divendres, 2 de maig del 2014

La Recerca del Jedi (XXV)

Anterior



25

En Han es va girar a la cel·la de retenció i va deixar escapar un gemec ofegat. Les dures vores de la superfície del seu catre -quan pensava en ells en Han els anomenava «tires d’incomoditat» - convertien el fet de dormir en un autèntic malson. Acabava de despertar després d'haver estat somiant amb la Leia, fet que potser fos l'única experiència agradable que havia tingut en tres setmanes. La tènue llum vermellosa seguia caient sobre ell, irritant-li els ulls sense que aconseguís proporcionar una il·luminació útil.
Va obrir els ulls, va parpellejar i va sentir soroll de moviments a l'altre costat de la porta de la seva cel·la, botes de soldats de les tropes d'assalt picant a terra, grinyols, veus ofegades... La cibertanca va emetre un espetec quan algú va activar el codi d'accés.
En Han s'alçà, sobtadament alerta. Li feia mal el cos i la seva ment encara acusava els efectes residuals de les drogues emprades durant l'interrogatori, però es va tensar en veure obrir-se la porta. No tenia ni idea de què passaria a continuació, però estava segur que no li agradaria gens.
La llum del passadís va entrar a dolls a la cel·la, i en Han va veure la Qwi Xux immòbil al costat d'un soldat armat. Semblava cansada i torturada pels seus propis pensaments, i això va fer que en Han es permetés un somriure de satisfacció. Esperava que hagués perdut moltes hores de son després d'haver-se assabentat de la forma devastadora en què havien estat emprades les seves invencions. Potser pogués enganyar-se a si mateixa, però no podia enganyar al Han.
-Vaja, doctora, ha tornat per discutir uns quants problemes morals més amb mi? Se suposa que he de ser la seva consciència o què?
La Qwi va creuar els seus prims braços blaus sobre el pit.
-L’almirall Daala m'ha donat permís per a tornar a interrogar-lo -va dir amb veu gèlida, encara que el seu llenguatge corporal no estava gens d'acord amb el to que havia emprat. Es va tornar cap al guàrdia, i la seva cabellera perlina va brillar en la penombra del passadís -. Tindria la bondat d'acompanyar-me dins de la cel·la per l'interrogatori, tinent? Temo que el presoner pugui no voler cooperar.
-Sí, doctora Xux -va dir el guàrdia.
La va seguir a l'interior de la cel·la, i va deixar la porta parcialment tancada darrere d'ells.
La Qwi va treure un desintegrador d'una butxaca de la seva bata blanca mentre el guàrdia li estava donant l'esquena, el va apuntar contra ell i va disparar un feix atordidor. El cos del guàrdia va quedar envoltat per arcs ondulants de foc blau que es van esvair mentre queia a terra.
En Han es va aixecar d'un salt.
- Què estàs fent?
La Qwi va passar per sobre del soldat caigut. El dia anterior havia semblat més fràgil, i la pesada pistola làser del model reglamentari de les tropes imperials semblava enorme en la seva delicada mà.
-L’almirall Daala pensa mobilitzar a tota aquesta flota en menys d'un dia -va dir -. Planeja treure el Triturador de Sols i els seus quatre Destructors Estel·lars de les Goles per acabar amb la Nova República. A part d'això, l'eliminació del teu amic Kyp Durron ha estat fixada per a aquesta tarda. –La Qwi va enarcar les seves plomoses celles -. Et sembla que tot això constitueix una excusa per tal d'escapar tan aviat com puguem fer-ho?
En Han va sentir que li donava voltes el cap. En aquell moment només era capaç de pensar en què tornava a reunir-se amb Kyp i Chewbacca, i que després tornava a Coruscant per estar novament al costat de la Leia i dels bessons.
-No tinc cap cita que no em pugui persuadir de cancel·lar.
-Fantàstic -va dir la Qwi -. Alguna pregunta?
En Han va somriure mentre començava a disfressar-se amb l'armadura del soldat.
-No, estic acostumat a fer aquest tipus de coses -va dir.

En Kyp va poder notar la diferència en l'aire, i aquesta va ser la seva primera indicació que el seu esforç per concentrar la Força estava obtenint algun resultat. Va estudiar cada minúscul canvi produït en els corrents d'aire, en les olors que suraven mandrosament al voltant de la cel·la i en la miríada de sons gairebé imperceptibles els ecos dels quals travessaven les parets metàl·liques.
Va estendre la seva ment a través de xarxes invisibles fetes de la Força i va poder sentir una emanació procedent dels guàrdies que passaven per davant de la seva cel·la, i també va poder captar una mena de dringadissa cada vegada que algú ficava la safata del menjar a la porta d'una cel·la. Però les seves actituds generals havien canviat. En Kyp va poder detectar febles ondulacions d'activitat, tensió i creixent ansietat que s'estaven estenent per tota la nau.
No trigaria gaire a passar alguna cosa.
I molt més a prop seu hi havia una veritat més profunda i que li va produir un nus de tensió en les entranyes, i en Kyp no va trigar a comprendre-la. Les emocions que la van revelar havien estat perceptibles amb tota claredat en la ment del guàrdia apostat al costat de la seva porta durant el període de son anterior. En Kyp Durron no anava a formar part de l'activitat que s’estava preparant per emprendre als Destructors Estel·lars, fos quin fos aquesta. Un jove procedent de les mines d'espècia de Kèssel no podia proporcionar cap informació útil, i en conseqüència no tenien cap raó per mantenir-lo amb vida.
L’almirall Daala ja havia fixat la data de l'eliminació d’en Kyp. No li quedava gaire temps de vida. Els llavis del jove es van tensar en una salvatge ganyota d'ira. L'Imperi havia estat intentant destruir-lo durant tota la seva existència, i per fi estava a punt d'aconseguir-ho.
Quan va sentir veus a l'altre costat de la seva porta, va captar a l'instant el bombardeig emocional de la inquietud que les acompanyava i els plans de violència a mig formar que s'agitaven a la part més superficial de les ments dels qui parlaven. No tenia cap forma de defensar-se! En Kyp, desesperat, va deixar anar el cap sobre la freda porta metàl·lica de la seva cel·la i va intentar captar unes quantes paraules de la conversa.
L'execució es durà a terme aquesta tarda, ja ho sé. Tenim... portar amb nosaltres. L'autorització... almirall... Aquí està.
-... irregular. Per què... necessiten...?
-Prova d'armament... objectiu... nou concepte... vital per als nous sistemes d'armament de la flota... Ara mateix! -... precisar la necessitat... Només... una autorització general. - No .. suficient!
Les veus van pujar de to, però en Kyp no va aconseguir entendre cap paraula més. Estava intentant desxifrar una conversa en la qual tres veus parlaven a la vegada.
En Kyp es va preparar per atacar quan s’obrís la porta. Sabia que cauria sota els raigs desintegradors en qüestió de segons, però almenys llavors tot hauria acabat, i a més moriria d'una forma escollida per ell i no com voldria l'Imperi.
-... Comprovació abans... Espereu...
Tot d'una en Kyp va sentir un cop ofegat i el xiuxiueig d'una descàrrega. Un objecte pesat va xocar amb la porta. En Kyp va retrocedir quan la porta va començar a obrir-se.
El cos del guàrdia mort es va esfondrar d'esquena dins la seva cel·la amb un estrèpit d'armadura blanca. Un forat fumejant a la cintura de l'uniforme deixava escapar un fil de vapor.
Un altre soldat de les tropes d'assalt va entrar a la cel·la sostenint a la mà una pistola desintegradora que encara estava calenta. Al seu costat hi havia una esvelta alienígena que semblava delicada i, alhora, molt enfadada.
-Espero que això li hagi semblat suficient autorització -va dir el soldat, i després es va treure el casc.
- Han! -Va exclamar en Kyp.
-No suporto la burocràcia -va dir en Han, i va empènyer el guàrdia mort amb el peu -. Creus que podràs posar-te aquest uniforme, noi?

- No, no vull un dels esclaus antics! -Va dir secament la Qwi mirant fixament al capatàs del destacament de wookiees.
En Han estava contemplant a través del restringit camp de visió del seu casc de soldat de les tropes d'assalt com la delicada alienígena interpretava el paper d'una investigadora impacient i decidida a sortir-se’n amb la seva.
El gras capatàs va fer una mirada als peluts treballadors que tenia sota les seves ordres, semblant tan poc intimidat com si estigués molt acostumat a suportar els crits d'una científica capritxosa. La cara del capatàs semblava estar fet d'argila humida.
En Han es va remoure nerviosament, i va notar que estava començant a suar dins de l'uniforme. El casc tenia filtres nasals, però el vestit seguia estant impregnat per l'olor corporal del seu anterior propietari. Els soldats de les tropes d'assalt de la Instal·lació de les Goles vivien dins dels seus uniformes, i en Han va pensar que desinfectar l'interior de les armadures probablement era una tasca que duien a terme amb molta menys freqüència que la de treure lluentor a l'exterior.
El capatàs va arronsar les espatlles com si la impaciència de la Qwi no tingués res a veure amb ell.
-Aquests wookiees porten més d'una dècada treballant molt dur -va dir -. Què espera d'ells? No són més que una colla d'inútils que a penes serveixen de res.
En Han va poder veure que gairebé tots els wookiees que deambulaven per l'hangar tenien zones del cos que havien perdut el pèl i les espatlles encorbades, per tant la seva altura gairebé havia quedat reduïda a la d'un ésser humà. L'aspecte general d’aquells esclaus semblava indicar que la seva voluntat havia quedat aixafada sota el pes d'anys de cruel servitud.
-No vull sentir les seves excuses -va dir la Qwi, i va bellugar el cap fent que el plomatge perlí de la seva cabellera acomiadés reflexos iridescents -. Hem rebut instruccions terminants i tenim moltes coses a fer abans que es doni l'ordre de partida a la flota, i necessito un wookiee que encara tingui una mica d'energia. Entregui’m al presoner nou que li van portar fa poc... Aquest wookiee servirà.
-No és molt bona idea -va dir el capatàs, i el seu front blanquinós es va omplir d'arrugues -. Encara no està acostumat a la disciplina i és una mica rebel, i a més haurà de comprovar qualsevol treball que faci. No es pot confiar que no intentarà cometre algun acte de sabotatge.
- Tant me fa que encara no estigui acostumat a la disciplina o que sigui una mica rebel! -Va dir secament la Qwi -. Si més no no es quedarà adormit fent la feina...
Un wookiee molt alt va sortir d'una llançadora d'assalt de la classe Gamma a l'altre extrem de l'hangar. Es va aixecar, estirant-se després d'haver passat molta estona en el petit recinte, i va recórrer l'hangar amb la mirada. En Han haver de fer un considerable esforç de voluntat per no arrencar-se el casc d'un cop amb la mà i cridar a Chewbacca a crits. El wookiee semblava disposat a atacar al primer que se li posés per davant, i feia l'efecte que amb prou feines si aconseguia controlar la ràbia suïcida que pugnava per apoderar-se d'ell. En Chewbacca era capaç de desmantellar cinc o sis caces TIE amb les mans nues abans que els soldats poguessin acabar amb ell. El capatàs va tornar la mirada cap a Chewbacca, com si estigués pensant què fer.
-Tinc una autorització emesa per l’almirall Daala -va dir la Qwi.
L’alienígena va mostrar un full enrotllat sobre el qual es veia el segell de la Daala. En Han va fer una ràpida mirada als altres soldats que muntaven guàrdia a la secció de motors. No podia invocar la mateixa «autorització» violenta que havia emprat per treure en Kyp Durron de la seva cel·la.
En Kyp, que portava el més petit dels dos uniformes de les tropes d'assalt que havien robat, romania immòbil com una estàtua al costat de la Qwi Xux. En Han sabia que el noi devia estar aterrit, però en Kyp s'havia posat ferms i havia obeït tots els seus suggeriments. En Han va sentir una càlida onada d'afecte cap a ell, i va esperar que en Kyp pogués sortir d'allà per portar la vida normal que tant es mereixia.
-Bé, però ja està avisada dels riscos que corre portant-se’l -va acabar dient el capatàs -. Si destrossa el que li encarregui fer, sigui el que sigui, jo no em consideraré responsable.
El capatàs va emetre un xiulet i va moure un braç indicant a un parell de soldats de les tropes d'assalt que portessin a Chewbacca.
El wookiee va deixar escapar un grunyit d'ira i els seus ferotges ulls negres van escombrar el que l'envoltava. No va reconèixer al Han, i no coneixia a la Qwi Xux. En Chewbacca els va fulminar amb la mirada, imaginant que anaven a encarregar-li un altre treball i odiant-se per això.
- Una mica més de cooperació! -Va cridar el capatàs, i després va colpejar a Chewbacca amb el seu fuet d'energia deixant-li una cremada fumejant a través dels seus omòplats.
El wookiee va udolar i va rugir, però va aconseguir contenir-se mentre els soldats desenfundaven els seus desintegradors i es preparaven per deixar-lo sense coneixement en el cas que arribés a perdre el control. En Han es va tensar i va estrènyer els punys tot el que li permetien els guants de l'armadura. El que més desitjava en aquells moments era ficar el mànec generador del fuet d'energia a la gola del capatàs i encendre'l a plena potència.
Però es va limitar a posar-se en posició de ferms i no va fer res ni va dir res..., tal com s'esperava d'un bon soldat de les tropes d'assalt.
Els quatre van sortir de l'hangar. El capatàs va deixar de prestar atenció i va anar cap als altres captius, i va començar a colpejar a esquerra i dreta amb el seu fuet d'energia descarregant la seva ira sobre ells. En Han va sentir com se li formava un nus a l'estómac.
En Chewbacca no parava de mirar a banda i banda, com si estigués buscant una oportunitat d'escapar. En Han esperava que poguessin arribar a un lloc solitari abans que l'enorme wookiee decidís fer-los trossos als tres.
Les portes es van tancar, deixant-los en un passadís blanc potentment il·luminat.
- Chewie! -Va exclamar en Han, i es va arrencar el casc.
Després d'haver estat respirant una bona estona a través d'aquells filtres nasals plens de pols i brutícia, fins i tot l'olor almescada d'un wookiee li semblava un perfum meravellós.
En Chewbacca va deixar escapar un bram de sorpresa i plaer i va envoltar al Han en una enorme abraçada, envoltant-lo amb els seus peluts braços i alçant-lo en suspens. En Han va panteixar en un desesperat intent d'empassar aire, i va agrair la protecció que li proporcionava la seva armadura.
- Baixa’m! -Va ordenar, intentant no posar-se a riure -. Si algú et veu, pensarà que m'estàs matant! Seria una raó molt estúpida per rebre un raig desintegrador, oi?
En Chewbacca va assentir i el va tornar a deixar a terra.
- I ara què? -Va preguntar en Han tornant-se cap a la Qwi.
-Si pots pilotar una nau i treure'ns d'aquí, podrem escapar -va dir la Qwi.
En Han va somriure.
-Si aquest és el nostre únic problema, ja som a casa. Puc pilotar qualsevol classe de nau, saps? Només cal que em donis l'oportunitat de seure davant dels controls.
-Doncs llavors sortim d'aquí -va dir la Qwi -. El temps s'està esgotant.
Quan van pujar a la llançadora per tornar a la Instal·lació de les Goles, en Han no va poder fer més preguntes. Estaven envoltats de soldats de les tropes d'assalt que romanien rígidament immòbils concentrats en els seus deures, i ni ell ni en Kyp van poder parlar amb la Qwi. La xerrada semblava estar totalment prohibida.
La Qwi es removia incessantment i els seus ulls anaven de les parets de la llançadora a les petites finestres que mostraven la letal barrera de les Goles amb els seus camins secrets..., que seguirien si podien escapar d'allà.
En Han anhelava desesperadament tornar a veure la Leia i els bessons. La seva família ocupava un lloc més gran en els seus pensaments a cada moment que passava, i de vegades el distreia en situacions en què s'hauria d'haver concentrar fins a l'últim àtom d'atenció disponible en els perills que l'envoltaven. Es delia per tornar a veure la Leia... però pensar-hi mentre portava posat un uniforme de les tropes d'assalt gairebé semblava contaminar aquella emoció.
En Kyp romania assegut darrere d'ell, el seu rostre indesxifrable sota una màscara de les tropes d'assalt. Però els forats oculars del casc no paraven de girar-se cap al Han, com si busquessin una garantia de què tot aniria bé. al Han li hauria agradat tenir alguna cosa més que oferir-li, però no coneixia el pla de la Qwi. Per què estaven tornant a la Instal·lació de les Goles en comptes de limitar-se a robar una nau i fugir a l'espai a tota velocitat? Haurien d’allunyar-se el més de pressa possible fos quin fos el moment en què iniciessin la fugida, i els preparatius d'atac de l’almirall Daala estaven una mica més a prop de completar-se a cada hora que passava.
En Han havia d’advertir a la Nova República del desastre que estava a punt de caure sobre ella. Al principi havia estat preocupat per la concentració de poder espacial acumulada al voltant de Kèssel, però la flota de quatre Destructors Estel·lars i les armes secretes de la Instal·lació de les Goles semblaven una amenaça infinitament pitjor que tot el que en Moruth Doole havia aconseguit reunir furgant en les piles de ferralla.
En Chewbacca portava una granota de mecànic que li donava l'aparença d'un treballador assignat a treballs de manteniment i reparació en algun equip dels laboratoris. El wookiee grunyia de tant en tant per si mateix, satisfet de tornar a estar amb els seus amics però impacient per entrar en acció.
La Qwi romania en silenci i mantenia les seves primes mans de pell blavosa creuades sobre la falda. En Han es va preguntar si no hauria anat massa lluny en les acusacions de ser una ingènua i els retrets sobre la naturalesa maligna del seu treball que li havia llançat a la cara, i va desitjar que hi hagués alguna forma de saber en què estava pensant.
La llançadora es va posar en un dels asteroides de la Instal·lació i els soldats van desembarcar. La Qwi va portar al Han, a Kyp i a Chewbacca fora de l'hangar excavat a les roques per un túnel amb el sostre prou alt com per permetre el trànsit de naus.
-Per aquí -va dir.
En Han no sabia on els estava portant.
-Ei, doctora, és que no anem a tornar al seu laboratori?
La Qwi es va quedar immòbil a mitja gambada abans de girar-se lentament fins a quedar de cara a ell.
-No -va dir -. Mai tornaré allà.
Després va reprendre la marxa.
Van arribar a una gran porta metàl·lica vigilada per dos soldats de les tropes d'assalt en posició de ferms, i la Qwi va tornar a treure la seva placa i va mostrar els hologrames impresos en ella fent-los llambrejar sota la llum. Els soldats es van posar encara més tesos.
-Obrin-la -va dir la Qwi.
-Sí, doctora Xux -va respondre el primer guàrdia -. Té la bondat de lliurar-me la placa?
La Qwi la hi va passar amb un somriure gairebé imperceptible. En Han estava començant a posar-se bastant nerviós. Aquells guàrdies coneixien la Qwi, i l’alienígena semblava sentir-se molt més tranquil·la que durant les altres fases de la seva fugida. Es tractaria d'alguna complicada traïció? Però en aquest cas, quin propòsit podia tenir? En Han i en Kyp es van tombar l'un cap a l'altre, però els cascos de l'uniforme de les tropes d'assalt ocultaven les seves expressions.
-El wookiee ha de fer la feina de manteniment més pesada en els motors, i ha de revisar tot el sistema de refrigeració abans que la flota es desplegui demà -va dir la Qwi -. Aquests dos guàrdies han rebut ensinistrament especial per impedir que creï problemes. Aquest wookiee ja ha causat alguns danys amb anterioritat, i no podem permetre que es produeixin retards.
En Han va intentar no encongir-se. La Qwi estava parlant massa de pressa, i començava a permetre que se li notés el nerviosisme que sentia.
-N'hi haurà prou que em lliuri les autoritzacions corresponents -va dir el guàrdia -. Ja coneix la rutina, doctora.
Després va passar la placa d'identificació per un detector per registrar l'entrada de la Qwi i la hi va retornar. El guàrdia semblava estar molt tranquil, com si li s'alegrés que li haguessin assignat aquella missió de vigilància que li evitava haver de veure’s embolicat en els frenètics preparatius del desplegament.
La Qwi va anar cap a la terminal de dades de la porta, va teclejar una petició i després va tornar a mostrar la còpia impresa del permís electrònic concedit per l’almirall Daala. En Han es va preguntar quantes vegades pensava utilitzar aquell tros de paper.
-Bé, aquí té la sol·licitud d'un wookiee per dur a terme treballs especialitzats, juntament amb l'observació que necessitarà vigilància especial. Ha estat autoritzada personalment per Tol Sivron.
El guàrdia va arronsar les espatlles.
-Com de costum -va dir -. He de comprovar els números de servei d'aquests dos soldats, i després podran entrar.
Va introduir els números d’en Han i en Kyp, i després va manipular els controls de la porta.
Els enormes panells d’acercret es van anar separant lentament per revelar un hangar il·luminat per globus de llum que suraven en l'aire. Grans claraboies rectangulars deixaven entrar la fantasmagòrica claredat dels remolins de gasos que giraven al voltant de les Goles. La Qwi va entrar en la gran càmera i tota la seva conducta va canviar de sobte, produint la impressió que s'havia quedat sobtadament sense alè. En Han, en Kyp i en Chewbacca la van seguir.
El guàrdia va tornar a manipular els controls i els panells d’acercret van lliscar fins a tornar a quedar units, deixant-los aïllats a la cambra. La Qwi es va relaxar visiblement.
En Han va alçar la mirada cap a una nau que no s'assemblava a cap de les que havia contemplat fins llavors. Era més petita que el Falcó Mil·lenari, i tenia una forma oblonga i facetada que feia pensar en una llarga estella de vidre. Es mantenia alçada gràcies als seus feixos repulsors, i hi havia una escaleta que duia fins la comporta oberta. Les bateries de canons làser defensius apuntaven en les arestes de les seves facetes.
El blindatge era multicolor i iridescent, com un bassal d'oli i metall fos que estigués canviant contínuament de posició. Del vèrtex inferior penjava el toroide cobert de protuberàncies que li donaven un aspecte estranyament pelut d'un transmissor per torpedes de ressonància immensament potent. El Triturador de Sols no era molt més gran que un caça, però tot el seu casc semblava vibrar amb un increïble potencial letal.
- Anem a robar això? -Va exclamar en Han.
-És clar -va dir la Qwi Xux -. És l'arma més gran mai concebuda, i he invertit vuit anys de la meva vida en dissenyar-la. No esperaries que anés a deixar-la aquí perquè l’almirall Daala pogués utilitzar-la, oi?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada