divendres, 16 de maig del 2014

El Deixeble de la Força Fosca (XXIII)

Anterior



23

La claredat del dia entrava per les lluernes rectangulars oberts al sostre del Gran Temple. En Kyp estava assegut en un banc de pedra bastant dur i incòmode a la gran sala d'audiències, escoltant al Mestre Skywalker. Fingia prestar atenció a les seves paraules, encara que això li estava resultant cada vegada més difícil a mesura que anava empitjorant la seva opinió sobre els coneixements de l’Skywalker.
Els altres estudiants Jedi van romandre immòbils en absorta fascinació mentre l’Skywalker col·locava el petit cub blanc d’un Holocrò sobre del seu pedestal. L'aparell va comptar una altra història dels antics Cavallers Jedi, narrant les seves heroiques aventures i les seves batalles contra el costat fosc..., una infinitat d'esforços que al final no havien servit de res, ja que l'Emperador i Darth Vader havien resultat ser més forts que els Cavallers Jedi i els havien aixafat.
L’Skywalker es negava a aprendre d'aquell fracàs. Si pretenia aconseguir que els nous Cavallers Jedi arribessin a un poder més gran, llavors hauria d'haver estat capaç d'admetre l'existència de noves capacitats i fer tot el necessari perquè el seu nou Orde de Cavallers Jedi fos prou poderosa per a resistir una purga com la que havia dut a terme Vader.
L’Exar Kun havia ensenyat moltes coses al Kyp i li havia revelat els camins del Sith, però el Mestre Skywalker mai adoptaria aquells ensenyaments. En Kyp es va preguntar per què es molestava a seguir escoltant l’Skywalker. Semblava tan feble, tan vacil·lant i indecís...
Els altres estudiants eren una font de fortalesa potencial. Havien après com establir contacte amb la Força, però no havien anat més enllà del mer nivell del novici i fins al moment no eren més que simples prestidigitadors, aficionats que fingien interpretar un paper que els era massa gran a tots. Es negaven a investigar el que s'ocultava darrera de les portes d'un poder més gran, però en Kyp no tenia por de fer-ho. Ell sí que era capaç d'enfrontar aquella enorme responsabilitat.
Un altre guardià hologràfic d’un Holocrò va aparèixer en l'aire i va començar a explicar la història de com el jove Yoda s'havia convertit en un Jedi. En Kyp va reprimir un badall, incapaç de comprendre per què havien de seguir veient totes aquelles històries trivials.
Va estirar el coll per contemplar les parets de l'enorme temple de pedra, i va intentar imaginar la Gran Guerra Sith que s'havia lliurat feia quatre mil anys. Va pensar en la raça massassi, aquells éssers de pell humida i una mica viscosa que havien estat esclavitzats per l’Exar Kun i als que havia utilitzat com a eines per construir els temples que havia erigit guiant-se per arxius Sith encara més antics i oblidats. Kun havia revitalitzat els ensenyaments foscos i s'havia autoconcedit el títol de Senyor Fosc del Sith, una tradició que s'havia anat succeint ininterrompudament fins Darth Vader, que havia estat l'últim senyor Fosc.
Els temples d’Exar Kun havien estat construïts a Yavin IV, l'últim lloc de repòs arqueològic de la increïblement antiga raça Sith, perquè servissin com a punts focals per tal de concentrar el seu poder. Kun havia governat la lluna coberta de jungles, i havia controlat forces que van estar a punt de derrotar l'Antiga República. Però Ulic Qel-Droma, un senyor de la guerra Jedi, havia traït a Kun, i tot el poder combinat dels Jedi s'havia desencadenat sobre Yavin IV per lliurar una última batalla definitiva, exterminant tota la raça massassi, destruint gairebé tots els temples Sith i fent desaparèixer la major part de les selves en un holocaust plogut del cel. Però l’Exar Kun havia aconseguit enquistar el seu esperit a Yavin IV, i havia esperat durant quatre mil anys fins que un altre Jedi va arribar per fi per despertar-lo...
En Kyp es va remoure nerviosament i va fingir prestar atenció. La càmera del temple semblava estar extremadament calenta. L’Holocrò seguia mostrant la seva interminable història.
En Luke escoltava la veu de l'aparell amb un somriure beatífic als llavis, i els altres estudiants seguien contemplant les imatges. En Kyp es va dedicar a mirar les parets i es va preguntar per què hi era.

La penombra que anunciava l'arribada de la nit ja havia començat a caure sobre les jungles de Yavin IV, i en Luke Skywalker es va tirar enrere i es va permetre gaudir d'una estona de descans en una de les sales comunes. L'estada era bastant més petita que la gran sala d'audiències i tenia un sostre d'arcades de pedra i taules polides, així com mobiliari encara en condicions de ser utilitzat dels temps de l'ocupació rebel. Els vells suports per torxes estaven ocupats per llums que desprenien una brillant claredat.
En Luke podia sentir el cansament que s'anava estenent per tot el seu cos i la mossegada de la fam en el seu estómac. Els estudiants també estaven descansant, i recarregaven les seves reserves d'energia mental.
En Luke havia passat tot el dia supervisant-los mentre portaven a terme els seus exercicis amb la Força, l'ensinistrament de levitació, la visualització de batalles i conflictes, la percepció de la presència d'animals i criatures de la jungla, i l'aprenentatge de la història Jedi mitjançant l’Holocrò. Estava molt complagut amb els seus progressos. La mort d’en Gantoris encara resultava tan dolorosa com una ferida oberta que no hagués curat, però en Luke podia veure que els seus altres estudiants estaven fent grans avenços i començava a creure que aconseguiria crear una nova germanor de Cavallers Jedi.
Una estudiant anomenada Tionne estava asseguda en una cantonada de l'estada preparant-se per tocar un instrument musical de corda consistent en dues caixes de ressonància buides separades per un eix en el qual estaven muntades les cordes tonals.
-Aquesta és la balada de la Nomi Sunrider, una Jedi dels antics temps de l'Orde de Cavallers Jedi... -va dir.
La Tionne va somriure. La seva llarga cabellera platejada li arribava fins més avall de les espatlles, surant sobre el seu pit i dividint-se com un riu d'aigües blanquejades per l'escuma al llarg de la seva esquena. Tenia els ulls petits i una mica més junts del que seria normal, i les seves pupil·les relluïen amb centelleigs color mareperla. El seu nas era petit i la seva mandíbula una mica quadrada, i en Luke va pensar que hi havia més exotisme que autèntica bellesa.
La Tionne adorava les antigues llegendes, balades i històries dels Jedi. Abans que en Luke la trobés durant el curs de la cerca de candidats Jedi, Tionne ja havia decidit dedicar la seva vida a ressuscitar les velles històries que extreia dels arxius i a popularitzar-les. En Luke l'havia sotmès a la prova que li permetia descobrir el talent Jedi i havia obtingut un resultat positiu, i encara que el potencial de Tionne potser no fos tan elevat com el d'altres estudiants, no hi havia dubte que compensava aquesta petita inferioritat més que sobradament amb el seu immens entusiasme i devoció.
Els altres estudiants van buscar cadires, bancs o merament un lloc a terra per sentir cantar la Tionne. La jove va posar l'instrument sobre la seva falda i va començar a prémer les cordes amb les dues mans mentre els estudiants l'escoltaven en un silenci absolut, i no va trigar a omplir les nits amb una suau música plena de ressons que semblava alimentar-se de la lletra de la cançó que entonava i fer-la encara més delicada i fugissera a la vegada.
En Luke va tancar els ulls i va escoltar la història de la jove Nomi Sunrider, que havia decidit sotmetre’s a l'ensinistrament Jedi pel qual hauria hagut de passar el seu marit després que aquest fos assassinat. La Nomi va acabar jugant un paper decisiu en la devastadora Guerra Sith que havia enfrontat a Jedi contra Jedi en els temps de l'Antiga República.
En Luke va somriure mentre sentia la música i les notes harmonioses embolicades en ecos acompanyant a la veu suau com la remor de l'aigua de la Tionne, que cantava amb passió. Tot d'una va sentir un cruixit procedent de l'altre extrem de l'estada, i va tornar la mirada cap allà per veure com Kyp Durron es removia nerviosament amb el nas arrufat. El jove va sospirar, va tornar a arrufar el nas i va acabar posant-se dret, interrompent la cançó de la Tionne en fer-ho.
-Preferiria que no seguissis entossudint-te a perpetuar aquesta història ridícula, Tionne -va dir de sobte -. La Nomi Sunrider no va ser més que una víctima... Va lluitar en les Guerres Sith sense arribar a entendre en cap moment per què s'estaven lliurant totes aquestes batalles. Va creure amb una fe cega tot el que li deien els seus mestres Jedi, que estaven molt espantats perquè l’Exar Kun havia descobert una forma de què els Jedi incrementessin enormement el seu poder.
La Tionne va deixar el seu instrument sobre les lloses del sòl i va tensar les mans damunt de la seva túnica agafant-se els genolls. Semblava entre perplexa i consternada i els seus petits ulls brillaven, plens de confusió.
- De què estàs parlant? –L’abatiment li havia enronquit la veu -. He dedicat moltes setmanes a reconstruir aquesta llegenda... Tothom sabia el que estava fent, Kyp. Si tenies altres informacions sobre ella, per què no les vas compartir amb mi?
- On t'has assabentat de tot això, Kyp ? -va preguntar en Luke aixecant-se.
Es va posar les mans als malucs i va intentar obligar en Kyp a baixar la vista mirant-li fixament. El jove s'havia anat tornant cada vegada més impulsiu i irascible a mesura que anava adquirint coneixements Jedi. «Mai has perdre la calma...» Yoda l'hi havia repetit una vegada i una altra, però en Luke no sabia com tranquil·litzar en Kyp.
En Kyp va recórrer l'estada amb la mirada, contemplant els estudiants que l'observaven amb els rostres plens de sorpresa.
-Si la Guerra Sith hagués acabat d'una altra manera -va dir -, llavors potser els Cavallers Jedi haurien après a defensar-se quan Darth Vader va començar a perseguir-los, i potser no haurien perit tots. Els Jedi mai haurien caigut i nosaltres no seríem aquí, rebent els suposats ensenyaments d'algú que no sap més que nosaltres.
En Luke no es va immutar.
-Conta’m com has esbrinat tot això, Kyp.
En Kyp va tensar els llavis i va entretancar els ulls. Va fer diverses inspiracions molt profundes, i en Luke va percebre el remolí d'emocions que s'agitava dins d'ell, com si la seva ment estigués funcionant a tota velocitat per trobar una resposta.
-Jo també puc utilitzar l’Holocrò -va dir per fi -. Com ens repeteix una vegada i una altra el Mestre Skywalker, tots estem obligats a aprendre el més aviat possible.
En Luke no podia creure en les paraules del jove, però l’R2 va entrar de sobte abans de formular-li una altra pregunta. El petit androide va deixar escapar un veloç raig de xiulets i sons estridents. Semblava estar molt alarmat, però en Luke va aconseguir desxifrar una part del missatge transmès en llenguatge electrònic.
- No teniu ni idea de qui pot ser? -va preguntar.
L’R2 va emetre un xiulet de negativa que va començar en un extrem de l'escala tonal i la va recórrer per complet.
-Tenim un visitant -va anunciar en Luke -. Una nau s'està posant a la pista de descens en aquests mateixos instants... Anem a saludar al pilot? -Es va tornar per posar una mà amb fermesa sobre l'espatlla d’en Kyp, però el jove la va apartar amb un brusc encongiment -. Ja parlarem de tot això més tard, Kyp.
En Luke va sortir de l'estada precedint als estudiants, agraint amb alleujament aquella inesperada distracció que ajudaria a dissipar la tensió. Els estudiants Jedi van seguir pel tram de graons de pedra i a través de l'hangar fins que van arribar a la pista.
Un caça personal de petites dimensions, un Z-95 Caçador de Caps, un esvelt aparell metàl·lic que era usat amb bastant freqüència pels contrabandistes -va traçar un parell de cercles sobre la pista i es va posar a la clariana. Els altres estudiants van romandre immòbils allà on començava la graella de descens, però en Luke va anar cap a la nau.
Les portes de la cabina es van obrir pujant com les ales d'un gran insecte i una silueta va emergir del buit. En Luke va veure un vestit platejat molt cenyit que s'adheria a les corbes del cos d'una dona jove. La silueta va baixar de la nau, es va treure un casc opac i va moure el cap fent oscil·lar la seva cabellera d'un castany vermellós. En el passat aquell rostre ferm i angulós havia semblat una fosca màscara d'implacable decisió, però en Luke va veure que s'havia suavitzat. Els seus ulls donaven la impressió d'haver-se tornat més grans, i els seus opulents llavis ja no estaven tan poc familiaritzats amb el somriure com abans.
-Mara Jade... -va dir.
-Hola, Luke -va replicar ella mentre es posava el casc sota el braç esquerre estrenyent-lo contra la seva caixa toràcica i el contemplava amb una ombra gairebé imperceptible d'afabilitat en la mirada -. O ara he de dir «Mestre Skywalker»? -va afegir arquejant les celles.
En Luke va arronsar les espatlles i va estendre els braços cap a ella per donar-li la benvinguda.
-Això dependrà del perquè estiguis aquí.
La Mara Jade va deixar la cabina del Caçador de Caps oberta darrere d'ella i va creuar la clariana per acceptar la mà que li oferia el Luke. Després va girar sobre els seus talons en un moviment clarament militar per contemplar la dotzena d'estudiants que havien acudit al centre d'ensinistrament d’en Luke.
-Em vas dir que tenia la capacitat d'utilitzar la Força -va murmurar -. Bé, doncs he vingut aquí per esbrinar algunes coses més sobre això. Els poders Jedi podrien ajudar-me a dirigir la unió de contrabandistes.
Va obrir la cremallera d'una bossa de viatge flexible que penjava de la seva espatlla i va treure d'ella un paquetet de plecs de tela micro compactats, molts més dels que en Luke hagués cregut que podien cabre en un embolcall tan diminut. La Mara Jade va sacsejar els plecs marrons fins que va aconseguir desplegar la peça.
La seva mirada va recórrer les túniques idèntiques que portaven tots els estudiants d’en Luke, i després va tornar a posar-la en ell.
- Veus? -va comentar -. Fins i tot m'he portat una túnica Jedi...

El sopar va consistir en un generós estofat de runyip, condimentat amb espècies, i bols de verdures trinxades, i mentre menjaven Luke va contemplar com la Mara Jade s'alimentava com si estigués morta de fam. En Luke va menjar a poc a poc i assaborint cada mos, percebent les substàncies nutritives i les energies a mesura que anaven impregnant lentament el seu cos.
-La Nova República compta amb els teus Cavallers Jedi, Luke, i la situació està empitjorant molt allà fora -va dir tot d'una la Mara Jade.
En Luke es va inclinar cap endavant, ajuntant les puntes dels dits i intentant captar ecos de les emocions de la Mara Jade.
- Què està passant? -va preguntar -. Tenim moltes ganes de conèixer les últimes notícies.
-Bé... -va dir la Mara Jade, que encara estava mastegant un mos de verdures. El va engolir i va prendre un glop d'aigua fresca, arrufant les celles bevent-la -com si hagués esperat trobar-se amb una altra cosa -. L’almirall Daala continua amb les seves depredacions. No sembla estar aliada amb cap dels senyors de la guerra imperials. Pel que hem pogut esbrinar, està intentant causar molts danys a qualsevol que s'oposi a l'Imperi..., i la veritat és que està causant moltíssims danys. En Luke. Saps que ha estat atacant vaixells de subministrament, desintegrant-los a l'espai? També va destruir la nova colònia de Dantooine.
- Dantooine! -va exclamar en Luke.
La Mara el va mirar.
-Sí. Un dels teus estudiants procedeix d'aquest grup de gent, no?
En Luke s'havia quedat totalment immòbil. Alguns estudiants van deixar escapar panteixos ofegats de perplexitat i horror. En Luke va sentir que la ment li donava voltes pensant en tots aquells refugiats als quals havia ajudat a traslladar a un lloc suposadament segur traient-los del traïdor món d’Eol Sha... únicament perquè tots acabessin sent aniquilats.
-Ja no es troba amb nosaltres -va aconseguir dir per fi -. En Gantoris va morir. No estava... preparat per controlar els poders que va intentar utilitzar.
La Mara Jade va enarcar seves primes celles i va esperar que en Luke seguís explicant-se, però va continuar parlant veient que aquest guardava silenci.
-El pitjor va passar quan la Daala va atacar Calamari -va seguir dient -. Pel que sembla pretenia destruir les drassanes orbitals, però l'almirall Ackbar va aconseguir reconèixer a temps la tàctica que estava emprant. Va destruir un dels seus tres Destructors Estel·lars..., però tot i així la Daala se les hi va arreglar per enfonsar dues ciutats flotants dels calamarians. Hi va haver molts milers de morts.
En Kyp Durron es va posar dret a l'altre extrem de la llarga taula.
- La Daala va perdre un altre dels seus Destructors Estel·lars?
La Mara Jade va mirar com si acabés d'adonar-se’n de la presència del jove de cabells foscos.
-Encara té dos Destructors Estel·lars i no té inhibicions -va replicar -. L’almirall Daala encara pot causar una quantitat de destrucció increïble, i posseeix una arma de la qual ningú més sembla disposar, sap que no té res a perdre.
-Hauria d'haver-me sacrificat a mi mateix -va dir en Kyp -. Podria haver-la matat amb les meves mans nues quan em trobava a bord del Gorgona...
El jove va baixar la veu i va començar a relatar la història que en Luke ja coneixia.
-Vàrem robar el Triturador de Sols davant dels seus nassos, i vàrem malbaratar la nostra oportunitat -va dir en Kyp -. Teníem a les nostres mans una arma amb la qual podríem haver assestat un cop decisiu als planetes que segueixen sent lleials a l'Imperi, per descomptat, però... Bé, què vam fer amb ella? Vàrem llançar el Triturador de Sols al nucli d'un gegant gasós, on no ens pot ser de cap utilitat.
-Calma't -va dir en Luke.
Va moure una mà demanant al Kyp que s'assegués, però en Kyp va posar les seves sobre de la pedra envetada de la taula i es va inclinar sobre ella per fulminar al Luke amb la mirada.
- L'amenaça imperial no va a esfumar-se per si sola! -va exclamar -. Si unim tots els nostres poders Jedi, podem recuperar el Triturador de Sols arrencant-lo del nucli de Yavin... Podem treure’l d'allà i iniciar la cacera dels imperials. Quina missió més neta pot haver per a nosaltres? Per què ens estem limitant a amagar-nos en aquesta lluna remota i oblidada de tots?
En Kyp va fer una pausa, clarament enfurismat. Els altres estudiants el van contemplar en silenci, i en Kyp els va tornar la mirada sense deixar-se intimidar.
- Sou tots idiotes o què? -va cridar -. No ens podem permetre el luxe de perdre més temps refinant les nostres capacitats levitatòries, mantenint roques en equilibri o detectant la presència d'uns rosegadors a la jungla. De què serveix això? Si no anem a utilitzar els nostres poders per ajudar a la Nova República, per què estem tractant de perfeccionar-nos?
En Luke va mirar la Mara Jade, que semblava molt interessada en la discussió. Després va tornar a concentrar la seva atenció en Kyp, i va veure que el jove tot just havia tocat el seu sopar.
-Perquè els Jedi no obren d'aquesta manera -va dir -. Has estudiat el Codi, i saps com ens hem d'enfrontar a una situació difícil. Els Jedi mai resolen els problemes mitjançant la destrucció indiscriminada.
En Kyp li va donar l'esquena a Luke, va anar cap a la porta del menjador i va girar sobre si mateix sota l'arc de pedra de l'entrada.
-Si no utilitzem el nostre poder, llavors no veig de què ens serveix el fet de tenir-ho -va dir -. Estem traint la Força amb la nostra covardia.
Va estrènyer les dents, i quan va tornar a parlar ho va fer en un to de veu molt més baix i calmat.
-No estic molt segur de què més puc aprendre aquí. Mestre Skywalker -va dir.
I va desaparèixer al passadís després d'haver pronunciat aquelles paraules.

En Kyp sentia en la seva pell el pessigolleig del poder contingut amb prou feines, com si la sang hagués començat a bombollejar dins les seves venes. Va avançar pel passadís del temple tan de pressa com un projectil, i quan va arribar a la pesada porta de la seva càmera va utilitzar la Força per obrir-la de cop, fent-la xocar contra la paret tan violentament que l'impacte va desprendre un llarg fragment de pedra d'un bloc.
Com era possible que hagués arribat a sentir admiració pel Mestre Skywalker? Què veia en ell Han Solo per considerar-lo amic seu? L'instructor Jedi estava totalment cec a la realitat. No sabia res dels problemes, es tapava els ulls amb la seva capa Jedi i es negava a utilitzar els seus poders en benefici de la Nova República! L'Imperi seguia sent una amenaça, com demostraven els atacs a Calamari i Dantooine que havia dut a terme la Daala. Si l’Skywalker es negava a utilitzar els seus poders per aniquilar l'enemic, llavors això potser volia dir que les seves conviccions no eren prou sòlides.
Però les d’en Kyp sí que ho eren.
No podia seguir a l'Acadèmia Jedi per més temps. Va girar salvatgement del coll de la seva túnica per treure-se’l. Després va anar fins al petit munt d'objectes personals que havia portat amb ell i va agafar una bossa de viatge on havia guardat la capa negra que en Han li havia lliurat com a regal de comiat. Durant el seu ensinistrament en el praxeum s'havia conformat amb la vella túnica de tela basta que li havia donat el Mestre Skywalker, però ja no volia portar-la mai més.
L’Exar Kun li havia mostrat com deixar en llibertat poders immensos. En Kyp no confiava en el Senyor Sith, però no podia negar la veritat del que li havia ensenyat l'home fet d'ombres. En Kyp podia veure amb els seus propis ulls els resultats d'aquell poder.
Però de moment el que havia de fer era marxar d'allà per pensar amb calma, i posar una mica d'ordre en el caos de pensaments i emocions confusos que s'agitaven dins la seva ment.
Va obrir la bossa de viatge per agafar la capa negra. Dos petits rosegadors que es movien amb la velocitat del llamp van sorgir dels plecs de tela on s'havien refugiat i es van esfumar amb la celeritat d'un raig de líquid per una esquerda de la paret de pedra.
En Kyp es va alarmar prou per perdre el control de la seva ira durant un moment, i va llançar una descàrrega d'energia que va perseguir als dos rosegadors al llarg dels seus estrets túnels fins assolir-los i incinerar-los en plena fugida. Els seus ossos ennegrits van seguir movent-se cap endavant durant uns instants a causa de la inèrcia, i després es van convertir en una muntanyeta de pols que es va escampar sobre el terra de pedra del túnel.
En Kyp ja havia deixat de prestar atenció a l'incident. Va agafar la capa i la va sostenir davant seu. Els brins reflectius incrustats en la tela relluïen com amb un poder ocult. En Kyp es va embolicar en la capa i va recollir uns quants objectes personals.
Havia de marxar lluny. Havia de pensar. Havia de ser fort.
Quan l’R2 va fer sonar totes les alarmes ja bastant avançada la nit, en Luke va despertar a l'instant. Va anar corrent pels passadissos fins a la zona de descens. La Mara Jade corria al seu costat, tan alerta com si ja tingués una idea bastant aproximada del que podia estar passant.
Els ulls d’en Luke es van adaptar ràpidament a la negror del cel ple d'estrelles, que quedava tenyit per una pàl·lida claredat cap al sud a causa dels reflexos procedents de Yavin, el gegant gasós. La Mara i en Luke es van aturar després d'haver sortit per les portes a mig obrir l'hangar i van veure com el Z-95 Caçador de Caps de la Mara s'elevava de la graella de descens amb tots els llums de situació apagats.
- Està robant la meva nau! -va cridar la Mara Jade.
Els motors subllumínics del Caçador de Caps van entrar en acció i van deixar un raig d'ardent claredat blanca darrere de l'aparell mentre aquest sortia disparat cap al cel.
En Luke va bellugar el cap amb incredulitat, i es va adonar que havia estès una mà sense adonar-se del que feia per suplicar en Kyp Durron que tornés.
El petit caça va esdevenir una ratlla blanca que es va anar fent més i més petita fins que va entrar en òrbita, i un instant després es va esfumar entre les estrelles.
En Luke va sentir un terrible buit, i va comprendre que havia perdut per sempre a un altre dels seus estudiants Jedi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada