dijous, 15 de gener del 2015

Estrella de Cristall (i XIII)

Anterior



Capítol 13

La Jaina estava asseguda sobre l'espatlla d’en Chewbacca amb en Jacen al seu costat. Chewie mantenia al petit Ànakin enganxat al seu pit amb un braç, i va usar la seva mà lliure per agafar a un Guardià pel coll i sacsejar-lo salvatgement. El Guardià va aferrar la seva espasa de llum, però la Jaina no tenia cap por de l'arma. Sabia que l'espasa de llum esclataria quan el Guardià intentés activar-la. El Guardià ho va intentar i l'espasa de llum va quedar embolicada en espurnes i li va cremar la mà, i després va esclatar i va escampar els fragments dels seus components per terra. La Jaina es va alegrar.
En Chewbacca va tornar a sacsejar-lo.
- Em rendeixo! -Va cridar el Guardià-. Pareu, si us plau... -En Chewbacca el va tornar a sacsejar i el va deixar anar.
El Guardià es va fer un cabdell a terra.
Tots els nens corrien d'un costat a un altre cridant i udolant, agafant-se a les cames dels Guardians o mossegant-los, posant-los la traveta i fugint abans que poguessin reaccionar. La Lusa i el wyrwulf del senyor Camarlenc actuaven en equip, i s'estaven divertint enormement amb ells. La Lusa es llançava a la càrrega i girava cua per tirar-los guitzes, mentre el wyrwulf s’ajupia darrere dels genolls del Guardià. El Guardià retrocedia i queia sobre del wyrwulf. La Lusa reia, el wyrwulf deixava anar un udol i els dos s'allunyaven corrent.
Si el Guardià no retrocedia, la Lusa s'encarregava de tirar-lo a terra amb els seus cascos. De vegades tirava guitzes fins i tot quan no era realment necessari que ho fes.
Els Guardians havien portat uns quants convidats a un racó de l'auditori. La Jaina no sabia per què estaven intentant impedir que els convidats sortissin de l'edifici. Potser l’Hethrir volia utilitzar-los per alimentar el monstre daurat. Molts convidats havien escapat, deixant als nens a l'auditori.
Els Guardians podrien haver escapat si haguessin permès que els convidats fugissin, i fins i tot podrien haver vençut ja que el seu nombre era molt superior al dels amics de la Jaina. Però no podien utilitzar les seves espases de llum i no tenien a l’Hethrir perquè els digués el que havien de fer, i això feia que estiguessin perduts.
En Chewbacca va agafar a un altre Guardià, el va sacsejar i va deixar que caigués a terra. El Guardià va intentar aixecar-se i en Chewie va tornar a agafar-lo, el va sacsejar i va estendre el braç fins que el Guardià va quedar suspès a un parell de metres d'altura abans de deixar-lo anar. El Guardià va caure a terra i es va quedar immòbil.
La dona que havia baixat pel pendent amb el seu pare i l'oncle Luke va deixar que uns quants Guardians es llancessin sobre ella, i després es va ajupir àgilment i va esquivar el seu atac. Els Guardians van xocar uns amb els altres, i la dona va agafar els seus braços, els va recargolar i va fer que els Guardians caiguessin a terra. Després els va estripar les mànigues fins als colzes i els va lligar els braços a l'esquena, i després va estripar els camals dels seus pantalons fins a mitja cama i va usar els trossos de tela per lligar-los els genolls.
En Chewbacca i l'amiga del seu pare van avançar cap als dos últims Guardians que quedaven drets. Els Guardians van enarborar les empunyadures de les seves inservibles espases de llum.
La Jaina es va alegrar que els Guardians no poguessin utilitzar les seves espases de llum en aquell lloc tan estrany, però també ho lamentava perquè això volia dir que ella no podia fer res per ajudar en la baralla.
«Tant de bo tingués quatre potes i peülles com la Lusa! -Va pensar-. O uns ullals enormes com el wyrwulf del senyor Camarlenc...»
Els dos últims Guardians van deixar anar les seves espases de llum i van caure de genolls.
L'amiga del seu pare es va inclinar per lligar-los. La Jaina es va deixar relliscar per l'esquena d’en Chewbacca agafant-se al seu pelatge fins a arribar a terra, i va córrer cap a la Lusa i la va abraçar. La Lusa es va inclinar i va abraçar a la Jaina, i va fregar la coroneta de la Jaina amb el seu front i les seves banyes. Les banyes de la Lusa ja s'havien obert pas a través del vellut. En comptes de ser unes suaus protuberàncies recobertes de pèls vermells, les noves banyes de la Lusa eren transparents i tan durs com el diamant, i la Jaina va sentir la llisa frescor del petit solc que corria en espiral al llarg d'ells.
-Gràcies, Jaina -va murmurar la Lusa-. Gràcies, gràcies... La Jaina es va posar a plorar.
Uns quants convidats estaven intentant escapar sigil·losament del racó en el qual havien estat retinguts pels Guardians. En Chewbacca va grunyir, i els convidats es van afanyar a quedar-se quiets.
Però el rugit d’en Chewbacca no va espantar gens ni mica als nens, i tots es van apilotar al seu voltant. La Jaina va veure que l'amiga del seu pare també hi era.
- Te'n recordes de mi? -Li va preguntar al Chewbacca-. He canviat, però sóc la Xaverri.
El wookiee va deixar escapar un esbufec ​​de sorpresa, i després va posar suaument una de les seves enormes mans sobre la seva espatlla. La Xaverri li va donar uns copets al canell.
-Pare... –Va ploriquejar l’Ànakin-. Torna, pare!
Tots es van tornar cap a l'esfera d'or fos. L’Ànakin va estendre les mans cap a la superfície resplendent.
No hi havia ni rastre dels seus pares ni de l'oncle Luke.
- Hem de rescatar-los! -Va cridar la Jaina.
Va arrencar a córrer cap a l'esfera daurada. La Lusa es va afanyar a seguir-la. En Chewbacca va llançar un rugit de preocupació. Va córrer darrere de la Jaina i la va agafar en braços. La Jaina es va debatre, però en Chewbacca la va abraçar i la Jaina va enganxar la cara al seu aspre pelatge i es va posar a plorar.
- Què farem, Chewie?
El wookiee es va tornar cap a l'estrada i va rugir.
- Papà! Mamà! -Va tornar a cridar l’Ànakin.
-Oncle Luke! -Van cridar la Jaina i en Jacen-. Mamà! Papà!
- Solo! -Va cridar la Xaverri.
La Lusa es va unir als seus crits, i el wyrwulf va tornar a udolar. Els altres nens es van anar acostant, es van asseure als peus d’en Chewbacca i també van començar a cridar.

En Tigris contemplava a l’Hethrir amb els ulls plens de perplexitat i confusió.
El meu pare...?
-És una traïdora i una mentidera -va dir l’Hethrir -Què esperes d'algú que és capaç de faltar al seu jurament a l'Imperi i als que va fer davant Lord Vader... i davant meu?
-I què hi ha del que tu em vas jurar? -Va preguntar la Rillao amb tristesa.
-Perdut qualsevol dret a...
En Tigris va comprendre que la seva mare estava dient la veritat. L’Hethrir havia estat sorprès en flagrant delicte de mentida. En Tigris mai l'havia vist titubejar i quedar-se sense paraules.
- Tant et vaig decebre que no vas poder reconèixer al nostre fill? -Va preguntar la Rillao.
-El nostre fill no mereixia que el reconegués -va replicar l’Hethrir, i en la seva veu només hi havia menyspreu -. Mai no podrà heretar el meu llegat. És un nen normal i corrent.
El rostre d’en Tigris estava cremant d'humiliació.
L’Hethrir va donar l'esquena a la Rillao i al Tigris, i va saltar a l'estrada.
- Ha arribat el moment, Waru! Ja tens als Skywalker... Compleix la promesa que em vas fer! Fes-me omnipotent!
En Tigris va intentar seguir-lo, però la Rillao el va envoltar amb els seus braços i el va detenir.
- Deixa’m anar!
- No mereix la teva lleialtat! No mereix que donis la teva vida per ell!

En Han estava fent esforços desesperats perquè la mà de la Leia no se li esmunyís entre els dits, i seguia nedant frenèticament per escapar del remolí.
- Nada! -Va cridar-. Si us plau, Leia... T’estimo! Nada!
Però la Leia ja havia estat capturada per les promeses d’en Waru i per la fascinació d’en Luke.
Els dits de la seva dona van relliscar entre els seus. La seva bella cabellera va onejar al seu voltant ocultant-la com una capa, i la Leia va començar a baixar cap a la claredat daurada.
- Leia!
En Han es va llançar darrere d'ella, i va anar baixant cap a la gèlida foscor.
La Leia flotava en la cançó de sirena de les promeses d’en Waru. La melodia va fer que oblidés la veu que cridava el seu nom darrere d'ella. Va seguir al Luke cap...
- Mare, pare, oncle Luke!
La Leia va titubejar. El remolí va tirar d'ella, impulsant-la cap avall en una veloç trajectòria espiral. La Leia va intentar recordar què significaven aquelles paraules, i va començar a moure’s més a poc a poc. Va donar unes quantes braçades vacil·lants mentre les promeses que Waru li enviava sense necessitat de parlar seguien estirant-la.
-Mamà! Torna, mama!
La Leia es va acordar de la veu d’en Jacen, i va recordar l'alegria que havia sentit quan el nen li petonejava la galta, i la sorpresa i el delit que havia experimentat a mesura que ell i la Jaina creixien, canviaven i aprenien coses noves.
- Mamà!
I es va recordar de com brillava l'esperit de l’Ànakin.
La Leia es va quedar immòbil i va començar a girar sobre si mateixa. La llum daurada resplendia sota d'ella, i el seu pes impalpable queia des de les altures intentant portar-la fins les profunditats.
- Papà! Mamà! Oncle Luke!
El rugit d’en Chewbacca va embolicar les veus dels nens i va permetre que s'obrissin pas a través de la llum.
En Luke va titubejar per sota d'ella i va interrompre durant un moment el seu veloç descens cap a l'abisme. Ja estava molt a prop del punt de foscor. Si arribava a tocar-lo, mai podria escapar i seria destruït.
-Luke... -Va murmurar la Leia-. Hem de tornar, Luke.
En Han va aparèixer al costat d'ella, una silueta resplendent embolicada en l’encegadora claredat d’en Waru, i li va agafar la mà.
- Luke!
-Entregueu-me’l -va dir Waru-. Deixeu que es quedi aquí i us alliberaré.
- No! -Va cridar la Leia-. Retorna'ns al Luke... Per què vols quedar-te amb ell?
-Pot ajudar-me a tornar a la meva llar. -La veu d’en Waru es va suavitzar-. No aneu a ajudar-me? Tu saps el que és trobar a faltar la teva llar i somiar amb el retorn... Puc percebre-ho. Fa tant de temps lluny d'ella...
La veu d’en Waru estava tan plena de tristesa que la Leia va deixar que el corrent tirés d'ella i l’apropés una mica més a la foscor.
- Com podem ajudar-te?
- Leia! -En Han estava intentant obligar-la a retrocedir-. No l'escoltis!
-El seu poder pot ajudar-me a obrir una porta...
En Luke va alçar el cap. Els seus ulls estaven buits de tota expressió. La Leia va deixar escapar una exclamació ofegada. Tot just reconeixia al seu germà.
Sabia que tractar d'ajudar a Waru significaria la destrucció per al seu germà. La Leia intentar arribar-hi per treure’l del remolí, i en Luke es va resistir frenèticament.
La foscor es va obrir i es va expandir, i els braços de negror es van estirar i van girar àvidament al costat dels peus d’en Luke.
- Oncle Luke! -Va cridar la Jaina.
En Luke es va estremir. Va tancar els ulls i va moure el cap.
Quan va tornar a obrir els ulls semblava confós i sorprès, però tornava a ser en Luke.
- On...? Què...?
- Vine amb nosaltres! -Va cridar la Leia.
En Luke va moure els peus i es va impulsar cap amunt amb totes les seves energies. La Leia i en Han van tirar d'ell.
Van aconseguir escapar de la negror nocturna quan ja estava a punt de caure sobre ells.
La Leia va abraçar al Luke i va deixar escapar un sospir d'alleujament.
Van fugir de la nit que avançava veloçment a buscar-los, i es van obrir pas a través de l'enllumenat d’en Waru. El remolí va esclatar en una infinitat de remolins caòtics i espirals erràtiques, i els corrents que va produir van fer que la Leia es balandregés d'un costat a un altre mentre fugia.
Va estendre els braços cap a la superfície daurada que tremolava en una contínua agitació iridescent. Les puntes dels seus dits la van tocar, es van obrir pas a través d'ella i van fregar l'aire.
La Leia va caure sobre l'estrada i va tirar d’en Luke i en Han amb un últim i desesperat esforç. Es va quedar immòbil, panteixant i tossint, i va intentar recuperar l'alè. Després es va aixecar i va baixar de l’estrada, mig relliscant i mig caient. Només podia pensar en una cosa, i era quan desitjava allunyar-se d’en Waru perquè no pogués tornar a tocar-la. En Luke s'havia ensorrat al costat d'ella, i la Leia va ajudar al Han a treure el seu cos flàccid i immòbil de l'altar.
La Jaina, en Jacen i l’Ànakin van córrer cap a l'estrada i es van llançar sobre ella. La Leia es va agenollar per abraçar els seus fills, i les llàgrimes van córrer pel seu rostre. En Chewbacca es va alçar sobre ella.
En Han va agafar en braços el petit Ànakin, i en Luke va fer el mateix amb la Jaina. La Leia es va posar dreta sense deixar d'abraçar en Jacen, i en Chewbacca els va envoltar a tots amb els braços.
Els nens estaven fora de perill.
La veu d’en Waru va fer tremolar l'auditori.
-No has complert la teva promesa, Hethrir. No em vas confiar el nen. No em vas confiar al Jedi. No et dec res... Tinc gana, Hethrir. Tinc gana i estic sol i em moro, i vull tornar a casa.
- No! -Va cridar l’Hethrir, aterrit.
La superfície daurada es va expandir en un moviment tan veloç com el d'una serp que es llança a l'atac. L'onada va caure sobre l’Hethrir i va embolicar el seu cos.
L’Hethrir va desaparèixer, i no va deixar darrere seu res excepte un últim crit.
I llavors va passar una cosa. Els nens van cridar. La Lusa va donar un gran salt. La Rillao es va encongir sobre si mateixa i en Luke va gemegar, i la Leia va creure sentir com un gong colossal ressonava dins el seu cap, va ser com si la Força hagués desaparegut de l'univers durant un moment.
La sensació es va esvair. La Leia s'havia quedat sense alè i tremolava.
En Tigris, que no havia estat afectat i no havia percebut les alteracions que havien vibrat al seu voltant estripant la textura de l'espai i del temps, es va deixar anar dels braços de la Rillao i va pujar d'un salt a l'estrada. La Rillao es va llançar sobre ell i va aconseguir agafar-lo per un turmell, i es va aferrar a ell amb tenaç desesperació. La Xaverri va córrer a ajudar-la.
- Deixa’m anar!
En Tigris es debatia frenèticament, i la Rillao estava tan afectada que no podia subjectar-lo. El noi va aconseguir deixar-se anar en el mateix instant en què la Xaverri estenia les mans cap a ell.
La Rillao va llançar un crit de desesperació.
En Tigris va saltar sobre la closca daurada d’en Waru.
La superfície daurada va semblar cedir, però va tornar a tensar-se amb una increïble elasticitat.
En Tigris va rebotar en ella i va sortir disparat. La closca daurada d’en Waru va tremolar, i tot l'auditori va vibrar amb una reverberació musical tan lenta i greu com la d'una gegantina campana. En Tigris va caure de l'estrada.
La reverberació es va anar esvaint lentament.
El silenci es va apoderar de l'auditori, trencat únicament pels sanglots ofegats d’en Tigris.
La closca daurada d’en Waru es va solidificar.
Després va començar a contreure’s.
La Rillao i la Xaverri van baixar en Tigris de l'estrada.
-Tigris, el meu estimadíssim fill... -Va murmurar la Rillao.
- No em toquis! -Va rugir en Tigris.- No pronunciïs el meu nom... No vull sentir-t'ho pronunciar mai!
Va donar unes quantes passes oscil·lants i es va aturar, tremolant i amb els espatlles encorbades.
- Mamà! -Va murmurar la Jaina.
-Estic bé, petita.
La Leia es va girar cap en Han, el va mirar als ulls i va somriure. Va abraçar al Jacen mentre el sostenia amb un braç i va fregar la cara d’en Luke amb la seva mà lliure, i després va estrènyer suaument el braç d’en Chewbacca, que havia tancat a tots els seus amics humans, la seva Família de l'Honor, en un immensa abraçada protectora.
-Tots estem bé -va dir la Leia-. Tornem a casa.
La Jaina va contemplar l'auditori des de l'espatlla de l'oncle Luke.
- Tots els Guardians han escapat! -Va exclamar-. I els altres també s'han anat!
Els convidats van fugir quan van veure que els Guardians estaven lligats. La Xaverri havia utilitzat els seus uniformes per lligar-los, però els Guardians s'havien retorçat frenèticament fins que van aconseguir estripar la tela, i s'havien anat deslligant els uns als altres. Tots havien fugit. El sòl estava cobert de trossets d'uniformes blaus i fragments de les empunyadures inservibles de les espases de llum.
Però la Jaina s'equivocava, perquè no tots els Guardians havien fugit. Encara en quedava un, el que acabava de ser ascendit. Ningú s'havia pres la molèstia de deslligar-lo, i no havia pogut deixar-se anar. Encara estava debatent-se, però no aconseguia desfer els nusos del seu uniforme.
-Hauríem d'anar darrere d'ells -va dir en Han.
-Sense l’Hethrir ja no són cap amenaça -va replicar la Xaverri-. Els que ens han de preocupar són els que l’Hethrir va infiltrar a la República... –La Xaverri va somriure amb malenconia -. Però sospito que no trigaran a quedar-se sense feina.
-Ens ocuparem d'ells -va dir en Han. Semblava estar molt enfadat-. I els convidats, aquests maleïts traficants d'esclaus...! Tots haurien d'estar a la presó!
-Et diré on pots trobar-los -va replicar la Xaverri-. No trigaré molt a fer-ho, Solo, però abans he d’ocupar-me d'ells. I tu has d’acabar una tasca molt important: has de retornar aquests nens a casa seva. -El seu somriure es va esvair-. Aquests nens encara tenen llars... -Va afegir, i li tremolava la veu.
-Xaverri... -Va començar a dir en Han.
-Adéu, Solo. –La Xaverri es va girar cap a la Leia-. Adéu, princesa Leia. M'alegra haver-te conegut.
-Adéu -va dir la Leia -. I moltes gràcies, Xaverri.
-Adéu, Xaverri -va dir en Han.
La Xaverri es va allunyar sense dir ni una paraula més, i va anar pujant a poc a poc per la suau pendent del passadís. Es va aturar el temps suficient per deixar en llibertat a l'últim Guardià i llançar lluny la seva espasa de llum, i després va sortir de l'auditori sense haver mirat cap a enrere.
El Guardià es va aixecar. El seu uniforme estripat i l'absència dels braços i les cames li donaven un aspecte tan estrany i ridícul que la Jaina es va posar a riure. El Guardià la va fulminar amb la mirada, però no podia fer res. Va tornar el cap cap a la seva espasa de llum, però estava massa espantat per intentar recuperar-la. El Guardià va fugir en una maldestra carrera oscil·lant.
L'esfera daurada s'havia contret fins a aconseguir la grandària d'una pilota. L’Hethrir devia estar aixafat dins d'ella. La Jaina per fi es va sentir fora de perill.
Per primera vegada en molt, massa, temps, la Leia ja no havia de témer per ningú.
Estava preocupada per la Rillao i en Tigris, que seguien estant separats per les mentides de l’Hethrir tot i haver-se reunit per fi, però ja havia quedat lliure de les urpes de la por.
-Tornem a casa. -En Han va contemplar la petita esfera que havia estat Waru-. Aquest lloc em dóna calfreds.
-Doncs a mi em fa mal de cap -va dir la Rillao-. Aquest sistema no m'agrada gens. Tot està... regirat, i res encaixa amb res.
La Leia va anar cap al seu germà. Va deixar al Jacen a terra i va estendre les mans cap la Jaina, que seguia sobre les espatlles d’en Luke.
-Baixa, petit -li va dir-. El teu oncle Luke està molt cansat.
La Jaina es va llançar a les mans de la Leia i la va abraçar amb totes les seves forces, i després va baixar d'un salt i va envoltar la cintura d’en Luke amb els seus braços.
- Pots recolzar-te en mi, oncle Luke! -Va dir.
En Luke tenia la cara grisenca a causa de la fatiga i el dolor.
-Gràcies, Jaina -va dir.
La seva mirada tornava una vegada i una altra a l'esfera en què s'havia convertit Waru.
- Què volia de nosaltres? -Va preguntar la Leia.
«Waru li va parlar en veu baixa -va pensar-. Va parlar amb en Luke, i li va dir coses i..., i el va temptar...»
-S'havia perdut -va respondre en Luke amb els ulls clavats en el no-res -. Només podia obtenir energia aniquilant la Força del nostre univers amb l’anti-Força del seu.
-I Waru entrava en contacte amb la Força... -Va dir la Leia, horroritzada.
-Sí. A través de les persones..., destruint-les.
-La Lusa va dir que es menjava a la gent -va intervenir la Jaina.
-El nen ithorià... -Va murmurar en Han. En Luke va assentir.
-Però Waru no sempre matava les seves víctimes -va seguir dient-. De vegades... Quan estava saciat tornava el poder. Era realment capaç de curar, o de donar noves energies. Això és el que els hi passava als Guardians de l’Hethrir si sobrevivien..., si arribaven a renéixer. I això és el que l’Hethrir desitjava per a si mateix. Volia que la seva connexió amb la Força fos millorada i refinada. És una..., una oferta molt temptadora. -En Luke va moure el cap com si estigués intentant expulsar un record de la seva ment-. L’Hethrir havia de sadollar a Waru abans de córrer aquest immens risc. Necessitava a algú més fort que ell, algú que fos una ofrena més atractiva per Waru que ell..., però que pogués ser controlat per l’Hethrir.
-L’Ànakin -va murmurar la Leia.
En Han va allisar la negra cabellera del petit i el va estrènyer contra el seu pit en un gest instintiu de protecció.
- Ànakin vol baixar! -Va cridar l’Ànakin.
En Han va baixar al petit de mala gana. L’Ànakin va anar corrents fins al Luke i va alçar la mirada cap a ell.
-A Waru tant li feia el que l’Hethrir pogués voler d'ell -va seguir explicant en Luke-. Waru necessitava acumular el poder suficient per obrir un sender a través de l'espai-temps i així poder tornar al seu univers. Com un electró i un positró. Fes que entrin en contacte, i... -En Luke va donar un copet-. Aniquilació, una quantitat d’energia totalment inimaginable. -Va tancar els ulls-. L’Hethrir va pensar que podria tenir accés a una part d'aquest poder. I... I per un moment jo també ho vaig pensar.
- S'ha anat per sempre? -preguntar en Han. En Luke va assentir.
-I l’Hethrir també s'ha anat amb ell. Waru volia tornar a casa.
La Leia no va aconseguir sentir la més mínima simpatia per Waru. En Luke va envoltar amb els braços a la Jaina, en Jacen i l’Ànakin, i va besar a cada nen al front.
-Gràcies per haver-me cridat i per haver-me fet tornar, joves Cavallers Jedi.
-De res, oncle Luke van dir els nens a cor.
-Ep! -Va protestar en Han-. I què passa amb la Leia i amb un servidor? És que no vam fer res?
En Luke va abraçar als nens i va somriure.
La Leia i en Chewbacca van reunint els nens robats. La Rillao va envoltar en Tigris amb el seu braç, i en Tigris se la va treure de sobre amb un irritat encongiment d'espatlles. Va intentar agafar l’esfera d'or que havia estat Waru, però no va poder aixecar-la i no va aconseguir moure-la ni un mil·límetre. En Tigris va sortir corrent de l'auditori, i la Rillao es va quedar immòbil i es va limitar a veure’l marxar en silenci. La Leia li va agafar la mà i la va estrènyer suaument, esperant que el contacte consolés una mica a la firrerrea.
-Oh, Lelila -va dir la Rillao-. El meu pobre fill...
-Dóna-li temps.
-Sí. I pau, si és que podem trobar-la.
-T'ajudaré -va dir la Leia-. En Luke també pot ajudar-te...
- No! –La Rillao li va agafar la mà i la va estrènyer mentre clavava la mirada en els seus ulls-. En Tigris ha passat massa temps sota la influència de l’Hethrir, i no és capaç de contrarestar-la. Cal donar-li temps perquè pugui trobar-se a si mateix sense més interferències... Si torna a mi, ho ha de fer per voluntat pròpia i perquè així ho desitgi.
La Leia va percebre el temor i la preocupació que impregnaven la veu de la Rillao, i se li van omplir els ulls de llàgrimes.
-Conec un lloc on podreu descansar, pensar, parlar i jugar... És un lloc ple de pau i un magnífic refugi, i podeu utilitzar-lo durant tot el temps que us faci falta.
La Rillao es va tensar. El seu poble no estava acostumat a acceptar la caritat, o ni tan sols la simpatia. La Leia temia que la Rillao respongués grunyint un «Qui t'ha demanat la teva ajuda?» I que s'allunyés sense mirar enrere.
- La meva família ha contret un deute tan gran amb tu...! -Es va apressar a exclamar, i era totalment sincera -. Sempre estarem en deute amb tu, firrerrea... -La Leia va comprendre que mai tornaria a pronunciar el nom de la Rillao en públic, i va saber que mai tornaria a emprar el poder que això li donava sobre ella-. Deixa que pagui una petita part d'aquest deute... Si us plau, firrerrea...
La Rillao va titubejar durant uns moments.
-Ho accepto, Lelila -va dir per fi.
La Rillao va tornar la mirada cap a l'altar. L'esfera s'havia contret fins a quedar reduïda a la meitat de la seva mida original, i el procés es va repetir i es va tornar a repetir. Cada contracció durava una mica menys que l'anterior. L'esfera es va tornar la mida d'una taronja, un ou, una bala. Els seus contorns es van fer borrosos.
Un gra de sorra daurada jeia immòbil al centre de l'estrada. El gra va desaparèixer amb un encegador centelleig d’energia acompanyat pel pop! De l'aire que es va afanyar a omplir el buit.
La Rillao es va estremir i va donar l'esquena a l'estrada.
-Vine amb mi -va dir la Leia.
-Molt bé, Lelila.
Van sortir juntes a la llum de l'estrella de cristall.
En Tigris havia pujat corrent fins a la meitat del pendent i s'havia detingut allà. El noi es va asseure a terra donant-los l'esquena i va inclinar el cap. La Rillao el va observar sense tractar d'acostar-s'hi. La Leia va passar per sota l'arc d'accés al temple d’en Waru, i la calor i l’encegadora llum estel·lar van caure sobre ella. Estava tan esgotada que li tremolaven els genolls, i es va asseure a terra. En Jacen va córrer cap a ella, visiblement preocupat, i se li va posar a la falda. La Leia va abraçar al nen i va passar una mà pels rebels flocs de la seva cabellera tractant d’allisar-la. La Rillao s'havia assegut sobre els talons al costat d'ells, i no apartava la mirada del seu fill.
La Leia va pensar que el cel que s'estenia més enllà de la cúpula era realment sorprenent. L’estrella de cristall orbitava el forat negre acostant-se cada vegada més i més a ell, i s'obria pas a través del remolí resplendent. La tensió gravitatòria s’estava fent miques. El forat negre va arrencar un fil de lluent matèria estel·lar de la superfície de la nana i la va llançar cap al disc d'acreció, les flames s'estaven tornant cada vegada més encegadores. La Leia va haver de desviar la mirada abans que l’enlluernés.
El wyrwulf del senyor Camarlenc es va llançar als seus peus i la va contemplar amb els seus enormes ulls daurats mentre panteixava rítmicament.
Lliures per primera vegada, la Leia no sabia quant de temps feia, els nens robats corrien, cridaven i jugaven. La Lusa va fer una cabriola, saltant fins a una gran alçada i donant una guitza amb les potes posteriors abans de tornar a caure a terra.
En Han es va asseure darrere de la Leia.
- Estàs bé?
La Leia va assentir. Estava massa cansada per poder parlar.
La Jaina s'havia instal·lat a la falda al costat d’en Jacen. L’Ànakin es va afanyar a venir corrent i es va enganxar al seu germà i la seva germana. La Leia va envoltar als nens amb els seus braços. En Han va lliscar un braç al voltant dels quatre, i va acariciar la cabellera de la Leia. La Leia es va recolzar en el seu espòs, i va agrair la calor i la força d’en Han amb un sospir d'alleujament.
-Serà millor que sortim d'aquí -va dir en Han-, però abans hem de trobar a C3PO.
-I a l’R2-va dir la Leia.
- Vaja, potser hauries d'haver parlat d'ells abans... -Va dir en Luke.
En C3PO i l’R2 acabaven d'aparèixer en el sender i estaven baixant per ell. L’R2 rodava a tota velocitat, i C3PO caminava tant de pressa que podia fer-ho.
- Mestressa Leia! Amo Luke, amo Han!
- Senyor Trespi!
L’Ànakin es va aixecar d'un salt, va córrer cap a C3PO i li va envoltar una cama amb els seus bracets.
- Amo Ànakin! -Va exclamar C3PO-. Oh, com m'alegra veure que es troba bé!
L’Ànakin es va instal·lar sobre el peu de C3PO per tornar amb la Leia, i es va dedicar a llançar xiscles de plaer durant tot el trajecte.
Els dos androides van començar a anar una mica més lentament quant van veure en Tigris, però el jove no va reaccionar davant la seva presència. L’R2 va passar rodant al seu costat, i C3PO li va llançar una mirada plena de curiositat mentre també hi passava.
L’Ànakin va saltar del peu de l’R2 i va córrer cap en Tigris. Va agafar un plec de la bruta túnica d’en Tigris i va començar a estirar-lo per portar-lo cap als altres. En Tigris va arronsar les espatlles i va arrencar el plec de la túnica dels ditets de l’Ànakin.
El wyrwulf del senyor Camarlenc va trotar darrere de l’Ànakin. La gruixuda cadena unida al seu collaret rebotava al terra amb un dring metàl·lic.
C3PO es va aturar davant d’en Han i la Leia.
-Hem d’afanyar-nos, amo Han! -Va exclamar.
- On t'havies ficat? -Va preguntar en Han-. I què t'ha passat?
-Un home molt estrany... Anava acompanyat per aquest noi, sap? -C3PO va assenyalar al Tigris-. Bé, doncs l'amo Ànakin era amb ell! Quan li vaig sol·licitar una explicació, aquest home em va atacar! Em va colpejar amb una espasa de llum! Vaig quedar totalment incapacitat, per suposat. Vaig tenir molta sort en no acabar desmembrat! amo Luke, si les persones a les que està buscant són com aquest home, li suplico que no intenti trobar a cap d’elles!
-No et preocupis, C3PO-va dir en Luke.
-Em van tancar! l’R2 em va trobar, i va ressuscitar els meus circuits...
L’R2 va deixar escapar un emfàtic refilet electrònic.
- Però no hi ha temps per això! -Va exclamar C3PO-. L’R2 ha fet un descobriment ominós!
-No estic molt segur que puguem aguantar un altre descobriment ominós -va dir en Han amb despreocupació-. No podries esperar fins després del sopar?
-Em temo que no, senyor. La nana blanca s'ha refredat prou per esdevenir un cristall quàntic perfecte. És una cosa molt estranya... Únic, que jo sàpiga! A mesura que el forat negre vagi incrementant l'amplitud de la seva ressonància...
- L'estrella de cristall es troba en fase de ressonància?
- Com ha dit, amo Luke?
-T'he preguntat que si l'estrella de cristall es troba en fase de ressonància.
-I tant que sí, senyor... Crec que és el que acabo de dir, no? Les ressonàncies desestabilitzen la seva òrbita. L'estrella de cristall corre el perill de caure dins del forat negre en qualsevol moment.
C3PO va fer una pausa per assegurar-se que tothom sabia el que significava allò.
Tothom ho sabia.
L’androide daurat va decidir seguir parlant i explicar-ho malgrat tot.
-Quan això passi... La violència de l'explosió, la densitat del flux de raigs X... Cap ésser viu pot sobreviure, ja sigui biològic o mecànic.
- De quant temps disposem? -Va preguntar o Han.
-Em sap greu haver de dir que les possibilitats mai són totalment calculables -va respondre C3PO.
L’R2 va llançar una xiulada urgent.
-Crec que també ho he deixat prou clar, R2-va replicar C3PO-. Tothom ha comprès que no disposem de molt temps.
La Leia va baixar a la Jaina i en Jacen de la seva falda i es va aixecar d'un salt.
- Nens! -Va cridar-. Veniu, de pressa! És hora de tornar a casa!
Ni un sol dels nens robats va suplicar que se li permetés seguir corrent i jugant una estoneta més i fins i tot la Lusa, que havia estat galopant al voltant del temple d’en Waru i acabava de deixar enrere a la Leia i es disposava a iniciar una altra volta, es va aturar només sentir-la cridar. La nena-centauroide va agitar les potes i va colpejar el terra amb les seves peülles, però no es va moure del lloc.
- Casa! -Va exclamar-. Casa!
Els nens robats van començar a pujar pel vessant guiats per en Chewbacca, l’R2 i C3PO. En Chewbacca semblava haver-se convertit en un munt de nens, perquè transportava a molts d'ells a l'esquena i als braços. Dos dels més petits viatjaven sobre els seus peus, agafant-se al seu pelatge i llançant crits de plaer a cada gambada que donava el wookiee. Els altres nens intentaven mantenir-se el més a prop possible d’en Chewbacca.
-Anem, amor -va dir en Han tornant-se cap a la Leia.
Es van agafar de la mà i van anar cap al sender del turó. La Rillao, en Luke i els bessons els van seguir.
Ja estaven prop d’en Tigris i l’Ànakin quan en Tigris es va incorporar i li va treure el collaret i la cadena al wyrwulf del senyor Camarlenc. Després la va llançar el més lluny possible.
El wyrwulf del senyor Camarlenc es va asseure sobre els seus potes del darrere i es va gratar enèrgicament el coll amb totes les urpes de les potes centrals.
La Rillao es va aturar a uns quants passos d’en Tigris.
-Hem de marxar, fill meu -li va dir amb dolçor.
En Tigris la va fulminar amb la mirada.
-No.
-Aquest sistema no trigarà a morir.
- Tant me fa!
La Leia es va reunir amb ells.
-Llavors no importa que vinguis amb nosaltres o no -va dir-, així que no veig per què no pots venir.
En Tigris li va llançar una mirada interrogativa.
- Tigis ve casa! -Va exigir l’Ànakin.
En Tigris va posar una mà sobre l’arrissada cabellera negra del petit.
-No tinc casa, petit.
- Galetes!
L’Ànakin li va agafar de la mà i va començar a tirar.
En Tigris va alçar el cap i va mirar a la seva mare als ulls.
-No em vas robar la Força, oi?
-No, amor -va murmurar la Rillao.
-Mai vaig tenir la més mínima capacitat, oi?
La Rillao va bellugar el cap en una negativa plena de tristesa.
- Ei, un moment! -Va exclamar en Han-. Li vas salvar la vida al meu fill, noi. D'acord, tal vegada no pots utilitzar la Força... I què? Jo tampoc puc fer-ho, i això mai ha estat un problema per a mi.
- Qui ets? -Va preguntar en Tigris.
En Han riure i va posar cara de sorpresa.
- Vaja, potser la meva disfressa sigui millor del que pensava! Sóc en Han Solo.
-Em va ensenyar que havia d’odiar-te -va dir en Tigris-. Igual que em va ensenyar que havia d’odiar a la meva mare... -Va afegir amb veu pensativa.
-Oh, em sap greu -va dir en Han amb autèntica pena-. T'estic molt agraït, i t'agraeixo que ens hagis tornat al petit Ànakin.
-I em va ensenyar a respectar-te -va dir en Tigris.
-Bé, ja és un començament...
-... com a enemic.
En Han li va somriure amb el seu somriure tort.
-És un començament bastant estrany, però no deixa de ser un començament -va dir-. Vinga, noi... Sortim d'aquí.
-No tinc elecció, oi? -Va preguntar en Tigris en un to bel·ligerant.
-No molta, francament.
En Tigris va seguir els altres nens, procurant deixar ben clar amb la seva expressió i la seva manera de moure’s que ho feia de molt mala gana. La Rillao el va veure marxar amb les espatlles encorbades.
La Leia va envoltar a la seva nova amiga amb un braç.
-És un començament -va dir.
-Sí, Lelila... És un començament.
En Han va emetre una barreja de panteix i tos ofegada. La Leia es va sobresaltar i va alçar la mirada.
El seu marit estava fent un gran esforç de voluntat per no riure’s d’en Tigris.
- Han! -Va exclamar la Leia-. Oh, para ja!
-D'acord -va dir en Han amb un fil de veu. Va aconseguir controlar el riure, i li va somriure amb la mateix somriure tort que havia emprat quan mirava en Tigris-. No sé què pensa aquest noi, però no crec que vulgui morir -va dir.
Fins i tot la Rillao es va animar una mica sentint aquelles paraules.
-Crec que tens raó -va dir.
- Luke? -Va dir la Leia.
El seu germà estava contemplant el temple d’en Waru, i de sobte la Leia va sentir la por irracional que decidís anar corrents cap a ell i entrés a l'edifici.
-Ressonància -va dir en Luke-. Naturalment, això és...
- Què? -Va preguntar en Han.
-La ressonància de l'estrella de cristall. Està pertorbant la Força... Això és el que m'ha estat passant.
-A mi també m'ha passat -va dir la Rillao.
En Luke va girar sobre si mateix i la va mirar.
- Tu... ets una Jedi?
La Rillao va treure l'espasa de llum inactiva de sota de la seva túnica. No va intentar connectar-la, i es va limitar a penjar-se-la del seu cinturó.
-Veig que has trobat la teva «petita màquina»-va dir la Leia.
La Rillao va assentir solemnement i va mirar al Luke.
-Quan hàgim sortit d'aquí potser podríem fer uns quants exercicis d'esgrima -Va dir-, encara que t'adverteixo que fa molt que no practico.
En Luke va aconseguir somriure.
-M'encantaria.
«Disposem de tres hores per sortir d'aquí -va pensar en Han-. Tres hores, més o menys... El que em preocupa és el "menys", naturalment. Com va dir C3PO, les possibilitats no són mai totalment calculables.»
- I Crseih? -Va preguntar tornant-se cap a la Leia.
- Què passa amb Crseih? -Va replicar ella.
-Quan l'estrella desaparegui... Bé, l'estació quedarà convertida en pols, no?
-És més probable que es converteixi en un núvol de partícules subatòmiques -va dir la Leia amb una certa satisfacció.
- Leia! -Va protestar en Han.
-Té raó -va dir la Rillao-. És preferible que aquest lloc quedi destruït.
-Però hi ha gent que viu aquí -va dir en Han-. Una amiga meva viu aquí...
-Avísa-la -va dir la Rillao.
-Si aconsegueixo trobar-la - va replicar en Han.
-Si la Xaverri no sobreviu...
-Bé, això no ha d'ocórrer -va dir la Rillao.
La Leia els va mirar, i la seva expressió es va suavitzar una mica.
-Advertirem a tothom, naturalment -va dir-. Però estic segura que observen la seva estrella, no? Després de tot és la seva estrella, i segurament ja saben que han d'evacuar Crseih... Se suposa que aquest lloc és una estació d'investigació.
-No sé ben bé què han fet aquí, però no crec que se li pugui dir investigació -va dir en Han.
La Leia va lliscar la mà entre els seus dits.
- Com pot ser que no estigués assabentada de l'existència del tràfic d'esclaus? –va murmurar-. Em pensava que tot anava tan bé, i mentrestant l'Imperi seguia aterrint la gent, actuant en secret...
-Vas enviar a la Wínter a investigar...
-Mai vaig parlar amb les persones que podien estar sent afectades per tot això. Quan estava a Munto Codru, vaig dedicar un dia sencer a parlar amb alts càrrecs i ambaixadors, i quan vaig preguntar per les persones que seguien esperant per parlar amb mi, vaig permetre que em convencessin que no era necessari que les veiés, i els vaig creure quan em van dir que no tenien res important que explicar-me.
-Oh, amor... -Va dir en Han. Li va envoltar les espatlles amb el braç i la va atreure cap a ell. La Leia es va recolzar en el seu pit i el va abraçar, i els dos van seguir caminant units en aquesta estreta abraçada-. T'has estat matant a treballar, saps? Esperes massa de tu mateixa.
-Jo podria dir el mateix de tu -va replicar la Leia amb tendresa.
-I jo podria dir que hauria d'haver conegut l'existència d'aquest horrible tràfic d’esclaus.
-Però...
-He esbrinat moltes coses sobre l’Hethrir i els seus seguidors gràcies a la Xaverri -va dir en Han -. Són llestos i saben amagar-se, i compten amb enormes recursos. El botí de l'Imperi...
-Una raó més per trobar-los.
-Sí. Ara.
-Sempre m'agrada tenir un projecte important que em mantingui molt ocupada -va dir secament la Leia.
En Han va deixar anar una rialleta que semblava demanar-li disculpes.
Van seguir pujant per la costa en silenci i van entrar en la connexió atmosfèrica.
En Han es va inclinar sobre la Leia.
-Escolta, t'he dit el molt que m'agrada aquesta nova forma de portar els cabells? -Va murmurar mentre s'enroscava els suaus flocs al voltant dels seus dits.
La mà lliure de la Leia va volar al seu cap.
- Hi havia oblidat que el portava deixats anar! -va exclamar.
La Leia va decidir deixar-ho així.
En Han va recórrer la pista amb la mirada. L'esplanada s'havia convertit en una cacofonia de naus estel·lars que partien, propietaris de naus que discutien amb el personal de les instal·lacions i residents de l'estació que intentaven aconseguir una llitera de passatger a bord d'alguna nau.
-Bé, sembla que unes quantes persones s'han assabentat del que li està passant a la seva estrella -va dir.
La Leia i en Chewbacca van dividir els nens en dos grups, un que viatjaria a l’Alderaan i l’altre que partiria en el Falcó Mil·lenari, i en Han va córrer cap a C3PO.
- Pots posar-te en contacte amb la Xaverri? -Va preguntar-. No ha volgut dir-me on vivia o com podia posar-me en contacte amb ella...
-Ja m'he ocupat d'això, amo Han -va dir C3PO-. De fet... -Va assenyalar una nau d'aspecte bastant malparat, que estava enlairant-se de la pista amb una precisió i una velocitat que no encaixaven gens ni mica amb la seva lletjor-. Crec que aquesta és la seva nau, i em sembla que es disposa a entrar a l'hiperespai.
En Han es va relaxar i va somriure.
-Sempre li ha agradat les aparences enganyoses.
- Papà! -Va cridar l’Ànakin, que estava muntat sobre les espatlles d’en Han, i li va colpejar el pit amb els seus diminuts talons-. Mira el que li passa al guau del senyor Camarlenc!
El wyrwulf s'havia fet un cabdell sobre la pista. El seu musell quedava ocult per l’espès pelatge negre de la seva cua, i havia recollit les sis potes sota d'ella. En Han va anar fins al wyrwulf i es va aclofar al seu costat.
-Ei, amic... Estàs bé?
El wyrwulf va entreobrir un ull, va deixar anar un grinyol ofegat i va tibar el cos formant una bola encara més petita. La Leia es va reunir amb en Han.
-Oh, vaja... -Va exclamar.
- Saps què li passa?
-Res.
-Doncs és una classe de res francament rara.
La criatura estava suant profusament. La suor que brollava dels seus porus era molt espessa i de color blau, i va començar a lliscar pel pelatge del wyrwulf unint els gruixuts pèls i espessint-los.
La Leia va somriure.
-Veuràs, quan tornem a Munto Codru... Bé, crec que el Camarlenc Iyon rebrà un nen o una nena en comptes del seu wyrwulf.
- Què?
La suor blava es va solidificar sobre el cos del wyrwulf i va formar una capa d'aspecte gomós.
-S'està metamorfosant -va dir la Leia. Quan torni a despertar haurà adquirit intel·ligència, i s'haurà convertit en un nen codru-ji.
La suor blava va fluir sobre la cara del wyrwulf. L'animal va esbufegar i la suor li va cobrir la boca i el nas. La capa blava d'aspecte gomós va acabar d'embolicar el cos del wyrwulf.
-Ajuda'm a portar-lo a la nau.
En Luke es va reunir amb ells.
-Estic tan esgotat que jo també hauria de tenir aquest aspecte -va dir.
-Sí, la veritat és que no tens molt bon color -va dir en Han.
-Em trobaré bé quant haguem sortit de... -Va començar a dir en Luke, i es va desmaiar.
La Jaina estava esperant l'enlairament a bord de l’Alderaan i sostenia la mà de l'oncle Luke entre els seus dits. En Jacen estava assegut a un altre costat del seu oncle, i entre els dos tenien cura d'ell. Ah, si poguessin allunyar-se d'aquell sistema! El senyor C3PO havia intentat explicar-los què era un estel en fase de ressonància i el que era un cristall quàntic. La Jaina no va entendre per què la nana blanca no semblava una gemma enorme, un gegantesc diamant suspès en l'espai, però sí va comprendre que era la causant que no pogués utilitzar les seves capacitats. També hi havia comprès que l'estrella tenia la culpa que l'oncle Luke estigués malalt, i que ella, la seva mare, en Jacen i la Rillao, i sobretot l’Ànakin, no trigarien a emmalaltir si no se n'anaven d'allà.
-Ja gairebé estem preparats -va dir la veu sense cos de la seva mare.
Estava a la cabina de pilotatge amb la Rillao. El seu pare i en Chewbacca estaven en el Falcó Mil·lenari, amb C3PO, l’R2 i l’Ànakin i la major part dels nens. En Tigris era a l’Alderaan, però a efectes pràctics bé podria haver estat en un altre lloc o en cap, ja que es negava a parlar amb ningú.
La Lusa i la crisàlide del wyrwulf jeien sobre la llitera de la seva mare en l'altre cabina. La Lusa estava espantada. No havia fet molts viatges espacials, i la Jaina va desitjar poder estar amb ella.
-Ja estem preparats, mare -va dir.
- Com es troba en Luke?
-Està... Està molt callat, mare.
Els motors van xiuxiuejar.
- Està l’R2 amb tu, Leia?
La veu del seu pare va sorgir del comunicador, una mica deformada per l'estàtica.
-No -va replicar la seva mare-. Creia que estava a bord del Falcó Mil·lenari.
- Què? D'acord... Treu al Luke d'aquí, i jo tractaré de trobar a l’R2.
En Han no podia sortir sense l’R2.
Els escuts anti-radiacions es van apartar, i el camí cap al cel va quedar clar per sobre del Falcó Mil·lenari i l’Alderaan.
Però en Han no podia marxar sense el petit androide. Es va aixecar de la seva butaca i va remugar una maledicció.
- Has vist on va anar l’R2?
En Chewbacca va deixar anar un esbufec ​​de negativa.
-Oh, no sé què fer- va dir C3PO-. Que l’R2 mai faci el que se li demana, que mai es comporti com s'espera d'ell...
- On ha anat? -Va preguntar en Han -Crec... Bé, és possible que m'equivoqui, per descomptat, ja que de vegades em proporciona informació incorrecta, però...
-On ha anat, maleïda sigui?
-Va dir que intentaria trobar els controls motrius de l'Estació Crseih.
En Han va sortir de la cabina i va córrer cap a la rampa del Falcó Mil·lenari.
-Si no he tornat d'aquí a quinze minuts...
El rugit d’en Chewbacca va ofegar el final de la frase. En Han va somriure. En Chewbacca mai s'aniria sense ell.
L’R2 va entrar a la pista i va rodar veloçment cap a la rampa d'accés del Falcó entre xiulets i trins, i un instant després estava dins de la cabina.
- Ja era hora! -Va exclamar en Han-. Ens anàvem a marxar sense tu.
L’R2 va deixar escapar una xiulada i va passar al costat d’en Han sense immutar-se. En Han i C3PO seguir al petit androide.
- Què has dit? -Va cridar C3PO, molt ofès-. Què vols dir amb això que tant se’t donava si marxéssim sense tu? És que vols quedar vaporitzat? Oh, portem tant temps esperant-te que és molt possible que tots acabem vaporitzats!
L’R2 va deixar anar un reguitzell de brunzits i trinats electrònics.
-Ah, vaja... -Va murmurar C3PO -. Bé, jo... En fi, he de confessar que ha estat molt intel·ligent per part teva.
En Han es va deixar caure al seient de pilotatge i es va posar l'arnès de seguretat.
-Bé, sortim d'aquí.
El Falcó Mil·lenari va cobrar vida al seu voltant.
-L’R2 ha programat els controls perquè l'Estació Crseih ens segueixi i surti d’aquest sistema, de manera que s'evitarà que quedi vaporitzat -va explicar C3PO. Molts dels convidats de Lord Hethrir segueixen a bord...
-I no ens costarà molt trobar-los -va dir en Han.
El Falcó es va alçar per sobre de la malmesa pista de l'Estació Crseih i va sortir disparat a l’espai darrere de l’Alderaan.
La Leia va dirigir la seva nau cap al punt de l’hiperespai, però tenia l'atenció concentrada en alguna cosa que es trobava darrere d'ella, i mentre manejava els controls de l’Alderaan només podia pensar en l'Estació Crseih, el Falcó Mil·lenari i el tumult de forces elementals que no trigaria a esclatar. L'estrella de cristall girava al voltant del forat negre movent-se cada vegada més i més de pressa i més a prop seu, i cada gir feia que una part més gran de la seva superfície fos arrencada i es precipités cap al forat negre, formant gegantines cintes resplendents de plasma en flames.
La Leia tenia un terrible mal de cap, i sentia com si el seu cervell estigués vibrant al compàs de la ressonància del sistema estel·lar. La Rillao també estava pàl·lida i semblava trobar-se molt malament.
- Aguanta... -Va dir la Leia, dirigint-se tant a si mateixa com a la Rillao-. Uns moments més i estarem molt lluny d'aquest lloc.
-Sí -va murmurar la Rillao.
La nau de la Xaverri va desaparèixer a l'hiperespai. La Leia sentia una gran curiositat per ella.
Volia parlar amb la Xaverri, i saber més coses sobre tota aquella època de la vida del seu espòs de la que en Han normalment evitava parlar. El més estrany de tot era que no sentia gens de gelosia.
«Sempre he cregut que si algun dia arribava a conèixer-la no em semblaria prou bona per en Han -va pensar-. Però ho era, i m'alegro que ho fos.»
Va escrutar l'espai buscant el disc del Falcó Mil·lenari. «On ets?», Va cridar dins la seva ment.
- Mare?
- Sí, Jaina?
-Crec que... Crec que serà millor que et donis pressa... L'oncle Luke...
El remolí flamejant girava a una velocitat increïble, i estava fent miques la superfície de l'estrella de cristall. El remolí escopia un torrent de raigs X, raigs gamma i claredat encegadora. La Leia va tancar els ulls i va intentar dissipar el dolor amb un desesperat esforç de voluntat.
- Han! -Va cridar.
Però cap transmissió podia obrir-se pas a través d'aquella cacofonia primordial.
I de sobte un puntet de foscor va aparèixer sobre la resplendor de les estrelles agonitzants, i es va anar expandint ràpidament.
-És el Falcó Mil·lenari! -Va cridar la Leia.
El puntet es va aproximar ràpidament a l’Alderaan. La Leia va accelerar, i una alegria incontrolable es va apoderar d'ella i es va anar imposant al dolor de les ressonàncies. El Falcó Mil·lenari i l’Alderaan van entaular una carrera amb l'hiperespai com a meta.
L'estrella de cristall seguia precipitant-se en la seva espiral incontrolable lluny d'ells. L’Estació Crseih va començar a moure’s, i els seus motors van tremolar i van impulsar cap endavant la gegantina massa de l'antic centre de recerca imperial.
L'estrella de cristall va arribar a l'horitzó eventual del forat negre.
L'estrella de cristall es va fer miques, esquinçada per forces inimaginables. Es va desintegrar convertint-se en àtoms, electrons i nuclis despullats de les seves corol·les i partícules subatòmiques. El torrent de restes va caure cap al forat negre, i l'energia va escapar d'ell. La radiació va engendrar una onada de pressió formada per gasos i àtoms que va sortir disparada cap l'exterior i es va disposar a escombrar tot allò trobés en el seu camí.
La Leia va sentir la disrupció en la Força a bord de l’Alderaan abans que la tempesta hagués tingut temps d'arribar fins a ells, i va comprendre que havien d’escapar abans que la llum, els raigs X i l'onada de pressió poguessin atrapar-los.
L’hiperespai es va desplegar davant dels seus ulls. La seva nau es va llançar cap a la seguretat, amb el Falcó Mil·lenari al seu costat i l'Estació Crseih seguint-los molt de prop.
El pes invisible de la disrupció generada per l'estrella de cristall va desaparèixer de les espatlles de la Leia.
Era lliure.
I tornava a casa.
La Leia va treure l’Alderaan de l’hiperespai, va introduir el rumb cap a l'espai normal del sistema estel·lar de Munto Codru i va esperar impacientment.
El Falcó Mil·lenari va aparèixer un instant després.
- Han! -Va cridar la Leia.
Els canals de transmissió tornaven a estar clars i funcionaven amb tota normalitat.
En Han va replicar des del Falcó Mil·lenari.
-Ho hem aconseguit -va dir.
- Estàs bé? Com està l’Ànakin?
-Està bé. Al final em sentia una mica preocupat, però ara tot va bé i es troba estupendament.
L'Estació Crseih va sorgir de l’hiperespai a uns quants segons-llum de distància abans de què en Han hagués acabat de parlar i es va col·locar en òrbita al voltant del sol de Munto Codru.
Els motors van seguir les instruccions de l’R2 i es van desconnectar. L'estació que havia viscut fora de la llei durant tant de temps, i els seus habitants havien quedat encallats a l'espai.
El món artificial de l’Hethrir seguia girant serenament en l'espai, i no va trigar a quedar envoltat per totes les naus del sistema de Munto Codru. Els assessors de la Leia i els funcionaris de Munto Codru van rescatar els nens perduts i van iniciar la llarga i complicada tasca de tornar-los a casa seva.
La Leia es va treure l'arnès de seguretat de la butaca de pilotatge de l’Alderaan i va anar corrent a reunir-se amb els bessons. La Jaina i en Jacen estaven excitats i exhausts, i tenien els ulls tan brillants com si acabessin de patir una febre molt alta. La Leia va abraçar i va besar els seus fills.
-Sou tan valents... -Va dir-. Tan valents, i tan llestos... Estic molt orgullosa de vosaltres.
Després es va inclinar sobre en Luke i li va agafar la mà. Els dits del seu germà estaven freds i flàccids.
-Luke...
- Oncle Luke! -Va exclamar la Jaina.
- Desperta! -Va dir en Jacen.
La Rillao es va reunir amb ells.
-Deixeu que us ajudi -va dir.
Es va aclofar al costat de la llitera. En Luke no es va moure.
-No ens deixis ara... -Va murmurar la Rillao-. Vas estar sotmès a la influència de l'estrella de cristall, però vas sobreviure. Vas estar sotmès a la influència d’en Waru, però vas sobreviure.
Li va acariciar el front.
-Has tornat amb nosaltres, Jedi...
Les parpelles d’en Luke van tremolar lleument.
- Vas a permetre que una insignificança com aquest estrip de l'espai-temps et faci fer llit?
En Luke va obrir els ulls, la va mirar i va somriure.
En Tigris estava immòbil a l'altre costat de la cabina i contemplava la seva mare en silenci.
La Lusa va galopar sorollosament pel passadís i va girar la cantonada amb una ensordidora repicadissa de cascs.
- Encara no hem arribat a casa? -Va preguntar.


FI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada