dimarts, 24 de juny del 2014

Els Fills dels Jedi (VI)

Anterior



CAPÍTOL 6

Els Cavallers Jedi havien assassinat la seva família.
Un grup de Cavallers Jedi havia caigut sobre el poble on va créixer, atraient la boira mitjançant el poder de la Força en el silenci de la nit per avançar a través d'ella envoltats en el fred i en les ombres, espectres de poder i silenci amb ulls que cremaven en la foscor acomiadant la mateixa resplendor verdosa que els focs follets dels pantans. Ell havia fugit, panteixant i sentint la gèlida pressió de les seves ments sobre la seva mentre intentaven prendre-li les energies per immobilitzar-lo i fer que tornés. Hi havia jagut entre els arbres que s'alçaven al voltant del poble...
(Arbres?)
... i havia vist com reunien a les dones i feien que formessin una fila, rient-se dels seus crits mentre arrencaven els nadons dels seus braços i els trossejaven amb les seves espases de llum. Havia vist monyons cauteritzats caiguts a terra, i havia sentit els xiscles que van omplir d'ecos el fred aire nocturn. Els Jedi l’havien buscat, perseguint-lo en els seus veloços vehicles de superfície, burlant-se d'ell i perseguint-lo amb els seus crits despectius mentre corria a través de les roques i el fang i per les rieres...
(Fang i rierols? Vaig créixer al desert.)
... i després havien tornat per matar els nens. Havia vist com el seu germà petit i la seva germana...
(Quin germà?)
... eren degollats mentre suplicaven que se'ls perdonés la vida...
Qui havia inventat tot allò?
Era veritat. Cada paraula era veritat.
O, si més no, una cosa molt semblant a això era veritat.
En Luke va tancar la seva ment i es va obligar a respirar fons a través del dolor que seguia li torturant el pit i els pulmons. Va cridar a la Força perquè acudís a ell, i va permetre que el coneixement s'escorregués del seu ésser com aigua relliscant sobre una armadura recoberta d'oli. Un instant després va comprendre que aquells records eren idèntics als que havia trobat en la ment d’en Nichos: eren paraules, i en alguns casos eren paraules molt poderoses, però estaven totalment buides d'imatges. Eren paraules que deien ser la veritat, i que semblaven ser veritat...
Tenia mal de cap. Li feia mal tot el cos. La seva concentració va vacil·lar i es va enfosquir sobtadament, i la sensació d'haver estat traït i el terrible dolor del seu cor van tornar un cop més. Els Jedi l’havien traït.
En Luke es va precipitar en una espiral interminable a través de la foscor.
Jeia sobre la llitera d’en Han en el Falcó Mil·lenari, amb el monyó embenat del seu braç dret encès com una flamarada d'agonia per sota de l'acció dels calmants que li havia administrat en Lando, i el fet de saber que en Ben li havia mentit era molt més dolorós i insuportable que aquesta agonia. Ben li havia mentit, i era Darth Vader qui li havia dit la veritat.
«Venjança, sí –van murmurar moltes veus a l'uníson -. Venja’t d'això... »
Durant un moment en Luke va tornar a tenir uns anys menys, i va tornar a sentir com la seva ànima es convertia en una polpa ensangonada de traïció.
«Per què em vas mentir, Ben?»
En va tenir prou amb pensar en el passat per comprendre amb tota claredat per què li havia mentit. Als divuit anys, el fet de saber que el seu pare seguia viu i que seguia existint en alguna forma, sense importar quan hagués canviat, podria haver-lo atret cap a l’indret fosc. Podria? No, l’hauria atret cap a l’indret fosc sense cap mena de dubte. Als divuit anys en Luke no posseïa l'experiència i la fortalesa tècnica que hagués necessitat per poder resistir. Ben ho havia sabut.
La Força va centellejar al seu interior, una flameta solitària cremant en una nit ventosa.
- Luke?
«Venja’t dels Jedi, de les seves meuques i dels seus mocosos. Crema i mata com ells van cremar i van matar els teus pares... »
La imatge que va omplir la seva ment li va mostrar esquelets calcinats jaient sobre la sorra al voltant de les ruïnes de l'única llar que havia conegut i va comportar la pudor del plàstic cremat, i la calor del desert que colpejava el seu cap amb un martelleig menys terrible que la calor oliosa de les flames. El buit en el seu cor era un pou sec que no acabava mai, un túnel sense llum que arribava fins al centre del món.
Aquella granja del desert no havia estat gran cosa com a llar i lloc on pertànyer, però era tot el que va tenir.
Quan va tornar a Tatooine per rescatar en Han d’en Jabba el Hutt. En Luke va anar a veure les restes d'aquella granja que s'havia alçat al costat del Mar de Dunes. Ningú havia ocupat el terreny. Els Jawes havien saquejat el que quedava de la casa, probablement tan bon punt es van refredar les cendres. Les habitacions que s'alçaven al voltant de la fondalada del pati s'havien ensorrat. Tot el lloc havia quedat reduït a un clot esquitxat de restes que ja estava mig ple de sorra.
Les làpides que en Luke havia posat sobre les tombes de les persones que havien estat com uns pares per a ell també havien estat robades.
L'oncle Owen havia dedicat tota la seva vida a aquella granja. Era com si el seu oncle mai hagués existit.
- Luke?
Va parpellejar, i va descobrir que no era bona idea.
- Estàs bé, Luke?
-Oh, amo Luke, si us plau... Intenti recordar qui és! La situació és francament desesperada!
En Luke va obrir els ulls. Tota l'habitació va executar una lenta i majestuosa tombarella i en Luke va haver d’agafar-se als costats de la llitera sobre la qual jeia per evitar caure d'ella, però almenys en Nichos i C3PO, que estaven inclinats sobre ell, no van intentar clonar duplicats de si mateixos, i el dolor del seu pit era molt menys fort que abans. Se sentia profundament i enormement cansat.
Més enllà d’en Nichos i C3PO va poder veure la porta tancada de la petita cel·la on estava estirat: el recinte era còmode i estava brillantment il·luminat, i contenia tres lliteres més i un parell d'armaris i fileres de calaixos que formaven una mena de còmodes. Tot estava net i era austerament fred i produïa la impressió que allà gairebé mai hi havia ningú, excepte per la seva granota de vol negre penjada dins d'un armari, la seva espasa de llum damunt d'una filera de calaixos, i la negra capa Jedi desplegada com una manta a sobre d'una de les altres lliteres.
En Luke va alçar el braç i va veure que portava l'uniforme de descans color verd oliva d'un soldat de les tropes d'assalt imperials.
«Els Jedi van matar...»
«Els Jedi van matar...»
Va respirar fondo i va apartar tota la Força de la tasca de curació del seu cos -en Nichos i C3PO es van tornar a dividir en dos immediatament -; la va dirigir cap a l'interior del seu ésser i va fer que caigués sobre aquells records com una llum purificadora.
Les veus que ressonaven dins la seva ment van seguir parlotejant durant uns moments, i van acabar sent expulsades.
En Luke va tornar a despertar, sentint-se molt feble i trastornat. No podia haver estat inconscient més d'uns segons, perquè C3PO encara seguia amb les seves explicacions.
-... Va dir que no li passava res, i que si anava a la infermeria l'únic que faria seria fer veure que es trobava malament. No sabíem què fer... -Anem a bombardejar Plawal -va dir en Luke.
Els seus dos companys el van contemplar amb visible alarma.
- Això ja ho sabem, amo Luke!
En Luke es va aixecar a la llitera, i un instant després va haver d’agafar-se al braç d'C3PO quan una nova onada de nàusees va recórrer tot el seu cos.
-Hem estat fent hipersalts a una dotzena de planetes de la Vora Exterior allà on l'Imperi va amagar les seves tropes d'elit per a aquesta missió fa trenta anys -va dir en Nichos -. El transport ha descendit a Tatooine, a Bradden i a no sé quants llocs més. Tot està automatitzat: els vehicles de descens, la recollida, l'adoctrinament...
- L'adoctrinament? -Va preguntar en Luke.
Una altra imatge va sorgir del no-res, distant i borrosa a través del dolor que bategava en el seu cap: una càmera semicircular plena de gamorreans inconscients, amb les armes encara a les mans, i els diminuts i grisencs morrts parasitaris que s'aferraven a ells fins i tot durant la batalla començant a recuperar-se dels efectes dels raigs atordidors per córrer nerviosament sobre els cossos porcins. Dos enormes androides platejats del vell model G-40 d'una sola funció anaven i venien per entre els cossos, incorporant als gamorreans, cosa que els G-40 podien fer amb una aterridora facilitat, i administrant una injecció a cada un, després de la qual cosa els anaven ficant en els taüts monoplaces de metall blanc de les cabines d'adoctrinament que s'alineaven al llarg de la curvatura de la paret del fons de la sala.
En Luke es va fregar el front amb les puntes dels dits. Seguia havent-hi un petit cercle de pell lleugerament més aspra que la resta allà on s'havia connectat l’alimentador cerebral, i va comprendre que havien d'haver-li fet el mateix que als gamorreans.
- On som?
Es va aixecar, amb molta cautela, i es va penjar l'espasa de llum del cinturó. Van creuar el llindar i van sortir a un corredor que feia olor de metall, substàncies químiques i solució netejadora. Les parets grises s'alçaven sota una claredat uniforme i suau, i la coberta vibrava sota els seus peus amb el feble brunzit de les velocitats de creuer subespacials. Un androide MS-15 que semblava una caixa metàl·lica va passar per davant d'ells, absort en la seva tasca de neteja del sòl.
-A bord de la nau -va dir C3PO-. Del... cuirassat. Estem dins de la lluna de combat de la qual ens va parlar el soldat Potnman, el vaixell gegant camuflat d'asteroide que va disparar contra nosaltres.... l'Ull d’en Palpatine.
L'Ull d’en Palpatine. El nom va crear ecos familiars en la ment d’en Luke. Les veus li havien explicat tot el que necessitava saber sobre ell durant aquell llarg i nebulós interval de records que no li pertanyien. D'alguna manera inexplicable, en Luke coneixia les dimensions de la nau i sabia que era enorme, més gran que fins i tot el més gran dels Super Destructors Estel·lars, més gran que una esfera-torpede, i que tenia la potència de foc suficient per acabar amb un planeta sencer.
«Naturalment», va pensar. L'Ull d’en Palpatine havia estat construït abans que l'Estrella de la Mort, quan la Flota Imperial encara estava convençuda que el més gran sempre era el millor.
-No hi havia cap base en aquest asteroide, amo Luke -va explicar C3PO-. L'asteroide era la nau, i va disparar contra nosaltres utilitzant un ordinador artiller automatitzat.
- Estàs segur?
En Luke hagués pogut jurar que els canons havien estat manejats per les mans d'un ésser viu. Cap ordinador podia calcular tan bé els moments en què havia de disparar.
-Totalment -va dir en Nichos -. Ningú pot accedir a les cobertes d'artilleria. I a bord no hi ha ningú que sàpiga manejar armament pesat..., almenys no aquesta classe d'armament pesat.
-Ningú... -Va dir en Luke -. Estan recollint tropes... -Va afegir un moment després, i va callar recordant-se de la base abandonada al bosc i dels quaranta-cinc cascos que ho contemplaven tot des de la paret amb les seves mirades buides -. No em diguis que encara hi havia tropes esperant ser recollides.
Van entrar a la sala de reunió de la coberta de les tropes. Deu o dotze enormes bípedes blancs i molt peluts formaven un nerviós grup al voltant de les ranures dels alimentadors, traient plats i aspirant ràpidament qualsevol fragment prou petit per no haver de ser mastegat a través de curtes probòscides musculoses que sorgien sota dels seus quatre ulls negres que no paraven de parpellejar. Uns quants anaven armats, amb el que semblaven potes arrencades a taules i cadires, de manera que en Luke va suposar que com a mínim devien ser mig intel·ligents.
Tot d'una va haver un soroll a les portes de l'altre extrem de la llarga sala. Els bípedes armats van girar sobre si mateixos i van alçar les seves armes. Set criatures tripodals van entrar a la sala, amb les seves masses corporals semblants a bosses oscil·lant estranyament sota de l'estructura òssia central sostinguda per les llargues potes i els tentacles que brollaven entre les articulacions dels malucs penjant flàccidament. Els circells oculars que s'alçaven per sobre de la massa corporal van ondar d'un costat a un altre en un moviment inconfusible el significat fins i tot en Luke va poder identificar com a clara desorientació.
Dos bípedes peluts van ficar les mans a les ranures dels alimentadors, van agafar tants plats i bols com podien transportar i després van anar cautelosament cap als nouvinguts, protegits per un congènere armat amb una pota de cadira. La més gran de les criatures peludes va alçar una manassa recoberta de pèl, va emetre un suau i inintel·ligible cantussol i, veient que els tripodals no li donaven cap mena de resposta, els hi va oferir els plats.
Els tripodals van fer sorgir tubs alimentaris entre els circells oculars i van menjar. Alguns d'ells van intentar alçar els tentacles per agafar els plats. Les criatures peludes que s'havien quedat al costat de les ranures dels alimentadors van deixar anar un seguit de xiscles sibilants i es van donar cops de colze. El més alt dels dos portadors de menjar va allargar un braç amb curiosa delicadesa i va fregar -en realitat, li va donar un copet -al tripodal més proper en un gest que en Luke va comprendre immediatament pretenia tranquil·litzar.
- Ja n'hi ha prou, soldat!
El tercer parell de portes lliscants de la sala es va obrir amb un hursh ofegat, i un grup d'uns quinze gamorreans va entrar-hi. Alguns havien aconseguit embotir-se en els uniformes de soldat de les tropes d'assalt més grans que havien aconseguit trobar, per aconseguir-ho havien hagut de tallar les mànigues, o s'havien subjectat segments de lluent armadura blanca als braços i als pits amb la cinta adhesiva platejada que s'usava en les reparacions dels motors. Altres portaven cascos dels destacaments navals, i alguns portaven els cascos blancs amb la zona facial més curta del model antic de les tropes d'assalt col·locats a la part superior del cap com si fossin barrets. Ugbuz, que anava davant, s'havia posat un casc negre d’artiller que semblava una galleda, i el seu rostre berrugós amb el gran musell porcí tenia un aspecte sorprenentment sinistre sota seu. Tots anaven armats fins als ullals amb desintegradors, llances d'energia, destrals i arcs.
- Aquest home només fingeix estar malalt! Tothom va ser sotmès a un examen físic abans d'enrolar-se. Són les regles de la Flota, i no hi ha cap excusa per a aquesta classe de comportament! En aquesta nau hi ha massa ganduls que intenten defugir les seves obligacions!
Ugbuz va fer petar els dits. Un altre gamorreà -en Luke va pensar que era en Krok -va anar cap a les ranures dels alimentadors i les màquines de cafè amb el pas pesat i sotsobrant típic de la seva raça mentre l’Ugbuz i els altres seien al voltant d'una taula. En Luke va veure que la Cray i en Triv Pothman estaven entre ells.
Un tropell de confusos records dels últims dies va tornar a la seva ment. En Luke es va recordar d'haver menjat i dormit -i que de vegades havia intentat convèncer al seu superior que li permetés anar a la infermeria quan el dolor i els marejos es tornaven insuportables, i que ocasionalment havia fet pràctiques de tir a la galeria artillera de la nau tot i que el cap li feia massa mal perquè pogués donar en el blanc -amb altres soldats de les tropes d'assalt.
I en els seus records tots eren humans.
Les criatures que semblaven enormes peluixos blancs es van apartar una mica per permetre que el soldat gamorreà agafés tasses de cafè per a ell i els seus companys, i es van rascar el cap i van emetre nous cantussols ofegats mentre contemplaven al grup assegut al voltant de la taula amb perplexa intranquil·litat. El pelatge dels seus fronts també mostrava els senyals d'una alimentació cerebral en forma de cercles lleument socarrats que no trigarien a desaparèixer, i en Luke va deduir que l'adoctrinament havia tingut efectes més profunds en unes espècies que en altres. Un ésser tripodal va iniciar un vacil·lant avanç cap a la taula dels soldats. Es va acostar massa, i en Triv Pothman va colpejar la criatura amb un salvatge revés de la mà que la va fer retrocedir trontollant per entre les cadires. L'ancià savi del bosc s'havia afaitat, i el seu rostre mostrava l'expressió dura i implacable de despreocupada arrogància que en Luke havia vist en tants soldats de l'Imperi, i que sorgia de saber amb total seguretat quina era la seva posició i que qualssevol que fossin les seves accions sempre comptarien amb l'aprovació dels que estaven per sobre d'ells. En el rostre de la Cray havia la mateixa expressió. En Luke ho comprenia. Ell mateix s'havia sentit així durant els últims dies.
Va sospirar i va començar a avançar per entre les taules, preguntant-se mentre anava cap a ells si podria fer una canalització de la Força prou intensa per treure la Cray del seu adoctrinament. Li feia mal el cap i cada membre semblava pesar-li com si fos de plom, però les nàusees acompanyades per aquell terrible batec de les primeres fases de la commoció ja s'havien esfumat. En Luke va pensar que si s'esforçava al màxim podria reunir la concentració i el poder de la Força suficients per establir contacte amb la Força que hi havia dins de la Cray.
Quant als gamorreans -almenys en el cas de la tribu dels gakfedds -, resultava obvi que havien nascut per ser soldats de les tropes d'assalt. Semblaven haver-se adaptat perfectament al seu nou entorn i sentir-se com a casa. El terra de la gran sala estava ple de plats, bols i tasses de cafè de plàstic, i l'amuntegament arribava gairebé un metre d’alçada al voltant de les ranures del menjar. Androides MSE anaven i venien per sobre de les escombraries i al voltant d'ella com feristeles que busquessin aliment, però eren mecànicament incapaços de recollir els plats i tornar-los a les ranures d'eliminació que els haurien portat fins a les cuines automatitzades. Un estòlid androide PU80 rentava metòdicament un seguit de taques de menjar a la paret al costat d'un dels diversos parells de portes lliscants.
-Capità...-En Luke va saludar l’Ugbuz, que li va tornar la salutació amb veloç precisió militar, i després es va asseure al costat de la Cray.
-Hola, Luke.
La salutació de la Cray va ser seca i distreta, el d'un company d'armes a un altre. S'havia tallat els cabells, o potser l’Ugbuz, en la seva nova personalitat d 'oficial de les tropes d'assalt, li havia ordenat que se’l tallés. La fina capa de pèls d'un centímetre de gruix tot just sobresortia del seu crani. Sense maquillatge, i amb l'uniforme verd oliva que només resultava lleugerament gran per la seva esvelta alçada, la Cray semblava una adolescent desmanegada.
-Endavant, amic: agafa una cadira i dóna-li una mica de repòs als teus ossos. Creus que el salt d'aquest matí haurà estat l'última recollida? Ei, vosaltres -va afegir, gairebé sense mirar als dos androides cap als quals anaven dirigides les seves paraules -, porteu cafè. Vols prendre un cafè, Triv?
-Sí, vull prendre un cafè. -El vell soldat va somriure -. Però suposo que hauré de conformar-me amb la suor de Gondar que surt d'aquestes condemnades màquines.
La Cray va deixar escapar una riallada seca i aspra, però plena d'alegre naturalitat. Era el primer cop que en Luke la veia riure en mesos, i el més estrany de tot era que mai l'havia vist tan relaxada i a gust.
- Estàs en el torn de rotació per les holocintes, Luke? -Va preguntar -. No sé qui es va encarregar d’omplir la biblioteca d'aquest trasto. No hi ha res posterior a...
-Necessito parlar amb tu, Cray. -En Luke va inclinar el cap assenyalant la porta oberta per la qual havia entrat -. En privat.
La Cray va arrufar el nas amb una mica de preocupació en els seus ulls foscos, encara que per en Luke estava molt clar que el considerava com un company més. Probablement no hagués oblidat del tot que ja feia algun temps que eren amics, de la mateixa manera que es recordava que es deia Cray Mingla, però probablement no pensava molt en això. En Luke sabia que durant l'apogeu del poder de l'Emperador els soldats imperials havien estat tropes fanàticament lleials i altament motivades, però fins aquell moment mai s'havia trobat amb un adoctrinament de tal profunditat. Seria un experiment que no havia tingut continuació, una cosa que només havia estat utilitzat en aquella missió a causa de l’estricte secret que l'envoltava en tots els aspectes?
Va respirar fondo, i es va preguntar quina part del seu mareig i desorientació actuals es devien a efectes residuals de la commoció i fins a quin punt eren un efecte col·lateral d'un xoc d'adoctrinament excessiu. En Luke necessitaria tota la Força que pogués acumular per treure la Cray del seu estat.
La Cray es va aixecar i va seguir al Luke cap al llindar, apartant amb distretes puntades uns plats i a un androide MSE mentre avançava. Fins i tot el seu caminar era un caminar d'home adoptat inconscientment, de la mateixa manera que els gamorreans semblaven haver adquirit la capacitat de parlar en bàsic. En Nichos i C3PO els van seguir el més discretament possible, i en Luke va permetre que la seva mà fos baixant per obrir el tancament de la funda del seu desintegrador i col·locar el dial en la intensitat mínima.
Mai va arribar a tenir l'oportunitat d’utilitzar-lo.
Ell i la Cray es van aturar per permetre que les criatures peludes, que seguien aferrant les seves armes improvisades, sortissin per la porta davant d'ells.
-No sé què li passa a l'exèrcit -va remugar la Cray mentre movia el cap -. Fixa't en això... Estan traient reclutes de tot arreu. Abans que ens adonem començaran a enrolar condemnats alienígenes.
Les criatures tripodals seguien vagant per la sala, xocant ocasionalment amb el mobiliari o caient ensopegant amb un MSE. Estava clar que l'adoctrinament que havia funcionat tan bé amb els gamorreans havia deixat totalment confosos a aquells éssers, fossin el que fossin. «I, de tota manera, on els poses els cables cranials?», Es va preguntar en Luke.
I llavors les portes de l'altre costat de la sala es van obrir de cop i una veu va cridar «A per ells, nois!»
Era la tribu gamorreana rival, els klaggs.
L’Ugbuz i els seus gakfedds van bolcar les taules a les que estaven asseguts i es van deixar caure darrere d'elles mentre els feixos desintegradors començaven a plovisquejar i xiuxiuejar frenèticament per tota la sala. Els klaggs també portaven parts d'equip de les tropes d'assalt subjectades mitjançant cinta adhesiva als seus vestits de tela i cuir, i es van posar a cridar ordres i juraments en bàsic. La Cray va llançar una maledicció i va tirar d'una taula per formar una barrera improvisada, després d’allò va començar a tornar el foc sense prestar cap atenció als letals rebots que saltaven bojament en totes direccions. El seu primer tret va encertar a un klagg en la seva armadura pectoral, fent que sortís acomiadat cap enrere i xoqués amb els seus companys mentre els altres membres de la seva tribu s'ajupien, tiraven a córrer i s'escampaven per la sala en una sèrie de ràpides ziga-zagues, disparant mentre es movien. Alguns estaven armats amb carrabines i rifles desintegradors semiautomàtics, i d’altres portaven llançagranades, llances d'energia i destrals. La seva punteria era horrible en tots els casos.
Les dues tribus de gamorreans van xocar en un aparatós enfrontar-se d’onades de metall, carn i escombraries, i van començar a fer-se trossos l'una a l'altra com si estiguessin reprenent la batalla que s'havia produït al voltant de l'Au de Presa en el mateix punt en què l'havien interromput.
- Fastigosa colla d’amotinats! Capità! -Va cridar la Cray, i es va sumar a la contesa abans que en Luke pogués aturar-la.
- Cray!
En Luke va donar dos passos darrere d'ella, amb la coberta semblant oscil·lar sota els seus peus, i va xocar amb dues embogides criatures tripodals que no semblaven capaces de localitzar la porta que es trobava a només tres metres per davant. Un klagg es va llançar sobre ell amb un rugit ensordidor brandant una destral. En Luke es va ajupir i va estar a punt de caure. Va empènyer a les criatures tripodals cap a la porta, va agafar una cadira i va desviar la destral. El klagg el va apartar d'una manotada i va caure sobre els indefensos tripodals. Va agafar-ne a un per una pota, i l'infortunat ser va cridar i va agitar desesperadament els seus tentacles. En Luke va necessitar tota la Força que va poder reunir per aixecar-se -estava tan feble que era incapaç d'emprar la levitació per a res -, va tornar a agafar la cadira i a fer-la girar en l'aire fins a incrustar-la amb totes les seves energies a l'esquena del gamorreà. Després va empunyar la seva espasa de llum i es va plantar al llindar mentre els tripodals fugien pel passadís entre ploriquejos.
El gamorreà li va llançar una taula que el Luke va partir d’una espasada, i després el va atacar amb la seva destral en el mateix instant en què un feix desintegrador rebotat fregava sobre l'espatlla d’en Luke. O el desintegrador havia estat ajustat a una intensitat molt reduïda o la seva cèl·lula d'energia estava gairebé esgotada, però tot i així l'impacte va ser suficient per fer-lo caure a terra, panteixant i confós. En Luke va rodar sobre si mateix i va sentir com se li ennuvolava la vista i tot començava a tornar-se negre. La negror es va esfumar amb un fos sobre el gamorreà, que acabava de ser reforçat per un amic que també empunyava una destral. En Luke, molt atordit, es va preguntar si estaria veient doble, però va tallar el braç d'un atacant i va tractar de posar-se dret i fugir per la porta. Va descobrir que no podia fer-ho, el cap li estava donant voltes a tal velocitat que no va aconseguir comprendre per què, i l'únic que va poder fer va ser moure l'espasa de llum per llançar un cop cap amunt dirigit contra seu segon atacant, partint per la meitat la taula que queia sobre ell abans que pogués aixafar els ossos.
Les nàusees gelades i la debilitat del xoc, i la sensació que alguna cosa anava malament en la gravetat...
I un instant després la tribu dels klaggs havia desaparegut, deixant rere seu un caos de mobiliari destrossat i sang. En Luke va aconseguir romandre conscient el temps just per apagar la seva espasa de llum.
El dolor li va fer tornar en si tan bruscament com si algú li hagués ruixat la cama esquerra amb àcid. Va cridar i es va aferrar al munt de mantes greixoses sobre el qual jeia, i algú li va pegar amb la força suficient per fer-lo caure d'esquena, sense alè, marejat i a la vora del vòmit de pur dolor.
- No hauries d'anar a buscar alguna cosa a la infermeria per això?
Era la veu d’en Ugbuz.
I, com a rèplica, hi va haver un salvatge grunyit porcí i un raig de baves calentes que es van escampar sobre el rostre d’en Luke i el seu pit nu. Després hi va haver més dolor, com si algú estigués tensant un embenat al voltant de la cama esquerra.
«No és un embenat», va pensar en Luke identificant un altre so, el veloç xiuxiueig estrident de la cinta adhesiva per a motors en ser treta d'un rotlle. El so li era molt familiar. Si no hagués estat per la cinta adhesiva, la Rebel·lió s'hauria ensorrat en el seu primer any d'existència.
Aire fred sobre la seva cuixa, el genoll, el seu peu, i mans de pell aspra i dura amb ungles com urpes que estaven subjectant l’encanyat de la cama amb cinta adhesiva.
L'estirada va fer que tornés a cridar.
-No fotis tant rebombori, soldat -va dir l’Ugbuz.
En Luke es va preguntar quin seria el percentatge d'oficials imperials que queien amb l'esquena foradada per l'anvers d'un desintegrador reglamentari de l'Imperi. Va obrir els ulls.
Estava en una cabana, una cabana? El sostre, que es trobava a un parell de metres escassos del seu cap, estava fet de canonades de plàstic que sostenien un mosaic de trossos d'armadura de les tropes d'assalt i safates del menjador unides mitjançant cables i cinta adhesiva de motors. Varetes lluminoses penjaven de les canonades-bigues, amb els seus cables serpentejant per unir-se a una cèl·lula d'energia escala-20 de la mida d'una motxilla col·locada en un racó, i proporcionaven l'única il·luminació. Més enllà del llindar, protegit amb una manta platejada sobre la qual eren clarament visibles les paraules propietat de l'armada imperial, es podien distingir les parets d'acer grisenc d'un espai més gran, un gimnàs o un celler de càrrega. L’Ugbuz estava immòbil davant del llindar de braços plegats sobre el pit, el cap inclinat per contemplar el llit format pel munt de mantes brutes sobre les quals jeia en Luke, i per sobre d'ell, subjectant l’encanyat a la seva cama, estava agenollada l’enorme gamorreana de temible aspecte que en Pothman els havia assenyalat i identificat com a la Matonak, truja-líder de la tribu dels gakfedds.
-No vaig a consentir que ningú es faci passar per malalt en la meva unitat, amic -va grunyir l’Ugbuz quant la Matonak va haver acabat amb l’encanyat -. Hem tingut algunes pèrdues i tenim uns quants ferits, però aquests amotinats no van a interferir amb la nostra missió. –l’Ugbuz li va allargar una petaca metàl·lica de la qual brollaven vapors que haurien estat prou per a derrocar a un bantha. En Luke va moure el cap -. Beu! No em refio dels homes que no beuen.
En Luke es va dur la petaca als llavis, però no va permetre que l'alcohol anés més enllà d'ells. Fins i tot aquest moviment va ser suficient perquè sentís un espantós bategar a la cama. Va necessitar totes les disciplines que havia après i tot el seu control de la Força dins del seu cos per fer retrocedir al dolor.
«La destral», va pensar. Els dos klaggs que el van atacar estaven armats amb destrals. Hauria estat colpejat per alguna d'elles a la confusió final? No ho recordava, però sí que es recordava que no havia pogut aixecar-se.
El cap també li feia mal. En Luke va comprendre per primera vegada amb tota claredat com de desesperadament important que era el fet d’obtenir atenció immediata quan estaves ferit. El seu estat faria que fos encara menys capaç de protegir-se a si mateix que abans, i resultava molt obvi que tindria molta més necessitat de fer-ho que fins aleshores.
Per què l'enorme espai que els envoltava estava tan fosc?
- Què ha estat del soldat Mingla, senyor? Ja sap... Un noi flac i ros.
Els diminuts ulls de l’Ugbuz es van entretancar per escrutar el rostre d’en Luke en la penombra de la cabana.
- Sou amics?
En Luke va assentir.
-Ha desaparegut. Maleïts amotinats... Dos homes morts, i tres desapareguts. Fills de truja... Acabarem amb ells.
La Matonak li va llançar un crit ple d'irritació, i les seves llargues trenes d'un gris verdós van oscil·lar pesadament sobre la gèlida carn plena de senyals de mossegades dels seus sis enormes pits. Els morrts eren paràsits de la sang, grisos, de la mida d'un dit i molt peluts. En Luke va poder veure un d'ells adherit al coll de l’Ugbuz, i a un altre que estava escalant una trena de la Matonak. Els seus ulls, lluents com caps d'agulla i tan petits com elles, van recórrer veloçment tota la cabana i es van clavar en els racons i les bigues. Les mantes pudien a morrts.
La Matonak li va dirigir un grunyit inintel·ligible i li va ficar un pal entre els dits. Estava clar que havia iniciat la seva existència com mànec d'una arma portada de Pzob, i consistia en dos metres de fusta nuosa allisada a mà. El camal esquerra dels pantalons d’en Luke havia estat esquerdat des de la meitat de la cuixa perquè la Matonak pogués ocupar-se de la seva ferida. Encara que en Luke hagués estat capaç de suportar la idea d’aguantar el seu pes en aquesta cama, sabia que no el sostindria. La Matonak li havia embolicat el peu esquerre en uns draps després d'haver-li tret la bota xopa de sang tallant-la amb un ganivet. En Luke es va sorprendre de veure que l'espasa de llum seguia penjant del seu cinturó.
L'enorme truja el va empènyer cap a la porta amb tal violència que va faltar molt poc perquè en Luke tornés a trobar-se a terra.
-Diu que te'n vagis a fer un cafè -va dir l’Ugbuz amb el to més alegre de tot el seu repertori d'oficial -. Et posaràs bé de seguida.
- Amo Luke!
En Luke va mirar al seu voltant. Hi havia dues dotzenes de cabanes alineades al llarg de les parets del que semblava un celler de càrrega. Per erigir-les s'havien utilitzat portes, trossos de panells metàl·lics i les planxes laterals de caixes de plàstic i alumini corrugat, així com mantes, segments d'armadura, safates del menjador, filferros, cable, canonades i la ubiqua cinta adhesiva per a motors. Hi havia més safates i tasses de cafè escampades sobre la coberta metàl·lica, i tot el lloc es trobava impregnat per un feble olor d’escombraries tot i els continus esforços dels MSE que brunzien pel quadrat clar al centre. Hi havia molt pocs gamorreans visibles.
C3PO estava esperant en el quadrat fosc del llindar de l'enorme càmera. Si l’haguessin programat per fer-ho, s'hauria estat rebregant les mans.
En Luke va recórrer els quinze metres que els separaven avançant molt lentament, i cada pas va ser una descàrrega àcida d'agonia reprimida. C3PO es va inclinar cap endavant com si es disposés a creuar el llindar per ajudar-lo, però de seguida va semblar pensar que no era bona idea.
-Ho sento terriblement, amo Luke -es va disculpar l'androide -, però els gamorreans no deixen entrar els androides en el seu llogaret. Els PU80 han intentat repetidament desmantellar les cabanes i col·locar les peces en els seus llocs adequats i... Bé...
En Luke es va recolzar en la paret i no va poder contenir el riure.
-Gràcies, C3PO-va dir -. T'agraeixo que t'hagis atrevit a seguir-me fins aquí.
- I tant, amo Luke! –L’androide de protocol semblava perplex i una mica escandalitzat, com si el més petit dubte sobre la seva reacció fos totalment inconcebible -. Després d'aquest horrible altercat al menjador...
- Has vist què li va passar a la Cray? L’Ugbuz diu que ha desaparegut...
-Els klaggs se la van emportar. Semblen considerar els gakfedds com amotinats, i viceversa. En Nichos es va anar darrere d'ells. La Cray va lluitar molt bé, però em temo que no era enemiga per a aquests gamorreans, senyor.
C3PO es va posar en moviment amb una lleu dringadissa metàl·lica al costat d’en Luke quan aquest va començar a caminar de nou, avançant pel passadís amb pas coixejant mentre tancava tossudament la seva ment al dolor de la cama. Mantenir l'agonia a ratlla estava consumint enormes quantitats de la seva concentració, i li exigia un esforç molt més gran que quan canalitzava la Força contra els efectes de la seva commoció. Havia de trobar la infermeria, i de pressa. Amb una ferida tan òbvia, si més no l’Ugbuz no podria afirmar que fingia estar malalt per no complir amb els seus deures de soldat.
- Tens alguna idea d'on estan els seus quarters generals?
-Em temo que no, senyor. El capità Ugbuz ha enviat exploradors per localitzar la seva fortalesa, pel que resulta obvi que ell tampoc té idea d'on es troba.
-No haurien de ser massa difícils de trobar.
En Luke anava inspeccionant totes les portes per les quals passaven. En aquella part de la nau la major part corresponien a compartiments de càrrega. La configuració com asteroide emprada per l’Ull feia que la nau posseís llargs trams de passadís on les parets no eren interrompudes per cap porta. Els llums d'aquella secció estaven enceses i arrencaven gèlids centelleigs als murs de metall grisenc. Aquí i allà es veia una safata de plàstic o una tassa de cafè del menjador que destacava en l'entorn monocrom, i en un moment donat van passar al costat d'una criatura tripodal que vagava pel passadís contemplant tot el que l'envoltava amb els seus tres ulls verds de gruixudes pestanyes plens de perplexitat.
-No estic tan segur d'això, senyor. Els androides de neteja PU80 van ser molt diligents a l'hora de netejar tots els rastres de la seva presència de les parets i els sòls.
En Luke es va aturar i va tornar a recolzar l'esquena a la paret. El cap li estava donant voltes. «Hi va haver altres mestres Jedi que haguessin de passar per això?»
- Què ha passat aquí?
Va tornar a obrir els ulls. El tram de passadís que s'estenia davant d'ells estava a les fosques, com ho havien estat el celler-aldea dels gakfedds i els seus voltants. Els panells lluminosos del sostre havien deixat de funcionar en una longitud de cent metres com a mínim per davant d'ells. Una escotilla havia estat arrencada del seu marc i penjava entre el sostre i el terra, i els cables i filferros penjaven al centre del passadís com les entranyes d'una bèstia esbudellada. En Luke va ser coixejant cap a ella i va captar una olor familiar que ja s'havia tornat dèbil i llunyà, però que seguia sent molt peculiar.
- Jawes?
Si C3PO hagués posseït pulmons, hauria deixat escapar un sospir de cansament.
-Em temo que sí, senyor. Sembla ser que quan els transports automatitzats van baixar en els planetes on l'Imperi va apostar tropes fa trenta anys perquè fossin recollides amb vista a aquesta missió van pujar a bord a qualsevol classe d'éssers intel·ligents que van poder trobar, fossin quins fossin.
-Oh, fantàstic -va sospirar en Luke.
Es va inclinar cautelosament per examinar l'escotilla arrencada. El metall estava cobert d'empremtes deixades per unes mans diminutes. En Luke es va preguntar quants carronyers d'un metre d'alçada embolicats en túniques marrons hauria recollit el transport automatitzat després de posar-se a Tatooine.
-Les criatures que vam veure al menjador eren talz procedents d’Alzoc Tres. No m'he mogut massa, amo Luke, però sé que també hi ha affitecans de Dom-Bradden a bord, i només el Faedor sap quines altres espècies hi haurà més!
-Fantàstic -va repetir en Luke, i va reprendre el seu coixejant avanç -. Així que si vull destruir la nau abans que arribi a Plawal, abans hauré de trobar els transports de tropes i arreglar-ho d'alguna manera perquè tothom pugi a ells. Suposo que en el cas dels gamorreans sempre podria dir-los que és una ordre, però...
En Luke va titubejar, i es va recordar de la terrible destresa de l'artiller de la nau, aquest artiller que C3PO insistia que no existia.
Fossin quins fossin els altres sistemes automatitzats de l'Ull d’en Palpatine, era molt possible que un membre de la missió original seguís a bord.
-Aquí -va dir -. Això té aspecte de ser el que anàvem buscant.
Havien travessat la secció del passadís sumida en la foscor i acabaven d'arribar a la zona il·luminada que s'estenia més enllà. El petit despatx de la dreta havia pertangut sense cap dubte a un contramestre o supervisor de carregaments. L'escriptori negre incrustat a la paret contenia un gran teclat corb, i la impassible foscor color ònix d'una pantalla de monitor els va contemplar solemnement per sobre d'ell. En Luke es va deixar caure sobre l’encoixinat de cuir de la cadira amb un sospir d'alleujament - «Sí, no hi ha dubte que això era el despatx d'un contramestre», va pensar mentre ho feia -, va recolzar el seu bastó en el cantell de l'escriptori i va accionar l'interruptor d'alimentació.
-Bé, vegem si podem convèncer aquest trasto perquè ens doni alguna idea de quant de temps tenim abans de fer res més.
En Luke es va inclinar sobre el teclat i va escriure Sol·licitud de situació de la missió. Era una ordre molt comuna que no involucrava cap informació classificada, però només el fet de saber quan s'esperava que l'Ull arribés a Plawal ja n'hi hauria prou per indicar amb quina pressa havia d'actuar.

Temps de la missió d'acord amb els objectius de la Voluntat
- Eh?
En Luke va escriure Menú en el teclat.
La Voluntat sol·licita l'objectiu d'aquesta informació Orientació, va teclejar en Luke.
Situació actual alineada amb el diagrama temporal de la Voluntat. No cal més informació

-No volien córrer el risc que ningú de l'exterior esbrinés en què consistia la seva missió, eh? -Va murmurar en Luke.
La pantalla es va tornar grisa i va oscil·lar davant dels seus ulls, i en Luke va atreure la Força cap a ell per netejar i reforçar els teixits del seu cervell que s'anaven guarint lentament.
«La infermeria -va pensar, sentint-se cada vegada més cansat -. Quant hagi acabat amb això, aniré a la infermeria sense perdre ni un moment... »
- Quan va tornar l'últim transport, C3PO?
-Crec que ahir. És el que va portar els talz.
En Luke va pensar durant uns moments.
-Si estan intentant evitar les sospites, llavors el més lògic seria esperar un dia o dos, o potser fins i tot més temps, abans de fer un altre salt hiperespacial. Potser molt més temps, depenent de qui creguin que estava vigilant-los fa trenta anys.
Ben Kenobi, gairebé amb tota seguretat. Bail Organa. Mon Mothma. Eren els que havien contemplat l'ascensió d’en Palpatine al poder suprem i el naixement del Nou Ordre, primer amb suspicàcia i després amb creixent alarma.
-Podem estar segurs que la nau és prou gran perquè dues companyies estiguin còmodes durant un temps.
Diagrama.
Un plànol de la coberta va aparèixer a la pantalla. En Luke va identificar la gran bodega de càrrega sense cap problema, així com el despatx de contramestre en el qual estava assegut. Una petita finestra de la cantonada de la imatge li va indicar que es tractava de la Coberta 12. En Luke va teclejar l'ordre per veure la coberta superior, i la que estava per sobre d'ella, i es va fixar en les seves formes irregulars. La infermeria estava dues cobertes més avall. Les cobertes eren enormes, però es podia suposar que passats dos o tres dies l’Ugbuz no enviaria exploradors a la recerca de tribus rivals dins de la seva pròpia coberta.
L'ordinador es va negar a mostrar-li el diagrama de la Coberta 9.
En Luke va seguir usant el teclat, i només va aconseguir obtenir els diagrames de les Cobertes 10 a la 13.

Diagrama total.
La Voluntat sol·licita l'objectiu d'aquesta informació
Localització de formes de vida alienígenes.
Tot es troba dins dels paràmetres definits per la Voluntat. No hi ha formes de vida no autoritzades a bord
-Oh, com que no n'hi ha, oi? En Luke va tornar a teclejar Diagrama total.
La Voluntat sol·licita l'objectiu d'aquesta informació
Control de danys.
La Voluntat ho controla tot. La Voluntat no percep danys en cap zona

Totes les llums es van afeblir de sobte, i les lletres blau clar del monitor es van encongir per formar un puntet minúscul que es va extingir després d'un fugaç parpelleig. La xerrameca estrident dels Jawes i els sorolls de peus que es movien a tota velocitat van arribar fins a ells des de la negror del passadís.
En Luke va sospirar.
-Tinc un mal pressentiment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada