divendres, 19 d’octubre del 2018

Han Solo i el llegat perdut (II)

Anterior


2

El Falcó Mil·lenari es trobava sobre l'únic camp d'aterratge de l’espaiport de Brígia. La nau semblava molt apallissada i molt apedaçada per la nau d'acció que era, però hi havia algunes incongruències. La placa irregular d'atracada, els sobredimensionats propulsors principals, les torretes artilleres pesades, i el plat sensor d'últim model deixaven endevinar quina era la seva veritable ocupació.
—Aquesta és l'última remesa —va anunciar Han.
Va revisar el carregament en la seva pantalla de lectura manual alhora que Bollux li deixava perplex amb la seva perícia manejant el carretó elevador-repulsor manual. L'acabat verd de l'autòmat es veia estrany sota la llum dels focus amb els quals la nau estava equipada.
Brígia estava patenta en tots els directoris estàndard com que requeria procediments de descontaminació de fase un. Els sistemes ambientals de la nau propagaven aerosols anticontaminació juntament amb l'aire. Els tractaments d'immunització d’en Han i Chewbacca els protegirien contra les malalties locals, però, no obstant això, estaven ansiosos per partir.
Han observava el cap de Bollux al costat del vehicle de càrrega a vapor estacionat prop de la nau. La resplendor de la il·luminació del camp d'aterratge li va mostrar als treballadors brigians, tots ells voluntaris de la universitat, transportant caixes de fusta, flascons empacadors i les caixes de mercaderies que el Falcó havia portat en els cellers de càrrega. Conversaven animadament entre ells, emocionats per l'equip nou de transmissió i especialment amb la biblioteca de cintes.
Han es va tornar cap a Hissal, qui li havia acompanyat en el vol i que era el primer degà de la Universitat.
—L'única cosa pendent per desembarcar és el seu duplicador.
—Ah, sí, la duplicadora, el nostre aparell més esperat —va comentar Hissal—, i el més car. Imprimirà i compararà matèries a velocitats que les nostres premses actuals no podran igualar i pot sintetitzar qualsevol escrit o altre material amb els components que conté. A més, és un dispositiu que hi cap dins d'unes poques caixes d'embalatge. Admirable!
En Han va fer un so esquiu. Bollux tornava, i Han va cridar a través de la corba del passadís.
—Chewie! Assegura l’agafador principal i talla el número dos; vull treure’m del damunt aquesta duplicadora i treure d'aquí la nau.
Des de popa es va escoltar el grunyit de contestació del wookiee.
—Capità, una cosa més —va seguir Hissal, traient una bosseta de sota els seus plecs laterals.
La mà dreta d’en Han va descendir immediatament fins al seu blàster. Hissal, sentint el seu suspicaç moviment, va aixecar una prima mà en actitud desaprovadora.
—Tranquil·litzi's. Sé que en el seu treball és usual oferir una gratificació per un treball ben fet.
Hissal va extreure un feix de bitllets de la bosseta i l'hi va estendre al pilot.
Han va examinar els bitllets. Tenien una textura estranya, més semblant al teixit que al paper.
—Què són aquestes coses?
—Una novetat —va admetre Hissal—. Temps enrere el Nou Règim va reemplaçar i va canviar l'antiga moneda local per un sistema monetari planetari nou.
Han va tustar el feix de bitllets minuciosament inscrits contra del palmell del seu guant de vol.
—El que els dóna un domini subjugador en el comerç, per descomptat. Bé, gràcies de totes maneres, però aquestes coses no valen gens fora del planeta.
La cara allargada de l’Hissal es va allargar encara més.
—Desafortunadament, el Nou Règim creu que aquesta moneda servirà fora d'aquest planeta; per això, tot l’equip i materials per a la nostra escola van haver de sortir dels diners guardats pel poble. La primera cosa que va fer el Nou Règim quan va acumular els crèdits suficients va ser contractar una signatura de consultors per al desenvolupament. A més del sistema monetari, l'assoliment principal de l'empresa va ser el fet d'haver tancat un bon negoci amb la compra d'equip militar, incloent aquesta nau de guerra que va veure.
Han havia vist la nau, un creuer de butxaca de la classe Marauder envoltat per llums de treball i guàrdies armats.
—Les bateries principals de control van explotar en el seu «viatge de prova» —va aclarir Hissal—. Naturalment, no hi ha tècnics brigians capaços de reparar-la, així que romandrà en el dic, fins que el Nou Règim reuneixi els crèdits suficients per importar tècnics i components. Aquests diners podrien haver-se aprofitat en adquirir tecnologia comercial, o avanços mèdics.
Han va inclinar el cap.
—La primera cosa que la majoria d'aquests mons «endarrerits» fan, sense pretensió d'ofendre-li, Hissal, és aconseguir algunes d'aquestes joguines, per crear-se una imatge.
—Som un planeta pobre! —Va dir el brigià solemnement—. I tenim prioritats més importants.
Han va rebutjar més comentaris sobre el tema. Bollux havia tornat i estava esperant la següent ordre d’en Han, quan sobtadament es van escoltar els sons de sirenes de vapor.
Han va baixar caminant fins al peu de la rampa. Acostant-se per tots costats hi havia files de furgonetes metàl·liques movent-se pesadament, petromotors amb una lenta marxa, sirenes que udolaven en la nit i enormes rodes que feien tremolar el camp d'aterratge. Els focus van girar convergint sobre el Falcó Mil·lenari i el camió de transport. Han va empènyer amb l'espatlla a Hissal i va córrer ràpidament fins a la part superior de la rampa.
—Chewie! Tenim problemes! Entra en la cabina del pilot i carrega les armes principals!
Va tornar a reunir-se amb Hissal en la part baixa de la rampa. Els voluntaris de la Universitat estaven sorpresos i immòbils a l'empara del camió de transport, insegurs sobre què fer. En un moment, la fila de furgonetes havia tancat un atapeït cèrcol entorn de la nau. Les portes es van obrir sobtadament i brigades de brigians van aparèixer saltant dels vehicles. Eren òbviament, tropes del Govern, que portaven antiquades armes de projectils. Però quelcom en els seus uniformes semblava estrany. Les tropes vestien uniformes militars d'estil humà, inadequats per a l'estranya anatomia brigiana. Han va suposar que els uniformes havien estat part del lot militar venut a l'ingenu Nou Règim.
Els soldats marxaven amb arnesos de combat mal ajustats, els cascos col·locats precàriament a la vora dels seus caps. Filigranes de ferralla penjaven solitàriament de les seves estretes espatlles amb motxilles brodades trontollant sobre les seves primes esquenes.
Els seus peus eren massa estrets per a les botes de combat, així que els guerrers brigians portaven polaines rosades amb brillants botons sobre els seus peus nus.
Entre el que Han va assumir que era el cos d'oficials, hi havia una abundància de medalles i esments, una o dues espases cerimonials, i diversos cinyells inclinats.
Un grup de soldats de cavalleria feien sonar uns clarinets sense cap art aparent. En un moment, els soldats havien fet presos als commocionats voluntaris de la Universitat a punta de baioneta. Altres unitats es van acostar amenaçadorament a la nau.
Han ja havia agafat el prim braç de l’Hissal i l’arrossegava rampa amunt.
—Però, això és una atrocitat! Nosaltres no hem fet res dolent!
Han el va deixar anar i es va ficar a través de l’escotilla principal.
—Vol discutir-ho amb una bala? Decideixi's; estic segellant la nau.
Hissal va córrer rampa amunt. L’escotilla principal va començar a tancar-se al mateix temps que les tropes arribaven al peu de la rampa; Han va escoltar la salva de bales rebotant a l'altre costat. En la cabina del pilot, Chewbacca ja havia activat els escuts defensius, i començat a escalfar els motors.
Hissal, arrossegat pel Han, encara protestava. Han no podia perdre el temps a contestar-li; estava completament esbalaït en la tasca de preparar la nau per a l'enlairament. Els voluntaris estaven sent arrossegats, empesos, i ficats per la força en els vagons de confinament. Els pocs que van protestar, van ser immediatament atonyinats fins a deixar-los sense sentit i remolcats pels prims turmells, estranyament ossuts. Han va advertir que els transports brigians de soldats, eren de fet, camions d'escombraries d'un model molt antic.
Chewbacca va produir un so grinyolant a través de les seves premudes dents.
—També estic boig per cobrar els nostres diners —va contestar Han—. Com obtindrem l'altra meitat si no aconseguim el rebut del lliurament?
 Les tropes estaven prenent posicions de foc en files al voltant de la nau.
—No podrien haver esperat deu minuts més? —Va remugar Han.
Un brigià va sortir caminant entre les files preparades per fer foc. A causa de la resplendor dels focus, Han va haver de protegir-se els ulls amb una mà i va veure que el brigià subjectava un megàfon en una mà i un pergamí oficial en l'altra.
Han es va posar el seu casc auricular i va activar l'àudio extern de la nau a temps d'escoltar.
— ...no se'ls farà cap dany, amics de l'espai! El Nou Règim, amant de la pau, només requereix que lliurin al fugitiu que es troba actualment a bord de la seva nau. El govern brigià no els molestarà més enllà d'això.
Han va canviar el casc auricular a la manera comunicació externa.
—Què hi ha sobre la nostra paga?
Va evitar mirar a Hissal, però va conservar una mà prop de la seva arma.
—El contracte serà respectat, honorable estranger —va contestar el brigià des de baix—. Permeti'm pujar a bord i negociarem.
Han va activar el seu micròfon novament.
—Retiri als seus soldats i apagui aquests focus: Ens trobarem en la rampa, sense armes, i sense trucs!
El brigià va passar el megàfon a un subordinat i va indicar amb el rotllo de paper. Les tropes es van retirar i les llums dels focus es van apagar. Els camions d'escombraries plens de guerrers es van retirar.
—Mantingues-te alerta —li va dir Han al seu segon oficial—, si algú es mou, fes-m'ho saber.
Hissal estava indignat.
—El seu pla és tractar amb aquests caps de totxo? Legalment parlant, ells no tenen una raó per fer-ho, li ho asseguro! Els tribunals...
—...no ens concerneix ara —el va interrompre Han, indicant-li que es fes a un costat—. Anem a buscar un seient en el compartiment davanter i no es preocupi, no li lliurarem.
Amb gran dignitat Hissal li va corregir.
—La meva preocupació és pels meus amics.
Bollux esperava en el passadís, amb els components embalats de la duplicadora carregats en el carretó de mà.
Arrossegant la seva veu va preguntar:
—Quines són les seves instruccions, capità?
Han va sospirar.
—No ho sé. Per què mai aconsegueixo treballs fàcils? Vés-hi davant, Bollux. Si et necessito, llavors et cridaré.
Els pesats peus de la màquina van sonar amb estrèpit sobre les plaques de la coberta. Chewbacca va rugir que l'àrea estava buidada. Han va agafar el seu blàster.
L’escotilla principal es va obrir, i al peu de la rampa esperava el brigià. Era més alt que l’Hissal, molt robust per a la seva espècie, i el seu color un poc més fosc del normal. Vestia un arnés cromat de batalla, muscleres de pedra rin amb raspalls peluts en les espatlles, acolorides medalles i moltes decoracions, amb unes impressionants polaines vermelles de lluentons. Una ploma es balancejava en el seu casc decantat. Han li va fer uns senyals cautelosament. La criatura va pujar la rampa amb el rotllo de paper col·locat sota un braç.
Han li va detenir a la part alta de la rampa.
—Llevi's l’arnés i el casc i llanci'ls cap als seus homes.
La criatura va accedir.
—Li dono la benvinguda al nostre bell planeta, amic bípede —va dir amb un esforç de cordialitat—. Sóc l'inspector Keek, cap de la policia de seguretat interna del molt competent Nou Règim de Brígia.
Va llançar cap enrere el seu arnés i el casc produint un estrèpit metàl·lic.
—Em vaig figurar que no era d'un club de pilots —va dir Han irònicament, fent a l'inspector aixecar els prims i llargs braços.
Cautelosament va escorcollar els costats de l'inspector assegurant-se que no portava armes amagades. Keek es va retorçar. Tan a prop d'ell, Han va poder llegir les medalles de Keek. O aquestes també, havien estat obtingudes de segona mà, va pensar, o l'inspector també era el campió de lletreig del planeta Oor VII.
—Molt bé, entri en el compartiment davanter, per aquí i comporti's bé; ja he tingut suficients jocs per avui.
Entrant en el compartiment davanter, Keek va contemplar a Hissal sense dir res, qui romania en una butaca d'acceleració prop de la taula circular de jocs. L'inspector es va asseure en la cadira de l'estació tècnica. Bollux s'havia assegut en el sofà corbat d'acceleració darrere del tauler de jocs.
Han va recolzar un maluc sobre el brillant tauler.
—Ara, quin és el problema? Tinc la meva autorització. Els imperials no estaran molt contents pels actes de la seva força local tractant de detenir un enviament autoritzat.
Keek va parlar amb un humor forçat.
—Ah, no s'espanti humà. No hi ha cap problema! El benèvol conseller Inner va mantenir una sessió d'emergència quan la notícia d'aquesta transacció va arribar a nosaltres i posarà tot el material educatiu i la literatura mundial en una llista restringida.
Va onejar el rotllo de paper encintat.
—Tinc aquí l'edicte, el qual haig de presentar-li a vostè.
—I qui és aquest flamant conseller Inner? Escolti, magristó, cap món endarrerit altera els contractes imperials de comerç.
Que ell mateix hagués infringit les lleis imperials tantes vegades, va ser una cosa que va preferir no esmentar.
—Les meves tropes i jo estem aquí només... —va respondre Keek suaument—... per custodiar temporalment el carregament mentre es duu a terme l'interrogatori, i fins que el representant de l'Hegemonia de Tion i l’adjudicador imperial siguin reemplaçats. Els arrestos són estrictament un assumpte intern.
I els nous representants de l'Hegemonia de Tion i imperial indubtablement tindran adjunts les etiquetes dels seus preus, va reflexionar Han.
—Llavors, qui em pagarà?
Keek va tractar de somriure.
—La nostra provisió de diners imperials senzillament està esgotada actualment, a causa de les reparacions en la nostra flota espacial. Però els nostres vals de Tresoreria, o la nostra moneda planetària...
—Res de diners de joguina! —Han va perdre els estreps—. Vull recuperar el carregament! I a més, una canonera espatllada no és una flota espacial.
—Impossible. El carregament és una prova en el judici de certs rebels, un dels quals li ha enganyat per protegir-li. Vinga, capità; cooperi, i sempre serà benvingut aquí.
Keek va parpellejar, amb esforç.
—Vinga! Introduïm líquids embriagadors a través dels nostres cossos i ens vanarem de les nostres habilitats! Deixi'ns ser alegres i maldestres, com els agrada ser als éssers humans!
Han, que odiava ser pres per imbècil més que qualsevol altra cosa, va prémer les dents.
—Ja li vaig dir que no vull els seus diners planetaris.
Una idea sobtada li va sobrevenir, i es va aixecar d'un salt.
—Vol el carregament? Quedi-s’ho! Però vaig a lliurar-li a Hissal el que queda.
El cap de seguretat va semblar divertit.
—Tracta de fer-me xantatge amb material educatiu? Vinga, capità; som persones una miqueta mundanes.
Han va ignorar l'intent d’en Keek d'adular-li. Utilitzant una palanca, va començar a trencar les corretges d'embalatge d'un calaix carregat en el carretó de mà.
—Això és una duplicadora, justament el necessari per posar una premsa a la Universitat. Però com és un últim model i és versàtil, Hissal, em quedaré amb aquesta de propina després de tot.
Confós, Hissal va mirar la moneda circulant brigiana. Han els va mostrar un dels components de la duplicadora.
—Aquest és un prototip; pot programar-ho pel que vostè vulgui o pot proveir-ho com una mostra com aquesta.
Va inserir un bitllet brigià i va prémer diversos botons.
El prototip brunzí, les llums van parpellejar, i el bitllet original va reaparèixer amb una còpia idèntica. Han va sostenir la còpia en alt i a la llum, mirant críticament el duplicat.
Keek va fer sons ennuegats, comprenent ara que el pilot mantenia en la seva nau el futur sistema monetari del seu planeta.
—Hmm. No és perfecte —va notar Han.
—Però si subministressin la màquina amb materials locals, llavors funcionaria. I per a nombres de sèrie diferents en cada bitllet simplement hauria de programar-ho en la màquina. Aquesta signa consultora ha d'haver estat una maniobra per baixar els costos; no es van molestar a preparar si més no una moneda segura.
El Nou Règim òbviament havia estat la víctima de l'art agressiu de vendes.
—Bé, Keek, que va a...
Keek havia trencat el lateral de fusta del seu rotllo de paper i apuntava directament a Han, qui no va dubtar per un segon que estava mirant el canó d'una pistola.
—Col·loqui el seu blàster en aquesta taula, primat alienígena —es befà Keek—. Ara, faci al seu droide agafar el carretó de mà i ell, vostè, i el traïdor Hissal em precediran rampa avall.
Han li va donar a Bollux l'ordre, alhora que acuradament col·locava el seu blàster en la taula de jocs, sabent que Keek li dispararia si intentava advertir a Chewbacca. Però mentre Keek s'apoderava del blàster, Han discretament va palpar el controlador mestre de la taula de jocs. Els holo-monstres en miniatura van aparèixer sobre el tauler, criatures estranyes d'una dotzena de mons, escopint i copejant, rugint i botant. Keek va saltar cap enrere per la sorpresa, i va disparar la seva arma del pergamí per acte reflex. Un raig d'energia ataronjada va xocar violentament contra el tauler, i els monstres es van evaporar en el no-res.
En el mateix instant Han, amb els reflexos d'un pilot estel·lar, es va llançar damunt del cap de seguretat, aferrant la mà que sostenia la pistola en el rotllo de paper. Va buscar a les palpentes el seu blàster amb la seva mà lliure, però el tret de Keek l'havia tret del tauler de jocs. El cap de seguretat posseïa una força increïble. No detingut pels cops de puny desesperats del pilot, Keek el va llançar cap a la meitat del compartiment i va acostar la seva arma. Just llavors Hissal va aterrar en les seves espatlles, fent a Keek trontollar-se contra la vora del sofà d'acceleració. Els dos brigians forcejaven, amb els seus braços i les seves cames entrellaçant-se com una confusió de serps. Però Keek era més fort que el petit Hissal. A poc a poc Keek va acostar la seva arma per disparar. Han va retornar a la baralla amb una puntada que va colpejar el rotllo de paper provocant que el tret dirigit a Hissal fes un profund buit en un dels coixins de seguretat. La pistola del pergamí quedà descarregada, i Keek va començar a colpejar a Hissal amb ella. Han va tractar de mesurar-li, però Keek va copejar al pilot fent-li caure sobre la coberta amb una força aclaparant; després, va començar a enfrontar-se amb l'altre brigià, arrossegant els peus i lluitant al voltant de l'humà derrocat. Incapaç d'esquivar-los i recuperar el seu blàster, Han va fer ensopegar a Keek. L'inspector va caure, portant-se a Hissal amb ell.
Sobtadament el pergamí, que Keek havia deixat caure, va venir rodant fins al palmell de la mà d’en Han. Com Keek estava agenollat sobre Hissal, Han va fer girar el rotllo de paper, garrotejant sòlidament amb ell el crani del cap de seguretat. El cos prim d’en Keek va tremolar pels espasmes i es quedà immòbil. Hissal merament li va empènyer, i la part superior del cos d’en Keek va caure a la coberta. Un rugit es va originar de darrere ells. Chewbacca, veient al seu soci il·lès, va quedar visiblement alleujat.
—On estaves? —Va cridar Han—. Gairebé ens mata!
Fregant-se els blaus que havia rebut, Han va recobrar la seva pistola.
Hissal, col·lapsat en una cadira d'acceleració, intentava recuperar l'alè.
—Aquesta no és la meva línia usual de deures, capità. Gràcies.
—Encara seguim en això —va contestar Han amb un riure.
Keek va començar a moure's, i Chewbacca li va agafar pels seus peus amb una mà. Keek va pensar que era millor no resistir-se i enfrontar-se a un wookiee enfuriat.
Han va cobrir la petita protuberància del nas de Keek amb el canó del seu blàster. El cap de seguretat va mantenir els ulls creuats, observant l'arma.
—Aquest petit truc seu no va ser agradable, Keek, odio als tramposos, fins i tot més que als segrestadors de naus. Vull a la gent d’Hissal i el meu carregament novament a bord d'aquesta nau en cinc minuts, o, si no, vostè sentirà el vent passant entre les seves orelles.
Quan els membres alliberats del grup d’Hissal i el polèmic carregament estaven novament a bord, Han va portar a Keek fins al cim de la rampa.
—L'Imperi tindrà notícies d'això —va jurar el brigià—. Serà la seva sentència de mort.
—Intentaré no perdre la son per això —va contestar Han secament.
Amb els documents d'identificació de la nau falsificats que havia utilitzat per a aquell viatge, va dubtar que qualsevol agència de la llei aconseguís rastrejar-li. A més això seria, sens dubte, un incident de poca importància per a l'Imperi.
—I faci's un favor a si mateix: no tracti de fer res quan surti fora. No hi ha res en aquest planeta amb suficient potència de foc per detenir aquesta nau, però podria fer-me enfadar.
Keek va mirar als altres brigians.
—Què hi ha amb ells?
Han va sonar informal.
—Oh, els desembarcaré en alguna part fora del soroll i les masses. És legal; un patró pot contractar un salt d'un costat a un altre del planeta si vol. Anem a establir una òrbita llarga, i així Hissal podrà provar el seu nou aparell emissor, connectat als sistemes d'energia de nau.
Keek no era ximple.
—Amb tanta altitud i potència, arribarà a tots els aparells receptors del planeta!
—I què pensa vostè que dirà? —Va preguntar Han innocentment—. Alguna cosa sobre el que el Nou Règim està traient a circulació? Em dóna el mateix, és clar? Li vaig dir que apuntar-me amb una pistola era un error. Jo de vostè, pensaria en la jubilació anticipada.
Chewbacca va donar al cap de seguretat una empenta per fer-li començar a caminar. Han va tancar l’escotilla.
Pel camí, es va dirigir a Bollux.
—Gràcies per acostar-me aquest rotllo de paper durant la baralla.
L’androide va contestar amb la seva modèstia característica.
—Després de tot, senyor, l'inspector havia dit que era per a vostè. Només espero que no hi hagi conseqüències, capità.
—Conseqüències? Per què?
—Per desestabilitzar a un govern planetari pel fet de rescabalar-se per atacar la seva nau, senyor.
—S’ho mereixen per estafadors!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada