dimecres, 25 de juny del 2014

Els Fills dels Jedi (VII)

Anterior



CAPÍTOL 7

La infermeria estava silenciosa, fosca i molt freda.
-Oh, senyor... Condemnats Jawes! -Va exclamar C3PO.
En Luke Skywalker havia sortit triomfant d'un combat a mort amb un clon de si mateix, i havia superat l'ésser esclavitzat per l'Emperador i el costat fosc, les massacres a gran escala i la destrucció de mons sencers.
Una gran part del vocabulari d’en Han Solo va acudir a la seva ment.
-Vinga -va sospirar -. A veure si trobem alguna cosa que encara estigui sencera.
-Eren uns 2-1B antics bastant bons, senyor -va observar C3PO, alçant una de les poques varetes lluminoses d'emergència que quedaven dins del compartiment d'emergència mural saquejat -. Però la raó que en les naus modernes siguin unitats independents en lloc d'estar fixes resulta dolorosament òbvia aquí.
En Luke es va recolzar en el plastè auto-amoldable del llit de diagnòstic i va pensar que «dolorosament» era la paraula més adequada per a la situació actual.
Tots els gabinets s'havien desconnectat quan els Jawes van arrencar l'escotilla principal a la recerca de cables i peces. Els sistemes de diagnòstic havien deixat de funcionar, però la manera com es movia el seu peu esquerre i la insuportable llançada de dolor que pujava per la part de darrere de la seva cuixa esquerra cada vegada que feia que aquesta cama suportés el pes més ínfim bastaven per què en Luke estigués gairebé segur que hi havia un o més tendons tallats, la qual cosa significava que, fins i tot deixant a part la quasi inevitable infecció, es trobaria seriosament lesionat fins que pogués arribar a un autèntic centre mèdic. Només el fet de mantenir a ratlla el xoc traumàtic ja estava absorbint tot el poder curatiu de la Força que podia acumular, i en Luke sabia que ni tan sols seria capaç de seguir fent això durant molt de temps.
A més d'arrencar les plaques de cobertura i les escotilles per accedir a la maquinària que ocultaven, els Jawes s'havien emportat parts dels autodoctors, havien tret els nuclis d'energia de les màquines de raigs X i els sensors electrònics i havien intentat extreure el regulador de temperatura del tanc bacta, amb el resultat que el tanc havia vessat la meitat del seu contingut sobre el sòl per formar un gegantí toll enganxós.
Adéu a la possibilitat d'emprar una teràpia regeneradora estàndard.
En Luke va atrapar a un membre de l'horda d'androides MSE que s'estava enfrontant valerosament a l’hercúlia tasca de netejar tota aquella trencadissa, va extreure el nucli d'energia i va utilitzar el seu cablejat per curtcircuitar els panys dels armaris. Aquell dispensari estava proveït d'enormes quantitats de gilocal, un estimulant/bloquejador del dolor espantosament potent capaç de permetre que un guerrer seguís lluitant molt de temps després que s'hagi hagut de sucumbir al xoc.
-Sembla que esperaven que hi hagués xivarri, oi? -Va observar mentre donava voltes a la caixa de butllofes negres entre els seus dits.
Va tornar a guardar-lo a l'armari. El gilocal es descomponia al cap de deu anys al magatzem, i un cop transcorregut aquest temps es disgregava en els seus altament tòxics components originals. Tot i suposant que la droga no estigués caducada, en Luke no estava molt segur de quins efectes hauria produït sobre la seva capacitat d'emprar la Força.
Hi havia mesures menys heroiques disponibles sota la forma del nyex, que feia que moltes persones, i en Luke sabia per experiències passades que es comptava entre elles, patissin somnolència, i perigè, un calmant no narcòtic. Es va posar un pegat de perigè a la cuixa just a sobre del genoll, i de seguida va sentir com el dolor es tornava menys intens. El pegat no curaria les lesions i seguiria sense poder usar la cama, i a més el perigè no tenia el petit efecte estimulant inclòs en el gilocal, però almenys serviria per disminuir la tensió debilitant del combat contra l'agonia. A falta d'una teràpia amb tanc bacta per accelerar la curació de la seva commoció, i en Luke sabia que ja havia superat els seus pitjors efectes, un reorientador senzill com el comaré seria suficient per ocupar-se del darrer dels símptomes.
Si més no havia comaré en abundància.
Bastant més preocupant era el fet que la immensa majoria dels antibiòtics i tota la carn sintètica emmagatzemada a la nau havien quedat totalment descompostes pel pas del temps.
En un armari d'un dels laboratoris contigus va trobar una granota grisa de les tropes d'assalt prou folgada perquè pogués contenir l’encanyat subjectat amb cinta adhesiva a la seva cama. En Luke se’l va posar i va omplir les butxaques amb tot el comaré i el perigè que va aconseguir trobar, i després va subjectar mitja dotzena de varetes lluminoses a l'extrem del seu bastó.
-D'acord, C3PO-va dir mentre es tornava a penjar l'espasa de llum del cinturó i utilitzava el seu bastó amb molta cura per incorporar-se de la butaca autoamoldable en què s'havia assegut per canviar-se de roba -. A veure si aconseguim trobar la Cray.
Als passadissos a les fosques a prop de la infermeria, diverses criatures que C3PO va identificar com a talz i que semblaven gegantines polvoreres blanques van fugir d'ells res més veure'ls. Petits cuadrànguls d'ulls brillaven a la gola plenes de negror absoluta de les sales i recintes, contemplant en Luke sota el reflex oscil·lant de les varetes lluminoses. En Luke es va detenir dues o tres vegades, i va fer que C3PO s'encarregués de traduir les seves paraules.
-Sóc el vostre amic -va dir -. No us faré mal, i no guiaré a ningú fins aquí perquè us faci mal.
Però cap dels enormes alienígenes que semblaven toves masses de pèl li va tornar ni un sol so.
-L'Imperi els utilitzava per treballar a les mines d’Alzoc Tres -va dir en Luke mentre ell i C3PO anaven cap a les zones il·luminades visibles a la llunyania del passadís -. Alzoc ni tan sols figurava en el registre galàctic. El Senat va trobar una menció a aquest món fa un parell d'anys en uns arxius secrets d'una corporació. Ningú sabia el que estava passant allà. Els van mentir, els van trair... No m'estranya que hagin après a desconfiar de qualsevol criatura que tingui un mínim aspecte humanoide. Em pregunto què haurà estat dels soldats de les tropes d'assalt que esperaven ser recollits al seu planeta...
Darrere de l'ascensor va sorprendre a un grup de talz absorts en el procés d'alimentar una banda de deu o dotze tripodals. Els talz estaven deixant a terra grans bols trets del menjador: un contenia aigua, i un altre una espantosa barreja de farinetes, llet i estofat de peix. Els tripodals de seguida es van agenollar sobre ell per devorar-lo àvidament. Els talz van sortir fugint amb prou feines quan van veure en Luke i C3PO. Uns minuts després van aparèixer dos PU80 i una dotzena de MSE, decidits a netejar el que estava clar consideraven brutícia. Els tripodals van retrocedir, confusos i espantats, i van contemplar sense poder fer res com els MSE engolien el que quedava de l'aigua i del menjar, esmunyint-se per darrere d’en Luke quan aquest va intentar foragitar-los, mentre els PU80 portaven a terme valents però fútils intents d'inclinar-se prou per recollir els recipients.
-Sento el màxim respecte cap a tota la sèrie de Propòsit Únic, amo Luke -va dir C3PO, inclinant-se per lliurar el bol que havia recollit a l'androide PU80, que era molt més vell i pesat que ell -. No hi ha dubte que són l'autèntic nucli de totes les operacions portades a terme mitjançant androides, però... Oh, són tan limitats!
C3PO no va poder proporcionar cap identificació o informació lingüística sobre les criatures tripodals, i ni tan sols la seva funció traductora analògica va aconseguir arribar a una comprensió completa del seu llenguatge. En Luke només va poder entendre que eren Persones i que venien del Món, i que estaven buscant una manera de tornar-hi.
-Igual que jo, amic -va sospirar mentre les anguloses i desmanegades siluetes s'allunyaven pel passadís per continuar amb la cerca de la porta que, un cop creuada, els tornaria a la seva llar.
Si més no l'ascensor encara funcionava, encara que amb els Jawes solts per allà no hi havia manera de saber durant quant temps continuaria fent-ho. Els petits i repugnants éssers del desert eren uns estafadors i lladres nats, especialment de metall, cables i tecnologia. Al costat de la porta de l'ascensor només es veien quatre botons encesos: 10, 11, 12 i 13. A la Coberta 12 les llums tornaven a estar enceses, i l'aire estava net i circulava d'un costat a un altre. Hi havia alguna safata i tassa de cafè al terra dels passadissos, i la presència de restes d'armadures de les tropes d'assalt indicava amb tota claredat una presència gamorreana, però com havia dit C3PO, els netejadors PU80 i els diminuts MSE en forma de caixa havien eliminat minuciosament qualsevol evidència de tot rastre que poguessin haver deixat els klaggs durant la seva invasió.
Van girar una cantonada i en Luke es va aturar, molt sorprès, de descobrir que el passadís que s'estenia davant d'ells estava ple del que, a primera vista, semblaven fongs de color massilla i aparença tova. Tenien entre un metre i un metre i mig d'altura, estaven plens d'embalums i protuberàncies i desprenien una forta olor de vainilla. Una segona mirada li va mostrar que tenien braços i cames, encara que no va poder veure cap mena d'òrgans sensorials.
- Déu meu! -Va exclamar C3PO-. Són kitonaks! Ahir no hi eren.
C3PO va començar a avançar entre ells.
En Luke el va seguir. Hi havia almenys trenta en aquell tram de passadís, i en Luke va veure més a la sala de repòs de la dreta. Va tocar-ne un i va descobrir que estava a la temperatura ambient, encara que hi havia una vaga sospita d'una calor més intensa en les profunditats del seu cos tou i rabassut. Molts d'ells mostraven forats rodons sota d'enormes plecs de greix en el que probablement eren els seus caps, i quan va donar un cop d'ull dins d'un d'ells en Luke va poder identificar dues llengües i tres fileres de petites dents en forma de con.
- Què fan?
Alguns tenien abrasions, i el que semblaven ferides de ganivet que havien sagnat fins a quedar cobertes de crostes i ja s'estaven curant sense que les criatures semblessin haver-se adonat de la seva existència.
-Esperen que les erugues chooba es fiquin en les seves boques -va replicar l'androide -. És la seva manera d'alimentar-se.
-Una feina realment magnífica, si pots aconseguir-ho. -En Luke va pensar que s'imposava fer una nova visita al menjador, encara que això exigiria una certa cautela -. Bé, sembla que de moment no corren cap perill.
-Oh, per descomptat que no, amo Luke. -C3PO va seguir avançant ràpidament amb el seu habitual estrèpit metàl·lic per entre l'estrany bosc de formes immòbils -. Són una de les espècies més resistents de tota la galàxia. Se sap de casos en què un kitonak ha aguantat setmanes sense menjar, i de vegades durant mesos, sense que s'hagi ressentit gens ni mica per això.
-Bé, doncs això és just el que hauran de fer a menys que aquests transports recollissin erugues chooba creient-se que eren soldats de les tropes d'assalt -va comentar en Luke, tornant el cap per llançar-los una última mirada de dalt a baix.
Allà on les llums no funcionaven i els passadissos es convertien en cavernes plenes de penombra, il·luminades únicament pels reflexos dels panells de les zones que seguien tenint il·luminació i per l’ocasional brillantor groguenca d'un llum de treball, van trobar el cos d'un affitecà, els sorprenents habitants vegetals de Dom-Bradden. Un eixam de MSE lliscava sobre ell com insectes cobdiciosos, intentant en va eliminar un cas de brutícia que es trobava més enllà de les seves petites capacitats. L’icor s'havia congelat des del terra estenent-se per metres en totes direccions, i l'olor dels sucres que s'anaven podrint flotava en l'aire impregnant amb la seva espessa pestilència. En Luke no va dir res, i va tornar a ser conscient dels perills que aguaitaven dins d'aquella nau que no estava del tot buida.
Un crit va crear ressons pel passadís sumit en la foscor. Venia del llogaret que els gakfedds havien erigit al celler de càrrega. En Luke va girar sobre si mateix i va parar l'orella, i després va començar a córrer cap a aquell so en una maldestra carrera coixejant. L'estrany i gairebé metàl·lic timbre de la veu li havia indicat que el crit havia estat llançat per un Jawa aterrit que patia una espantosa agonia. Molt abans d'arribar al celler ja estava segur del que trobaria, i la fúria li va estarrufar el pèl malgrat tot el que sabia sobre els Jawes.
Els soldats gamorreans havien tret un triturador d'algun lloc i estaven sostenint a un Jawa sobre d'ell, agafant-lo pels canells i baixant-lo lentament cap a les fulles giratòries amb els peus per davant. Hi havia quatre o cinc gamorreans, l’Ugbuz entre ells, i tots udolaven de riure mentre feien pujar i baixar al seu petit i infortunat captiu sobre del triturador.
En Luke va desplegar la Força de l'entrada de la gegantina càmera i va colpejar al triturador amb tal violència que l'artefacte va sortir acomiadat a deu metres de distància, xocant amb la paret i fent-se miques. Krok, que estava sostenint al Jawa, va llançar a un costat la petita i terroritzada massa de parracs i brutícia i va girar sobre si mateix mentre llançava una maledicció, i l’Ugbuz es va portar la seva carrabina desintegradora a l'espatlla. En Luke va anar coixejant cap a ells per entre les barraques i va arrencar impacientment la carrabina de les mans del gamorreà amb un cop de la Força quan encara es trobava a deu metres de distància d'ell, fent que sortís acomiadada donant voltes per l'aire i repetint l'acció un moment després amb la destral d'un altre gamorreà. La tortura, fos de la classe que fos, sempre li encenia una abrasadora foguera de ràbia roent blanca al seu interior. Krok es va llançar sobre ell amb les seves manasses tenses i en Luke va fer levitar al gamorreà com si fos cent setanta-cinc quilos de roques ficades en un sac, i després el va mantenir immòbil durant un moment a dos metres per sobre del terra, contemplant-lo amb la mirada sobtadament gèlida dels seus ulls blau clar.
Després va llançar al gamorreà de banda tan despreocupadament com si s'hagués oblidat d'ell i es va tornar per enfrontar-se amb l’Ugbuz.
- Què significa tot això, soldat? -Va preguntar l'enorme senglar gamorreà, molt enfurismat -. Aquest tipus era un sabotejador rebel que pretenia fer fracassar la nostra missió! Li vam sorprendre amb això...
Va assenyalar furiosament el munt de cables i xips d'ordinador amb els extrems i connexions soltes penjant que hi havia al terra, prop d'on havia estat la trituradora.
Els ulls d’en Luke es van trobar amb els del gamorreà, i la seva gèlida i amenaçadora mirada va fer que la criatura porcina baixés la seva passats uns moments.
- Qui dimonis et penses que ets? -Va preguntar l’Ugbuz en un to gairebé melancòlic.
-No es tracta de qui pensi que sóc -va respondre en Luke amb suavitat i apropant-se una mica més -, sinó de qui sóc. -Va baixar la veu per excloure els altres de la conversa, i va dirigir les seves paraules únicament a les orelles de l’Ugbuz-. Major Calrissian, serveis especials, 229.811-B. -Acabava de donar-li el número de sèrie del bloc motriu del Falcó Mil·lenari -. Intel·ligència.
Si els ullets de l’Ugbuz haguessin pogut desorbitar-se ho haurien fet, però l'estructura facial del gamorreà va fer que hagués de conformar-se amb inclinar les peludes orelles cap endavant en senyal de respecte impressionat. L’Ugbuz va llançar una ràpida mirada per sobre de la seva espatlla cap al lloc al qual havia estat llançat el Jawa. Krok l’havia llançat per l'aire amb la força suficient perquè acabés amb tots els ossos trencats, però el Jawa ja no hi era. Els Jawes, igual que les rates, tenien la capacitat de suportar gairebé qualsevol quantitat de càstig físic i, tot i així, seguir sent capaços d'escapolir-se per la primera escletxa no vigilada quant tornaven a gaudir de llibertat de moviments.
En Luke va posar la mà sobre el braç del capità de les tropes d'assalt. La seva fúria i l'esforç d'utilitzar la Força l’havien deixat tremolant, a la vora de les nàusees i amb la cara coberta de suor gelada, però es va obligar a parlar en veu baixa i suau i va projectar-hi tot el seu poder Jedi.
-Està bé -va dir -. Va fer el que considerava més adequat, i el felicito per l'astúcia que han donat mostra capturant-lo. Però aquest agent tenia ordres meves d'infiltrar-se entre els rebels i les estava complint. No hi ha hagut que lamentar cap dany real. Vostè va obrar correctament protegint la missió, i m'asseguraré que el seu nom aparegui en les recomanacions a l’Ubictorat, però després d'això... Bé, a partir d'ara deixeu que sigui jo qui interrogui els presoners.
-Sí, senyor.
Una expressió de desil·lusió profundament gamorreana va aparèixer per un moment en la cara plena d'ullals de l’Ugbuz, però es va esfumar de seguida. Després va tornar a ser el capità Ugbuz del Servei Imperial i va saludar marcialment.
-Ho ha fet molt bé, capità -va dir en Luke, i va utilitzar la Força per projectar subtilment dins de la ment de l’Ugbuz la calor complaguda que comporta la seguretat que els teus actes hagin estat aprovats.
-Gràcies, senyor.
El pseudo-oficial de les tropes d'assalt el va tornar a saludar i va anar a recollir la seva carrabina desintegradora, detenint-se un parell de vegades per mirar per sobre l'espatlla al Luke, que es va allunyar coixejant cap a la porta recolzant-se pesadament en el seu bastó carregat de llums mentre caminava.
-Excel·lent, amo Luke -va dir C3PO en veu baixa quan en Luke, totalment exhaust, va haver arribat a la porta -. Encara que he de dir que si no volem acabar morint de fred i asfíxia, realment hauria de trobar alguna manera d'evitar que aquests Jawes continuïn amb les seves depredacions sobre l'estructura d'aquesta nau. No semblen tenir ni idea dels danys que estan causant al seu propi entorn.
-Bé, tampoc serien els primers -va observar en Luke.
Es va recolzar a la paret. Se sentia terriblement esgotat, i el cap tornava a fer-li mal malgrat el comaré. Si hagués hagut d'enfrontar a un perill immediat de mort per congelació, dubtava molt que pogués haver invocat la Força suficient per encendre ni encara que només fos una espelma.
-Si teniu la bondat de venir per aquí, senyor... -Va dir l'androide -. Crec que he descobert un diagrama parcial de la nau.
El diagrama de les Cobertes 10 a la 13 estava gravat sobre quatre panells de cristalplex en el que probablement era el despatx de l'encarregat de la planta física, i mostrava les localitzacions dels ascensors i les passarel·les, amb les conduccions d'energia marcades en vermell i les fonts d'aigua-dutxes, conductes refrigerants, ruixadors per al control d'incendis en blau. La asimetria de la forma de la nau feia que resultessin difícils de recordar. En Luke es va recordar que vist des de fora l'asteroide tendia a una forma de mongeta més que a la rodonesa, de manera que les cobertes superiors haurien de ser més petites i estar agrupades en la popa. La situació dels conductes refrigerants li va permetre deduir que els nuclis energètics principals que alimentaven el reactor, el nucli de l'ordinador i els canons també es trobaven a popa.
La seva sol·licitud d'un diagrama complet a l'ordinador del despatx va provocar una demanda d'un codi d'autorització, i el fet de provar sort amb els diferents codis estàndard imperials que coneixia o dels que la Cray li havia parlat va obtenir per única resposta un Estat actual de tots els departaments d'acord amb la planificació temporal i els objectius de la Voluntat.
«La Voluntat», va pensar en Luke. El programa-nucli. El pla central, el que ho coordinava tot. El que regulava el que hi havia a bord de la nau, des de la temperatura del cafè del menjador fins a aquesta punteria gairebé humana dels canons defensius...
Gairebé humana? En Luke ja no estava tan segur d'això.
La cosa que sabia quan es duria a terme el salt a l’hiperespai que conduiria la nau fins a Belsavis, i que sabia que el pla de batalla tenia com a objectiu destruir aquell poble indefens.
«Sense coneixement humà», va pensar en Luke. En conseqüència, això volia dir que no hi havia ningú a qui es pogués obligar, coaccionar, persuadir o parlar després que l'haguessin capturat. Només hi havia la Voluntat.
En Luke va tornar a estudiar els diagrames que la Voluntat consentia a mostrar.
-Les connexions dels tancs de combustible i els carregadors d'energia no poden ser molt grans -va explicar mentre tornava a coixejar pel passadís uns minuts després, amb C3PO avançant al seu costat i produint la seva dringadissa metàl·lica de costum -. Això significa que tots els hangars principals han d'estar en una zona, o com a molt en dos: a babord i a estribord. La infermeria és al costat de babord de la Coberta Deu, i al costat hi ha una sèrie de càmeres de descontaminació, pel que em jugaria el que vulguis a què aquesta gran càmera rectangular de la Coberta Deu sobre la qual el diagrama no dóna cap dada és l'hangar on es va posar el transport.
Va resultar ser-ho. Els motors del transport estaven apagats, i res del que en Luke va poder fer va aconseguir reviure'ls - «Bé, per què no? Ja han servit al seu propòsit », va pensar -i en qualsevol cas no hi havia cap manera d'utilitzar els controls de manera manual. Els androides G-40 estaven immòbils, silenciosos i morts, i un d'ells ja havia estat mig desmantellat pels Jawes veient que no podien emportar-se'l. Els rastrejadors en forma de bombolla platejada no eren visibles per enlloc.
Una assenyada manipulació dels controls d'un ascensor de servei -usant, una vegada més, el nucli d'energia i el cablejat d'un MSE que va reaccionar amb certa indignació a l’ultratge -va permetre que en Luke aconseguís deixar immòbil la cabina de l'ascensor entre les Cobertes 10 i 9 i pogués entreobrir les portes. Mentre C3PO s'anava posant cada vegada més nerviós i predeia imminents catàstrofes a l'hangar de la Coberta 10, en Luke va lligar un extrem del rotlle de trenta metres de cable d'emergència que va treure d'un compartiment a una pota del transport i va baixar, amb considerable dificultat, a través de la cabina de l'ascensor fins que va aconseguir arribar a l'hangar immediatament inferior, el de la Coberta 9.
Les llums d'aquell recinte estaven apagades, i l’hangar era una vasta caverna silenciosa il·luminada únicament per la feble resplendor enfosquida de les estrelles que brillaven més enllà del camp magnètic que protegia l'atmosfera de l’hangar. A través de les immenses portes de l’hangar, rivetejades per la roca de l'asteroide camuflat dins del que havia estat construït l'Ull, en Luke podia contemplar els interminables panorames negres del buit. Un grapat d'asteroides havien estat arrossegats per l’Ull quan va portar a terme els seus salts hiperespacials per recollir la seva dotació esvaïda feia molt de temps, en Luke va pensar que probablement havien estat portats perquè servissin com a cobertura, i uns quants suraven a la deriva entre l'Ull i l'infinit com altres tants fragments d'os descolorit.
A jutjar pel seu aspecte, l’hangar sumit en les tenebres havia estat dissenyat per acollir a un sol transport de mida mitjana. Els cables de la cèl·lula d'energia penjaven del sostre i signes direccionals indicaven on quedaria col·locada la nau, al centre de l’hangar amb el morro apuntant cap a la foscor estrellada que s'estenia més enllà del camp magnètic. Però allà no hi havia cap transport.
En el seu lloc, hi havia un malparat caça-Y de casc ennegrit en un extrem de l’hangar. La vastitud buida de l’hangar va recollir els ecos del bastó d’en Luke quan va travessar el terra metàl·lic per anar fins a ella, i les ombres es van agitar nerviosament quan va alçar el bastó amb les varetes lluminoses per fer una ullada a la carlinga oberta sobre el seu cap.
Era un biplaça. En Luke no va poder veure-ho molt bé des d'on estava, però li va semblar que les connexions de pressió dels dos seients havien estat utilitzades.
-Això explica el que va passar.
En Luke es va enfonsar amb un sospir de gratitud en una de les cadires de plàstic blanc del menjador i va acceptar la safata que li oferia C3PO: el menjar havia estat reconstituït a partir de l'embolcall irradiant, i només guardava una semblança nominal amb un autèntic bistec d'esquena blanca amb guarnició de puré de topates a la crema, però com a succedani alimentari no estava gens malament. Malgrat el perigè que havia ingerit, la cama d’en Luke semblava estar a punt de desprendre’s del seu maluc -En Luke, pensant-ho bé, es va dir que donat el seu estat actual això no semblava tan mala idea -i estava tan cansat que li feia mal tot el cos, però tot i així tenia la sensació que almenys ja havia obtingut un cert control parcial de la situació.
- Què va passar quan? -Va preguntar C3PO.
-Què va passar fa trenta anys. Com ens va explicar en Triv, l'Ull d’en Palpatine i, de fet, tota la missió de Belsavis, van ser un assumpte d'alt secret des del principi, i el secret es va mantenir ocult fins i tot als Cavallers Jedi. Per això ho va automatitzar tot, perquè no hi hagués filtracions.
»Però hi va haver una filtració, C3PO... Algú el va descobrir.
Un so procedent del llindar va fer que tornés el cap en aquesta direcció. Quatre o cinc tripodals van entrar per la porta del menjador, unes criatures magnífiques amb els seus delicats matisos turquesa i rosa i el llarg pelatge groc que brollava al voltant dels seus malucs i els seus tentacles. En Luke es va posar dret, es va recolzar en el seu bastó amb una ganyota de dolor, i va anar coixejant fins al subministrador d'aigua instal·lat a un costat de les ranures alimentàries. El munt de safates usades apilat al costat d'aquesta paret tenia gairebé un metre d'alçada. En Luke va escollir el bol més gran que va poder trobar, el va omplir d'aigua i hi va portar als tripodals, doncs ja havia esbrinat que col·locar-lo sobre d'una taula no donava cap resultat. C3PO, seguint ordres d’en Luke, anava darrere d'ell amb un parell de plats de farinetes que les pobres i confuses criatures van acceptar amb gratitud, enfonsant els seus llargs musells en ells per xarrupar-les àvidament.
-Algú ho va descobrir -va seguir dient en Luke mentre treballava -i va anar a la Nebulosa Flor de Lluna. El seu caça-Y gairebé va ser fet miques per les defenses automàtiques, que són el més proper a un ésser humà que he vist mai, però va aconseguir entrar a la nau. Va desactivar el mecanisme d'activació de l'Ull, i probablement també va desactivar totes les estacions de senyals esclaves que va poder trobar, de manera que ja no podia arribar cap senyal que iniciés la missió. Després va agafar el transport de l’hangar, i van fugir.
-Tant de bo també haguessin desactivat les defenses automàtiques -va dir C3PO.
-Potser no van poder fer-ho -va dir en Luke.
Els tripodals van començar a allunyar-se, llançant suaus mugits i intercanviant murmuris entre ells, i en Luke i C3PO van tornar a la taula a la qual s'havia assegut en Luke.
-Segons les lectures de la cèl·lula d'energia de l’hangar, aquest recinte es troba just a sobre dels compartiments dels caces on estan atracats els aparells de curt abast. Són els suports de superfície i les escortes, i segons els gràfics de consum d'energia han de ser caces TIE. Si la missió portava implícit un atac de superfície, i si anaven a recollir tropes d'assalt naturalment que havia d'haver un atac de superfície, llavors ha d'haver llançadores d'assalt en algun lloc. Probablement estiguin en les cobertes superiors d'aquesta mateixa zona, però no han servit de res en l'espai profund. Ha d’haver-se emportat el transport.
-Comprenc -va dir l'androide. Va guardar silenci durant uns moments, sostenint el bastó d’en Luke i oferint-li el braç per ajudar-lo a seure -. Però si el senyal d'activació va ser destruïda, què ha tornat a posar en marxa la missió després de trenta anys?
Una horrible cacofonia de crits va esclatar al passadís. En Luke es va posar dret i va anar coixejant fins a la porta, deixant enrere a C3PO. Podia sentir un ensordidor eixordar de peus per entre els grunyits, xiscles i esgarips.
Era un membre de la tribu dels klaggs. En Luke el va reconèixer a l'instant, ja que tots els klaggs havien portat cascos i armadura regular de l'armada en comptes d'equip de les tropes d'assalt, i els seus cascos eren en forma de cub i els seus petos de color gris en lloc del blanc que tan familiar li resultava. Fos quin fos el lloc on havien establert les seves casernes generals, resultava obvi que es trobava prop d'uns arsenals diferents als saquejats pels gakfedds. Però en Luke a penes necessitava aquella observació, ja que el aterrit klagg estava fugint de quinze gakfedds que udolaven i agitaven destrals i llances d'energia, enarboraven desintegradors i carrabines i, de tant en tant, llançaven un tret que es perdia en una infinitat de letals rebots a al llarg dels passadissos com una vespa roent.
- Som-hi! -Va exclamar en Luke.
- Com ha dit, amo Luke?
- Aquest klagg tornarà al seu territori!
En Luke va creuar el menjador fins a les portes de l'altre extrem, sabent que el passadís pel qual els gakfedds estaven perseguint la seva presa no portava enlloc i que el klagg hauria de desviar-se. Tal com havia esperat, uns instants després va sentir el retrunyiment d'un parell de peus al passadís per darrere d'ell i el panteix barrejat amb esbufecs entretallats del senglar klagg fugitiu. Va ficar a C3PO en un compartiment de bugaderia per permetre que el klagg pogués passar sense veure'ls, i després va sortir d'ell i va començar a seguir-lo, parant l'orella perquè no se li escapés cap so. Els gakfedds semblaven haver perdut la seva presa. Els ecos dels seus crits ressonaven als passadissos propers, però si es concentrava en el tram de corredor que s'estenia davant seu en Luke podia sentir sense cap dificultat la respiració panteixant del klagg i el soroll dels seus peus. Els gamorreans no eren molt bons corredors. Amb les dues cames en bon estat. En Luke podria haver deixat enrere a la carnada més àgil de gamorreans, i fins i tot havent de recolzar-se en un bastó no li va costar massa evitar que el fugitiu li tragués avantatge.
Tal com havia mig sospitat i mig deduït, el klagg anava cap a la popa.
- Han trobat alguna forma d'arribar fins als nivells que estan per sobre de les cobertes de la tripulació -li va murmurar a C3PO mentre travessaven un compartiment-arsenal rere l'altre, dipòsits d'armament saquejats, i magatzems on els recipients i caixes havien estat destrossats per vessar torrents d'uniformes, cinturons, botes i armadura sobre els sòls i pels passadissos -. Escolta... Està tornant sobre els seus passos. Sap que ha de pujar un nivell.
En Luke es va aturar i treure cautelosament el cap per una cantonada. El gamorreà estava en una cabina d'ascensor que tenia les portes obertes i premia furiosament els botons. Estava clar que desitjava trobar un nombre superior al 13, i que no aconseguia trobar-lo. Un instant després el pseudo-soldat de les tropes d'assalt va sortir de la cabina i va mirar al seu voltant. Les seves peludes orelles van girar d'un costat a un altre mentre escoltava, i la seva respiració va ser clarament audible en el silenci. L'expressió «suar com un gamorreà» era bastant comú a la galàxia, i en Luke la va comprendre perfectament en aquell moment. El cos de la criatura relluïa, i en Luke podia captar l'olor des d'on estava.
El gamorreà es va posar en marxa amb el seu caminar pesat i el balanceig típic de la seva espècie.
- S'ha perdut, amo Luke?
C3PO era capaç de graduar la seva vocalitzador fins a un debilíssim brunzit que resultava gairebé inaudible.
-Això sembla... O potser els gakfedds li hagin bloquejat el camí pel qual va baixar.
Hi va haver un nou esclat de crits que va començar a apropar-se. El klagg va augmentar la velocitat fins a un maldestre trot. Mantenir-se prop d'ell seguia resultant molt fàcil, tant en els passadissos que resplendien amb la claredat dura i freda dels panells lluminosos com en aquells trams sumits en les tenebres on els Jawes s'havien endut el cablejat. Les orelles del gamorreà no paraven de girar-se cap enrere. En Luke es va preguntar fins on arribaria la seva agudesa auditiva, i si el gamorreà seria capaç de captar els lleus espetecs i frecs del seu bastó i el feble cruixir de les articulacions de C3PO.
Hi havia una porta negra, amb doble segell de protecció blindada i una llum carmesí instal·lada sobre d'ella. El gamorreà va manipular l'interruptor sense obtenir cap resultat, i després va desenfundar un desintegrador i va volar tot el mecanisme. La porta va tremolar en el seu marc.
-L’entrada als nivells superiors per aquesta zona no està autoritzada -va dir una veu -. S'han adoptat mesures de seguretat.
El gamorreà va arrencar la placa protectora de la comporta manual usant la força bruta i va fer girar la roda interior vencent la seva tossuda resistència. En Luke va sentir un nou clam passadís avall, i va comprendre que els gakfedds havien sentit la veu de l'ordinador.
-L’entrada als nivells superiors per aquesta zona no està autoritzada. Les mesures de seguretat han entrat en vigor. S'han d'utilitzar mesures màximes.
La llum vermella va començar a parpellejar.
La porta es va obrir per revelar una escaleta metàl·lica. El cubicle que acabava d'aparèixer darrera la porta contenia esglaons de metall negre, murs grisos i un escacat de quadrats de pàl·lida llum opalescent disposats formant un curiós quasi-dibuix asimètric, que semblava impersonal i sorprenentment sinistre alhora.
-S'han d'utilitzar mesures màximes. S'han d'utilitzar mesures màximes. S'han d'utilitzar...
- Aquí està aquest pudent porc amotinat!
L’Ugbuz i els seus soldats van aparèixer per un passadís lateral a vint metres de distància, i el klagg es va llançar escaleta amunt.
Mentre el contemplava, en Luke va pensar -en aquesta part de la seva ment que no estava paralitzada per l'horror -que era molt propi de l'Imperi concebre una «mesura de seguretat» que no assortiria efecte fins que el violador de la norma estigués massa lluny per poder tornar enrere.
El gamorreà va pujar corrent cinc o deu esglaons abans que s'iniciés el bombardeig de raigs. Dits d'una tènue i malèvola claredat van sorgir de les parets i van començar a lliscar sobre el cos de la criatura com una delicada aranya esquelètica que estigués torturant la seva presa. El gamorreà va cridar i es va desplomar. La seva enorme còrpora va caure flàccidament sobre el metall negre dels graons, on es va agitar en una sèrie de convulsions espasmòdiques. Els gakfedds que el perseguien van frenar en sec la seva carrera cap a la porta, i van alçar la mirada cap a ell amb els ulls plens d'una sorpresa que es va esvair gairebé seguida.
I un instant després van començar a riure.
L’Ugbuz va deixar escapar una estrepitosa riallada i va assenyalar al klagg amb un dit. La carn del fugitiu estava començant a omplir-se de butllofes i la sang no va trigar a brollar del miler de forats diminuts com caps d'agulla creats pel bombardeig de raigs. Els altres gamorreans van cridar, es van doblar sobre si mateixos de pura hilaritat, es van colpejar les cuixes i van intercanviar cops a les espatlles en una exhibició de diversió que no podia ser més sincera. En Luke va retrocedir pel passadís en el qual ell i C3PO havien romàs ocults, sentint-se profundament fastiguejat. El klagg, per impossible que semblés, seguia intentant aixecar-se i continuava tractant de pujar per l'escala. Els seus peus relliscaven sobre la sang, i el seu cos s’anava morint sota el bombardeig calcinador amb cada nou moviment que feia.
Els gamorreans eren criatures molt resistents, i estava clar que el klagg considerava que el malson espurnejant de l'escala era una destinació preferible al que li farien els gakfedds.
En Luke va girar sobre si mateix, va reprimir el desig de vomitar amb un terrible esforç de voluntat, i va iniciar el retorn al menjador. Va poder sentir les riallades dels gakfedds durant un llarg tram de passadís.

Arsenals, armada (regular) - cerca
Propòsit d'aquesta informació?
Control d'inventari.
Tots els inventaris estan d'acord amb els paràmetres i intencions de la Voluntat
- Amo Luke?
Cerca esquemàtica - conductes d'aigua.
Propòsit d'aquesta informació?
-Amo Luke, crec que hauríem d’anar-nos d'aquí.
Manteniment d'emergència.
Tot el manteniment procedeix d'acord amb les intencions i la planificació temporal de la Voluntat
- Condemnat munt de sinapsis mentideres! Tens la meitat de les teves cobertes de tripulació a les fosques, i miris on miris et trobes amb un ordinador que no funciona.
-Amo Luke, com més gran sigui el temps que romangui tan lluny del llogaret dels gakfedds, més gran serà el perill que corre de patir una incursió de represàlia dels klaggs. No hi ha hagut talz, i ni tan sols tripodals, en aquest sector des de...
En Luke va aixecar el cap. Estava assegut davant d'una terminal al despatx del contramestre, l'entrada a un petit complex de magatzems i tallers. El llarg passadís que portava fins a l'entrada d'estribord del menjador era visible a través de la porta oberta o, millor dit, més enllà de l'espatlla de C3PO. L’androide de protocol, clarament nerviós, estava dret al llindar i llançava mirades cap a l'exterior tan sovint com si fos un agent de borsa de Coruscant acabat de sortir d'un dinar de negocis que caminés a la caça d'un aerotaxi. En Luke va pensar que si C3PO no hagués disposat d'un cronòmetre intern, hauria estat fent una ullada a un rellotge cada deu segons.
-Tenen la Cray -va dir.
Torturar al Jawa havia estat un petit acte de maldat tan insignificant com el d'uns nens que turmenten a un animal ferit. El klagg havia estat un enemic, i els klaggs considerarien que la Cray era una enemiga de la seva tribu.
«Especialment després que el seu amic morís en aquella escala protegida per aquella horrible graella opalescent», va pensar en Luke.
Va tornar a inclinar-se sobre el teclat amb una ganyota de cansament.

Sistemes del casc, va teclejar.
Propòsit d'aquesta informació?
Situació de sistemes
Propòsit d'aquesta informació?
Revisió de sistemes
Propòsit d'aquesta...?

-El propòsit d'aquesta informació és aconseguir que escupis alguna resposta a part que la Voluntat està a càrrec de tot i de què tot va d'allò més bé -va remugar en Luke entre dents. Tornava a fer-li mal el cap, de fet, tenia tot el cos tan adolorit com si acabés de baixar rodant per un parell de trams de graons, i malgrat el pegat de perigè que s'havia posat a la cama estava notant una sospitosa sensació d'inflamació en les profunditats de la seva ferida que li va fer preguntar durant quant de temps seria capaç de recórrer a la Força perquè combatés la infecció en la carn esquinçada.
-I te la trauré encara que per això hagi d'utilitzar fins a l'últim codi imperial i programa descodificador que en Han, la Cray i en Ghent m'hagin ensenyat.
-Tant de bo l’R2 fos aquí, senyor -va dir C3PO, anant fins a la terminal i posant-se al costat d’en Luke amb una tímida dringadissa metàl·lica -. Sempre se li ha donat molt millor parlar amb aquests super-ordinadors que a mi. Vaja, però si recordo que quan estàvem amb el capità Antilles... Oh! Fora d'aquí, bestiola repugnant!
En Luke ja sabia que es tractava d'un Jawa fins i tot abans de tombar-se. Qualsevol que hagués tingut la més petita experiència amb els Jawes sabia a l'instant quan un representant d'aquesta raça havia entrat en un espai tancat.
-Deixa’l. C3PO. No et preocupis.
Després d'haver presenciat la mort del klagg. En Luke havia començat a sentir molta més simpatia cap als Jawes. Un arrufament de perplexitat li va arrugar el front mentre feia girar la seva cadira, ja que generalment els Jawes evitaven el contacte amb altres races, i especialment a bord d'aquella nau.
- Què vols, petit? -Li va preguntar.
Era el Jawa al que havia salvat aquell matí. En Luke no hauria pogut explicar com ho sabia, perquè aquelles esparracades túniques marrons que envoltaven tot el cos, els guants coberts de brutícia i les cares invisibles en les ombres dels seus caputxons feien que resultés gairebé impossible distingir un Jawa d'un altre, però tot i així estava segur que es tractava d'aquell Jawa.
-Gran senyor...
L’ennassat i grinyolant argot del desert era gairebé inintel·ligible. Una maneta coberta de brutícia es va allargar per fregar l'espasa de llum que penjava del cinturó d’en Luke.
En Luke va posar la mà sobre la seva espasa de llum en un gest protector, però no va captar cap autèntic desig de robar-la.
-Em temo que és meva, amic.
El Jawa va retrocedir un pas sense dir res, i després va furgar entre els plecs de la seva túnica.
-Per a tu.
Li estava oferint una altra espasa de llum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada