dijous, 26 de juny del 2014

Els Fills dels Jedi (IX)

Anterior



CAPÍTOL 9

A C3PO no li va agradar gens la idea.
- No es pot confiar en els Jawes, amo Luke! Hi ha d'haver una escala en algun lloc...
En Luke va contemplar la tapa d'escotilla que el Jawa havia extret de la paret en una de les sales de recollida de la roba bruta, i el pou fosc ple de filferros i cablejat que s'estenia més enllà d'ella. Una escala d'esglaons de duracer emergia del silenciós pou de negror que hi havia sota d'ell, i s'esvaïa en pujar cap a la xemeneia desproveïda de llum que s'estenia sobre el seu cap. Va pensar en l'esforç físic que li exigiria hissar-se per aquests esglaons sense poder usar la seva cama esquerra i pujar els esglaons d'un en un, i el va comparar amb l'esforç mental que hauria de dur a terme per levitar usant la Força. L'elecció no tenia res d'agradable.
I els records de la mort del pseudo soldat de les tropes d'assalt klagg tampoc.
-No em passarà res -va dir en veu baixa i suau.
- Però és impossible que totes les escales estiguin protegides amb trampes! -Va protestar l'androide -. No m'agrada gens la idea que vagi sol, amo Luke. No podria esperar una mica? Potser consultar-ho amb el coixí, com diuen vostès els humans... Si em disculpa que ho digui, senyor, a jutjar pel seu aspecte una estona de son li resultaria considerablement beneficiós. Jo mai l'utilitzo, però m’han dit que els humans...
En Luke va somriure, commogut per la preocupació de C3PO.
-Dormiré una estona quan torni -li va prometre.
Va sentir com els sorollets de rata que havia estat produint la túnica del Jawa cessaven en la foscor del pou per sobre d'ell, i un instant després un gemegós grall d'interrogació li arriba al cor.
- Gran senyor?
-Si no segueixo aquesta pista ara, potser no tingui una altra oportunitat de fer-ho. -En Luke va dur a terme una ràpida inspecció de la cèl·lula d'energia de les varetes lluminoses que havia subjectat al seu bastó, i després es va passar el rotllo de filferro que havia adherit amb cinta a l'extrem superior d'aquest per sobre de l'espatlla, sostenint-lo cautelosament en equilibri sobre la seva cama bona amb les mans recolzades en els costats de l’estreta escotilla -. No em passarà res -va repetir. Sabia que C3PO no el creia, naturalment.
Va ficar el cap per l'escotilla, es va estirar per sobre de l'estret pou per agafar-se als esglaons i va saltar a través del buit. Fins i tot aquest petit moviment va ser suficient perquè la seva cama fos recorreguda per una espurna de dolor que el va deixar sense alè malgrat tots els efectes curatius i tota la potència de la Força que va ser capaç d'invocar. «No puc desaprofitar ni un gram d'energia», va pensar mentre baixava la mirada cap a la caiguda aparentment interminable del pou.
-Tingueu molta cura, amo Luke...
La veu de l’androide va pujar flotant cap a ell per la foscor.
El Jawa amb prou feines era visible, una silueta fosca que ascendia veloçment per l'escaleta com un insecte embolicat en un mantell amb caputxa. Ja estava molt per sobre del cap d’en Luke, i la tènue claredat de les varetes lluminoses penjades de la seva esquena la revelava i l’ocultava amb cadascuna de les seves imprevisibles oscil·lacions. Feixos de cables i filferros van fregar les espatlles d’en Luke mentre anava pujant penosament darrere del Jawa, i les canonades que semblaven lluents esòfags negres i els conductes més prims de fibra òptica aïllats per capes protectores d'aspecte gomós es van anar acostant cada vegada més al seu cos, com si realment estigués ascendint pel canal alimentari d'alguna bèstia monstruosa. El Jawa s'aturava de tant en tant per fregar els cables amb els dits d'una manera que va aconseguir posar extremadament nerviós al Luke. Qui podia saber quins sistemes depenien d'aquell tros de filferro en particular?
Els llums de seguretat ataronjats brillaven amb una tènue resplendor aquí i allà per sobre de les escotilles tancades. En Luke va observar que estaven assegurades per dins, i va veure que també estaven equipades amb les caixes fosques dels segells magnètics. A part d’en aquests llocs, la seva ascensió es duia a terme entre la foscor més absoluta, il·luminada únicament per les varetes del seu bastó. El tub feia olor primer de lubricants i aïllament i no va trigar a fer olor de Jawa amb una intensitat realment aclaparadora, però li faltava la característica olor lleugerament greixosa de l'aire reciclat incomptables vegades a través dels nassos i els pulmons d'una tripulació viva. Fins i tot amb les estranyes de poblacions alienígenes que es trobaven a bord de la nau, transcorreria molt temps abans que adquirís aquesta olor.
Més temps del que passarien dins de la nau.
Més temps del que duraria aquella estranya missió.
Què havia tornat a posar-la en marxa?
C3PO havia col·locat el seu complexament articulat dit metàl·lic en el centre del problema, la irritant arrel dels somnis impregnats de por i preocupació que assetjaven al Luke.
L'Ull d’en Palpatine havia estat creat en secret per a un propòsit secret, una missió que s'havia vist frustrada. Hi havia jagut adormit en la seva remota pantalla d'asteroides al cor de la Nebulosa Flor de Lluna durant trenta anys, mentre el Nou Ordre havia planejat aquella missió, armat els canons de la nau, programat el tossut control de la Voluntat, s'havia fet amb el poder i després s'havia ensorrat sota el pes de la seva pròpia implacabilitat, monomania i cobdícia.
Els soldats de les tropes d'assalt apostats en mitja dotzena de mons llunyans de la Vora havien envellit i mort.
El mateix Palpatine havia mort a mans del seu pupil fosc.
Així doncs, per què s'havia despertat la Voluntat?
En Luke es va estremir i es va preguntar si era simplement la por que li inspirava la seguretat de tots els éssers intel·ligents de Belsavis -En Han, la Leia i Chewie entre ells -la que projectava una ombra sobre el seu cor, o si l'ombra sorgia d'una altra cosa, d'alguna entitat independent, el poder havia percebut quan es movia tan silenciosament com un dianoga per sota l'aigua, avançant a través de les regions més fosques de la Força.
El tub acabava en una gruixuda reixa metàl·lica pintada amb els cridaners colors d'advertiment, el negre i el groc. Al costat, per si algú no captava l'avís, hi havia un rètol cargolat a la paret:
GRAELLA D’ENCLISIÓ. NO SEGUEIXI PUJANT. PERILL.
Més enllà dels barrots, en Luke va poder entreveure un conducte de reparacions lateral a través del qual els cables del pou de pujada seguien avançant com circells emissaris d'alguna lletja parra de tiges gruixudes i carnoses. Els murs del conducte brillaven amb el dibuix asimètric de quadrats opalins, i cada quadrat era una letal obertura làser que esperava a la foscor.
I just sota dels barrots metàl·lics, un anell de brutes empremtes dactilars escampades al voltant d'una comporta oberta indicava amb tota claredat el curs que havia seguit el Jawa.
En Luke es va ficar pel forat per trobar-se amb una claredat només una fracció més intensa de la que projectaven els llums de seguretat del pou.
Era la sala de control dels sistemes d'artilleria. Una filera de consoles darrere d'una altra va capturar la cuca de llum en continu moviment de les seves varetes lluminoses des de les ombres dels murs metàl·lics de color sutge. Pantalla rere pantalla, grans i petites, el van contemplar amb els seus morts ulls d'obsidiana.
Al centre del recinte hi havia un panell del sostre tret, i una reixeta com la que l’havia impedit seguir pujant pel conducte de reparacions estava recolzada en un racó. En Luke va empunyar el seu bastó amb l'extrem il·luminat cap amunt i va poder veure que el pou seguia pujant fins a un punt en què les pasterades de canonades i conductes, conduccions d'energia del gruix d'un dit i les amples cintes-cable dels acobladors d'ordinador fluïen en un riu immòbil des de mitja dotzena de conductes laterals fins algun nexe central situat més amunt. Bandes de color groc i negre recorrien el mig metre inferior del pou, però no hi havia cap rètol o avís escrit: només la feble i vagament amenaçadora claredat rogenca dels indicadors i, per sobre d'ells, la iridescència opalina de la graella d’enclisió que s'allunyava en una fantasmagòrica espiral fins a perdre’s en les tenebres.
Una sobtada estirada en el seu cinturó va atreure la seva atenció. En Luke va baixar la mà en un gest protector veient que el Jawa estava tocant una de les dues espases de llum que penjaven del seu cinturó, i un instant després es va adonar que era la segona espasa de llum, la que li havia donat. En Luke la hi va lliurar després d'un moment de vacil·lació, i el Jawa va anar corrents fins a un punt situat just a sota de l'obertura del pou. Va col·locar l'arma a terra, va semblar meditar durant uns moments i després la va desplaçar uns quants centímetres i va canviar l'angle, en el que estava clar era una recreació de la posició exacta en què l'havia trobat.
En Luke va anar coixejant fins allà i va alçar la mirada. El pou s'obria per sobre d'ell, una estreta xemeneia que respirava mort.
Aquell conducte portava fins al cor de la nau. Hi havia massa conduccions d'energia, massa manats de cables de fibra òptica i massa canonades refrigerants de gran capacitat perquè conduís a qualsevol altre lloc que no fos el nucli de l'ordinador.
En Luke es va inclinar, mantenint-se cautelosament l'equilibri amb el seu bastó, i va agafar l'espasa de llum. Després es va aixecar i va tornar a alçar la mirada cap aquella acumulació de foscor.
Ho havia comprès.
Algú havia penjat per aquell conducte trenta anys abans.
El malmès caça-Y que havia trobat va permetre que dues persones entressin a la nau. Una havia agafat el transport i se n'havia anat, probablement argumentant que havien de buscar reforços.
L'altra havia sabut, o suposat, que potser no disposessin de temps perquè la nau podia saltar a hiperespai per començar la seva missió, que el risc era massa gran i que hi havia massa coses en joc per poder-se permetre el luxe de sortir d'allà amb vida. I aquesta altra persona s'havia quedat, i havia intentat desactivar la Voluntat.
La mortífera graella d’enclisió semblava somriure-li, una filera de pàl·lides dents que l'esperaven.
-Em sap greu -li va dir en Luke en veu molt baixa a aquesta columna d'ombres que l'esperava -. Tant de bo hagués estat aquí per ajudar-te.
La dona hauria necessitat ajuda, per descomptat.
Va fer girar l'arma entre els seus dits, sabent instintivament que havia estat construïda i empunyada per una dona. A jutjar per les proporcions de l'arma, la dona tenia les mans grans i els braços molt llargs. Yoda li havia dit que els antics mestres Jedi podien arribar a saber una quantitat de coses realment sorprenent sobre un Cavaller Jedi amb només examinar l'espasa de llum, la construcció suposava l'última prova a la qual havien d'enfrontar els Jedi.
Algú s'havia entretingut a gravar una prima filera de tsaelke de bronze, els gràcils cetacis de coll llarg dels profunds oceans de Txad III, al voltant de la nansa.
-Tant de bo pogués haver-te conegut -va dir en Luke en veu encara més baixa que abans.
Es va penjar l'espasa de llum del cinturó i va començar a buscar la manera que aquella dona, la seva col·lega i companya d'ensenyaments Jedi, havia emprat per accedir al control d'artilleria.
Només hi havia una entrada i consistia en el pou d'un turboascensor que es va negar a respondre a la pressió d’en Luke sobre el botó de trucada, però va suposar que era el camí que havia utilitzat la dona. En Luke sabia que tindria prou amb un petit esforç per curtcircuitar les portes i fer que s'obrissin. Des d'allà tindria accés a les cobertes de sota ja fos mitjançant una corda, que podia ser confiscada de qualsevol magatzem, o mitjançant la levitació, si volia córrer el risc d'imposar una despesa d'energia tan gran a les petites reserves amb què comptava. Es va preguntar si es podria utilitzar la Força, com podia fer-se de vegades, per mantenir apartats els brins de llamps blavosos que formaven la graella d’enclisió durant el temps suficient perquè pogués recórrer el pou i arribar fins al nucli de l'ordinador de la nau.
Pensar d’intentar-ho va fer que sentís un calfred.
I un cop al nucli, resultaria bastant senzill provocar una sobrecàrrega i destruir l'Ull d’en Palpatine tal com hauria d'haver estat destruït feia trenta anys...
I com no havia estat destruït.
En Luke va recordar els crits que havia llançat el klagg mentre sagnava i anava quedant calcinat en una mort horrible sobre l'escaleta.
La Jedi que havia pujat per aquell conducte havia viscut el temps suficient per danyar el gallet d'activació de la nau, i havia acabat morint al nucli mentre la Voluntat quedava amb vida. Per què havien passat les coses d'aquella manera? Perquè la Jedi no havia estat prou forta? Perquè no tenia l'experiència suficient?
O seria potser que la graella d’enclisió era una cosa que no podia ser vençuda ni tan sols per la fortalesa d'un Mestre Jedi?
Una maneta recoberta de brutícia es va tancar sobre la seva màniga.
-No bo, no bo... -El Jawa va intentar arrossegar-lo en direcció al pou de reparacions que tornava a baixar, i va assenyalar el quadrat fosc que s'obria al sostre -. Dolent. Morir molt.
«Morir molt...» En Luke va pensar en els Jawes, i en els fastigosos llogarets eternament rivals i enfrontats dels klaggs i els gakfedds, que estaven restablint les pautes del seu món natal a bord de la nau i en els termes del que havien passat a creure que eren. Va pensar en els kitonaks de la sala de reconeixement, que esperaven pacientment a què les seves erugues chooba vinguessin arrossegant-se per ficar-se dins de les seves boques, i en el affitecà mort a terra, i en els talz que se protegien l'esquena els uns als altres, contra qui? mentre portaven aigua als tripodals.
I va comprendre que destruir la nau havia de ser la part més senzilla.

C3PO estava assegut davant la pantalla de comunicacions al despatx del contramestre. Un extrem d'un llarg cable flexible desapareixia a la part de darrere del crani de l'androide, i C3PO estava parlant amb un seriós to d'irritació en la seva veu mecànica.
-Màquina estúpida, tens enclavaments de formes de vida alienígenes per tot arreu. Què vols dir amb això que no hi ha formes de vida alienes a les intencions de la Voluntat? Per què no fas un cop d'ull a l'apartat 011-733-800-022 del Registre Estàndard Galàctic?
En Luke tenia recolzada una espatlla en el brancal de la porta, i era conscient que C3PO tenia tan poca necessitat de dirigir-se a la Voluntat en veu alta com d'utilitzar el llenguatge humà per comunicar-se amb R2. Però C3PO estava programat per interactuar amb formes de vida civilitzades i per pensar com una forma de vida civilitzada, i l'afició a xerrar era un dels trets distintius de pràcticament totes les civilitzacions amb les que s'havia trobat en Luke.
A C3PO li encantava parlar.
- Què vols dir amb això que no hi ha formes de vida corresponents a aquest número del Registre a bord? Tens a 66 gamorreans residint aquí!
-Això ja ho he provat jo. C3PO.
En Luke va entrar a la sala. Li feia mal tot el cos a causa de la compensació que li exigia caminar recolzant-se en el bastó i del conjunt de moviments inusuals i repetits agònicament una vegada i una altra que havia de dur a terme pujant pels esglaons de l'escaleta a força de braços.
C3PO es va tornar cap a ell en una altra peculiaritat humana innecessària, ja que els seus receptors auditius eren capaços de captar, i identificar, els passos i la respiració d’en Luke a divuit metres de passadís de distància.
-Segons la Voluntat, no hi ha alienígenes a bord d'aquesta nau -va dir en Luke en un to entre cansat i sarcàstic -. Segons la Voluntat, tampoc existeix cap concentració de cossos amb una temperatura de cent cinc graus, que és la normal en els gamorreans. I tampoc hi ha les de cossos amb temperatures de cent deu, setze o vuitanta i tres graus, la qual cosa significa que no hi ha ni un sol Jawa, kitonak o affitecà pels voltants. Però he trobat una forma d'arribar als nivells superiors sense...
Un triple truc va ressonar des de l’altaveu muntat a la paret a la dreta d’en Luke, i llums verds van centellejar en el buit d'ònix d'una pantalla de comunicació interna de deu centímetres instal·lada damunt de l'escriptori.
-Atenció tot el personal -va dir una musical veu de contralt -. Atenció tot el personal. Demà a les 13 hores es retransmetrà una Audiència de Seguretat Interna per tots els canals de la nau. Demà a les 13 hores es retransmetrà una Audiència de Seguretat Interna per tots els canals de la nau.
La pantalla va cobrar una vida inesperada. Dins d'ella en Luke va veure la imatge de la Cray, amb les mans lligades i la boca segellada per una tira platejada de cinta adhesiva per a motors, els seus ulls foscos molt oberts i plens de por i fúria, immobilitzada entre dos soldats gamorreans, klaggs, a jutjar pels seus cascos, ridículament uniformats que la mantenien subjecta pels colzes.
-L'observació d'aquesta audiència és obligatòria per a tot el personal. La negativa a l'observació o de defugir-la seran considerada com un acte de simpatia amb les intencions nocives del subjecte.
Després del primer segon de perplexitat en Luke va concentrar la seva atenció en el fons, la textura i el color de les parets que hi havia darrere de la Cray i els seus sentinelles. Va veure que eren més fosques que les de les cobertes de la tripulació i que no tenien un acabat tan net, i també es va fixar en la relativament escassa altura dels sostres i en què les bigues, reblons i conductes estaven a la vista. Un racó d'una cabana improvisada s'introduïa en l'enquadrament, part d'una caixa d'embalatge amb sorosuub-divisió d'importacions escrit amb retolador a sobre i un sostre fet amb el que semblava una lona de supervivència. «És el llogaret dels klaggs», va pensar.
En Nichos estava immòbil al costat de la cabana amb un pern de subjecció adherit al seu pit i una expressió d'horror impotent als ulls.
-Tot el personal que tingui evidències per presentar contra el subjecte ha de parlar amb el Representant de Vigilància de la seva divisió el més aviat possible. Quan sigui descobert, qualsevol negligència en aquesta matèria es considera un acte de simpatia amb les intencions nocives del subjecte.
La Cray va aconseguir deixar-se anar el braç esquerre de la presa del gamorreà i li va clavar una potent puntada de peu a la canyella. El klagg es va girar cua i la va colpejar amb la força suficient perquè la Cray hagués caigut a terra si ell i l'altre guàrdia no l’haguessin seguit agafant dels braços. El rostre de la Cray i l'espatlla visible a través dels estrips de la jaqueta del seu uniforme ja mostraven altres morats. En Luke va veure la mirada d'agonia que en Nichos li va llançar, però l'home-androide no va fer cap moviment o esforç, ni per ajudar-la ni per consolar-la.
En Luke sabia que li resultava impossible a causa del pern de subjecció.
Els guàrdies ja estaven traient a la mig inconscient Cray de l'enquadrament quan la pantalla es va enfosquir. En Nichos seguia on era, amb els seus ulls com a única part viva del seu rostre immòbil.
-Em sap greu, fill, però hem rebut ordres.
L’Ugbuz va creuar els seus enormes braços sobre el pit i va contemplar al Luke amb una mirada tan dura com la pedra dura en què no hi havia ni la més petita ombra de pena. El cap dels gakfedds va assentir per si mateix, com si estigués assaborint les ordres o la sensació d'haver rebut, en un gest tan estranyament i inquietantment humà que en Luke va sentir com se li estarrufava el borrissol del clatell.
-Sí, ja sé que hem d'acabar amb aquests klaggs fills de truja... -La frase va sorgir dels llavis porcins com si fos una sola paraula, un fragment preservat de la part de l’Ugbuz que seguia sent un gakfedd -. Però tenim ordres de trobar els sabotejadors rebels abans que causin danys a la nau.
Els seus ulls es van entretancar, implacables, grocs i ferotges, i van estudiar al Luke com si s'encordés que era en Luke qui els havia impedit seguir torturant al Jawa.
En Luke va desplegar el poder de la Força i el va concentrar amb un gest gairebé imperceptible de la seva mà.
-Però és vital que localitzem la fortalesa dels klaggs immediatament.
Era com tractar d'agafar amb una sola mà una pedra mullada dues vegades més gran de la distància màxima que podien arribar a abastar els seus dits. En Luke podia veure-ho en els ulls de l’Ugbuz. No estava intentant influir sobre el senglar gamorreà, sinó sobre la potència de la Voluntat.
-Naturalment, naturalment, és vital, condemnats klaggs fills de truja, però tenim ordres de trobar als sabotejadors abans que puguin causar danys a la nau.
Era un cercle sense fi programat. En Luke sabia que no aconseguiria obrir-se pas a través d'ell, almenys no amb el seu cos tremolant d'esgotament i la seva ment adolorida per l'esforç que li exigia mantenir a ratlla el trauma i la infecció. El front del gegantí gamorreà es va arrugar en un arrufament ple de suspicàcia.
-I ara torna a explicar-me per què vas fer que deixéssim marxar a aquest sabotejador.
Un clam de veus procedent del començament del llogaret va arribar a les seves oïdes abans que en Luke pogués respondre. L’Ugbuz va girar veloçment sobre ell mateix amb la mandíbula inferior apuntant cap endavant i raigs de saliva penjant dels seus gruixuts ullals.
- Hem agafat a uns quants! -Va udolar.
Va treure el seu desintegrador de la funda que penjava del seu maluc i va arrencar a córrer cap al rectangle fosc del llindar que donava al passadís. Altres gakfedds van sortir a la carrera de les barraques erigides per tot el cavernós recinte, posant-se cascos i agafant destrals, carrabines làser, armes vibratòries i desintegradors. Dos d'ells havien tret canons iònics d'algun lloc, i un brandava un llançador de míssils portàtil.
-Puc comprendre el seu raonament, amo Luke. -C3PO va avançar darrere d'ell amb un apressat grinyol mentre en Luke seguia a l’Ugbuz, avançant molt més lentament que el cap gamorreà -. Ja hem perdut la il·luminació en gairebé tota la Coberta Onze, i cada vegada resulta més difícil trobar una terminal d'ordinador que funcioni. Si els Jawes no són detinguts, acabaran posant en perill el sistema de suport vital de tota la nau.
Estaven passant per davant de la barraca més gran quan la matriarca Matonak va sortir d'ella, els seus immensos braços creuats entre el primer i el segon parell de pits i les seves greixoses trenes emmarcant un rostre ple d'arrugues, mossegades de morrts, suspicàcia i disgust. La Matonak va xisclar irritadament alguna cosa gamorreana i va llançar una voluminosa escopinada sobre el sòl. C3PO va inclinar el seu cos en una petita mig reverència davant d'ella.
-Estic totalment d'acord, senyora -va dir -. Sí, estic totalment i absolutament d'acord amb vostè... Els Jawes no són rivals dignes d'un veritable senglar. Està molt enfadada -va afegir com a explicació, tornant-se cap en Luke.
-Ja ho havia endevinat.

-Et levitaré fins a la primera comporta de la Coberta Catorze -va dir en Luke quan hagueren arribat al conducte de recollida de la roba bruta -. Jo m'encarregaré de la Coberta Quinze. Sabem que el klagg estava intentant pujar per l'escaleta quan la trampa va acabar amb ell, pel que sabem que el seu poble es troba per sobre de nosaltres. Busca qualsevol senyal dels klaggs: petjades, sang, robes estripades...
A aquestes altures, en Luke ja sabia que hi havia tantes probabilitats que els gamorreans busquessin les seves baralles dins de la tribu com fora d'ella.
-Puc assegurar-li que ho intentaré, senyor -va respondre humilment l'androide -. Però amb els PU80 complint tan bé el seu deure pel que fa a la neteja dels sòls i les parets, no resultarà gens fàcil seguir pistes.
-Fes tot el que puguis. -En Luke va pensar que allò hauria estat més fàcil si la Cray hagués continuat de sent mestressa de si mateixa en comptes d'haver oblidat la seva veritable identitat quan se l'havien emportat -. També has de buscar la classe de parets que vam veure com a fons en l'anunci del vídeo. La lona i la caixa d'aquesta cabana han d'haver sortit dels Magatzems de la Missió, així que fes una anotació al teu cervell si veus alguna cosa que se’ls hi sembli. Ah, i no oblidis inspeccionar els magatzems d'equip regular de l'armada, que són independents dels de les tropes d'assalt. Tornaré per baixar-te pel conducte a les 22 hores.
Quan va arribar a la Coberta 15, en Luke va descobrir que per desgràcia C3PO tenia tota la raó pel que fa als PU80 i la missió de mantenir impol·lut l'Ull d’en Palpatine que tan tenaçment duien a terme. Va trobar mitja dotzena de safates i tasses del menjador, els MSE les havien fregat fins treure'ls brillantor, però les havien deixat allà on van ser llançades, però no va descobrir cap evidència més de per on podien haver-se mogut els klaggs. Va comprendre que s’hauria d'enfrontar a una laboriosa recerca que li exigiria recórrer les cobertes una per una, buscant signes físics de la presència dels klaggs mentre tractava de percebre alguna empremta, algun murmuri de ressonància mental recognoscible procedent de la Cray.
I C3PO ni tan sols seria capaç de fer això.
Un esguerrat i un androide de protocol. En Luke es va recolzar en la paret durant un moment, intentant no pensar en els morats del rostre de la Cray i en com el seu cos s'havia rebel·lat contra la presa brutal del guàrdia, i va intentar esborrar de la seva memòria l'expressió que havia vist en els ulls d’en Nichos.
Demà, a les tretze hores...
Va reprendre el seu coixejant avanç. El klagg havia estat intentant pujar. Les parets d'aquella coberta, o d'aquella secció de la coberta, que semblava acollir les instal·lacions de reparació dels caces TIE, eren d'un color més fosc que les de les zones de tripulants de baix i els sostres eren més baixos, però no tenien les bigues metàl·liques que havia vist en la transmissió del vídeo.
«Un hangar? -Es va preguntar -. Un magatzem? »Un corredor sumit en la negror més absoluta s'allunyava cap a la seva dreta. En Luke va sentir soroll de peus a la llunyania, i va veure la brillantor groguenca de rata dels ulls d'un Jawa. Estaven rosegant lentament la nau, i acabarien devorant-la. No tenia res d'estrany que la Voluntat hagués ordenat a l’Ugbuz que els exterminés. Però En Luke sospitava que fos quin fos el resultat final de les depredacions dels Jawes, només mataria a la tripulació viva. Res que els Jawes poguessin fer, cap mal, cap mort entre els que anaven a bord, evitaria que la lluna de combat saltés a l’hiperespai quan cregués que ningú estava mirant. No tindria cap efecte sobre la seva capacitat per fer volar pels aires la ciutat de Plawal i probablement, i com a mesura de precaució, les altres poblacions de Belsavis, deixant-la reduïda a pols i fang.
Havia vist el que l'Imperi va deixar de Coruscant, de Mon Calamari i dels Sistemes d’Atravis. Hi havia percebut l'espantós udol que s'havia difós a través de la Força quan Càrida havia esclatat, i havia sentit com si tots els òrgans se li estiguessin trencant dins del cos.
En Luke va pensar que per evitar això era capaç d'anar a la graella d’enclisió i fer el seu propi intent de destruir el cor mecànic d'aquell monstre.
Va provar sort amb una porta, i quan es va negar a obrir-se va avançar coixejant pel passadís i va provar una altra i una altra més fins que va trobar una que va respondre a la seva ordre. En aquella part de la nau hi havia llum, i l'aire, encara que químic, tenia l'olor lleument ozonòs d'oxigen nou i net que encara no havia circulat entre un centenar de pulmons. Va trobar una altra tassa de cafè del menjador a terra, però no hi havia ni rastre dels klaggs. Tampoc hi havia ni rastre de la consciència de la Cray.
Orientar-se li resultava bastant difícil, i examinar la nau d'una manera adequadament metòdica també era molt difícil a causa de les portes blindades de protecció tancades que obstruïen alguns passatges. En Luke es va veure obligat repetidament a moure’s en cercles a través de despatxos, compartiments de recollida de roba bruta i sales, comptant els girs i les portes obertes a mesura que avançava. Ser un noi del desert li havia fet aprendre molt aviat a orientar-se mitjançant les particularitats més efímeres, i el seu ensinistrament com a Jedi havia aguditzat i reforçat aquella capacitat fins a un grau gairebé sobrenatural, però hi havia quilòmetres de passadissos i centenars de portes idèntiques. Els PU80 executaven pacientment les seves rondes al llarg dels panells murals, eliminant sutges i taques gairebé invisibles, de manera que marcar físicament el seu camí amb guix o oli de motor hauria mancat de sentit. Els MSE corrien d'un costat a un altre per complir les seves tasques automatitzades, tan indistingibles un d’un altre com els bepps meticulosament clonats que creixien en els tancs hidropònics de Bith. En Luke havia sentit l'expressió «iguals com dues bepps» durant tota la seva vida sense haver conegut mai a ningú capaç d'afirmar que gaudís menjant aquells cubs de sis centímetres exactes d'aresta, color rosa pàl·lid, nutritivament equilibrats i totalment insípids.
Al final d'un passadís sumit en la foscor hi havia un quadrat de llum enganxat a una paret. Unes ombres es van moure a través d'ell, i les agudes orelles d’en Luke van captar el murmuri d'unes veus. Haver de moure’s recolzat en una crossa feia que el silenci quedés totalment descartat, però en Luke va avançar molt lentament i es va mantenir a una distància prudencial mentre desplegava els seus sentits per escoltar i anar captant les paraules.
Un instant després es va relaxar. Encara que estaven dient coses de l'estil de «Totes les portelles artilleres buidades, comandant» i «Rebent informes sobre la situació dels exploradors, senyor», la musicalitat una mica papissotejant de les veus, diverses octaves més altes que les dels nens humans, li va indicar que acabava d'ensopegar amb un enclavament d’affitecans.
La sala era alguna mena de mòdul d'operacions de sistemes, més probablement relacionat amb els conductes d'aigua i reciclatge de la nau que amb el seu armament. Això no importava gens ni mica als affitecans, per descomptat. Els esplendorosos habitants de Dom-Brad-den -aquelles criatures cobertes de pètals, flocs i borles sobre les quals aletejaven centenars de circells i brots -estaven inclinats sobre els circuits traçadors i els processadors d'inventaris, prement els teclats que no donaven cap resposta i clavant la mirada en les pantalles apagades amb la solemne concentració de guàrdies imperials en una missió encomanada per Palpatine en persona.
I potser creien estar portant a terme una missió així. En Luke mai havia aconseguit entendre molt bé als affitecans.
Es va recolzar en el llindar i es va preguntar si s'adonaven que les palanques no es movien, els dials no giraven i les pantalles que tenien davant es trobaven tan mortes com una pissarra mullada.
-Prepareu-vos per llançar els caces TIE, tinent -cantussejar l’affitecà que resultava obvi que estava al comandament, una criatura color porpra plena de delicades arrugues i arrufaments amb halos de pelatge blanc que subratllaven l'exuberància groga dels seus estams.
El tinent, setze tons diferents de taronges, grocs i vermells i tan enorme i arrodonit com un barril, va aferrar palanques amb les seves urpes i va produir un sorprenent oratori d'efectes de so, ni un sol dels quals guardava la més mínima relació amb cap soroll mecànic que en Luke hagués sentit en la seva vida.
Pel que en Luke havia pogut veure fins ara, els affitecans, a diferència dels gamorreans, no pretenien fer mal a ningú. La part conscient de la seva mentalitat, suposant que posseïssin alguna, estava totalment submergida en els somnis del Servei Espacial Imperial, i no es trobava dividida entre el somni i la realitat.
- Estan disparant contra nosaltres, capità! -Va cridar una bella criatura groga i blava -. Torpedes de plasma aproximant-se als escuts deflectors de babord!
Tres o quatre affitecans van emetre el que sens dubte s'imaginaven que eren sorolls d'explosions, grunyits ofegats com trons llunyans i crits molt aguts, i totes les criatures de la sala es van tentinejar bojament d'un costat a un altre com si la nau acabés de rebre un impacte de ple, agitant els seus pètals i aletes i desprenent pol·len blanc i daurat que es va estendre per l'aire com núvols de pols lluminós.
- Retornin el foc! Retornin el foc! Sí?
Els sensors del capità, tan fins i delicats que semblaven puntes, es van tornar cap en Luke com tiges d'herba en un prat agitades per la brisa quan aquest va anar coixejant fins a ell i el va saludar.
-Major Calrissian. Serveis Especials. 22.911-B. On tenen al sabotejador rebel que han arrestat?
- A la zona de retenció de la Coberta Sis, naturalment! -Va cridar el capità, i la informació va brollar d'un mínim de sis boques funcionant en exquisida harmonia -. No puc perdre el temps responent a aquesta classe de preguntes! Estan fent una carnisseria amb els meus homes!
L'enorme moviment amb què la criatura va acompanyar les seves paraules va abastar el llindar que hi havia darrere d'ella. En Luke va fregar el sensor d'obertura i va quedar horroritzat i perplex de veure els cossos desmembrats de quatre o cinc affitecans escampats sobre taules, cadires i escriptoris a la saleta que hi havia a l'altra banda del llindar. Algú havia activat el ruixador de prevenció d'incendis del sostre, ajustant les obertures de manera que una fina pluja d'olor un tant metàl·lic queia sobre el que havia al recinte i picava amb un espetegar líquid sobre els tolls del sòl. Els membres i els sistemes nerviosos arrencats de soca-rel estaven desenvolupant brots entre els tolls, esvelts pèndols grocs que ja començaven a doblegar-se sota l’inflat pes d'un arc de Sant Martí de bulbs carnosos.
- L’hiperimpulsor no podrà aguantar molt més, capità! -Va exclamar algú que resultava obvi interpretava el paper d'enginyer de la nau.
- Més caces rebels aproximant-se, senyor! -Va afegir un artiller -. Formació en A, a les deu per estribord!
Tots els affitecans van córrer cap a les consoles inactives i van començar a emetre brunzits i trinats amb un entusiasme tan solemne com si crear aquests sons fóra l'activitat més important de l'univers.
En Luke va sortir de la sala i va tornar coixejant al passadís, pensant en el que acabava de dir-li l’affitecà.
Coberta 6. Molt per sota d'ells..., i no hi havia dubte que el klagg havia estat intentant pujar. Així i tot...
Serien els klaggs els que havien causat semblants estralls entre els affitecans?
En Luke va pensar que era una possibilitat. Va intentar obrir una porta, i després es va desviar a través d'una zona d'emmagatzematge (seguia sense haver-hi bigues visibles al sostre) i va anar per una galeria d'observació que s'alçava sobre un hangar buit. Les restes dels affitecans no semblaven tant calcinats com arrencats i tallats. Quins efectes produiria el foc d'un desintegrador sobre aquella carn vegetal tan suau que semblava seda?
En Luke es va aturar en una cruïlla i va intentar orientar-se. Una altra porta es va negar a obrir-se, una que tenia la vaga sensació que havia estat oberta abans, enviant-lo de tornada a un passadís d'intersecció, un compartiment de recollida de la roba bruta i al llarg d'un passadís que acabava en una altra porta blindada.
«Ja he estat aquí», va pensar en Luke. Sabia que havia estat allà abans. I aquella porta havia estat...
Es va aturar, i va sentir com se li estarrufava el borrissol del clatell.
Estava captant l'olor del Poble de les Sorres.
«Idiota -va pensar mentre un calfred gelava tot el seu cos -. Si els transports van recollir Jawes a Tatooine, hauries d'haver sabut que hi havia una probabilitat que també haguessin recollit alguns exemplars del Poble de les Sorres mentre eren allà. Uns quants incursors tusken... Per què no?»
Havien estat en aquell passadís feia pocs minuts. Els sistemes de recirculació atmosfèrica encara no havien eliminat la seva olor. Això significava que podien estar darrere d'ell, siluetes altes i primes embolicades en parracs que semblaven espantaocells brutalment malignes momificats a la sorra, o podien estar amagats en un dels compartiments sumits en la foscor, escoltant els ressons que en Luke creava arrossegant els peus des de darrere d'una d'aquestes moltes portes que els gamorreans, o els affitecans, o els Jawes havien forçat.
La gran majoria de rifles dels tusken eren models barats muntats i manipulats per fabricants il·legals a Mos Eisley i venuts als incursors per intermediaris sense escrúpols. No eren res precisos i feien que resultés molt difícil obtenir trets nets, però en aquells passadissos fins i tot un tret que fallés el blanc podia arribar a ser fatal.
Encara podia ensumar-los. Si haguessin acabat de passar per allà, els recirculadors ja haurien d'haver eliminat les bafarades que desprenien els seus vestits color terra.
En Luke va tornar per on havia vingut, forçant els sentits al màxim perquè captessin fins i tot el rastre més insignificant. Va creure sentir un feble grinyolar de metall sobre metall a l'altre costat de l'última cantonada que havia girat, i en aquell mateix instant un moviment va atreure la seva atenció cap al passadís d'intersecció que tenia davant. Un ratolí-androide que venia a tota velocitat pel passadís es va aturar de sobte, com si els seus sensors acabessin d'identificar alguna cosa que estava per davant d'ell i que el cantó ocultava als ulls d’en Luke. Un instant després el diminut androide va invertir el sentit de la seva marxa i va sortir disparat en direcció oposada, iniciant una veloç fugida impulsada pel pànic.
En Luke es va llançar cap a la sala més propera mentre un esclat de foc de rifle desintegrador calcinava els panells al seu voltant. El Poble de les Sorres sabia que la seva emboscada havia estat detectada. En Luke va sentir les seves petjades gairebé totalment silencioses al passadís mentre donava cops al control manual de les portes, creuava el recinte tan de pressa com va poder, era alguna espècie de sala comunal, amb un visilector i un dispensador de cafè, i sortia per la porta de l'altre costat per trobar-se amb una cabina i dos catres com aquell en què havia recuperat el coneixement. Hi havia dos catres i una porta. Pals gaffa i ariets improvisats van començar a colpejar la porta de la sala i en Luke va provar sort amb una altra porta, un conducte per deixar caure la roba bruta com aquell que l’havia portat el Jawa al pou de reparacions.
El panell que conduïa fins al pou de reparacions es negava a cedir. En Luke va sentir l'estrèpit indicador que la porta de la sala acabava de ser enderrocada i una frenètica explosió de foc de saturació dins del recinte, l'espetec del visilector esclatant i el xiuxiueig de les canonades del sistema contra incendis que rebentaven. Mai tindria una possibilitat d'arribar a emprar la seva espasa de llum. El raig de Força que va dirigir contra la comporta mural va aconseguir abonyegar-la, però els reblons de seguretat de l'altre costat van aguantar l'impacte. En Luke va recordar haver vist les caixes negres de panys magnètics en altres comportes dels pous.
La porta va tremolar i va vibrar. Hi va haver un soroll ensordidor i un altre estrident espurneig quan el pany va ser sotmès al foc dels rifles, i la porta es va obrir un parell de centímetres. Els feixos desintegradors van entrar rugint per l'escletxa i van devastar la petita part de l'habitació accessible a través d'ella, però per desgràcia l'habitació no podia ser més petita. Els rebots van sortir disparats en totes direccions i es van extingir amb un embogit xiuxiuejar sobre les parets, i en Luke es va arraulir en un racó i va intentar acumular la Força suficient per evitar que aquests trets incontrolats acabessin fregint-lo. Podia mantenir més o menys allunyat aquell diluvi aleatori, però així que el Poble de les Sorres aconseguís obrir la porta prou per rostir tota l'habitació...
La Força. Si pogués utilitzar la Força per volar les portes fent que sortissin acomiades cap a l'exterior i llançar-lo pel forat en un vol de levitació, això potser li proporcionaria uns quants segons d'avantatge.
En Luke sabia que era un pla absurd, però ja estava concentrant les seves reserves d'energia i la seva fortalesa per intentar-ho de tota manera quan una lleu dringadissa metàl·lica va ressonar al costat del seu peu dret i va atreure la seva atenció cap allà.
La placa del conducte de reparacions s'havia desprès netament del marc i acabava de caure sobre el sòl.
En Luke es va ficar pel forat, va tornar a col·locar la placa al seu lloc darrere d'ell, havia estat assegurada amb reblons, i també hi havia un mecanisme de tancament en ella, i la va subjectar de nou únicament amb els reblons, que fins i tot sense el pany magnètic haurien de ser suficients per mantenir a ratlla el Poble de les Sorres. Els llums de seguretat encara brillaven amb una feble resplendor en aquest tram, vessant de mala gana una claredat ocre que es va anar esvaint al seu voltant a mesura que baixava, deixant únicament la tènue llum de les varetes lluminoses penjades del seu bastó.
En Luke va fer una parada al següent nivell. Va recolzar el front al tauler i va desplegar els seus sentits a través del metall i cap a la sala que s'estenia més enllà d'ell. No va sentir cap so, de manera que va treure els reblons. Després es va agafar a les nanses que hi havia dins del conducte i es va impulsar cap enrere allunyant-se de la comporta mentre recorria a la Força, invocant-la sota la forma d'una violenta puntada d’energia cinètica perquè caigués sobre el panell per la seva part exterior i el forcés tot i el pany magnètic.
El metall es va doblegar i es va retorçar en sentit contrari als tancaments exteriors, quedant prou afeblit i fora del seu lloc perquè en Luke pogués treure el panell. Es va ficar pel forat i es va trobar en una zona d'emmagatzematge feblement il·luminada de la Coberta 14.
C3PO estava esperant-lo al compartiment de la roba bruta.
-No he aconseguit esbrinar res, amo Luke, res... -Va gemegar l'androide -. La doctora Mingla està perduda. Oh, estic segur que està perduda!
Les llums del passadís estaven apagades. Les del compartiment de la roba bruta havien quedat reduïdes al brut centelleig groguenc de les piles d'emergència, dins del qual els ulls de C3PO brillaven com dos reflectors.
-I al ritme que els Jawes estan robant el cablejat i els solenoides d'aquesta nau -va afegir C3PO amb primmirada irritació -, tots estem perduts.
-Bé, de moment ningú està perdut encara.
En Luke es va anar deixant relliscar lentament al llarg de la paret i va estirar la cama encanyada, que havia començat a bategar malgrat tota la seva concentració i totes les tècniques curatives Jedi a les quals podia recórrer. Va tirar del faldó del mico subjecte amb cinta adhesiva que li cobria la cama fins a separar-lo i va col·locar un altre pegat de perigè sobre la seva cuixa. L’analgèsic va reduir la intensitat del dolor, però no va fer res respecte al seu terrible esgotament. En Luke es va preguntar si encara disposava de la claredat mental suficient per dur a terme un examen del Bloc de Detenció de la Coberta 6, o si se li passaria per alt algun rastre excessivament subtil a causa del pur i simple cansament.
«Estem parlant de gamorreans -va reflexionar després -. Fins a quin punt pot ser subtil un gamorreà?»
Tots els instints li cridaven que busqués la Cray en les cobertes superiors, però en Luke sabia que no es podia permetre passar per alt ni encara que fos la possibilitat d'una pista. En el fons, tot tenia un cert sentit.
Va respirar fondo.
- Estàs disposat a registrar la coberta de dalt, C3PO? -Va preguntar -. Puc levitar-te fins l'accés de la Coberta... Crec que és la Disset.
Va ficar el cap pel forat del pou i va observar. La següent obertura semblava trobar-se com a mínim dos nivells per sobre de la comporta de la Coberta 15.
-Molt bé, senyor. Però li suggereixo que descansi una estona, amo Luke, i que em permeti que torni a embenar aquesta ferida de la cama. Segons la meva percepció dels seus signes vitals...
-Ja descansaré una estona quan hagi tornat de la Coberta Sis -va replicar en Luke -. Ho faré, t'ho asseguro -va afegir, trencant el significatiu silenci de C3PO-. És només que... Bé, tinc la sensació que no disposem de molt temps.
Els ossos ja havien començat a fer-li mal només de pensar en el descens de tots aquests nivells. Baixar un peu amb tot el seu pes suportat pels seus braços, després desplaçar els braços fins l'esglaó següent perquè tornessin a suportar tot el seu pes...
Però la seva fugida del Poble de les Sorres l’havia convençut que obrava correctament en no gastar la seva concentració i, possiblement, dissipar la seva capacitat per concentrar la Força, invertint-la en l'auto-levitació.
No tenia ni idea de quan necessitaria emprar tots els recursos de què pogués disposar, o de durant quant de temps hauria de dependre de les escasses reserves de fortalesa que li quedaven.
Uns moments després en Luke va descobrir que fer pujar a C3PO al llarg de tots aquests nivells -uns deu o dotze metres -i fer retrocedir el tauler de la comporta perquè l'androide pogués ficar-se pel forat ja li resultava bastant difícil.
-Tingueu molta cura, amo Luke -li va suplicar la veu de C3PO baixant pel pou.
En Luke va somriure. La tia Beru solia sortir corrent darrere d'ell per cridar-li que s'emportés el ponxo quan marxava al Mar de Dunes en el vehicle de superfície, i mai havia imaginat que en Luke s'anava a caçar rates womp i que si alguna cosa sortia malament, el fet de passar fred per no disposar del seu ponxo seria la més petita de totes les seves preocupacions.
El seu somriure es va esvair quan va abaixar la mirada cap a la negror del conducte. Gairebé tota la il·luminació havia deixat de funcionar, i només quedaven petits quadrats d'una feble resplendor per mostrar els llocs en què els Jawes havien extret les comportes utilitzant aquella ruta entre cobertes. En Luke es va tornar a penjar el bastó de l'espatlla.
Vuit nivells. Un esglaó d'agonia darrere l'altre, un per un.
Un nou pensament va passar per la seva ment, i li va fer quedar immòbil i tornar per contemplar la càmera sumida en la penombra que tenia darrere.
Durant tots els seus recorreguts per la nau. En Luke havia sentit i havia estat conscient de la presència de la intel·ligència maligna de la Voluntat que seguia el seu rastre i detectava les seves petjades, els batecs del seu cor i la temperatura del seu cos. La Voluntat observava els seus signes vitals tal com ho feia C3PO, encara que sense el nerviós desig de protecció que impulsava l’androide de protocol. En Luke estava gairebé segur que era la Voluntat la que havia tancat algunes d'aquelles portes de la coberta superior per guiar-lo cap a l'emboscada del Poble de les Sorres. Per primera vegada, va tenir l'estranyíssima sensació que hi havia alguna cosa més que la Voluntat observant.
Per descomptat, no havia estat la Voluntat qui havia desactivat el forrellat intern d'aquella comporta del conducte de reparacions.
O sí? Hi hauria servit tot allò únicament i exclusivament a les intencions de la Voluntat?
No ho sabia. Però abans de tornar a introduir-se en el conducte per iniciar el llarg descens, en Luke li va parlar en veu baixa i suau a la penombra.
-Gràcies -va murmurar -. Gràcies per ajudar-me.
«I si només ha estat un truc per fer-me baixar la guàrdia, llavors em sentiré com el President de la Societat Galàctica de Ximples de Poble.»
Va separar els peus de terra, els va ficar pel forat de la comporta i va començar a baixar a través de la foscor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada