dijous, 13 de setembre del 2018

Relats recopilats Galaxy Guide (VI)

Anterior


6 Una inspecció típica

Galaxy Guide 8: Exploradors
Introducció
Autor: Bill Smith
  8 DBY

Deeve va aconseguir arribar finalment al cim del cingle. Amb un sospir, va mirar per sobre de la vora... al cor del planeta. Durant una fracció de segon, es va oblidar dels seus adolorits braços i cames, mentre observava com s'arremolinaven les boires milers de metres més a baix. Semblaven núvols, però sabia que aquests vapors estaven tan calents que respirar una sola glopada li mataria a l'instant.
Va tornar a ajustar-se el respirador en la cara, assegurant-se que estigués ben cenyit. Va tractar de llevar-se part de la suor que s'havia concentrat al costat dels seus ulls, però una gruixuda peça de vidre transparent va detenir la seva mà.
—Mai m'acostumo a veure coses com aquestes —va murmurar per a si mateix—. Quina vista tan meravellosa, i sóc la primera persona que mai l'hagi vist. —Va buscar en el terra de roques soltes un lloc còmode on asseure's. Fa molt temps que havia superat la por a les altures, i es va asseure a menys d'un metre de la vora del precipici—. Aquí fora hi ha altres coses de les quals sí mereix la pena preocupar-se.
Petits trossos de terra porpra-blavosa van caure a l'abisme.
Va agafar la seva tauleta de dades dels ganxos moleculars en la cintura i va prémer el botó d'encès. Mentre esperava que els programes operatius bàsics de la tauleta de dades comencessin a funcionar, va passar la llengua pels coixinets de diagnòstic a l'interior de la seva màscara respiratòria. Mentre l'ordinador d'anàlisi integrada en el respirador executava un diagnòstic ràpid, anava mostrant els resultats en la seva placa facial:

2:14:48 d'aire restant
Respiració acceptable
Potencial energètic acceptable
Clima exterior hostil però dins de les especificacions del vestit segellat
Recomanacions: Sense precaucions addicionals. Procedeixi

—Bé. Estic preparat.
Va activar el seu comunicador amb un moviment de la llengua.
—Nau Fundador del SENR[1], aquí Deeve. Estic en la vora del cingle, amb uns cinc minuts d'avançament sobre l'horari previst. Alguna cosa nova que hagi de saber?
Una veu electrònica però clarament femenina li va respondre.
—Endavant, Deeve, cor. Res nou a informar. La temperatura et fregirà sense aquest vestit, i l'atmosfera és assassina. Unes poques dècades de terraformació i aquest lloc serà una bona llar per a... alguna cosa.
—FC... on està Jarsa? —Deeve va reprimir un comentari sobre el comportament de l’androide. Creia haver-la reprogramat perquè no fos tan insofriblement afectuosa.
—Jarsa ha sortit a treballar en l'aleta solar. Hem tingut més mynocks; aquesta vegada han rosegat els condensadors de camp de l'aleta, i una mota de pols la va fer miques abans que descobríssim que l'escut de partícules estava desactivat.
—Genial. Assegura't que torna aquí aviat. Si crido demanant ajuda, que sigui ella qui piloti fins aquí sota; no vull que tractis d'aterrar aquesta cosa. Acabaries enterrant el Fundador en una muntanya, o alguna cosa així.
—Afecte, això em fa voler intentar-ho. Només per demostrar que t'equivoques...
CLIC!
—Deeve fora —va murmurar per a si mateix mentre apagava el comunicador amb un moviment de la llengua. Això ja anava a ser bastant dur sense un munt de circuits enamorats xerrotejant-te a cau d'orella.
Retornant la seva atenció a la tauleta de dades, es va llevar la motxilla de l’espatlla adolorida i va obrir una de les grans butxaques. Va treure un dispositiu gran, més o menys rectangular, i va prémer el botó d'encès. Espectròmetres, detectors de radiació, cercadors de mineral, monitors de temperatura i una dotzena més de sondes i trastos van cobrar vida amb un brunzit quan l'analitzador ambiental es va activar. Prenent un enllaç de dades, va introduir un connector en l'analitzador ambiental i va connectar l'altre en la tauleta de dades. Amb un moviment de la llengua, va passar el seu comunicador a la manera d'enregistrament d'àudio.
—Escaneig remot de recursos: començat —va anunciar en veu alta.
Dials, mesuradors i altres monitors van començar a emetre sons mentre l'analitzador ambiental recopilava totes les dades que podia sobre aquesta remota ubicació. Va fer un altre cop d'ull al seu voltant.
El cingle s'estenia cap a l'horitzó pel nord i pel sud, i des d'aquest punt elevat semblava tenir més o menys forma de mitja lluna. Probablement mesuraria uns deu quilòmetres d'ample, i qui sap quant de profunditat. En el costat del cingle que estava a la vista, va poder veure set tipus diferents de terra; primer, aquesta capa superior de roca blavosa; després una roca aparentment més sòlida, d'un blau més fort; conforme el cingle anava descendint més, el color dels estrats s'anava fent cada vegada més fosc, fins que els vapors dels fluxos de bullint lava en les profunditats ocultaven la seva visió.
—Ha d'haver-hi algun bon dipòsit de mineral aquí a baix —va pensar per a si mateix—. En cas contrari, aquest serà el cinquè planeta seguit desolat i sense valor.
Tres sistemes més i tornarien a la Base d'Exploració Foxar de les Regions Exteriors, i fins aquest moment anaven a tornar amb les mans buides. Amb prou feines havien obtingut prou per cobrir les seves despeses d'operació, però una gran veta de mineral... i llavors aquest viatge hauria merescut la pena.
Va obrir el compartiment més gran de la seva motxilla i va treure una caixa quadrada d'aproximadament mig metre de costat. Va examinar els petits nòduls repulsors en la superfície inferior.
—REM-02, què tal estàs? Preparat per fer el teu treball?
Una sèrie d'alegres trinats va sorgir d'un altaveu lateral. REM-02 estalviava un munt de problemes en aquestes inspeccions planetàries. Podia descendir surant, més prop de la lava del que Deeve s'atrevia a anar. El petit i intrèpid droide podia efectuar una anàlisi completa del terra i l'aire i transmetre-ho de tornada al sensor receptor de l'analitzador ambiental. Per descomptat, la unitat no era prou llesta com per treure res en clar pel seu compte (per això estava l'analitzador ambiental), a causa que la major part de la seva programació es concentrava en l'autoconservació. Hi havia un límit en els quals els tècnics d'Industrial Automaton podien integrar en aquest petit cos.
—Aquí vas!
Amb una empenta, va llançar el petit droide per sobre de la vora del precipici i els repulsors es van activar amb un brunzit uniforme. Aviat el brunzit va deixar de sentir-se, però les dades van començar a creuar a tota velocitat la pantalla de la seva tauleta de dades. Va suposar que en deu o quinze minuts podria fer el ràpid descens de tornada al seu saltacels i passar al següent punt d'inspecció.
Llavors, va escoltar un sord rugit barrejat amb diversos cruixits esmorteïts que semblaven... passos. Donant-se la volta, va veure el que semblava una criatura quadrúpeda, de quatre metres d'altura, coberta amb aquesta roca blavosa. De la part inferior del seu cos, un tentacle va baixar fins al terra i reptà per la roca cap a ell.
Deeve va extreure instintivament la seva pistola blàster i va tractar de retrocedir per guanyar distància. Quan el seu peu esquerre va notar la vora del precipici, va recordar les circumstàncies en les quals es trobava.
—Una cosa davant, res darrere. Aquest és un mal lloc.
Conforme el tentacle s'acostava lliscant-se, va disparar al terra, més per por que per una altra cosa. El tentacle es va detenir quan va arribar a la vora de l'impacte. Immediatament, Deeve va treure la seva tauleta de dades, ordenant al programa que detingués la seva lectura de sensors remots i dient-li que examinés aquesta cosa que estava enfront d'ell a menys de cinc metres de distància.
La cosa va retrocedir un o dos metres, fent el que els humans podrien interpretar com un «moviment relaxat»; es va reclinar, descansant sobre les seves potes posteriors. Per descomptat, la cosa també podia estar preparant-se per saltar sobre ell.
Es va asseure aquí, sense fer res. El tentacle va tornar a ficar-se sota una placa de roca que va semblar apartar-se al seu pas.
—Tant de bo tingués cap. Almenys seria capaç de saber si m'està mirant.
Deeve va suposar que, de moment, no estava interessada a enfrontar-se a ell. Sempre era bon senyal.
—FC, baixeu aquí ARA MATEIX! Tenim alguna cosa que mereix la pena investigar.
Només era un dia com qualsevol un altre en el servei d'exploració.


[1] SENR, Servei d'Exploració de la Nova República. En l'original, NRSS, New Republic Scout Service (N. del T.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada