dilluns, 18 de maig del 2015

La Prova de l'Heroi (XX)

Anterior



CAPÍTOL 20

Luke mirava pel finestral circular de transpariacer, donant l'esquena a l'habitació, quan van entrar Kyp Durron, Wurth Skidder, Cilghal i els altres Jedi als quals havia demanat que acudissin a Coruscant. L'estada ocupava l'últim pis de l'edifici del Ministeri de Justícia, que, si estava lluny de ser l'edifici més alt, seguia gaudint de majestuoses vistes de la ciutat en totes direccions. Els vidres estaven tintats, però no eren impenetrables, i la llum del sol ponent banyava l’habitació amb els mateixos vermells i taronges que tenyien el cel.
Luke semblava absorbit en la contemplació de l'incessant flux de tràfic. Quan es va apartar de la finestra, els vint Cavallers Jedi que havien entrat ja s'asseien a la taula rodona, o simplement romanien dempeus, amb les caputxes baixades, esperant que en Luke els expliqués per què els havia demanat creuar pràcticament la meitat de la galàxia.
-La Nova República té dues desertores enemigues sota custòdia –va anunciar sense més preàmbuls -. Una és una Sacerdotessa, i l'altra sembla ser la seva mascota o la seva companya. Les dades de caràcter militar que ens varen proporcionar va ser bona part del motiu pel qual vam guanyar a Ord Mantell. Les desertores estan sent traslladades a Coruscant per a un interrogatori més a fons.
-Ara sí que estem arribant a alguna cosa -digué Kyp Durron per sobre dels comentaris de sorpresa i alegria-. Sabia que havia d'haver algun insurrecte entre els yuuzhan vong –mostrà al Luke un somriure ansiós -. I quan podrem accedir a l'interrogatori?
-Però això ha de ser un truc, no?Digué la Cilghal abans que en Luke pogués respondre-. Per moltes dades estratègiques que hagin proporcionat.
Les seves mans membranoses estaven ocultes en les mànigues de la seva túnica Jedi, i va mirar al Luke i al Kyp alhora amb els ulls sortits.
Luke va assentir mentre s'acostava a la taula.
-La Nova República està actuant amb cautela. Si les desertores continuen proporcionant dades autèntiques, gaudiran d'una major credibilitat.
-Han accedit a proporcionar-ne més? -Preguntà Wurth Skidder. No era l'únic sense túnica Jedi, encara que l'aspecte descurat dels seus cabells ros semblava indicar que havia passat tot el viatge des de Yavin IV amb la caputxa posada.
-Amb condicions.
Els Jedi es van mirar els uns als altres, però ningú va dir res. Luke es va asseure a la vora de la taula, amb una cama recolzada a terra.
-Han demanat reunir-se amb nosaltres.
Streen, de pèl canós i barba, va deixar anar una rialleta.
-És exactament el que suposava –Mirà al Luke-. I han expressat per què volen fer-ho?
Luke es va aixecar i va donar uns passos cap a l’ex-miner de Bespin.
-Afirmen tenir informació sobre una malaltia que els agents yuuzhan vong van propagar molt abans que les primeres mónnaus aterressin a Helska IV.
Els presents es van quedar muts de sorpresa.
-No vaig a enganyar-me -va dir en després d'una pausa. Vull creure amb totes les meves forces que aquesta malaltia és la mateixa que pateix la Mara, però això està per veure.
-I de ser la mateixa, com saber que els yuuzhan vong saben que la Mara la pateix? –Digué la Cilghal, encara una mica sorpresa per la revelació. Luke va prémer els llavis i va negar amb el cap.
-Crec que no ens hauríem de precipitar a treure aquesta conclusió.
-Doncs és clar que ho sabendigué en Wurth amb fermesa-. I el que és més, jo diria que utilitzen la Mara per atacar-nos, com la van atacar a ella.
-Això no ho pots saberreplicà l’Ànakin al moment-. Les desertores han estat investigades a la recerca d'alguna cosa semblant, i seran examinades de nou abans de reunir-se amb nosaltres.
Atònit, Wurth es va recolzar en el suport i va mirar al Luke.
-Llavors ja has donat el vistiplau a la trobada?
Luke va assentir.
-Com a gest de bona voluntat cap a la Nova República, més que res. Per demostrar que podem treballar en equip.
Molts es van mirar entre si amb recel.
-Entenem les teves raons, Mestre -va dir Ganner Rhysode-, però si anem a fer això, fem-ho per la Mara i no per la Nova República. Després de tot el que ha passat, em dóna exactament igual el que pensin l'exèrcit o el Senat de la Nova República.
L'habitació es va omplir de murmuris d'assentiment. Luke va esperar que es fes el silenci.
-La meva proposta serà que la Mara i jo ens reunim tot sols amb ells.
Jacen es va posar dret.
-Llavors creus que és un parany!
Luke es va tornar cap a ell.
-No si ho és.
-Aleshores, deixa que es reuneixin amb mi, amb l’Streen o amb Kam Solusardigué en Jacen-. Qualsevol de nosaltres estaria disposat a arriscar les seves vides per salvar la Mara.
La Cilghal els mirà als dos amb la seva gran boca lleugerament oberta.
-El teu nebot raó, Mestre. Si hi ha algun tipus de risc, la Mara i tu hauríeu de ser els últims a assumir-ho.
-Què esteu suggerint, que ens reunim tots amb elles?
-Podeu comptar amb mi –va dir en Kyp-. No hi ha res que desitgi més que uns minuts a soles amb un yuuzhan vong.
-El mateix dic –va dir en Wurth.
Lowbacca bramà amb intensitat. MT-D, l'androide traductor miniatura que surava a prop de l'espatlla d’en Lowie, sobre els seus propis motors retro-propulsors, va dir:
-Som tots per a un. Junts som més forts que la suma del nostre potencial individual.
Construït per Chewbacca i programat per C3PO, MT-D parlava amb la mateixa veu que l'androide de protocol, però sense el mateix to afectat.
-Jo estic amb Lowbacca –va dir l’Streen-. Tot el que s'esbrini dels yuuzhan vong ha de ser compartit pels altres.
-Opino el mateix -va afegir la Tenel Ka.
Luke es va posar les mans a l'esquena i es va acostar als finestrals. La companyonia l'animava. Va recordar els primers anys de l'acadèmia, com els seus estudiants es van unir per vèncer l'esperit d'un Jedi fosc que intentava posseir Yavin IV. Alguns dels presents van estar llavors allí: Cilghal, Streen, i fins i tot els seus nebots. I alguns dels participants en aquell enfrontament havien mort, com Cray Mingla, Nichos Marr, Miko Reglia, Daeshara'cor...
Luke va respirar lentament, es va girar i va assentir.
-Informaré al Servei d'Intel·ligència de la Nova República de la nostra decisió. Ens reunirem amb les desertores quant arribin a Coruscant.

-OOOOO-

-Una per l'humà –va dir el crupier, traient una carta xip de sàbacc de la baralla.
Un portacartes ithorià equipat amb un apèndix en lloc de braç va retirar el prim dispositiu de la part inferior de la carta electrònica i la va dipositar cap per amunt, enfront d’en Han.
-Sis de sabres –va anunciar el crupier a taula.
En Han va calcular el total de les tres cartes que tenia i va fer un subtil gest al crupier amb el dit índex i el cor de la mà dreta, indicant que ell es plantava.
El crupier, un Bith amb uns dits que facilitaven un hàbil maneig de les cartes, mirà el sullustà assegut a l'esquerra d'en Han, esperant les seves instruccions. La criatura de grans mandíbules i orelles protuberants va colpejar amb el puny l'enorme superfície polida de la taula i no va poder eliminar un somriure quan la carta que va girar el crupier va resultar ser la Resistència.
El bothan del seient del costat es va retirar, així com el diminut chadra fan que estava al seu costat. Això va deixar al Han jugant només contra el sullustà de l'esquerra, i un ithorià i un rodià, a esquerra d'aquest, tots dos comerciants sense escrúpols. Aquest últim agafava amb força les dues cartes que li havien repartit des del principi, i no tenia cap a la taula.
En Han es va tirar enrere per mostrar a Droma les cartes que portava: l'as de monedes, que valia quinze, i l'un de pentagrames, recentment alterada des de la carta de la Reina d'Aire i la Foscor per laleatoritzador de sàbacc. Amb el sis de sabres descobert, la mà tenia un valor total de vint, a tan sols un punt d'un sàbacc pur. Estava segur que el sullustà no tenia més de vint, tot i la carta descoberta de Resistència. Les dues cartes descobertes de lithorià valien dotze, i tal com havia apostat l'alienígena, Han dubtava que tingués més de divuit o dinou. Pel que fa al rodià, les seves dues cartes certament pujaven de vint, però probablement no sumaven més de vint. Un sàbacc complet que havia aconseguit en una partida anterior li havia fet saltar al seient, però res en la seva mirada cristal·lina d'ulls sortits indicava una altra victòria instantània, per molt entusiasme que mostrés en rebre la següent .
Ningú havia fixat el valor de cap carta electrònica, posant-la en el camp d'interferència del centre de la taula.
Tots van rebutjar més cartes addicionals, i es van fer les apostes finals. Llevat que l’aleatoritzador canviés de nou les cartes, Han sabia que s’emportaria el pot.
El sullustà va tancar, i tots van mostrar les seves cartes.
Els instints d'en Han no havien fallat respecte als diners, i va guanyar el seu tercer pot consecutiu. El crupier va recollir les cartes, i el tresorer va ajuntar els guanys d'en Han en piletes i les hi va acostar, lliscant per la taula davant l'atenta mirada d'un dels supervisors de joc amb visió augmentada per veure skifters, cartes amb el xip trucat que es colaven a les partides, o jugadors que intentessin veure reflexos de color per la ionització del camp d'interferències.
La partida es desenvolupava en l'únic saló de joc que quedava al Reina: Un parell de vídeos i ruletes giraven sorollosament al fons, i mitja dotzena de twi'leks amb les lekkus tatuats anaven d'un costat a un altre amb safates de begudes gratuïtes, drogues transdèrmiques i un munt de substàncies fumables.
Curiosament, Droma s'havia rigut de la proposta d’en Han d'entrar a la partida, a costa de gairebé tots els seus crèdits, fins i tot quan en Han ho justificà com la millor forma de retardar el retorn a la repugnant cabina en la qual Han havia passat, més mal que bé, la nit anterior i gran part del dia, i ni tan sols la victòria actual va aconseguir evitar que el ryn mostrés el seu desdeny.
-Això és una cosa mancada de tota complexitat -comentà amb arrogància a un Han que amuntegava acuradament els seus guanys-. I els humans, potser per la seva bona fortuna evolutiva, semblen ser més propensos que qualsevol altra espècie a deixar-se enganyar.
El comentari d'en Han va ser una rialleta sorda, però no va poder evitar recordar un sentiment similar escoltat més de vint anys abans.
"De totes les races que posen en joc el seu benestar a canvi de dubtosos beneficis, i estadísticament no hi ha moltes, el tret és molt més abundant en els humans, una de les formes de vida més afortunades."
Ho havia dit un acadèmic ruurià anomenat Skynx que havia acompanyat al Han a la recerca del tresor de Xim El Dèspota.
-Burla’t tot el que vulguis –li digué -, però porto jugant des de que tenia catorze anys, i el sàbacc em va fer guanyar una nau en certa ocasió, per no esmentar que també un planeta.
-Segueix sent quelcom superficial –va dir Droma.
En Han esbossà un cavallerós somriure.
-Prefereixo mil vegades un grapat de bona sort abans que una càrrega de saviesa.
El Bith ficà una altra baralla al repartidor i mostrà els palmells de les mans, la garantia ritual que no tenia res a la màniga, així com el senyal que marcava el començament d'una nova ronda.
Les partides tradicionals de sàbacc consistien en dos jugadors que s'enfrontaven per apropar-se el més possible, en positiu o en negatiu, a vint-i-tres, però sense passar-se o usar cartes que equivalguessin a zero. I encara que el casino del Reina feia servir la típica baralla de quatre pals i setanta-sis cartes, amb aleatoritzador i camp d'interferència inclosos, la casa no només exigia una forta suma per entrar en el joc, sinó que s’emportava el vint per cent de tots els pots, o el pot sencer si es retiraven tots els jugadors, la meitat d'aquest es destinava a un dipòsit especial de cara a les partides que es jugaven contra la casa.
El Reina també tenia normes especials per a les mans de sàbacc pur. Un vint-i-tres positiu valia més que un vint-i-tres negatiu, però un vint-i-tres de dues cartes era millor que un vint-i-tres de tres cartes, i no permetien més de tres cartes addicionals a les dues que repartien de sortida.
En la següent ronda, Han es va trobar amb un valor inicial de catorze, després l’aleatoritzador li va donar un valor de vint, i finalment un tretze. Així i tot, va treure el cinc de monedes, i gràcies a un faroleig expert, va aconseguir que tres dels seus oponents seguissin apostant fins que es va tancar la partida, i va tornar a endur-se el pot.
La següent ronda va ser bastant semblant, encara que va acabar guanyant-la el sullustà per un sol punt, doncs tenia cartes per valor de quinze. Amb els calés de l'entrada en la partida, més el que havia guanyat, en Han tenia gairebé vuit mil crèdits amuntegats a la taula.
-Si es retiren cada vegada que apostes en una bona , jugues davant els seus ulls -va fer broma amb Droma, a un volum suficient perquè el sentissin.
Estava a punt d'anar a per una altra ronda quan Droma va exclamar:
-Banca!
Mentre en Han es quedava bocabadat, el supervisor de joc es va acostar per parlar en privat amb el tresorer, que va anunciar que en Han necessitava 7.800 crèdits per jugar la contra la casa.
Amb l'instint assassí reflectit en els seus ulls, en Han es va girar cap a Droma.
-És que aquesta horrible perruca teva t'està fonent el cervell? Si perdo em quedaré sense res!
En Droma es va limitar a arronsar les espatlles.
-L’aleatoritzador és l'únic oponent digne en aquest joc. L’aleatoritzador és el destí. Juga contra això si realment vols impressionar-me.
-Impressionar-te? –Repetí en Han, furiós -. Impressionar-te a tu? Però tu...
-Ha cridat a la banca -li va recordar el supervisor de joc en to amenaçador-. Va a jugar o no?
Tots els de la taula van mirar al Han, i una multitud de passatgers es va reunir al voltant de la taula. Negar-se no només seria una covardia, sinó un insult als jugadors que havia deixat sense res. Va empènyer els crèdits cap al centre de la taula.
-Banca -Digué entre dents.
Mentre el bth repartia les cartes, els passatgers es van encabir per veure millor. A part dels tornejos, no era freqüent veure tants crèdits sobre de la taula en una sola partida.
En Han mirà amb cura les seves dues cartes i les va tapar de nou: vint-i-u.
Gairebé immediatament, l’aleatoritzador va reduir el seu valor a tretze.
Va tirar el Comandant de fioles, que valia dotze, al camp d’interferència, just abans que un altre cop d’aleatoritzador convertís el seu as de monedes en l’Idiota, un valor de zero.
Va demanar una altra carta i va deixar anar el Maligne, que valia menys quinze, el que li va deixar amb un valor total de menys tres. La multitud va començar a xiuxiuejar la seva decepció.
La tensió va augmentar mentre en Han estudiava la baralla, mirava a l’aleatoritzador i tornava a contemplar la baralla. Quan va anunciar que es plantava, l'audiència es va quedar de pedra. Un dotze en el camp d'interferència i un menys quinze sobre la taula; o era un jugador inspirat o un perdedor nat.
El Bith girà les dues cartes de la casa, l'as de pentagrames i el Comandant de monedes, que sumaven tretze. Les normes de la casa exigien que el crupier tragués una tercera carta si tenia dotze o tretze.
La mà del Bith es va acostar a la baralla, i la multitud congregada aguantà la respiració. Una figura faria que la casa es passés de vint, i una carta de menor grandària podria fer que la casa es quedés en negatiu. Han semblava tenir una lluita interna. Un fil de suor li va baixar per la cara i va caure des de la seva barbeta.
Però quan el crupier va aixecar la carta, en Han va veure el seu reflex en el camp d'interferència.
El nou de sabres.
Un vint per a la casa.
El seu cor es va aturar per un moment.
En aquell mateix moment, l’aleatoritzador es va posar en marxa per tercera vegada, una cosa sense precedents. El Maligne d'en Han es va convertir en la Dama de Pentagrames, augmentant el seu total a vint-i-cinc. Però l’Idiota també va canviar, a la Reina de l'Aire i la Foscor, que tenia un valor de menys dos, la qual cosa donava un total de vint-i-tres.
Un sàbacc pur.
Redreçant-se novament a la cadira, en Han mostrà les seves cartes. La gent va prorrompre en aplaudiments. Havia tornat a guanyar.
El tresorer va acostar els seus guanys i va tancar la taula. Mentre els descoratjats jugadors marxaven i la multitud es dispersava (a excepció d'una twi'lek que intentava desesperadament cridar l'atenció d'en Han), en Han va comptar la important aposta inicial i la va posar a part per donar-se-la a Droma.
-Pren -va somriure, burleta. -Compra't roba nova... Una mica menys cridanera.
En Droma va somriure i es va ficar els crèdits a la gorra bicolor.
-Conec gent a les cobertes inferiors a la que li vindrà molt bé aquests crèdits.
En Han li va perforar amb la mirada.
-Tu sabies que guanyaria.
-Potser tingués un pressentiment -va admetre Droma.
-Així que tu també jugues.
En Droma va negar amb el cap.
-Però estic familiaritzat amb les cartes. Les van inventar els ryn. Els arcans majors i menors.
En Han va fer una ganyota.
-Això he de sentir-lo.
-Cada carta representava un principi espiritual –va prosseguir Droma-. La veritat és que eren un recurs per entrenar-se de cara a un creixement espiritual, per dir-ho d’alguna manera. Però no es van idear com a joc d'atzar.
Va allargar les mans per agafar una de les baralles descartades. Subjectant-la amb una mà, li va treure totes les cartes que anaven de l'as a l'onze, i va desplegar la resta en la taula.
-Les Figures: el Comandant, la Dama, el Mestre i l'As, representaven individus amb una inclinació específica. Els pentagrames es relacionaven amb les iniciatives espirituals, les fioles amb els estats emocionals, els sabres amb les recerques mentals i les monedes al benestar material. Però mira els vuit parells de cartes de l’arcà menor i pregunta't per què inclouria un joc noms com Equilibri, Resistència, Moderació i Mort.
En Droma agafà el Mestre de pentagrames del semicercle i el va posar davant d'en Han.
-Aquest ets tu va dir. Un home bru, de força i intuïció formidables, que sovint és massa brusc i egocèntric. Malgrat els anys, es llança amb valentia a qualsevol aventura, independentment del risc, i algunes vegades es topa de cara amb les coses. Però el que realment busca és el coneixement.
-Religions sentimentaloides –va dir en Han en un xiuxiueig, encara que procurà que en Droma el sentís.
Somrient, Droma es va apartar una mica, refilant-se la punta del bigoti.
-Això creus? A veure què esbrinem.
Deixant el Mestre de pentagrames, va agafar la resta de les cartes, les barallà amb destresa, va tallar amb una mà i va col·locar la baralla a la taula. Va agafar la primera carta i la va posar cap per amunt sota el Mestre de pentagrames.
-El Mestre de fioles –va dir Droma-. Una figura paterna, un protector, o un amic íntim. Ple d'amor, de dedicació i lleial fins a l’extenuació -Va agafar una altra carta de la baralla i la va posar en perpendicular sobre el Mestre de fioles. Després va arrufar el front-. Creuada pel Maligne. Pot tractar-se d'una addicció nociva, però sol ser un enemic poderós.
En Han empassà saliva però no va dir res.
La tercera carta, la Mort, va creuar la carta d'en Han de la mateixa manera. Han va sentir que Droma el mirava fixament.
-Has perdut a un amic... a un protector? -Preguntà Droma. Han va posar la seva millor cara de sàbacc.
-Vinga, acaba amb la teva petita endevinació.
En Droma va posar una carta a l'esquerra del Mestre de pentagrames.
-L’Idiota. L'inici d'un viatge o una recerca que sol discórrer per un camí desconegut. Una immersió inquietant en el desconegut -col·locà la següent carta sobre el Mestre. Moderació..., però està invertida. Una necessitat de compensació, o de venjança.
En Han va assentir i va riure.
-Ets bo, ets realment bo. Observes, prestes atenció al que diu la gent, i així et fas una idea de com són o pel que estan passant. Després ho emboliques tot en paper de regal -va assenyalar les cartes-. I ho deixes anar. Com quan endevines el que dirà algú.
En Droma va fer cara de fingida sorpresa.
-Jo només estic tirant les cartes.
En Han va fer un gest de rebuig.
-Has col·locat les cartes al barallar. O potser les tenies a la màniga.
En Droma va alçar les mans i va assenyalar amb la barbeta a la baralla.
-Treu les quatre cartes que vulguis i posa-les al costat del Mestre de pentagrames.
En Han va dubtar un moment i ho va fer, però abans que en Droma pogués dir res, va assenyalar a la primera de les quatre.
-No em diguis el que significa, digues-me només el que significa la seva ubicació.
-Algú que es podria veure afectat pels teus actes.
La inquietud va fer que al Han se li tibessin les comissures dels llavis mentre observava la carta.
-El Comandant de sabres –va dir lentament-. Podria ser una versió més jove del Mestre. Obstinat, intel·ligent...
-I valent –va afegir Droma-. Un lluitador hàbil.
L’Ànakin?, es va preguntar a si mateix. Va assenyalar la següent carta.
-Aquesta és la carta que indica les conseqüències imprevistes o el perill ocult -li va informar Droma.
-La Reina de l'Aire i de la Foscor -mussità en Han, examinant el seu dibuix a la recerca de pistes-. Podria ser una persona ocultant alguna cosa. O un engany, potser.
En Droma va assentir.
-Alguna cosa que està oculta -va assenyalar la següent carta-. Aquesta és la millor manera de procedir.
-L’Equilibridigué en Han-. Poder romandre en peu quan les coses van malament i tot tremola al teu voltant.
-Acomodar-se al que et depari la vida –va afegir Droma-. La persistència davant l'adversitat. I el poder espiritual.
En Han posà el dit a l'última carta.
-El Futur?
En Droma va assentir, balancejant el cap.
-Un resultat probable. En aquest cas, el que es trobés l'Idiota.
En Han va fer una ganyota i va observar la carta.
-L’Estrella. Però del revés... invertida -Mirà a Droma-. No és tot el que podria arribar a ser. No arriba a ser un èxit complet.
En Droma va somriure càlidament i va assentir.
-Felicitats, Roaky. La fortuna t'ha deixat veure una escletxa dels seus designis més ocults.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada