divendres, 6 de juny del 2014

Campions de la Força (XXVII)

Anterior



27

En Kyp Durron es va ajupir per passar per sota d'una liana coberta d'espines en el mateix instant en què una bandada d'ocells-insecte color escarlata emprenia el vol amb una vibració ofegada. Els arços li van fregar el braç i la cara, impregnant-li la pell amb la seva olor acre. Les branques que s'unien unes a les altres formant un teló gairebé continu va murmurar sobre el seu cap quan les criatures arbòries van fugir del soroll. La suor gotejava de la fosca cabellera d’en Kyp, i l'aire càlid i sufocant era com una manta humida que l’emboliqués impedint-li respirar.
Estava fent el que podia per no perdre de vista el Mestre Skywalker, que semblava fluir a través dels matolls i l'espessor de la jungla trobant senders secrets que li permetien passar sense cap dificultat. En el passat en Kyp havia utilitzat trucs de l’indret fosc per esquivar la vegetació espinosa i trobar les rutes més lliures d'obstacles a través de la bardissa, però després de les seves últimes experiències en tenia prou amb pensar en aquestes tècniques per sentir unes esgarrifances de repugnància.
Quan va anar a la jungla amb Dorsk 81, en Kyp havia utilitzat sense cap escrúpol una tècnica Sith per generar al voltant del seu cos una aura repulsiva, foragitant els insectes i les petites criatures que xuclaven la sang i fent que el consideressin com una presa poc desitjable. Però això pertanyia al passat, i en Kyp estava decidit a suportar totes les incomoditats mentre el Mestre Skywalker s’anava allunyant a poc a poc del Gran Temple.
Havien deixat que els altres estudiants Jedi seguissin amb els seus estudis independents. El Mestre Skywalker se sentia molt orgullós d'ells, i ja havia dit que els candidats estaven aconseguint els límits de totes les tècniques que podia ensenyar-los a utilitzar. Els nous Cavallers Jedi continuarien desenvolupant-se seguint les direccions que ells mateixos es marquessin, i anirien descobrint a poc a poc quines eren les seves grans capacitats.
Però des d'aquell moment en què havia estat a punt d'aniquilar en Han Solo amb el Triturador de Sols, en Kyp havia sentit una considerable reluctància a utilitzar el seu poder i temia el que aquest podia impulsar-li a fer en el cas que l’emprés.
El Mestre Skywalker havia decidit portar-lo a la jungla, i la gran piràmide havia anat desapareixent al darrere mentre l’R2 emetia brunzits i xiulets de disgust havent de quedar-se al temple.
En Kyp no estava molt segur de què podia voler d’ell el seu ​​instructor Jedi. El Mestre Skywalker penes havia obert la boca mentre avançaven hora rere hora, travessant la jungla que vibrava amb el lent repicar de l'aigua que corria i degotava per tot arreu i l'asfixiant humitat que traspuava d'ella, obrint-se pas per aquella atmosfera saturada d'insectes i travessant els matolls d'espines que semblaven urpes.
En Kyp se sentia una mica incòmode i intimidat estant tot sol amb l'home a qui havia derrotat mitjançant els poders malignes d’Exar Kun. El Mestre Skywalker havia insistit que en Kyp havia d'anar armat, i li havia explicat que havia de portar amb ell l'espasa de llum construïda per Gantoris. Tindria en Luke la intenció de desafiar-lo a un duel..., que aquesta vegada es lliuraria a mort?
En aquest cas, en Kyp s'havia jurat a si mateix que no lluitaria. Ja havia permès que la seva ira causés massa destrucció. El Mestre Skywalker havia sobreviscut al terrible atac de les arteres maquinacions Sith, cert, però això havia estat un autèntic miracle.
En Kyp havia reconegut la insidiosa crida del costat fosc quan l’Exar Kun va començar a xiuxiuejar-li a cau d'orella, però havia pecat d'excés de confiança i havia cregut que seria capaç de resistir-hi quan fins i tot l’Ànakin Skywalker no havia pogut fer-ho. En Kyp havia acabat sent engolit pel costat fosc, i encara que havia aconseguit escapar d'ell, això feia que no li quedés més remei que dubtar de totes les seves capacitats. De fet, en Kyp fins i tot desitjava poder veure’s lliure del seu talent Jedi per no estar obligat a témer el que podia arribar a fer amb ell.
El Mestre Skywalker es va aturar en el començament d'una clariana on tiges d'herba molt altes oscil·laven lentament fregant les unes a les altres. En Kyp es va aturar al costat d’ell i va veure dos depredadors d'aspecte molt ferotge, els cossos estaven coberts per escates iridescents de color porpra clar i verd clapejat, cosa que els proporcionava un excel·lent camuflatge en aquella frondosa vegetació. El seu aspecte general feia pensar en grans felins caçadors que haguessin estat creuats amb uns rèptils enormes: tenien les espatlles quadrades, i els seus avantbraços eren tan poderosos com gruixuts pistons. Els seus caps en forma de caixa tenien tres ulls grocs de pupil·la vertical que no parpellejaven mentre miraven fixament als intrusos.
El Mestre Skywalker els va tornar la mirada en silenci. La brisa va deixar de bufar. Els depredadors van grunyir, obrint les seves boques per revelar ullals tan grans com simitarres, i van deixar escapar una barreja d’udol i ronc abans de tornar a esfumar-se a la jungla.
-Seguim!-va dir el Mestre Skywalker, i va començar a creuar la clariana.
-Però on anem? -Va preguntar en Kyp.
-Aviat ho veuràs.
En Kyp no podia suportar per més temps les terribles sensacions d'aïllament i soledat que estava experimentant, i va intentar aconseguir que l'instructor Jedi seguís parlant.
- I què passarà si no aconsegueixo distingir entre el costat fosc i el costat de la llum, Mestre Skywalker? -Va preguntar -. Temo que qualsevol poder que tingui ara també pugui acabar impulsant-me pel camí de la destrucció.
Una papallona d'ales plomoses va voletejar davant d'ells, buscant el nèctar de les flors de vius colors que creixien entre les lianes. En Kyp de contemplar el vol de la papallona fins que escarabats-piranya d'ales color safir van sorgir sobtadament del no-res per atacar des de quatre direccions diferents al mateix temps, caient sobre la papallona i fent-li trossos les seves ales. La papallona es va debatre i va oscil·lar d'un costat a un altre, però els escarabats-piranya la van devorar a tal velocitat que ni tan sols va tenir temps de caure a terra. Els insectes van passar brunzint tan a prop de la cara d’en Kyp que aquest va poder veure les seves mandíbules plenes de temibles dents de serra preparades per estripar la carn, però els escarabats es van allunyar ràpidament a la recerca d'una altra presa.
-El costat fosc és més senzill, més ràpid i més seductor, però sempre podràs identificar-lo per les teves pròpies emocions -va dir en Luke -. Si l'utilitzes per ajudar als altres i per seguir creixent i desenvolupar-te, pot ser que el que obtinguis vingui del costat de la llum. Però si l'utilitzes només al teu benefici o impulsat per la ira i la venjança, llavors el poder estarà tacat. No l’utilitzis. Sempre sabràs adonar-te en quins moments estàs ple de calma i pau.
En Kyp l'havia estat escoltant amb molta atenció, i va comprendre de sobte que s'havia equivocat des del principi. L’Exar Kun li havia proporcionat informació falsa. El Mestre Jedi es va tornar cap a ell. El seu rostre semblava acusar el cansament de l'enorme pes que sostenia sobre les seves espatlles.
- Ho has entès? -Va preguntar el Mestre Skywalker.
-Sí -va respondre en Kyp.
-Bé.
El Mestre Skywalker va separar les branques de l'altre costat de la clariana, i va deixar al descobert una cosa que va fer que en Kyp es quedés totalment immòbil i se sentís incapaç de donar ni un sol pas més. Havien arribat fins allà des d'una adreça diferent, però en Kyp mai podria oblidar aquell lloc. Fragments de gel abrasador van gotejar lentament al llarg de la seva columna vertebral.
-Tinc fred -va dir -. No vull tornar aquí.
Van seguir avançant fins a arribar al lloc on la vegetació desapareixia al costat de la vora d'un llac d'aigües tan llises com un mirall, un estany reflector de forma circular on l'aigua estava, molt límpida i totalment incolora, reflectint els cels buits de núvols que s'estenien sobre ella amb tanta claredat com si fos un dipòsit de mercuri.
Al centre del llac hi havia una illa de roca volcànica sobre la qual s'alçava una angulosa piràmide d'obsidiana amb una esquerda central. Les dues meitats d'aquella cara de la piràmide semblaven haver estat apartades per un poder titànic perquè emmarquessin l'estàtua negra, aquell colós de pedra polida que representava a un home de cabellera ondulant, uniforme encoixinat i llarga capa negra. En Kyp coneixia massa bé aquella imatge.
Era l’Exar Kun, tal com havia estat en vida.
En Kyp havia rebut la seva iniciació en els ensenyaments Sith dins d'aquell temple mentre en Dorsk 81 havia jagut enganxat a una paret, sumit en un coma antinatural. L'esperit d’Exar Kun havia estat a punt de destruir a l'estudiant Jedi clonat per pur caprici i com a gest demostratiu del seu poder, però en Kyp l'havia detingut i havia insistit que el Senyor Sith li ensenyés el que sabia. En Kyp havia vist coses tan horribles que els malsons que havien resultat d'elles encara balbotejaven i aguaitaven en les profunditats de la seva ment.
-El costat fosc és molt fort en aquest lloc -va dir en Kyp -. No puc ser aquí.
-Hi ha cautela en la teva por, i hi ha saviesa i fortalesa en aquesta cautela -va replicar el Mestre Skywalker. Es va asseure sobre una roca plana a la vora del llac d'aigües cristal·lines, i es va fer ombra als ulls amb una mà per protegir-los de la llum que es reflectia en la superfície del llac -. Jo esperaré aquí -va dir -, però tu has d'entrar a la piràmide.
En Kyp va empassar saliva i va sentir com el terror i la repugnància es apoderaven d'ell. Aquell temple negre simbolitzava tot el que havia anat podrint lentament el nucli del seu ésser, tot allò que l’havia impulsat a seguir un camí equivocat i tots els errors que havia comès. Les fosques mentides i seduccions d’Exar Kun havien fet que en Kyp matés al seu propi germà, que amenacés la vida del seu amic en Han Solo i que fulminés al seu instructor Jedi.
- Què trobaré aquí dins? -Va preguntar.
-No facis més preguntes -va replicar el Mestre Skywalker -. No puc donar-te respostes. Ara has de decidir si vols portar la teva arma amb tu o anar-hi sense. -Va moure el cap assenyalant l'espasa de llum que penjava del cinturó d’en Kyp -. Només disposaràs d'allò que hagis portat amb tu.
En Kyp va passar els dits sobre els solcs de l'empunyadura de l'espasa de llum sense atrevir-se a connectar-la, i es va preguntar si el Mestre Skywalker volia que la deixés allà o que la portés amb ell. En Kyp va titubejar durant uns moments, i va acabar decidint que disposar de l'arma i no utilitzar-la sempre seria preferible a necessitar-la i no tenir-la.
En Kyp va anar cap a la vora del llac sense poder reprimir els seus tremolors. Les aigües van ondar al voltant del seu peu quan el va ficar en elles. Va respirar fondo, va alçar el cap i va tractar de fer callar les veus embolicades en ecos que ressonaven dins la seva ment. Havia d’enfrontar-se a allò, fos el que fos. En Kyp no va tornar la mirada cap al Mestre Skywalker.
Va travessar les aigües, va grimpar sobre les roques volcàniques recobertes de liquen de l'illa i va avançar per l'estret sender que portava fins a l'entrada triangular del temple.
La negra obertura que semblava badallar sota la imponent estàtua d’Exar Kun resplendia amb el fulgor de les gemmes corusca incrustades en ella. Runes i jeroglífics tallats interrompien la polida brillantor de l'obsidiana. En Kyp va contemplar aquells símbols i va descobrir que si s'esforçava podia recordar una part del seu significat, però de seguida es va afanyar a moure el cap per expulsar les paraules dels seus pensaments.
El temple semblava respirar, exhalant un corrent d'aire fred que entrava i sortia lentament del recinte. En Kyp no sabia què trobaria dins d'ella, i la tensió nerviosa de l'expectativa encarcarava el seu cos. Va mirar al seu voltant, negant-se a anunciar-se amb un crit. En Kyp va fer un pas cap al llindar, va alçar la mirada cap al fosc rostre cisellat del Senyor Sith mort feia molt de temps, i va acabar entrant a la cambra del temple després d'haver contemplat les faccions de l'estàtua durant uns instants.
Les parets relluïen amb una misteriosa claredat interior que havia quedat atrapada dins del cristall volcànic. Dibuixos de gebre traçaven espirals que pujaven i baixaven pels gruixuts murs descrivint una dansa congelada. Una cisterna plena d'aigua molt freda degotava en l'altre extrem de la càmera.
En Kyp va esperar.
I de sobte va sentir una estrebada punyent a l'estómac, i va notar que se li posava la pell de gallina. L'aire es va tornar sobtadament granulós al seu voltant, com si la mateixa llum s'hagués disgregat dins del temple.
Va intentar girar-se, però va descobrir que es movia tan lentament i amb tanta poca traça com si l'atmosfera li oferís una estranya resistència i s’estigués solidificant al seu voltant. Tot semblava centellejar amb un veloç parpelleig.
En Kyp es va endinsar en el temple amb pas trontollant. Va intentar moure’s més de pressa, però el seu cos es negava a respondre amb la velocitat habitual.
Una ombra va sorgir del negre mur, una silueta ominosa que tenia els contorns d'un ésser humà. L'ombra va anar adquirint poder, creixent ràpidament a mesura que en Kyp l'anava alimentant amb la seva por. La silueta es va anar alçant sobre ell en un veloç traspuar de les esquerdes, sorgint d'una negror que es trobava més enllà del temps. No tenia trets visibles, però en Kyp va descobrir que li resultava molt familiar.
-Estàs mort -va dir en Kyp, intentant que la seva veu sonés desafiant i plena de fúria, però sense aconseguir impedir que tremolés.
-Sí -va replicar des de les ombres aquella veu estranyament familiar -, però segueixo vivint dins teu. Només tu pots fer que el meu record torni a ser fort, Kyp.
-No. Et destruiré -va dir en Kyp.
Va sentir a les mans l’espurneig del poder negre i la presència del llampec de banús que havia utilitzat per atacar al Mestre Skywalker: el poder de les serps alades, els ensenyaments foscos del Sith... Que irònic resultaria emprar el poder del mateix l’Exar Kun contra ell! L'energia es va intensificar encara més i va suplicar ser deixada en llibertat, exigint que en Kyp es lliurés a ella perquè pogués eradicar la negra ombra d'una vegada per sempre.
Però en Kyp es va obligar a aturar-se. Podia sentir el veloç bategar del seu cor, el cantussol de la sang a les orelles i com la seva ira anava prenent el control..., i va comprendre que tot allò era un error. Va començar a respirar profundament i es va calmar. No devia seguir aquell camí.
El negre poder Sith es va anar esvaint de les puntes dels seus dits. L'ombra esperava en silenci, però en Kyp va obligar al seu poder a què continués retrocedint i va anar reprimint la seva ira a poc a poc. La ira era exactament el que l’Exar Kun desitjava, i en Kyp no estava disposat a deixar-se arrossegar per ella.
El que va fer va ser allargar la mà cap l'espasa de llum que penjava del seu maluc, la va despenjar i va pressionar el botó activador. La fulla blanc-i-violeta va sorgir del no-res en un arc resplendent de neta electricitat, vessant un torrent de la llum més pura imaginable.
L'ombra seguia surant davant seu com si esperés lluitar amb en Kyp i esperés a què fos aquest qui fes el primer moviment. Va alçar els seus braços nebulosos, més negres que qualsevol negror que en Kyp hagués vist fins aquell moment. En Kyp va aixecar l'espasa de llum d’en Gantoris disposant-se a colpejar-lo amb ella, i es va sentir orgullós del que havia de fer. Utilitzaria una arma Jedi, i empraria una arma de llum per colpejar a la foscor.
Es va preparar per llançar la seva espasada. L'ombra romania totalment immòbil, com si estigués atordida..., i en Kyp de tornar a vacil·lar.
No podia atacar, i no podia fer-ho ni encara que fos armat amb una espasa de llum. Si atacava a l’Exar Kun, això també significaria seguir sucumbint a la temptació i l'enganyosa facilitat de la violència, i en aquest cas seria igual quina fos l'arma amb la que hauria escollit fer-ho.
L'empunyadura de l'espasa de llum semblava haver-se tornat molt freda entre els seus dits, però en Kyp va pressionar el botó desactivador i va tornar a penjar-se l'espasa de llum del seu cinturó. Es va aixecar i es va encarar amb l'ombra que semblava haver-se encongit fins no ser més alta que ell, convertint-se en el contorn negre d'un ésser humà embolicat en una túnica amb caputxa.
-No lluitaré amb tu -va dir en Kyp.
-M'alegra sentir-ho -va dir la veu, que s'havia tornat més límpida i, alhora, encara més estranya i incomprensiblement familiar que abans.
Aquella veu ja no s'assemblava en res a la veu d’Exar Kun, i mai ho havia estat.
Els braços de l'ombra van pujar per tirar cap enrere el caputxó, i van revelar un rostre lluminós que només podia ser el d’en Zeth, el germà d’en Kyp.
-Estic mort -va dir la imatge d’en Zeth-, però només tu pots fer que el meu record segueixi sent fort. T'agraeixo que m’alliberessis, germà.
La imatge d’en Zeth el va abraçar, embolicant-lo en una breu i pessigollejant onada de calor que va fondre el gel que s'havia anat acumulant a la columna vertebral d’en Kyp. Després l'esperit es va esvair, i en Kyp va tornar a trobar-se sol en un temple buit que feia olor de floridura i que ja no tenia el més mínim poder sobre ell.
En Kyp va tornar a emergir a la càlida llum del sol, lliure de les ombres, i va veure com el Mestre Skywalker s'aixecava a la riba oposada i alçava la mirada cap a ell. Luke estava somrient d'orella a orella, i va obrir els braços en un gest de celebració.
- Torna amb nosaltres, Kyp! -Va cridar el Mestre Skywalker, i la seva veu va crear una infinitat d'ecos que es van estendre sobre la llisa superfície de les aigües immòbils-. Benvingut a casa, Cavaller Jedi...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada