dilluns, 25 de febrer del 2019

La vida de Luke Skywalker (VII)

Anterior


CAPÍTOL 7

Luke estava a la zona sud de la granja d'humitat del seu oncle, treballant al costat d'un droide de manteniment WED en la reparació d'un vaporitzador d'humitat trencat, quan li va cridar l'atenció una brillant lluentor en el cel del matí. Allunyant-se del vaporitzador, va treure els macrobinoculars del seu cinturó d'eines per fer una millor ullada.
Va albirar dos punts de llum i ràpidament va ajustar l'augment dels macrobinoculars. Encara que els dos punts romanien indistints, podia dir que eren naus estel·lars, i que una era considerablement més gran que l'altra. Espurnes de llum premien a prop i al voltant de la nau més petita.
Luke es va adonar que estava presenciant una batalla espacial. Amb prou feines podia creure el que veia. Baixant els seus macrobinoculars, va mirar al droide de manteniment i va dir:
—Anem, droide. Puja al lliscant. Haig d'anar a Anchorhead i explicar-li això a Reparador!
El droide de manteniment estava just a meitat de l’ajustament del vaporitzador. Girà els fotoreceptors binoculars per veure a Luke córrer cap al lliscant terrestre que estava aparcat a poca distància, i va emetre una ràfega de xiuletades de protesta.
Encara que Luke no sabia exactament el que el droide acabava de dir, va reconèixer el to prou com per entendre que era reticent a deixar de treballar.
—Bé, posa’t en marxa, vols?
Igual que la majoria de l'equip propietat d'Owen Lars, el droide necessitava reparacions, per la qual cosa Luke no es va sorprendre en absolut quan el seu motor va explotar sobtadament amb una pluja d'espurnes. Mentre un fum blanc sortia del motor del droide de manteniment de coll estret, aquest bipejà furiosament.
—Queda't llavors —va dir Luke—. Et recolliré de camí a casa —va saltar al lliscant terrestre i es va marxar a través del desert, dirigint-se cap a l'oest, cap a Anchorhead.
 

—Criatures, us tinc dit que no correu tant! —va cridar una anciana mentre sacsejava el seu puny darrere del lliscant terrestre, que es desplaçava a una velocitat ridículament ràpida cap a l'Estació Tosche. Luke virà i va detenir el vehicle bruscament, aixecant un núvol de sorra i pols.
Va sortir del lliscant i va córrer cap a l'edifici de pedra, portant amb si els seus macrobinoculars. En entrar en l'oficina comercial de l'estació, va trobar a Reparador assegut amb Camie, darrere d'una taula abarrotada. Reparador estava dormint, i Camie semblava que acabava de despertar. Luke va agafar un tros de ferralla de la taula i l'hi va llançar a Reparador, però la mà de Camie es va precipitar per desviar la ferralla cap al terra. El moviment sobtat va fer que els ulls de Reparador s'obrissin.
—Au vinga, espavileu, nois! —va dir Luke mentre es movia cap a l'habitació contigua, on Windy i Deak estaven dempeus cara a cara sobre una gran consola jugant a un joc informàtic. Al costat de Deak hi havia un altre home d'esquena a Luke. L'home tenia el pèl fosc i portava una capa sobre un uniforme gris, semblava...—. Biggs?
Biggs Darklighter es va girar amb un ampli somriure en el rostre. Va llançar els braços al voltant d’en Luke, qui va exclamar:
—Ei! No sabia que havies tornat! Quan has arribat?
—Ara mateix! —va dir Biggs, somrient mentre feia un pas enrere per observar-li—. No esperava que estiguessis treballant!
Tots dos van riure davant això. Luke no va notar cap canvi evident en l'aparença de Biggs.
—L'Acadèmia no t'ha canviat molt... Oh, gairebé ho oblido. Hi ha una batalla en marxa! Aquí mateix, en el nostre sistema! Veniu a veure!
En sentir a Luke esmentar una batalla, Deak grunyí.
—Una altra vegada no! Oblida-ho!
—Eh, a què ve aquest xivarri? —va dir Windy.
Quan Biggs va deixar la consola informàtica, Deak li va assenyalar i li va dir:
—Has tornat aquí sota per jugar o no?
Luke va ignorar a Deak i Windy i es va dirigir cap a la sortida amb Biggs just per darrere.
—Crec que a Cuquet li han donat massa els sols —va murmurar Camie, mentre ella i Reparador els seguien.
Luke va portar als altres a la terrassa elevada que envoltava l'estació. Mentre Reparador i Camie aixecaven les mans per protegir els seus ulls del sol, Luke va apuntar els seus macrobinoculars cap al cel i va tornar a albirar els punts de llum.
—Aquí estan! —va dir, després ràpidament va lliurar els macrobinoculars a Biggs.
—Vegem —va dir Biggs. Va aixecar el coll i va mirar a través de les poderoses lents. Un moment després, va dir—: Això no és una batalla, figura... només estan surant aquí! —retornant-li els macrobinoculars, va afegir—: Probablement un vaixell de càrrega-cisterna proveint.
—Però va haver-hi un munt de trets abans —va dir Luke. Era a punt de mirar a través dels macrobinoculars una altra vegada quan Camie els hi va arrabassar de la mà. Enfadat, Luke va dir—: Eh!
Mentre Camie mirava a través dels macrobinoculars, Biggs va parlar.
—Luke, t'asseguro que la Rebel·lió està molt lluny d'aquí. Aquest planeta...? —es va encongir d'espatlles—. Un gran tros de res.
—Dubto que l'Imperi si més no es barallés per salvar aquest sistema —va agregar Reparador.
Biggs va tornar a l'interior de l'estació amb Reparador just per darrere d'ell. Camie va baixar els macrobinoculars i va llançar despreocupadament el costós dispositiu a Luke. Luke es va llançar ràpidament per atrapar-ho, però gairebé se li rellisca de les mans.
—Vés amb compte! —va etzibar mirant fixament a Camie.
Mentre Camie tornava a entrar, Luke va llançar una altra mirada cap amunt i va pensar; sé que era una batalla. Estic segur!
 
Més tard, després de prendre uns glops en la petita cantina de l'Estació Tosche, Luke i Biggs van sortir a l'exterior. Luke estava acabant de relatar la seva carrera més recent en el Canó del Captaire.
—Així que vaig tallar la impulsió —va dir Luke—, vaig apagar les turbines... vaig passar tan a prop que vaig pensar que se m'anaven a fregir els instruments. Tal com va ser, el saltacels va quedar bastant atrotinat. Oncle Owen? Furiós! Va acabar castigant-me per la resta de la temporada —va posar una mà sobre l'espatlla de Biggs—. Hauries d'haver estat! Va ser fantàstic!
—Hauries de prendre-t'ho amb més calma, Luke —va dir Biggs—. Pot ser que siguis el millor pilot en aquest costat de Mos Eisley, però aquests petits saltacels són perillosos. Segueix així i un dia... pumba! Acabaràs com una taca fosca en el fons d'un canó.
—Mira qui parla —va dir Luke, somrient—. Has estat tant en la flota estel·lar que comences a sonar com el meu oncle. Ja saps, t'estàs tornant una mica tou a la ciutat...
Biggs li va donar a Luke una empenta juganera.
—T'he trobat a faltar, noi.
—Sí, bé, les coses no han estat les mateixes sense tu, Biggs —Luke va donar una puntada al terra—. Tot ha estat molt tranquil.
Biggs va mirar per sobre de l'espatlla per assegurar-se que ningú més estigués escoltant, després va dir:
—Luke, no he tornat només per fer una visita —va mirar al terra per un moment, després va aixecar la mirada cap a Luke—. No hauria d'explicar-te això, però tu ets l'únic en qui puc confiar. Mira, pot ser que mai torni, i només vull que algú ho sàpiga.
Luke es va quedar immòbil, mirant a Biggs, preguntant-se què havia provocat la sobtada serietat del seu amic.
—De què estàs parlant? —va dir Luke, confós i alarmat.
Biggs va llançar una altra mirada cautelosa per sobre de l'espatlla, després va mirar a Luke. Baixant la veu fins a un murmuri, va dir:
—He fet alguns amics en l'Acadèmia. Quan la nostra fragata parteixi cap a un dels sistemes centrals, abandonaré la nau i m'uniré a l'Aliança.
Luke estava atordit.
—La Rebel·lió?
Biggs va agafar el braç d’en Luke.
—Baixa la veu, vols? Tens una boca més gran que el cràter d'un meteorit!
—Val, val —va dir Luke, recuperant-se ràpidament i baixant la veu fins a un murmuri precipitat—. Escolta com parlo de baixet. Amb prou feines pots sentir-me.
Biggs va somriure i va sacsejar el cap abans de continuar.
—El meu amic té un amic a Bestine que podria ajudar-nos a establir contacte.
—Estàs boig —va dir Luke—. Podries passejar per sempre tractant de trobar-los.
Biggs es va allunyar amb Luke seguint-li.
—Sé que és arriscat —va dir Biggs, alçant la veu—. Però si no els trobo, faré el que pugui per mi mateix —llavors es va detenir per mirar al seu amic i va dir—: És del que sempre hem parlat, Luke. No vaig a esperar al fet que l'Imperi em posi en servei. La Rebel·lió s'està estenent, i vull estar en el costat en el qual hi crec.
—Sí —va dir Luke—. Mentrestant, jo estic atrapat aquí —va començar a allunyar-se. Biggs el va seguir.
—Tindràs l'oportunitat de sortir d'aquesta roca —va dir Biggs—. Aniràs a l'Acadèmia el proper curs, no?
—No crec —va dir Luke—. Vaig haver de cancel·lar la meva sol·licitud.
—Per què?
—El meu oncle em necessita.
Havent sentit aquesta excusa massa vegades, Biggs va gemegar i va posar els ulls en blanc.
—No, parlo de debò! —va dir Luke—. Els habitants de les sorres s'estan tornant realment bojos. Fins i tot han assaltat els afores d’Anchorhead!
—Apa, Luke —va dir Biggs—. El teu oncle podria contenir a tota una colònia d'habitants de les sorres amb un blàster.
Luke va arrufar les celles.
—Ho sé. Però gairebé tenim els suficients vaporitzadors com perquè el lloc valgui la pena. Haig de quedar-me una temporada més. No puc deixar-li ara.
—De què servirà tot el treball del teu oncle si l'Imperi pren el control? —va dir Biggs—. Saps que ja han començat a nacionalitzar el comerç en els sistemes centrals? No passarà molt temps abans que el teu oncle sigui només un arrendatari, esclavitzat per a major glòria de l'Imperi.
—No, això no passarà aquí —va dir Luke—. Tu mateix ho has dit, l'Imperi ni tan sols es molesta per aquesta vella roca.
—Les coses poden canviar.
—Tant de bo pogués anar-me’n —va dir Luke amb tristesa—. Et quedaràs molt temps?
Biggs va negar amb el cap.
—No. Em vaig al matí.
—Llavors suposo que no et veuré.
—Tal vegada algun dia —va dir Biggs. Palmejà a Luke en l'esquena—. Mantindré els ulls oberts.
—Sí —va dir Luke. Llavors es va animar i va dir—: Aniré a l'Acadèmia més ràpid que tard... i llavors, qui sap? No seré reclutat en la Flota Estel·lar Imperial, això segur —va estendre la seva mà cap a Biggs—. Bé, pren-t'ho amb calma, company —va dir mentre s'encaixaven la mà—. Sempre seràs el millor amic que he tingut.
—Fins aviat, Luke —va dir Biggs. Llavors es va allunyar amb la seva capa onejant a l’esquena.
Observant com Biggs s'allunyava, Luke es va preguntar si realment seria l'última vegada que veia al seu amic. També es va preguntar si podria fer-ho alguna vegada fora de Tatooine.
 
El dia després que Luke fos testimoni de la batalla espacial orbital a través dels macrobinoculars, un grup de comerciants jawa va vendre dos droides a Owen Lars. Un dels droides, una unitat astromecànica anomenada R2-D2, portava un missatge secret per a algú anomenat Obi-Wan Kenobi.
I la vida de Luke Skywalker va canviar per sempre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada