diumenge, 24 de febrer del 2019

La vida de Luke Skywalker (IV)

Anterior


CAPÍTOL 4

—No tinguis por —va dir Biggs Darklighter—. Puja.
—Qui té por? —va dir Luke mentre col·locava el seu rifle làser al costat de l'arma d’en Biggs en la part posterior del lliscant terrestre del seu amic, que estava aparcat a curta distància de la cúpula d'entrada a la casa d’en Luke—. El que siguis cinc anys més gran que jo no fa que siguis cinc anys més valent!
Era el quinzè any d’en Luke a Tatooine, i desitjava desesperadament tenir el seu propi lliscant terrestre. El seu oncle li havia deixat conduir el lliscant familiar un parell de vegades, però mai sol, i només anada i tornada a Anchorhead. Luke havia suggerit al seu oncle que podria ser una bona idea comprar un segon lliscant com a vehicle de reserva, però Owen havia dit que no necessitaven més d'un. Luke sabia que hauria de trobar una raó molt millor per un altre lliscant abans de molestar al seu oncle de nou.
Mentrestant, i molt afortunadament, Biggs tenia el seu propi lliscant terrestre, i gaudia de les excursions espontànies gairebé tant com Luke. El vehicle de Biggs era un atrotinat lliscant de cabina oberta, un vell Esportiu Selanikio amb un motor reconstruït Aratech Sageta que tenia una velocitat màxima de 250 quilòmetres per hora. Fins i tot descansant immòbil en l'aire, roncava sorollosament, com si volgués posar-se en moviment.
Luke va saltar al seient davanter del passatger.
—Per què seguim aquí parats? És aquest el teu lliscant o el de la teva àvia?
Biggs va moure els dits al costat d'una orella, com si estigués espantant una bestiola invisible.
—Acabo d'escoltar una broma? —va dir—. Digues-me, creus que el lliscant de la meva àvia podria fer això? —va deixar anar l'embragatge i va trepitjar l'accelerador. El lliscant terrestre va sortir disparat.
—Yuuu-juuu! —va cridar Luke.
—Bon dia per a un passeig! —va cridar Biggs sobre el rugit del motor del lliscant mentre feia un ampli gir al voltant de la casa d’en Luke i es dirigia cap al nord—. On vols anar?
—Tan lluny com puguem!
Biggs va somriure.
—Et conformaries amb veure el Sirena d'Espècia?
Luke va arrufar les celles.
—Bé, això està a només noranta quilòmetres.
Biggs es va petar de riure.
—Preferiries que doni la volta?
—De cap manera! Vaig fer tasques extra ahir per poder tenir el dia lliure avui. Anem al Sirena! Aquest trasto no pot anar més ràpid?
—Trasto?! S’ha acabat, Skywalker! —Biggs va trepitjar el fre i va detenir abruptament el lliscant.
—Estrelles, Biggs —va dir Luke mentre el lliscant surava sobre la superfície cuita del desert, la granja Lars encara era visible per darrere d'ells—. Només estava bromejant.
—Bromejant? —Biggs va negar amb el cap—. Però, com t'atreveixes? —va saltar de la cabina del lliscant i va córrer al voltant de la part davantera del vehicle cap al costat d’en Luke. Mirant-li fixament, va dir—: Acabes d'insultar al meu lliscant per última vegada.
Luke mai havia vist a Biggs tan enfadat.
—Biggs, sento haver dit...
—No malgastis les teves paraules demanant-me disculpes a mi —va dir Biggs—. Si algú mereix una disculpa, és el meu lliscant.
—El teu... lliscant? —Luke va panteixar. No podia creure el drama que estava muntant Biggs—. Va de debò, o...?
—Shh! —va interrompre Biggs. Es va inclinar sobre el capó del lliscant, col·locant l'oïda esquerra prop de la calenta superfície metàl·lica.
—Va alguna cosa malament amb el motor? —va dir Luke, preocupat.
Biggs va aixecar el cap del capó, després va negar amb el cap.
—Ell... està plorant, Luke. Diu que li han trencat el cor, que el... el nebot d'un granger d'humitat li ha cridat... trasto! —Biggs va posar una cara de tristesa massa ridícula per prendre-se-la de debò.
Luke va esclatar en riallades.
—Realment m'has enxampat, col·lega —va dir quan va acabar de riure.
Però Biggs no havia acabat.
—També m'ha dit que tal vegada et burlaries menys d'ell... si et deixo conduir.
Luke va començar a riure's de nou, però llavors va veure la rialleta en la cara de Biggs. El riure se li va ennuegar a Luke. Va panteixar.
—De debò?
Biggs va assenyalar cap al seient buit darrere dels controls del lliscant.
—Mou-te, figura. El meu lliscant està llest, i no tenim tot el dia.
Luke es va lliscar darrere dels controls i Biggs va saltar al seient del passatger. Mentre accelerava el motor, Luke va concloure per mil·lèsima vegada que Biggs Darklighter era realment el millor amic que ningú pogués tenir. Va deixar anar l'embragatge i van sortir rabent.
 
El Sirena d'Espècia va ser un vaixell de càrrega de la República, però això va ser abans d'estavellar-se a Tatooine i veure's reduït a un gran munt de ferralla. Encara que els carronyers jawa havien saquejat les restes anys enrere, s'havia convertit en quelcom semblat a una destinació turística menor de Tatooine. Desafortunadament, quan Luke i Biggs van arribar al lloc de descans final del Sirena d'Espècia, es van trobar amb què havia atret al tipus equivocat de turistes.
—Rates womp! —va dir Luke. Els grans rosegadors omnívors estaven ensumant per tot el vaixell de càrrega.
—Almenys una dotzena —va dir Biggs—. Vigila, no condueixis massa prop de...
Abans que Biggs pogués completar el seu advertiment, una rata womp va saltar des de la trencada secció de cua de les restes i va aterrar en la part posterior del lliscant. Luke va escoltar el sorollós aterratge darrere d'ell i va trepitjar l'accelerador, llançant el lliscant cap endavant i llançant a la rata womp cap enrere contra el propulsor central del lliscant. La rata womp va clavar les seves esmoladíssimes urpes en el casc del lliscant.
Biggs es va moure ràpid, girant en el seu seient per aferrar el seu rifle just quan la rata womp es tornava i obria les seves gargamelles plenes d'ullals. Biggs va disparar un raig d'energia directament al cap de la rata, i aquesta va caure de la part posterior del lliscant.
—Estàs bé? —va dir Luke, sense alè.
—Sí —va respondre Biggs—. Dóna mitja volta. No podem deixar que aquestes rates womp es converteixin en el problema d'una altra persona!
Els va portar gairebé quinze minuts matar a les restants rates. Van disparar eficaçment i manyosa, sense deixar mai la seguretat del seu vehicle fins que l'últim objectiu va ser abatut. Quan van acabar, van sortir del lliscant per examinar la carnisseria.
—Encara sort que hem arribat quan ho hem fet —va dir Luke—. Si alguna família hagués vingut al Sirena amb nens... odio pensar el que podria haver passat.
Biggs va assentir. Tocant amb el peu un dels cadàvers, va dir:
—Mai he vist rates womp d'aquesta grandària fora del Canó del Captaire.
Luke va assentir. El Canó del Captaire era el llit llarg i sinuós d'un riu sec que serpentejava per una àrea al nord-est de Mos Espa, i era la llar d'un notori nombre de rates womp. Malgrat la població de carronyers, el canó havia estat per molt temps un conegut lloc de reunió freqüentat per gent jove, un lloc on provar els seus lliscants terrestres i saltacels trucats.
—Penses que podria haver-hi més rates soltes? —va dir Luke.
—Pots apostar-hi. Serà millor que informem als oficials d’Anchorhead. Però primer, anem a cremar aquests cadàvers abans que atreguin a més carronyers.
—Pot ser que els oficials no ens creguin. Potser hauríem de portar una rata com a prova.
—Bona idea.
Van reunir els cadàvers, arrossegant-los lluny del Sirena d'Espècia, i van usar una mica del combustible de recanvi per calar foc a totes les rates excepte a una de les més grans. Després de carregar i lligar el cadàver restant en la part posterior del lliscant, Luke va tornar al seient del conductor i es van marxar.
Mentre viatjaven cap al sud-est al llarg de la vora dels Erms de Jundland, Biggs va fer un gest cap a una ruptura en la línia de la cadena muntanyenca a la dreta i va dir:
—Vols prendre un petit desviament?
—Pels Erms?
—Per què no? Tenim temps.
Luke va somriure i va girar a la dreta.
El desert aviat va donar pas a un terreny més rocós, però el lliscant va seguir viatjant tan suaument com ho havia fet sobre l'uniforme salar. Biggs va donar un copet en el quadre de comandament del lliscant i va dir:
—Es maneja genial, veritat?
—Ja ho crec! Bé, quan arribem a Anchorhead, a qui hauríem de dir-li...?
—Detingues el lliscant.
—Eh?
—Només fes-ho.
Biggs estava mirant cap a un costat. Luke no estava segur de si el seu amic estava bromejant de nou, però va fer que el lliscant es detingués i va apagar el motor.
—Mira això —va dir Biggs assenyalant cap als Erms—. Ho veus? Aquesta fila de petits punts entre aquests dos cingles?
Luke va seguir la mirada de Biggs i va veure una llarga sèrie de formes ombrívoles. Les va observar per un moment, llavors va dir:
—S'estan movent.
—Són banthes —va dir Biggs—. Almenys vint. Sembla que es mouen en una sola fila.
—Massa... ordenats —Luke va mirar a Biggs—. Creus que hi ha habitants de les sorres cavalcant-los?
—Anem a esbrinar-ho —va dir Biggs. Tenia uns macrobinoculars subjectats al seu cinturó, els va agafar i els va col·locar davant els seus ulls.
—I bé? —va dir Luke.
—Mira-ho tu mateix —va dir Biggs, lliurant-li els macrobinoculars.
Luke va mirar a través de les lents i va ampliar la imatge sobre un bantha. En la seva esquena hi havia dues figures humanoides. Només podia veure les seves siluetes, però llavors va veure un centelleig de metall en el cap d'una figura.
—Sí —va dir—. Habitants de les sorres.
—Em pregunto què estan tramant —mantenint els ulls fixos en els llunyans banthes, Biggs va fer un gest cap als controls del lliscant i va dir—: Arrenca-ho de nou, després dirigeix-te a l'esquerra d'aquest cingle. Puja'ns al voltant d’uns cent cinquanta, fins que estiguem a uns dos quilòmetres del cingle, després apaga el motor. Anirem en punt mort la resta del camí, ens acostarem i farem un cop d'ull sense que ells ens vegin.
Luke va mirar a Biggs.
—Però, i si ens veuen?
Biggs va mostrar un somriure burleta.
—Primer, els hi oferim un gran somriure. Després confiem que el motor arrenqui de nou i sortim molt, molt ràpid.
Luke va seguir les instruccions d’en Biggs i va apagar el motor del vehicle prop de la base del cingle estratificat, encara que van seguir avançant per inèrcia. Més enllà del cingle, hi havia una vall ampla i poc profunda. Luke i Biggs van agafar els seus rifles làser i van deixar el lliscant, romanent ajupits mentre es movien per darrere d'unes roques. Van mirar per sobre de les roques, i van esperar.
Els banthes van aparèixer a la vista uns minuts més tard, sorgint de darrere del següent cingle per continuar cap a la vall. Luke va moure els macrobinoculars a l'esquerra de la processó i va dir:
—Es dirigeixen cap a... no estic segur del que és. Un grup de pals i arcs? Tal vegada el lloc d'una foguera?
Biggs va prendre els macrobinoculars.
—O ruïnes d'alguna classe. Potser un campament.
Luke va observar com el bantha que anava al capdavant envoltava el misteriós lloc de destinació. Els altres banthes li van seguir fins que van formar un anell al voltant del lloc, i llavors es van detenir.
—Què estan fent? —va preguntar Luke.
—La visibilitat no és molt bona —va dir Biggs—, però crec que els tuskens estan desmuntant. Els banthes estan allà parats. Estan tan amuntegats al voltant del que estiguin mirant que no puc veure el que està passant.
—Anem a esperar una mica més —va dir Luke—. Vigila el que passa.
Diversos minuts més tard, els incursors tusken van muntar de nou en els banthes i es van allunyar en fila, seguint el seu camí lluny de Luke i Biggs.
—Vull veure què hi ha aquí a baix —va dir Luke.
—Jo també —va dir Biggs—. Però esperem al fet que s'allunyin més.
Van esperar fins que els banthes van viatjar tan lluny que amb prou feines podien ser vistos a simple vista. Van tornar al lliscant d’en Biggs.
—Jo conduiré —va dir Biggs—. Mantingues el rifle llest i els ulls ben oberts davant qualsevol signe d'un parany.
El lliscant de Biggs va descendir a la vall. Quan es va acostar més al lloc que els incursors tusken havien deixat, Luke es va adonar que els arcs i pals que havia vist abans estaven fets d'ossos de bantha dessecats. Trossos de pell de cuir blanquejada pel sol estaven adherits a alguns dels ossos.
—Sí, sembla un vell campament tusken —va dir Biggs mentre guiava el lliscant fent un lent gir al voltant de les ruïnes.
Agafant el seu rifle, Luke es va aixecar en el seu seient per fer un millor cop d'ull a la zona.
—Què creus que ha passat aquí? —va dir Luke mantenint la veu baixa.
—Ni idea —va dir Biggs—, però el que passés, va ser fa temps. Aquestes costelles de bantha estan més blanques que un... Què dimonis...?
Els ulls d’en Luke es van fixar en la mateixa cosa que acabava de cridar l'atenció de Biggs. En la sorra circumdant a les restes d'un habitatge tusken hi havia una sèrie d'esquelets humanoides destrossats.
Biggs va frenar el lliscant fins que es va detenir.
—Mira allà —va dir—. Aquestes calaveres... estan tallades netament per la meitat. L'única cosa que conec que pot tallar amb aquest tipus de precisió és un làser industrial.
Luke no s'havia adonat de com de quiet que estava l'aire fins que una brisa estranyament freda va bufar sobre ells, i gairebé va donar una bolcada quan va entreveure moviment en les ruïnes. La brisa havia sacsat un parell de tires de cuir que penjaven d'una de les costelles arquejades. Luke no es va preguntar per a què podien haver-se utilitzat les tires de cuir. No es necessitava molta imaginació per conjecturar que els tuskens les havien usat per lligar a algú.
Luke va sentir que la seva sang es refredava, i una aclaparant sensació de temor li va embolicar. Va intentar apartar la seva mirada de les tires de cuir, i de sobte es va sentir marejat en adonar-se que no podia, com si estigués fetillat per seguir mirant-les.
—Biggs —va murmurar mentre tornava a deixar-se caure en el seu seient—, treu-nos d'aquí.
—Què passa?
—Biggs —va dir Luke de nou, la seva veu gairebé un lament, mentre s'obligava a tancar els ulls—, anem-nos... ara... si us plau.
—Clar, només calma't —Biggs va accionar l'accelerador i van sortir a tota velocitat amb intenció de deixar els Erms de Jundland.
Diversos minuts més tard, després d'haver deixat els Erms, Biggs va detenir el lliscant i va mirar a Luke.
—Estàs bé? —va dir.
Luke va assentir.
—Ho sento —va dir—. No sé què m'ha passat. Aquest lloc... m'ha fet sentir tan...
—Espantat?
—Sí —va dir Luke. Després va afegir ràpidament—: No l'hi diràs a ningú, veritat?
—No, sempre que tu no li diguis a ningú que jo estava espantat.
—De debò? Tu també?
Biggs va assentir.
—He vist coses esborronadores abans, però aquest lloc...? Era com un malson.
Luke va assentir, però va pensar: No. Era pitjor.
—Bé, ha quedat enrere. I parlant de darrere... —Biggs va mirar per sobre de l'espatlla al cadàver de la rata womp lligat a la part posterior del lliscant, llavors va dir—: Anem a portar aquesta feristela a Anchorhead.
Es van marxar. Luke va tractar de concentrar-se en el terra per davant d'ells, però seguia pensant en les ruïnes. Es va preguntar si els seus oncles haurien sentit parlar d'un campament tusken abandonat en els Erms de Jundland, però sabia que era millor no preguntar. Si el seu oncle s'assabentava que havia estat explorant els Erms, li castigaria indefinidament.
 
Després d'informar de la seva escaramussa amb les rates womp als oficials d’Anchorhead, Biggs va retornar al Luke a la granja Lars. Gairebé estava vesprejant quan van arribar per trobar-se amb un reptador de les sorres jawa cobert d'òxid estacionat al costat de la cúpula d'entrada de la granja. Luke va sortir del lliscant de Biggs. Llavors Biggs es va marxar, dirigint-se a la seva pròpia granja familiar.
Luke va caminar cap a la part frontal del reptador de les sorres i va trobar al seu oncle entaulat una conversa amb un grup de jawes. En escoltar l'acostament d’en Luke, els jawes van tornar els seus petits caps encaputxats per fixar els seus brillants ulls grocs en el noi. El cap jawa va ordenar als altres que portessin algun tipus d'equip de dins del reptador.
Luke es va detenir al costat del seu oncle i va dir:
—Què succeeix?
—Acabo de comprar alguns vaporitzadors més —va dir Owen—, estic expandint la granja cap als límits perifèrics.
Més vaporitzadors? Les espatlles d’en Luke es van enfonsar mentre pensava en el treball extra que se li requeriria a ell.
—Ocorre alguna cosa? —va dir Owen.
—No, senyor —Luke es va tornar i va apartar la vista del reptador. La pols que el lliscant de Biggs havia aixecat mentre s'allunyava seguia en l'aire.
De sobte, Luke va tenir una idea.
Va redreçar les seves espatlles. Tractant de sonar casual, va dir:
—Oncle Owen, crec que és genial que estiguis expandint la granja.
—De debò?
—Sí, jo sempre he pensat que era una llàstima, tota aquesta terra teva malgastada aquí fora, no sent usada per generar ingressos.
—Bé, estem d'acord en això.
—Però em pregunto... com se suposa que arribaré als límits perifèrics? Vull dir, estan massa lluny per caminar. Hauré d'arribar ràpidament als vaporitzadors, fins i tot per al manteniment de rutina —baixant la veu perquè els jawes no li sentissin, va agregar—: I si volem evitar que els carronyers prenguin els teus béns, també necessitaré revisar els nous vaporitzadors més sovint.
Owen va arrufar les celles.
—Encara intentes convèncer-me que necessitem un altre lliscant terrestre.
Luke es va encongir d'espatlles.
—Bé, tret que vulguis usar el lliscant familiar cada vegada que hàgim de revisar...
—Pensaré en això —va dir Owen.
Sí! Luke creia que el seu oncle aviat s'adonaria que tenir un altre lliscant no només seria pràctic, sinó necessari. També sabia per experiència que seria millor no forçar més la seva sort amb el tema, almenys no aquest dia. Tractant de no somriure, va assentir, després es va tornar i va començar a caminar cap a la cúpula d'entrada.
Els sols estaven prop de l'horitzó. Mirant més enllà del pati de la granja, Luke va veure llargues ombres projectant-se pel desert.
I llavors la seva mirada va aterrar a l'àrea de les tombes sense marcar que incloïen l'últim lloc de repòs de la seva àvia.
Va pensar en els esquelets destrossats que havia vist en el campament tusken abandonat. De sobte es va trobar preguntant-se quin cementiri era més miserable. Aquell en el qual les restes mortals havien quedat exposats a la vista de tots? O aquell en el qual els enterrats ja havien estat gairebé oblidats? Luke no va poder decidir-se. Tots dos eren destinacions terriblement desafortunades.
Però mentre Luke descendia a la seva casa subterrània, va arribar a una conclusió precisa. Tan dolenta com la vida podia ser a Tatooine, la mort era usualment pitjor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada