dimarts, 27 de gener del 2015

Solitari de Jade (V)

Anterior



V
A meitat del descens d'un llarg tram de graons, els guàrdies que l’escortaven aparentment van decidir que ja havien carregat amb ella prou i la van deixar anar perquè caminés pel seu propi peu. A part d'un brunzit perllongat en els seus músculs, la Mara s'havia recuperat completament, però va tenir la cura de mantenir per al seu benefici un feble trontoll durant la resta del descens. Els fuets neurònics eren la glorificació definitiva del salvatgisme i la degradació, just la classe de cosa que els esbirros d’en Praysh usarien com el seu persuasor primari, i no tenia cap intenció de deixar-los que sabessin com de ràpid es podia recuperar dels seus efectes.
Els pous de llim estaven en el nivell més baix de la fortalesa, compost d'una sèrie de trinxeres interconnectades d'uns dos metres d'ample i cent de llarg excavades a terra. A les passarel·les entre elles es passejaven els guàrdies drach'nam, picant de mans ociosament els seus fuets o jugant amb les empunyadures dels seus ganivets. Potser dues-centes dones, la majoria d'elles d'aspecte juvenil, avançaven lentament introduïdes fins a la cintura en l'humit fems gris dels pous, doblegades sobre la seva esquena i excavant en el llim amb els braços, amb la cara a escassos centímetres de la superfície. Totes les que la Mara va poder veure tenien una idèntica expressió de pura desesperació, tant era així que un calfred la va travessar.
- Ho explicaré només una vegada - va dir el capatàs, gesticulant gairebé amistosament cap als pous -. El llim nutrient d'aquí és la llar de les crisàlides de les criatures krizar que la seva Primera Grandesa fa servir per patrullar les seves terres. Les crisàlides posseeixen una dura closca i són el·lipsoïdals, aproximadament de la mida d'un dels teus patètics i petits polzes. El teu treball és trobar aquelles que estiguin començant a sortir de les seves closques i dipositar-les en la passarel·la, on seran recuperades, aquestes es recuperaran i traslladaran al viver principal.
- Com sabré quan estan llestes...?
- Sabràs quan estan llestes quan comencin a bellugar-se i a obrir-se pas a l'exterior mastegant la closca - la va tallar bruscament el capatàs. Un parell de caps es van tornar davant el sobtat to aspre, la majoria de les dones no es va molestar a alçar la vista -. I no intentis recollir simplement totes les que trobis. Si les crisàlides estan fora massa temps abans que estiguin llestes, moriran.
Va onejar el seu fuet davant del seu nas.
- I les crisàlides mortes ens fan molt infeliços. Entesos?
La Mara va empassar saliva, forçant-se a retrocedir espantada.
- Sí, senyor - va murmurar.
- Bé - va dir el capatàs, tornant de nou al seu to amistós, mostrant clarament que era un ésser que gaudia amb el seu treball -. El pelatge del teu cap és d'un color interessant. No et servirà de res en els pous; potser t'interessaria vendre-me'l.
- A canvi de què? - preguntar la Mara cautelosament.
- Favors. Més menjar, potser, o altres atencions.
La Mara va reprimir una ganyota. Pensar en el seu cabell penjant de la paret de trofeus d'un capatàs d'esclaus era absolutament detestable. Però d'altra banda, ell probablement podria prendre-li sense pagar a canvi res en absolut si així ho decidia. Amb sort, ella no hi seria el temps suficient perquè ell ho aconseguís.
- Puc pensar-m'ho? - va preguntar tímidament.
Ell va arronsar les espatlles. Clarament, això era simplement un entreteniment per ajudar a passar el temps.
- Si vols. Ah, una cosa més. Si no aconsegueixes treure les crisàlides prou ràpid, començaran a excavar a través de les closques pel seu compte. No hi ha problema amb això, però alhora els palps de les seves boques sempre són el primer que surten. Si aconsegueixen entrar en la teva pell, necessitaràs un viatge a l'establiment metge per extreure'ls.
-Oh - va dir la Mara amb un fil de veu. Ara, això era informació molt útil -. Fa mal?
Ell li va oferir un d'aquells somriures malvats que els drach'nam feien tan bé.
- No més que el fuet. Ara entra allà.
La Mara va abaixar la vista cap al seu vestit de salt.
- Però...
Ni tan sols va tenir una oportunitat d'acabar la seva protesta. Posant-li un braç gegantí per darrere de la cintura, el capatàs la va empènyer fora de la passarel·la cap a la trinxera més propera.
Aterrant, va aconseguir mantenir l'equilibri, mantenint el cap i la major part del tronc fora del llim. Però l'impacte va enviar una onada d'espès fems humit esquitxant les treballadores més properes.
- Ho sento - es va disculpar.
Una de les dones la va mirar, amb un grumoll de llim relliscant lentament per la galta.
- No es preocupi per això - va dir amb una veu que sonava més morta que viva -. No es preocupi per embrutar-se, tampoc. Mai tornarà a estar neta.
Un fuet neurònic va cruixir amenaçadorament sobre el seu cap. La Mara es va allunyar, però l'altra dona no va semblar notar-ho o donar-li importància, sinó que va seguir excavant en el llim. Amb l'estómac retorçant-se de fàstic, la Mara va introduir els braços al fems humit i va començar a treballar.

***

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada