dijous, 17 de juliol del 2014

Tempesta de foc (III)

Anterior



III

Petita i eixuta, la Tionne va córrer a pas lleuger pels passatges metàl·lics. Va recórrer precipitadament els passadissos que es corbaven, desapareixent en la distància sota la intermitent llum de panells lluminosos que funcionaven intermitentment. Alguns dels components electrònics havien estat arrencats, saquejats per gent com en Fonterrat. Es va ajupir per evitar una placa que penjava del sostre i va envoltar la mola d'un droide obrer trencat i de model antic.
L'aire feia una olor agra, vella, polsegosa. El silenci pesava com una mortalla, interrompuda només per distants cops i gemecs metàl·lics conforme l'estació tremolava davant els ferotges atacs de Teedio. Un xiuxiueig de fons com estàtica crepitava contra algunes de les plaques del mur exterior, la pluja de partícules d'alta energia vessant per la tempesta solar.
Va seguir explorant. Moltes càmeres estaven bloquejades per sistemes de seguretat congelats o per piles de runa. Diversos dels mòduls habitacionals segellats per a éssers que no respiraven aire havien sortit disparats cap a l'espai, deixant només portes espacials segellades i els connectors arrencats dels llocs on havien estat llançats. La Tionne sabia que tots aquests mòduls havien estat afegits, un a un, durant el creixement de l'estació; va suposar que algun dels mòduls més valuosos podrien haver estat robats sencers del conjunt de l'Estació Exis.
Els passadissos semblaven conduir cap a una zona central, i va seguir els seus pressentiments, absorbint detalls amb els seus ulls ansiosos. Finalment, va arribar a un espaiós passeig i es va aturar atònita mentre els seus últims passos ressonaven diverses vegades a la cambra tancada.
La cúpula del sostre brillava amb finestrals de transpariacer triangulars i amb forma de diamant que il·luminaven l'àmplia zona oberta amb espurnes de colors. Parpelleigs de llum elèctrica crepitaven des de l'estrella flamejant, clapejant les plaques de coberta. En els murs hi havia gravats descolorits emblemes i glifs familiars juntament amb altres símbols antics. L'ampli espai tancat semblava una catedral, un lloc de trobada... possiblement el lloc d'una gran convocació.
La Tionne va reconèixer immediatament els nínxols incrustats, recipients per gruixudes plaques de memòria cristal·lines, un antic dispositiu d'emmagatzematge d'informació. Per desgràcia, actualment poca gent podia llegir dades d'una tecnologia tan antiga, de manera que els carronyers no s'havien molestat a recollir les plaques. Deixant-les per a ella!
La Tionne va estudiar els arxius d’Exis amb absolut plaer. Va agafar una placa per una, estudiant els resums gravats, antics discursos, la filosofia dels antics Cavallers Jedi, reminiscències de mestres moribunds que havien viscut durant centenars i centenars d'anys. Va sentir que es quedava sense alè, i les seves mans van tremolar. Una fortuna en coneixement! Havia estat buscant tota la vida un tresor com aquest.
Però llavors l'Estació Exis va retrunyir sota ella, amb les plaques de la coberta gemegant mentre el furiós sol continuava colpejant amb intenses flamarades, causant danys letals. La Tionne va poder sentir com l'estació amb prou feines podia mantenir-se d'una peça. Havia de prendre aquestes plaques cristal·lines, tantes com podria carregar amb ella, i afanyar-se a tornar a la seva nau. Romandria fins a l'últim moment, però havia de rescatar tant com pogués. No podia permetre que tot això fos destruït.
Va recollir placa rere placa, subjectant les gruixudes làmines de vidre sota els seus braços, desitjant haver portat quelcom més eficient per transportar-les. Tenia la gola seca, i respirava frenèticament mentre treballava.
No obstant això, la Tionne es va aturar en sec quan va prendre una de les plaques i va veure per les marques que contenia un enregistrament del mateix discurs donat per la Nomi Sunrider a la gran convocació Cavallers Jedi.
La Tionne va sentir que se li entumien els dits al moment d’agafar la placa. La pròpia Nomi Sunrider! Sostenia a les mans les autèntiques paraules, les imatges! Podia sentir com la llegendària heroïna Jedi es movia, parlava i gesticulava. El cor se li va inflar al pit.
Llavors va sentir, tant com sentir, que algú s'acostava, i es va girar just a temps per veure un home acompanyat d'un droide astromecànic. El va reconèixer a l'instant, de totes les imatges que havia vist, Luke Skywalker, heroi de la Rebel·lió. Finalment havia vingut fins aquí. Fonterrat li havia fet arribar el seu missatge després de tot!
- Qui ets? Què estàs fent aquí? -Va dir en Luke -. No saps que això és perillós? Aquesta estació s'està fent trossos.
No obstant això, abans de poder respondre una explosió va arrasar l'Estació Exis, ressonant com un gong pel nucli. L'ona de xoc va sacsejar l'estació, fent que la Tionne perdés l'equilibri i caigués. Les plaques de dades van caure al seu voltant. Un dels cristalls es va fer miques, però els altres van romandre intactes. El droide astromecànic va llançar un xiscle mecànic mentre rodava per les plaques de coberta. La Tionne estava completament admirada veient com l’Skywalker aconseguia mantenir l'equilibri, usant habilitats Jedi per romandre dempeus.
- R2, troba un terminal de dades! -Va cridar -. Connecta't i esbrina què ha estat això, quin abast tenen els danys. - Va córrer cap a la Tionne i es va ajupir -. Estàs bé? Què estàs fent aquí?
Ella estava a quatre grapes per terra tractant de recuperar les plaques de dades que havia tingut en els seus braços.
- Sóc la Tionne. Et vaig enviar un missatge perquè vinguessis aquí. Vaig pensar... - Va panteixar, intentant recuperar l'alè mentre estrenyia les plaques de dades contra el seu pit -. Vaig pensar que, ja que estàs entrenant Jedi, voldries venir aquí i descobrir la història Jedi.
- Però tota aquesta estació s'està enfonsant -va dir Luke -. Serà millor que sortim tan aviat com puguem.
- Llavors ajudeu-me a dur algunes d'aquestes plaques. - La Tionne li va lliurar diverses de la seva pila, i després va prendre més de l'arxiu. Va mirar amb tristesa la placa de dades destrossada a terra, i llavors va agafar amb més força les altres. Almenys havia salvat el discurs de la Nomi Sunrider.
L’R2 va ulular llastimosament des de l'estació del mur tractant d'adaptar els seus circuits a l'arcaica electrònica de l'Estació Exis. Sobre els seus caps, el sostre vibrava, com si estigués aconseguint mantenir amb prou feines la seva integritat davant les calcinants flamarades. En Luke es va inclinar al costat del petit droide i va veure la lectura.
- Suposo que la nau de la badia d'atracada és teva -va dir per sobre de la seva espatlla.
- Sí -va respondre la Tionne -. La vaig anomenar Cercador de Saviesa.
-Bé, doncs ara no anirà enlloc... ni tampoc la meva ala-X. Un dels motors estabilitzadors esclatà amb la tempesta de foc, i l'explosió es va emportar els circuits de la porta. Les nostres naus estan atrapades, i atès que aquesta secció està actualment sota la radiació solar total, ni tan sols podem anar-hi per començar les reparacions. Hem d'esperar fins que l'Estació Exis roti fins a deixar de nou a l'ombra la badia d'atracada.
La Tionne va tractar de calmar-se quan l'adrenalina de la por accelerà els seus sentits, fent que tots els colors fossin més brillants i el metall ressorgís. Va escoltar el so gemegós d'una de les plaques del casc.
- Si l'estació aguanta fins llavors -va dir.
En Luke va començar a dir alguna cosa, i llavors el sostre va emetre un estrany cruixit. Va mirar cap amunt, amb els ulls espurnejants. Amb un espetec xiuxiuejant, un dels panells triangulars de transpariacer acolorit va saltar del seu marc després de milers d'anys de tensions.
A la descompressió explosiva, la Tionne va sentir que les seves orelles cremaven. El seu cabell platejat va surar sobre el seu cap deixant-se portar per l'aire mil·lenari que abandonava l'estació per la petita obertura.
- Ràpid! - Va dir en Luke. La va agafar del braç i deixant caure accidentalment diverses de les plaques de dades -. Hem de segellar-nos en algun lloc darrere d'una mampara.
L’R2D2 va deixar anar un xiulet i va donar mitja volta sobre les rodes. En Luke va indicar a la Tionne que li seguís per on ell havia vingut, un passadís que ella no havia explorat. Ell es va posar immediatament al comandament, però no semblava saber exactament cap a on anava. Mentre l'aire fugitiu rugia rere d'ella, va córrer darrere d'ell, abraçada a les precioses plaques de vidre, desitjant poder tornar enrere i recollir un altre grapat, però el sobtat canvi en els punts de tensió de l'Estació Exis havia doblegat i trencat una altra de les finestres de transpariacer. Aviat, tota aquesta càmera quedaria inhabitable, exposada a l'espai.
Va córrer darrere del Mestre Jedi, amb els seus petits peus lliscant per les plaques de coberta. Van girar cap a un altre passatge lateral on el corredor es corbava des de la biblioteca principal i el museu Jedi cap als mòduls habitacionals externs. En Luke es va aturar en sec davant una resclosa doble segellada que mostrava diverses marques brillants. La Tionne va creure reconèixer l'escriptura, el llenguatge de l'Antiga República, una antiga inscripció Jedi.
L’R2D2 es va aturar en la intersecció d'un passadís i trinà per a si mateix mentre estenia el seu connector de dades i accedia a un altre panell de control a la paret.
En Luke Skywalker va ignorar el droide i va córrer cap a la porta doble.
- Si aquest mecanisme encara funciona -va dir -, podem segellar-nos dins, allà on sigui. -Els seus dits van voletejar pels botons com si sabés instintivament com manejar l'antiga maquinària.
No obstant això, la Tionne va sentir un sobtat calfred mentre s'esforçava a traduir l'antiga inscripció. Deixant a terra la seva càrrega d'objectes, es va llançar cap endavant, cridant “No!” Just quan en Luke aconseguia obrir la resclosa.
Tentacles amb forma d'urpa d'una boira verda groguenca a alta pressió van sorgir de l'escletxa quan la porta es va obrir grinyolant. En Luke va retrocedir trontollant, tossint, incapaç de respirar.
La Tionne es va apartar del seu camí i es va llançar cap al panell de control, colpejant botons. No tenia ni idea de com manejar el sistema, però necessitava tancar i segellar la porta de nou. El gas verinós continuava escapant. Va contenir la respiració, però li cremaven els ulls, enterbolint la seva visió. Les llàgrimes van tremolar en els seus iris de color mareperla, però la Tionne va seguir manipulant el sistema. Finalment, amb un grinyol d'engranatges mal engreixats, la porta va tornar a tancar donant un cop sec.
En Luke va trontollar contra la paret i es va ensorrar a terra, tossint, tractant de recuperar l'alè i desprendre’s dels gasos que havia inhalat.
L’R2D2 va grallar triomfant, emetent xiulets i fent emissions amb les seves llums. En la intersecció del passadís, un altre joc de mampares van baixar des del sostre, tancant el passadís a la descompressió de l'altre costat. La Tionne i en Luke estaven ara fora de perill de les finestres trencades de la biblioteca, i els propis sistemes de recirculació d'aire de l'estació ràpidament van drenar el gas verinós que en Luke Skywalker havia deixat entrar sense voler als passadissos.
En Luke va usar totes les seves forces restants per recuperar l'alè. Va mirar cap on es trobava l’R2, tentinejant victoriós.
-Gràcies, R2. Has pensat més ràpid que jo.
La Tionne va mirar enfadada al Luke.
- Aquest era un dels mòduls habitacionals per respiradors de clor! Gas verinós a alta pressió. Si haguéssim entrat aquí, tots dos hauríem mort a l'instant -va dir, movent el cap -. Ets un Mestre Jedi, no saps llegir l'escriptura de l'Antiga República?
En Luke va inclinar el cap, avergonyit.
- Encara no he acabat aquests estudis. - Va respirar profundament i es va controlar per evitar tossir de nou -. De fet, encara no he trobat un mestre que pogués ensenyar-me’n.
Llavors la Tionne va escoltar el ressonant gemec d'unes alarmes. Llums de color ambre van parpellejar en la doble resclosa. Amb un explosiu rugit, el mòdul habitacional per a respiradors de clor es va alliberar dels seus agafadors i va sortir acomiadat allunyant-se de l'Estació Exis, ejectat en un alliberament d'emergència.
- Sembla que vaig fer alguna cosa més que tancar la porta de nou -va dir -. He desenganxat el mòdul complet de l'estació. - La Tionne va parpellejar sorpresa -. Havia d'estar preparat per endavant per a la separació. Jo simplement vaig donar els últims passos.
El gran mòdul habitacional es va allunyar pesadament, distanciant-se de l’anell principal directament cap al sol ardent... i a la seva perdició. La Tionne va poder sentir com l'estació s'estremia, s'inclinava sobre el seu eix, i començava a girar allunyant-se de Teedio i les seves flames.
- Crec que has ajudat -va dir en Luke, posant-se dret, amb una brillantor en els seus ulls -. Física simple. Quan vas llançar aquest gran mòdul, aquest va exercir una empenta contra l'estació, enviant-nos en l'altra direcció. Potser ens hagis aconseguit una mica més de temps.
- No gaire més -va dir la Tionne. Mantenia les plaques històriques al seu costat, preguntant-se si aconseguiria sortir d'allà amb vida per poder veure-les, veure íntegrament el discurs que va fer la Nomi Sunrider, i contribuir al coneixement de la més preuada història de la Nova República.
En Luke Skywalker es va aixecar amb una estranya brillantor en els seus ulls.
-El que has fet m'ha donat una idea -va dir -. Anem al node de control central. Potser l'Estació Exis encara estigui prou funcional per al que necessitem fer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada