dimarts, 15 de juliol del 2014

Tempesta de foc (I)



Tempesta de foc
 

Kevin J. Anderson





I

El món d'Ossus havia estat en un altre temps el centre de l'aprenentatge Jedi, una grandiosa biblioteca que contenia el coneixement de la Força i la història d'un miler de generacions de defensors de l'Antiga República. Pergamins i plaques de dades contenien les seves llegendes i cançons, els seus triomfs i tragèdies. Ossus havia estat cobert de fonts i estàtues, bells pavellons de teles brodades, aflautades columnes de pedra lletosa, patis amb mosaics de rajoles de diferents formes i mides, campanes de vent de vidre i or...
Ara, però, era simplement una tomba, una cicatriu fosca i cremada, amb la seva glòria assolada amb ferotge violència.
La Tionne va baixar la rampa de la seva nau, el Cercador de Saviesa - una nau obsoleta i extravagant, gairebé tan vella com les pròpies ruïnes - i va romandre immòbil mentre absorbia els ecos dels records que l'envoltaven. Va obrir de bat a bat els seus ulls color mareperla, i el seu cabell platejat va surar en el feble vent. Va deixar que la seva imaginació vagaregés amb històries que podrien haver estat contades per fantasmes, balades èpiques que els Jedi haurien cantat... el seu Ossus no hagués estat incinerat quan van explotar deu estrelles del Corrent Cron quatre mil anys enrere, durant l'apogeu de la Guerra Sith.
Sobre el seu cap, omplint el cel com una taca brillant, estava el gas incandescent del Corrent Cron, convertit ara en una pira funerària per aquest altre temps magnífic centre d'informació.
Aventurant-se a allunyar-se de la seva nau, la Tionne va veure masses vidrioses endurides al voltant de les restes de gegantines estàtues i columnes enderrocades per la violenta ona de xoc que havia colpejat aquest món. El seu cabell platejat surava al voltant del seu delicat rostre amb el feble vent. Podia olorar les seqüeles ardents que encara s'aferraven com ombres a la brisa.
Mentre caminava, les pedres trencades i les runes cruixien sota els seus petits peus. El panorama l’aclaparava i la magnitud de la pèrdua va fer sortir una llàgrima dels seus ulls platejats com el mercuri. Va seguir avançant feixugament, sense saber per on començar.
Unes quantes veloces criatures amb aspecte de llangardaix es van afanyar a trobar refugi. Així que Ossus no estava completament mort. Sovint, les petites formes de vida aconsegueixen sobreviure, sense importar com de gran que sigui la devastació. Havien passat quatre mil·lennis, i els nivells de radiació havien baixat per sota de nivells que resultaven letals a l'acte, tot i que la Tionne encara podria emmalaltir si romania allà per molt temps. Certament no podria romandre el temps suficient per descobrir tots els secrets ocults a la runa.
Els seus ulls brillants van escanejar les ruïnes, i va caminar cap a on dues columnes sostenien un ornamentat arc reforçat que miraculosament havia sobreviscut a l'holocaust. Es va preguntar quantes respostes perdudes fa tant de temps estarien enterrades allà, quanta informació sobre la història dels Jedi podria trobar sota les pedres trencades. Aprendre-ho tot sobre els grans Cavallers Jedi era la tasca que havia dirigit tota la vida la Tionne, i Ossus era un gegantí cofre del tresor.
L'Imperi mirava amb mals ulls el fet de recordar les llegendes Jedi, idolatrar els grans defensors de l'Antiga República... mantenir viva la flama. Abans que ella naixés, els Jedi havien estat massacrats, pràcticament escombrats de la faç de la galàxia. La Tionne havia viscut en un món imperial poc important, Rindao, una estació d'entrenament i lloc avançat prop de la Vora Exterior. Encara que el seu poble no donava suport a l'Imperi, no havien ofert resistència quan les tropes d'assalt van arribar per a conquistar-lo, i per tant la seva civilització no havia estat castigada.
En la seva poc interessant infància, la Tionne havia buscat refugi en les antigues històries. La seva vella àvia tenia un arcaic instrument de corda de dues cases, i li havia cantat llegendes dels Jedi, històries heroiques sobre Nomi Sunrider, la seva filla Vima, i altres campions de la Força que havien lluitat i potser perit durant la Gran Guerra Sith.
Però una nit el comandant imperial va descobrir l'anciana explicant aquestes històries. Les tropes d'assalt s'havien endut a l'àvia de la Tionne a ròssec fins a la plaça del poble i la van executar amb els seus rifles blàster, acabant amb ella per donar a entendre que els dies antics van ser més heroics que l'actual glòria imperial.
La jove Tionne va quedar devastada. Abans que les tropes d'assalt poguessin saquejar la casa de la seva àvia, es va colar per una finestra del darrere i es va emportar l'instrument musical de corda, l'únic record que volia.
En silenci, mentre vagava per les rutes espacials en la seva recerca, la Tionne va ensenyar als seus dits els misteris de les cordes, desplegant la seva veu amb les cançons secretes que l'anciana havia tocat per a ella. Ara, però, l'Emperador estava mort, i el seu Nou Ordre havia caigut feia més de sis anys. Sense l'Imperi i les seves restriccions repressives, la Tionne s'havia deixat absorbir per la cerca del coneixement i la tradició Jedi.
La Nova República havia ocupat Coruscant, i la Tionne acabava de conèixer la meravellosa notícia que Luke Skywalker - potser l'únic Cavaller Jedi que quedava - havia pres sobre les seves espatlles la tasca de tornar a entrenar els Jedi, de crear una nova germanor de protectors.
Inclinant-se sobre les runes calcinades, la Tionne apartà un munt de rajoles soltes i va trobar en les ombres sota elles una petita estàtua del que una vegada va haver d'haver estat un Mestre Jedi. La figura era un alienígena d'escassa alçada i poc imponent amb un cap arrodonit i inclinat i les dents exposades. Es va preguntar si podria haver estat el reconegut erudit, el Mestre Jedi Odan-Urr, que havia lluitat fins i tot abans, a la Gran Guerra hiperespacial contra l'Imperi Sith original, i va viure durant un miler d'anys després d'això com a guardià de la biblioteca d’Ossus.
Somrient, sentint el seu cor omplint-se d'orgull, la Tionne acaricià acuradament la petita estàtua i va veure les capes carbonitzades i vidrioses on la calor d'una estrella explotant havia cremat la seva superfície. Va agafar la figura, sorpresa d'estar tocant realment un fragment de la història Jedi.
Sens dubte, si passava la resta de la seva vida pentinant les ruïnes d'Ossus, la Tionne podria descobrir més pistes, més informació, més trossets vitals d'història. L'Imperi havia declarat Ossus com a zona prohibida, temorós que altres cercadors poguessin descobrir massa coneixement dels Jedi, però ara, potser, la Nova República podria dedicar el seu temps a una autèntica excavació, amb equips de científics i historiadors que volguessin recrear l’edat daurada dels Cavallers Jedi.
La Tionne va tornar cap a la seva nau malmesa i baquetejada. Havia trobat l'estàtua d’Odan-Urr; això hauria de ser suficient per ara. Però continuaria la seva recerca fins que sabés tot el que es pogués saber sobre els Cavallers Jedi.

***

Yavin IV era una lluna maragda orbitant un immens gegant de gas de color pastís... el lloc d'una de les batalles més importants de la galàxia, la llar d'una antiga base rebel. Aviat, es convertiria en un centre d'entrenament per als nous Jedi.
Mentre s'obria camí per l’enredat fullatge, Luke Skywalker va pensar que la crua tenacitat de la jungla primigènia anava a mostrar-se com un rival més dur que el propi Imperi. Al seu costat, l’R2D2 seguia el camí que en Luke escollia, fent cruixir les seves rodes tractores sobre la mala herba.
Finalment, en Luke es va aturar davant les ruïnes del Gran Temple Massassi, amb els seus graons de pedra assolats pel temps i les forces de la natura... així com pel bombardeig imperial després de la destrucció de la primera Estrella de la Mort. Si aquesta lluna havia estat prou bona per allotjar la princesa Leia i els seus lluitadors per la llibertat, va pensar, seria prou bona per a un lloc d'aprenentatge Jedi.
En Luke ja havia trobat dos candidats en la seva recerca de Jedi, i li havien acompanyat fins a Yavin IV. Streen, l'excèntric vell ermità que havia viscut a Bespin, era un miner de gas que buscava valuosos jaciments de gas tibanna al cel. L’Streen tenia afinitat amb els vents, una habilitat per sentir quan anava a tenir lloc una tempesta. En Luke l’havia sondejat i havia trobat un inexplorat potencial per utilitzar la força; l’Streen seria un candidat Jedi ideal, encara que l'ancià havia estat reticent a abandonar la seva tranquil·la i agradable vida. Després d'arribar a la lluna boscosa deshabitada, semblava molt més content de poder trobar solitud de nou.
L'altre nou estudiant d’en Luke, Gantoris, tenia un cabell negre descuidat i una barba que accentuaven els seus fogosos ulls i el seu temperament ombrívol. La seva personalitat havia estat forjada per la seva vida a l'infernal món colònia d’Eol Sha, on una propera lluna causava caòtiques marees, agitació sísmica i erupcions volcàniques. Amb els seus ressons de la Força sense entrenar, en Gantoris havia experimentat malsons sobre un poderós home fosc que pretenia fer-li baixar un camí de destrucció. Gantoris havia pensat que en Luke encaixava amb aquesta premonició i havia intentat matar-lo. Però en Luke va sobreviure. Eventualment, Gantoris es va unir al Mestre Jedi per ser entrenat en la Força.
Aclarir l'aclaparadora jungla i reparar les inestables ruïnes del temple semblaven tasques inabastables. En Luke va somriure quan el pensament va arribar a la seva ment. Yoda probablement ho hauria fet ell sol i sense ajuda. Luke i dos estudiants disposats a treballar dur sens dubte podrien aconseguir-ho.
Els tres homes van començar el dur treball d'arrencar mala herba. En Luke va encendre el seu sabre de llum i va començar a tallar els arbustos mentre en Gantoris i l’Streen buidaven roques caigudes i netejaven el fang. L’R2 va ajudar on va poder, estenent la seva petita serra de tall i atacant fibroses enfiladisses.
- Quina feina tan glamurosa per un Cavaller Jedi - va murmurar en Gantoris, llançant a un costat un polsegós carregament de pedres -. Podria haver obtingut una ocupació millor com a treballador de manteniment.
- No ets un Cavaller Jedi -va dir l’Streen -. Ets només un estudiant Jedi.
En Luke va apilar la mala herba arrencada en una clariana fora de la piràmide principal, mentre l’R2 brunzia al seu costat, estirant d’un carretó ple amb altres restes del bosc. Enmig de la clariana, en Luke va usar el seu encenedor per calar foc al munt de fullatge. El munt de branques apilades i en flames li va recordar la pira funerària del seu pare a Endor, on Luke havia fet cremar el seu aterridor uniforme negre.
Durant mesos, havia estat mantenint ocupat amb les tasques més insignificants d'establir la seva acadèmia Jedi... perquè li torbava massa ocupar-se dels assumptes majors. En Luke Skywalker no sabia com entrenar Cavallers Jedi, no havia tingut prou coneixement sobre els antics guerrers, què havien estudiat, qui havien estat. L’Obi-Wan Kenobi i en Yoda havien començat el seu entrenament, però aquest havia estat truncat tràgicament. En Luke havia de descobrir ara el seu propi camí, i també havia de trobar més estudiants.
Sí que tenia l’holocrò Jedi, que la Leia havia arrabassat un any abans a l'Emperador ressuscitat, i tenia la biblioteca del Chuunthor, la nau Jedi estelada que havia trobat a les terres salvatges de Dathomir. N’hi hauria prou. En Luke havia jurat treballar tan dur com pogués, obtenir coneixement amb cada oportunitat que tingués per poder millorar el seu propi entrenament.
Els Cavallers Jedi renaixerien, però seria una llarga i dura lluita.

________________________________________
1 Nota de l'Autor: Aquesta història té lloc entre les meves novel·les “La recerca del Jedi” i “L'aprenent de la Força Fosca”. Descriu la primera trobada entre en Luke Skywalker i la historiadora / trobadora Jedi Tionne, que es convertirà en una de les seves més importants aprenents. El rerefons de l'Estació Exis també enllaça amb la meva sèrie de còmics dels Relats Jedi, “La redempció de l’Ulic”, i amb la tercera novel·la dels Jedi Junior de la Rebecca Moesta, “La fulla d’en Kenobi”. Per descomptat, espero que també funcioni per separat com a història independent.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada