dimarts, 13 de maig del 2014

Només els droides serveixen al Creador (i VI)

Anterior



VI

Els habitants de l'estació abarrotaven el passadís del saló del Punt Tekra, alguns bruts i descuidats i altres d'uniforme, tots tractant d'entrar al saló. En Toalar va sospirar.
- No hi ha manera -va dir amb la seva veu monòtona -. Haurem de tornar.
- No, no ho farem -va murmurar en Woyiq -. Encara que hagi de pujar a peu al nivell superior i fer un forat a la coberta, veurem a l’Agapos.
- Seguiu-me. – En Hoil es va submergir en la multitud.
En Daye es va aferrar a les espatlles d’en Woyiq. Les seves cames penjaven sobre els braços d’en Woyiq. Els rondinaires habitants de l'estació s'apartaven veient que en Hoil era sunesià. En Daye es va empassar el seu orgull i es va deixar portar.
Van arribar a una àrea oberta dissenyada per donar cabuda a 20 o 30 persones. En Daye va calcular que aquesta multitud eren 50 o més. En un dels diversos sofàs propers a una mampara hi havia assegut un altre sunesi. A través de la Força, en Daye va sentir la seva presència com un forn d'energia esmorteït.
L’Agapos va veure en Hoil.
- Amic - Trinà, i després va dir -: Deixeu passar a aquestes persones.
En Hoil es va obrir pas a través d'un mar d'habitants de l'estació asseguts amb les cames creuades. Darrere en Woyiq, probablement en Toalar també anava avançant.
En Daye només veia l’Agapos. La presència del sacerdot/príncep li va fer pessigolles com el bacta. La llarga túnica amb caputxa de l’Agapos queia en llargs plecs de color gris platejat sobre el sofà marró descolorit. Les crestes del seu front es destacaven amb força, més semblants a les d’en Hoil que a les de la Nee.
- Qui són aquestes persones? -va preguntar.
En Hoil es va agenollar sobre la coberta.
- Rebels i amics -va respondre -. Sense ells, vostè hauria estat destruït per les naus d’en Beka.
- Error comprensible. – L’Agapos va estendre els seus palmells -. Els tekrans van subministrar peces de recanvi als meus... segrestadors. Van romandre atracats durant menys d'un minut.
- Ho sé -va murmurar en Daye. Això li havia fet sentir alleujat i adolorit, una parella d’emocions capaces de tornar-lo boig.
- Veu ser vosaltres els que ens van seguir? -Va preguntar l’Agapos.
-Sí. Aquest... – En Hoil assenyalà cap amunt, a Daye -... es va adonar que vostè estava a bord. Semblava conèixer els caçadors que el van segrestar.
L’Agapos va mirar en Daye.
- El teu nom, germà/fill? No, espera. Estàs incòmode. - Va recollir els plecs de la seva túnica i li va fer senyals a Woyiq -. Asseu-lo al meu costat.
En Woyiq va deixar que en Daye llisqués des dels seus braços. En Daye amb prou feines podia creure el que estava succeint. Havia conegut a l’Agapos. Estava assegut al costat de l’Agapos.
- Ara -digué el capellà/príncep -. El teu nom?
- Daye Azur-Jamin.
L’Agapos el va mirar fixament. Sens dubte, la Tinian li havia dit al sacerdot/príncep que era mort. Què més li havia dit?
L’Agapos es va posar dret d'un salt i va aixecar els braços.
- Amics i germans -va cridar -, gràcies per la vostra acollida. He de parlar amb aquestes persones. Podem continuar la nostra comunió més tard?
La multitud es va dispersar en silenci, com si l’Agapos inspirés cortesia. El sòrdid saló va quedar buit excepte per l’Agapos, en Hoil -assegut a l'esquerra del sacerdot/príncep -, en Woyiq, amb les cames creuades als seus peus, i en Toalar... que estava a diversos passos de distància, prement una mà contra el cap, com si li fes mal miserablement.
L’Agapos va posar una mà a l'espatlla d’en Daye.
- Ella està malalta de pena -va murmurar -. Per què li has enganyat?
La culpa va colpejar en Daye.
- Per poder lliurar-me a la Rebel·lió. Era millor, senyor... fer-li pensar que havia mort... que deixar que em veiés així. - Va estendre ambdues mans sobre les seves cames.
- Tu també estàs plorant, per la pèrdua de la seva antiga vida. Ella et voldria tal com ets.
-Sí -va començar a dir Daye -, però...
- Has fet un gran sacrifici, germà/fill. Però estàs massa orgullós d’aquest fet.
En Daye va parpellejar. Orgullós?
- Els imperials van matar als seus avis.
-Sí. Pobre nena. I què hi ha dels seus pares?
- Ella mai els va conèixer. - Per un company de treball, en Daye únicament havia esbrinat que la mare de la Tinian la va abandonar abans de desaparèixer -. Diu vostè que està malalta?
- Està tractant de matar la seva capacitat d'estimar. Potser tingui èxit. – En Daye es va mirar les mans. Hauria estat millor haver mort a sentir això -. No és tot per culpa teva -va dir l’Agapos -. És la seva elecció. Chenlambec intenta dissuadir-la.
En Daye havia intentat imaginar aquest caça-recompenses poc convencional.
- Com és ell?
- Valent. Intel·ligent. Ella no se n'adona del molt que es preocupa per ella.
En Daye va cobrir els ulls. Li feia mal tot el cos, especialment el cor.
- Com et van ferides? -va preguntar l’Agapos en veu baixa.
Explicar la seva història no va proporcionar a Daye cap plaer.
- Et vas assegurar de no fer mal a ningú més -va observar l’Agapos.
En Daye va assentir, confortat en contra de la seva voluntat per la presència de l’Agapos.
- Ho vaig intentar. No vaig tractar de salvar-me a mi mateix.
- Encara et fa mal?
-Sempre -va admetre. Els nervis de les cames estaven bloquejats, però l'espatlla bategava gairebé constantment.
- El dolor és fàcil de controlar amb la Força. Ja ho estàs fent... en certa mesura.
En Daye va posar la seva mà sobre l’espatlla de l’Agapos.
- Jo crec que vostè em pot ajudar. La seva deixebla, la Nee, em va mostrar com curar-me la vista.
L’Agapos es va tornar cap als altres.
- Disculpeu-nos per un instant. Vostè, sobretot -va dir dirigint-se a Toalar -. No hem parlat, però sé que vostè va ajudar que avancessin els esdeveniments. Gràcies.
- El plaer és meu - va grunyir en Toalar.
-No m’ofendré si marxa - li va assegurar l’Agapos -. Parlarem pel comunicador. Li tinc en la més alta estima, però la meva presència fa mal als gotals.
Els ulls vermells d’en Toalar es van il·luminar.
-Gràcies -va exclamar. Va sortir galopant cap a fora.
- Ara. – L’Agapos es va girar cap en Daye -. Pots fer molt tu mateix, usant la Força. Intenta-ho...
Deu minuts més tard, en Daye es va redreçar. Com l’Agapos afirmava, el control del dolor no va ser difícil. Només necessitava que l'hi ensenyessin.
- Uneix-te al camí sunesi -va dir l’Agapos suaument -. Amb el temps, podries arribar a curar-te.
- Amb el temps? - L'esperit d’en Daye es va enfonsar de nou.
- Els teus ulls van ser sanats pel Creador -va insistir l’Agapos -. Per mostrar-te que es podia fer. Sifu mungu - va cantar, somrient.
Havia de ser cert. No li havia costat cap esforç.
-Sí -va dir en Daye.
- El teu esperit necessita guariment, també. Hi ha molt de bo en tu, però el teu orgull i el teu dolor et fan un home inferior. Ofereix la teva vida al servei, i el salvaràs.
En Daye va vacil·lar. Era això el destí, o una agradable temptació?
-Jo estaria encantat d'ensenyar-te. El major regal consisteix a servir a cada individu, no... - Va obrir les mans mostrant l'habitació buida -... a transmetre a tota la galàxia.
- La Tinian i en Chenlambec salven una vida cada vegada - va convenir en Daye -. Agapos, si us plau, romangui ocult. Per la seva pròpia seguretat... i per la d'ells. Chenlambec i Tinian arrisquen la vida per salvar altres. - Hauria d'haver sabut que ella no cometria un error de judici!
-El meu poble es lamentarà - va objectar l’Agapos.
- Envia a Hoil de tornada. – En Daye va mirar més enllà de l’Agapos, a l'altre sunesi -. Ell pot transmetre el secret.
- L'engany mai no és savi -va respondre l’Agapos -. Jo mateix podria haver matat els teus estimats amics.
En Hoil aixecà una mà.
- Mestre, els habitants de l'estació han mantingut aquest lloc en secret.
-És cert.
- Quan hem de protegir informació davant la intel·ligència imperial, es pot fer.
El sacerdot/príncep va creuar les mans.
- Molt bé. Romandré ocult. Prendré un altre nom. Però duplica la velocitat dels meus escrits.
-Fantàstic -va murmurar en Hoil.
- No tindré res que em distregui. No tindré cap seguidor a qui nodrir. Llevat que aquest germà/fill vulgui ajudar-me... - Va aixecar la cresta d'una cella davant Daye.
L’Agapos necessitaria una nova identitat i un ajudant amb coneixements tecnològics per ajudar a transmetre els seus assajos. En Daye volia acceptar; se sentia profundament honrat, però, quant d'aquest anhel era un desig egoista d'estar complet, un dia... i de revelar-se a si mateix, curat, a la Tinian?
- Bé -va dir l’Agapos suaument -. Aquesta sensació és humilitat. Els tekrans em diuen que mantenen un món segur. Allà podrem difondre els meus escrits. I he sentit dir que construeixen armes per a la Rebel·lió. – L’Agapos va arrufar els llavis platejats -. M'han dit que eres un investigador experimentat.
La Tinian havia tret de contraban de Druckenwell dos dels seus circuits electrònics, amb l'esperança que algú pogués tornar a desenvolupar el camp anti-energia d'Armament I'att. Algun dia. Els havia deixat amb Una Poot... i en Toalar l'havia informat d'això poc després. De sobte va veure el seu futur.
- Porti’m com el seu ajudant, llavors -va dir -, o el seu acòlit.
L’Agapos inclinà el cap.
- Amb el temps, potser, el meu deixeble. Però tingues en compte el preu. Algun dia, et demanaré una difícil penitència.
En Daye va aixecar una cella.
- Hem de buscar la teva Tinian, germà/fill.

***

En Chen va grimpar per l'escotilla de coberta.
- Tot fet a pedaços? – La Tinian encara tremolava, però els crits de l’Agapos no l'havien lesionat de forma permanent. El Wroshyr (el Wroxidat, s'hauria de dir) ja feia millor olor. En Chen va sacsejar el cap i va udolar.
- Com nou -va repetir la Coqueta. La Tinian l'havia polit fins a fer-la brillar... i havia aconseguit una nova amiga -. Fins i tot molt millor, en alguns llocs. Has vist aquest segon mecànic? Quin homenàs...!
La Tinian no tenia paciència amb els paios fermots.
- Bé -va interrompre -. Propera parada, Ookbat. Dia de paga. Aquesta és la millor recompensa hagis cobrat mai? – En Chen va clavar la seva fosca barbeta al pit platejat i va riure -. Bé- va sospirar ella. Era exasperantment generós -. La major part va destinada a Una Poot. Però, puc fer una petició?
En Chen va bordar i li va posar la mà al braç.
- No, Ng'rhr. - Afectuosament, va acariciar el seu suau cabell. No és això. No necessito coses boniques. Però al Wroshyr li aniria bé una millor protecció. - Un udolant riure va sacsejar les malmeses mampares.
- Això és graciós? - va grinyolar la Coqueta -. Cap, com a mínim li deu un blàster I'att! Ella li ha tornat a salvar la vida. Recordeu l'habitació del transmissor de l’Agapos.
La Tinian la va mirar fixament.
- Coqueta! Mai li diguis això a un wookiee!
En Chen va cantar un suau retret.
-Bé. – La Tinian va arronsar les espatlles -. Està bé. Si això serveix perquè facis millores!

________________________________________
Nota de l'autor: La majoria de les "dites" de l’Agapos es basen en les paraules de John Adams, Thomas Jefferson i Thomas Paine, que van avivar una revolució fa no tant temps en aquesta galàxia. Com va escriure Jefferson: "Jo sostinc que una petita revolta de tant en tant és una cosa bona, i tan necessària en el món polític com les tempestes en el físic."

FI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada