divendres, 9 de gener del 2015

Estrella de Cristall (I)


Estrella de Cristall






Vonda N. McIntyre


Capítol 1

Els nens havien estat segrestats.
La Leia va creuar el prat a la carrera deixant enrere als cortesans i al camarlenc de Munto Codru, al seu seguici d'ajudants i la jove patge que, anant totalment en contra del protocol, havia entrat amb pas trontollant a la sala de recepcions de la Leia, sagnant pel nas i les orelles i en un estat d'atordiment tan gran que només era capaç d'emetre balbuceigs incoherents.
Però la Leia havia aconseguit entendre el que volia dir-li: la Jaina, en Jacen i l’Ànakin havien estat raptats.
La Leia va córrer a través dels arbres i al llarg d'un sender cobert d'una molsa suau i esponjosa que portava fins al camp on tant els hi agradava jugar als seus nens. La Jaina sempre s'imaginava que el camí era la trajectòria d'una nau espacial que s'estava preparant per entrar a l'hiperespai, en Jacen fingia que era una gran avinguda plena de misteris, i l’Ànakin, que estava passant per una fase de literalitat, insistia que no era més que un sender que creuava el bosc per acabar arribant fins a la prada.
Els nens adoraven el bosc i la praderia, i a la Leia li encantava llançar exclamacions meravellades davant els tresors que li portaven: un insecte diminut que es removia nerviosament, una pedra que a la matriu hi havia atrapats trossets d'una matèria lluent – gemmes raríssimes, potser!-, o els minúsculs fragments d'una closca d'ou.
Les llàgrimes li ennuvolaven la vista. Una sabatilla es va enredar en les frondoses tiges de la molsa i la Leia va ensopegar, va aconseguir recuperar l'equilibri abans de caure i va seguir corrent, aixecant les faldilles de la seva túnica cerimonial el més amunt possible perquè els plecs no li destorbessin.
«En els vells temps... -Va pensar-. Ah, sí, en els vells temps hagués portat botes i pantalons, i llavors la meva vestimenta no hagués estat cap obstacle i no m'hauria fet ensopegar com ara!»
La respiració li cremava a la gola.
«I hauria pogut córrer des de la meva sala de recepcions fins a la prada del bosc en uns moments, i no m'hauria quedat sense alè fent-ho!»
La verda llum del capvespre ballotejava al seu voltant en una incessant agitació que provocava canvis continus en el joc de llums i ombres. La claredat va anar augmentant davant de la Leia, allà on el bosc acabava de sobte per ser substituït per la prada plena d'estanys i rierols en la qual havien estat jugant els seus fills.
La Leia va córrer cap a ella, esbufegant i sentint que li pesaven les cames.
«Com ha pogut arribar a passar? -Va cridar per dins-. Com és possible que hi hagi passat alguna cosa semblant?»
La resposta, l'única manera com havia pogut arribar a ocórrer, la terroritzava. La seva capacitat per percebre la presència dels seus nens havia estat neutralitzada durant un curt període de temps, i només una manipulació de la Força podia produir semblant efecte.
La Leia va arribar a la prada i va córrer cap al rierol en el qual la Jaina i en Jacen havien xipollejat i jugat, i on havien ensenyat a nedar al petit Ànakin.
Hi havia un cràter que s'obria com una ferida a l’esponjosa extensió d'herba i que no havia estat allà abans. Les tiges en forma de fulles havien quedat aplatades en un gran cercle al voltant del retall de terra nua.
«Una bomba de pressió!», va pensar la Leia, horroritzada.
Una bomba de pressió havia esclatat molt a prop dels seus nens. «No són morts! –Es va dir-. No poden estar morts... Si estiguessin morts, jo ho sabria.»
En Chewbacca jeia al costat de la zona devastada per la detonació, i la Leia va poder veure la brillantor de la sang sobre el seu pelatge marró.
Va caure de genolls al costat del wookiee sense prestar atenció al fang. Temia que hagués mort, però en Chewbacca encara respirava i la sang encara estava fluint de les seves ferides. La Leia va posar la mà sobre el profund tall de la cama en un intent desesperat d'aturar el flux de sang i salvar-li la vida. El potent bategar del cor d’en Chewbacca estava fent que la sang sortís de les seves venes i fóra expulsada del seu cos a gran velocitat. Igual que la jove patge, el wookiee també sagnava per les orelles i les fosses nasals.
Un so espantós que semblava un lament fúnebre va escapar dels llavis d’en Chewbacca. No era un gemec de dolor, sinó un crit de ràbia i remordiment.
- No et moguis! -Va exclamar la Leia-. No et moguis, en Chewbacca! La doctora arribarà de seguida. Et posaràs bé... Què ha passat? Eh, què ha passat?
En Chewbacca va tornar a deixar escapar aquell terrible crit ofegat, i la Leia va comprendre que la seva desesperació era tan gran que desitjava morir. El wookiee havia adoptat a la família de la Leia, fent-la seva i convertint-la en la seva Família de l'Honor, i no havia aconseguit protegir als nens.
- No pots morir!
«Ha de viure -va pensar-. Chewbacca has de viure. Només tu pot dir-me qui s'ha emportat els meus nens...»
- Velvet! Velvet a mi, Chewbacca...
El seguici de la Leia i el camarlenc van sortir corrent del bosc, trepitjant les delicades tiges de 'herba' i llançant crits de dolor i de fúria quan van sentir els talls produïts per les seves esmolades vores. Els fills de la Leia havien vagarejat a plaer per tot el prat sense deixar empremtes i sense patir cap dany, ja que les tiges d'herba sempre es separaven davant seu com per art de màgia.
«Màgia per als meus nens màgics -va pensar la Leia-. Creia haver-los protegit prou bé, creia que mai podria ocórrer-los res dolent...»
Llàgrimes abrasadores van lliscar per les seves galtes.
Els cortesans, consellers i guàrdies es van aturar formant un cercle al seu voltant.
-Senyora meva, senyora meva... -Va exclamar el camarlenc de Munto Codru.
El sol i el vent havien fet enrogir la cara del senyor Iyon, i el camarlenc semblava sentir-se extremadament incòmode a l'aire lliure.
- Han portat a la doctora? -Va preguntar la Leia-. ¡Porteu immediatament a la doctora!
-Ja he enviat a buscar-la, senyora meva.
El senyor Iyon va intentar aconseguir que la Leia s'aixequés i va tractar de contenir el flux de sang que brollava de la ferida d’en Chewbacca, però la Leia el va apartar amb una empenta i una seca negativa.
El pols d’en Chewbacca estava començant a tornar-se cada vegada més irregular, i la Leia temia que seu cor pogués deixar de bategar d'un moment a un altre.
«No moriràs, Chewbacca -va pensar-. No has de morir. No permetré que moris!»
La Leia va recórrer als seus escassos coneixements Jedi per proporcionar noves energies, i mentre ho feia va lamentar amargament el fet que les responsabilitats de la seva vida d'estadista haguessin impedit que rebés un autèntic ensinistrament a fons en els misteris de la Força.
La Leia sabia que si permetia que el raig calent de la sang d’en Chewbacca se li s'escorregués entre els dits, la vida del wookiee s'aniria juntament amb ell.
La doctora va creuar l'extensió d'herba a la carrera. La seva wyrwulf galopava darrere d'ella, transportant el seu instrumental mèdic i la seva farmaciola. Veure al wyrwulf de la doctora va fer que la Leia se'n recordés que el wyrwulf del senyor Iyon havia estat jugant amb els seus nens a la prada.
El wyrwulf també havia desaparegut.
La doctora Hyos es va agenollar al costat de la Leia, i va examinar d'un ràpid cop d'ull la ferida d’en Chewbacca i els primers auxilis que li havia prestat la Leia.
-Ah -va dir-. Bona feina.
-Ara heu de venir amb mi, princesa -va dir el camarlenc.
- Encara no! -Va exclamar la doctora Hyos-. Després de tot, només tinc quatre mans...
La princesa està molt bé on es troba ara.
El wyrwulf es va deixar caure sobre els seus quarters del darrere entre la Leia i la doctora Hyos, i després va tornar el seu enorme cap en un moviment lent i fluid per contemplar a la Leia amb la líquida i límpida mirada dels seus grans ulls blaus. La criatura tenia un espès pelatge marró del qual sobresortien els molt gruixuts pèls negres coneguts com a pèls-sentinelles.
El wyrwulf de la doctora va panteixar i va començar a bavejar mentre deixava que la seva llengua li pengés sobre els ullals. El rostre de l'animal era realment grotesc, i el seu alè calent i acre va fer que la Leia arrufés el nas.
Les quatre mans de la doctora Hyos, que semblaven tan maldestres i lànguides quan la seva propietària les deixava en repòs, es van moure veloçment sobre les grans cistelles subjectes als flancs del wyrwulf.
- Veus el que estic fent, estimat meu? -Va preguntar la doctora Hyos en veu baixa i suau tornant-se cap a la peluda criatura-. L'hemorràgia sempre és el més important, i la nostra princesa l'ha detingut.
La doctora va seguir parlant-li al wyrwulf, i li va anar explicant tot el que feia.
La doctora Hyos va extreure embenats de pressió d'un compartiment mentre escollia el medicament indicat entre els continguts d’un altre. Sempre explicava al wyrwulf el que estava fent a cada moment. Els seus llargs dits daurats eren molt destres, i es movien amb fermesa i seguretat.
La Leia es va permetre un moment d'esperança tot i que les seves mans estaven cobertes per la càlida sang d’en Chewbacca. El wookiee havia tancat els ulls i havia deixat de moure’s.
-Aparteu la mà de la ferida quan l'embenat se segelli a si mateix, princesa -va dir la doctora Hyos.
La Leia va obeir, i la doctora Hyos va exercir pressió sobre l'embenat per unir-lo flanc d’en Chewbacca. L'embenat va reaccionar exercint una pressió en sentit contrari sobre la mà de la Leia, i després es va adherir al d’en Chewbacca i va anar estenent els seus connectors a través del pelatge del wookiee. El wyrwulf ho observava tot amb la llengua apuntant entre les seves gargamelles.
La Leia es va tirar enrere fins recolzar-se sobre els talons. Tenia les mans enganxoses i la túnica tacada de sang, i va contemplar tot allò veient amb la nitidesa horroritzada de qui no té més remei que creure en alguna cosa que li hagués semblat impossible feia tan sols uns moments.
La doctora Hyos va examinar a Chewbacca, i va arrufar les celles davant els filets de sang mig seca que havien brollat ​​de les seves orelles i les seves fosses nasals.
-Una bomba de pressió... -Va dir.
La Leia va recordar el so d'un tro que semblava sorgir d'un somni llunyà. Havia pensat - ¡I què terriblement a poc a poc havia funcionat la seva ment llavors!- que el bon temps de primera hora del matí hauria cedit pas a la pluja i que en Chewbacca no trigaria a portar als bessons i al petit Ànakin de la prada, i aquest pensament havia fet que se sentís plena de tendresa cap als seus fills. Podria robar uns moments als seus deures per jugar amb ells i fer-los moixaines, i admiraria els seus nous tresors mentre s'assegurava que es menjaven tot el dinar.
Ja era mitja tarda. Com era possible que el dia estigués tan avançat, quan feia tan poc temps encara era hora de dinar?
-La meva senyora... -Va dir el camarlenc Iyon, però no va repetir el seu intent previ per apartar la Leia d’en Chewbacca.
-Que tanquin el port i que bloquegin tots els camins -va dir la Leia-. Es pot interrogar la patge? Que es posin en contacte amb el controlador del tràfic portuari... Hi ha alguna possibilitat que els segrestadors hagin sortit del planeta?
Mentre parlava, la Leia va tenir l'horrible impressió que qualsevol mesura que pogués adoptar resultaria inútil, o que ja era massa tard per posar-la en pràctica fins i tot en el cas de què pogués servir d'alguna cosa.
«Però si han fugit, llavors podria perseguir-los a bord de l’Alderaan-va pensar-. Podria atrapar-los. La meva petita nau és capaç d'atrapar a qualsevol vehicle espacial...»
-Em temo que tancar el port no seria una decisió molt intel·ligent, senyora meva.
La Leia va clavar la mirada en el camarlenc, i va començar a dubtar del senyor Iyon tot i que l’alt dignatari de Munto Codru havia gaudit de tota la seva confiança feia tan sols uns moments.
-S'han emportat a la seva...
La Leia va titubejar, no molt segura de quines paraules havia d'emprar.
-S'han endut el meu wyrwulf, senyora meva -va replicar el camarlenc-. Cert.
-Sí, s'han emportat al seu wyrwulf. És que no li importa?
-M'importa moltíssim, senyora meva. I a més comprenc les nostres tradicions, en tant que vós no les compreneu..., i us prego que em perdoneu per dir-vos-ho. Quant al fet de tancar l’espaiport, no cal fer-ho.
-Els segrestadors intentaran fugir de Munto Codru -va dir la Leia.
El senyor Iyon va estendre les seves quatre mans cap a ella.
-No ho faran -va replicar-. Existeixen certes tradicions, sabeu? Si les seguim, podem tenir la seguretat que no els hi passarà res als nens... Això també forma part de la tradició.
La Leia coneixia les antigues tradicions del segrest i el rescat de Munto Codru, i la seva existència era el motiu pel qual en Chewbacca sempre s'havia mantingut prop dels nens en tot moment i per la qual el vell castell estava envoltat per un servei reforçat de seguretat i vigilància. Per als habitants de Munto Codru, la pràctica del segrest espectacular era un esport polític tradicional que tenia una gran importància.
I la Leia no sentia ni el més mínim desig de prendre part en aquella peculiar activitat esportiva.
-És un segrest molt audaç -va dir el camarlenc.
- I molt cruel! -Va exclamar la Leia-. ¡En Chewbacca està ferit! I la bomba de pressió... Els meus nens...
La Leia va callar i va intentar controlar la seva veu i reprimir la seva por.
-Els organitzadors d'aquest segrest van fer esclatar una bomba de pressió només per demostrar que eren capaços de fer-ho, senyora meva -va dir el senyor Iyon.
- Però se suposa que ningú ha de resultar ferit durant aquests segrestos seus!
-Ningú de noble bressol, princesa Leia -va dir el senyor Iyon.
-El meu títol oficial és «Cap d'Estat», senyor -va replicar la Leia amb visible irritació-, no «Princesa»... Fa molt temps que he deixat de ser-ho. El món del qual era princesa va anar destruït fa molts anys, i ara vivim en una República.
-Ja ho sé, senyora meva, i us prego que disculpeu els nostres vells i antiquats costums.
- Han de saber que no tenen ni una sola esperança -va dir la Leia-. Em refereixo d’escapar, que se'ls lliuri un rescat. I si arriben a fer-los...
La Leia va descobrir que era incapaç de pronunciar la paraula "danys".
-Us prego que em permeteu aconsellar-vos en aquest assumpte -va dir el camarlenc, i es va inclinar sobre ella-. Si apliqueu les regles de la República -va seguir dient en un to sobtadament urgent-, l'únic resultat que obtindreu serà el desastre, la tragèdia...
-Els segrestadors han de ser molt valents -va dir la doctora Hyos, i tant en l'expressió com en la seva veu només semblava haver aprovació-. Però també han de ser joves i no tenen experiència. La família... Quin pot ser? -Es va girar cap al senyor Iyon-. Els Sibiu, potser?
-No compten amb els recursos suficients -va dir el camarlenc.
La Leia va pensar que fossin quins fossin els segrestadors només necessitaven els recursos de la Força i, per ser exactes, els del costat fosc de la Força.
El senyor Iyon va moure una mà en un gest que va abastar al Chewbacca i el cràter del sòl.
-Hi hauran necessitat un esquif i un, raig tractor, i tenir connexions amb algun contrabandista d'armes per obtenir la bomba de pressió va dir.
-Ah. Els Temebiu, llavors...
-Podria ser -va dir el camarlenc-. Són ambiciosos.
-Doncs jo els ensenyaré a deixar de ser-ho -va remugar la Leia.
-La meva senyora, si us plau... Els vostres fills no patiran cap dany. De fet, no poden patir cap dany, ja que aquesta és l'única forma de què els segrestadors assoleixin els seus objectius.
Fins i tot pot ser que això els sembli una gran aventura...
- El nostre amic en Chewbacca ha patit ferides tan greus que ha faltat molt poc per què morís! -Va cridar la Leia-. Als meus nens això no els semblarà gens divertit, i a mi tampoc m'ho sembla!
-És realment lamentable, per descomptat -va dir el camarlenc-. El wookiee potser no va comprendre la informació sobre les nostres tradicions que se li va proporcionar... No hauria d'haver ofert cap mena de resistència, naturalment.
-Que tanquin l’espaiport -va repetir la Leia amb veu rogallosa. Estava massa enfadada per respondre al comentari del camarlenc-. No vull córrer el risc que els segrestadors puguin sortir de Munto Codru.
-Molt bé -va dir el senyor Iyon-. És possible..., però hem d’obrar amb una gran cautela, per descomptat. Ho hem de fer d'una manera que..., que diverteixi en lloc d'ofendre...
El camarlenc es va sumir en un silenci absort.
La doctora Hyos li va prendre el pols a Chewbacca en la gran vena que havia estat a punt de ser afectada per la ferida.
-Estable. Bé, ja està... I ara, a cirurgia.
En Chewbacca, que tot just estava conscient, va contemplar a la Leia amb els ulls vidriosos i plens d’incomprensió.
-Medicina d'urgència en el camp de batalla -va dir la doctora Hyos-. Fa molt temps que estic sense practicar-la, i ja començava a pensar que mai tornaria a veure un camp de batalla.
-Això mateix pensava jo -va dir la Leia.
El wyrwulf va udolar.
La Leia rares vegades havia temut per la seguretat de la Jaina, en Jacen i l’Ànakin.
Havia pensat en ella i havia fet tot el necessari perquè estiguessin fora de perill, després. Havia parlat del tema amb la Wínter, la seva mainadera, i amb en Han i en Luke, i amb C3PO, el Suprem Senyor de les Preocupacions, però ella gairebé mai havia sentit preocupació pels seus fills. Sabia que percebria l'existència de qualsevol perill tot just sorgís. La seva falta d’ensinistrament Jedi no afectava gens ni mica a la seva contínua percepció dels nens.
A més, fins i tot suposant que arribés a donar-se l’improbable cas que no percebés la proximitat del perill, la Leia podia tenir la seguretat que en Luke ho detectaria. La Wínter protegiria els nens en qualsevol circumstància fins i tot al preu de la seva vida si cal; i quan en Chewbacca acompanyava a la família de la Leia, com feia amb gran freqüència, sempre passava molt temps al costat dels nens. Qui podia garantir la seva seguretat millor que el wookiee?
I en Han, el seu estimat Han, havia ajudat a fer possible la lenta expansió de la pau. Tots els nens havien d'estar fora de perill, i el fet de viure lliures de perills no era una cosa que només hauria de ser possible per als fills d'aquells que havien acabat amb l'Imperi.
O això havia pensat la Leia.
La Leia va seguir als ajudants de la doctora Hyos mentre portaven al Chewbacca al departament de cirurgia de l'antic castell de Munto Codru.
Se sentia molt sola. En Han i en Luke havien marxat a la recerca de noves aventures amb la benedicció de la Leia. La Wínter havia aprofitat l'oportunitat que oferia aquell recorregut per una zona totalment pacificada per assistir a una conferència sobre els nens que fugien de les seves llars, i també es trobava a diversos mons de distància.
La coincidència no divertia gens ni mica a la Leia.
Va esperar davant del departament de cirurgia mentre la doctora Hyos i els seus ajudants atenien les ferides d’en Chewbacca. Els cortesans i assistents van voletejar al voltant de la Leia fins que aquesta els va acomiadar amb un tens esforç de cortesia.
El wyrwulf s'havia estirat davant de les portes del departament de cirurgia. La doctora Hyos li havia explicat que no podria entrar a la sala d'operacions fins que tingués alguns anys més, i l’havia deixat de guàrdia. La criatura es va anar endormiscant a poc a poc, i el seu cap es va inclinar lentament cap endavant fins que va acabar sostenint-se sobre les puntes dels seus temibles ullals.
El camarlenc Iyon va entrar a corre-cuita a la sala d'espera, una austera estada de murs de pedra llisa totalment desproveïda d'ornaments.
-No hi ha cap rastre –va dir -. Ni un de sol... Els segrestadors són molt agosarats i molt astuts, per descomptat. Hem d'esperar que es posin en comunicació amb nosaltres, senyora meva.
- Esperar? -Va exclamar la Leia.- No em sembla una decisió molt..., molt encertada ateses les circumstàncies.
En la seva joventut la Leia hauria escollit una descripció bastant més dura, i hauria dit que li semblava una decisió estúpida, insensata i purament i simplement digne d'un imbècil.
- La petició de rescat arribarà al matí -va dir el camarlenc, intentant tranquil·litzar-la.
- Al matí...! ¡Al matí els segrestadors ja poden haver escapat!
-No poden escapar, senyora meva. El port està tancat. I a més no escaparan... No tenen cap raó per fer-ho.
-Però ja han passat dues hores -va dir la Leia-. ¡Els qui se’n van dur als meus nens també han robat dues hores!
El senyor Iyon va arrufar les celles.
- Què voleu dir amb això que han robat dues hores, senyora meva? -Va preguntar-. Vau estar treballant durant tota l'hora del migdia. Els cronos funcionen a la perfecció, el sol es troba en el lloc correcte...
El camarlenc va callar, conscient que el seu maldestre intent de fer broma no havia aconseguit dissipar la tensió que surava en l'aire.
- Han robat dues hores -va repetir la Leia-. No eren uns segrestadors corrents! Uns segrestadors corrents mai haurien aconseguit travessar les nostres defenses. No haurien pogut deixar inconscient a Chewbacca, i no haurien pogut robar-nos ni un sol minut de temps!
-Però senyora meva, tal com ja us he explicat... Bé, el cas és que Munto Codru produeix segrestadors d'una rara qualitat -va dir el camarlenc, i la va contemplar amb expressió entristida.
«Creu que la meva reacció és un mer resultat de la por i del dolor -va pensar la Leia-. Si li dic que sospito que un seguidor del costat fosc és responsable d'aquest fet inqualificable, llavors pensarà que he embogit.»
Les portes del departament de cirurgia es van obrir. La doctora Hyos va saludar el wyrwulf donant-li un copet al cap. Després va anar cap a la Leia i li va agafar les mans, i va mantenir cada mà de la Leia premuda entre dues de les seves.
- En Chewbacca es posarà bé -va dir-. Les seves orelles necessitaran algun temps per recuperar-se dels efectes de la bomba de pressió, i estarà bastant feble mentre el seu organisme va reposant tota la sang que ha perdut.
- Li ha dit...?
-No està en condicions de dir res a ningú, princesa Leia. Ara en Chewbacca ha de dormir, o la seva vida correrà perill.
- Ha enviat el meu missatge al Han i en Luke? -Va preguntar la Leia, tornant-se cap al camarlenc.
-Sí, senyora meva, però lamento haver de dir-vos que... Bé, es troben massa a prop de l'Estació Crseih, i l'activitat d'aquest sistema estel·lar és terriblement violenta. El forat negre, el seu company quàntic de cristall... La seva influència bloqueja tots els mitjans de comunicació.
-Llavors hem d’enviar una nau.
-El port està tancat, senyora meva.
- He estat jo qui l'ha tancat! Puc ordenar que una nau surti del planeta!
El camarlenc va intentar consolar la Leia acariciant-li una mà amb immensa delicadesa mentre la contemplava amb gran preocupació.
-Hem de mantenir la ficció -va dir-. El port ha estat tancat a causa d'una avaria en els equips de rastreig i detecció. Si una nau surt d'ell, llavors l'emergència queda públicament revelada com una mentida..., i això significarà que haurem llançat un insult mortal als segrestadors.
-Però vostè va dir que ells sabrien...
-Els segrestadors ho saben -va replicar la doctora Hyos-. Ells ho saben, i nosaltres també. Quant als altres, poden pensar el que vulguin perquè el que pensin no té importància. El que realment importa és la percepció, no la realitat.
-La doctora Hyos té raó, senyora meva -va dir el camarlenc-. Us suplico que seguiu endavant amb el vostre programa d'activitats per la tarda com si no hagués passat res. Recorreu a tot el valor pel qual tant us honorem i admirem... Feu-ho pel bé dels nens.
La Leia va intentar dissimular les seves tremolors i va fer un desesperat esforç per tractar de pensar amb claredat.
«Per quan una nau hagi pogut arribar fins en Han, el que hagi de passar ja haurà ocorregut de tota manera -va pensar-. Fer que vingui aquí no em servirà de res.»
-Tornaré a la sala de recepcions -va dir per fi -i compliré amb les meves obligacions i amb les cites concertades. Si no hem tingut notícies... Si per a la posta del sol seguim sense saber res...
-Us prego que espereu fins demà al matí, senyora meva. -La cara del camarlenc estava enfosquit per la preocupació-. Us asseguro que llavors ja haurem rebut instruccions.
-Faré el que tenia programat fer -va dir la Leia, i va sortir de la sala d'espera.
- Leia... -Va dir la doctora Hyos.
-La meva senyora... -Va dir el camarlenc.
- Què?
La Leia es va tornar cap a ells i els va fulminar amb la mirada.
El senyor Iyon va moure les mans sense dir paraula, i va contemplar amb visible preocupació les mans ensangonades i la túnica tacada de fang de la Leia.
«He rebut a ambaixadors i caps d'estat portant robes molt pitjors pensar la Leia-. I algunes estaven molt més brutes...»
La Leia s'estava rentant la sang d’en Chewbacca de les mans. La seva túnica era una causa perduda, no només estava tacada de sang i de fang, sinó que la delicada tela havia quedat molt malmesa a causa del contacte amb les esmolades tiges d'herba de la praderia. La Leia la va llançar al reciclador, i va llançar les seves sabates darrere. Després es va quedar immòbil al centre de la seva cambra de bany, vestida únicament amb una prima camisa de dormir, i va començar a tremolar. Va baixar les parpelles per ocultar el reflex que li mostrava la seva cabellera despentinada, els seus ulls desorbitats i el seu rostre tens i cansat, i es va concentrar a la recerca de la calma i la certesa que tan desesperadament necessitava.
Tot d'una el cantussol estrident i aflautat de l’R2 va fer vibrar l'atmosfera de l’habitació. L’androide s'estava acostant. Un instant després la Leia va sentir una veu aguda i infantil que va parlar en un to entre tremolós i vacil·lant.
-No, no ho recordo, no ho recordo...
L’R2 va tornar a emetre un veloç cantussol.
La Leia va córrer cap a les veus. Va entrar al seu dormitori i va sentir la suavitat sedosa de les catifes sota els seus peus descalços, i una codru-ji, una nativa de Munto Codru que semblava bastant jove, va retrocedir amb pas trontollant cap a una paret.
-No ho sé -va dir-. No ho recordo.
El peu davanter de l’R2 va precedir al seu cos cilíndric, i el seu cap en forma de cúpula i els seus peus del darrere van aparèixer al llindar un instant després. L’androide estava assetjant la codru-ji, i l'empenyia cap a la Leia.
-Només vaig veure que els petits ja no hi eren, i que el gran estava ferit. Vaig anar corrents a buscar ajuda, res més...
Era la jove patge que havia informat del segrest. Les taques de sang havien desaparegut del seu rostre acabat de rentar. Les seves abrasions havien estat ateses, i la seva roba estripada havia estat substituïda per una camisa de dormir de l’hospital.
La Leia va córrer cap a ella.
-Oh, pobreta... -Va murmurar.
La jove patge no va reaccionar, i la Leia li va posar la mà a l'espatlla.
El frec va sobresaltar de tal manera a la codru-ji que va donar un salt i va girar sobre si mateixa mentre els seus peus no tocaven el terra. La jove patge va aterrar amb les quatre mans tenses darrere del cos, i va retrocedir ràpidament allunyant-se de la Leia.
Un instant després la va veure i va obrir molt els ulls.
-Perdoneu-me, perdoneu-me...
La Leia la va agafar amb afectuosa delicadesa per un braç superior i la va fer entrar al dormitori.
- Què estàs fent fora del llit? -Va preguntar-. Hauries d'estar descansant... Has de recuperar-te.
-El petit androide va venir a buscar-me, i vaig comprendre que havia de suplicar que em perdonéssiu...
-Oh, R2... Com has pogut fer alguna cosa semblant? -Va exclamar la Leia-. Ves a buscar a la doctora Hyos, ¡i de pressa!
L’androide va emetre un refilet, va retrocedir, va tornar a avançar i va acabar detenint-se com si no sabés què fer.
- De pressa!
L’androide va creuar el llindar amb un nou cantussol que va anar baixant veloçment per tota l’escala tonal.
La Leia va portar a la jove patge fins a un divan i va intentar ajudar-la a seure-hi. Al principi la codru-ji es va resistir.
-No, no he de seure...
-Tranquil·litza't -va dir la Leia-. Oblida't del cerimonial, d'acord?
La Leia va intentar fer-la asseure, però els genolls de la jove patge es van negar a doblegar-se. La Leia li va permetre que seguís dempeus i va romandre immòbil al seu costat.
-Li vas salvar la vida a Chewbacca -va dir-. I a més vas donar l'alarma, i...
La codru-ji estava mirant-la fixament i semblava no entendre res.
-Ho sento molt, senyora meva. No puc escoltar-vos... -Va dir per fi. Es va dur les mans a les orelles i es va posar a plorar amb sanglots silenciosos que van fer tremolar tot el seu cos.
-No sé què va passar... -Va dir després amb la veu entretallada per les llàgrimes -. Estaven allà, jugant, i llavors... -Es va estremir i es va encongir sobre si mateixa, i la Leia es va preguntar si estaria tornant a experimentar els efectes de la bomba de pressió -. Jo... Vaig haver de quedar-me adormida, senyora meva. ¡Haurien d’exiliar-me! I quan vaig em despertar els petits ja no hi eren, i... -Es va fregar els delicats pavellons en forma de petxina de les seves orelles, i va deixar escapar un estrident xiulet en el seu llenguatge-. Vull dir que el senyor Chewbacca està malferit i... I jo no puc sentir res, senyora meva!
La Leia la va abraçar amb dificultat, a causa de les diferències físiques existents entre elles, però amb gran tendresa, i va intentar calmar-la.
La doctora Hyos va entrar al dormitori, i es va mostrar bastant indignada assabentant-se que el repòs del seu pacient havia estat pertorbat.
-No entenc en què podia estar pensant l’R2 per portar-la aquí -va dir la Leia-. No hauria d’estar aixecada, naturalment...
No hauria d'estar ajaguda -va ser la força críptica resposta de la doctora Hyos-. Però teniu raó. Ha de descansar i recuperar-se.
La jove patge va retrocedir davant la doctora Hyos i va aferrar les mans de la Leia.
-Em sap tant greu... -Va murmurar.
-Et perdono -va dir la Leia articulant les paraules molt a poc a poc i movent exageradament els llavis fent-ho-. Et perdono. M'has entès?
La jove patge va vacil·lar durant uns moments, i després va acabar assentint i va permetre que la doctora la tragués del dormitori.
L’R2 es va quedar a les estances de la Leia, i es va dedicar a llançar xiulets nerviosos i a anar d'un costat a un altre mentre la Leia es vestia. Els sorolls que emetia la irritaven, però el petit androide semblava incapaç de guardar silenci i estar-se quiet, i tampoc volia dir-li què anava malament.
L’R2 la va seguir quan la Leia va sortir de la seva cambra. Van arribar a una cruïlla de passadissos, i l’R2 va començar a rodar per un que portava a l'exterior mentre la Leia alçava les espatlles i avançava amb pas decidit cap a la sala de reunions.
L’R2 va llançar una xiulada insistent.
-No puc -va dir la Leia-. He de... He de fingir que no passa res.
Va entrar a la sala de recepcions. L'herald, que normalment era tan eficient, la va mirar i la va acomiadar amb els ulls. Després va fer un pas cap a ella com si volgués fer-la fora d'allà i es va posar en posició de ferms de sobte, reconeixent-la per fi malgrat les seves tosques peces.
-La cap d'Estat de la Nova República, filla de...
- No tenim temps per recitar tota la llista de títols! -El va interrompre la Leia.
L'herald va callar. Tots els ocupants de la sala, els ajudants i consellers de la Leia i els codru-ji, li van llançar mirades plenes de confusió. El camarlenc va fer un pas vacil·lant cap a ella.
La Leia va travessar la sala de recepcions i les seves botes van ressonar estrepitosament sobre les lloses polides del sòl. Va ocupar el seu lloc en el cercle de seients, es va tirar enrere i va creuar les cames. La gruixuda tela dels seus pantalons, tan nous que encara estaven bastant rígids, va cruixir amb el frec. La Leia es va obligar a oferir un aspecte el més tranquil i relaxat possible.
-Li demano disculpes, ambaixador Kirl -va dir mentre es girava cap al representant de la província de Kirl-, i li agraeixo la seva paciència. Hem tingut un petit..., un petit problema domèstic. -La Leia va fer que els seus llavis es corbessin en el somriure més encantador i enlluernador de tot el seu repertori-. Ja sap com són aquestes coses... -Va afegir, i de sobte es va sentir totalment incapaç de seguir parlant.
El ben plantat ambaixador kirlià, que havia pres el seu nom de la seva província, va estendre les seves quatre mans davant seu i li va tornar el somriure.
-I tant que ho sé-va dir Kirl-. El meu treball s'ha vist interromput en moltes ocasions per..., per un petit problema domèstic, com acabeu de dir. No hi ha cap necessitat de demanar disculpes, encara que és extremadament amable per la vostra part oferir-me-les.
Fins aquell moment la Leia sempre havia pensat que els seus ampul·losos modals resultaven molt graciosos, i en alguns moments fins i tot els havia trobat encantadors, però mentre sentia parlar l'ambaixador va tenir la impressió que les seves paraules no s'acabaven mai, i li va semblar que cada síl·laba brollava dels seus llavis amb la viscosa lentitud de la melassa.
El dia va seguir transcorrent i es va fer interminable. El sistema polític de Munto Codru era tan complex i recargolat que la Leia havia de rebre ambaixadors d'una successió d’entitats polítiques independents que semblava no acabar mai, i la Leia va pensar que no tenia res d’estrany que la República tot just s'hagués fixat en aquell món i que el considerés tan poc important. Munto Codru consumia la major part de les seves energies enfrontant-se a les seves discrepàncies internacionals i tractant de resoldre-les, i als seus ciutadans els quedava molt poc temps o atenció sobrants per dedicar a les qüestions de la cooperació interplanetària, que es movien dins d'una escala molt més gran. Havien necessitat anys per accedir a escollir un camarlenc, i un any més per posar-se d'acord i nomenar el senyor Iyon.
La campana del vespre va sonar per fi, i l'ambaixador es va inclinar davant la Leia i es va retirar. Els ajudants es van disposar a tancar les portes de la sala de recepcions, i els qui seguien en la sala d'espera van xiular i van sospirar en el seu llenguatge. Les portes es van tancar per fi i van fer callar els sons.
- Alguna notícia? –va preguntar la Leia amb veu tensa i enronquida per la preocupació.
-No, senyora meva -va dir el camarlenc-. Però no hem d'esperar rebre cap notícia fins matí. És la tradició.
-Sí, però aquests altres... Què volien? -Va preguntar la Leia-. Segur que no eren els segrestadors, i que no han vingut per intentar parlar amb mi?
- Quins altres, senyora meva?
-Tota aquesta gent que quedava en la meva sala d'espera.
-No tenen cap importància, senyora meva -va dir el senyor Iyon-. Són petits assumptes insignificants, molts d'ells inventats amb l'única finalitat de què el peticionari pugui tornar a casa i dir: «He conegut a la princesa... He parlat amb la Cap d'Estat de la Nova República!».
-Tot i així, m'agradaria parlar amb ells.
-Ja tornaran. I ara heu de menjar, senyora meva... Demà negociareu amb els segrestadors i els nens tornaran a casa, i tot tornarà a ser com abans.
La Leia es va obligar a relaxar les mans que havien estat oprimint els braços de la seva butaca.
Les ungles dels seus dits havien deixat diminutes corbes en la gruixuda tapisseria de setí.
La Leia va entrar amb pas precipitat en el silenci del departament de cirurgia. La doctora Hyos estava immòbil darrere del seu escriptori, i tenia els ulls tancats. La doctora dormisquejava dreta i mantenia els quatre braços lleument estesos mentre es movia d'una manera gairebé imperceptible, com si estigués executant una dansa a càmera lenta o estigués embolicada en una suau brisa, conservant l'equilibri en tot moment. La Leia mai havia vist un natiu de Munto Codru adormit.
«Quina postura tan estranya... -Va pensar-. És normal, o es tracta d'una peculiaritat única de la doctora Hyos? Bé, potser s'ha quedat adormida dempeus... Jo estic a punt de fer-ho.»
El wyrwulf jeia als peus de la doctora. La criatura va alçar el seu horrible cap i va contemplar a La Leia amb aquells ulls espantosament brillants. Després va deixar escapar un esbufec ​​i va tornar a recolzar el cap en les potes davanteres, però no va tancar els ulls. La Leia no tenia cap raó per témer al wyrwulf, però això no impedia que la seva presència sempre li resultés lleument desconcertant.
La Leia va deixar que la doctora seguís dormint. Va donar una amplia marrada per no haver de passar prop del wyrwulf i va entrar a l'habitació d’en Chewbacca, movent-se amb lenta cautela per no fer cap soroll.
En Chewbacca jeia sobre una hamaca que sostenia el seu enorme cos, i la seva cama estava coberta per embenats de regeneració. La Leia havia temut que trobaria al wookiee submergit en un tanc bacta, en estat d'animació suspesa i totalment incapaç de comunicar-se.
Es va asseure en una cadira col·locada al costat de l'hamaca i va observar a Chewbacca, sentint-se cada vegada més plena d'impaciència davant el seu somni. La respiració d’en Chewbacca era ràpida i entretallada. La Leia volia que despertés. Volia parlar amb ell i esbrinar què havia vist, i assabentar-se si en Chewbacca també havia perdut dues hores o si havia observat els fets i podia confirmar les sospites de la Leia sobre els esdeveniments.
I, naturalment, també volia tranquil·litzar-lo, dir-li que no li culpava de...
La fúria va sorgir del no-res sobtadament i es va apoderar d'ella, estenent-se en una onada tan poderosa i irresistible que la Leia va deixar anar un panteix ofegat.
Sí, en realitat li culpava del que havia passat. Estava molt enfadada amb en Chewbacca, i tant, i no tenia absolutament res a dir-li.
La Leia es va posar dreta i va sortir de l'habitació caminant d'esquena. Va tancar la porta, va girar sobre si mateixa..., i va estar a punt de xocar amb la doctora Hyos.
- Oh! Vaig veure que estava dormint, i no vaig voler despertar-la.
- Ha parlat amb en Chewbacca?
-No, jo... - Com podia admetre aquestes emocions quan qui les inspirava era l'amic més antic i estimat del seu espòs? -. Està sedat, no?
-I tant. Ha patit ferides molt greus.
- Hi havia tractat a algun wookiee amb anterioritat, doctora?
-No. En Chewbacca és el primer representant de la seva espècie que posa els peus en el nostre món.
-Però llavors... Com sap quin tractament cal aplicar?
-La meva feina consisteix a saber què s'ha de fer en cada cas. Tampoc he tractat a cap ésser humà, però quan van anunciar que la seva missió diplomàtica havia estat aprovada, vaig fer algunes investigacions sobre les criatures que no trigarien a visitar-nos.
-En Chewbacca té sort -va dir la Leia.
«No té preocupacions, només la negror de la inconsciència -va pensar-. Quan estigui curat i desperti, ja sabré què ha passat..., i hauré viscut cada moment d'infern de l’espera.»
-Les seves ferides són molt greus -va dir la doctora Hyos-, i ha perdut una quantitat de sang molt gran. Si hagués tingut sort, no hauria patit cap dany.
- Pot despertar-lo? Només durant un moment... Si va veure alguna cosa, qualsevol cosa que...
-La patge no va veure res i tampoc va sentir res. Dubto molt que en Chewbacca arribés a veure alguna cosa. Despertar-lo suposaria un gran risc per a ell.
-Però potser...
-Un risc innecessari.
La doctora Hyos va fer girar suaument a la Leia fins deixar-la de cara a l'entrada del departament de cirurgia i la va allunyar de l'habitació d’en Chewbacca.
-Ha tingut un dia llarg i realment terrible -va dir després-. Proveu a descansar. Una operació de segrest mai resulta fàcil de suportar. Però demà...
Un gemec estrident la va interrompre de sobte, i la doctora Hyos va arrencar a córrer cap a l’habitació contigua. La Leia la va seguir, sent conscient que el wyrwulf també la seguia. Les urpes de la criatura van repicar sorollosament sobre el sòl.
La jove patge estava immòbil al centre de l'habitació. Encara portava la camisa d’hospital, i el seu cos estava envoltat per un arnès que la mantenia dreta. La doctora es va aturar al costat d'ella i va acariciar els seus curts cabells mentre intentava tranquil·litzar-la. Després van parlar en la seva llengua, intercanviant xiulets i refilets que es trobaven més enllà dels límits de la capacitat auditiva de la Leia. La patge no va trigar a tornar a endormiscar-se. La doctora Hyos va retrocedir mentre la contemplava amb cara de preocupació.
- Es posarà bé? - Va preguntar la Leia.
- Encara és aquí?
- Es posarà bé?
-La bomba li ha afectat l'audició.
-Però vostè ha estat parlant amb ella... Podia sentir el que li deia. Es curarà, oi?
-Em temo que mai aconseguirà recuperar la capacitat de sentir els sons situats en els límits del nostre espectre auditiu, però viurà.
-Me n'alegro -va dir la Leia.
- De debò? -Va exclamar la doctora Hyos.
- De què no vagi a morir? I tant que sí!
-Les nostres oïdes són molt més sensibles que les dels éssers humans, i bastant més delicades. Les nostres comunicacions més íntimes sempre es desenvolupen en l'extrem superior de l'escala de sons -va dir la doctora Hyos en veu baixa i suau-. Imagini que el seu cos ha perdut tota la sensibilitat tàctil. Imagini que els seus sentits han quedat reduïts a la meitat del que eren abans..., i estic parlant de tots els seus sentits. Vostès els humans potser podrien suportar una existència semblant, però el futur d'aquesta jove serà molt... difícil.
-Oh -va murmurar la Leia-. No ho sabia. Ho sento molt. -Es va girar cap la jove patge i la va contemplar amb renovada simpatia-. No estaria més còmoda ajaguda?
-Els adults no dormen al llit.
El wyrwulf va alçar el cap i va clavar els seus ulls en la Leia.
-Vagi i descansi -va dir la doctora Hyos amb afable dolçor.
La Leia es va llançar sobre el seu llit amb un crit de desesperació. Com havia aconseguit sobreviure a aquell dia insuportable que semblava no voler acabar mai? Els músculs li feien mal a causa d'una tensió contínua que era incapaç de dissipar. La Leia va lamentar, com havia fet tantes altres vegades en el passat, que les seves responsabilitats polítiques li haguessin impedit estudiar els misteris Jedi.
«Segur que en Luke es limita a dir-li al seu cos:" Ja està bé de rigidesa. Relaxa't." - va pensar la Leia sense poder controlar la seva irritació-. O es diu a si mateix "No sento cap dolor", i deixa de sentir-lo... Com podré esperar fins demà per tenir notícies dels segrestadors?»
No dubtava de les paraules del camarlenc quan li havia assegurat que el segrest tal com es practicava a Munto Codru no tenia com a objectiu causar danys a les seves víctimes, i sense això estava convençuda que els seus fills corrien un perill mortal. Si els segrestadors havien arribat a aliar-se amb un practicant dels rituals del costat fosc...
Havia de ser això. El camarlenc i la doctora Hyos, als quals la Leia considerava admirables i dignes de tot el seu respecte, opinaven que els que practicaven l'art del segrest espectacular eren gents d'honor. Però els segrestadors dels nens de la Leia s'havien comportat d'una manera implacable i cruel, ja que havien causat greus danys físics al Chewbacca i la jove patge quan aquests ja es trobaven inconscients i no podien fer res contra ells.
«La bomba de pressió! -Va pensar la Leia-. No la van fer esclatar per poder dur a terme el segrest. va anar detonada per eliminar evidències, per destruir les proves de què algú havia utilitzat el poder del costat fosc...»
Es va ficar al llit d'esquenes i va permetre que les llàgrimes acudissin als seus ulls. La pedra translúcida del sostre brillava amb una claredat perlina per sobre d'ella i les seves delicades i complexes talles eren un misteri per a la Leia, igual que ho eren per a tothom. Les societats contemporànies de Munto Codru utilitzaven els antics castells com capitals provincials, o en defugien per considerar-los llocs encantats, però aquells palaus laberíntics havien estat construïts per una civilització anterior. Aquesta civilització havia escrit la seva història sobre murs de roca coberts de talles tan diminutes que les pedres semblaven vidres desgastats per l'aigua. La civilització havia desaparegut, i només havia deixat els seus castells i les seves històries il·legibles.
Les llàgrimes abrasadores van fer que les talles s'anessin tornant borroses davant els ulls de la Leia.
La crida de l’anunciador va dringar en l'avantsala de la seva cambra, i la Leia es va apressar a aixecar-se del llit.
«Potser ha arribat algun missatge!», Va pensar.
Va sortir corrent del seu dormitori. Quan va obrir la porta va veure el senyor Iyon immòbil davant del llindar.
- Ha tingut...?
-No, senyora meva -va dir el camarlenc-. Us asseguro que es comunicaran amb nosaltres pel matí, i us prego que em cregueu.
- Llavors ja podran estar en qualsevol lloc!
-No. Estaran a prop d'aquí.
-No estan prop -va insistir la Leia-. Ja hem esperat el temps suficient, senyor Iyon. ¡A aquestes alçades segurament ja han d'haver escapat!
-Però escapar és totalment innecessari, senyora meva, i resulta preferible no allunyar-se..., especialment quan es tracta d'uns nens petits. Fins i tot podrien estar al castell.
- En el castell? Com podrien estar al castell? No són aquí!
- És que hi pot haver un amagatall millor que un que està a tocar de les nostres oïdes?
El castell té milers d'anys. Els seus soterranis i túnels es prolonguen pel subsòl, i arriben fins a la muntanya...
- Doncs jo ho sabria! És que no ho entén? Si estiguessin a prop, jo ho sabria... Hem d’iniciar la recerca.
El senyor Iyon la va contemplar amb silenciosa solemnitat durant uns moments, i després la va agafar delicadament del braç i la va portar fins una butaca. Quan la Leia va estar asseguda, el senyor Iyon es va asseure davant seu, mantenint un precari i cautelós equilibri en la vora del tou sofà.
-Si ho ordeneu, senyora meva... En aquest cas us obeiré, naturalment, però...
- Ho ordeno!
-... però abans desitjaria estar totalment segur que compreneu el que m'esteu demanant que faci.
-Jo... -La Leia va titubejar-. Té alguna cosa més que dir-me, oi?
El senyor Iyon va assentir amb una lenta inclinació del cap, i va clavar la mirada en els complexos dibuixos de la catifa.
-Si alguna cosa pertorba les negociacions, sigui el que sigui -va seguir dient-, llavors totes les parts implicades en el segrest pateixen una greu humiliació. Els segrestadors es veurien obligats a replicar.
- Fent mal als nens?
-Si danyessin a qualsevol persona de noble bressol, estarien sacrificant les seves pròpies ambicions -Va dir el senyor Iyon. Després es va quedar callat, i quan va continuar parlant ho va fer amb visible dificultat-. Però si us negueu a negociar, llavors els segrestadors poden sentir-se inclinats a fer algun tipus de sacrifici..., per tal de demostrar la seva sinceritat.
La Leia no aconseguia comprendre què estava intentant dir-li. Com podien arreglar-se-les els segrestadors per fer un sacrifici, si les seves pròpies tradicions els hi prohibien fer mal als nens?
-El seu wyrwulf... va dir per fi-. Tem que sacrifiquin al seu wyrwulf.
El senyor Iyon va alçar el cap, la va mirar als ulls i no va dir res.
- Però no es tracta d'uns segrestadors normals i corrents! -Va exclamar la Leia-. És que no ho entén? ¡Cap habitant de Munto Codru està involucrat en això!
- Esteu totalment segura d'això, senyora meva?
La Leia ho estava i ho havia estat, però es trobava tan cansada i se sentia tan esquinçada pel dolor i la pena que la temptació de creure que al matí tot s'hauria resolt i que els nens tornarien a estar amb ella, sans i estalvis, estava començant a resultar-li gairebé irresistible.
«Esperaré una mica abans de donar-li una resposta -va pensar-. Puc dedicar uns quants minuts a pensar en el que acaba de dir-me el camarlenc Iyon.»
El senyor Iyon va fer entrexocar les seves mans esquerres i un dels seus ajudants va entrar a l'habitació, portant-hi una safata sobre la qual hi havia una delicada tetera antiga de pedra, una tassa de te i un platet ple de galetes. La llum brillava a través de la pedra de la tetera, or líquid que es movia delicadament entre talles tan antigues com les que cobrien les parets del castell.
-M'he pres la llibertat de fer que us portessin una mica de te -va dir el camarlenc-. És molt relaxant.
La Leia no havia menjat res en tot el dia. Feia tan sols un moment hagués pogut jurar que mai seria capaç de tornar a menjar, però la seva boca resseca es va omplir sobtadament de saliva, i el seu estómac va deixar escapar un grunyit gens elegant quan les seves fosses nasals van captar la fragància del te i la deliciosa olor de les galetes recobertes de petites nous.
-Moltes gràcies, senyor Iyon-va dir la Leia, agraint sincerament aquella interrupció-, però no ha fet portar una tassa per a vostè. Hi ha una altra en la còmoda.
-Ja he menjat, senyora meva.
-Insisteixo -va dir la Leia, sentint-se envaïda per una sobtada suspicàcia, i una mica avergonyida de si mateixa per reaccionar d'aquella manera.
L'ajudant va portar una altra tassa, va servir el te i es va retirar. La Leia va agafar la seva tassa i una galeta.
-Són les millors llaminadures de tot l'ampli repertori que sap preparar el cap de cuiners-va dir-. Les ha provat alguna vegada?
La Leia va donar una mossegada a la galeta, segura que al cap de cuiners li resultaria tan impossible permetre que algú adulterés la seva recepta com balancejar-se d'una aranya de cristall a una altra durant un banquet de gala. La galeta es va esvair dins de la seva boca com si estigués feta d'aire, deixant-la impregnada d'un sabor entre dolç i especiat que va començar a mitigar la seva fam gairebé al moment.
-No puc menjar llaminadures, senyora meva -va dir el camarlenc, i va sospirar-. Però prendré una tassa de te amb vós - va afegir, i va apurar la seva tassa d'un sol glop.
La Leia, sorpresa i encara plena de sospites, va prendre un glop de te mentre es preguntava si hauria comès un error menjant-se la galeta. El que encara tingués la capacitat de dur a terme qualsevol acció normal la sorprenia, doncs tenia la sensació que hauria d'estar perseguint a l'enemic, corrent d'un costat a un altre amb un desintegrador a la mà.
«I en els vells temps si més no sabíem qui era l'enemic», va pensar.
-Heu estat molt amable de portar les últimes modes de Coruscant a Munto Codru-va dir el camarlenc, intentant canviar de tema-. Estem molt lluny del centre del govern, i les notícies viatgen a poc a poc.
- Com...?
La Leia es va recordar del que portava posat: uns resistents pantalons de campanya, una camisa de cuir flexible i gruixudes botes. Va obrir la boca per explicar que no s'havia sentit capaç d’enfrontar-se a la perspectiva d'haver de posar-se un altre complicat vestit de la cort, i un instant després es va preguntar si el senyor Iyon no li estaria retraient amb una gran subtilesa els seus gustos pel que fa a la indumentària.
Però les paraules del camarlenc no havien pogut ser més sinceres. La Leia es va posar vermella, i intentar trobar alguna manera d'explicar-li que impedís que el senyor Iyon sospités que s'estava burlant d'ell.
-Bé, no és ben bé l'últim crit en qüestió de modes -va dir, i va tornar a prendre un glop del seu te-. Però resulta molt còmode, i...
La Leia va arronsar les espatlles.
El senyor Iyon va badallar, i els seus prims llavis es van tensar revelant la seva prominent dentadura.
El camarlenc es va afanyar a tancar la boca amb un espetec clarament audible.
- Us demano disculpes, senyora meva!
La Leia les va acceptar amb una inclinació de cap, i un instant després també es va trobar badallant.
-Hauríem d'haver pres te de pebre en lloc d'aquesta varietat -va dir-, encara que és deliciosa.
Després va fer un gran esforç per recordar la pregunta que estava intentant respondre. El senyor Iyon havia dit que els nens devien d'estar a prop, però la Leia dubtava molt que això fos possible.
«Si estiguessin amagats a prop... Bé, llavors jo ho sabria, no? -Va pensar-. Els sentiria, oi? No, han d'haver estat segrestats per un mestre del costat fosc... Encara que potser tot això no tingui res a veure amb el costat fosc -va pensar un moment després, en un intent desesperat de trobar alguna explicació que li aportés una mica de consol-. Pot ser que el castell estigui construït sobre algun mineral de propietats tan particulars que distorsiona les meves percepcions... Si els ysalamiri poden causar pertorbacions a la Força, per què no puc trobar-me davant algun fenomen estrany sorgit de les profunditats d'aquest planeta?»
La Leia va tornar a badallar. El senyor Iyon la va imitar a l'instant, com si fos la seva imatge en el mirall. El somni estava començant a atreure la Leia amb un poder irresistible.
-Hem...
La seva veu es va anar afeblint fins dissipar-se, i la Leia no va poder recordar el que havia volgut dir.
-Bona nit, senyora -va dir el camarlenc amb afable dolçor.
Es va posar dret, aixecant-se del sofà amb tanta dificultat com si estigués esgotat, i va haver de recolzar-se amb els seus quatre braços per aconseguir-ho. El senyor Iyon va anar cap a la porta, i va ensopegar una vegada durant el trajecte. La Leia tenia tanta son que va anar incapaç d'estranyar-se davant aquella sorprenent infracció de l'etiqueta i l'elegància diplomàtiques per part del camarlenc, que sempre era tan primmirat i conscient dels seus deures.
La necessitat de dormir va acabar imposant-se als seus temors. La Leia es va dir que havia d’aixecar-se, però la butaca resultava tan còmoda i acollidora...
«Descansaré un moment -va pensar-. Només un moment...»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada