divendres, 15 de maig del 2015

Hereus de la Força (VI)

Anterior



6

El càlid sol del capvespre centellejava en l'aire humit i enganxós quan en Lowbacca va acompanyar al seu oncle i a Han Solo de tornada al Falcó Mil·lenari. Els bessons Solo parlotejaven alegrement al seu costat, sense que semblessin assabentar-se de l’opressiu calor de la jungla. Però tot i així en Lowbacca va poder percebre una tensió subjacent: en Jacen i la Jaina trobarien a faltar al seu pare tant com ell trobaria a faltar al seu oncle Chewbacca, la seva mare i la resta de la família que havia deixat a Kashyyyk.
Els ulls daurats d’en Lowbacca es van moure nerviosament d'un costat a un altre recorrent la clariana que s'estenia davant del Gran Temple. Seguia sentint-se incòmode en els espais oberts estant tan a prop del terra. En el món natal dels wookiees totes les ciutats estaven construïdes a la part alta de les copes dels gegantins arbres que s'entrellaçaven entre si, i eren sostingudes per les gruixudes branques. Fins i tot els wookiees més valerosos poques vegades s'aventuraven pels res hospitalaris nivells inferiors del bosc, i molt menys arribaven a terra, on abundaven els perills.
Per en Lowbacca les altures significaven civilització, comoditat, la llar i la seguretat. I encara que els enormes arbres Massassi tenien vint vegades l'altura de qualsevol altra planta de Yavin IV, comparats amb els arbres de Kashyyyk no eren més que nans. En Lowbacca es va preguntar si trobaria alguna vegada un lloc en aquella petita lluna que estigués prou amunt per permetre sentir-se realment a gust.
En Lowie estava tan absort en els seus pensaments que es va sobresaltar una mica veient que havien arribat al Falcó Mil·lenari.
- Mai he tingut l'oportunitat de fer un examen preliminar a l'enlairament quan ens estaven disparant -va dir Han Solo -, però si disposem de temps sempre és una bona idea fer-ho. - Es va aturar al peu de la rampa de pujada i els va dirigir el seu millor somriure -. Si no esteu massa ocupats, nois, a Chewie i a mi no ens aniria gens malament una mica d'ajuda per fer les comprovacions prèvies.
- Fantàstic -va dir la Jaina abans que ningú més pogués respondre -. Jo m'ocuparé de l’hiperimpulsor. - Va pujar corrent per la rampa, detenint-se només un mil·lisegon per dipositar un ràpid petó a la galta del seu pare -. Gràcies, pare. Ets el millor.
En Han Solo va semblar immensament complagut durant un llarg moment abans de retornar a les tasques que els esperaven amb una sacsejada del cap.
- Bé, noi, tens alguna preferència? -Va preguntar mirant a Lowie, que s'ho va pensar durant uns instants i va acabar grunyint una rèplica.
En Han Solo indubtablement l’havia entès a la perfecció, però el sempre servicial androide traductor es va afanyar a complir la seva funció.
- L'amo Lowbacca vol inspeccionar els sistemes d'ordinadors de la seva nau per poder dir-li on ha d'anar -va dir amb el seu estrident veueta metàl·lica.
En Han Solo va llançar una ràpida mirada de reüll a Chewbacca.
-Em pensava haver-te sentit dir que havies arreglat aquest trasto -va murmurar assenyalant TM2 -. Necessita uns quants ajustos en l'actitud general.
Chewbacca va arronsar les espatlles d'una manera molt eloqüent, va deixar anar un grunyit amenaçador i va administrar el procediment de reparació d'emergència número u: sostenir l'oval platejat amb una enorme manassa i va sacsejar el petit androide fins que els seus circuits van cruixir i dringar.
- Ai mare! Potser podria haver estat una mica més precís -va grallar l'androide parlant a tota velocitat -. Eh... L'amo Lowbacca expressa el seu desig de dur a terme les comprovacions preliminars al seu ordinador de navegació.
- Bona idea, noi -va assentir en Han Solo, i es va refregar enèrgicament els palmells de les mans -. Ocupa't del casc exterior, Jacen, i mira si algun bitxo ha niat en els conductes exteriors durant les últimes dues hores. Jo començaré amb els sistemes de suport vital. Chewie, inspecciona el celler de càrrega.
Les últimes paraules van ser acompanyades per una pujada del mentó i un espurnejar dels ulls que en Lowbacca va comprendre devien significar alguna cosa per al wookiee adult, però no tenia ni idea del què. Una mica abatut, es va preguntar si mai arribaria a entendre als humans tan bé com el seu oncle.
L'ordinador de navegació li va presentar un desafiament molt interessant. En Lowie va dur a terme totes les rutines prèvies a l'enlairament dues vegades, no perquè pensés que se li podia haver passat alguna cosa per alt la primera vegada sinó perquè els dos llocs en els quals se sentia més a gust eren les copes dels arbres i davant un ordinador.
Quan en Lowie va haver completat el seu segon repàs, en Han Solo ja havia acabat amb els sistemes de suport vital i estava comprovant el generador d’energia d'emergència de la nau. Quan va veure en Lowbacca, en Han es va netejar les mans amb un drap ple de greix, el va llançar a un costat i va alçar un dit com si se li acabés d'ocórrer una idea.
- Per què no li fas un cop de mà al teu oncle al celler de càrrega mentre jo acabo aquí?
El seu somriure maliciós estava encara més tort que de costum.
En Lowbacca es va preguntar què significaria aquell somriure i per què el seu oncle hauria de necessitar la seva ajuda amb la càrrega. De vegades els humans resultaven molt difícils d’entendre. En Lowbacca va arronsar les espatlles i va anar a la bodega de càrrega.
- Disculpi’m, amo Lowbacca - trinà TM2 -, però m'estava preguntant si necessitarà els meus serveis com a traductor en aquesta ocasió.
En Lowbacca va respondre amb un grunyit de negativa.
- Molt bé, senyor -va dir TM2 -. En aquest cas, li importaria que em col·loqués en un curt cicle de desconnexió? Si necessita la meva ajuda per alguna raó, li prego que no vacil·li a interrompre el meu període de repòs.
En Lowie va assegurar a TM2 que l'androide en miniatura seria el primer a saber-ho si arribava a necessitar una mica d'ell.
Va trobar al seu oncle grimpant per una muntanya de caixes i paquets en què estava comprovant les tires de seguretat. Pel que sembla, Lando Calrissian necessitava una considerable quantitat de subministraments per a la seva nova explotació minera.
El celler de càrrega no era molt gran i estava ple, però així i tot en Lowbacca va respirar fondo i va gaudir de la barreja d'olors familiars: combustible per barredores, metall treballat i poliment, lubricants, racions espacials i suor del wookiee, i tot això en quantitats suficients per fer que s'enyorés de les ciutats arbòries de Kashyyyk. No tindria gaire accés als barredores aèries i els ordinadors mentre estigués estudiant a l'Acadèmia Jedi..., amb l'excepció de TM2, naturalment. Però potser podria consolar-se de tant en tant grimpant als arbres de la jungla i pensant en la llar.
Potser ho faria després que el Falcó Mil·lenari hagués enlairat, però en aquells moments hi havia feina a fer.
En Lowie va preguntar al seu oncle què era el que faltava per fer i va començar a comprovar la xarxa de subjecció d'un munt de carregament que Chewbacca li va assenyalar. Les tires i la xarxa estaven bastant fluixes, igual que la lona que cobria el munt de càrrega. De fet, tot estava tan fluix que va caure a terra quant en Lowbacca va començar a treballar. Un instant després es va quedar bocabadat i va retrocedir un pas per poder admirar el que havia deixat al descobert per accident.
L’aerolliscador estava desmuntat, però seguia sent recognoscible. Era un model bastant antic, un saltacels T-23 amb controls similars als del caça-X, però amb ales trihedrals, un seient de passatge i un petit compartiment de càrrega en la part de darrere de la carlinga. El casc blau metàl·lic estava brut i mostrava els senyals del pas del temps, però el motor instal·lat entre les ales semblava en condicions de funcionar.
En Lowbacca va alçar la mirada per veure que el seu oncle l’estava contemplant amb expressió expectant. Després, per a gran sorpresa seva, Chewbacca li va preguntar què li semblava l'aparell.
El saltacels era compacte, i havia estat magníficament dissenyat i construït. No caldria molta feina per tornar a unir totes les peces. En Lowbacca va elogiar les línies del vell aerolliscador i va aventurar una conjectura sobre el seu radi d'abast i maniobrabilitat. L'ordinador de bord probablement necessitaria una revisió completa de sistemes, per descomptat, i l'exterior no li aniria gens malament ser objecte d'una mica de treball manual, però eren problemes menors. Les cicatrius i petits bonys del casc només aconseguien afegir més personalitat.
En Chewbacca va deixar escapar un grunyit de satisfacció i va estendre els braços, i després va sorprendre a Lowie dient-li que el T-23 era un regal de comiat. Si aconseguia muntar-lo, l’aerolliscador seria de la seva propietat.
En Lowbacca estava immòbil a la clariana al costat del seu T-23 amb en Jacen i la Jaina, acomiadant-se amb la mà. Després d'una agitació d'abraçades, intercanvi d'agraïments i missatges d'últim moment, els tres van veure com en Han i en Chewbacca tornaven a la nau.
El Falcó Mil·lenari va deixar enrere les copes dels arbres i es va inclinar per pujar per l'intens blau del cel, i els tres joves estudiants Jedi van seguir agitant la mà, cadascun perdut en els seus pensaments durant uns moments mentre seguien amb la mirada la nau que s'anava allunyant ràpidament.
La Jaina va acabar deixant escapar un sospir.
- Bé, Lowie -va dir, fregant-se les mans amb una brillantor d'alegre impaciència als ulls mentre contemplava el malmès T-23 -. Necessitaràs ajuda per fer funcionar aquest munt de femelles i enlairar-te amb ell?
La Jaina era més jove que ell, però en Lowbacca va comprendre que probablement havia tingut més experiència en la reparació de motors d’aerolliscador i va assentir amb gratitud.
Van passar les hores següents preparant el T-23 per al seu primer vol a Yavin IV. En Jacen es va entretenir explicant acudits que en Lowie no va entendre, o portant-los les eines als dos entusiastes mecànics. La Jaina somreia mentre treballava, molt feliç de tenir la rara oportunitat de poder compartir tot el que sabia sobre els aerolliscadors, els motors i els T-23.
Quan per fi van haver acabat i en Lowbacca es va inclinar sobre la carlinga per encendre el motor, el T-23 va cruixir, va tossir i va cobrar vida amb un rugit. Es va aixecar del sòl sobre els seus feixos repulsors inferiors, i una brillant claredat va brollar dels cremadors iònics. Els tres amics van llançar dos víctors i un crit de triomf.
- Necessites a algú per fer un vol de prova? -Va preguntar la Jaina amb la veu plena d'esperança.
En Lowie balbucejà una resposta vacil·lant que no va aconseguir acabar.
-El que l'amo Lowbacca està intentant dir -va intervenir TM2, que havia acabat el seu cicle de descans feia molta estona -, és que, tot trobant immensament amable la seva oferta, preferiria de bon tros ser el pilot del primer vol.
En Lowbacca va deixar anar un curt grunyit.
- I? -Va replicar el petit androide -. Què vol dir amb això de «I»? Oh, comprenc... El que ha dit després. Però, senyor, en realitat no...
En Lowbacca va grunyir emfàticament.
- Bé, si insisteix... -Va dir TM2 -. Ehem. L'amo Lowbacca també diu que consideraria un honor tenir-la com passatgera a bord, mestressa Jaina. No obstant això -es va afanyar a afegir -, permeteu-me assegurar-li que aquesta última afirmació va ser emesa amb la màxima reticència possible.
En Lowbacca va gemegar i es va colpejar el front amb el cant d'una mà peluda, expressant la major vergonya i incomoditat que podia arribar a sentir un wookiee.
- En fi, no hi ha dubte que és la veritat -va dir TM2, una mica a la defensiva -. Estic segur que no he interpretat malament l'entonació.
La Jaina, que al principi havia semblat desil·lusionada per la renúncia d’en Lowbacca, ja semblava divertida davant la seva consternació.
- Ho entenc, Lowie -va dir -. Jo també voldria anar sola a bord la primera vegada. Què tal si ens portes a donar una volta demà matí?
En Lowbacca, molt alleujat veient que els bessons no s’ho havien pres malament, va accedir estrepitosament, va pujar d'un salt a la cabina i es va posar l'arnès de seguretat. El brunzit dels motors va ofegar l'intent de traduir fet per TM2. En Lowie va alçar una mà en senyal de salutació, va esperar fins que en Jacen i la Jaina es van haver allunyat prou i va donar plena potència als motors, i després es va enlairar i es va dirigir cap a la vasta jungla.
El T-23 maniobrava molt bé, i en Lowbacca va gaudir la sensació d'altura i llibertat mentre solcava el cel a gran velocitat. Però tot i això va descobrir que seguia anhelant quelcom més, alguna cosa en el que portava pensant tot el dia.
Els arbres. Arbres enormes, arbres gegantins que oferien seguretat.
Una mitja hora després va posar el T-23 sobre les frondoses copes a una distància considerable de l'Acadèmia Jedi i el Gran Temple, fent descendir l'aparell sobre les branques més altes dels arbres Massassi. El dosser arbori no era tan alt com aquell al qual estava acostumat. L'atmosfera era més tènue i les olors de la jungla, encara que no desagradables, eren diferents de les de Kashyyyk. Així i tot, en Lowbacca es va sentir més tranquil i en pau amb si mateix que en cap altre moment des que havia posat els peus a Yavin IV.
En Jacen havia dit que el lloc des del qual es veia millor l'immens gegant de gas ataronjat que surava en el cel era la copa d'un arbre Massassi, i no hi havia dubte que el noi humà tenia tota la raó. En Lowie va recórrer els voltants amb la mirada i va contemplar el cel, els arbres i les ruïnes mig esbaldregades dels temples més petits visibles a través dels buits en el dosser de la jungla. Va observar els rius de mandrosa corrent, l'estranya vegetació i els animals que l'envoltaven. Després va deixar escapar un sospir ple d'alleujament. Sí, podia trobar un lloc solitari on sentir-se a gust en aquella lluna, un lloc en el qual podria pensar en la família i la llar mentre estudiava per arribar a ser un Jedi.
Els raigs del sol d'última hora de la tarda queien en angle a través de les gruixudes branques, i una espurna llunyana va atreure l'atenció d’en Lowbacca. Es va preguntar què podia ser. No tenia el color de la vegetació ni de les ruïnes d'un temple. La llum reflectida per un objecte brillant i de formes regulars xocava amb un tronc i pujava per ell. En Lowie es va inclinar cap endavant, com si això pogués ajudar-lo a veure amb més claredat. Va desitjar haver portat un parell de macrobinoculars.
La curiositat i la sorpresa van fer néixer una espurna d'excitació dins d'ell. Volia apropar-se més, però la cautela va intervenir. Estava fosc. I després de tot, si l'objecte era important, per ventura algú no ho hauria vist ja feia temps? Potser no. En Lowbacca dubtava que pogués ser vist des del sòl de la jungla, i era improbable que molts estudiants anessin en aquell lloc i grimpessin fins a dalt del dosser arbori en un punt tan allunyat del Gran Temple. En Lowbacca estava gairebé segur que ningú més coneixia l'existència del seu descobriment.
Va fer una anotació mental de la situació de l'objecte lluent amb el cor bategant-li a tota velocitat. Tornaria allà a la primera oportunitat que tingués. Havia d’esbrinar què era allò.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada