diumenge, 1 de juny del 2014

Campions de la Força (XVIII)

Anterior



18

La segona detonació acuradament programada va tenir lloc al mateix instant en què Wedge Antilles i el seu grup d'atac entraven corrent en el complex del reactor d'energia de la Instal·lació de les Goles. Les càrregues col·locades per un grup de sabotatge van esclatar a la base de les torres de refrigeració del reactor, inutilitzant l'enorme generador que proporcionava energia a les instal·lacions, els laboratoris, els ordinadors centrals i els sistemes de suport vital.
En Wedge, que portava una armadura de camuflatge esquitxada de taques marrons i verdes, havia guiat al seu grup d'atac per les passarel·les del tub de connexió fins a l'asteroide en el qual estava instal·lada la central d'energia. Però els túnels van ser envaïts per dolls de fum grisenc just quan el grup d'atac entrava a la central, i un vendaval d'aire calent va bufar per ells portant-hi núvols de pols i restes.
En Wedge va moure el cap per aconseguir que les seves oïdes deixessin de brunzir. Es va posar de genolls i va acabar aconseguint incorporar-se.
- Necessito una avaluació dels danys, i la necessito de seguida! -Va cridar.
Tres soldats van creuar corrent la sala per trobar-se amb un grup de personal de la Instal·lació de les Goles que fugia de la destrucció. Els sabotejadors semblaven estar al comandament d'un homenot manc d'expressió fosca i pell verda purpúria.
Els homes d’en Wedge van alçar les armes i van dirigir els canons dels seus rifles desintegradors cap als sabotejadors, que es van aturar amb un soroll molt semblant al de les peces d'una maquinària que encaixen de sobte. El manco va patinar gairebé mig metre sobre el llis sòl metàl·lic fins a acabar aturant-se, i va mirar frenèticament al seu voltant. Els altres sabotejadors no apartaven la mirada dels soldats de la Nova República.
- Tireu les armes! -Va ordenar en Wedge.
L’homenàs va alçar la seva única mà amb el palmell cap en Wedge per mostrar que no anava armat. En Wedge es va sorprendre de veure que els altres també estaven desarmats.
-Ja és massa tard per impedir que tot sigui destruït -va dir el manco -. Sóc en Wermyn, líder de la divisió d'operacions del complex. Accepteu la meva rendició. El meu equip i jo li agrairíem moltíssim que ens tragués d'aquesta roca abans que tot esclati.
En Wedge va moure una mà assenyalant a quatre dels seus soldats.
-Ocupin-se dels presoners i posin-los grillons restrictors perquè no ens donin més problemes -va ordenar -. Hem d'aconseguir que aquest reactor torni a funcionar, o ens veurem obligats a iniciar l'evacuació.
Els sabotejadors de les Goles no van oferir cap resistència mentre els soldats se'ls emportaven per sotmetre'ls a custòdia, encara que els homes d’en Wedge no semblaven estar molt segurs de com se les arreglarien per posar-li els grillons restrictors a l'únic braç d’en Wermyn.
En Wedge i els tècnics van entrar cautelosament en el reactor. La calor va caure sobre ells amb un impacte tan potent com el d'un remolí de sorra durant l'estació càlida de Tatooine. L'aire estava saturat per les olors acres dels lubricants, el metall fos i les restes calcinades dels explosius d'alta energia.
La sala estava il·luminada per les llums vermelles d'alerta, i els seus reflexos en els xiuxiuejants dolls de vapor semblaven gotetes de sang que volessin per l'aire. Les bombes i els motors vibraven amb un ritme palpitant que en Wedge no va trigar a acusar sota la forma d'un dolorós bategar al crani. Un component del reactor de grans dimensions havia quedat destruït, i les vores irregulars que es corbaven cap a l'exterior encara traspuaven filets de metall a mig fondre.
En Wedge va entretancar els ulls mentre els tècnics corrien cap al reactor, agafant els detectors manuals que havien portat penjant dels seus cinturons per estudiar les filtracions de radiació. Un d'ells no va trigar a tornar trotant cap en Wedge.
-Les bombes de refrigeració primària i secundària han estat destruïdes -li va explicar -. El nostre amic Wermyn tenia raó... Ha iniciat un procés de fusió del nucli, i no podem fer res per aturar-lo. No podem reparar aquest equip.
- Podem desconnectar el reactor? -Va preguntar en Wedge.
-Els controls estan destruïts i la reacció ja s'ha iniciat -va respondre el tècnic -. Suposo que hi ha una possibilitat que puguem fer uns cablejats d'emergència i instal·lar uns sistemes de control temporals en un parell d'hores, però si desconnectem el reactor... Bé, llavors també deixarem sense energia i sense sistemes de suport vital a tota la Instal·lació de les Goles.
En Wedge va contemplar la destrucció que l'envoltava i va sentir que se li formava un buit gelat a l'estómac. Va donar un cop de peu a un tros de blindatge de plastiacer amb la puntera de la bota, i el fragment metàl·lic va tritllejar des del terra amb un so buit que va acabar sent engolit pel batec dels motors.
-No vaig acceptar posar-me al capdavant d'aquesta força d'atac per permetre que tots els científics i l'Estrella de la Mort fugissin mentre la Instal·lació és destruïda sota els meus peus -va dir per fi.
En Wedge va respirar profundament i va ajuntar les puntes dels dits intentant concentrar-se tal com solia fer la Qwi, encara que no estava molt segur de si li donaria algun resultat.
Després va agafar el comunicador que penjava del seu cinturó i va sintonitzar la freqüència de comunicació amb la fragata Yavaris, el seu navili insígnia.
-Necessitem uns quants experts en enginyeria ara mateix, capità -va dir -. Hem d’instal·lar unes quantes bombes de refrigeració d'emergència per al reactor principal.
»Sí, ja sé que no disposem de molt d’equip, però els nostres sistemes de refrigeració dels hiperimpulsors no haurien de ser molt diferents dels que utilitza aquest reactor... Tregui les bombes dels motors d'una corbeta. Hem d’instal·lar algun tipus de sistema de refrigeració d'emergència aquí baix per mantenir controlat el reactor fins que haguem pogut treure tot el que tingui algun valor per a nosaltres de la Instal·lació de les Goles.
Els dos tècnics van alçar la mirada cap al Wedge i van somriure.
-Aquesta idea potser pugui donar resultat, senyor.
En Wedge els va dir que tornessin amb els presoners, i es va jurar a si mateix que no permetria que els imperials es sortissin amb la seva tan fàcilment.
La Qwi Xux se sentia com una estranya a casa. Va entrar amb pas tímid i vacil·lant a l'habitació que havia identificat com el seu antic laboratori, esperant que alguna cosa sorgís del no-res per saltar sobre ella i que els records tornessin en una onada incontenible.
La il·luminació es va encendre, vessant una freda claredat blanca sobre els aparells de disseny, els seus terminals d'ordinador i el seu mobiliari. Aquell lloc havia estat la seva llar, el centre de la seva vida durant més d'una dècada, però de sobte li semblava tan aliè com una terra desconeguda. La Qwi el va contemplar amb sorpresa i va sospirar.
C3PO l'havia seguit, i va entrar a l'habitació amb un brunzit de servomotors.
-Segueixo sense saber per què sóc aquí, doctora Xux -va dir -. Puc ajudar-la en la tasca d'assimilació de les dades que es trobin, però sóc un androide de protocol i no un model descodificador. Potser s'hauria d'haver emportat a l’R2... Aquest tipus de coses se li donen molt millor que a mi. És un model excel·lent, però una miqueta massa tossut per un androide, no se si s'entén a què em refereixo...
La Qwi va ignorar l’androide i va seguir endinsant-se en l'habitació. Caminava de puntetes i sentia la pell freda i una mica enganxosa, com si estigués suant. L'aire feia olor de ranci i a buit. La Qwi va tremolar mentre lliscava els dits sobre la freda pedra sintètica d'una de les gruixudes columnes de suport. Va captar una espurna d'un record llunyà: Han Solo lligat a aquella columna, tan malmès i esgotat que amb prou feines era capaç de mantenir dret el cap després del «interrogatori a fons» a qui li havia sotmès l’almirall Daala.
La Qwi va avançar cap a la taula de laboratori i va anar agafant els seus sensors d'anàlisi espectral, analitzadors de propietats de materials, simuladors de tensió i desgast i un projector de dissenys hologràfics en 3-D que va relluir amb centelleigs foscos sota les brillants llums de l'habitació.
-Vaja, doctora Xux, aquesta àrea de treball té un aspecte realment magnífic -va dir C3PO-. Espaiosa i neta... Estic segur que ha assolit grans èxits aquí. Cregui’m, he vist zones de recerca molt més desordenades en els complexos de Coruscant.
- Per què no fas un inventari de l'equip, C3PO? -Li va suggerir la Qwi per aconseguir que l'androide es quedés callat i li permetés pensar -. Vull que posis una atenció especial a qualsevol model per demostracions que puguis trobar, ja que podrien resultar molt significatius.
La Qwi va seguir amb la seva inspecció, i va acabar descobrint un petit teclat musical mig amagat entre un munt de llistats i notes escrites a mà. Al costat del teclat es veia l'ull lletós d'una terminal d'ordinador apagada.
Va connectar el terminal, però la pantalla li va demanar la contrasenya abans de permetre l'accés als seus propis arxius. La idea no havia estat dolenta, però hauria d'intentar-ho d'una altra manera.
La Qwi va agafar el teclat musical i el va sostenir sobre els palmells de les mans. L'instrument li resultava familiar i desconegut alhora. Va prémer unes quantes tecles i va escoltar les notes agudes i suaus que van brollar d'ell. La Qwi va recordar haver estat immòbil entre les restes de la Catedral dels Vents destrossada i com havia agafat un fragment d'un dels conductes i havia bufat per ell, arrencant una melodia lenta i melancòlica. Un vor alat li havia tret la flauta improvisada dels dits, i després havia insistit que no tornaria a haver-hi més música fins que la catedral hagués estat reconstruïda...
Però aquell teclat tancava la seva pròpia música. La Qwi recordava vagament haver-lo utilitzat, però no aconseguia recordar-se de per què ho feia servir exactament. Una imatge que apareixia i es tornava a esfumar va sorgir de sobte en la seva ment, com un fruit mullat i relliscós que se li escorria dels dits cada vegada que intentava agafar-lo. Havia deixat el teclat sobre la taula amb la sospita que potser no tornaria a veure’l mai... La Qwi va torçar el gest, va respirar profundament i va ajuntar els dits en un desesperat esforç de concentració.
Han Solo! Sí, tot havia d'estar tal com es trobava quan va sortir d'allà per intentar rescatar al Han i escapar amb el Triturador de Sols.
La Qwi va permetre que els seus llargs i esvelts dits blavosos ballessin sobre les tecles. La seva ment no recordava cap seqüència determinada, però el seu cos sí la coneixia. Les seves mans es van moure impulsades per la força del costum i van teixir un veloç cèrcol de melodies. La Qwi va somriure adonant-se’n de com de familiars que li resultaven.
Quan va haver acabat la seqüència de notes, la pantalla del seu ordinador va mostrar un nou missatge: CONTRASENYA NOTIFICADA. La Qwi va clavar-hi els seus ulls color indi i va parpellejar, sentint-se sorpresa davant el que acabava de fer.
ERROR, va seguir dient la pantalla de l'ordinador. BASE DE DADES PRINCIPAL NO DISPONIBLE... BUSCANT CÒPIES DE SEGURETAT. ARXIUS DANYATS.
La Qwi sospitava que en Tol Sivron podia haver destruït el nucli de l'ordinador abans de fugir en el prototip de l'Estrella de la Mort, però així i tot estava segura que ella havia d'haver deixat algunes dades emmagatzemades a la memòria temporal del seu terminal.
El missatge de la pantalla va tornar a canviar i va passar a ser MOSTRANT ARXIUS RECUPERATS.
La Qwi es va trobar contemplant els seus propis diaris i notes personals a través de la finestra que acabava d'obrir la terminal. Va sentir que el cor li començava a bategar més de pressa mentre llegia les paraules que ella mateixa havia teclejat..., però qui les havia teclejat no era ella, naturalment. Era una altra Qwi Xux, una Qwi del passat que havia estat sotmesa a un rentat de cervell pels imperials, una Qwi que havia estat manipulada i deformada durant la seva infància, i a la qual s'havia obligat a treballar fins al límit màxim de les seves capacitats mentals.
Va anar llegint els seus resums diaris amb la respiració entretallada i una creixent inquietud: els experiments que havia realitzat, les simulacions que havia desenvolupat a l'ordinador, les reunions a què havia assistit, els interminables informes de progrés que havia redactat per al director Sivron... No recordava res de tot allò, però la va sorprendre i la va consternar adonar-se que l'únic que havia fet era treballar. La seva única alegria procedia dels experiments completats, i els únics moments d'emoció que havia viscut eren aquells en què les proves havien demostrat que els seus dissenys funcionarien i podrien ser utilitzats en la pràctica.
- I tota la meva vida no era més que això? -Va preguntar la Qwi en veu alta. Va seguir passant arxiu rere arxiu, i va contemplar un dia idèntic darrere l'altre -. Quina... buidor! -Va murmurar per fi.
- M’estava dient alguna cosa, doctora? -Va preguntar C3PO-. M'ha demanat que l'ajudi?
-Oh, C3PO...
La Qwi va bellugar el cap i va descobrir que tenia els ulls plens de llàgrimes.
Va sentir passos al corredor i es va tornar en el mateix instant en què en Wedge entrava al laboratori. Tenia el rostre tacat de greix i brutícia, i el seu uniforme estava molt arrugat. Semblava suat i exhaust, però la Qwi va córrer cap a ell i el va abraçar. En Wedge li va estrènyer suaument les espatlles, i després va passar els dits per entre els plomosos flocs de la seva cabellera perlina.
-No ha anat molt bé, oi? -Va dir -. Em sap greu, Qwi. No he pogut estar aquí quan vas entrar al laboratori. He hagut d’ocupar-me d'una emergència.
La Qwi va moure el cap.
-No hi fa res -va replicar -. Havia d'enfrontar-me a tot això jo sola.
- Has trobat alguna cosa que pugui ser útil? –En Wedge va fer un pas enrere i va tornar a convertir-se en el general d'una força d'atac -. Necessitem saber quants científics hi havia a la Instal·lació. La gran majoria ha escapat a bord de l'Estrella de la Mort, però qualsevol informació que tinguis...
La Qwi es va encarcarar i va tornar la mirada cap al seu terminal d'ordinador.
-No estic molt segura de poder ajudar-te. -La seva veu estava impregnada per un matís de desolació, com si se sentís perduda i no sabés molt bé on estava -. He estat examinant la meva vida quotidiana, i pel que sembla no coneixia a cap científic. Jo no... No tenia amistats aquí.
La Qwi el va mirar amb els seus ulls insondables molt oberts.
-Més de deu anys de la meva vida, i no vaig arribar a conèixer a ningú -va seguir dient -. Treballava, i això era tot. Creia estar consagrada a una gran tasca... Superar desafiaments universals significava molt per a mi, però ni tan sols sabia per què servia la meva feina. L'únic que m'importava era trobar la solució al problema següent. Com vaig poder ser tan ingènua?
En Wedge la va abraçar intentant donar-li ànims. El contacte del seu cos era càlid i reconfortant.
-Tot això es va acabar, Qwi -va dir -. Mai tornarà a ocórrer. Per fi has pogut sortir de la gàbia en la qual t'havien tancat, i ara jo sóc aquí per ensenyar-te la resta de l'univers..., si vols venir amb mi.
-És clar que sí, Wedge. –La Qwi va alçar la mirada cap a ell i va tractar de somriure -. Aniré amb tu.
El comunicador d’en Wedge va emetre un brunzit estrident des del seu cinturó, i Wedge el va agafar amb un sospir.
-Sí, què passa? -Va preguntar.
-Hem portat algun equip temporal al complex del reactor, general Antilles. Hem modificat els components bàsics trets d'una de les corbetes, tal com vostè va suggerir. Hem aconseguit col·locar-los, i els sistemes es poden considerar més o menys en condicions de funcionar. Els nivells de temperatura del nucli del reactor han començat a baixar, i esperem que baixin per sota de les línies vermelles de perill durant les pròximes hores.
-Fantàstic. Això vol dir que tenim un límit de temps, no? -Va preguntar en Wedge.
-Bé... -Va respondre la veu del tècnic -. No és que puguem fiar-nos molt del reactor, però de moment es troba en situació estable.
-Bona feina -va dir en Wedge -. Transmeti la meva felicitació a la seva gent.
-Sí, senyor.
Wedge va apagar el comunicador i va somriure a la Qwi.
- Veus? Les coses estan començant a anar bé després de tot -va dir.
La Qwi va assentir, i va alçar la vista cap a l’estret finestral instal·lat a la part superior de la paret. Núvols de gasos reescalfats suraven a la deriva al voltant dels forats negres de les Goles.
Era com si estiguessin sobtadament lluny de tots els conflictes de la galàxia, sols en un lloc segur on no corrien cap perill. La Qwi ja havia lliurat les seves grans batalles personals, i per fi podia permetre’s el luxe de relaxar-se una mica i descansar.
Però abans que desviés la mirada la Qwi va veure aparèixer una ombra en la massa multicolor de la nebulosa. Era una gegantina silueta triangular, com una punta de llança que s'estigués obrint pas a través dels gasos per arribar al refugi de l'illa gravitatòria.
La Qwi es va encarcarar i va haver de prémer els llavis per reprimir el crit de pànic que pugnava per sortir de la seva gola.
En Wedge la va deixar anar, va girar sobre si mateix i va alçar la mirada cap al finestral.
- Ai, la mare! -Va exclamar C3PO.
Un malmès Destructor Estel·lar imperial amb el casc ennegrit estava avançant per les Goles, i ja havia començat a activar els seus sistemes d'armament. El casc que en temps havia estat d'un blanc enlluernador estava ple de cremades i abonyegaments, i les seves planxes havien quedat danyades per la ferotge envestida de tot un infern de radiacions.
El navili insígnia de l’almirall Daala, el Gorgona, acabava de tornar a la Instal·lació de les Goles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada