divendres, 9 de maig del 2014

El Deixeble de la Força Fosca (X)

Anterior



10

El descans d'un Jedi poques vegades es veia torbat pels somnis. Les tècniques de concentració i meditació permetien obtenir un estat de repòs gairebé perfecte que deixava molt poc lloc als pensaments inquietants o les il·lusions i ombres de la ment. Però aquella nit els malsons van sorgir del no-res i van caure sobre Luke Skywalker.
Tot va començar amb una veu que arribava fins a ell a través d'un buit ple de boira.
-Luke... Luke, fill meu... Has de sentir-me!
Una silueta fosca va començar a emergir de les ombres mentre tot el que l’envoltava anava adquirint més nitidesa. En Luke es va veure a si mateix vestit amb el seu mico de vol gris tacat per la suor, l'oli i el dolor. Era l'aspecte que tenia quan havia tret el cos del seu pare de la segona Estrella de la Mort.
Els trets de la silueta espectral brillaven amb una feble aura iridescent. En Luke va veure el rostre de trets enèrgics de l'Ànakin Skywalker, intacte i tal com havia estat abans que patís els danys que el mal d’en Darth Vader havia produït en el seu cos.
- Pare! -va cridar en Luke.
La seva veu havia adquirit una estranya qualitat d'eco, com si rebotés en els murs de boirina.
-Luke... -va dir la imatge de l’Ànakin.
En Luke va sentir com un pessigolleig de sorpresa recorria tot el seu cos. Era un altre missatge enviat a través de la ment, igual que ho havia estat l'últim contacte que va tenir amb l’Obi-Wan Kenobi. Però l’Obi-Wan s'havia acomiadat d’en Luke, i havia afirmat que mai tornaria a posar-se en contacte amb ell.
Ànakin es va aixecar i els plecs de la seva túnica van onejar impulsats per un vent cada vegada més fort que va anar dissipant les boirines. Tot d'una el món que els envoltava va deixar de ser una massa borrosa i sense trets, i en Luke es va adonar que ell i la imatge del seu pare es trobaven al cim del Gran Temple de Yavin IV. El gegant gasós ataronjat surava sobre els seus caps, i les jungles intemporals que s'estenien sota d'ells semblaven no haver canviat gens ni mica. Però les pedres del temple eren noves i d'un brillant color blanc, i mostraven les cicatrius produïdes feia molt poc temps de l’extracció de la pedrera. Un mur de la piràmide estava cobert per una complicada i fràgil estructura de bastides. En Luke va sentir veus ofegades i càntics molt per sota d'ell, i les seves orelles van captar els encanteris màgics dels esclaus que treballaven i patien.
Va veure als massassi desapareguts afanyant-se per transportar immensos blocs de pedra al llarg de camins que havien obert a través de la jungla. Els massassi eren humanoides de llisa pell verda grisenca i ulls tan grans que semblaven llanternes. L’Ànakin Skywalker romania immòbil en l'àpex del temple, com si estigués dirigint el treball de les quadrilles que es movien lentament sota seu.
-No et deixis enganyar, Luke. No confiïs en tot el que creguis que és veritat. -Les paraules de l’Ànakin li van fer pensar en un cantussol estranyament llunyà, com si estiguessin tenyides per l'accent gairebé imperceptible d'una raça molt antiga -. L’Obi-Wan et va mentir en més d'una ocasió.
En Luke va sentir com la inquietud començava a apoderar-se d'ell i s'anava estenent per tot el seu cos. Havia volgut moltíssim a l’Obi-Wan Kenobi, però sabia que l'ancià no sempre havia estat totalment franc amb ell.
-Sí, ja sé que em va ocultar la veritat -va replicar -. Em va dir que Darth Vader t'havia matat, quan en realitat el que va passar és que et vas convertir en Vader.
L’Ànakin va donar l'esquena als massassi que només existien en el somni i que seguien treballant sota d'ells, i va sostenir la mirada d’en Luke amb ulls que semblaven tan insondables com l'univers.
- I aquesta va ser l'única mentida de l'Obi-Wan?
-No. També em va ocultar altres coses.
En Luke va tornar el cap cap a les jungles que es perdien en la llunyania, i va contemplar l'horitzó estranyament proper de la lluna per veure un altre clar i un altre immens temple que estava sent erigit en ell.
-I l’Obi-Wan ho va justificar dient que mentia pel teu bé i per protegir-te. És que li vas demanar aquesta protecció, Luke?
-No.
En Luke va intentar reprimir la seva creixent inquietud.
-L’Obi-Wan volia que fossis el seu estudiant, però no et va permetre disposar de la llibertat necessària per prendre les teves pròpies decisions. Tan poc confiava en tu? Sempre estaves d'acord amb aquest «cert punt de vista» seu?
-No -va dir en Luke, sentint que la duna engolia la seva paraula.
Quan va tornar a parlar la veu de l’Ànakin era plena d'ira.
-L’Obi-Wan va lluitar contra els complexes ensenyaments dels Sith que havia descobert -va dir -. No els comprenia, però em va prohibir estudiar-los..., encara que sempre va insistir que havia d'aprendre per mi mateix i triar el meu propi camí. Em vaig rebel·lar contra ell per la seva estretor de mires, i vaig insistir a treure a la llum secrets per als que no estava preparat. Al final això em va consumir... Sucumbir davant el costat fosc, i em vaig convertir en el Senyor Fosc del Sith.
L’Ànakin va contemplar al Luke amb la cara plena d'angoixa, i la seva expressió semblava estar demanant-li disculpes.
-Però si l’Obi-Wan m'hagués permès anar assimilant totes aquestes ensenyances a poc a poc, llavors hauria arribat a ser més fort. Hauria continuat sent pur, en comptes d'acabar corromput. L’Obi-Wan mai ho va entendre.
La imatge de l’Ànakin va moure el cap.
-Si penses ensenyar a d’altres Jedi, Luke, has de comprendre les conseqüències del que poden arribar a aprendre -va seguir dient -. Tu també has d'estudiar l'antiga herència dels Sith. És una part més del teu ensinistrament Jedi.
En Luke va empassar saliva.
-No m'atreveixo a creure't, pare. Ja he sentit l'immens poder de l’indret fosc.
Les quadrilles de treballadors massassi gemegaven i cantussejaven amb les seves veus àtones que havien superat feia ja molt temps els límits de l'esgotament mentre anaven hissant un gegantí bloc al llarg d'una rampa de troncs coberts de fang.
La imatge oscil·lant de l’Ànakin Skywalker va contemplar a Luke des del cim del temple del son, i quan va tornar a parlar la seva veu va sonar encara més urgent.
-Sí, però els camins del Sith poden portar-te a comprendre i controlar molt millor el teu propi poder. Pots acabar amb els últims vestigis d'aquest patètic Imperi que segueix assetjant a la teva Nova República. Pot convertir-te en alguna cosa més que un mer servent d'un govern feble i corrupte. Pots guiar la galàxia com benèvol governant de tots els planetes.
-Ho mereixes més que qualsevol altra persona. Luke. Si utilitzes la Força com a eina en comptes de permetre que arribi a convertir-te en el seu servent..., llavors podràs controlar-ho tot.
En Luke es va encarcarar, sentint-se incapaç de creure en allò que li estava dient el seu pare. Un instant després es va adonar que la imatge de l’Ànakin Skywalker s'havia anat tornant més borrosa a mesura que la seva veu s'anava omplint de passió i urgència, i va veure com tremolava i s'esfumava fins que només va quedar un contorn negre, un buit en forma de silueta encaputxada que semblava absorbir l'energia de l'aire.
I en Luke va comprendre la veritat.
-Tu no ets el meu pare! -va cridar mentre la il·lusió començava a enfonsar-se -. Al final el meu pare va ser curat pel costat de la llum, i va tornar a ser un home bo.
Franges de llum encegadora van centellejar sobre el cel d'aquell Yavin IV de l'antiguitat que en Luke estava contemplant en el seu somni. Els esclaus massassi van fugir aterrits i es van internar a la jungla mentre els immensos temples s'esfondraven sota el diluvi de feixos làser enviat des de l'òrbita planetària. Els navilis de combat de l'Antiga República acabaven de sorgir de l’hiperespai per convertir la superfície de la lluna en un gegantí cementiri.
- Qui ets? -Li va cridar en Luke a la silueta a través del rugit de la devastació que s'havia desencadenat sobtadament al seu voltant -. Qui ets?
Però no va obtenir resposta i l'ombra buida va riure i riure, ignorant la destrucció que s'apoderava de les gegantines obres... o, potser, sentint una horrible diversió davant seu. Els temples massassi van explotar, i les selves van esclatar en una erupció de flames.
La silueta de l'home fosc es va anar fent cada vegada més gran i va acabar engolint el cel. En Luke va retrocedir intentant allunyar-se'n, però els seus peus no van trigar gaire a arribar al final de la terrassa que coronava l'imponent temple massassi, i en Luke va trontollar i va acabar caient d'esquena i es va precipitar al buit..., en el buit...
En Gantoris es trobava envoltat pels gruixuts murs de pedra de la seva càmera, però ni tan sols havia intentat dormir. Estava assegut sobre el seu catre, esperant i tement l'arribada de l'home fosc dels seus malsons.
Va acariciar l'espasa de llum que havia construït i els seus dits van sentir la llisa suavitat del cilindre, les petites asprors dels llocs on havia soldat les diferents peces i les protuberàncies dels botons que activarien la fulla d'energia. En Gantoris es va preguntar com podria utilitzar-la contra el vell espectre que li havia ensenyat coses que l’aterrien, coses que el Mestre Skywalker mai revelaria als seus estudiants Jedi.
- Pretens atacar-me amb aquesta arma? -va preguntar de sobte una veu buida i sibilant.
En Gantoris va girar sobre si mateix per veure com la silueta formada per una foscor oliosa i infinitament negra emergia a poc a poc de les enormes pedres del mur en un lent traspuar. El seu primer impuls va ser activar l'espasa de llum per moure la fulla blanc-i-violeta en una feroç espasada dirigida a la silueta fosca, però es va contenir perquè sabia que fer-ho no li serviria de res.
L'home fet d'ombres va riure i després va tornar a parlar amb aquell estrany accent antic.
- Excel·lent! M'alegra molt veure que has après a respectar-me. Fa quatre mil anys tota la flota militar de l'Antiga República i les forces combinades de centenars de mestres Jedi no van ser suficients per destruir-me, i puc assegurar-te que tu sol tampoc aconseguiries fer-ho.
L'home fosc li havia mostrat com podia robar energia d'altres criatures vives per anar acumulant les seves pròpies reserves de vigor. La ment d’en Gantoris es trobava alerta i desperta, però els seus nervis estaven en tensió i el seu cos es trobava exhaust.
- Què vols de mi? -va preguntar en Gantoris -. Vols alguna cosa més que ser el meu mestre, oi?
L'home fet d'ombres va assentir.
-Vull la teva ira, Gantoris. Vull obrir-te els llindars del poder. No puc accedir al pla físic..., però si tingués un nombre de seguidors Sith prou gran podria sentir-me satisfet. Fins i tot podria tornar a viure...
-No deixaré que et quedis amb la meva ira. –En Gantoris va empassar saliva i va buscar desesperadament al seu interior, tractant de trobar un nucli de resistència i voluntat que li donés forces -. Un Jedi no es deixa dominar per la ira. No hi ha passió, sinó serenitat.
- No em responguis amb frases buides! -va replicar l'home fosc, i la seva veu gelada va fer vibrar l'aire.
-No hi ha ignorància, sinó coneixement -va seguir dient en Gantoris, repetint el Codi Jedi -. No hi ha passió, sinó serenitat.
L'home fosc va tornar a riure.
- Serenitat? Deixa que et mostri el que està passant ara mateix, Gantoris... Te'n recordes de les persones a qui vas salvar de la fúria d’Eol Sha? Te'n recordes del molt que et vas alegrar de saber que havien estat portades a un lloc on estarien fora de perill, a un món paradisíac? Mira...
Una imatge va aparèixer dins del buit negre que era la silueta de l'home encaputxat, i en Gantoris va poder veure les pastures del planeta Dantooine. L'escena li resultava familiar gràcies a les cintes que mostraven els treballs de construcció que li havia lliurat Wedge Antilles.
Però el que veia en aquella imatge era els feixos dels làsers imperials que plovien del cel destrossant els edificis de la colònia, i les gegantines estructures blindades dels walkers que avançaven a tota velocitat sobre la sabana, disparant contra tot el que es movia i incendiant les unitats d'allotjament provisional. Homes i dones corrien cridant amunt i avall. Eren la seva gent.
En Gantoris va reconèixer gairebé tots els rostres, però es van dissoldre un per un en encegadors llampades lluminoses mentre intentaven fugir abans que pogués pronunciar els seus noms. Els arbres cremaven formant fogueres còniques, i els núvols de fum negre s'alçaven cap al cel arremolinant i girant bojament.
- Menteixes! No és més que una il·lusió, un engany...!
-No necessito utilitzar mentides quan la veritat és tan devastadora, Gantoris. No pots fer res per evitar la destrucció de la colònia. Gaudeixes veient morir a la teva gent? No sents com això revifa la ira? Hi ha una gran fortalesa a la teva ira. Gantoris...
En Gantoris va veure com l'ancià Warton, a qui havia conegut durant tota la vida, romania immòbil al centre d'aquell holocaust. En Warton estava mirant al seu voltant amb les mans penjant als costats, paralitzat per l'horror, i així va romandre fins que un gruix feix d'energia verdosa va acabar amb ell.
- No! -va cridar.
-Deixa en llibertat la teva ira. Fes-me més fort.
- No! -va repetir en Gantoris, i va tornar el cap per no veure les imatges de les ruïnes en flames i els cadàvers ennegrits.
-Tots han mort. No queda cap amb vida... -va seguir torturant-lo implacablement l'home fosc -. No hi va haver supervivents.
En Gantoris va activar la seva espasa de llum i es va llançar sobre l'home fosc.

L’R2 va arrencar a Luke dels seus malsons amb una insistent successió de xiulets. En Luke va despertar de cop, i va utilitzar una tècnica Jedi per dissipar el cansament i la desorientació causada per aquell despertar tan sobtat.
- Què passa, R2?
L’androide va emetre un xiulet electrònic, alguna cosa sobre que hi havia un missatge esperant a l'antic centre de comandament. En Luke es va posar la túnica i va anar amb pas lleuger pels freds sòls, caminant ràpidament sota les primeres llums enviades pel planeta que estava apareixent sobre de l'horitzó. Va agafar el turboascensor per baixar al segon nivell del temple, i va entrar a la gran sala que havia estat tan plena d'activitat quan era el centre de comandament de la base rebel.
-Encén els llums, R2.
En Luke va avançar per entre l'equip, les cadires cobertes de pols, les consoles d'ordinador desconnectades i les taules per a documents plenes de restes i escombraries fins arribar a l'estació de comunicacions que en Wedge havia insistit a instal·lar durant el seu últim viatge d'aprovisionament, i la va activar.
La imatge d’en Han Solo va aparèixer de sobte a l’holocamp, removent-se nerviosament en el que estava clar era una espera plena d'impaciència. En Han va alçar la mirada cap a Luke a penes el va veure aparèixer en el focus de transmissió, i va somriure.
- Ei, Luke! Ho sento, però no m'he recordat de la diferència horària... Allà encara no deveu haver despertat, oi?
En Luke va lliscar els dits per entre els cabells castanys intentant allisar seus remenats flocs.
-Fins i tot els Jedi han de dormir en algun moment, Han.
En Han va riure.
-Bé, doncs em temo que quan el teu nou estudiant hagi arribat tindràs encara menys temps per dormir que ara... Només volia dir-te que en Kyp Durron ja s'ha atipat de les vacances. Crec que tots aquells anys a les mines d'espècia l’han acostumat a passar-ho malament, entens? Vaig estar pensant una bona estona, i al final vaig decidir que el lloc més semblant a les mines d'espècia que coneixia era la teva Acadèmia Jedi. Així Kyp podrà treballar durant tot el dia, però almenys això li servirà per anar millorant a si mateix.
En Luke va contemplar al seu vell amic i va somriure.
-Serà un gran honor tenir-lo amb nosaltres, Han. L’he estat esperant, saps? De tots els candidats que he conegut fins ara, en Kyp és el que té un potencial Jedi més gran.
-Només volia informar-te’n de què no trigarà a arribar -va dir en Han -. Estic intentant ficar-lo en el pròxim transport a Yavin IV.
En Luke va arrufar les celles.
- I per què no el portes fins aquí en el Falcó Mil·lenari?
En Han va inclinar el cap i va semblar extremadament afectat.
-Perquè ja no sóc propietari del Falcó.
- Què?
En Han se sentia molt incòmode i avergonyit, i estava clar que l'únic que desitjava en aquells moments era tallar la comunicació.
-Escolta, he d'anar-me'n... Saludaré a la Leia per tu i donaré una abraçada als nens de la teva part, d'acord?
-És clar, Han, però...
En Han es va acomiadar amb un somriure abatut i va tallar ràpidament la comunicació.
En Luke va seguir amb la mirada clavada en el buit on havia estat la imatge d’en Han fins feia uns moments. Primer el seu malson d'un home fosc que havia fingit ser l’Ànakin Skywalker, i després la mala notícia que en Han havia perdut el Falcó Mil·lenari...
Tot d'una va sentir sorolls que s'aproximaven pel passadís, i un instant després va distingir crits aterrits i passos que trontollaven sobre el sòl de pedra llançats en una maldestra carrera. En Luke va alçar la vista disposant-se a renyar a un dels seus estudiants per haver-se permès perdre el control d'una manera tan evident, i un instant després el clon alienígena en Dorsk 81 va entrar corrent al centre de control.
- Has de venir immediatament, Mestre Skywalker!
En Luke va percebre les onades d'horror i abatiment que emanaven del seu estudiant.
- Què passa? -va preguntar -. Utilitza la tècnica tranquil·litzadora que t'he ensenyat.
Però en Dorsk 81 el va agafar del braç sense fer cap cas de les seves paraules.
- Per aquí!
L’alienígena de pell verda groguenca va estirar fent-lo sortir de la sala de control. En Luke va anar captant ondulacions de por i alarma que s'anaven fent cada vegada més àmplies, i va comprendre que s’estaven difonent a través dels blocs de pedra del temple com si fossin les ones sísmiques d'un terratrèmol.
Van córrer pels passadissos enllosats, es van ficar a corre-cuita al turboascensor i van pujar fins a la secció de càmeres i cel·les en les que s'havien allotjat els estudiants.
L'aire estava impregnat per una desagradable olor de fum ranci, i en Luke va sentir que se li formava un bony gelat a l'estómac mentre avançava cautelosament. Kam Solusar i l’Streen estaven immòbils davant de l'entrada a la cambra d’en Gantoris, i tant l'intel·ligent i enèrgic Kam com el sempre i una mica atordit Streen tenien la cara molt pàl·lida i semblaven a punt de vomitar.
En Luke va vacil·lar durant una fracció de segon i després va creuar el llindar.
Va entrar a la petita estada de murs de pedra i va veure el que quedava d’en Gantoris. El cos calcinat i ennegrit era a terra, consumit des de l'interior cap a fora. Les taques negres escampades sobre les lloses mostraven com s'havia debatut durant aquella horrible conflagració. La pell d’en Gantoris s'havia convertit en una massa de cendres negroses que amb prou feines cobrien els seus fràgils ossos polvoritzats. Filagarses de vapor brollaven dels trossos de tela de la seva túnica Jedi que no s'havien cremat.
L'espasa de llum que havia construït feia només un parell de dies estava al seu costat allà on Gantoris l'havia deixat caure, com si s'hagués enfrontat amb alguna cosa... i hagués perdut.
En Luke va haver de recolzar-se en el fred mur de pedra per no perdre l'equilibri. Va sentir que se li ennuvolava la vista, però no podia apartar la mirada de les restes del seu estudiant mort que jeien, horriblement desfigurats, davant seu.
Els altres estudiants ja havien arribat. En Luke es va agafar als petits blocs de pedra que formaven la polleguera de la porta i els va estrènyer amb tanta força que al final fins i tot els seus contorns arrodonits i desgastats pel pas del temps van acabar incrustant-se dolorosament en els seus dits. Va haver d’utilitzar una tècnica de relaxació Jedi tres vegades abans de sentir-se prou segur de què no se li trencaria la veu quan parlés. Després en Luke va repetir les paraules que havia sentit sortir dels llavis d’en Yoda feia tant de temps, i va sentir que omplien la boca amb l'amarg sabor d'un grapat de cendres mullades.
-Cuida't de l’indret fosc... -va murmurar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada