magnitud que només era capaç de veure a través de la seva pròpia culpabilitat. En Sartoris s'havia burlat d'ella, però tenia raó. Mai podria oblidar-ho.
«No hi ha temps per l'autocompassió -va dir una veu al cap -. Has de trobar els supervivents com més aviat millor.»
Com de costum, la veu tenia raó. Es va permetre el luxe de reconèixer i enterrar aquella fosca sensació en el seu estómac. Per a la seva sorpresa, es va callar, o més aviat va explotar com una bombolla.
- Tornaré quan pugui.
- Doctora Cody? - Escombraries semblava alarmat -. On va?
-Al lloc de comandament. He de fer una anàlisi biològica de la barcassa per localitzar els possibles supervivents.
- L’acompanyaré.
- No -va dir -, has de quedar-te aquí en cas que algú més necessiti tractament. - I percebent la reticència del droide va afegir -: És una ordre, Escombraries, ho entens?
- Sí, és clar, però donades les circumstàncies em sentiria molt més còmode si simplement em permetés...
- No passarà res.
-Sí, doctora.
-Cerca supervivents -va dir, i va sortir per la porta.

***
No va haver d'anar molt lluny per adonar-se que la idea de trobar supervivents era més aviat remota.
Passava sobre els cossos i els esquivava, respirant per la boca quan l'olor es feia insuportable. Gairebé immediatament va desitjar haver permès a Escombraries acompanyar-la. La xerrameca del droide ho hauria fet tot més suportable.
Va arribar al lloc de comandament, va travessar la porta i es va preparar per al que hi pogués trobar. La tripulació del Purga no havia abandonat els seus llocs ni tan sols per morir. Els cadàvers del pilot i del copilot, dos condemnats a mort que no havia arribat a conèixer, jeien en els seus seients. Tenien la boca oberta i la carn gris verdosa començava a desenganxar-se dels ossos. Quan la Zahara es va acostar a ells, el panell de comandament de la barcassa la va detectar immediatament. Va començar a parpellejar i es va sentir una veu computeritzada que sortia d'algun altaveu ocult.
- Identificació, si us plau. - La veu s'havia sintetitzat perquè sonés com la d'una dona, seriosa però agradable, i la Zahara va intentar recordar com l'anomenaven els guàrdies. Llavors es va acordar: Tisa. Corria el rumor que en els vols més llargs havien enxampat diversos guàrdies parlant amb ella a altes hores de la nit.
- Aquí l'oficial metge en cap Zahara Cody.
-Gràcies -va dir la Tisa -. Procedint a l'anàlisi de retina. -Hi va haver una pausa, potser uns cinc segons, i va sonar un xiulet d'aprovació -. Identificació confirmada, doctora Cody. Esperant ordres.
-Fes una anàlisi biològica de la barcassa -va dir.
- Rebut. Procedint a l'anàlisi. - Es van encendre uns llums -. Anàlisi biològica finalitzada. Barcassa presó imperial Purga, últim cens de presos i personal administratiu, cinc-cents vint segons el...
- Digues-me només quants queden.
- En aquest moment el cens de formes de vida actives puja a sis.
- Sis?
- Correcte.
-Això és impossible.
- Vol que torni a calibrar les variables del sensor biològic?
La Zahara va guardar silenci i va considerar les opcions.
- Quines són aquestes variables?
- La lectura positiva de formes de vida es basa en interpretacions algorítmiques de les ones cerebrals, la temperatura corporal, el moviment i el ritme cardíac.
- I què hi ha de les espècies alienígenes de qui la temperatura corporal o pols no encaixen amb aquests paràmetres? -Va preguntar la Zahara -. No apareixerien en l'anàlisi, oi?
- Negatiu. Els paràmetres del sensor es calibren constantment per incorporar els trets fisiològics de cada membre de la població reclusa. De fet, els estàndards actuals reflecteixen de forma exacta el cens de formes de vida amb un marge del zero coma zero, zero, un per cent de...
- On són? -Va preguntar la Zahara -. Els sis.
L’holopantalla de la Tisa es va il·luminar per traçar un diagrama transparent i tridimensional de la barcassa. Semblava molt més neta en miniatura, delineada amb traços fins i perfectes, el somni de qualsevol dibuixant amant de la geometria. El lloc de comandament ocupava el nivell superior. En un dels extrems, elevant-se com un periscopi, es trobava el pou retràctil d'acoblament que seguia connectant-se al destructor. A l'altra punta del lloc de comandament, una ampla passarel·la conduïa al nivell administratiu inferior, flanquejat a babord i estribord per les càpsules de salvament de la barcassa. El menjador, la infermeria i les dependències dels guàrdies ocupaven l'extrem més apartat del mateix nivell, i sota es trobaven sis estrats individuals que conformaven el complex de presos comuns. La Zahara sabia que si baixava més es trobaria amb una sèrie d'escotilles bisellades que conduïen a innombrables subnivells, incloent les cel·les d'aïllament més profundes.
Va localitzar les sis llums intermitents distribuïdes pel conjunt de la nau.
- El cens de formes de vida actual -va informar la Tisa - indica una lectura activa en el lloc de comandament, una al nivell administratiu, dos a la zona de presos comuns, mòdul de detenció un, i dos en aïllament.
Aïllament. Ni tan sols ho havia pensat fins aquell moment. Reservat als presos més perillosos de la barcassa, un refugi per maníacs i perills potencials, era l'únic lloc on la malaltia no havia tingut l'oportunitat d’estendre’s. La qüestió era si hauria d’arriscar-se a anar-hi a sota sola. Òbviament hi havia armes de sobres per tot arreu, però no li entusiasmava la idea d'alliberar dos dels pitjors presos de l'alcaid Kloth per després disparar-los quan l’ataquessin.
Així i tot, quina opció li quedava?
- Posa-me'n amb la infermeria.
- Rebut -va dir la Tisa, i el monitor que es trobava sobre l'holograma es va il·luminar per mostrar el centre mèdic.
En una cantonada de la pantalla la Zahara va veure a Escombraries caminant d'un llit a un altre, retirant els monitors a l'últim mort, extraient degotadors i respiradors. Parlava amb si mateix en veu molt baixa, gairebé inaudible. Potser repassés les dades del diagnòstic, però de sobte veure’l d'aquella manera li va resultar inexplicablement trist.
- Escombraries.
El 2-1B es va parar i va mirar la pantalla.
- Ah, hola, doctora Cody. Ha anat bé l'anàlisi?
No estava segura de com respondre a allò.
- Vaig a baixar a la zona d'aïllament. Pots reunir-te amb mi allà?
- Sí, és clar. - Va fer una pausa -. Doctora Cody?
- Sí?
- Quantes formes de vida queden?
- Sis.
- Sis -va repetir el droide en un to sense matisos -. Ah. Entenc. - Durant un moment va observar la infermeria plena de cossos. Tots els pacients havien mort en la seva guàrdia, malgrat tots els esforços que havien fet. Va tornar la vista a la pantalla -. Bé, suposo que ens veurem allà.
- Fins ara -va dir, i va tallar la comunicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada