divendres, 9 de gener del 2015

Estrella de Cristall (II)

Anterior



Capítol 02

-Com en els vells temps, eh, noi? -Va preguntar en Han Solo mentre es tornava cap en Luke Skywalker. En Luke li va somriure des del seient del copilot del Falcó Mil·lenari...
-Com en els vells temps, cert, amb l'única diferència que l'Imperi no està intentant convertir-nos en un nuvolet de pols espacial.
-I tant.
-I no hi ha cap Jabba el Hutt que vulgui arrencar-te la pell a tires per haver llançat aquest carregament d'espècia al buit...
-Així és.
-I ningú està intentant cobrar vells deutes de joc pendents.
-Això també és veritat -va dir en Han «Però potser acabi contraient unes quantes deutes de joc noves -va pensar mentre ho deia-. Després de tot, per a què estan les vacances si no?»
-I, en darrer lloc, ara ja no pots menjar-te amb els ulls a totes les dones boniques que es creuen en el teu camí.
- I tant que puc fer-ho! -Va exclamar en Han, i un instant després es va afanyar a defensar-se mentre en Luke deixava anar una rialleta-. Ei, mirar no té res de dolent... La Leia i jo sabem molt bé quin tipus de relació ens uneix, d'acord? Confiem l'un en l'altre, i la Leia no és gens gelosa.
Les rialletes ofegades d’en Luke es van convertir en estrepitoses riallades.
I a tu no t’importaria gens ni mica que es dediqués a flirtejar amb l'ambaixador kirlià -va aconseguir dir per fi quant va haver deixat de riure-. Sí, no hi ha dubte que aquest ambaixador és un tipus realment molt ben plantat...
-Mirar no té res de dolent -va insistir tossudament en Han-. I un petit flirteig innocent tampoc té res de dolent, però pel que fa a aquest ambaixador kirlià... Bé, serà millor que vigili on posa les mans. ¡Les quatre! Eh, noi, escolta: el flirteig és un dels invents més meravellosos de la civilització -va afegir, i va somriure d'orella a orella.
En Luke no suportava que en Han li digués «noi», i en Han li cridava «noi» a cada moment precisament perquè sabia que no ho suportava. En Luke es va limitar a clavar la mirada a l’hiperespai sense dir res.
-Hauries de flirtejar més, saps? -Va seguir dient en Han.
-Potser jo pugui ajudar-lo en aquest aspecte, amo Luke -va dir C3PO, inclinant-se cap endavant en el seient de passatgers. Compto amb una extensa biblioteca de poesia amorosa en diversos llenguatges adequats als òrgans vocals humans que es troba totalment a la seva disposició, i també puc proporcionar-li un gran nombre de dades sobre etiqueta, informació mèdica i...
-No tinc temps per flirtejos o per a la poesia amorosa -va replicar en Luke-. Almenys, no en aquests moments.
C3PO es va tornar a reclinar al seient de passatgers. L’androide quedava situat just en el límit del camp visual d’en Han, i semblava una ombra. C3PO havia cobert el seu lluent acabat daurat amb una capa de laca porpra per disfressar-se, i en Han encara no s’havia acostumat al canvi.
-No et prenguis les coses tan condemnadament serioses –li va dir en Han tornant-se cap en Luke -. És que els Cavallers Jedi no es diverteixen mai? Els petits Cavallers Jedi han de sortir d’algun lloc, no? Aposto a què el vell Obi-wan...
- No tinc ni idea del que hagués fet en Ben!
El to d’en Luke era de preocupació i cansament, no d'ira, i sentint en Han es va sentir profundament afectat per la solitud fonamental que impregnava tota la vida del jove Jedi.
-No sé què feien els altres Cavallers Jedi -va seguir dient en Luke en veu baixa i suau-. No vaig conèixer en Ben durant el temps suficient, i l'Imperi va destruir tants registres i arxius, i... Bé, senzillament no ho sé.
En Han va desitjar que en Luke aconseguís trobar algú amb qui compartir la seva vida i el seu treball. El seu matrimoni amb la Leia s'havia anat fent més sòlid amb el pas del temps, i s'havia anat desenvolupant a poc a poc amb cada any i cada dia que passava. A mesura que els seus anys de felicitat s'anaven succeint un darrere l'altre, en Han s'havia anat sentint cada vegada més preocupat per la solitud del seu cunyat.
-Pren-t'ho amb calma, Luke -va dir en Han-. Tranquil, d’acord? Ho estàs fent molt bé...
- Però les tradicions...
-Bé, potser hagis d’anar-te-les inventant sobre la marxa. No crec que això sigui tan terrible, oi? -Va preguntar en Han-. En els vells temps això sempre se'ns va donar molt bé.
-Sí. En els vells temps...
En Luke semblava molt abatut.
- I qui sap què descobrirem quan arribem al lloc on anem? Potser ens trobem amb uns quants Cavallers Jedi que podran ajudar-te en l'Acadèmia.
-Potser -va dir en Luke-. Això espero.
El Falcó Mil·lenari va emergir de l’hiperespai i va travessar les cintes i ondulacions de llum per submergir-se en l'espai normal.
Les alarmes van udolar, i els escuts anti-radiacions van sorgir del no-res per embolicar el casc del Falcó.
En Han va llançar una maledicció ofegada. Hi havia esperat trobar-se amb un considerable flux de radiacions en aquella regió de l'espai, de fet, havia instal·lat els sistemes de protecció necessaris perquè el Falcó pogués suportar-les, però ni en els seus moments més pessimistes havia esperat ensopegar amb una cosa tan poderosa com les tempestes de raigs X que s’agitaven furiosament al seu voltant.
Va fer una ullada als sistemes de la nau per assegurar-se que no havien patit cap dany, i va dedicar uns instants a contemplar l'exterior. En Han va quedar tan impressionat que va deixar anar un suau xiulet.
Un dens panorama estel·lar molt brillant es desplegava al voltant de la nau allunyant-se en totes direccions. Dos cúmuls estel·lars xocaven en aquella part de l'espai, i bandes de gegants vermelles que semblaven venes de sang resplendent serpentejaven a través de regions plenes de nanes blanques. Les estrelles estaven tan apinyades que formaven un immens sistema caòtic i giraven unes al voltant d'altres, tirant de les seves veïnes i atraient-se cap a una infinitat de danses diferents mentre robaven matèria estel·lar de la superfície de l'estrella més pròxima.
El caos regnava a tota la impossibilitat espacial que era aquell cercle-dansa d'estrelles.
Ningú podia predir els canvis que patiria la pauta de cada estel..., i això suposant que algú hagués estat capaç de trobar una pauta per començar a treballar-hi, per descomptat.
Les estrelles del cúmul no trigarien a sortir disparades en totes direccions, allunyant-se veloçment en una dispersió que passaria molt aviat, si més no en l'escala del temps astronòmic. Encara que també hi havia la possibilitat que tot el garbuix d'estrelles s'ensorrés sobre si mateix. La seva massa s'aniria encongint a poc a poc fins a adquirir la mida d'un planeta primer, i d'una lluna, un puny i un cap d'agulla després..., després s’esfumaria.
-Si em permeteu l'atreviment... -Va dir C3PO-. Bé puc sentir com els raigs X travessen la meva closca exterior i s'obren pas fins a arribar a les meves sinapsis, i això malgrat tot el blindatge extra que s'ha instal·lat al Falcó. Francament, em resulta bastant difícil imaginar els efectes que poden estar produint sobre les seves estructures biològiques, que són molt més delicades que la meva. L'Estació de Recerca de Crseih va anar concebuda i construïda per suportar aquest atac continu, de manera que suggereixo que ens col·loquem sota del blindatge de l’espaiport el més aviat possible.
Un enlluernador centelleig lluminós que no semblava tenir cap origen concret va creuar a tota velocitat el camp visual d’en Han com si volgués subratllar el comentari d’en C3PO, i en Han va comprendre que era un llamp còsmic que acabava de travessar la seva retina.
-Bona idea, C3PO-va dir.
En Han va traçar un curs directe cap a l'Estació d'Investigació de Crseih.
En Han estava pilotant el Falcó Mil·lenari a través del sistema estel·lar més estrany amb el que s'havia trobat mai. Una nana blanca molt vella que agonitzava i es trobava en avançat procés de cristal·lització girava al voltant d'un forat negre, seguint una trajectòria orbital el·líptica salvatgement excèntrica.
Una petita estrella groga d'allò més corrent havia orbitat plàcidament una immensa supergegant blanc-blavosa en aquell mateix lloc feia eons. L'estrella blava es va anar envellint a poc a poc, i va acabar col·lapsant-se.
L'estrella blava es va convertir en una supernova i va llançar llum, radiacions i restes de matèria estel·lar a l'espai.
La seva llum encara seguia viatjant per l'univers sota la forma d'una tremenda explosió visible en galàxies molt llunyanes.
El pas del temps va fer que les restes del nucli de la supergegant es fossin col·lapsant sota la força de la seva pròpia gravetat. El resultat va anar l'aparició de massa degenerada que va adoptar l'estructura d'un forat negre.
La violència de la supernova va alterar l'òrbita de la companya de la nova, l'estrella groga.
L'òrbita de l'estrella groga va anar decaient a poc a poc.
L'estrella groga va començar a caure cap al cos inimaginablement dens del forat negre. El forat negre absorbia tot allò que entrava a la seva zona d'influència, la llum inclosa, i quan capturava matèria, encara que la matèria capturada consistia en tot un estel groc, esquinçava els àtoms, dispersant-los en un disc d'acreció en continu creixement. Les partícules subatòmiques implosionaven durant el seu descens cap a l'equador de la singularitat, i emetien gegantins raigs de radiació. El disc d'acreció girava a una velocitat fantàstica i brillava amb una calor inimaginable, creant una pira funerària per a l’estel groc destruït.
El plasma es desplaçava en espirals que formaven un gegantí remolí embogit, movent-se tan de pressa i escalfant-se amb tanta intensitat que llançava un torrent de raigs X a l’espai. Els gasos resplendents van acabar precipitant-se cap al forat negre invisible i es van anar aproximant més i més, semblant caure amb major lentitud a mesura que anaven sentint la influència de la relativitat.
Aquell univers els havia perdut per sempre.
Aquest havia estat el destí de la petita estrella groga.
El sistema contenia una tercera estrella: la nana blanca que agonitzava, i que seguia brillant amb tota la resplendor del seu antic calor tot i que s'estava congelant lentament a causa d'un procés de refredament que acabaria convertint-la en cristall quàntic.
Quan el Falcó Mil·lenari va entrar en el sistema, la nana blanca estava caient cap al forat negre, movent-se en la corba interior de la seva excèntrica òrbita el·líptica.
- Heu vist això? -Va preguntar en Han-. Tot un espectacle, eh?
Per descomptat que sí, amo Han -va respondre C3PO-, però no és més que una ombra del que passarà quan el forat negre capturi l'estrella de cristall.
En Luke havia clavat la mirada en el remolí del forat negre, i no va dir res.
En Han va esperar.
- Ei, noi! Torna amb nosaltres, vols?
En Luke es va sobresaltar.
- Què passa?
-No sé on estaves, però no hi eres aquí.
-Oh... Pensava en l'Acadèmia Jedi. No m'agrada separar-me dels meus estudiants ni tan sols durant uns dies, però si aconsegueixo trobar altres Jedi prou ben ensinistrats... Bé, això canviaria molt les coses tant per a l'Acadèmia com per a la Nova República, i...
-Crec que no ho estem fent del tot malament -va dir en Han, una mica irritat. Portava anys mantenint la pau amb l'ajuda de persones corrents, i en la seva opinió els Cavallers Jedi podien arribar a causar més problemes dels que eren capaços de resoldre-. I si tots estan utilitzant el costat fosc?
En Luke no va replicar.
En Han rares vegades parlava dels seus malsons, però la veritat era que tenia malsons en què veia quin podia ser el final dels seus nens si eren temptats pel costat fosc.
En aquests moments estaven fora de perill, ja que acompanyaven a la Leia en un recorregut planetari per mons remots i pacífics de la Nova República. Ja devien haver arribat A Munto Codru, i estarien visitant les belles muntanyes de la zona temperada del planeta.
En Han va somriure mentre imaginava com la seva princesa i els seus nens eren rebuts en un dels misteriosos i antics castells de Munto Codru, que semblaven sortits d'un conte de fades.
Les prominències solars cremaven en la superfície de la nana blanca. El Falcó la va deixar enrere, i va seguir avançant cap a la regió més perillosa del forat negre.
En Han va posar els escuts a la potència màxima que podien proporcionar els sistemes d’energia, i va creuar la zona de radiacions perilloses a tota velocitat. El disc d'acreció brillava i flamejava desprenent una aspra claredat actínica.
Ni la nana blanca ni el forat negre posseïen planetes naturals, i només comptaven amb unes quantes runes distants i un halo d'estels congelats. Però la nana blanca posseïa un planetoide artificial.
L'Estació Crseih havia estat un centre secret de recerca de l'Imperi, i s'havia desplaçat d'un lloc ocult a una localització amagada i una destinació secreta sota les ordres directes de l'Emperador. Fóra on fos, sempre havia estat embolcallada en l'aurèola del mal.
Gairebé tots els registres dels seus treballs havien estat destruïts quan va caure l'Imperi. Els seus investigadors havien fugit, per rendir-se a la Nova República o per esfumar-se. En Han només estava segur d'una cosa pel que fa a Crseih: l'estació investigadora havia estat enviada a aquell sistema estel·lar perquè trobés una forma d'adaptar el poder destructiu del forat negre a les ambicions marcials de l'Emperador.
Crseih havia fracassat però seguia existint, amagada en els confins de la civilització i aïllada per la disrupció de les estrelles agonitzants que esclataven incessantment. Encara comptava amb alguns habitants, que es conformaven amb haver quedat lliures del jou de l’Imperi. Els habitants de Crseih també vivien fora de la Nova República, i no comptaven amb la protecció de la seva justícia.
I tampoc havien de suportar les limitacions que aquesta imposava.
En Han va submergir el Falcó Mil·lenari a l'ombra de l'Estació Crseih i va deixar escapar un sospir d'alleujament. La llum de la nana blanca seguia caient sobre la seva nau, però la massa de l’estació els protegia dels temibles raigs X que brollaven del forat negre.
Un gruixut blindatge que feia pensar en un paraigua fet de retalls cobria la meitat de l’irregular planetoide artificial que era l'Estació Crseih. Els pegats s'havien anat estenent a mesura que anava creixent l'estació. El blindatge formava les cúpules d’allotjament i els corredors de les connexions d'aire. Era transparent a l'espectre visual, i protegia l'equip i els habitants de les radiacions d'alta energia. El blindatge estava recobert per pautes d'ombra i llum que produïen curioses iridescències, i s'enfosquia cada vegada que patia l'envestida d'un raig de radiacions particularment intenses.
En Han va posar el Falcó Mil·lenari sobre una extensió de pedra ennegrida per les toveres.
Considerada com espaiport, Crseih no podia oferir gran cosa a part d'alguns mecànics d’hiperimpulsors que anaven d'un costat a un altre, uns quants reaprovisionadors, i una companyia de lloguer que estava especialitzada en blindatges.
En Han va fer els arranjaments necessaris per obtenir un blindatge extra que donés una mica més de protecció al Falcó. Uns minuts després un vehicle de superfície va avançar lentament cap ells remolcant l'enorme làmina transparent.
Són molt eficients -va dir en Luke.
-O s'avorreixen moltíssim. naturalment que no hi ha molt trànsit... -En Han va arrufar el nas-. Lògic, oi? Les primeres vacances que puc gaudir en molt de temps, i acabo ficat en aquest desert buit.
- On és el teu contacte, C3PO? -Va preguntar en Luke.
Unes quantes dotzenes de naus de diversos models i antiguitats estaven posades sobre l’esplanada de roca calcinada. La gran majoria comptava amb la protecció de gruixuts blindatges, però algunes es trobaven nues i havien quedat exposades a la intempèrie còsmica, que les estava destruint lentament.
-Estic pràcticament segur que es troba aquí i està disposat a rebre'ns, amo Luke. -C3PO va donar un nerviós cop d'ull per l'espiell-. Potser vingui en el vehicle de superfície.
C3PO es va remoure en el seient. En Han havia començat a rebre missatges incomprensibles feia algunes setmanes, però C3PO havia reconegut el llenguatge i havia dit que a penes s'utilitzava des de feia molt de temps. Els missatges transmetien rumors sobre esdeveniments bastant estranys que tenien lloc a l'Estació Crseih.
-Em temo que jo tinc la culpa que ens haguem embarcat en aquesta investigació -va dir C3PO.
En Han li havia ordenat que contestés als missatges utilitzant aquell mateix llenguatge gairebé desconegut, i li havia demanat que concertés una cita. C3PO era C3PO, naturalment, pel que havia decidit carregar amb tota la responsabilitat de l'expedició.
-Espero que no estiguem seguint una pista falsa va seguir dient C3PO.
-És igual, C3PO-va dir en Han-. Si la pista és falsa, ningú et culparà per això.
-Oh, però si resulta que els rumors no tenen cap fonament, llavors no podria sobreviure a la vergonya i...
En Han va deixar de prestar atenció a les preocupacions de C3PO. Si no aconseguien trobar els Jedi perduts en Han ho lamentaria per en Luke, naturalment, però s'alegrava de ser-hi, i seguiria sentint-se satisfet tant si el viatge acabava sent unes vacances com si es convertia en una nova aventura.
Va tornar la mirada cap al lloc avançat. Les hòsties enganxades al sòl de les connexions atmosfèriques cobrien, protegien i interconnectaven els districtes de l'estació, alguns molt ben equipats i atesos, altres a mig enderrocar i camí d'acabar sent un munt de runes. Les instal·lacions de recerca de l'Imperi havien estat abandonades, però la comunitat que havia sorgit al voltant d'elles havia continuat existint. Alguns dels seus habitants havien descobert altres formes de sobreviure i prosperar, i havien seguit endavant sense la presència de l'Imperi ni l'atenció de la Nova República.
Els representants diplomàtics i els ambaixadors concentraven la seva atenció en planetes més poblats que es trobaven més a prop del centre del poder.
«I això és tot un alleujament -va pensar en Han-. Aquí no hi haurà ambaixadors ni vestits cerimonials, i no hauré de suportar ni un sol banquet de gala...»
El vehicle de superfície es va aturar de sobte.
- Com volen pagar aquest servei? -Va preguntar el seu conductor.
-Mitjançant una carta de recursos -va respondre en Han
-Només acceptem crèdits garantits.
El vehicle de superfície va començar a retrocedir.
- Ei, espereu un moment! -Va cridar en Han-. Sap...?
Però es va afanyar a tancar la boca. Havia estat a punt de preguntar-li si sabia qui era, però viatjava d'incògnit i naturalment el conductor no sabia qui era.
Pensar-ho va fer que se sentís envaït per una agradable sensació de llibertat.
-La carta de recursos ha de ser dipositada, amo Ha... -La programació de memòria de C3PO va entrar en acció just a temps, i li va prohibir utilitzar el veritable nom d’en Han-. Eh..., senyor. En cas contrari, no es pot accedir als fons.
-Ja ho sé. -En Han va somriure-. Suposo que només volia exhibir-me una miqueta. Tots aquests segells i signatures, ja saps...
I una identitat falsa, naturalment.
El vehicle de superfície ja s'estava allunyant cap a les connexions atmosfèriques.
- Ei, torni aquí! -va cridar en Han-. Li pagarem amb diners en efectiu.
-Ensenyi’m la seva moneda.
En Han va mostrar les vores irisades ​​d'uns quants bitllets de la Nova República, i es va alegrar que el Senat encara no hagués arribat a promulgar una llei ordenant l’abandó de la moneda física. Això hauria suposat la desaparició d'un dels pocs lligams que seguien unint-lo als vells temps i als seus dies de contrabandista, ja que la vida d'un contrabandista hauria resultat molt més dura si no haguessin existit aquests diners als quals resultava considerablement difícil seguir la pista. Aquesta era la raó per la qual el Senat volia prescindir-ne, naturalment.
El vehicle de superfície va tornar a avançar i va anar maniobrant fins que l'escut va cobrir al Falcó. El conductor va obrir els tancaments, i el blindatge va quedar solt i col·locat al seu lloc. El vehicle de superfície va acabar detenint-se sota del Falcó.
En Han va desactivar els sistemes d’energia del Falcó i va connectar diversos artefactes de seguretat, alguns d'ells notablement astuts i sofisticats.
-Bé, sortim fora -va dir quan va haver acabat-. I recordeu qui som... Millor dit, recordeu qui no som, d'acord?
C3PO s'havia camuflat mitjançant la capa de laca color porpra i en Han s'havia deixat créixer la barba, però en Luke no havia fet res per disfressar la seva aparença.
-No sé, noi... -Va dir en Han mirant-lo fixament-. Segueixo pensant que hauries de fer alguna cosa. Afaitar-te el cap, potser? En cas contrari, podem estar segurs que algú t’acabarà reconeixent tard o d'hora.
En Luke li va llançar una mirada entre perplexa i interrogativa.
-No em vaig a afaitar el cap -va replicar-, i ningú em reconeixerà.
En Han es va sentir sobtadament marejat, i un instant després els trets d’en Luke es van tornar borrosos i van canviar davant seu. En Han es va trobar contemplant a un individu totalment diferent: el nou Luke tenia el cabell més fosc, mesurava un pam més d'altura, era més prim, i tenia unes faccions tan corrents que resultaria molt difícil que poguessin quedar gravades en la memòria dels que les veiessin.
- ¡Maledicció! -Va exclamar en Han-. Ei, a mi no!
La imatge va tremolar i es va esfumar, revelant novament al Luke.
-Molt bé -va dir-. No afectaré les teves percepcions, però ningú més em reconeixerà.
-D'acord.
Van sortir de la nau.
En Han hauria desitjat que en Chewbacca estigués amb ells, però viatjar d'incògnit amb el wookiee al costat hagués suposat córrer un risc considerable. La barba probablement permetria que en Han no fos identificat, però un humà i un wookiee de pelatge marró viatjant junts... No hagués sortit bé, ja que aquesta imatge feia que els súbdits de tota la República pensessin a l’instant en el general Han Solo i el seu amic Chewbacca, l'Heroi de la Nova República.
L'entrada del vehicle de superfície s'obria davant seu al final de la rampa del Falcó Mil·lenari, i estava sumida en la penombra. Un pistó translúcid obstruïa el camí d’en Han. El va empènyer, i va sentir que es movia a la mà. En Han va empènyer amb més força. El pistó es va estremir, va tremolar i va acabar xocant amb el casc del vehicle de superfície. Uns quants pistons més, cada un segmentat i amb un bony facetat en cada articulació, van sorgir del no-res i es van desplegar davant seu fins a quedar travessats al llindar.
- Ep! -Va cridar en Han.
- Deixi’m anar, maleïda sigui! -Va replicar el conductor.
-Deixa’l -va dir en Luke-. Li estàs agafant el braç, o la cama, o... Bé, el cas és que li estàs agafant un apèndix.
- I com ho saps?
En Luke es va limitar a contemplar-lo en silenci.
En Han va deixar anar el pistó.
-Odio que facis això, saps? –Va murmurar en Han.
-Primer es paga, i després s'entra -va dir el conductor.
En Han va separar diversos bitllets del feix que portava a la butxaca i els hi va allargar al conductor.
Un apèndix prim i translúcid es va apartar de l'entrada, i es va anar desplegant davant seu fins que les quatre urpes en què acabava van quedar suspeses davant de la cara d’en Han. Les urpes eren molt esmolades i d'un color blau acer, i en Han va veure que cadascuna era tan llarga com la seva mà.
-Quines ungles tan boniques... -Va dir.
Va dipositar els bitllets entre les urpes i aquestes es van tancar amb gran delicadesa sense que les puntes travessessin el paper.
-Moltes gràcies -va dir el conductor-, però no és suficient.
- Vol més diners? Ara? -Va exclamar en Han-. Per posar-nos en un tros de roca?
-Per posar-se en un tros de roca sota d'un escut llogat -va dir el conductor-, que els resultarà molt útil quan s'aproximi la propera tempesta de raigs X. Ah, i li recordo que estem parlant d'un escut que és de la meva propietat..., encara que si ho prefereixen puc emportar-me'l ara mateix.
En Han havia pensat que el flux de radiacions ja era prou potent com perquè pogués ser qualificat de tempesta de raigs X, però a Crseih allò estava considerat com un dia de bon temps espacial. Quan la nana blanca s'aproximés al forat negre i aquest comencés a arrencar els gasos calents de la seva superfície, els raigs X s'intensificarien fins a esdevenir una autèntica tempesta espacial que desencadenaria tot un huracà de radiacions.
-Una tempesta de raigs X produirà efectes molt nocius en els sistemes del Fal..., de la seva nau en el cas que aquesta quedi sense protecció, senyor -va dir C3PO.
-Ja ho sé-va replicar en Han. Va treure tres bitllets més del feix i els va ficar entre les urpes del conductor. «Això ens ha deixat bastant escassos d'efectiu -va pensar-. Bah, no importa... La carta de recursos resoldrà aquest problema.»
Les urpes es van retirar, i els altres pistons es van separar davant seu amb un lleu grinyol mecànic. Els ulls d’en Han ja s'estaven acostumant a la penombra. El conductor estava assegut a l'altre extrem de la cabina del vehicle de superfície, i va començar a col·locar les potes al seu voltant com si fossin un munt de branques seques.
-El viatge fins a Crseih és gratis -va anunciar.
-Moltíssimes gràcies -va replicar en Han. El Falcó va retirar la rampa darrere d'ells i va bloquejar la seva escotilla. C3PO estava contemplant l'interior del vehicle de superfície.
- No té cap altre passatger? -Va preguntar.
-Només disposo d'espai per a vosaltres -va dir el conductor.
C3PO va dir unes quantes paraules en un llenguatge tan estrany que en Han va sentir una punxada de dolor a les orelles. C3PO ja li havia parlat en aquest llenguatge quan li va traduir els missatges arribats de l'Estació Crseih.
«¡C3PO creu que aquest tipus pot ser el nostre contacte!», va pensar en Han. El conductor es va afanyar a moure diversos apèndixs, inclosos uns quants que estaven proveïts de pèls aurals i punxegudes espines defensives.
-Eh, què inferns està dient? -Va preguntar, tornant-se cap a C3PO-. Per què intenta provocar-nos una irritació en els òrgans auditius?
-Li demano disculpes -es va apressar a dir C3PO-. No he dit res que tingués cap importància. Em temo que li he pres per una altra persona.
El vehicle de superfície va situar la nau espacial sota del seu escut i va iniciar l'avanç cap a la ciutat.
El conductor va aturar el vehicle de superfície dins del seu hangar, i la connexió atmosfèrica va avançar cap a la porta. En Han va baixar del vehicle i va posar els peus a l'Estació Crseih, i en Luke i C3PO el van seguir.
El vehicle de superfície va anar retrocedint lentament i es va allunyar amb un estrèpit metàl·lic.
-Aranyes... -Va murmurar en Han, i es va estremir-. Ho sento, però les aranyes sempre em donen calfreds.
- Aranyes? -Va exclamar C3PO-. Hi ha aranyes? On? He de tenir molta cura i evitar que teixeixin les seves teles en les meves articulacions. Oh, vaja, recordo que en una ocasió vaig conèixer un androide que...
-Em referia al conductor -va dir en Han.
-Però el conductor no era una aranya -va replicar C3PO.
-Estava parlant de manera metafòrica -va dir en Han.
-Però...
-Oh, oblida-ho -va dir en Han-. Oblida que he obert la boca, d’acord?
-Aquest conductor sabia com fer negocis, eh? -Va dir en Luke.
En Han va riure.
-Sí, tens tota la raó. Un tipus bastant cobdiciós, no?
C3PO va donar uns quants passos cap endavant i va mirar nerviosament al seu voltant.
- Estic segur que el nostre contacte ha d'estar a prop d'aquí! -Va exclamar, tot que no hi havia ningú més en tot l'hangar.
En Han es va girar cap en Luke.
- I ara què? Tens alguna idea d'on hem de començar a buscar a aquests Jedi perduts teus?
En Luke va moure el cap. Un floc de cabells li va caure sobre el front, i durant un moment va semblar el jove ple d’entusiasme i sense cap experiència de la vida que havia estat quan en Han va veure’l per primera vegada. Però en Luke ja no era un jovenet que havia de madurar, perquè amb el pas dels anys havia anat desenvolupant una presència gairebé d'un altre món que en Han trobava commovedora i alarmant alhora.
-Esperava que seria capaç de percebre’ls... -En Luke va arronsar les espatlles i va posar cara d’abatiment -. Però no hi ha res. Potser s'estan protegint amb alguna classe d'escut. Segurament s’oculten. Després de la manera com van anar perseguits i caçats per l'Imperi, qui podria reprotxar-los que ho fessin?
-Bé, doncs jo suposava que ja s'haurien adonat que fa anys que no hi ha cap Imperi -va replicar en Han.
-Però hi ha moltes persones que volen que torni -va dir tossudament en Luke.
-D'acord, d'acord...
En Han no creia que existís cap grup de Jedi perdut. D'altra banda, com més temps invertís en Luke en la seva recerca, més durarien les vacances d’en Han «Després de tot, potser serà millor que comenci a seguir-li la corrent», es va dir.
La bigarrada claredat multicolor del remolí flamejant es tornava gris i molt més suau sota els escuts transparents que impedien el pas a les radiacions. Petites ombres apareixien i desapareixien, tatxonant el terra amb puntets de foscor.
En Han va alçar la mirada. El forat negre i el seu disc d'acreció anaven creant una violenta albada a mesura que l'Estació Crseih girava sobre el seu eix. El remolí de foc i claredat encegadora s'estenia al llarg d'una quarta part del cel visible, i la nana blanca sorgiria quan aquest s'hagués ocultat. La nana blanca es precipitaria cap al centre del sistema estel·lar, i tant ella com el seu company anirien pujant, i s'aproximarien més i més l'una a l'altra fins que acabessin apareixent juntes per consumir el cel amb la seva ígnia resplendor.
En Han va evitar tornar la vista cap al disc d'acreció del forat negre tot i que es trobava sota la protecció dels escuts. L'exhibició natural de focs d'artifici consumia més energia en un instant que totes les celebracions concebudes per la civilització des del començament de la història.
Va avançar per la connexió atmosfèrica cap a la primera cúpula de l'estació pròpiament dita. Una atmosfera calenta i humida impregnada d'una fortor gairebé tropical va embolicar el seu cos. Gairebé podia veure l'aire, i va tenir la impressió que en tindria prou amb estendre els dits i tancar-los per poder agafar un grapat.
«Suposo que la major part de la gent que hi viu procedeix de mons tropicals - va pensar-. Després de tot, mantenir fresc l'interior d'una estació espacial no resulta tan difícil...»
Però en una estació com Crseih aconseguir un ambient fresc era un objectiu que semblava gairebé impossible d'assolir. Els sistemes de refrigeració sobrecarregats feien vibrar el terra.
Els escuts protegien les zones habitades absorbint els raigs X, però les enormes quantitats d’energia que arribaven fins a l'estació tornaven a ser irradiades en forma de calor..., i la calor havia d'anar a algun lloc. Els sistemes de refrigeració feien quant podien per transportar-lo fins el costat nocturn de Crseih, on podia ser dispersat en el buit de l’espai, però amb el forat negre a un costat de l'estació i la nana blanca a l'altre, el costat nocturn de Crseih tot just arribava a ser una prima llesca d'ombres.
En Han va estendre un dit i el va posar a un pam de distància del mur de la connexió atmosfèrica, i el va retirar gairebé a l'instant. La superfície estava incòmodament calenta malgrat tots els enèrgics esforços dels sistemes de refrigeració.
C3PO avançava davant seu amb el seu caminar apressat i encarcarat, i tenia un aspecte francament estrany amb la seva disfressa de laca color porpra. L’androide continuava la seva fútil recerca del contacte que havia esperat trobar a Crseih.
Vaig explicar amb tota claredat al nostre comunicant que havia de venir a rebre'ns -va dir C3PO en un to entre gemegós i irritat-. No aconsegueixo entendre què...
En Luke va passar al costat d’en Han «Acaba de passar al meu, oi? -Va pensar en Han-. He vist en Luke o no l'he vist? Oh, maledicció, com odio que faci aquest tipus de coses...!»
-Crec que seria preferible no divulgar els nostres plans, C3PO - va dir en Luke.
-Però amo Luke... Jo mai... Li asseguro que no utilitzava el meu transmissor!
-Et crec, naturalment, però et suggereixo que deixis d'utilitzar la teva unitat vocal.
-Bé, amo Luke-va replicar C3PO-. Si ho prefereix així...
L’androide va seguir avançant, i el seu llenguatge corporal va expressar, amb tanta claredat com les paraules, que havia esperat ser rebut pel contacte a la pista de descens.
La calor i la humitat no van trigar a fer que la suor corregués a dojo per l'esquena i els costats d’en Han i que li omplís de gotes el front, quedant-se enganxats a ella sense poder arribar a evaporar-se. En Han es va netejar la cara i es va pujar les mànigues, agraint el que per una vegada no hagués de preocupar-se d'oferir un aspecte elegant i acurat.
La Leia i els assessors d’en Han havien anat aconseguint que prestés una mica més d'atenció a la seva indumentària amb el pas dels anys. En comptes de posar-se el primer que trobava dins l'armari i utilitzar la combinació que l'androide de neteja hagués creat portant la roba, fos quina fos aquesta, en Han havia començat a vestir, prenent en consideració els seus deures de cada dia. Normalment aconseguia lliurar-se d'haver de vestir l'uniforme de gala, a menys que el seu programa de la jornada inclogués la inspecció d'un contingent de tropes regulars, pronunciar un discurs davant d'elles o una recepció diplomàtica. En Han Solo odiava els uniformes, i els discursos i les recepcions tampoc li entusiasmaven excessivament.
Per aquell viatge ni tan sols s'havia emportat un uniforme, i encara que els pantalons ja estaven força esfilagarsats i la camisa vella i molt còmoda que portava resultaven una mica massa gruixuts per al clima de l'Estació Crseih, en Han se sentia deliciosament lliure.
Ni uniformes, ni discursos ni recepcions...
En Han va deixar escapar una rialla.
-Això serà molt divertit -va dir.
Van girar un revolt de l’asfixiant connexió atmosfèrica, i van veure que el tub seguia estenent-se davant seu i que estava desert.
- On és C3PO? -Va preguntar en Luke.
-No ho sé -va replicar en Han-. Probablement vas ferir els seus sentiments dient-li que callés.
-L'única cosa que li he dit ha sigut que no anés pregonant els nostres plans als quatre vents.
- No saps on és?
-Podria trobar-lo -va dir en Luke-, però prefereixo no fer-ho. De fet, prefereixo no emprar cap poder a llarga distància... No vull delatar-me.
- I per què no llances una bengala? Deixa que els mestres Jedi ens trobin.
-Familiaritzem-nos una mica amb aquest lloc abans -va dir en Luke-. Després de tot, no sabem gran cosa sobre els Jedi que vaig buscant... Només tenim els rumors, i aquestes històries tan estranyes.
-Tens raó, noi. - «Com més temps dediqui en Luke a la seva recerca, més trigaré a haver de posar-me un altre uniforme...»-. Sí, tens tota la raó... Pren-te tot el temps que vulguis.
-I si són Jedi... Bé, llavors vull assegurar-me que no tenen res a veure amb el costat fosc.
-Però si estiguéssim a prop d'algú que utilitzés els poders del costat fosc, tu ho sabries, oi? Et donaries compte de la seva presència, no?
-I tant que sí -va dir en Luke.
-Fantàstic.
-Crec que ho sabria. -En Luke es va tornar cap a la paret translúcida del túnel, i va contemplar les cúpules llunyanes que s'alçaven entre els cràters que puntuaven les planes rocoses-. Espero saber-lo...
En Han va posar cara d'exasperació i va seguir caminant.
- Què és el que dic sempre? -Va remugar-. Doneu més problemes dels que resoleu, això és el que dic sempre...
Va creuar el llindar de la sortida de la connexió atmosfèrica i va entrar a la primera cúpula de l'Estació Crseih. Els sorolls i la claredat els van envoltar a l'instant, embolicant-los en una capa de novetats tan espessa i enganxosa com aquella atmosfera calenta saturada de vapors.
En Luke el va seguir amb més cautela, i es va aturar al costat de l’espatlla dreta d’en Han per contemplar el que tenien davant. En Han es va preguntar quin ràdio d'abast tindria la il·lusió de la disfressa que podia projectar en Luke. Quins efectes produiria sobre els habitants de l'estació? Veurien al Luke tal com realment era quan estiguessin lluny d'ell, i pensarien que s'havien confós quan estiguessin més a prop i veiessin que tenia un aspecte diferent del que havien cregut percebre al principi, o seria potser que l'efecte local de la disfressa envoltava al Luke com una capa i projectava la imatge desitjada a tot aquell que li mirés?
En Han no tenia cap forma de saber-ho, ja que en Luke havia complert la promesa que li havia fet de no afectar les percepcions del seu amic i company de viatge. I pel que feia al Han, el jove que es trobava immòbil al seu costat era en Luke Skywalker, pilot i cunyat seu i, casualment, també Cavaller Jedi. En Luke portava la seva túnica, que per sort no es diferenciava massa de l'abillament quotidià emprat per molts humanoides. La túnica no identificava al Luke com un Jedi, i els folgats plecs ocultaven la seva espasa de llum.
En Han es va acariciar la barba, un costum que havia adquirit mentre se l'estava deixant créixer. Durant les últimes setmanes abans que ell i en Luke iniciessin el seu viatge, en Han havia estat bastant nerviós i es delia a marxar. Acariciar la barba no havia fet que creixés més de pressa, per descomptat, però el gest havia acabat esdevenint una mena de talismà, un recordatori que d'aquí a dues setmanes primer -si aconseguia dur a terme aquella revista de tropes-, i aquí a una setmana després -si aconseguia pronunciar aquell condemnat discurs i sortir ben lliurat, estaria lluny d'allà i podria tornar a ser lliure.
La gegantina primera cúpula de l'Estació Crseih per fi s'estenia al seu voltant, i en Han va pensar que semblava una fira ambulant. Grups musicals, malabaristes, acròbates i comerciants mostraven les seves habilitats o exhibien els seus articles.
Un grup de brebishems estava amuntegat a un costat del camí, retorçant-se i rodant d'un costat a un altre mentre frunzien seus llargs musells i feien aletejar les seves enormes orelles en forma de fulla. Estaven tan enganxats els uns als altres que semblaven un sol organisme, com si les seves toves pells color malva plenes d'arrugues i solcs s'haguessin fos a causa del frec. Un gemec continu emanava del grup, i no hi havia manera de saber si aquell so gutural era produït per un sol alienígena o per tots ells.
En Luke va llançar una moneda a la cistella col·locada davant del grup de brebishems.
- Per què has fet això? -preguntar en Han -Per demostrar-los que sé apreciar els valors del seu art.
- Art?
En Han va mirar de reüll al Luke, però el seu amic semblava haver parlat totalment de debò.
-Bé, la dansa o la bitlla-pilota els hi deuen semblar igual d’estranyes, no?
-Tens dret a tenir la teva opinió, Luke -va dir en Han. Una imatge de l'última vegada que havia ballat amb la Leia va sorgir sobtadament a la seva memòria i es va obrir pas entre els seus pensaments. Havia estat en una recepció en algun lloc, però en Han no va poder recordar quan o ni tan sols en quin planeta s'havia celebrat. Només es recordava que havien gaudit d'uns quants minuts lliures de diplomàcia, brindis i salutacions, i que ell i la Leia s'havien abraçat i havien dansat sota la llum fracturada pels miralls que queia sobre el sòl iridescent de la pista de ball. El record va fer que en Han sentís una aguda punxada de solitud i desig que li va estripar el cor.
-Si us plau, honorables senyories... Els hi queda alguna monedeta per a mi? -Un ésser viu tan petit que només li arribava al maluc estava tirant de la màniga d’en Han. Un abundant pelatge gris verdós ocultava els contorns del seu cos-. Roman encara alguna moneda en les seves butxaques, i pot ser per a mi?
-No, no tinc xavalla -va dir en Han, i va apartar de les seves butxaques aquells dits molt llargs i prims que semblaven tan fràgils com branquetes seques.
-Espera un moment -va dir en Luke-. Jo tinc algunes monedes.
Li’n va donar una a la criatura, i quan li va parlar va emprar un to molt suau i ple d’afabilitat.
Els dits ossuts es van afanyar a agafar la moneda i la van fer desaparèixer sota l'aspre pelatge.
La criatura va esbufegar i va passar al costat d'ells per anar cap a la connexió atmosfèrica.
- S'aproximen més passatgers? -Va preguntar amb expressió esperançada.
-No, només estem nosaltres -va dir en Han. Uns quants captaires més van convergir sobre en Han i en Luke, i no van trigar a aparèixer diversos guies i venedors de tchochke.
- Són meus, són meus! -Va cridar la criatura-. ¡Busqueu els vostres en un altre lloc!
Tots van ignorar les protestes de l'ésser cobert de pèls.
-No, gràcies, no volem res -va dir en Han, obrint-se pas a través del grup i tirant d’en Luke.
En Han va pensar que no li costava res imaginar-se en Luke repartint fins l'últim dels escassos crèdits que els hi quedaven abans que haguessin deixat enrere l'entrada.
No van trigar molt a poder escapar. Els captaires, guies i venedors es van retirar als seus llocs habituals al voltant de l'entrada i van esperar l'arribada de clients més receptius.
Però la criatura peluda havia seguit al Han i al Luke a través de la gentada, i va començar a traçar cautelosos cercles al seu voltant mentre murmurava «Meus, meus».
- Has vist l’androide que va arribar amb nosaltres? -Li va preguntar en Han. Va estirar el coll intentant veure C3PO entre el caos de la cúpula de recepció. En Han Solo era capaç de veure per sobre de gairebé tots els caps en un grup d'éssers humans d’estatura normal, però el nombre de formes de vida intel·ligent de Crseih era tan gran que la seva elevada alçada quedava reduïda a una simple talla mitjana, i a més en Han havia de recordar-se que estava buscant un androide porpra, no daurat.
-Els androides mai porten monedes damunt -va dir la criatura peluda. Els androides no tenen butxaques. Demanar monedes als androides no servir de res, i no haver cap raó per fer-ho.
-Potser podries ajudar-nos d'una altra manera -va dir en Luke.
- Ajudar? -Va preguntar la criatura amb òbvia suspicàcia-. Treballar?
-No. N'hi hauria prou amb què ens ensenyessis on podem trobar un bon allotjament. Volem que ens ajudis a orientar-nos per l'Estació Crseih, entens?
-Eh!, jo puc trobar allotjament sense necessitat que ningú m'ajudi! -Va exclamar en Han, sentint-se una mica insultat-. Ja no viatjo tant com abans, però encara no estic tan oxidat com per no ser capaç de trobar allotjament a...
-Calla’t! -Va murmurar en Luke fulminant-lo amb la mirada.
En Han va quedar tan sorprès que va deixar de protestar a l'instant.
-Allotjar, sí, allotjar -va dir la criatura peluda-. I llocs per menjar i llocs per comprar robes boniques, llocs especialitzats a vestir les mides i les formes de l'humà...
La criatura es va allunyar a grans gambades que van fer tremolar el seu espès pelatge.
En Luke la va seguir. En Han va alçar els ulls cap al sostre amb expressió suplicant. El sostre ni va replicar ni va fer res per ajudar-lo, de manera que en Han va acabar arronsant les espatlles i va arrencar a córrer darrere d’en Luke.
-D'acord, però prefereixo penjar-me abans d'acceptar consells sobre la moda d'un tipus que porta un vestit de pèls... -Va remugar mentre seguia al seu amic.
La criatura peluda va guiar en Han i en Luke per diverses connexions atmosfèriques i una successió de cúpules totalment diferents les unes de les altres. El soroll i l'agitació de la primera cúpula no van trigar a esfumar-se. Van entrar en una regió plena de magatzems i màquines gegantines, i després van arribar a un parc en el qual la vegetació alienígena s'enfilava pels murs i moderava la claredat del remolí amb fulles que tenien tots els colors de l'arc de Sant Martí.
- On anem? -Va preguntar en Han-. La cúpula del carnestoltes ha d'estar plena d’hotels i albergs.
-No per a vosaltres -va replicar la criatura peluda-. No són prou bons per a vosaltres.
Van seguir allunyant-se de les llums, el soroll i l'acció, i es van anar endinsant-se per regions molt més tranquil·les i silencioses on no van trigar gaire a veure’s envoltats de jardins i edificis orgànics d'escassa altura. El nerviós interès que en Han havia sentit al principi es va esfumar ràpidament, i va començar a tenir la sensació que l'atmosfera estava embolicant-lo en un munt de mantes calentes saturades d'humitat.
-Luke, això sembla el centre del no-res -va panteixar-. Mai trobarem res aquí.
-Tingues paciència -va replicar en Luke.
- Que tingui paciència? He estat tenint un munt de paciència! Portem mig dia caminant.
En Luke va ignorar les queixes d’en Han llevat per un fugaç somriure davant la seva exageració, i va seguir caminant darrere de la criatura peluda.
Van entrar a la cúpula més gran de totes les que havien vist fins aquell moment. La part superior es corbava a tal altura per sobre dels seus caps que hi havia nuvolets flotant a l'àpex, i una suau brisa desplaçava l'aire calent d'un costat a un altre fent que circulés per l'interior de la cúpula. La criatura peluda va portar al Han i al Luke fins a un edifici que havia estat construït seguint els contorns d'un cràter. La façana de l'edifici descendia fins a un estany que ocupava tot el fons del cràter, i s'alçava al costat d'aquest fins a formar una torre. Dues ales de l'edifici contornejaven la circumferència de l'enorme forat.
-Aquí... -Va dir la criatura peluda-. Aquí és perfecte -va afegir, i va estendre un braç cap a una obertura coronada per un arc de forma irregular.
En Han va creuar el llindar, i es va trobar en una habitació fresca i sumida en la penombra on no semblava haver-hi res excepte el so i l'olor de l'aigua en moviment. Va tornar el cap i va veure que en Luke s'havia quedat immòbil al llindar. En Luke era una silueta fosca que es retallava contra l'aspra claredat de l'exterior, i en Han va fer un bot. Durant un moment va poder veure tant a Obi-Wan Kenobi com a l’Ànakin Skywalker, Lord Vader, en la figura immòbil d’en Luke.
Després en Luke va anar cap a ell llançant mirades de curiositat al seu voltant, i la il·lusió es esvair a l'instant.
En Han va tornar a l'entrada i va observar. La criatura peluda havia desaparegut, i en Han va arrufar les celles.
- Per què has volgut seguir a aquest tipus fins aquí? -li va preguntar al Luke, que s'havia posat a la gatzoneta al costat de l'estany.
En Luke va ficar la mà en el corrent. Després va agafar una mica d'aigua al palmell, la va ensumar i la va provar amb la punta de la llengua.
-Necessitàvem un guia nadiu -va dir per fi.
-Bé, doncs se suposa que ja en tenim un -va replicar en Han assenyalant el llindar amb la mà.
-I a més pot resultar útil -va dir en Luke.
-Ho dubto -va murmurar en Han -I... Bé, el cas és que em recorda a Yoda.
- Creus que aquesta cosa pot ser un dels Jedi que busques?
-Vaig pensar que podia ser un d'ells, però ja no ho crec. Encara que podria haver-ho estat.
En Han va obrir la boca per deixar anar algun comentari que critiqués sarcàsticament la capacitat per prendre decisions d’en Luke, però va pensar que potser no fos el moment més adequat per a aquest tipus de bromes i va tornar a tancar-la. La preocupació d’en Luke i la seva visible inseguretat no resultaven gens pròpies d'ell, i l'inquietaven una mica.
-Ep! -Va cridar-. Hi ha algú? Podem allotjar-nos aquí, sí o no?
En Han va pensar que aquell lloc potser no és un hotel després de tot. La criatura peluda podia haver volgut burlar-se'n, i potser havia acabat portant-los fins algun comerç o fins i tot a un habitatge privat.
-Sí, ésser humà. Sóc aquí.
Una imatge es va formar sobre l'estany, i va onejar i va tremolar escampant raigs de llum que es van difondre per aquella curiosa habitació de forma irregular. En Han no va aconseguir distingir cap forma determinada entre aquella aurora hipnòtica.
Volem tres habitacions -va dir-, dues per a humans i una adequada per a un androide.
- Per a quina durada temporal?
La veu musical es va anar tornant més nítida, igual que la imatge.
-Per a una estada indefinida.
-Pagament de dos dies estàndard per avançat, si tenen la bondat.
En Han va entrar a la seva habitació i va tancar la porta donant un cop sec. L'hotel s'havia quedat amb gairebé tot l'efectiu de què disposava.
L'habitació valia el que li havien cobrat per ella, per descomptat. Era molt luxosa i tenia de tot, des d'alta cuina amb lliurament instantani a l'alcova fins a un pati que permetia contemplar l'espectacular llac del cràter que s'estenia molt per sota d'ell. Però si en Han no aconseguia negociar la carta de recursos, ell i en Luke no trigarien a anar perillosament curts de diners.
En Han tenia un mal pressentiment sobre la carta de recursos. L'Estació Crseih es trobava massa allunyada de les rutes comercials, i la Nova República havia permès que passés massa temps aïllada i sense sentir el seu poder. Els drets, privilegis i serveis amb els quals en Han s'havia acostumat a comptar no existien allà.
Crseih era la classe de lloc pel qual en Han s'havia mogut a plaer abans de convertir-se en el general Han Solo, un d'aquests llocs on podia posar el Falcó, entrar a qualsevol establiment i destacar o passar desapercebut segons li vingués de gust. En Han es va preguntar si encara posseïa aquella habilitat.
«T'has estovat massa -es va dir. T'has tornat massa confiat i mandrós... Ja és hora de fer alguns canvis, i també va sent hora que faci alguna cosa per millorar la nostra situació financera.»
Sabia que en Luke no aprovaria el seu pla.
En Han va agafar la jaqueta i es va disposar a sortir en el mateix instant en què en Luke cridava amb els artells a la porta que connectava les seves habitacions. En comptes de respondre, en Han va sortir a corre-cuita i va tancar la porta principal sense fer cap soroll, i es va allunyar ràpidament pel passadís.
La carta de recursos que en Han portava a la butxaca no tenia cap valor. El seu primer impuls va ser trencar-la en un munt de trossets i llançar-la al cràter més proper, però això no només seria una estupidesa sinó que a més era pràcticament impossible. La carta de recursos no estava impresa sobre paper, sinó en un full de plàstic per a arxius que era gairebé indestructible. Les vores li esquinçarien la pell molt abans que en Han hagués aconseguit trencar-la.
Pel que havia pogut descobrir fins ara, en tota l'Estació Crseih no hi havia ningú interessat a honrar una carta de recursos emesa a càrrec del tresor de la Nova República. Un comerciant havia semblat estar disposat a comprar-la-hi, però en Han hagués hagut d'estar molt més desesperat del que estava per tancar el tracte, ja que el preu ofert havia estat ridículament baix. El comerciant hagués fet un gran negoci, de totes totes, ja que la carta era negociable al portador. Una carta de recursos era negociable en pràcticament qualsevol lloc de l'univers..., excepte en l'Estació Crseih.
-Oh, què diables... -Va murmurar.
- Té...?
- No! -Va cridar en Han sense mirar al seu voltant-. No tinc ni una moneda?
- ... un moment, senyor? –L’espectral es va col·locar davant seu, tan delicada com un jonc en un estany primaveral-. L'únic que desitjo de vostè és un moment del seu temps.
-Oh, naturalment -va dir-. Tots els que vulguis...
Els espectrals sempre l'havien fascinat. Semblaven humans, però no ho eren. Els éssers humans no podien resistir-se a la bellesa etèria dels espectrals, i al seu torn aquests se sentien fascinats pels éssers humans. La seva capacitat seductora no tenia res a envejar a la dels íncubs i súcubes de les llegendes, però eren tan fràgils com teranyines. Una relació física entre un ésser humà i un espectral significaria la mort segura per a l’espectral.
«Però el fet de mirar no farà mal a ningú», es va dir en Han. L’espectral va somriure. La seva llarga i sedosa cabellera verda or es desplegava al voltant del seu cap com un halo, i els seus enormes ulls negres van buscar la mirada d’en Han. L’espectral li va fregar la mà amb els tous dels seus delicats dits. La seva pell d'un bru daurat brillava, i les seves ungles color d’or van crear delicats clotets sobre la mà d’en Han. Aquell frec gairebé imperceptible va fer que en Han sentís un calfred.
- Què vols? -Li va preguntar en un to sobtadament aspre.
L’espectral va somriure.
-Res. Vull donar-te alguna cosa. El camí que porta a la felicitat...
- Més aviat a la teva mort! - exclamar en Han.
-No -va dir ella-. No, no sóc així... No sóc una. Jo solia...
L’espectral va apartar la mirada del rostre d’en Han i va contemplar el carrer, i va acabar baixant els ulls cap a les restes d'escombraries que passaven voleiant al costat dels seus peus descalços.
Després es va posar de puntetes. L'evolució de la seva raça mai havia pretès que els espectrals poguessin posar les plantes dels peus rectes sobre el terra, i les seves cames i els peus eren bastant més semblants als d'un faune que als d'un ésser humà.
-Abans solia assetjar als humans -va dir l’espectral-. La vostra espècie em fascinava. Us seguia, us provocava... Sou tan excitants! Vaig arribar a pensar que compartir aquests moments d’intimitat amb un humà potser valgués la pena..., fins i tot si aquesta seria l'última experiència de la meva vida. –L’espectral va tornar a somriure, i una expressió beatífica va il·luminar el seu rostre-. Però vaig acabar comprenent que estava equivocada i que els meus pensaments també ho estaven, ¡i des de llavors m'he dedicat a ajudar els altres perquè també vegin la veritat! Vull fer-los comprendre la gran veritat que tots som iguals, i que podem compartir la comunió en l'alegria si ens lliurem a Waru!
En Han va deixar escapar una rialla. L’espectral va retrocedir d'un salt, al principi sobresaltada i espantada, i després visiblement preocupada.
-Oh, senyor... He dit alguna cosa que t'ha semblat graciós?
-Has dit una cosa que m'ha sorprès molt -va replicar en Han. Va moure una mà en un gest que va abastar la cúpula, les tavernes i les llums i tots aquells establiments en què es podia satisfer qualsevol desig sempre que es disposés dels diners suficients per pagar-lo -. La veritat és que no m'esperava un sermó religiós..., no aquí.
L’espectral va tornar a somriure i se li va acostar una mica més.
- És que hi ha algun lloc millor que aquest? Vine amb mi i t'ho ensenyaré. Tots som iguals, i Waru ens donarà alegria.
-Gràcies, però... No, moltes gràcies -va replicar en Han.
-Potser en un altre moment -va dir l'espectral, i la seva veu tancava una delicada promesa.
Després es va allunyar de puntetes, va moure una mà saludant-lo de dalt a baix i es va esfumar entre la multitud.
En Han va deixar anar una rialleta ofegada i va entrar a la taverna més propera.
Un instant després ja havia oblidat la seva trobada amb l'espectral, tal com havia oblidat totes les trobades amb espectrals que l'havien precedit. Recordar-se’n d'ells no servia de res, i en Han sabia que torturar-se pensant en l'impossible era una forma molt estúpida de perdre el temps.
La taverna estava fosca, reescalfada i plena de fum. Encens intoxicant impregnava l’atmosfera i es barrejava amb l'olor acre del vi. En Han es va asseure a la barra i es va relaxar una mica. Podia identificar els mons natals de la meitat de clients del local, i els de l'altra meitat li eren totalment desconeguts.
«La frontera -va pensar-. Sí, Crseih és una autèntica frontera...» Va somriure per a si mateix, i va tornar a riure.
Hi havia transcorregut massa temps des de l'última vegada que va creuar una frontera.
-El mínim són dos elements.
En Han es va tornar cap a la barra. No hi havia ningú. Va alçar la mirada i la va baixar. Seguia sense haver ningú.
Un prim tentacle va tirar de la seva màniga.
-El mínim són dos elements.
En Han va veure que es trobava envoltat de tentacles que s'agitaven, romanien immòbils o es corbaven al voltant de gerres, copes de vi o ampolles al llarg de tota la barra. Es va aixecar per veure què havia darrere de la barra, però el prim tentacle es va estirar davant del seu rostre i li va obligar a retrocedir.
-Per ingerir líquids tonificants, ha vingut al lloc adequat. -La veu feia pensar en un munt de varetes d'acer caient sobre un terra metàl·lic-. Si voleu satisfer la seva curiositat, llavors em permeto suggerir que visiti el museu de la cúpula contigua.
-Em sap greu -va dir en Han, sentint-se una mica ofès.
-No em considero insultat. El mínim són dos elements.
El tentacle estava preparat per servir-lo a l'instant en quan en Han sol·licités la seva consumició.
En Han va tornar a deixar-se caure sobre el seu tamboret.
-D'acord, doncs posi’m dos elements -va dir-. Com poloni i plumbi?
-No serveixo cap dels dos aquí -va dir la veu.
-Llavors em conformaré amb dues gerres de la cervesa local -va replicar en Han.
-Magnífica elecció per a un individu valerós.
El tentacle es va esfumar darrere de la barra.
En Han va rebuscar en la seva memòria intentant trobar una espècie extremadament tímida que tingués molts tentacles, però no va aconseguir recordar cap que encaixés amb el cambrer.
Es va recolzar a la barra i va deixar escapar un sospir de satisfacció. Quan tornés a casa tindria temps més que suficient per fer investigacions sobre aquella mena a la qual no havia arribat a veure, i potser fins i tot podria organitzar una expedició per convidar-la a unir-se a la Nova República.
Va recórrer la taverna amb la mirada. No era un local per a famílies, això estava clar. Hi havia poca llum i les fumeres de vapors intoxicants eren molt espesses. Els grupets de clients s'inclinaven sobre robustes taules o damunt d'algun estany de reunió. En Han podia sentir una remor de veus absortes en moltes converses, però cap parlava prou alt perquè pogués sentir el que estava dient.
Dues gerres de cervesa de grans dimensions van ser dipositades sobre la barra amb un dring darrere d'ell, i el tentacle que li havia servit la seva consumició va desaparèixer abans que en Han pogués girar-se. La cervesa va vessar de les dues gerres i es va vessar sobre la fusta plena d'esquerdes i esgarrapades.
En Han va prendre un glop de cervesa, esperant trobar-se amb un sabor aigualit o amb un dissolvent capaç de cauteritzar-li la gola. Però la cervesa era suau i forta al mateix temps, i en Han va sentir com el seu sabor s'estenia sobre la seva llengua. Va tragar el glop de cervesa, i el líquid va difondre una agradable calor per tot el seu estómac. Acabada la primera gerra, i va començar a prendre glopets de la segona mentre continuava inspeccionant la taverna amb la mirada.
Un so líquid va atreure la seva atenció. El prim tentacle estava donant copets sobre la barra, al principi amb suavitat i després amb més insistència, i va seguir fent-ho fins que una de les ventoses del tentacle es va adherir a la barra i es va deixar anar. El procés va ser repetit una vegada i una altra, acompanyat per un pop viscós en cada ocasió.
- Ep, compte! Acabarà fent-se un embolic de tentacles -va dir en Han, i va riure.
La cervesa s'havia anat estenent pel seu organisme, omplint-lo d'un agradable brunzit.
Va descobrir que podia sentir les converses molt millor que abans, i va pensar que gairebé podia distingir les paraules. En Han va prendre un altre glop.
-Ja ha demostrat el seu valor, noble humà -va dir la veu de l'encarregat de la barra-. No tempti la seva sort deixant de complir les seves obligacions.
- Les meves què? -Va preguntar en Han.
- Les seves obligacions! Ocupa el meu espai, ingereix els meus comestibles...
En Han va deixar anar una rialleta.
-No em parles en la teva llengua nativa, oi?
- I tant que no! -Va dir l'encarregat del bar, i el seu to indicava que aquesta vegada sí se sentia considerablement ofès.
-En aquest cas, crec que t’entendria millor si et deixessis de marrades i parlessis amb claredat.
- Paga!
-Claríssim, per descomptat... -Va dir en Han. Va treure una moneda de la seva butxaca i la va llançar sobre la barra. El tentacle es va enroscar sobre ella, va col·locar amb gran delicadesa una ventosa sobre la superfície de la moneda i la va aixecar. El tentacle es va esvair darrere de la barra, i quan va tornar a aparèixer la moneda ja s'havia esfumat.
- Què fa la gent d'aquí quan vol divertir-se una estona? -Va preguntar en Han.
-El que estem fent. -El tentacle va onejar veloçment, i la punta va assenyalar cada taula, estany de reunió i cantonada del local -. Necessita entreteniment addicional?
- Bé, la veritat és que m'agrada jugar una estoneta de tant en tant. Ja saps, una...
- Bitlla-pilota, potser? Hi ha un campionat.
- Estava pensant en alguna cosa més sedentària..., i una miqueta més arriscada.
El tentacle es va retorçar fins a formar un nus, i després es va alçar sobre l'espatlla d’en Han i va assenyalar amb la punta. En Han va girar sobre si mateix i va incrustar el nas al pit d'un gegant.
En Han va alçar la mirada. Una humana millorada va abaixar la vista cap a ell i va somriure d'orella a orella.
-Estic davant d'un esportista amant del risc i les emocions fortes? -Li va preguntar.
L'estatura de la humana millorada havia estat incrementada mitjançant la manipulació genètica i la seva força havia estat augmentada gràcies a la cirurgia, amb el resultat final de què la dona era un cap més alt que en Chewbacca.
-Bé, he de confessar que he fet apostes en algunes ocasions -va dir en Han - I creus que això podria interessar-me?
La humana millorada va obrir la mà, i en Han va veure la baralla de cartes que havia estat ocultant en el seu enorme palmell. La part de darrere estava adornada amb un complicat dibuix de nusos. La humana millorada va moure la mà, i la baralla va girar veloçment entre els seus dits. La primera carta mostrava les efígies de la Fortuna i el Risc, i estava il·luminada amb pintura or i verd maragda. En Han va somriure.
-Oh, m'interessa -va dir-. La veritat és que m'interessa moltíssim...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada