dijous, 8 de maig del 2014

Només els droides serveixen al Creador (I)



Només els droides serveixen al Creador

Kathy Tyers
   


I

- Nau en circumval·lació lunar - crepità el comunicador -. Li parla la nau 3-9 de Seguretat de Kline. Transmeti les dades del seu permís d'entrada.
- Oh, oh -va grunyir en Woyiq -. Males companyies.
Daye Azur-Jamin es va incorporar. Els seus aparells ortopèdics van ressonar per ajustar-se. Monor II dominava la pantalla visora​​, amb la seva atmosfera opalina ocultant els seus cinc continents.
La nau cisterna rebel era un trasto antic, i feia olor de suor vella. L'equip d’en Daye havia esperat esmunyir-se a través del sistema, camuflat entre desenes de naus similars.
- Responem? -va preguntar.
- O això o ens disparen - va dir en Toalar. La traficant d'armes rebel Una Poot havia donat a Toalar un codi de microxip alterat, però li havia advertit que no diposités massa fe en ell... o en el permís d'entrada. En Toalar va teclejar al tauler de control -. Transmetent ara. - La veu del gotal era monòtona, però defensava amb passió la llibertat de tots els éssers. Els seus cons perceptors semblaven gruixudes banyes. Plecs de pell marró grisenca creuaven la cara on els humans tindrien el nas.
En una lluna propera, Toalar i Woyiq acabaven d'ocultar 10.000 carrabines blàster i dos explosius de gran potència. Monor II estava ocupat per l'Imperi. En Toalar encara havia de llançar una petita càpsula dient als éssers intel·ligents natius de Monor, els sunesis, on recollir les armes. Una li havia ordenat utilitzar una càpsula de missatge, en lloc d'una transmissió subespacial, per evitar la intercepció imperial. Les probabilitats que contactessin tan sols amb ells semblaven astronòmicament petites. Això era una tremenda mala sort.
En Woyiq es va fregar les galtes amb les seves mans grans i peludes.
- Maleïda sigui, s'estan prenent massa temps. – En Woyiq havia competit en tornejos de lluita lliure imperials. Ell i en Toalar es comportaven com una parella unida per un deute de vida, encara que cap parlava mai del vincle que els unia. Les seves cames musculoses destacar quan en Woyiq es va inclinar cap endavant.
Envejós, en Daye agafà els aparells ortopèdics de les cames. Fora del seu vestit de vol, rígides tires metàl·liques unien les varetes d'aliatge clavades en els ossos de la cama. Els mecanismes droide automatitzats estaven controlats per un implant a la part inferior de la seva columna vertebral.
En Daye havia sabotejat la seva pròpia planta d'armament, en lloc de deixar que l'Imperi prengués el control. En Toalar l’havia trobat mig mort sota les runes i se'l va emportar fora del planeta. A la remota Estació Plata, un atac Imperial havia interromput el tractament bacta que havia reparat la seva mà i gairebé restaurat una de les seves cames aixafades. Posteriorment, els metges rebels li van reforçar amb pròtesis les dues cames, i van reemplaçar l'espatlla destrossada, però el dany cranial el va deixar cec al 85 per cent en el seu ull dret, i amb la visió borrosa a l'esquerre. Restaurar completament la seva visió hauria requerit cirurgia que aquests metges no estaven equipats per dur a terme. Li van implantar un clip al pòmul esquerre, el que li permetia portar una monolent temporal d'alta potència. Estava aprenent a ignorar la nebulosa visió de túnel de l'ull dret.
- Potser puguem fugir d'ells. – En Toalar ja estava prenent un rumb més enllà de la lluna, atraient a la Seguretat de Kline lluny d'aquesta partida d'armes.
Seguretat va respondre.
- El codi no és reconegut a nivell local. Esperin a ser abordats.
En Daye va posar les dues mans sobre el panell d'armament.
- Alto el foc -va dir en Toalar -. Anem a necessitar tota la potència del motor. - Va prémer un control -. Càpsula llançada. -Gran part de l'impuls de la nau cisterna es traslladaria a aquesta càpsula d'aliatge de mig metre de llarg, llançant-la cap a la superfície de Monor -. En cinc segons, deixarem enrere la gravetat...
La nau cisterna es va estremir. En Daye va sortir llançat cap endavant contra els estrets cinturons de seguretat.
En Toalar va colpejar un altre panell.
- Raig tractor - va dir. En Daye clarament va sentir la ira d’en Toalar, reflectida per Woyiq, les lliçons d'Una havien aconseguit molt -. Alto el foc, Daye. Això no serà d'ajuda ara.
- Vostès. - El comunicador va tornar a crepitar -. Apaguin els seus motors. Prepareu-vos per a ser abordats per homes armats. Cooperin o se'ls dispararà. Ens és igual el que triïn.
- Cooperarem -va respondre en Toalar. Va tallar la connexió -. Daye, queda't a coberta -va murmurar -. Una diu que l'administrador Fuguée deté alguns contrabandistes, els fa algunes preguntes, i després els condemna a treballs menors. Això sempre ha estat una possibilitat. Amb el temps sortirem fora del planeta.
En Daye va arrufar les celles. Toalar, com Una, creia massa fermament en la petita sensibilitat a la Força d’en Daye. Una havia sobreviscut a un marit que havia sabut alguna cosa sobre l'ús de la Força. Hi havia reclutat en Daye per la seva sensibilitat, malgrat les seves ferides.
Però ell no podia manipular totes les converses.
- Algunes preguntes? -va preguntar.
En Toalar es va allisar el pelatge gris sobre les celles ossudes.
- Simplement convenç Fuguée que no som cap amenaça.
Allà a Druckenwell, en Daye havia estat considerat com un bon jutge de caràcter. Només la Tinian I'att se n'havia adonat que podia sentir feblement els sentiments dels altres...
Tinian. Va tancar els ulls. Hi havia estimat el seu coratge, la seva creativitat i la seva desimboltura. Ella estimava treballar en armament, la roba casual, i la música ràpida... i, sorprenentment, a ell. Li feia mal recordar-se a si mateix tal com la Tinian l'havia conegut, abans que el Moff Eisen Kerioth destruís les seves vides. A Armament I'att, ella hauria estat l'hereva. Ell hauria estat el seu segon supervisor, expert en disseny i administració. Ella hauria acariciat la franja prematurament grisa a la cella esquerra i bromejaria: sense ella, el seu rostre semblaria massa jove per manar sobre els seus empleats.
Ja no hi havia risc d'això. Va doblegar la seva espatlla adolorida. El Moff Kerioth havia arrossegat una cama... però sense ajuda mecanitzada, en Daye només podia gatejar. D'altra banda, la seva monolent li donava tot l'encant d'un lliscant amb un sol far.
Almenys la Tinian havia escapat intacta, gràcies a Daye i a un guardaespatlles wookiee. No l'havia tornat a veure des de llavors. Ella mai havia de saber que havia sobreviscut. Tenia la intenció dedicar-se al servei de la Rebel·lió, i després descansar... per sempre.
No hi havia res a bord d'aquella nau cisterna del que valgués la pena intentar desprendre’s. Només podien esperar. Monor II, que figurava en els registres imperials més recents com la Colònia Kline, jeia indefens davant dels saquejadors de planetes imperials. Els enginyers químics cobejaven la seva cirriboira, un resplendent núvol perpetu de vidres tan lleugers que suraven a l'atmosfera de Monor. En Daye va ajustar l'anell d'ajust de la seva monolent a la distància màxima. L'atmosfera irisada es va enfocar.
El mateix va fer l'altra nau, que creixia lentament a la pantalla. La seva forma llarga i prima, més gruixuda en ambdós extrems, semblava un transportador intra-sistema.
Va preferir mirar el planeta. Els sunesis natius de Monor tenien cries peludes i intel·ligents, privades de parla, amb sistemes nerviosos difusos. Quan complien uns 15 anys estàndard, deixaven de menjar i formaven un capoll. Alguns mai despertaven, però la majoria es transformaven en adults sense pèl. Les peces bucals adultes els permetien parlar bàsic. També utilitzaven ultrasons.
Igual que moltes espècies intel·ligents, havien lluitat entre si durant segles. Ara el seu sacerdot/príncep, Agapos el Novè, els estava incitant a unir-se i rebel·lar-se. Les cries sunesianes necessiten la cirriboira per formar amb èxit el seu capoll, i l'Imperi amenaçava amb emportar-se-la tota. Els escrits de l’Agapos eren tan eloqüents - tan universalment rellevants - que diverses resistències planetàries retransmetien cada transmissió. A bord de la nau d'Una, en Daye havia accedit a diverses cites. En particular, li agradava una: "Vosaltres, que us oposeu no només a la tirania, sinó al tirà, doneu un pas endavant! El Nou Ordre pretén donar caça a la Dama Llibertat. Rebem a aquesta audaç fugitiva. Lluitem audaçment al seu costat!"
L'Imperi havia respost posant preu al seu cap.
La nau de seguretat eclipsava Monor II. Les cames d’en Daye van ressonar mentre es desplomava al seu seient.
- No et preocupis -va murmurar en Toalar -. L'administrador Fuguée no ens causarà molts problemes.

***

El primer home a creuar la resclosa d'aire vestia l'uniforme negre d'un soldat.
- Uf. - Es va tapar el nas amb els dits-. Miri, tinent Karr. Mig droide pudent. On és l'altra meitat?
El següent a embarcar portava la insígnia de dos colors d'un tinent naval.
-Així és -va esbufegar, descansant a la mampara d'estribord mentre dos homes més pujaven a bord -. Desitjareu haver intentat fer contraban en algun altre sistema, nois. L'administrador Brago menysprea els de la vostra mena.
Brago... No Fuguée?
- No som contrabandistes -va insistir en Daye. Traficants d'armes era el terme adequat...
En Toalar va afegir:
- Necessitem reparacions. Descobrim massa tard que no...
- Expliqueu-li-ho a Brago. - Karr, prim i d'uns trenta anys, es va furgar entre les dents amb un llarg tros de metall -. Heu llançat una càpsula de missatges. Jo diria que esteu realitzant contraban.
L'informant d'Una devia haver encertat: l'Imperi es disposava a acabar amb els sunesis. Per què si no anava a enviar un administrador nou, més dur? Havien d’aconseguir aquestes armes. Havia de retenir aquest equip fins que la càpsula de missatges d'Una s'esvaís en l'atmosfera de Monor.
- Porteu-los a bord - va dir el tinent Karr.

En Woyiq va cridar. Va agitar els seus fornits braços en llargs i potents arcs. Dos soldats van volar contra les mampares. Van caure sobre la coberta abans que un tercer imperial l’atordís.
En Karr va seguir furgant-se les dents. El tercer soldat, un noi pèl-roig que semblava més espantat que ferotge, va empènyer lleugerament a Woyiq amb la punta d'una bota. L'humà de grans dimensions no es va moure... però havia guanyat 15 valuosos segons.
En Karr va aixecar un comunicador.
- Keehon, envieu una altra esquadra. Tinc tres masses per a arrossegar. - Es va gratar la barbeta amb el comunicador, mirant a Daye i Toalar -. Us ve de gust que siguin 5, nois?
En Daye va passar el pes d'una cama a una altra, equilibrant-se. Si Toalar movia un pèl, ell saltaria també. Les cames droides eren extraordinàriament fortes.
En Toalar va aixecar les seves mans amb urpes, mostrant-se mans de moment.
-Millor -va observar en Karr -. Conor, emporta-te'ls.
El jove soldat va moure la seva arma. En Daye va avançar a través de la resclosa d'aire. Algú li va agafar els braços per darrere i els va subjectar amb manilles. En Toalar també va ser agafat ràpidament. El jove soldat els va conduir per un curt passadís fins al pont de la patrullera.
- Seieu -va dir, assenyalant un espai entre piles de càrrega subjectes amb cintes al llarg d’una mampara.
Almenys per aquí feia una olor millor. En Daye va col·laborar tan a poc a poc com s'atrevia, i el soldat no li va donar pressa. Va subjectar amb cables els canells d’en Toalar i d’en Daye a unes anelles de subjecció. Un altre grup va arrossegar en Woyiq, el va col·locar en posició vertical, i el van assegurar. El cap d’en Woyiq va quedar penjant.
El tinent Karr va pujar al pont.
- Desenganxeu-la.
Amb un pesat so metàl·lic, la nau imperial es va deixar anar de la nau cisterna d'Una Poot. En Karr va alçar la vista cap a una pantalla del visor sobre el seu cap.
- Trobeu aquesta càpsula - va bordar.
La nau d'Una va aparèixer a la vista. Potser la seva massa amagués la càpsula. Un jove de pell fosca va agafar unes empunyadures que sobresortien de la seva estació.
- Senyor, permís per disparar?
- Voleu-la pels aires.
Una llum blanca va creuar l'espai. El trasto d'Una es va dissoldre en trossos.
- Anem - va grunyir el tinent -. Mitja ració per a tots si ningú és capaç de veure aquesta càpsula.
En Daye va sentir feblement l'antipatia i la desconfiança dels soldats.
- La veig! -va exclamar el jove soldat pèl-roig -. Rumb Sis - cinc per dos.
En Daye va tirar de les seves manilles. L'artiller de pell fosca va estrènyer les empunyadures de nou.
- Objectiu destruït.
Quin objectiu? Es va preguntar en Daye frenèticament. Les runes o la càpsula de missatges? Sentia alguna cosa estranya a l’artiller.
- Ja era hora- va dir en Karr -. Aquesta és la tripulació més lenta que he tingut. Establiu curs cap a la Colònia Kline.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada