dimarts, 25 de setembre del 2018

Més enllà de les estrelles (II)

Anterior


2

Sabien que, evidentment, serien observats des del moment en què atraquessin amb el seu abatussat vaixell de càrrega.
Etti IV era un planeta obert al comerç general, un món on els vents secs bufaven sobre superfícies d'ambre, planes cobertes de molsa i els seus poc profunds mars salins sota cels vermellosos.
No posseïa recursos propis dignes d'esment, però era hospitalari amb els humans i humanoides i ocupava un lloc estratègic al costat de les rutes estel·lars.
Els magnats del Sector Corporatiu havien acumulat grans riqueses a Etti IV i amb elles havia aparegut el seu corol·lari universal, un pròsper ambient de criminals.
En aquell moment, Han Solo i Chewbacca avançaven per un carrer de terra formada per fusió, entre baixos edificis de minerals premsats i uns altres més alts construïts amb permacita i formex modelat.
Es van obrir pas a través de l’espaiport en direcció a l'Oficina de Canvis de l'Autoritat en un transportador manual de lloguer elevat sobre repulsors. En el transportador portaven diverses caixes que semblaven caixes fortes i aquesta era la raó per la qual tots dos suposaven que els vigilarien atentament.
Aquestes caixes eren justament el tipus d'objecte adequat per encuriosir a tota classe de criminals.
Però la parella també sabia que qui vulgui que els observés calibraria els riscos, comparant-los amb els possibles guanys.
I en la columna de riscos figuraria l'abillament de pistoler d’en Han i el seu caminar desembolicat i confiat, a més de l'amenaçadora presència de Chewbacca i la seva ballesta a punt de disparar, sense citar la seva força i ferocitat, capaces de retorçar el cos de qualsevol atacant fins a alterar completament la seva forma.
De manera que van prosseguir el seu camí, confiats, segurs que no resultarien un blanc atractiu per a cap atracador en potència que estigués dotat de bon sentit comercial i d'un cert instint de supervivència.
A l'Oficina de Canvis de l'Autoritat no van sospitar en absolut que estaven tancant una transacció vinculada al tràfic d'armes i la insurrecció. Han i Chewbacca ja havien aconseguit desfer-se de les pedres precioses cobrades pel seu treball, intercanviant-les per metalls preciosos i rars vèrtexs cristal·lins. En un Sector Corporatiu amb desenes de milers de sistemes estel·lars, ni tan sols el més sofisticat dels sistemes de processament de dades podia seguir el rastre de cada deute contret i cada pagament efectuat. De manera que Han Solo, capità d'un vaixell de càrrega autònom, contrabandista i delinqüent aficionat, va convertir sense majors dificultats bona part de la seva recompensa en un bonic Xec de l'Autoritat, lliure de tota sospita. Si hagués portat barret, se l’hauria tret per saludar al dependent automàtic del Departament de Pagaments que li va llançar el xec a través d'una ranura. Han Solo es va guardar la petita làmina de plàstic en una butxaca de la jaqueta.
Una vegada fora de l'Oficina de Canvis, el wookiee va emetre un dels seus llargs i sonors lladrucs.
—Sí, sí —li va respondre Han—, li pagarem a Ploovo Dos-per-Un, però primer hem de fer una visita.
El seu company grunyí sorollosament, sobresaltant als vianants amb la seva manifestació de disgust i despertant una perillosa forma d'interès.
Un destacament de la Policia de Seguretat es va obrir pas entre el remolí d'humans, droides i no-humans que avançaven pel carrer.
—Ei, alegra aquesta cara, amic! —va murmurar Han entre dents.
Els policies de Seguretat amb els seus uniformes marrons, llançant suspicaces mirades sota els seus cascos de combat, avançaven en formació de quatre en fons, amb les armes preparades per disparar, mentre els vianants s'apressaven a cedir-los el pas.
Han va veure girar-se dos dels negres cascos de combat i va comprendre que havien escoltat l'esclat de ràbia del wookiee. Però el xivarri aparentment no els va cridar l'atenció i el destacament va prosseguir el seu camí.
Han se’ls va quedar mirant, bellugant el cap. En la galàxia hi havia bòfies de tot tipus, alguns bons i uns altres no. Però la Policia de Seguretat particular de l'Autoritat —els Espos, en el llenguatge de l’hampa— eren dels pitjors.
Les seves actuacions res tenien a veure amb la llei o la justícia, sinó que només depenien dels edictes de l'Autoritat del Sector Corporatiu.
Han mai havia aconseguit comprendre que un home pogués arribar a convertir-se en un perdonavides de l’Espo disposat a fer qualsevol cosa, sense discutir mai una ordre; simplement procurava no creuar-se en el camí de cap d'ells.
Després va recordar el comentari de Chewbacca i va reprendre la seva conversa:
—Com t'estava dient, de seguida li pagarem a Ploovo. La visita que et parlo no ens entretindrà més d'un minut. Immediatament després anirem a veure-li, tal com havíem previst, arreglarem les coses, i continuarem el nostre camí lliures de deutes.
El wookiee, ja més aplacat, va formular una evasiva queixa, però va seguir caminant al costat del seu company.
Les classes adinerades d’Etti IV necessitaven disposar d'abundants mitjans per proclamar la seva riquesa i, en conseqüència, l’espaiport albergava diverses botigues d'animals exòtics, on es venien espècies rares o úniques procedents de les incommensurables extensions de l'Imperi.
Sabodor estava generalment acceptada com la millor d'elles. I cap allà es va dirigir Han.
El sistema encobridor de la botiga, tot i ser molt costós, era incapaç de dissimular totes les olors i sons de les curioses formes de vida més o menys desordenadament reunides allà, sota la dubtosa classificació d'Animals De Companyia. Entre les espècies en venda figuraven espècimens tan destacats com les aranyes voladores d’Altarrn, les serps cantores de plomatge iridescent dels deserts de l'únic planeta de Pròxima Dibal i els diminuts i graciosos marsupials grassonets de Kimanan, denominats vulgarment «boletes peludes».
Gàbies i caixes, estanys i bombolles ambientals, acompanyades d'ulls centellejants, inquiets tentacles, escates dringant i vacil·lants pseudòpodes.
En l'acte va aparèixer el propietari. Sabodor en persona, un ciutadà adoptiu de Rakrir. El seu curt cos tubular segmentat s'arrossegava sobre cinc parells de membres versàtils i els dos llargs peduncles dels seus ulls s'agitaven i giraven constantment.
Quan va albirar a la nostra parella, Sabodor es va incorporar sobre els dos últims parells de membres, va aixecar els peduncles dels ulls gairebé fins a l'altura del pit d’en Han i li va inspeccionar des de tots els angles.
—Ho sento moltíssim —va refilar Sabodor movent el seu òrgan vocal penjoll que portava suspès de la part central del seu segment mitjà—. No comerciem amb wookiees. Són una espècie sensible; no poden utilitzar-se com a animals de companyia. És il·legal. No m'interessa comprar un wookiee.
Chewbacca va llançar un furiós rugit, mentre exhibia les seves temibles dents, copejant el terra amb la seva pota peluda de la grandària d'una safata. Les vitrines van trontollar i els mostradors van vibrar. Sabodor, aterrit, es va escórrer per darrere d’en Han, amb un xiscle, tapant-se els orificis auditius amb els membres anteriors.
El pilot va intentar apaivagar al seu acompanyant i amic, mentre dotzenes d'animals es comunicaven un cor de crits, esgarips, xiscles i xiuletades, saltant temorosos i agitats en els seus respectius llocs de reclusió.
—Tranquil, Chewie! No ho ha dit amb mala intenció —va dir suaument Han, interposant-se en el camí del wookiee per impedir que s'abalancés violentament sobre el tremolós venedor.
Els peduncles oculars d’en Sabodor van treure el cap tímidament, un per cada costat dels genolls d’en Han.
—Digui-li al wookiee que no pretenia ofendre-li. Ha estat un error sense mala intenció, no és així? No era la meva intenció insultar-li.
Chewbacca es va tranquil·litzar una mica, amb gran alleujament d’en Han, que no havia oblidat totes les forces de la Policia de Seguretat que vigilaven el port.
—Hem vingut a comprar una cosa —li va explicar a Sabodor, mentre el propietari s'allunyava d'ell retrocedint—. Comprens? A comprar.
—Comprar? Comprar! Oh, endavant, senyor, miri-miri-miri! A Sabodor trobarà tots els animals de companyia dignes de tal nom. Està vostè en la millor botiga del Sector. Tenim...
Han li va fer callar amb un gest. Va recolzar una mà amistosa en el punt on hauria d'haver estat l'espatlla del mel·liflu botiguer, suposant que tingués espatlles.
—Sabodor, anem a simplificar aquesta transacció. El que busco és un dinko. Tens algun?
—Dinko? —La diminuta boca de Sabodor i els seus orificis nasals es van unir a la seva manera amb la contracció dels seus peduncles oculars en un intent de comunicar el seu disgust—. Per a què? Un dinko? Uf, quin fàstic!
En la boca d’en Han es va dibuixar un astut somriure. Es va treure un grapat de bitllets de la butxaca i els va agitar convidador.
—No en tens cap per a mi?
—Puc aconseguir-ho! No es mogui!
Sabodor va desaparèixer en la rebotiga, ondant excitadament el seu cos.
Han i Chewbacca amb prou feines van tenir temps de fer un cop d'ull al seu voltant abans que reaparegués el propietari. Portava una capseta transparent suspesa dels seus dos parells superiors d'apèndixs. Dins de la caixa hi havia un dinko.
Poques criatures gaudien de la dubtosa notorietat dels dinkos, el temperament dels quals fregava la psicopatia pura. Un dels misteris del món zoològic era com se les hi arreglaven els petits monstres per tolerar-se mútuament el temps suficient per reproduir-se. El dinko, tan petit que hauria cabut en el puny d'un home —d'existir algun home prou imprudent com per intentar agafar-lo—, els va llançar una mirada llambregant. Les seves poderoses potes posteriors s'agitaven contínuament i el doble parell d'extremitats prènsils unides al seu pit van pessigar l'aire, buscant ansiosament alguna cosa a la qual aferrar-se. La seva llarga llengua entrava i sortia veloçment de la boca envoltada de brillants i perverses dents.
—Està desodoritzat? —va preguntar Han.
—Oh, no! I ha estat en zel des que el van portar. Però l’han despullat del seu verí.
Chewbacca va fer una ganyota, arrufant el negre nas.
—Quant vols per ell? —va preguntar en Han.
Sabodor va citar una quantitat exorbitant. Han va comptar el seu feix de bitllets.
—Et donaré exactament la meitat d'això, d'acord?
Els peduncles oculars es van agitar desolats, com si estiguessin a la vora de les llàgrimes. El wookiee va deixar anar un esbufec i es va inclinar sobre Sabodor, que va tornar a refugiar-se darrere de la dubtosa protecció dels genolls d’en Han.
—És un bon tracte, Sabodor —va suggerir jovialment Han—, no pots negar-ho.
—Tu guanyes —va ploriquejar el propietari de la botiga.
Li va oferir la caixa. El dinko es va sacsejar en el seu tancament, copejant-se contra les parets i traient escuma per la boca.
—Encara vull demanar-te una altra cosa —va afegir despreocupadament Han—. Desitjo que li injectis una lleugera dosi de sedant per poder tocar-lo un moment. I després pots posar-me’l en un altre tipus de caixa, una que sigui opaca.
De fet, li estava demanant dues coses, però Sabodor va accedir de mala gana, desitjós de veure desaparèixer el wookiee, l'humà i el dinko el més aviat possible de la seva botiga.

***

Ploovo Dos-per-Un, usurer i ex-atracador, un home cobejós i sense escrúpols, esperava amb delit el moment de cobrar el deute que tenia pendent amb Han Solo.
Vessava de satisfacció, no només perquè el muntant inicial del préstec li permetria obtenir uns esplèndids guanys per a si mateix i per als seus socis, sinó també perquè detestava profundament a Solo i una interessant forma de venjança acabava de materialitzar-se.
El missatge de Solo, en el qual li prometia saldar-li el deute, estipulava que es trobarien allà, a Etti IV, en el bar més elegant de l’espaiport. El suggeriment li havia semblat molt bé a Ploovo Dos-per-Un; el seu lema era combinar el treball amb el plaer sempre que li era possible. El saló de ball de la Cúpula de Vol en el Buit era un lloc més que satisfactori; l'ambient era opulent. Ploovo distava molt de ser un seductor, amb la seva figura menuda, el seu mal humor i la seva cara afligida per un tic nerviós; però la seva fortuna li conferia una certa viabilitat social en una sèrie d'ambients.
Es va instal·lar en un sofà adaptable al costat d'una taula retirada, en companyia dels tres camarades que portava amb ell. Dos d'ells eren humans, homes endurits que portaven diverses armes ocultes sobre la seva persona. El tercer era un bípede nassut, de pell escamosa, oriünd de Davnar II, amb una autèntica passió per les execucions.
Ploovo va exhibir una quantitat de diners més que suficient per inspirar un cert sentit d'hospitalitat a la cambrera i es va pessigar el negre i brillant monyo.
Mentre esperava, es rellepava per endavant pensant en com es venjaria d’en Han Solo. I no es tractava que suposés que el pilot no anava a pagar-li. L’usurer tenia la certesa que recuperaria els seus diners.
Però Solo li havia estat irritant durant llarg temps, sempre amb alguna excusa sorprenent per diferir el pagament, desconcertant i escarnint a Ploovo alhora. En diverses ocasions, Ploovo havia quedat en una mala posició enfront dels seus garants a causa d'alguna dificultat amb Solo, i els seus garants no eren gent propensa a prendre's aquestes coses a la lleugera.
El codi moral necessari per desenvolupar negocis il·legals havia impedit que Ploovo es decidís a denunciar al propietari i capità del Falcó Mil·lenari a les autoritats; però una afortunada circumstància local podia servir ara igualment bé a les finalitats de l’usurer.
Han Solo va entrar en la Cúpula de Vol en el Buit, acompanyat d’en Chewbacca, portant una capseta metàl·lica a la mà, i va examinar el local amb expressió aprovadora.
Com succeïa en gairebé tots els planetes civilitzats una multitud d'espècies s'havien reunit allà en un popurri taxonòmic de figures familiars o estranyíssimes, segons el punt de vista de cadascú.
En Han havia conegut més racons de la galàxia dels quals podia aspirar a visitar raonablement un home, i, així i tot, era incapaç d'identificar a la meitat dels personatges no-humans que omplien la sala de ball.
La qual cosa no era d'estranyar. Les estrelles eren tan nombroses que ningú hauria pogut arribar a catalogar totes les races sensibles que les poblaven. Han ja havia perdut el compte de les innombrables ocasions en què havia entrat en una sala com aquella, plena d'un calidoscopi d'estranyes figures, sons i olors. Sense major esforç, va aconseguir localitzar una dotzena de tipus diferents de respiradors i aparells de supervivència, utilitzats per éssers la biologia dels quals resultava incompatible amb l'atmosfera humana normal.
En Han va prestar particular atenció a les criatures de tipus femení, humanes i gairebé humanes, que es movien per la sala vestides amb sedes transparents, embolcalls cromàtics i luminescències. Una d'elles es va acostar fins a ell, abandonant el mostrador de màquines de joc que oferia entreteniments tals com el Trenca-cervells, Senso-Switch, Carreres de Reflexos i Batalles Interestel·lars. Era una noia alta i prima amb la pell d'un to vermell fosc i una cabellera que semblava de plata trenada; vestia una túnica que semblava feta de blanca boira.
—Benvingut a terra ferma, astronauta —li va saludar somrient, envoltant-li amb un braç—. Donem una volteta per la cúpula de ball?
Han va canviar el paquet de braç sota la mirada desaprovadora de Chewbacca; diverses de les seves aventures menys prometedores havien començat precisament d'aquella forma.
—Amb molt gust! —va respondre animadament Han.
—Ballarem i ens amanyagarem i ens acoblarem!
Han va apartar suaument a la noia.
—Més tard.
Ella li va oferir un somriure veritablement enlluernador —per donar-li a entendre que no estava ressentida— i es va anar a donar la benvinguda a un altre client, sense donar-li temps a allunyar-se prou per no escoltar les paraules amb què va acollir el seu relleu.
La Cúpula de Vol en el Buit era un local de primera categoria, equipat amb un camp gravitatori de qualitat superior, el seu tauler de comandaments podia entreveure's darrere de les ampolles, vàlvules i aixetes de pressió de la barra. Accionant el camp gravitatori, la direcció del local podia modificar la gravetat en qualsevol punt del local, gràcies a la qual cosa la pista de ball i la cúpula que la recobria havien quedat transformades en un camp d'acrobàcies de baixa gravetat, ple d'individus aïllats, parelles i grups més amplis que saltaven, suraven i voleiaven gràcilment sense major esforç. Han també va descobrir alguns compartiments i taules aïllades ocupades per espècies originaries de mons de baixa gravetat, còmodament instal·lades en elles si es feia reduir la gravetat específica de la zona en qüestió.
Han i Chewbacca van continuar endinsant-se en les penombres del local, entre la dringadissa de recipients de molt diversos tipus i la barreja d'un gran nombre de llengües que lluitaven per fer-se sentir per sobre del baluern de la música ambiental. Van aspirar les aromes de diversos inhalants i aerosols; una profusió de fums i vapors amb molt diferents graus d'intensitat lliscaven formant estrats multicolors, arrossegats pels corrents tèrmics, malgrat els esforços del sistema de ventilació que intentava mantenir net l'ambient.
Han va localitzar de seguida a Ploovo Dos-per-Un; el gran truà havia ocupat una taula gran en una cantonada, la més adequada per vigilar l'entrada del seu deutor. Han i Chewbacca es van dirigir a la seva trobada, el rostre de faccions ben reconstituïdes d’en Ploovo va patir unes contorsions en un forçat i poc convincent somriure.
—Solo, vell amic. Asseu-te aquí.
—Pots estalviar-te les cerimònies, Dos-per-Un.
Han es va asseure al costat d’en Ploovo, mentre Chewbacca es penjava la ballesta a l'espatlla i s'instal·lava a l'altre costat de la taula, de manera que ell i Han poguessin guardar-se mútuament les esquenes. Han va dipositar sobre la taula la capseta que portava a la mà.
Ploovo la va acariciar amb una cobejosa mirada.
—Pots bavejar sense compliments —li va convidar Han.
—Vinga, Solo —va dir afablement Ploovo, disposat a ignorar qualsevol insult davant la seductora presència dels diners—, aquesta no és forma de parlar-li al teu vell benefactor.
A través dels seus contactes al planeta, Ploovo ja sabia que els dos rodamons espacials acabaven de canviar una quantitat important de valors negociables per diners en efectiu. Va allargar la mà cap a la caixa. Però Han se li va avançar.
El pilot va desafiar a l’usurer arquejant una cella.
—Aquí tens els teus diners. Amb interessos. Ara estarem en pau, Ploovo.
Ploovo va assentir, estranyament impertèrrit, agitant el seu petit monyo al compàs de la rialleta que sacsejava les seves mandíbules. Han es disposava a aclarir el motiu de la burla quan un rugit d'advertiment de Chewbacca li va fer interrompre's. Un destacament de la Policia de Seguretat acabava d'entrar en la Cúpula de Vol en el Buit. Alguns s'havien apostat al costat de les portes, mentre els altres registraven la sala.
Han va deixar anar la tira que subjectava la seva pistola a la funda. El so va atreure l'atenció d’en Ploovo.
—Solo, veuràs, hum, et juro que jo no he tingut res a veure amb això. Com tu mateix acabes d'assenyalar, estem en pau. Ni tan sols jo seria capaç de convertir-me en un delator, posant en perill els meus propis mitjans de subsistència.
Va recolzar una gruixuda mà cobejosa sobre la caixa.
—Tinc la impressió de què aquests cavallers vestits de marró institucional busquen a un home que respon a la teva descripció. I encara que ja no tinc cap interès personal per la teva sort, et suggereixo que tu i el teu pelut company us foteu el camp d'aquí sense pèrdua de temps.
Han no va perdre el temps preguntant-se com se les hi hauria manegat l'Autoritat per donar amb la seva pista després d'haver canviat la matrícula del Falcó i el seu carnet d'identitat i el de Chewbacca per altres falsos. Es va inclinar cap a Ploovo, amb la mà dreta encara sobre la seva pistola DL-44.
—Per què no seguim xerrant una estoneta més, col·lega? I mentre estem en això —va continuar, dirigint-se als companys de l’usurer—, tots teniu el meu permís per posar les mans damunt de la taula, de manera que Chewie i jo puguem veure-les. Ràpid!
El llavi superior de Ploovo estava perlat de suor. Si algú intentava alguna mala passada en aquell moment, ell seria sens dubte el primer a caure. Va quequejar una ordre i els seus homes van obeir el suggeriment d’en Han.
—Asserena't, Solo —va implorar Ploovo, encara que Han estava perfectament tranquil i era ell mateix qui s'havia quedat amb la cara blanca com el paper—. No et deixis arrossegar per aquest... famós mal geni. Tu i el wookiee sou capaços de portar-vos d'una forma tan irracional a certs moments. Fixa't per exemple en el que va ocórrer quan el Gran Bunji va cometre la imprudència d'oblidar-se de pagar-te i els dos vau bombardejar la seva cúpula de pressió. Ell i els seus empleats, van aconseguir enfundar-se per pèls els vestits de supervivència. Aquestes coses donen mala fama, Solo! —Ploovo s'havia posat a tremolar i ja gairebé no se'n recordava dels seus diners.
Entretant, la Policia de Seguretat havia anat avançant a través de la sala. Dos agents i un sergent es van detenir al costat de la taula. La seva aparició no podia haver-se produït en un moment més inoportú per a Ploovo.
—Tothom en aquesta taula, exhibeixin els seus carnets d'identitat.
Chewbacca havia adoptat la seva expressió més innocent, amb els seus grans i dolços ulls blaus aixecats cap als soldats.
Ell i Han van exhibir els seus carnets falsificats. La mà del pilot romania al costat de l'empunyadura de la seva pistola, malgrat que un tiroteig en aquell moment, des del lloc on es trobaven, amb semblant relació de forces i amb la porta fermament guardada per tropes de reforç, oferia escasses possibilitats de sortir amb vida.
El sergent de l’Espo va ignorar les credencials d’en Ploovo i la seva colla. Després d'examinar breument el carnet d’en Han, va preguntar:
—Aquestes dades són correctes? Vostè és el propietari i capità d'aquest vaixell de càrrega que avui ha fet la seva entrada al planeta?
Han no va veure possibilitat de negar-ho. I si l'Autoritat ja havia relacionat la seva nova personalitat amb els esdeveniments referents a l'aterratge il·legal de Duroon, tant li valdria estar mort. No obstant això, se les hi va compondre per manifestar una certa curiositat i sorpresa davant semblant interrogatori.
—El Sunfighter Franchise? Sí, naturalment, oficial. Hi ha cap problema?
I va mirar als policies amb la innocència d'un nounat.
—El supervisor de les badies d'amarratge ens ha transmès la seva descripció —va explicar el sergent de la Policia de Seguretat—. La seva nau està requisada.
Va llançar els carnets d'identitat damunt de la taula.
—Per incompliment de les normes de seguretat de l'Autoritat.
Han va modificar el rumb del seu processos mentals.
—Té totes les llicències —va protestar, dient-se que no podia ser d'una altra manera, ja que ell mateix les havia falsificat.
L’Espo va rebutjar la seva objecció amb un posat despectiu.
—Estan caducades. La seva nau no s'adapta a les noves normes que acaben de promulgar-se. L'Autoritat ha redefinit les categories de classificació de les naus segons la seva potència i, segons tinc entès, amic, la seva infringeix les normes aplicables a ella en almenys deu aspectes diferents i no figura en la llista de permisos especials. Una simple inspecció externa ha permès comprovar que la seva relació massa/elevació i el seu armament són molt superiors als acceptats per a aparells no-militars. Pel que sembla, es va eliminar un gran nombre de planxes antiradiacions en tallar i recanalitzar el tub d’escapament dels propulsors. I també porta tot aquest equip d'aterratge irregular, escuts defensius reforçats, grans compensadors d'acceleració i tot un arsenal de material de detecció de llarg abast. Un veritable castell de focs artificials.
Han va estendre les mans en un gest de modèstia; no tenia cap interès en gallardejar de les capacitats de la seva benvolguda nau en un moment com aquell.
—El cas és que quan algú es passeja en un artefacte com el seu, amb una massa reduïda i una musculatura desmesurada —va seguir explicant el sergent—, l'Autoritat del Sector Corporatiu comença a sospitar que tal vegada el propietari tingui intenció d'utilitzar-la per a alguna activitat il·legal. Haurà de readaptar-la a les característiques que li corresponen i haurà de comparèixer de seguida per iniciar els tràmits necessaris.
Han va riure despreocupadament.
—Segur que ha d'haver-hi algun error.
Sabia que podia considerar-se afortunat que no haguessin forçat els panys per registrar l'interior de la nau. Si haguessin descobert l'equip antisensor, els aparells de bloqueig i contrainformació, l'equip de navegació d'ampli espectre, en aquell moment hi hauria una ordre de detenció contra ell. I què hauria succeït si haguessin trobat els compartiments secrets on amagava el contraban?
—Aniré a veure al capità del port quan hagi resolt uns assumptes —va prometre Han.
Ara comprenia el motiu de l'alegria que havia manifestat Ploovo Dos-per-Un. L’usurer ni tan sols havia hagut necessitat d'infringir l'ètica criminal, ni de posar en perill la seva fètida pell en un enfrontament directe amb Han i Chewbacca.
Ploovo sabia que el Falcó Mil·lenari, sota qualsevol denominació, tindria dificultats amb les noves regulacions de l'Autoritat.
—Impossible —va replicar el sergent de l’Espo—. Tinc ordre d'acompanyar-li fins allà quan li localitzi. El capità del port desitja aclarir aquest assumpte ara mateix.
De sobte els Espos es van posar més en guàrdia.
El somriure d’en Han va adoptar un aire patètic i comprensiu. El seu rostre era tot simpatia. Entretant, es va dedicar a examinar desapassionadament el seu dilema. L'Autoritat li demanaria un informe complet sobre els papers de la nau, el quadern de bitàcola i el seu títol de patró.
Quan detectessin discrepàncies en els mateixos, efectuarien una anàlisi d'identitat completa: traçat dels porus, índexs retinals i corticals, la rutina. Més ràpid o més tard, acabarien descobrint l'autèntica personalitat d’en Han i el seu segon oficial i llavors començarien les veritables dificultats.
Un dels axiomes de la filosofia d’en Han Solo era no aproximar-se mai un pas més del necessari a la presó. Però allà, assegut al costat de la taula, no tenia cap possibilitat decent d'oferir resistència. Mirà de reüll a Chewbacca, que s'entretenia mostrant-los les dents als preocupats policies en un aterridor somriure. El wookiee va captar la mirada d’en Han i va baixar lleugerament el cap.
Llavors el pilot es va aixecar.
—En aquest cas, el millor serà resoldre el més aviat possible aquest enutjós assumpte, per continuar després amb les nostres respectives activitats, no li sembla, sergent?
Chewie va apartar la seva cadira i es va incorporar, amb els ulls fixos en Han i una urpa sobre la corda de la seva ballesta. Han es va ajupir per dir-li unes últimes paraules a Ploovo.
—Gràcies per la companyia, vell amic. Tornarem a visitar-te tan aviat com ens sigui possible, t'ho prometo. I... abans que se m'oblidi, aquí estan els teus diners.
Han va obrir la part anterior de la caixa i va fer un pas enrere.
Ploovo va ficar la mà en la caixa, esperant enfonsar el seu impacient palmell en un meravellós i sensual munt de diners. En comptes d'això, una filera de petites i agusades dents es van clavar en la part carnosa del seu polze. Ploovo udolà de dolor mentre l'enfuriat dinko sortia fet una tromba de la caixa i enfonsava les seves urpes, esmolades com agulles, en el fofo ventre de l’usurer. L’animalet portava clavat un xec de l'Autoritat sobre l'aleta dorsal, el delicat sistema ideat per Han per saldar els seus deutes, tant financers com personals, amb interessos.
L'atenció dels Espos es va desviar cap a la taula quan van escoltar l'udol del cap de la banda. Un dels sequaços d’en Ploovo va intentar arrencar al dinko del ventre del seu patró, mentre els altres miraven bocabadats. El dinko no estava disposat a deixar-se tocar; va copejar les mans que intentaven agafar-lo amb els esperons serrats de les seves potes posteriors i després va ruixar a tots els que envoltaven la taula amb repugnants dolls del líquid de la seva borsa odorífera.
Poques coses hi ha més repugnants en la naturalesa que la secreció defensiva d'un dinko. Homes i humanoides van retrocedir, tossint entre arcades, sense recordar-se per res del seu cap.
Els policies no encertaven a comprendre què estava succeint quan van veure que els éssers s'aixecaven trontollant dels seus seients i s'allunyaven veloços passant al costat d'ells, abandonant a Ploovo a la mercè de la rabiosa bestioleta. El dinko s'havia llançat ara enèrgicament —encara que tal vegada amb excessiu optimisme— a la tasca de devorar a l’usurer, començant pel seu nas, que li recordava bastant a un dels seus múltiples enemics naturals.
—Yahhh! —Va cridar Ploovo, retrocedint per desfer-se del decidit dinko—. Traieu-me aquesta fera de damunt!
—Chewie! —va cridar Han i es va llançar a l'acció.
Va derrocar d'un cop de puny a l’Espo que tenia més a prop sense atrevir-se a disparar a tan curta distància. L’Espo, agafat d'improvís, va caure trontollant cap enrere. Chewie va tenir més èxit en la seva primera intervenció. Va agafar als altres dos policies per les corretges dels seus uniformes i els va copejar casc contra casc, provocant un sonor ressò de les superfícies ultradures. A continuació, el wookiee es capbussà amb notable agilitat entre la munió i va seguir els passos del seu amic.
Els Espos que vigilaven les portes estaven despenjant les seves armes portàtils d'ample calibre, però la desconcertada multitud s'agitava d'un costat a un altre i ningú acabava de comprendre exactament què havia ocorregut. Els ballarins de la pista antigravitatòria van començar a posar-se en el terra mentre els diferents éssers apartaven la seva atenció dels múltiples i variats intoxicants, estimulants, sedants, psicotròpics i succedanis. Tota la sala es va omplir amb el brunzit d'una espècie de confús «Huh?» translingual.
Ploovo Dos-per-Un, que per fi havia aconseguit apartar al dinko del seu malparat nas, arrencant-lo per la força, el va llançar a l'altre extrem de l'habitació. El dinko va anar a aterrar sobre la taula d'un ric vidu, destruint l'apetit de tots els comensals.
Ploovo, acariciant-se encara l'adolorit musell, va tornar el cap just a temps de veure desaparèixer a Han Solo darrere de la barra.
—Aquí està! —va exclamar el senyor de l’hampa.
Els dos bàrmans es van llançar apressats a detenir-lo, brandant les barres atordidores que tenien amagades sota la barra en previsió de qualsevol pertorbació de l'ordre. Han va rebre l'atac del primer amb els punys creuats, frenant la caiguda de l’atordidor, per aixecar després el genoll al mateix temps que derrocava d'un cop de colze al primer bàrman, el qual va anar a caure sobre el segon. Chewbacca va saltar per sobre de la barra darrere del seu company i es va precipitar sobre els encarregats amb un udol de triomf que va fer titil·lar els llums.
Una ràfega de trets de l'arma d'un dels Espos apostats al costat de les portes va fer miques una ampolla de cristall d’anyenc licor novanià de quatre-cents anys. La multitud va llançar un gemec i la majoria es van llançar al terra. Altres dos trets van arrencar estelles de la barra i van deixar malparada la caixa registradora.
Han s'hi havia obert pas entre el vigorós embull que formaven Chewie i els encarregats. Brandà la seva pistola DL-44 i va disparar sobre els Espos, esquitxant la seva localització aproximada amb breus ràfegues de foc. Un dels policies va caure al terra, amb l'espatlla fumejant, i els altres es van dispersar buscant refugi. En Han va aconseguir sentir a Ploovo i els seus homes intentant obrir-se pas a cops de puny entre la massa de clients que xisclaven espaordits. L’usurer es dirigia cap a la barra.
Han es va tornar cap al seu objectiu, els controls de gravetat. No podia perdre temps estudiant-los, de manera que va començar a fer girar frenèticament tots els indicadors al màxim. Afortunadament per a tothom que estava fora de la zona aïllada del bar, la casualitat va voler que accionés els comandaments de sobrecàrrega de gravetat i que, en aquell moment, ja no quedés cap ballarí suspès en el buit en la cúpula de caiguda lliure. En conseqüència, ningú es va estavellar contra el terra ni va sortir projectat per l'aire.
Han havia augmentat la gravetat del local fins a 3,5 unitats patró. Éssers de totes descripcions es van desplomar sobre les catifes, aixafats pel pes vacil·lant dels seus propis cossos, senyal que aquell dia no hi havia cap oriünd de les zones d'alta gravetat entre els clients. Els Espos van caure com tots els altres. Ploovo Dos-per-Un, segons va poder observar Han de passada, presentava una gran semblança amb un peix-bola encallat.
El silenci va omplir la sala, interromput només pels panteixants grunyits i apagats gemecs dels éssers que havien sofert lleus contusions en la seva caiguda, encara que ningú semblava estar malferit. Han es va enfundar la fumejant pistola i es va posar a examinar els comandaments del camp gravitatori, dient-se dintre seu: ara el que necessitem és un estret passadís per escapar d'aquí. Però va continuar mossegant-se el llavi, indecís, sense atrevir-se a accionar els reguladors.
Amb un impacient esbufec, Chewbacca, que ja havia acabat amb els dos encarregats de la barra, va agafar-lo per les espatlles i el va treure del mig. El wookiee es va inclinar sobre el panell de comandaments, movent els dits amb àgil precisió, aixecant freqüentment la vista de la seva tasca per vigilar la porta.
Instants després, els cossos dels dos o tres clients tombats en el seu passadís de gravetat més baixa es van agitar feblement. Tots els altres, inclosos els Espos i el contingent mafiós d’en Ploovo, van romandre enganxats al terra.
Chewbacca va saltar gràcilment a l'altre costat de la barra i va començar a avançar pel passadís de gravetat normal. Després va cridar vanant-se al Han.
—De totes maneres, la idea ha estat meva, o no? —va rondinar el pilot, seguint els passos del seu amic.
Quan van haver-hi sortit de la sala de ball, Han va tancar discretament les portes a les seves esquenes i es va allisar les robes, mentre Chewie se sacsejava amb expressió d'enuig.
—Ei, Chewie, has estat una mica lent amb l'esquerra fa un moment, no creus? —li va recriminar Han—. No estaràs perdent facultats, veterà?
Chewbacca va blasfemar iradament; el pas dels anys era constant motiu de pulles entre els dos.
Han va tallar el pas a un grup festiu i somrient que es disposava a entrar en la Cúpula.
—Aquest establiment està oficialment clausurat —els va anunciar amb aires d'importància—. Es troba sota quarantena. Febre de Fronk.
Els calaveres, intimidats per les connotacions sinistres de la imaginària malaltia, es van marxar en l'acte sense entretenir-se a esbrinar més detalls.
Els dos preocupats companys van agafar el primer taxi-robot que van trobar i van partir a tota velocitat rumb a la seva nau.
—Les coses comencen a posar-se difícils per als empresaris autònoms —es va lamentar Han Solo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada