dilluns, 12 de gener del 2015

Estrella de Cristall (VII)

Anterior



Capítol 07

Els bessons s'havien quedat sols a la cafeteria.
- Sortim d'aquí! -Va cridar la Jaina.
No sabia què podria fer quant estigués fora, però necessitava sortir d'aquell horrible edifici en el qual només hi havia pedres dures i fredes.
Els bessons van córrer pel llarg passadís sumit en la penombra, i els altres nens els van seguir. Van sortir a la llum de l'exterior just quan el sol diminut d'aquell planeta diminut apareixia en el cel. El petit món girava tan de pressa que els seus dies eren molt més curts que els dies normals. Els nens van cridar i van córrer alegrement d'un costat a un altre, gaudint de la calor.
La Jaina i en Jacen es van agafar de la mà, es van inclinar cap enrere i van girar bojament descrivint una sèrie de cercles tan veloços com els del petit planeta. La Jaina va fer oscil·lar la seva cabellera amunt i avall fins que es va sentir una mica marejada. Després es van deixar caure sobre la sorra, panteixant i rient a riallades.
La Jaina es va aixecar d'un salt i en Jacen es va afanyar a imitar-la.
- Jaina, Jaina! Estàs bé?
- Oh, Jacen, t'he trobat tant a faltar! No sé on és l’Ànakin!
-Si poguéssim arribar-hi amb els nostres pensaments... -Va dir en Jacen.
-Sí, llavors potser aconseguiríem trobar-lo. Però...
- ... hem de fugir d'aquesta manta! -Va exclamar en Jacen, concloent el seu pensament compartit.
La Jaina es va alegrar que en Jacen pensés el mateix que ella, però això no els ajudava a donar amb una forma d'escapar al poder de l’Hethrir.
-I a més el drac no ens deixarà sortir -va dir.
-No hi ha cap drac -va dir en Jacen amb veu despectiva-. S'ho han inventat per espantar-nos.
Va anar en línia recta cap a la tanca del congost, i va entrar a la zona de sorra que ningú trepitjava mai.
La Jaina va arrencar a córrer darrere del seu germà bessó. El drac va sorgir de la sorra amb un rugit, i es va estavellar contra la tanca en una envestida tan impetuosa que va rebotar cap a enrere.
La Jaina va agafar en Jacen per les espatlles i va tirar d'ell fins que el drac no va poder seguir veient-lo.
No va tenir de tirar amb molta força perquè en Jacen estava tan espantat com ella, però també estava sorprès.
El drac de seguida es va oblidar que els havia vist i va començar a ensumar la tanca, buscant un retall de sorra que estigués el més calent possible.
-Renoi... -Va murmurar en Jacen.
-Potser podria donar salts i moure les mans, i...
La Jaina estava pensant que en Jacen podria córrer per darrere d'ella i enfilar-se a la tanca mentre ella distreia al drac, però de seguida es va adonar que en aquest cas es quedaria atrapada a l’altra banda de la tanca.
-Potser podria domesticar-la -va dir en Jacen-. I després podríem muntar-hi i escapar!
La Jaina no tenia ni idea de com se les havia arreglat en Jacen per saber què estaven davant d'una Senyora Drac i no davant d'un Senyor Drac, però el seu germà mai s'equivocava en aquest tipus de coses.
- Muntar-hi? -Va preguntar, contemplant-li amb expressió fascinada.
En Jacen va mirar la seva germana, i la Jaina va veure que li tremolaven els llavis.
-Però els Guardians podrien fer-li mal com van fer amb els myrmins -va dir.
-Com podrien fer-li mal a un drac? -Va preguntar la Jaina.
-Amb les seves espases de llum!
- Estarien massa espantats! Aposto a què ni tan sols se li s'acostarien...
-Bé, doncs llavors amb un desintegrador -va dir en Jacen.
-Oh. Sí, naturalment.
-Potser podríem distreure’ls -va dir en Jacen amb veu pensativa.
-Doncs serà millor que ho fem de pressa -va dir la Jaina.
-Necessito alguna cosa per tirar-li -va dir en Jacen.
Va mirar al seu voltant, però només hi havia sorra.
El drac va anar fins a la tanca i va fregar una espatlla recoberta d'escates i protuberàncies contra el filferro mentre tancava els ulls i deixava anar un grunyit de felicitat.
Si la Jaina pogués utilitzar les seves capacitats, no li costaria res distreure el drac. Si unia les seves forces a les d’en Jacen, potser fins i tot serien capaços de detenir el drac, però la Jaina va pensar que això anava a resultar bastant difícil si no comptaven amb l'ajuda de l'oncle Luke.
- Ja ho sé! -Va exclamar, i va treure la multieina de la seva butxaca.
En Jacen es va afanyar a estendre les mans cap a ella.
- No, espera! -La Jaina va apartar la multieina quan els dits d’en Jacen ja estaven a punt d'agafar-la -. No se la llencis.
Va obrir la lent. Després va fer que la llum es reflectís en ella i va passejar els centelleigs per terra davant del drac.
-És molt bonica, oi? -Va preguntar en Jacen.
El drac va obrir els ulls i va veure el punt de llum concentrat procedent de la lent de la Jaina. L’enorme animal va deixar escapar un esbufec ​​i va abaixar el cap. La Jaina li va passar la multieina al Jacen, sabent que sempre havia estat molt millor que ella a l'hora de tractar amb animals.
En Jacen va anar movent la llum el més prop possible de les potes davanteres del drac, que de seguida va posar una pota en el lloc on estava la llum. Després va haver de posar l'altra pota sobre de la primera, però ni així va aconseguir tapar la llum. El drac va treure la primera pota de sota de la segona, va perdre l'equilibri i va donar una volta de campana completa mentre bufava i es retorçava frenèticament. Després es va aixecar d'un salt i va mirar al seu voltant buscant la llum.
En Jacen la va anar movent d'un costat a un altre perquè la perseguís. El drac es llançava sobre la llum, fent tremolar el terra cada vegada que aterrava i aixecant enormes dolls de sorra.
La Jaina va riure de pur delit.
Els altres nens ja s'havien congregat darrere de la Jaina i en Jacen per veure jugar el drac.
En Jacen va fer ballar la llum davant del drac, que vagarejava d'un costat a un altre saltant veloçment en un intent d'atrapar-la. En Jacen va fer pujar la llum per la vessant del congost que s'alçava a l'altra banda de la tanca. El drac va esgarrapar la roca amb les seves potes davanteres i va desprendre trossets de pedra amb les ungles. Després va llançar un alegre rugit i va començar a moure la cua.
En Jacen s'havia estat apropant a poc a poc a la tanca, i va anar creuant la franja de sorra prohibida fins a quedar enganxat al gruix filferro de la tanca. La Jaina el va seguir. Els altres nens encara tenien por del drac, i es van mantenir a una distància prudencial.
-Ei, drac -va dir en Jacen en veu baixa i suau. Ei, Senyora Drac...
Va tornar a lliscar la llum per la vessant del congost i el drac la va seguir. La llum es va anar arrossegant lentament cap a la tanca. El drac la va seguir.
En Jacen va anar fent pujar l'enlluernadora espurna de llum de sol a tocar de la tanca. La Jaina va contenir l'alè. El cor li estava bategant a tota velocitat.
El drac va incrustar el seu morro a la tanca. Les seves enormes dents sobresortien de la seva boca, i la seva gola va deixar caure rajolins de bava sobre la sorra. La seva llengua es movia veloçment per entre els seus llavis, entrant i sortint tan de pressa que gairebé no la podia veure. Els seus enormes ulls daurats eren tan grans com els punys de la Jaina. El drac va parpellejar, i les seves gruixudes parpelles recobertes de protuberàncies que semblaven petits grans de collar van pujar i van baixar sobre els seus ulls. El raig calent del seu alè va agitar la sorra allà on s'havia posat el puntet de llum.
En Jacen estava tenint bastants problemes per mantenir la llum prop del drac perquè el sol ja començava a baixar veloçment pel cel.
El puntet de llum es va esvair i en Jacen va ficar la mà per l'entramat de filferro de la tanca. La Jaina va deixar escapar un panteix ofegat. En Jacen va acariciar l'enorme front del drac i va fregar les seves llises escates.
-Tranquil·la, Senyora Drac, tranquil·la... Així -va dir en Jacen.
Va fregar les escates amb més força, i el drac es va pegar a la seva mà i va començar a emetre un agradable esbufec ​​gutural. Al drac no semblava importar-li massa que no pogués seguir jugant amb la llum.
-Li agrades -va murmurar la Jaina.
-No té ningú -va dir en Jacen-. Se sent sola, és petita i vol tenir algú amb qui jugar.
- Ep! Nens!
El crit va sobresaltar al drac i va fer que alcés el cap. La Jaina es va girar i va veure al Cap dels Guardians immòbil al final de l'escala. Els altres nens van arrencar a córrer i es van dispersar sota el crepuscle.
El drac va rugir. La tanca va vibrar amb un dring metàl·lic quan es va aixecar sobre les seves quatre potes i es va llançar contra ella. En Jacen es va afanyar a treure la mà, i va tornar corrent al camp de jocs amb la Jaina trepitjant-li els talons. En Jacen va posar la multieina a la mà de la seva germana i la Jaina la va amagar dins de la seva butxaca.
El Cap dels Guardians s'estava rient d'ells.
-Bé, suposo que ara ja creieu en el drac -va dir -. Vinga, nens, poseu-vos en fila! Heu estat molt dolents... Us vaig dir que tornéssiu als vostres cubicles d'estudi.
-No vam poder sentir-lo, senyor -va dir la Jaina en el to més respectuós del que era capaç-. Pensàvem que havia dit que sortíssim fora.
El Cap dels Guardians la va fulminar amb la mirada. Semblava sentir-se bastant incòmode, i tenia els canells i el coll plens de senyals vermells de mossegades. No parava de remoure’s dins del seu uniforme, com si estigués reprimint amb prou feines el desig de gratar-se. La Jaina el va mirar als ulls amb el rostre molt seriós, tot i que estava desitjant posar-se a riure.
-Així és, senyor -va dir en Jacen-. A mi també em va semblar que li havia sentit dir que sortíssim, i això que jo estava molt més prop de vostè que la meva germana!
-És veritat, senyor -va dir un nen.
El Cap dels Guardians portava un uniforme ple d'arrugues amb una enorme taca que s'estenia al llarg de tota una mànega, i s'havia posat les medalles tan de pressa que no hi havia ni una sola que estigués recta.
«Aposto a què mai renta la seva roba quan se suposa que ho ha de fer! -Va pensar la Jaina-. Oh, sí, estic segura que deixa que es vagi amuntegant sobre el sòl de la seva habitació, i per això no tenia res net per posar-se després que els myrmins i els grans de sorra se li fiquessin dins de l'uniforme...»
La Jaina va pensar amb immensa gratitud amb la Wínter, que sempre animava a la Jaina i en Jacen a què cuidessin de si mateixos el millor possible. Fins i tot els havia ensenyat com rentar la seva roba si necessitaven fer-ho perquè l'androide de la bugada no funcionava o s'havia oblidat de com t'agradava que et planxessin la roba.
-Formeu la fila -va dir el Cap dels Guardians.
Els altres nens es van alinear darrere de la Jaina i en Jacen.
Els Guardians van portar els nens a l'interior del complex. La Jaina va sospirar. No havien escapat, i el pitjor era que haurien de passar tot el dia amb la vista fixa en aquelles horribles i avorridíssimes lliçons que mai paraven de repetir el meravellós que seria tot quan l’Hethrir arribés a ser Emperador.
I a més probablement Lord Hethrir vindria a renyar-los. Això era el que més espantava la Jaina, perquè estava gairebé segura que l’Hethrir sabria que tot havia estat culpa d'ella.
La Jaina trobava a faltar les seves classes a casa. De vegades ella i en Jacen llegien històries a la Wínter o als seus pares. De vegades fins i tot se les inventaven! La Jaina estava aprenent la teoria dels números, i li encantava perquè era bellíssima. Durant la seva estada a Munto Codru, en Jacen havia estat estudiant primers auxilis amb la doctora Hyos i el seu fill. La Jaina estava segura que en Jacen trobava tan avorrides les lliçons dels cubicles com ella, i va pensar que tots els nens devien estar molt avorrits i farts d’aguantar-les.
Però els Guardians no van portar els nens als cubicles d'estudi, sinó de tornada a les seves cel·les. Gairebé tots els nens van deixar escapar un gemec veient-les.
- Silenci! -Va cridar el Cap dels Guardians-. No sabeu mantenir la disciplina! Si continueu així, Lord Hethrir mai escollirà a cap de vosaltres per ser ajudant seu.
Els nens es van quedar callats a l'instant. La Jaina va comprendre que també hauria d’haver gemec, però la foscor de la seva cel·la ja no li feia por. La perspectiva de poder gaudir d'unes quantes hores, potser fins i tot fins demà al matí, tota sola per treballar i fer plans va fer que se sentís plena d'alegria.
-Passareu el dia al llit -va dir el Cap dels Guardians-. Així demà sabreu apreciar l’oportunitat d'aprendre que us proporciona Lord Hethrir.
Va obrir la porta de la cel·la de la Jaina i la va ficar dins d'una empenta, i després va tancar la porta darrere d'ella donant un cop sec.
Unes quantes partícules de serradures van caure lentament a terra, però el Cap dels Guardians no es va adonar que la Jaina havia estat trepant la fusta.
I Lord Hethrir no havia aparegut per sermonejar-los o impartir instruccions.
Els febles sons de portes que es tancaven i les veus dels Guardians i les repicadisses de les seves botes movent-se des del terra van acabar cessant a l'altre costat de la porta de la cel·la de la Jaina.
La Jaina va moure unes quantes molècules d'aire fent que xoquessin entre si i va crear una suau claredat per poder treballar. Va treure les restes de serradures del forat que havia perforat, va treure la seva multieina de la butxaca i va seguir trepant el panell.


El vaixell de càrrega modificat ple de firrerreus va romandre immòbil en l'espai durant diverses hores, recobrant la vida a poc a poc. El primer que va fer, molt abans que els seus sistemes assolissin el nivell normal, va ser separar-se de l’Alderaan.
La Leia va treure la seva nau del radi d'abast del camp de propulsió del vaixell de càrrega.
-Bona sort -va dir, enviant la seva última transmissió al firrerreu que no havia volgut revelar el seu nom.
El firrerreu no va replicar. El vaixell de càrrega va seguir immòbil en l'espai, preparant-se per reprendre el seu solitari viatge. Tot i suposant que la Leia pogués fer alguna cosa més per ajudar a la nau de Firrerre, estava clar que els seus passatgers no volien la seva ajuda.
La Leia va observar la Rillao. La firrerrea seguia dormida, però l’R2 i l'equip mèdic opinaven que el seu organisme estava recuperant les forces.
-T'agraeixo molt que t'hagis estat ocupant d'ella -li va dir la Leia a l’R2.
En Chewbacca va entrar i va contemplar amb expressió lúgubre a la firrerrea adormida.
- Què farem ara? -Va preguntar la Leia-. Això és un carreró sense sortida! La pista ha desaparegut...
Va fer un nou intent i va desplegar desesperadament els seus pensaments al seu voltant buscant algun rastre dels seus nens. El mal de la Rillao havia esborrat la pista.
«Els segrestadors la van torturar -va pensar la Leia-. Aquest firrerreu que no ha volgut dir-me com es deia estava equivocat: la Rillao no va ser abandonada aquí per l'Imperi. Els segrestadors la van torturar perquè ningú pogués seguir la seva pista!»
A menys... Si no fossin les mateixes persones.
«Sí, això tindria sentit -va pensar la Leia-. I també explicaria com van saber on podien trobar els vaixells de càrrega de passatge, però no m'ajuda gens a trobar-los.»
En Chewbacca va posar una mà gegantina sobre la seva espatlla. El pelatge dels seus dits va fregar la galta de la Leia i li van fer pessigolles. La seva queixa concisa transmetia la seva simpatia i la seva pena. La família de la Leia era la família, la Família de l'Honor. En Chewbacca havia triat compartir la seva vida amb les persones a qui estimava, i la Leia no podia seguir estant enfadada amb ell.
- El firrerreu tenia raó en una cosa! -Va exclamar la Leia. La nostra disfressa no val absolutament res... Si tothom sap que som la Leia i en Chewbacca, no arribarem enlloc. I si ens estem enfrontant a partidaris de l'Imperi... Vine amb mi!
Va dur al Chewbacca a la seva cabina i va treure tots els cosmètics que contenia el calaix de la seva còmoda. En Chewbacca els va contemplar amb expressió interrogativa.
-Suposo que no pensaries que el color de les meves parpelles era natural, oi? –va preguntar la Leia-. No t'has fixat que canvia de tant en tant?
En Chewbacca va deixar anar un esbufec.
- No, la meva pell no té poders de camuflatge! -Va replicar la Leia. Mentre parlava la Leia s'havia estat traient els emprenedors de la seva cabellera, i després va començar a desfer la seva llarga trena.
En Chewbacca l'estava observant amb visible sorpresa.
«Ara gairebé mai porto els cabells deixats anar -va pensar-. Fa anys que ningú m'ha vist amb els cabells solts..., llevat en Han, naturalment.»
Amb el pas dels anys la Leia havia arribat a pensar de tallar-se el cabell, però la idea resultava massa radical. A Alderaan els adults es deixaven créixer els cabells fins que aconseguia una gran longitud, i normalment el portaven recollit.
La Leia va acabar de desfer la seva trena, la va raspallar per eliminar els embolics i va deixar que la seva cabellera caigués lliurement sobre les seves espatlles mentre experimentava l'agradable sensació d'estar cometent un acte de gosadia que gairebé fregava la temeritat. Després es va posar dreta i va veure que el cabell li arribava gairebé fins als genolls. Va seguir raspallant-lo fins que hi va haver format una ratlla central, que va fer que la cabellera pengés a banda i banda de la seva cara i descendís sobre els seus pits. Els flocs tendien a caure-li sobre els ulls, cosa que era com veure-ho tot a través d’una cortina.
«Molt millor -va pensar-. Servirà per amagar-me una mica més.»
Va furgar entre les ampolletes i capsetes. Alguns cosmètics havien estat comprats obeint a un impuls momentani, i ni tan sols havien arribat a ser provats. La Leia els guardava a la còmoda de la seva cabina de l’Alderaan perquè la seva nau era el lloc que reservava als capricis i les fantasies.
La Leia es va recordar del dia que en Han va posar els peus a bord de l’Alderaan per primera vegada, però de seguida va expulsar aquell record tan meravellós de la seva memòria. No era el moment més adequat per a aquest tipus de records.
Va baixar la mirada i va veure que estava sostenint diversos paquets d'erugues de color al palmell de la mà.
- No et canses de ser marró tot el temps, Chewbacca? -Va preguntar.
Va esquinçar l'embolcall d'un paquet de negre i d'un paquet de plata, va barrejar els continguts i els va llançar sobre en Chewbacca. El wookiee va deixar escapar un esbufec ​​de sorpresa i va alçar les mans com si volgués treure-se'ls de sobre, i després els va contemplar amb gran curiositat.
Les erugues de color van anar obrint-se pas a través del seu pelatge i per sobre d’ell, i van deixar senders intermitents de negre i plata darrere d'elles. En Chewbacca va agafar amb molta delicadesa una i va permetre que s’arrossegués sobre el seu dit, veient com tenyia de plata una estreta franja de pèls marrons. El pelatge del seu pit ja estava començant a quedar esquitxat per taques negres i platejades.
El wookiee, visiblement divertit, va permetre que les erugues de color fessin el que volguessin amb el seu pelatge.
-Aviat seràs un altre wookiee de pelatge clapejat del qual ningú ha sentit parlar -va dir la Leia-. Bé, i què faré amb mi?
En Chewbacca va escollir diversos matisos de verd i els hi va allargar.
-Oh, el verd m’escau fatal sempre –va replicar la Leia-. No entenc per què se’m va acudir comprar aquests colors.
Va escollir diverses tonalitats de marró i va deixar anar les erugues per entre la seva cabellera.
«La veritat és que tampoc entenc per què vaig comprar aquests marrons -va pensar-. He gastat els millors colors amb en Chewbacca... Bé, tant se val.»
La Leia va agafar un paquet de verd molt fosc i va escampar el contingut sobre el seu cap.
En Chewbacca va deixar escapar un esbufec ​​d'aprovació.
«Tindré un aspecte d'allò més monòton -va pensar la Leia-. Però vull ser invisible, No? -Es va recordar un instant després-. Tornar invisible al Chewbacca és una empresa impossible, per descomptat, així que només cal que aconsegueixi que deixi de ser en Chewbacca. Després hauré d’assegurar-me que ningú es fixi en mi.»
Es va alegrar que l’R2 fos un model d'androide molt corrent, ja que això li evitava el fet d’haver de disfressar-lo també.
Va pensar en la barba d’en Han i la hi va envejar, ja que era una forma senzillíssima d'ocultar el rostre. Durant un moment va acariciar la idea de disfressar d'home, però de seguida va menysprear aquesta possibilitat.
«En els contes les princeses sempre es disfressen de prínceps -es va dir-, però les princeses dels contes mai tenen malucs ni pits. No. Semblaria una dona disfressada, i l’únic que aconseguiria amb això seria cridar encara més l'atenció.
»És millor ser invisible.»
En Chewbacca estava contemplant el procés de canvi sofert pel seu pelatge amb el que semblava autèntica fascinació, però un instant després va deixar anar un sospir malenconiós. El sospir va crear ecos en aquell espai buit del cor de la Leia on no podia trobar cap senyal de la presència dels seus nens.
-Ja no podem ser la Leia i en Chewbacca -li va dir.
En Chewbacca va alçar lentament el cap. Els seus ulls foscos estaven plens de tristesa i de preguntes.
-Ara hem de ser la Lelila i en Geyyahab... Hem de ser Lelila i algú més, així que si no vols ser en Geyyahab sempre pots escollir un altre nom.
En Chewbacca, que havia passat a ser Geyyahab, va indicar que acceptava el nom que la Leia havia triat per a ell, però que no entenia la necessitat d'aquest canvi.
-Qui es va portar als nens pretenia assestar-me un cop terrible amb això -li va explicar la Leia -. I el cop també anava dirigit contra tu, en Han i en Luke. Els segrestadors esperen que anem a buscar-los, i ens estaran esperant. Ens tendiran un parany, i crec que l’única forma que aconseguirem vèncer és atrapar-los per sorpresa.
En Chewbacca li va llançar un gemec d'interrogació.
-No -va dir la Leia, cada vegada més desesperada -, no sé qui són i no sé on han anat.
«Però han de ser restes de l'Imperi caigut -va pensar. Qui més podria odiar-me el suficient per arribar a atacar-me a través dels meus nens?»
Va escollir l’ampolleta de pintura d'ulls del to més cridaner que va poder trobar entre el revoltim de cosmètics que havia escampat sobre el seu llit, el va obrir i va vessar la pintura color porpra sobre les seves parpelles i sota dels seus ulls, emprant-la com si fos el kohl de les lluitadores del desert. Després es va realçar el front i les galtes amb una mica de color or.
-Ho esbrinaré -va dir quan va haver acabat -. Potser la Rillao sàpiga qui..., qui la va torturar d'aquesta manera. Però si no ho sap... Bé, si no em queda més remei, aleshores despertaré a cada passatger d'aquestes naus. Algú ha de saber qui són i què planegen, i on podem buscar-los.
Es va contemplar al mirall. Els cabells li penjaven al voltant del rostre i el deixaven mig ocult. Els seus ulls eren visibles per entre els flocs, dues pupil·les fosques que semblaven ferotges i amenaçadores gràcies a l'aplicació de color porpra. Els realçadors or i robí del cosmètic brillaven i canviaven de posició a cada moment. El seu nou aspecte era bastant més semblant al d'una dansaire de cabaret que al d'una lluitadora del desert.
"És igual - es va dir-. L'únic que importa és que ara ja no semblo la Leia. A partir d'ara sóc Lelila...»
L’R2 va creuar el llindar a tota velocitat amb un brunzit de servomotors, va vacil·lar i va emetre un xiulet de sorpresa quan els seus sensors van percebre els canvis soferts pels seus companys biològics. L’androide va girar sobre si mateix quant els va haver reconegut i va desaparèixer.
Lelila la caçadora de recompenses es va aixecar d'un salt i va arrencar a córrer darrere d'ell. En Geyyahab, l'últim a la llarga successió de clients que havien contractat els seus serveis, es va apressar a seguir-la amb el seu pelatge en les últimes fases del canvi de color.


En Han havia d'admetre que la partida s'havia jugat de manera neta i sense trampes, al menys pel que ell havia pogut veure. Naturalment, pel que havia pogut veure Waru no utilitzava cap truc, i en Han tampoc creia que Waru fos un autèntic faedor de miracles.
Estava caminant lentament pel carrer de tornada a l'hotel, pudor de sis classes diferents de fum i amb un terrible mal de cap. En Han va desitjar haver begut una altra gerra de la cervesa local, pensant que potser se sentiria millor d'haver-ho fet. Estava començant a creure que aquell beuratge tenia poders curatius màgics.
-Igual que Waru... -Va murmurar.
Va arribar a l'hotel. El propietari va aparèixer davant ell i li va saludar amb gran afabilitat.
«C3PO deu haver pagat el nostre compte -va pensar-. Em pregunto què dirà el nostre cordial amfitrió demà matí quan li demanem que ens segueixi allotjant..., sense pagar.»
Va pujar els esglaons amb només una ensopegada a mig camí, i va anar comptant les portes amb molta atenció fins que va arribar a la seva. La porta es va obrir davant seu per deixar-lo entrar. La resplendor fantasmagòrica de l'espasa de llum d’en Luke es va escampar sobre els seus peus i va fluir per sobre de la moqueta.
En Han es va allisar la camisa, es va pentinar ràpidament els cabells i la barba amb els dits i va entrar com si tot fos d'allò més bé. La fulla de l'espasa de llum va desaparèixer amb un brunzit. En Luke estava assegut al mateix racó de la nit anterior.
-Hola, Luke -va dir en Han, fingint estar molt més animat i alegre del que se sentia en realitat.
-Hem de parlar -va dir en Luke-. La Xaverri i jo vam tornar a la..., a la cerimònia. Han, el que vam veure i el que vas veure només pot tenir una explicació.
En Han es va llançar sobre el llit i es va tapar la cara amb el coixí. No podia seguir fingint ni un sol instant més, i el mal de cap s'estava tornant realment insuportable.
- Amo Han! - Els peus de C3PO es van moure sobre les rajoles amb un repic metàl·lic-. He pagat el compte. Moltíssimes gràcies! Al matí hauré d'ocupar-me d’altres despeses, potser abans que s'hagi aixecat, i m'estava preguntant si...
-Ja et donaré més diners demà matí -va replicar en Han.
-Però és que havia pensat anar a comprar molt d'hora. Si porto unes quantes provisions, això evitaria que els meus companys humans haguessin de fer front a la despesa extra que suposa menjar en els restaurants...
- Estem de vacances, maleïda sigui! Menjar en un restaurant és la meitat de la diversió d’unes bones vacances!
En Han va intentar recordar quan havia menjat per última vegada. «Hauré estat subsistint a base de cervesa local? -Va pensar-. Vaja, aquest beuratge és encara més miraculós del que pensava...»
-... i això em permetria servir l'esmorzar al llit -va concloure C3PO.
-Escolta, no podem parlar de tot això demà? -Va preguntar en Han-. Necessito dormir.
- Has perdut tots els diners? -Va preguntar en Luke.
En Han es va aixecar al llit. El coixí va caure del seu rostre i va acabar a terra.
-No. -Va arronsar les espatlles i va somriure-. Bé, no tot.
-Oh, amo Han... -Va exclamar C3PO-. Com podré anar a comprar al matí si ha perdut tots els nostres diners?
-No ho he perdut tot -va dir en Han.- Puc aconseguir més. És només que he tingut una mala nit, entesos? Calma't d'una vegada. I ara, puc dormir una mica?
-No -va dir en Luke. Maledicció, Han, desperta d'una vegada!
- Com puc despertar-me quan encara no m'has donat l'oportunitat de què em quedi adormit?
La fulla de l'espasa de llum d’en Luke va cobrar vida amb un estremiment d’energia. La fantasmagòrica llum verdosa va omplir l'habitació, i es va anar fent cada vegada més intensa fins tornar-se increïblement blanca mentre el brunzit s'aguditzava i acabava esdevenint un xiscle estrident. En Han va llançar un crit de protesta.
En Luke va desactivar ràpidament l'espasa de llum i va lliscar l'empunyadura sota dels plecs de seva túnica.
- Què ha estat això? -Va preguntar en Han, sentint-se sobtadament i totalment despert.
-Jo... Res. Tot va bé. -En Luke semblava sorprès i confós, dues emocions que no resultaven gens habituals en ell-. Han, tornant a Waru... Escolta, si poguéssim persuadir a aquesta criatura que vingués amb nosaltres, la situació a la República podria canviar enormement per a millor. Els Jedi protegeixen la pau..., juntament amb les teves legions, naturalment, però en Waru podria millorar les vides de les persones d'una manera molt directa.
- Estàs segur que Waru no és un Jedi?
-No ho és. Bé, el que vull dir és que... No estic captant cap de les sensacions i percepcions que hauria de tenir. -En Luke es va inclinar cap endavant i va clavar la mirada en el rostre d’en Han-. Quan van néixer els teus fills, de seguida vaig saber que tindrien un lloc entre les nostres files, especialment en el cas de l’Ànakin. Quan vaig veure al petit Ànakin per primera vegada i em va mirar als ulls... - En Luke va deixar escapar l'alè en un sorollós sospir-. Si Waru fos un Jedi, no crec que em pogués passar per alt. -En Luke va entrellaçar els dits, va obrir les mans i es va contemplar els palmells-. Però potser està connectat a la Força per algun mitjà que no podem detectar i que ens resulta totalment desconegut, algun mitjà del qual se m'escapa l'existència... -En Luke va separar les mans i les va tensar convertint en punys -. No ho sé! I he d'esbrinar-ho...
-D'acord, d'acord. No t'ho prenguis així.
En Han es va fregar la cara. Tenia tanta son que amb prou feines podia seguir el fil dels raonaments d’en Luke, i això malgrat l'apassionament i la urgència que impregnaven totes les seves paraules.
- La Xaverri va dir que pensava que Waru era perillós -va murmurar-. Va dir que era un perill per a la República... I ara vols portar a aquesta..., a aquesta criatura al mateix cor del nostre govern?
-Waru ja ha atret a un munt de seguidors aquí, i podrien arribar a formar una facció molt poderosa. No creus que seria millor que cooperéssim amb ell des del començament?
En Han va deixar anar una rialleta.
-Vaja, normalment no sols parlar com un polític...
En Han dubtava molt que al Luke li importés gens ni mica que els seguidors d’en Waru arribessin a formar un grup d'oposició al govern. Però el jove Jedi havia quedat fascinat pel que li semblaven unes capacitats realment notables, i estava clar que desitjava tenir a Waru allà on pogués mantenir vigilada la criatura i, potser, fins i tot aprendre d'ella.
En Han seguia sense tenir ni idea del perquè la Xaverri opinava que Waru era perillós.
En Han va treure de la butxaca una de les poques monedes que li quedaven, i se les hi va arreglar perquè semblés haver sorgit de l'aire. Els llavis d’en Luke es van corbar en un feble somriure.
-No està malament.
-Ja et vaig dir que hi ha més en el lloc del qual ha sortit aquesta.
En Han va fer desaparèixer la moneda.
C3PO va anar cap a ell.
- Com ho ha fet, amo Han?
En Han va treure la moneda de la boca de C3PO.
Els ulls de C3PO van canviar.
- Tindria la bondat de repetir-ho, amo Han?
En Han així ho va fer.
- Ah! -Va exclamar C3PO-. Una sorprenent mostra d'agilitat manual, per descomptat.
- Què has fet? -Va preguntar en Han-. Passar més lentament el registre òptic, potser?
-I tant, amo Han.
- I vas observar a Waru d'aquesta manera?
-Em sap greu haver de dir que no ho vaig fer, senyor -va replicar C3PO-. Estava tan intrigat pel sorprenent espectacle que la mestressa Xaverri ens havia portat a presenciar que no se’m va ocórrer fer-ho.
-Per cert, i on és la Xaverri? -Va preguntar en Han-. Se n'ha anat a casa?
-Es va quedar al complex -va dir en Luke-. Volia...
- La vas deixar allà?
-És clar.
En Han va agafar les botes que havia llançat a terra i va començar a lluitar amb elles, tractant de posar-se les a corre-cuita.
-Fa anys que està vivint aquí -va dir en Luke intentant calmar-lo -, i ha estat assistint a les reunions d’en Waru des que van començar a celebrar-se. Sap com tenir cura de si mateixa.
-Però tu mateix acabes de dir que aquí està passant alguna cosa estranya, i...
- I tu vas dir que Waru era un frau!
-El sol fet que alguna cosa sigui un frau no significa que no sigui perillosa. Ja vas veure com va reaccionar la Xaverri ahir, oi? -en Han va girar sobre si mateix buscant frenèticament la seva jaqueta, i un instant després es va adonar que mai havia arribat a treure-se-la.
En Han Solo va sortir corrent de la seva habitació.
La Rillao jeia immòbil sota el sudari de l'equip mèdic, i només els seus ulls es movien. La seva mirada es lliscava sobre tot el que hi havia a la sala buscant punts febles o alguna manera d’escapar d'allà. Una barreja de grunyit i gemec es va estremir en la seva gola.
Lelila era al llindar i contemplava a la firrerrea amb el rostre impassible.
«Vaig malgastar la meva compassió amb el firrerreu que es va negar a revelar el seu nom -va pensar-, i a més no em puc permetre el luxe de tenir compassió de ningú.»
Va esperar fins que la mirada de la Rillao es va trobar amb la seva. Lelila va anar cap a ella movent-se amb deliberada lentitud, i es va detenir a un pas de distància de la capçalera de la Rillao. La Rillao seguia mirant-la.
-T'he salvat -va dir la Lelila.
- Qui et va demanar que ho fessis?
La veu de la Rillao era aspra i una mica ronca.
-T'he salvat de la tortura, Rillao -va seguir dient la Lelila, que havia decidit adoptar la forma de parlar del firrerreu anònim que utilitzava els noms per adquirir poder-. Et vaig alliberar de la teranyina, et vaig treure del vaixell de càrrega modificat per passatge, et vaig portar a bord del meu vaixell i et vaig curar..., Rillao.
L'expressió de la Rillao va canviar, i una part de l'arrogància va ser substituïda per aprensió.
-T'has apropiat del meu nom -va dir-. També ets propietària del meu cos?
-Potser ho vaig ser durant un moment –va respondre la Lelila-. Però t'ho torno.
-Molt magnànim per la teva part... -Va dir la Rillao. La seva mirada va tornar a recórrer el compartiment, percebent la seva discreta i sofisticada elegància i l'equip mèdic d'últim model-. Suposo que ets massa rica per preocupar-te pels beneficis.
- Els beneficis? -Va preguntar la Lelila.
La Rillao la va contemplar amb òbvia incredulitat. Després es va recolzar en els colzes, es va aixecar i es va lliurar dels sensors de l'equip mèdic amb un encongiment d'espatlles. La seva cabellera de franges negre i plata s'havia convertit en una massa de flocs endurits per la suor.
L'equip mèdic va percebre la seva recuperació i va pujar cap al sostre per protegir-se i evitar patir algun dany.
-El vaixell va ser desviat de la seva ruta -va dir la Rillao-. Estava amagat, lluny de tots els camins comercials... Si no ets una traficant d'esclaus, com el vas trobar? Què estàs fent aquí?
La Lelila va sentir que se li doblegaven els genolls i es va apressar a tensar-les, perquè en cas contrari hagués caigut a terra. Es va adonar que s'havia posat molt pàl·lida i que un sotrac gelat havia recorregut el seu cos des del cap fins als peus, i va agrair que els cabells ocultessin gairebé tot el seu rostre. Va desitjar haver-se posat encara més maquillatge.
En Geyyahab va llançar un rugit de sorpresa i fúria darrere d'ella. La Lelila va estendre el braç cap al wookiee, li va agafar la mà i el va reduir al silenci amb una encaixada d'advertència.
L'Imperi havia tolerat l'existència de l'esclavitud, però la República havia posat fi a aquella pràctica infame. El govern a qui servia havia intentat localitzar a totes les persones que havien suportat el pes de les espantoses lleis imperials, i les havia alliberat. L'Imperi ja no existia, i el tràfic de presoners polítics i el segrest dels seus fills per vendre'ls als traficants d'esclaus havien deixat d'existir amb ell.
No hi havia traficants d'esclaus que hi poguessin haver-se emportat en Jacen, la Jaina i l’Ànakin!
- Des de quan ets aquí? -Va preguntar la Lelila de sobte-. Quant de temps has passat dormint?
-Mai vaig dormir -va murmurar la Rillao-. No formava part del passatge original del vaixell de càrrega.
-Però sabies que l'Imperi...?
-Vaig ser portada aquí fa cinc anys -va dir la Rillao.
- ... va ser derrotat? Oh. Havies de saber-ho, oi?. Però la República va acabar amb el tràfic d’esclaus!
-N'hi ha que fan el que poden perquè tots segueixin creient que així va ser. Resulta molt convenient als seus propòsits, perquè així es poden dur a la gent en secret.
En Chewbacca - «en Geyyahab-es va recordar la Leia-. Geyyahab i Lelila! »- Va embolicar la part superior del seu braç amb la seva enorme mà de wookiee. La Lelila, infinitament agraïda, va deixar que la seva fortalesa li servís de suport, però de seguida es va adonar que ell també estava tremolant.
La Rillao va estendre la mà dreta cap a la Lelila. Una cicatriu molt profunda i que no s'havia curat bé desfigurava el seu palmell cobrint-la amb un complex dibuix de senyals: era una marca d’esclavitud. La Lelila ja havia vist cicatrius semblants abans a les mans de persones que sol·licitaven la seva eliminació mitjançant un tractament mèdic. Sempre començaven demanant que fessin desaparèixer les cicatrius, i això tenia preferència sobre tota la resta.
La Lelila es va preguntar si la mà coberta de pèls marrons tacats de negre i plata posada sobre el seu braç també havia lluït una marca d'esclau.
-Tot això pertany al passat -va dir-. El meu equip mèdic no pot eliminar la cicatriu, però potser quan haguem tornat a la civilització...
La Rillao va tancar la mà, i els seus llargs i esvelts dits van quedar plans sobre el palmell. El moviment no contenia el més mínim suggeriment que fes pensar en un puny, i només transmetia el desig d'ocultar i protegir.
-No -va dir-. Tinc raons per voler conservar aquesta cicatriu durant algun temps.
La Rillao es va posar de genolls sobre la llitera. Encara estava molt feble, i va trontollar i va faltar poc perquè es caigués.
- Com vas trobar aquest lloc? -Va preguntar.
L'article més important que podien intercanviar la Rillao i la Lelila era la informació, i la Lelila va decidir gastar una part de les seves existències.
-Vaig seguir a una nau fins aquí.
El llençol es va esquinçar entre els tensos dits de la Rillao.
- La vas destruir? -Va preguntar, i la seva veu va sonar sobtadament buida i inexpressiva-. Destruíreu aquesta nau?
- I tant que no! -Va exclamar la Lelila-. Jeu, Rillao. Estàs massa feble per aixecar-te.
- Què...?
- Fica't al llit! T'explicaré el que va passar després que t'hagis ficat al llit.
La Rillao va obeir de mala gana, es va ficar a la llitera i va estirar el llençol esquinçat fins tapar-se amb ell. Els seus dits van jugar mecànicament amb la vora, prement-lo i desfilant-lo.
-Vaig seguir a la nau fins a aquest lloc.
- A través de l’hiperespai? Això és impossible!
-Tinc un mètode secret, Rillao. -La Leia sentia una punxada de dolor veient com la Rillao s'encongia sobre si mateixa cada vegada que pronunciava el seu nom, però la Lelila la caçadora de recompenses agraïa l'avantatge que li proporcionava el fet de fer-ho-. No em facis massa preguntes.
- Has vist la nau?
-No. Em portava massa davantera. La nau va venir fins aquí i va marxar.
-Però tu pots seguir el seu rastre!
-No. El meu mètode va patir una..., una pertorbació. -No podia explicar a la firrerrea que havia estat el seu propi dolor el que havia creat aquella interferència, ja que llavors potser podria deduir les capacitats de la Leia a partir d'aquesta dada -. La pista ha desaparegut.
El cos de la Rillao va semblar encongir sobre la llitera. La barreja de gemec i grunyit va tornar a sorgir de la seva gola, però es va interrompre de sobte quan la Rillao va tractar de recobrar el control de si mateixa.
- Saps on va anar aquesta nau? -Va preguntar la Lelila.
Rillao va moure el cap.
-Podria haver anat a qualsevol lloc -va replicar-. Hi ha alguns llocs on és més probable que fos, per descomptat: són els amagatalls en els quals els traficants d'esclaus i altres iguals o pitjors que ells s'amaguen i esperen, i on fan provisió de recursos mentre tracen els seus plans per a l'Imperi Renascut.
- L'Imperi Renascut? -La Leia va arrufar les celles-. Més fanàtics de la supremacia amb la cap ple d’enganys i deliris!
Ni la Leia de la Nova República ni la Lelila la caçadora de recompenses comprenien quina raó podia tenir ningú per seguir sent lleial al vell Imperi després que hagués estat derrotat i que les seves atrocitats haguessin estat revelades, però després de tot, cap de les dues comprenia per què la Rillao volia conservar la marca que la identificava com una esclava.
-Els partidaris de l'Imperi Renascut són poderosos i rics, i han fet un jurament de sang que els obliga a mantenir el secret i la devoció al seu objectiu -li va explicar la Rillao, i va nomenar diversos mons en els quals els seguidors tenien un considerable poder.
Tots els noms van sorprendre a la Lelila.
- I Munto Codru? -Va preguntar.
-Munto Codru està molt lluny dels grans centres de la galàxia -va replicar la Rillao arronsant les espatlles-, i a més és massa independent. Munto Codru mai va veure amb bons ulls a l'Imperi, i sempre es va resistir al seu poder. Ningú de qui jo hagi sentit parlar va pensar que fos bona idea amagar-se allà.
La Leia va decidir que no era el moment més adequat per preocupar-se per l'Imperi Renascut, i es va dir que ja tindria temps més que suficient per ocupar-se d'allò quan els nens estiguessin fora de perill. Havia de concentrar tota la seva atenció en els seus fills, i no podia desaprofitar ni la més petita part d'ella dedicant-la a altres assumptes.
- Per què pensaves que havia destruït la nau?-va preguntar la Lelila.
-Els seus propietaris tenen molts enemics.
-I crec que tu figures entre ells, no?
Lelila la caçadora de recompenses no tenia cap fill atrapat a bord d'aquesta nau. No tenia cap raó per estremir-se quan va pensar en quantes persones podien desitjar la seva destrucció i que algú acabaria aconseguint destruir-los més tard o d'hora.
- Per què et preocupava tant la possibilitat que l'hagués destruït, Rillao?
La Rillao va clavar la mirada en les tiretes de llençol que estrenyia entre els dits i no va dir res.
-Respon-me, Rillao -va dir la Lelila.
- Perquè el meu fill es troba a bord de la nau dels traficants d'esclaus!
Se li va trencar la veu, i un instant després va començar a sanglotar amb un gemec fantasmagòric tan ple de pena i desesperació que la Lelila va sentir que se li estarrufava el borrissol del clatell.
La Lelila es va tornar i va alçar la mirada cap en Geyyahab. El wookiee va parpellejar i la va contemplar amb una tristesa infinita en la mirada. Després va passar al seu costat fregant-la en l'estret espai del compartiment, es va asseure a terra al costat de la llitera de la Rillao i va posar la seva manassa tacada de negre i plata sobre la mà marcada de la Rillao.
La Lelila també va sentir el desig d'anar cap a ella, abraçar-la i tranquil·litzar, però això hagués resultat massa propi de la seva altra identitat. La Lelila, la caçadora de recompenses, va romandre immòbil on era.
Va esperar fins que el gemec de la Rillao es va haver apagat. La pena que s'havia apoderat de la firrerrea seguia sent massa intensa per poder ser ocultada del tot. En Geyyahab va donar unes copets sobre l'espatlla de la Rillao, i la seva gola va deixar anar un ronc que la Lelila mai havia sentit sorgir dels llavis d'un wookiee fins aquell instant.
La Rillao va alçar el cap i la va mirar als ulls.
-Trobarem el teu fill -va dir la Lelila.- Donaré amb aquesta nau, i trobarem el teu fill... Però tu saps molt més que jo sobre els traficants d'esclaus, i has d’ajudar-me a esbrinar on poden ser trobats.


Quan va arribar a la cúpula d’en Waru, en Han estava sense alè i panteixava tot i que havia utilitzat la ruta pública, que era bastant més curta.
«Dedico massa hores a jugar als generals i massa poques a treballar de veritat», va pensar.
L'esplanada que s'estenia al voltant del temple d’en Waru estava deserta. En Han es va aturar sota de les delicades i inintel·ligibles filigranes de l'arc de l'entrada, i va pensar que podien significar qualsevol cosa..., potser fins i tot que no es podia entrar després del començament del servei religiós.
«Encara que seria més adequat dir: "Després que hagi començat l'espectacle"», va pensar.
Pel que a ell respectava, li era igual que el missatge d'aquells signes inintel·ligibles fos aquest o un «Prohibida l'entrada». Va passar per sota de l'arc i va entrar al pati. En comptes d’experimentar el silenci com afable i serè, en Han es va sentir terriblement oprimit per aquella absència de sons que semblava estar plena de tristesa i foscor.
- Parlaré aquí dins sempre que vulgui fer-ho! -Va exclamar en veu alta.
Va entrar a l'auditori.
L'enorme sala estava plena de suplicants, igual que ho havia estat la vegada anterior. Els seients, els coixins de descans i els passadissos estaven ocupats, i en Han no tenia cap forma d’arribar a la part davantera de l'auditori en què Waru escoltava les súpliques i les peticions. Es va posar de puntetes i va intentar veure una mica per sobre dels caps, esquena i closques de la congregació, i va acabar aconseguint distingir la Xaverri immòbil prop de la base d’en Waru. Pel que va poder entreveure, la Xaverri es trobava bé, encara que li va preocupar una mica el que tingués el cap inclinat i les espatlles encorbades cap endavant.
«Si torna a ensorrar-se... -Va pensar en Han-. Què faré llavors? Què puc fer?»
Va recórrer la gegantina sala amb la mirada..., buscant una altra forma d'arribar fins l'estrada, però l'auditori estava perillosament atestat.
Waru acabava d'acceptar a un altre candidat a la curació, i en Han va veure que era un membre d'una família ithoriana.
- Desitges que intenti curar-te, cercador de la salvació? -Va preguntar Waru.
La veu d’en Waru va ressonar per l'auditori. En Han, que tendia a sospitar d’en Waru i de tot el que tingués relació amb ell, va percebre la diferència existent entre la conversa privada que la Xaverri havia mantingut amb la criatura i la veu pública que atreia l'atenció de tots els presents mantenint-los fermament concentrats en la cerimònia.
-Llavors intentaré ajudar-te -va dir Waru.
En Han va deixar anar un esbufec ​​ofegat, i un instant després es va afanyar a esborrar l'expressió despectiva del seu rostre quan una gegantina criatura d'aspecte coriaci es va tornar lentament per alçar-se sobre ell i mirar-lo fixament, visiblement irritada per aquella distracció.
-No és res, només una petita al·lèrgia -va dir en Han. La criatura va moure les orelles i va tornar a concentrar la seva atenció en Waru.
En Han no podia arribar fins a l'estrada. La multitud formava una muralla infranquejable. Va intentar no perdre de vista a la Xaverri tot i saber que no li serviria de molt, i al mateix temps va intentar observar amb la màxima atenció el que feia Waru per intentar esbrinar on estava el truc.
Una subfamília d’ithorians va anar cap a l'altar. El quintet d'éssers alts de colls torts transportava a un congènere embolicat en una manta per presentar-lo a Waru. El més alt dels ithorians va apartar els plecs de la manta i va revelar a un jove terriblement prim. Els seus ulls plens d'intel·ligència cremaven en els extrems del seu cap en forma de martell, i estava fent grans esforços per mantenir-se dret. Els membres adults de la família van acariciar al jove i li van parlar en veu baixa, potser prometent-li que no trigaria a tornar a seu ramat-ciutat, i van ajudar el nen a anar a dormir sobre l'altar d’en Waru. Les seves veus estereofòniques van ressonar a l'auditori creant un estrany guirigall de sons.
El jove estava patèticament feble. La família el va confiar a Waru i va retrocedir.
Les escates daurades es van liquar igual que abans, i van fluir fins a cobrir el pacient d’en Waru.
Els filets d’Icor es van escampar al voltant del capoll i es van solidificar. La resplendor va brillar a través de l'embolcall translúcid.
Però després d'això, tot va canviar.
L'enorme massa d’en Waru va ser sacsejada per un violent sotrac, i l'ésser daurat va cridar.
El crit va pujar i va baixar per tota l'escala tonal en un doble moviment simultani, aguditzant fins a esdevenir un crit punyent i tornant-se més greu per acabar en un rugit ofegat. El xiscle va ressonar a les orelles d’en Han i es va acabar esvaint sobrepassant els límits de la seva capacitat auditiva. En Han va sentir com si el seu cervell estigués sent traspassat per les ones sòniques, i es va adonar que el rugit s'estava convertint en una amenaçadora vibració. Els murs van reverberar amb una infinitat d'ecos situats a l'extrem més baix de l'espectre sònic que van fer tremolar els ossos d’en Han. En Han va pensar que el so resultava curiosament semblant al grunyit de satisfacció d'un enorme felí que estigués inclinant-se sobre la seva presa.
Els suplicants van deixar escapar un cor de gemecs horroritzats i van caure a terra davant d’en Waru mentre s'afanyaven a tapar-se els ulls. En Han va ser l'únic que va romandre dret, ja que fins i tot la Xaverri s'havia agenollat ​​al costat de la base de l'altar, inclinant el cap fins a fregar el terra.
Waru va tornar a estremir-se.
Però aquest ritual era diferent. En Han va fer un esforç desesperat per veure en què consistia la diferència, però estava segur que Waru havia canviat el procediment. En comptes d’expandir-se, la crisàlide es va anar encongint com si pretengués esprémer al jove ithorià.
Waru va sospirar.
La crisàlide va esclatar. Espurnes encegadores es van arremolinar per sobre de l'altar i van sortir acomiadades en totes direccions, com les brases d'un incendi forestal impossible de controlar esperonat per un vendaval que udola i s'agita. El remolí de foc es va desplaçar per tot l’auditori traçant una veloç espiral. El front d’en Han va quedar cobert per una sobtada capa de suor. L'atmosfera s'havia tornat sobtadament calenta i opressiva.
En Han va contemplar el que estava passant davant d'ell amb els ulls desorbitats per l'horror.
Les escates d’en Waru van tremolar en una mena de voleteig convulsiu i van tornar a allisar-se.
El jove ithorià jeia sobre l'altar i s'havia convertit en una confosa pasterada de membres enredats. La família del jove estava arraulida davant Waru, una massa de cossos que cridaven i ploraven mentre intentaven consolar-se els uns als altres sense gosar alçar la mirada cap a l'altar.
-Ho sento... -Va dir Waru-. Em sap greu. No sempre aconsegueixo tenir èxit. Potser heu esperat massa temps abans de demanar la meva ajuda, o potser al vostre descendent ja li havia arribat l'hora.
Els membres de la família ithoriana es van anar posant dempeus amb moviments maldestres i vacil·lants i es van abraçar en silenci.
-T’honrem, Waru v-va dir l’ithorià de menys estatura parlant en bàsic, i les seves parpelles van lliscar sobre els seus ulls plens de tristesa-. T’honrem -va afegir, i la seva veu es va anar afeblint fins a esdevenir un murmuri enronquit que semblava estar a punt de trencar-se.
-He quedat esgotat -va dir Waru-. He de descansar.
Les escates daurades es van contreure i van tancar les venes que produïen l’Icor.
La família ithoriana va accedir immediatament a la petició d’en Waru i va embolicar el seu fill a la manta, que havia passat a ser un sudari, i es va allunyar de l'altar avançant lentament a través de la multitud. Tots van retrocedir davant seu per obrir-los un camí, i després van seguir als ithorians fins a sortir de l'auditori.
En Han es va pegar a la paret del fons de la gran sala. La suor omplia d'espurnes el seu camp visual i feia que li coguessin els ulls, i en Han els va tancar mentre intentava esborrar de la seva ment el que acabava de veure. Els suplicants van desfilar al seu costat, fregant-li de tant en tant fins que l’auditori va acabar quedant sumit en el silenci.
-Vine amb mi, Solo -va dir la Xaverri.
En Han va obrir els ulls. La Xaverri li va acariciar el braç amb afectuosa delicadesa intentant calmar-lo, i en Han la va mirar fixament. Estava tan horroritzat que no podia parlar, i amb prou feines era capaç de seguir respirant. La Xaverri li va envoltar els dits amb els seus i el va treure de l'auditori sense dir ni una paraula.
Waru, que s'havia quedat adormit, era com una torre de gegantina que s'alçava darrere d'ells.
La Xaverri i en Han van travessar el pati en silenci, i van seguir callats fins i tot després d'haver passat per sota de l'arc.
En Luke va aparèixer a l'altre extrem de l'esplanada i va anar corrent cap a ells, embolicat en l’aleteig dels plecs de la seva túnica. C3PO seguia al Luke movent les cames tant de pressa com li ho permetien els seus servomotors, però s'anava quedant una mica més endarrerit a cada pas que feia.
En Luke es va aturar davant d’en Han i el va agafar per les espatlles.
- Què ha passat? Estàs bé?
-Waru... No ho sé. Sí, estic bé, però... -En Han va respirar profundament i va intentar recobrar el control de si mateix.
-Vaig sentir... No sé què era, com una mena de pertorbació... -En Luke va deixar anar al Han, es va tirar cap enrere recolzant-se en els talons i es va passar els dits pels cabells-. Què està passant, Han? Tinc la sensació d'estar atrapat en un mar de sorres movedisses, i no aconsegueixo trobar un sòl en el qual recolzar els peus.
-Algú va morir -va murmurar en Han-. Un... Un noi. Va, tornem a l'hotel.
En Luke i C3PO van girar sobre si mateixos sense dir ni una paraula en una obediència silenciosa que resultava gairebé increïble per part de C3PO, i van començar a caminar darrere d'ells.
En Han va avançar lentament pel sender sentint que els peus li pesaven tant com si s’haguessin tornat de plom.
La Xaverri va tirar d’en Han i el va treure del sender quan ja no podien veure la cúpula d’en Waru.
Després li va agafar de les mans i el va mirar als ulls. En Han va intentar fer veure que la Xaverri no hi era.
No volia pensar en el que havia vist.
- Comprens ara per què crec que Waru no és un frau..., i que és perillós? -Va preguntar la Xaverri.
-Sí -va dir en Han, i la seva veu va sonar tan enronquida com si portés hores cridant.
La família ithoriana havia confiat el seu fill a Waru.
I Waru havia matat al jove ithorià. Hi havia matat al noi, i després havia fingit debilitat i esgotament com a resultat d'haver fet un immens esforç en benefici dels ithorians.
«Però jo vaig veure com Waru aixafava a aquest nen -va pensar en Han-, i no he pogut fer absolutament res per evitar-ho.»
En Han havia sentit amb tota claredat el grunyit de satisfacció llançat per Waru quan la vida del jove ithorià va passar a formar part del seu poder.
-Sí -va murmurar-. Ara ho entenc...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada