dimecres, 25 de juny del 2014

Els Fills dels Jedi (VIII)

Anterior



CAPÍTOL 8

Hi havia una tècnica per recórrer els bars del Carreró de l’Espaiport a la recerca d'informació. La Leia la va identificar gairebé a l'instant com una variació del que ella mateixa feia durant les recepcions diplomàtiques: consistia més en una actitud general que a emprar qualsevol conjunt de preguntes determinades, i combinava una oberta afabilitat amb un sincer interès per les vides d'altres persones, una tolerància gairebé il·limitada davant les trivialitats que no tenen significat, un finíssim filtre contra les deixalles mentals i l'acceptació -artificial, en el cas que arribés a ser necessari -que no tenies res més a fer durant aquella tarda.
La Leia va gaudir molt veient en Han en acció. Portava un vestit de la varietat «esdeveniments no diplomàtics» que en Han havia escollit per a ella, i el seu paper consistia a estar asseguda a sobre d'un tamboret consumint begudes amb naus espacials de paper dins del vas i escoltar com en Han intercanviava trivialitats amb tota una successió de cambrers i encarregats de les barres, contemplar retransmissions esportives en les caixes negres aparentment insondables col·locades als racons dels locals -vuit anys de compartir la seva vida amb en Han Solo li havien permès adquirir un coneixement pràctic molt viscut de les regles i estratègies del tensibol -, escoltar música extremadament dolenta i entaular converses marginals amb empaquetadors, fogoners, petits comerciants, buscavides encara més petits i vagabunds. Fins i tot en els Mons del Nucli la immensa majoria de la gent no reconeixia la Leia o en Han si no els havien vist abans o sabien qui eren. Per al noranta per cent de les espècies de la galàxia, tots els membres de les altres races eren iguals, i de tota manera la gran majoria d'humans no haurien reconegut els senadors dels seus propis planetes.
La Leia va pensar que els planetes que encara eren governats per les Antigues Cases tenien algunes coses bones. A Alderaan tothom la coneixia. Els botiguers i els mecànics subespacials havien estudiat les vides domèstiques de la Casa Organa dia rere dia en els vídeo-taulers, i havien vist com els seus membres es casaven, es divorciaven, es barallaven per les pensions alimentàries i el repartiment de les propietats i matriculaven els seus fills en acadèmies privades. També havien comentat amb el nas arrufat i un espetec desaprovadora de la llengua la lamentable vida sentimental del cosí Nial, i encara es recordaven d'aquell escàndol ocorregut feia tant temps que havia trencat el compromís de la tia Nia amb aquell noi -oh, com es deia? - tan simpàtic de la Casa Vandron.
Isolder, el seu antic pretendent, li havia explicat que en el Consorci de Hapes, la casa governant portava segles en el poder, els hi passava exactament el mateix.
Però allà només hi eren un home prim i llargarut amb una cicatriu a la barbeta i el costum, típic en els contrabandistes, de vigilar les portes contínuament, i una dona de cabells color cinabri que, a més, podia portar el tipus de vestit que hauria fet que la seva tia Rouge la tanqués a la seva habitació abans de permetre que la veiessin en públic amb ell.
La Leia va escoltar amb creixent respecte com en Han discutia de gulfito, que havia de ser l'esport més avorrit de tot l'univers, durant trenta minuts amb una durosiana d'aspecte marcit i ple d'arrugues abans de treure a la llum el tema dels baixos fons locals. No estava molt segura de com se les havia arreglat en Han per arribar a la conclusió que aquell era el tipus de bar en què es podia fer una pregunta.
La recompensa va ser que la durosiana -que es deia os Nim -es recordava d’en Drub McKumb, i que també es recordava de la seva desaparició feia sis anys.
- Estàs segura que no es va limitar a fotre el camp perquè pressentia que havia de tenir problemes? -Va preguntar en Han, i l'anciana alienígena va moure el cap.
- Nafres i berrugues, i és clar que no! I com havia de fotre el camp sense la seva nau? Aquest trasto devia passar-se uns deu mesos confiscat, amb tots els patrons independents i saltaplanetes que apareixien per aquí intentant subornar el supervisor del moll perquè els deixés emportar-se les peces. El supervisor va acabar venent-li-ho tot a una colla de rodians per cobrir les taxes de l’atracada. -Ós Nim va deixar anar una rialleta, i en fer-ho va mostrar diverses fileres de diminutes i esmolades dents marrons -. Novells sense experiència, això és el que eren... Van fotre el camp amb un carregament de seda que havien aconseguit a bon preu i després van intentar saltar-se les barreres tarifàries dels Mons del Nucli, i al final només van aconseguir que el primer tipus llest amb el qual es van trobar els abrasés les pells fins a esborrar-los del mapa. Una bona nau desaprofitada, per no parlar de tota aquella seda...
Va bellugar melangiosament el cap, com si ho lamentés molt. Les Toveres Fumejants, com la resta de bars del Carreró, consistia en tres unitats-habitació prefabricades de plastè blanc unides i obertes de manera que formaven un sol i espaiós recinte, i havien estat muntades sobre els fonaments mig trencats d'una estructura de roca més antiga que havia obligat a inclinar-se precàriament perquè encaixessin entre si. Les factories de Sullust produïen unitats-habitació interconnectables per milions, i no hi havia ni una sola colònia comercial des d’Elrood fins la Vora Exterior que no tingués almenys uns quants edificis, i algunes fins i tot pobles o ciutats senceres, consistents únicament i exclusivament en cubs blancs de tres-per-tres.
En aquella part de la ciutat, a prop del segment del penya-segat en el qual les oficines portuàries formaven una mena d'entrada als túnels que conduïen fins a les sitges d'atracada pròpiament dits, la major part de les unitats havien estat adherides, amb diferents graus de precisió, als gruixuts murs i arcs en forma de forat de pany de les estructures més antigues, on el vapor de les deus calentes dels fonaments encara seguia brollant per entre les restes dels pilars i les columnates. La Leia ja s'havia adonat que la gran majoria de morades construïdes d'aquella manera, inclosa aquella en què s'estaven allotjant ella i en Han, havien estat decorades i embellides amb domassos natius d'herba teixida, teles multicolors i gelosies fetes amb parres trenades, per tal de disminuir al màxim la seva innegable semblança amb les caixes de mercaderies.
En el cas del Toveres Fumejants, ningú s'havia pres aquestes molèsties.
- I ningú ha intentat esbrinar què va ser d’en Drub?
La Leia va fer un senyal a l'encarregat del bar perquè tornés a omplir el got d’Ós Nim.
-Bzzz. -La durosiana va emetre un so despectiu, i va moure la mà en un gest que recordava el d’espantar mosques -. A un home que es fica en aquest tipus de negocis sempre li poden ocórrer un milió de coses, encant. Fins i tot en un forat tan perdut com aquest... Amb nau o sense, de vegades passen sis mesos abans que els seus amics comprenguin que no ha desaparegut per voluntat pròpia.
- I van passar sis mesos abans que els seus amics comencessin a buscar-lo? -Va preguntar en Han.
Ós Nim va deixar anar una rialleta estrident, i els seus ulls d'un taronja iridescent li van llançar una ràpida mirada de reüll.
- És que saps on estaran els teus amics d'aquí a sis mesos? El primer oficial d’en Drub i la seva tripulació van dir que havia estat parlant de criptes amagades sota aquestes velles ruïnes que hi ha a la part alta de la ciutat i van anar a fer una ullada per allà, però... Nafres i berrugues, no hi ha cap cripta! La gent porta anys buscant aquestes criptes, i fins al moment l'únic que han trobat ha estat roca sòlida. Túnels de contrabandistes? Oh, naturalment, hi ha túnels de contrabandistes escampats per tota aquesta condemnada ciutat, però criptes... No, el primer oficial d’en Drub i la seva tripulació només van trobar roca sòlida, igual que els altres que van estar buscant abans.
- I què va impulsar a aquestes altres persones a buscar per allà abans? -Va preguntar en Han, agafant l'ampolla que li allargava l'encarregat del bar i reparant les depredacions que la vella durosiana estava fent objecte al seu got.
En Han va parlar en un to de veu prou baix perquè les seves paraules no poguessin ser escoltades per sobre del cantussol metàl·lic de la holocaixa instal·lada sobre del bar, que estava mostrant l'últim partit del gran campionat entre Lafra i Gathus. La durosiana va riure estrepitosament.
-Oh, encant... Així que ets un amic seu, després de tants anys? Ets el seu germà llargament perdut?
Els durosians no solen riure, i haver d'enfrontar a tot aquest horror d’arrugues, dents, halitosi i ulls centellejants exhibit per aquell espècimen va fer que la Leia comprengués sense cap dificultat el perquè altres races podien esforçar-se a dissuadir-los de què ho fessin. - Ei, xerraire! - Li va cridar os Nim a un humà vestit amb una granota coberta de taques purpúries i que tenia els dits bruts i plens d'embenats típics dels empaquetadors -. Tenim aquí al germà llargament perdut del vell Drub McKumb, que per fi ha vingut a buscar els seus ossos!
- Què, tu també creus que hi ha criptes secretes amagades sota de la Casa d’en Plett? -Xerraire estava encara més arrugat i decrèpit que os Nim, suposant que això fos possible, encara que quan el va mirar amb més atenció la Leia es va adonar que no era més vell que en Han-. Túnels secrets plens de joies, potser?
En Han va moure les mans amb un gest, el significat només podia ser jo-no-he-dit-això, i xerraire li va fer l'ullet. Un dels seus ulls era artificial, un substitut protètic del tipus més barat manufacturat a Sullust, la còrnia de plàstic de seguida començava a posar-se groga.
-Si hi ha joies en aquestes criptes, per què Bran Kemple no és molt més ric? Per què segueix amb els seus tripijocs de sempre, fent contraban de cafè i muntant partides de cartes al Luxúria de la Jungla?
- Bran Kemple és el tipus que mana a la ciutat? -En Han va arquejar les celles amb autèntica sorpresa -. Creia que el cap era Nubblyk Slita.
- En quin forat t'has estat amagant durant els últims vuit anys, terrosset de sucre? -La durosiana va riure i el xerraire va agafar l'ampolla de la mà d’en Han i es va servir un got, oferint-se cortesament a tornar a omplir el de la Leia després. La Leia, sentint-se molt divertida, es va abstenir d'observar que els que portaven dècades vivint en el fons d'una fissura volcànica potser haurien pensar-s'ho dues vegades abans d'acusar a altres d’amagar-se en forats -. L’Slita va decidir canviar d'aires fa vuit o nou anys, i des de llavors tot s'ha anat a la banya. Sí, tot s'ha anat a la banya -va assentir xerraire, bressolant l'ampolla d’en Han a les seves mans i contemplant-la melangiosament -. Coets flamejants, noi! -Va cridar amb fúria, tota la seva atenció sobtadament concentrada en les activitats de vint-i-cinc patinadors al planeta Lafra -. A això en dieu tirar a porteria, maleïda sigui? Per un milió de crèdits a l'any jo m’uniria al vostre condemnat equip i perdria els vostres condemnats partits per vosaltres, estúpids fills d'una colla de dimonis del fang! Nafres i berrugues, quin desastre!
- Estàs segur que el Slita decidir canviar d'aires?
La Leia va recolzar els colzes sobre la barra i va irradiar innocència i fascinació.
La durosiana va somriure i es va pessigar la galta amb uns dits que semblaven tiges d'herba nuosa momificada.
-La teva amigueta entén les coses a la primera, àngel amb pantalons. Veuràs, l’Slita era tot un veterà i a més era molt llest. Si hagués decidit ficar els musells en assumptes que no li concernien, mai hagués entrat aquí mig borratxo com va fer Mubbin, aquest wífid idiota, per començar a parlar del gran secret que havia descobert a la Casa d’en Plett, igual que feia el vell Drub quan t’explicava els seus «càlculs». Oh, no dubto que en aquelles ruïnes hi hagi alguna cosa que els peixos grossos d'aquí volen mantenir ocult a tothom. Potser és una cosa prou seriosa perquè puguin decidir que els tipus que tenen la cèl·lula cerebral descarregada -com ara en Mubbin, o en Drub, o aquest altre que ja no me'n recordo com es deia, aquell wookiee que treballava de mecànic en Exquisideses de la Galàxia -han de ser ficats en el celler de càrrega d'una nau i portats el més lluny possible d'aquí.
Va moure el cap, va tornar a buidar el seu got, va agafar l'ampolla dels dits del xerraire i la va inclinar per contemplar amb profunda tristesa les escasses gotes que van caure dins del seu got.
-Bé, sigui el que sigui no val la pena, així que el que jo dic és que no mereix que et fiquis en embolics. -La durosiana va arronsar les espatlles -. Potser senzillament en Drub caigués a un pou de reparacions en algun hort i que els kretchs acabessin menjant-se’l.
- Els kretchs? -Va exclamar la Leia.
Les pupil·les ataronjades de la durosiana van llançar una guspira de sarcàstica diversió.
- Quant de temps fa que hi ets al poble, ulls bonics? No trigaràs a veure algun Kretch... Quant al vell Drub, què li importava a ell el que els peixos grossos estiguessin amagant si no hi havia diners a guanyar amb això? I pots estar segur que no hi ha diners a guanyar amb això, perquè si no les grans corporacions ja ho estarien venent.
Va somriure beatíficament mentre la Leia feia un senyal i una altra ampolla es materialitzava sobre el lexoplast tractat amb repel·lent de taques de la barra.
-Vaja, amor, moltes gràcies... -La durosiana va dirigir una inclinació de cap al Han, i després es va girar cap a la Leia i es va inclinar cap endavant per parlar-li en un xiuxiueig confidencial -. Ets massa bona per caminar amb un tipus d'aquesta classe.
-Ja ho sé -va xiuxiuejar la Leia.
Ós Nim va deixar escapar una rialleta plena de delit, i després va tornar a posar-se trista i va buidar el got d'un sol glop.
-Bé, tot s'ha convertit en un munt de merda... És una llàstima, perquè fa vuit o deu anys sempre hi havia molt moviment. Cada setmana arribaven dotze o catorze naus plenes de contraban i els articles de seguida desapareixien sota el gel, i aquest lloc estava tan ple al migdia com a la mitjanit, potser fins i tot més. L’Slita sabia com fer les coses, per descomptat que sí... Des que es va anar, tot s'ha convertit en pinso per nerfs.
«És molt estrany», va pensar la Leia una estona després mentre buscava les instal·lacions sanitàries del Toveres Fumejants. Pel que havia pogut entendre de la cada vegada més inconnexa conversa d’Ós Nim (En Han havia demanat una altra ampolla de vidre blau i el xerraire estava absort en la segona meitat del gran partit), Nubblyk Slita se n'havia anat, el «negoci» - és a dir, el contraban -havia patit un ràpid declivi i en Mubbin, aquell wífid amic d’en Drub McKumb, s'havia esfumat, i tot això havia passat el mateix any..., l'any següent a la mort d’en Palpatine i la desintegració de l'Imperi. Un any després en Drub McKumb havia tornat a Belsavis, i ell també s'havia esfumat. La majordona de la seva tia Rouge solia dir que guardar el sabó dins del rebost no el convertia en menjar.
La proximitat temporal de tots aquests esdeveniments podia ser pura coincidència. I no obstant això...
Cada centímetre de sòl llaurable de la fissura volcànica estava dedicat a les collites que donaven més diners més de pressa, de manera que els solars disponibles a la ciutat eren petits i edificis com la taverna, i la casa de pedra més antiga sobre la qual havia estat construïda, s'enganxaven tot el possible als límits de les propietats, no deixant cap espai disponible per instal·lar sanitaris per sobre del nivell del sòl. Una vella porta manual amb frontisses col·locada a un extrem del bar mostrava els símbols universals, i darrere seu hi havia una escala, l'aspecte no podia ser més insalubre, que descendia cap a les fosques i cavernoses profunditats dels fonaments sota la llum d'un panell lluminós del nivell d'energia més reduït que es podia trobar al mercat. La immensa majoria de deus calentes sobre les que s'havien construït les velles cases ja havien estat desviades al llarg de nous cursos feia molt de temps, però tot i així la calor d'aquells nivells del subsòl era bastant més insuportable que el de la superfície. L'aire estava impregnat per la persistent pudor d'algun gas que feia olor de ranci, i la pedra d'un vermell negrós de les parets estava adornada per una gamma de floridures i fongs tan variada que la Leia es va alegrar de no haver demanat l'amanida del reduït menú de la taverna. Alguna cosa es va moure a l'altre extrem de l’estret passadís i la Leia, que va reaccionar amb nerviosa premor activant la petita vareta lluminosa que penjava del seu cinturó, va poder fer la seva primera mirada allò que només podia ser un Kretch.
Tenia una vegada i mitja la longitud de la seva mà, possiblement l'amplada de tres dits junts, i el color d'una cicatriu. Dos jocs de mandíbules col·locats un sobre l'altre eren prou grans perquè la Leia pogués veure les dents de serra fins i tot a una distància de cinc metres, així com les pinces recobertes de punxes que hi havia a la cua. La criatura es va llançar sobre ella amb un moviment intermedi entre un salt i una veloç carrera, i la Leia, que havia viscut prou per saber que mai era aconsellable disparar un desintegrador dins d'un espai tancat, va agafar el tros de pedra que s'usava per mantenir oberta la porta en el començament del tram de graons i l'hi va llançar a la criatura en un acte reflex sorgit del pànic i l'horror.
La pedra va xocar de ple a l'esquena articulada de la criatura i va rodar a terra mentre el Kretch tremolava en una sèrie d'espasmes convulsius, després dels quals es va recuperar gairebé a l'instant i es va aixecar veloçment per desaparèixer entre les canonades que corrien al llarg de la paret. La Leia va baixar nerviosament la resta del tram de graons per recuperar la pedra i va poder veure la taca marró que havia deixat l'impacte, i també va poder olorar una desagradable pudor dolça, com la pestilència de la fruita podrida en les fases finals de la descomposició.
Va inspeccionar molt atentament amb la seva vareta lluminosa el repulsiu i diminut cubicle que hi havia a l'extrem del passadís abans d'entrar, i després va anar corrent pel passadís per tornar al bar del nivell superior.
«Els kretchs se'ls menjarien...»
La Leia va pensar que si els kretchs tenien aquest aspecte, llavors no tenia cap desig de trobar-se amb ells en les criptes on els nens Jedi s'havien desafiat els uns als altres a buscar el Pou d’en Plett.... sempre que aconseguissin trobar les criptes.
-Que guardis el sabó al rebost no fa que es converteixi en menjar -va admetre en Han amb veu pensativa mentre travessaven els vels iridescents de boirina que suraven d'un costat a un altre per tornar a la casa que en Jevax els havia proporcionat com allotjament -. Però guardar-lo prop d'on neteges els plats no és cap accident casual.
La Leia va assentir, acceptant la seva lògica, i després va somriure.
- I què saps tu de rentar plats.... àngel amb pantalons?
-Quan et passes tres quartes parts de la vida vagabundejant per la galàxia. La seva Altíssima Altesa, pots tenir la seguretat que acabes omplint un munt de rentavaixelles, i fins i tot rentant plats a mà de tant en tant.
En Han es va ficar les mans sota del cinturó, però la Leia sabia que estava observant tot el que els envoltava amb els seus sentits forçats fins al límit. Els eterns vapors de Plawal resultaven una mica inquietants. Sempre eren més espessos a l'altre extrem de la vall, on bombollejaven i bullien les deus realment calentes, però fins i tot allà, on el terreny s'estenia formant planes al voltant de les deus calentes, la visibilitat quedava reduïda a uns quants metres. Fins i tot en els carrers situats a un nivell més alt que envoltaven els horts, les escenes tenien una certa tendència a aparèixer i esfumar-se com quadres aïllats: hi havia arbres fruiters enjoiats amb orquídies als quals s'havien unit mates de liana-arc i moradolça de tal manera que cada branca s'inclinava sota el pes de dues o tres varietats diferents de fruita; milers de ponts diminuts que creuaven els rierols i rierons dels que brollaven filets de fum i les ribes recobertes de falgueres que estaven plenes de salamandres i granotes; pitins grocs, verds o blau marí dormitant sobre els genolls plegats de les shalamanes i els arbres afor o caçant insectes en l'herba; vigilants antiferisteles automatitzats, amagats al costat de les bases dels arbres més cars, amb els seus ulls com a comptes de color verd o ambre centellejant amb una lluentor fantasmagòrica a través dels vels de boirina. Murs construïts amb blocs de lava s'alçaven inesperadament dels vapors en continu moviment, coronats pel llis plàstic blanc de les estructures prefabricades; rampes de fusta o plàstic ascendien fins a les portes situades al nivell del carrer, flanquejades per testos de plàstic vermell importat o de la terracota local, oferint tota una exuberant profusió de baies, slochans i lipanes.
Preciós... Però la Leia era extremadament conscient del fet que la visibilitat era reduïda a dos metres o menys.
- Què és tot això dels túnels de contrabandistes?
-Quan em guanyava la vida amb el contraban -va dir en Han -, mai vaig estar per aquí. Massa a prop del sector de Sènex, entens? Així i tot, sabia que hi havia almenys mitja dotzena de pistes de descens en el gel. A jutjar pel nombre de persones dels bars que segueixen dedicant-se al contraban, em sorprendria molt que hi hagués més d'una, o potser dues, que continuessin estant en condicions d'operar. Bé, segons Lando el que queda de l'Imperi no ha canviat les seves tarifes, i les taxes d'exportació d'aquest lloc no han canviat... En tot cas, hauran pujat. Això significa que alguna cosa va deixar d'existir fa nou anys.
- Just un any després de la batalla d'Endor?
En Han va assentir.
-Una cosa que potser vulguis recordar quan estiguis repassant els arxius del poble.... ara que el vell Jevax ja ha tingut temps d'eliminar aquelles parts que potser podrien proporcionar alguna pista.
- Saps una cosa, Han? -La Leia es va aturar al començament de la rampa de fusta, que s'enfilava per la massa de pedres mig esbaldregades que formaven els fonaments de casa i arribava fins a la gran porta davantera -. El primer que em va atreure de tu va ser la innocència infantil del teu cor.
En Han va somriure i la va agafar del braç. La Leia va intentar esquivar-lo per obrir la porta, però en Han la va immobilitzar posant-li les mans sobre les espatlles. Els seus ulls somrients es van trobar, i la Leia va sentir la calor del cos d'en Han contra el seu.
- Vols esbrinar com d’innocent que puc arribar a ser?
La Leia va estendre la mà per acariciar la cicatriu del seu mentó.
-Ja sé com d’innocent ets.
Parlava de debò, i els seus llavis es van trobar amb els d’en Han, aïllats per la capa immòbil de la boira.
No es van separar fins sentir so de passos sobre la rampa i el suau brunzit dels servomotors. Es van apartar l'un de l'altre just a temps de veure com l'enorme silueta d’en Chewbacca es materialitzava davant seu, sortint de la iridescència perlina de l'aire, per ser seguida un moment després per R2. Els colors rutilants de la boirina s'estaven enfosquint a poc a poc a mesura que la claredat solar amplificada per la cúpula s'anava debilitant. El crepuscle ja estava començant a espessir per entre els arbres grisos dels horts, que s'estenien turó avall en una llarga fila que s'iniciava a la part de darrere de la casa.
- Has descobert alguna cosa?
Chewbacca va arronsar eloqüentment d'espatlles mentre creuaven el llindar i va deixar escapar una queixa concisa. Hi havia dut a terme la seva pròpia recerca de la vida clandestina local en llocs que havien deixat l'olor de fums estranys en el seu pelatge, i els va dir que havia esbrinat molt poc. A penes si passava res. Una de les pistes de contraban de la glacera seguia funcionant ocasionalment, encara que cada vegada hi havia menys pilots disposats a enfrontar-se al difícil trajecte a través del Corredor. Un parell de naus estaven comprant liana de seda al preu més barat possible, majorment restes de segona qualitat de les factories. Un parell de traficants subministraven roca mental, ryll i diverses classes de llaminadures per als lòbuls frontals del cervell als vells cervells-brunzidors que vivien en els miserables barracons i barraques que s'alçaven darrere del Carreró de l’Espaiport. Estava clar que en Bran Kemple era l'únic que venia drogues de manera regular. Tothom deia que les coses ja no eren com en els vells temps. Podies guanyar més diners empaquetant brandifert, si no us importava acabar amb els dits plens de taques porpra.
-Si no tens inconvenient em portaré a R2 amb mi al Centre Municipal.
Un cop dins la casa. La Leia va agafar una túnica violeta i verd fosc d'un aspecte lleugerament més respectable que el vestit que s'havia posat per recórrer els bars del Carreró, de fet, tenia algunes peces de roba interior molt menys atrevides que aquest vestit, i un parell de sabates més còmodes.
- Vas trobar alguna cosa interessant en l'accés públic mentre estàvem a la Casa d’en Plett. R2?
L’androide astromecànic va rodar obedientment fins al petit conjunt de monitor-impressora instal·lat al racó. Després va fer brollar una connexió comunicadora de les seves planxes i la impressora va començar a xerrar. En Han va travessar l'habitació per fer una ullada al que sortia d'ella.
-Xifres d'exportacions de les set plantes empaquetadores principals corresponents a la setmana passada -va informar amb un solemne assentiment de cap -. Mmmmm... Oh, ara tenim les estadístiques de baixes per malaltia dels empleats... Consum de carburant de totes les naus durant la setmana passada... Això millora per moments. Caram, una informació d'alt secret! Costos de reparacions d'avaries en les recollidores de fruita mecàniques amortitzades durant els últims deu anys. Leia, no sé si el meu cor podrà aguantar tot això...
La Leia va colpejar-li el braç amb els artells.
-No et burlis d’R2. Has estat molt conscienciós, R2, i has fet una bona feina. Sempre ho fas.
L’androide va emetre un brunzit. La foscor ja s'havia apoderat de tot més enllà de la filera de finestres il·luminades al nivell del terra del dormitori i l’estreta terrassa de pedra que sobresortia d'elles, i les llums que puntuaven els horts que s'estenien sota la casa creaven borroses taques de claredat en la boirina. La casa era una de les poques de Plawal que consistia bàsicament en la pedra original, només la cuina i la meitat de la sala eren prefabricades, però havia estat remodelada feia pocs anys. Les velles finestres en forma de forat de pany havien estat substituïdes per moderns panells de cristalplex amb porticons metàl·lics lliscants per ocultar les llums dels horts. L'estructura també oferia un entorn més o menys controlat que, de tota manera, era preferible al de les Toveres Fumejants. La Leia va pensar que es tractava d'un refinament molt irònic per a un planeta amb una temperatura superficial mitjana de cinquanta sota zero.
Igual que la gran majoria de cases de la part vella del poble, aquella estava construïda sobre un petit brollador calent, i encara que el curs de l'aigua havia estat desviat perquè escalfés l'hort, el sòl del soterrani encara produïa alguns filets de vapor. La Leia es va preguntar si hi hauria kretchs aguaitant allà baix, i va sentir un sobtat sotrac de repugnància.
- Estareu bé aquí? -Va preguntar, detenint-se en el camí cap a la porta.
-Provaré a trucar la Mara Jade. Potser sàpiga on estaven aquestes pistes de descens, i alguna cosa sobre el per què va marxar Nubblyk Slita. -En Han va dur a terme una aparatosa inspecció de les seves butxaques -. I estic segur que quan estàvem al bar vaig agafar una targeta d'un servei de ballarines a domicili...
-Recorda't de fer-los recollir tot el confetti quan hagin acabat.
Van tornar a fer-se un peto i la Leia va baixar per la rampa fins al nivell del carrer amb R2 rodant darrere d'ella. Hi havia enfosquit. Papallones d'ales platejades s'agitaven al voltant dels llums en un embogit voletejar, i els pitins i mookles caçaven granotes sota dels ponts. El món feia olor de coses que creixien, a herba i fruita, fruita criada de manera especial i altament calculada per aconseguir que els habitants d'aquella fissura volcànica, d'aquell món, arribessin a ser rics i poguessin competir en els mercats galàctics, i bandades d'insectes lluminosos que semblaven espelmes d'un conte de fades suraven en la foscor per entre els arbres.

«Un paradís», va pensar la Leia.
Si ignoraves l'existència dels kretchs que aguaitaven sota seu.
Si mai havies sentit la veu d’en Drub McKumb cridant «Tots morireu... Van a matar a tots... S'estan reunint... »mentre es debatia al llit de diagnòstic.
Si no sabies que de tant en tant algú que seguia rumors que no estaven recolzats per cap prova sobre els túnels amagats sota la Casa d’en Plett s'esfumava sense deixar rastre.
Els venedors de les parades i els carretons de carrer estaven plegant els seus tendals, i començaven a recollir les seves mercaderies entre els últims i no molt interessats compradors del dia en una plaça de mercat envoltada per la llisa blancor dels edificis prefabricats i les taques fosques de les velles parets de pedra. El Centre Municipal s'alçava per sobre del mercat en la primera de les terrasses que s'elevaven sobre el poble, i només les seves llums eren visibles sota la forma d'una galàxia borrosa en la fosca boirina. El sender que anava pujant cap a ell serpentejava per entre els horts, i la multitud de deus calentes que sorgien del sòl en aquest extrem de la vall feia que la boirina fos molt espessa en tota aquella zona. Els llums d'arc sòdic llançaven la seva irreal claredat blanca per a delinear unes quantes fulles amb raigs de llum i permetre que tota la resta fos engolit per la nit. De tant en tant un alimentador d'arbres mecànic es feia visible durant un moment, inquietantment semblant a una enorme aranya metàl·lica amb la seva mitja dotzena de llargs braços articulats, les seves torretes cegues i els seus ruixadors amb forma de probòscides, fileres i anells de llums grogues resseguint els seus contorns com corones resplendents i braçalets de joies.
Sense llums, silenciosa i no del tot sumida en la ruïna, la Casa d’en Plett s'alçava invisible en la foscor darrere d'ella. La Leia va recordar la visió que havia tingut allà, la profunda sensació de pau callada i tranquil·la. Es va recordar de les veus dels nens i de l'ancià Ho'Din, tan bell amb la seva pell color verd pàl·lid contrastant amb la negra capa Jedi, i va recordar els seus ulls greus i plens de cansament.
També es va recordar del to urgent de la veu d’en Luke quan li havia dit que no portés els nens a aquell lloc paradisíac.
La Leia es va preguntar què haurien vist en el cas que els hagués portat.
R2, que l'havia estat seguint al llarg del sender, va torçar bruscament cap a la dreta i es va allunyar per entre la foscor saturada de boirina. La Leia va girar sobre si mateixa, molt sorpresa.
- R2!
Podia sentir els sorolls del seu pesat cos cilíndric obrint-se pas a través del fullatge, i el enfurismat Yik-Yik-Yik dels vigilants antiferistoles que muntaven guàrdia al voltant dels arbres, i els crits sobresaltats de les aus nocturnes.
- R2!
Les erugues del petit androide deixaven profundes petjades sobre la tova herba. La Leia les va seguir, apartant les fulles i sentint l’humit tust de les falgueres a les seves botes. Va treure la seva vareta lluminosa d'una butxaca i la va alçar davant de la seva cara, allà on la foscor es tornava cada vegada més densa a mesura que s'anava allunyant de les llums.
- Què passa, R2?
El sòl va baixar sobtadament sota els seus peus. La Leia va sentir el refilet de sorpresa que va llançar R2, i l'estrèpit d'alguna cosa que queia. Unes branques es van embullar en els seus cabells i va decórrer la seva carícia amarada pel seu front quan va arrencar a córrer cap endavant.
El petit androide astromecànic s'havia detingut al costat de la base d'un mur. Estava enganxat a ella i seguia fent infructuosos intents de continuar avançant. La Leia va poder sentir el brunzit dels seus servomotors i el cruixit de les seves erugues lliscant sobre la blanor del sòl. Va moure ràpidament la vareta lluminosa a esquerra i dreta, però no va veure res a part de la foscor del fullatge que els envoltava per tot arreu, que tot just era visible a través de l'espessa boira, i el veloç pujar i baixar de les lluernes que es movien entre els arbres embolicats en les aromes de la fruita.
- Para, R2! -Va ordenar -. Para d'una vegada!
El cruixit dels engranatges es va aturar.
-Retrocedeix.
R2 s'havia quedat encallat.
-Espera un moment -va dir la Leia. Va dur a terme un altre examen acurat del voltant amb la seva vareta lluminosa, i després va treure de la seva bota el petit ganivet que portava i va tallar diverses branques, assegurant-se que no tenien fruits abans de fer-ho, per col·locar sobre les profundes petjades d’erugues que havia al terra enfangat -. I ara ves retrocedint a poc a poc.
L’androide va obeir.
- Què passa. R2? Què ha passat?
En Luke entenia al petit androide molt millor que ella, encara que la Leia era capaç d'interpretar alguns dels seus estranys brunzits i cantussols. Però la rèplica d’R2 va consistir en un ràpid i gairebé sec tri doble que no li va dir res.
-Bé, no ens quedem aquí a la foscor.
La forma en què les branques carregades de lianes i les seves orquídies fantasmals semblaven corbar-se per estar més prop d'ella tenia un què de inexplicablement inquietant que la posava nerviosa fins i tot en aquell paradís tan ben patrullat i lliure de perills. Un cruixit en la foscor va fer que la Leia donés un salt, però no era més que un alimentador d'arbres que acabava d'aturar-se per fer baixar la seva mànega en forma de probòscide sobre les arrels d'un arbre shalaman i va bombar una dosi acuradament mesurada de pasta orgànica que feia olor de ranci, després de les quals va reprendre el seu lent i cautelós itinerari per entre els troncs.
-Vegem si podem tornar a la senda.
La foscor i la blanor plena de desnivells del sòl van fer que no els resultés gens fàcil. La base d’R2 estava llastada per proporcionar-li un màxim d'estabilitat, però encara podia moure’s per terrenys accidentats millor del que s'hauria pensat donat el seu aspecte, el petit androide no era perfecte i el pes de la base faria, si no impossible, almenys sí molt difícil i esgotador per la Leia el fet de tornar-lo a la posició vertical en el cas que perdés l'equilibri. Va fer falta mitja hora de recerca per entre el fang, d'ensopegar amb arrels d'arbres, suportar els Yik-Yik-Yik dels mecanismes antiferistoles ocults en la foscor i avançar pel llit d'un fumejant rierol volcànic perquè poguessin trobar una pendent prou suau i un clar entre les falgueres que li va permetre tornar a albirar el camí.
Durant un moment la Leia va mirar cap amunt i va veure una silueta immòbil a la part alta del vessant sota el rodal de llum groga.
«Què fa ella aquí?», Va pensar.
I després es va preguntar per què s'havia fet aquesta pregunta, en el mateix instant en què la dona donava l'esquena a la llum i s'allunyava ràpidament camí avall.
Per què havia pensat això? No la coneixia.
O sí?
Una amiga de l'escola? Semblava tenir l'edat adequada, si més no pel que la Leia havia pogut veure des d'aquesta distància i a través de l'efecte deformant de la boirina que s'interposava entre elles. Però tot i així. La Leia va descobrir que era incapaç d'imaginar aquest cos esvelt i d'aspecte gairebé infantil envoltat per l'uniforme blau i blanc de l'Acadèmia Selecta per a Joves Dames d’Alderaan. Estava segura que mai havia vist aquest oceà encadenat de cabells negres com el carbó i rectes com la pluja, i el recollit en les trenes d'una col·legiala. Això deixava totalment eliminada la possibilitat que fos la filla d'un noble d’Alderaan, ja que totes havien anat a la mateixa escola.
Algú del Senat? Potser, però la Leia havia estat la senadora més jove amb els seus divuit anys, i no hi havia ningú de la seva edat al Senat i, per descomptat, cap noia. La filla d'un senador? Una dona? Algú a qui havia conegut en una d'aquestes interminables recepcions diplomàtiques a Coruscant? Algú a qui havia vist en l'altre extrem de la gran sala de l'Emperador?
Algú a qui havia vist aquí?
Va tornar a la senda el més de pressa que va poder, però ajudar a R2 a superar l'obstacle de les voluminoses arrels va exigir tot el seu esforç i atenció. Quan va haver fet el cim del pendent i va baixar la mirada cap al sender, la dona ja havia desaparegut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada