dimecres, 14 de maig del 2014

El Deixeble de la Força Fosca (XX)

Anterior



20

En Kyp Durron estava avançant a través de l'exuberant selva de Yavin IV, intentant trobar camins ocults per on la frondosa vegetació estigués prou separada per permetre passar. Sabia amb tota exactitud on havia d'anar. L'esperit fosc d’Exar Kun li ho havia mostrat.
El moviment de l'espessor va fer que un esbart d’aus-reptils depredadores emprenguessin el vol llançant estridents crits i abandonant les restes ensangonades d'una presa a la qual havien arrossegat per entre la mala herba.
Dorsk 81, el company que li havia tocat en sort, avançava amb pas maldestre i trontollant darrere seu. El prim alienígena de pell sense pèl semblava tolerar molt pitjor que en Kyp aquell aire saturat d'humitat i els pendents que havien d'escalar.
Una salamandra llanuda que semblava una bola de pelatge purpuri es va escapolir al llarg del garbuix de branques i copes dels arbres massassi que s'estenia per sobre dels seus caps. En Dorsk 81 va alçar la mirada i es va semblar sobresaltar, però en Kyp ja havia detectat la presència de l'animal feia diversos minuts i havia percebut el seu pànic irracional i el progressiu augment de la indecisió que havia acabat obligant-lo a fugir.
En Kyp es va netejar la suor dels ulls i va moure el cap escampant un petit diluvi de gotetes de transpiració. Després entretancà els ulls i va seguir avançant encara més de pressa que abans, sabent que va gairebé havien arribat al seu destí tot i que en Dorsk 81 encara no tenia ni idea que estiguessin tan a prop.
Insectes i petites criatures sempre disposades a picar o mossegar brunzien i s'agitaven al seu voltant, però cap molestava a Kyp. Estava emetent una ombra conscient de por i nerviosisme que envoltava tot el seu cos, amb el resultat que les formes de vida inferiors no tenien cap desig de proximitat a ell. L’Exar Kun també li havia ensenyat aquell petit truc.
En Dorsk 81 va obrir la seva boca sense llavis, panteixant mentre intentava seguir el vigorós avanç d’en Kyp i no quedar endarrerit. La seva pell entre groguenca i verd oliva no mostrava el més mínim senyal o irregularitat, el seu nas era aplatat i les seves orelles estaven tan enganxades al crani com si algú hagués dissenyat la seva raça dins d'un túnel de vent. L’alienígena semblava estar-s’ho passant bastant malament. Els seus ulls, molt més separats que els d'un humà, no paraven de parpellejar, i el seu rostre brillava a causa de la pel·lícula de transpiració que el cobria.
-No vaig ser criat per això -va dir en Dorsk 81.
En Kyp va afluixar el pas, però no prou com perquè això suposés un autèntic alleujament per al seu company. Tot i així, quan va parlar va procurar suavitzar el to de la rèplica que havia acudit als seus llavis d'una manera gairebé instintiva.
-No vas ser criat per a res a part de la burocràcia i una vida còmoda -va dir -. No entenc com s'ho ha fet el planeta Khomm per poder sobreviure sense canvis durant mil anys, o quina raó van poder tenir els seus habitants per voler que així fos.
En Dorsk 81 no va semblar ofendre’s i va seguir a Kyp.
-La nostra societat i el nostre nivell genètic van aconseguir la perfecció fa un mil·lenni, o almenys això és el que vam decidir en aquell moment -va dir -. Volíem evitar que es produïssin canvis indesitjables, per la qual cosa vam aturar el progrés de la nostra cultura en aquest estadi. Prenem la nostra raça perfecta, i vam començar a clonar als individus per no córrer el risc que sorgissin anomalies genètiques.
» Jo sóc el clon número vuitanta-un Dorsk. Les 80 generacions que m'han precedit van ser idèntiques, van exercir els mateixos treballs amb el mateix nivell d'habilitat i van mantenir el nostre nivell de perfecció sense que es produís cap retrocés. –En Dorsk 81 va arrufar les celles i va superar a Kyp amb un sobtat i sorprenent malbaratament d'energies, concentrant totes les forces que posseïa en la tasca d'obrir-se pas a través de la densa vegetació -. Però jo vaig ser un fracàs -va afegir -. Era diferent.
En Kyp va moure una mà assenyalant un massís d'arços negres amb un aspecte que no el distingia en res dels altres massissos, detectant un camí relativament fàcil de recórrer al laberint invisible.
-Posseeixes el potencial d'arribar a convertir-te en un Cavaller Jedi -va dir -. Com pots considerar que això és un fracàs?
En Dorsk 81 va aconseguir sortir de l'embolic de tiges i fulles a la que havia quedat atrapat. Els sucs de les baies i els pètals de flors que havia aixafat debatent-se li havien tacat l'uniforme.
-Ser diferent és... inquietant -va dir.
-Sí, però de vegades és meravellós saber que pots alçar-te per sobre dels que estan atrapats sota teu -va replicar en Kyp, parlant en part per si mateix i en part per al seu company.
Es va ajupir per ficar-se pel túnel de fullatge i masses de molsa penjant. Insectes diminuts aletejaren per la penombra allunyant-se del seu rostre, i de sobte totes aquelles ombres li van fer pensar en la negror de les mines d’espècia de Kèssel on s'havia vist obligat a treballar com a esclau.
-L'Imperi va destrossar la meva vida -va dir -. Els meus pares eren dissidents polítics. Van commemorar l'aniversari de la Massacre de Ghorman, i van protestar quan Alderaan va ser destruït... però aleshores l'Emperador ja estava fart d'objeccions polítiques i havia decidit no seguir tolerant-les.
» Un grup de soldats de les tropes d'assalt va arribar en plena nit, i va tirar a baix la porta de casa a la colònia de Dèyer. Van detenir als meus pares... Van disparar els seus feixos atordidors contra ells davant dels nostres ulls, deixant-los paralitzats perquè caiguessin a terra retorçant-se. El meu pare ni tan sols va poder tancar els ulls... Les llàgrimes baixaven per les seves galtes, però els seus braços i les cames seguien tremolant. No podia aixecar-se. Els soldats de les tropes d'assalt se’l van dur a ròssec, i després es van dur a la meva mare.
» El meu germà Zeth era cinc anys més gran que jo. Se’l van emportar. Crec que aleshores només tenia catorze anys... Li van posar manilles atordidores. El van treure de la casa a puntades de peu, i després em van disparar amb les seves pistoles paralitzants.
» Algun temps després em vaig assabentar que Zeth havia estat portat a l'Acadèmia Militar Imperial de Càrida. Els meus pares i jo vam ser internats en la Institució Penitenciària de Kèssel, on vam haver de treballar a les mines d'espècia. Passava gairebé tots els meus dies sumit en una foscor pràcticament absoluta perquè qualsevol raig de llum que entri en els pous de les mines fa malbé els vidres d'espècia. Els meus pares van morir pocs anys després.
» Vaig tenir cura de mi mateix fins i tot quan els presoners es van amotinar i van prendre el control de la Institució Penitenciària. El senyor del crim de Kèssel, Moruth Doole, va llançar als imperials capturats a les profunditats de les mines d'espècia. Doole va deixar en llibertat alguns presoners..., però no van ser molts i jo no estava entre ells. El canvi d'amos no va impedir que seguíssim sent esclaus.
En Dorsk 81 el va contemplar amb les seves lluents pupil·les d’alienígena estranyament separades.
- Com vas escapar? -va preguntar.
-En Han Solo em va rescatar -va respondre en Kyp, i el record va endolcir la seva veu -. Vàrem robar una llançadora i vam fugir cap al cúmul de forats negres. Ens vam ficar en ell i un cop dins ens vam trobar amb una instal·lació de recerca imperial secreta, i allà vam ser capturats de nou..., aquesta vegada per l’almirall Daala i la seva flota de Destructors Estel·lars. En Han va aconseguir treure'ns d'allà després que la Daala m'hagués sentenciat a mort.
La ira es va apoderar d'ell, omplint el seu cap amb un brunzit eixordador i fent-li sentir-se més fort. En Kyp va sentir aquesta nova força i va començar a alimentar-se amb ella.
-Suposo que ara podràs comprendre per què odio tant als imperials -va seguir dient -. Sembla com si en cada nova fase de la meva existència hagués de trobar-me amb l'Imperi, que sempre ha intentat esclavitzar-me i arrabassar aquests drets i plaers dels que poden gaudir altres formes de vida.
-No pots lluitar contra l'Imperi tot sol -va dir en Dorsk 81.
En Kyp va trigar uns moments a respondre.
-Potser encara no -va dir per fi.
En Kyp va apartar un massís de branques de fulla blava abans que en Dorsk 81 pogués dir res. La Força li va dir que per fi hi havien arribat, i en Kyp va sentir com una electritzant esgarrifança d'excitació recorria la seva columna vertebral.
-Aquest és el nostre destí -va murmurar.
La jungla s'obria davant seu per ser substituïda per una llacuna circular que brillava amb una claredat tan intensa com si fos un enorme mirall de mercuri i es trobava totalment lliure d'ondulacions. Al centre del llac hi havia una petita illa dominada per una piràmide d'obsidiana, una estructura gegantina amb una esquerda central i angles que semblaven tan esmolats com navalles i que no havien estat afectats gens ni mica pel pas del temps i la intempèrie, i sobre la qual es veien els inconfusibles senyals i adorns típics de l'arquitectura massassi. Era un altre temple, el mateix que Gantoris i l’Streen havien trobat feia diverses setmanes, però en Luke Skywalker encara no l'havia explorat. L’Exar Kun li havia explicat tot el que en Kyp necessitava saber sobre el temple.
El buit central de la gran piràmide estava ocupat per un colós, una estàtua de llisa pedra negra que representava a un home fosc amb la seva llarga cabellera recollida a l'esquena, el tatuatge d'un sol negre en el seu front i les peces embuatades d'un antic senyor... El Senyor Fosc del Sith.
En Kyp va empassar saliva en veure la imatge d’Exar Kun.
- Qui creus que era? -va preguntar en Dorsk 81, entretancant els ulls en un intent de veure el que hi havia a l'altre costat de les aigües.
-Algú molt poderós -va respondre en Kyp en veu baixa i rogallosa.
La gran esfera ataronjada de Yavin semblava aguaitar a l'horitzó, amb només una corba ondulant apuntant per sobre de les copes de la jungla. El petit sol del sistema també s'ocultaria aviat. Les llums bessones que brillaven al cel projectaven dos senders iridescents que s'entrecreuaven sobre les tranquil·les aigües del llac.
En Kyp va moure una mà assenyalant el temple.
-Si vols podem passar la nit aquí -va dir.
En Dorsk 81 va assentir molt més de pressa del que en Kyp havia imaginat que ho faria.
-Prefereixo tornar a dormir a cobert -va dir -abans que haver de fer-ho embolicat en lianes sobre la copa d'un arbre. Però com arribarem fins allà? Quina profunditat té aquest llac?
En Kyp anar fins a la riba. L'aigua era tan transparent com un diamant i el llac era tan profund que reflectia el fons com si fos una lent, fent impossible esbrinar a quina distància es trobava aquest. En Kyp va veure columnes de roca que brollaven del fons com pedres de pas submergides, i es va adonar que acabaven quan estaven a punt de fregar la superfície del llac.
En Kyp va posar un peu sobre una columna. Les límpides aigües van ondejar al voltant de la sola de la bota, però no es va enfonsar. Va donar un altre pas que el va portar fins a una segona pedra.
En Dorsk 81 no apartava els ulls d'ell. En Kyp sabia que l'alienígena devia tenir la impressió que estava caminant sobre la superfície de les aigües.
- Estàs utilitzant la Força? -va preguntar en Dorsk 81.
En Kyp va riure.
-No, utilitzo unes pedres de pas que permeten travessar el llac.
Va saltar sense cap vacil·lació a la pedra següent i després a l'altra, cremant en desitjos d'arribar fins aquell temple que era una font de nous coneixements i tècniques secretes. Quan va arribar a l'illa va avançar sobre monticles de porosa roca volcànica esquitxada per líquens verds i ataronjats que semblaven gotetes de sang alienígena. Ja podia sentir el poder.
En Kyp es va girar per veure com el seu company anava travessant el llac. Semblava com si en Dorsk 81 s'estigués mantenint en equilibri sobre la fràgil membrana de la superfície. La il·lusió resultava molt convincent. El silenci regnava en tota l'illa al voltant d’en Kyp, com si cap criatura o insecte de la jungla s'atrevís a acostar-se al temple buit.
-Quin fred fa aquí -va dir en Dorsk 81 mentre se sacsejava l'aigua dels peus i mirava al seu voltant.
L’alienígena de pell llisa i sense borrissol va encongir el coll com si intentés fer desaparèixer el cap entre les espatlles.
-Abans t’estaves queixant que feia molta calor -va replicar en Kyp -. Hauries d'estar agraït.
En Dorsk 81 va tancar la seva boca sense llavis i va assentir, però no va dir res més.
En Kyp va caminar al voltant del temple contemplant els angles perfectes del vidre negre de la piràmide i la punta en què acabava. L'arquitectura havia estat dissenyada amb aquella forma d'embut angular perquè concentrés la Força, i havia estat erigida amb l'únic objectiu d'augmentar els poders dels rituals Sith.
Va alçar la mirada cap a l'estàtua d’Exar Kun. L'imponent senyor fosc li semblava tan real i tan impressionant que en Kyp gairebé esperava veure com l'estàtua s'inclinava sobre ell per agafar-lo amb les seves mans.
En Kyp ja sabia que el Gran Temple havia estat el punt focal de tota la civilització massassi que l’Exar Kun havia creat partint de la decadència primitiva. El Gran Temple havia estat la caserna general i el focus bàsic durant totes les batalles que Kun havia lliurat en la Guerra Sith. Però aquell temple petit i aïllat era una espècie de retir particular, i l’Exar Kun sempre havia tornat a ell quan es concentrava per millorar les seves capacitats i fer-se més fort.
Un corrent d'aire fred sorgia de l'obertura en forma de falca, com si el temple sumit en el silenci fos un gegantí monstre adormit.
-Entrem -va dir en Kyp.
Va acotar el cap i va fer un pas cap a la negror. Però quan va parpellejar va poder veure que l'interior s'anava il·luminant a poc a poc, com si una multitud de petits llampecs atrapats dins de les negres lloses de vidre seguissin acomiadant febles espurnes que només podien ser vistes de cua d'ull. Si s'aturava davant les llises parets de vidre no veia res en elles, únicament els solcs gairebé imperceptibles dels jeroglífics tallats en un llenguatge oblidat feia molt de temps. En Kyp no podia llegir-los.
Circells de molsa verd fosc creixien com flames biològiques congelades que estiguessin grimpant lentament sobre la llisa superfície dels blocs de pedra. Davant d'una paret hi havia una cisterna arrodonida plena d'aigua.
En Kyp va anar-hi i va ficar els dits en l'aigua, sorprès i encantat de descobrir que el líquid estava fresc i net. Es va tirar aigua a la cara coberta de suor i després va beure, assaborint la dolça carícia de l'aigua baixant per la seva gola. Quan va haver acabat va alçar el cap i va sospirar.
En Dorsk 81 estava immòbil a l'entrada contemplant la jungla que s'estenia més enllà del llac. La gran esfera de Yavin s'havia esvaït per sota de les copes dels arbres, i el cel començava a tenyir-se amb els colors purpuris del crepuscle a mesura que el sol llunyà també s'anava ocultant a poc a poc.
-M'ha entrat molta son de cop i volta -va dir en Dorsk 81.
En Kyp va arrufar les celles, però creia saber el que estava passant.
-Has recorregut una gran distància -va dir -. Aquí dins és fosc i fa fresc... Per què no dorms una estona? El sòl sembla llis, i es deu estar bastant còmode estirat en ell. Pots posar-te al costat d'una paret i dormir.
Dorsk 81 va anar cap a una paret movent-se tan lentament com si estigués hipnotitzat, i es va anar deixant relliscar al seu costat fins a quedar-se immòbil amb l'esquena enganxada a la gran llosa d’obsidiana. S'havia quedat adormit quasi abans de poder seure a terra.
-Ara tu i jo continuarem en un ambient més adequat...
La veu greu i sonora va crear ecos dins la cambra, com si trons distants estiguessin retrunyint sobre la jungla.
En Kyp va girar-se sobre si mateix per veure la silueta encaputxada d’Exar Kun suspesa en l'aire com una taca d'oli negre. En Kyp s'alçà davant seu, i va haver de reprimir el calfred de terror provocat per cada paraula de l'antic Senyor del Sith.
Va moure una mà assenyalant en Dorsk 81.
- Despertarà? -va preguntar -. Et veurà?
Exar Kun va alçar els seus braços d'ombra.
-No fins que haguem acabat -va dir.
-Molt bé.
En Kyp es va asseure en el fred terra de pedra i va recollir els plecs de la túnica al seu voltant mentre intentava trobar una postura en la qual estigués còmode. Sabia que aquella actitud relaxada i tranquil·la podia semblar altivesa o un desafiament dirigit a l’Exar Kun, però li era igual.
L'antic Senyor del Sith va començar a parlar.
-Skywalker t'ha ensenyat tot el que sap. Intenta guanyar temps donant-te excuses, però no pot seguir avançant perquè s'ha negat a si mateix altres opcions. Bloquejar les possibilitats li impedeix seguir desenvolupant-se com a Jedi, ja que ha escollit tancar els seus ulls a allò que pot ser i el que hauria de ser.
Exar Kun es va alçar sobre Kyp, i de sobte va estar flotant molt més a prop seu encara que no semblava haver donat ni un sol pas.
-Tu, que ets el meu deixeble, ja has après més del que mai arribarà a saber l'Skywalker.
En Kyp va sentir que l'entusiasme i l'orgull cremaven dins d'ell, i va tesar tots els músculs del seu cos sentint un sobtat desig d'aixecar-se d'un salt, però va aconseguir contenir-se.
-Contempla el que puc mostrar-te avui -va dir l’Exar Kun.
Va assenyalar els murs d'obsidiana i els jeroglífics incomprensibles que amb prou feines eren visibles en ells, línies negres que s'estenien sobre la negror del vidre volcànic. Però quan Kyp va tornar la mirada cap a ells, les paraules van semblar quedar plenes de foc blanc i van ressaltar amb encegadora claredat sobre aquell fons opac i insondable fins que van cremar en els seus ulls com si es volguessin quedar gravades en ells per sempre.
I de sobte en Kyp va descobrir que podia comprendre-les. Les paraules es van tornar sorprenentment clares i van omplir la seva ment, revelant-li una història increïble ocorreguda feia quatre mil anys i explicant-li com l’Exar Kun havia començat a impartir els ensenyaments prohibits, com havia arribat a la quarta lluna de Yavin per trobar un antic objecte de poder Sith perdut i com havia esclavitzat a l’espantadissa i feble raça massassi, obligant-la a construir temples enormes que li servirien com a punts focals per a les forces fosques amb què jugava.
-La Germandat Sith podria haver governat la galàxia -va seguir dient l’Exar Kun -. Podria haver esclafat la trontollant República i haver reduït als altres Cavallers Jedi a la posició de mers mags de saló..., però vaig ser traït.
L'ombra d’Exar Kun surava sobre el terra del temple, movent-se d'un costat a un altre sense fer cap soroll fins que es va aturar sobre la silueta adormida i indefensa d’en Dorsk 81.
-Les forces combinades dels Jedi van venir a aquesta lluna per enfrontar-se amb mi, i van desencadenar tals poders que em vaig veure obligat a absorbir les energies de tota la raça massassi només perquè el meu esperit pogués quedar atrapat dins d'aquests temples i pogués sobreviure amb l'esperança que aconseguiria tornar algun dia llunyà.
Els braços negres com el carbó es van estendre cap avall com si es disposessin a estrangular en Dorsk 81. La còpia de pell llisa i sense borrissol es va remoure nerviosament en aquell suport que se li havia imposat, però no va intentar defensar-se.
- Exar Kun! -va cridar en Kyp sentint una esgarrifança de por i reluctància -. És a mi a qui estàs intentant convertir en el teu deixeble, recordes? No perdis el teu temps amb ell.
Les noves meravelles que Kun li havia mostrat eren fascinants, però en Kyp ja havia viscut prou per donar-se compte de quan estava sent manipulat. L’Exar Kun creia haver fet un convers hipnotitzat a qui podria utilitzar a la seva voluntat. Però Han Solo li havia ensenyat les virtuts de l'escepticisme, i en Kyp seguia mantenint-se en guàrdia. Així i tot, podia interpretar un paper per obtenir allò que desitjava amb tant anhel.
Exar Kun es va tornar cap a ell sense haver fet cap mal a Dorsk 81, i en Kyp va estendre els braços en un gest de completa acceptació del seu nou instructor.
-Ensenyeu-me més coses sobre els antics camins dels Sith -va dir.
En Kyp va empassar saliva, i després es va obligar a parlar amb veu ferma i clara, ja que el que havia de dir a continuació era l'únic que realment desitjava amb totes les seves forces.
-Ensenyeu-me com utilitzar aquests nous poders perquè pugui aixafar l'Imperi d'una vegada i per sempre...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada