dimecres, 27 de febrer del 2019

La vida de Luke Skywalker (XVI)

Anterior


CAPÍTOL 16

Luke va romandre immòbil mentre l'atroç riallada acabava. Un moment després, el llum incandescent va tornar a parpellejar i es va encendre. El devorador de sang (o més aviat la il·lusió d'aquest) havia desaparegut, i Frija havia estat reemplaçada per la S’ybll.
Dempeus enfront de les antigues columnes, S’ybll va aparèixer com la mateixa bella noia de llarg cabell fosc que Luke recordava del planeta selvàtic sense nom. Evidentment, l'uniforme d'explorador de l'Aliança també havia estat una il·lusió, doncs ara estava vestida amb les pells d'animals que també recordava.
—Esperaves una bruixa mental diferent, Luke?
Ell estava atordit.
—Vaig veure el teu cadàver... enterrat sota una pedra. I jo no vaig ser l'únic. Els meus amics et van veure morta també.
S’ybll va aixecar una cella.
—Tu, Han Solo, i el wookiee... vau veure el que volia que veiéssiu. Estava ferida i molt afeblida, això és tot. Prou feble com perquè tu i els teus amics poguéssiu haver-me matat. Tenia la suficient força per conjurar la il·lusió de la meva mort per poder escapar i llepar les meves ferides. I esperar al fet que algú em trobés.
Luke va recordar els contenidors de càrrega de dalt.
—Els imperials —va dir—. Van haver d'anar a la recerca de la seva llançadora perduda, la que tu vas destruir. Però en lloc de matar als nouvinguts... els vas enganyar. Tal vegada només vas matar a un i després et vas fer passar per ell per poder anar-te’n amb els altres. Et van portar aquí. I llavors els vas matar a tots.
—No va ser un vol directe cap aquest lloc —va dir S’ybll—, però el teu resum dels esdeveniments és notablement precís —va somriure—. Series una excel·lent bruixa mental.
L'aire es va tornar sobtadament fred.
—Què vols, S’ybll? —va dir Luke—. Venjança? És això?
S’ybll va fer una ganyota com si la idea li semblés desagradable.
—No, en absolut —es va apartar un pas de les columnes i Luke va fer un pas cautelós cap enrere—. En realitat —va continuar—, estava pensant en una cosa més semblada a... una aliança.
—Una aliança! No voldràs dir que nosaltres podríem... —les paraules de Luke se li van ennuegar en la gola. Amb tota l'excitació, havia oblidat a...
—Si —va dir S’ybll mentre llegia la seva ment—. Els dos exploradors de l'Aliança. Després que arribessin, vaig crear la il·lusió d'una femella Jedi perquè la veiessin. Sabia que informarien i que l'informe t'atrauria a tu.
Luke va arrufar les celles.
—Què has fet amb ells?
—Mira-ho tu mateix —va fer un gest amb una mà i el terra de la cova sota els peus d’en Luke va començar a retrunyir i desplaçar-se.
Luke va fer un pas enrere fins a terreny ferm i va veure com una gran secció rectangular de terra de duracret es lliscava per un buit ocult, revelant un profund fossat de parets verticals. Traslladant el llum incandescent a la seva mà esquerra, va veure dues gàbies amb barrots metàl·lics en el fossat. Una gàbia contenia dos humans d'aspecte espantat, una dona jove i un home. No va reconèixer a cap dels dos, però tots dos portaven uniformes d'exploradors de l'Aliança. L'altra gàbia contenia un devorador de sang.
Contemplant el fossat com si no fos més que una curiositat arquitectònica, S’ybll va dir:
—El fossat ja estava aquí quan vaig arribar. Crec que aquestes cavernes van ser una vegada l'amagatall d'una banda de pirates.
L'explorador home va tornar el cap en resposta a la veu de la S’ybll i va mirar a dalt a través dels barrots de la gàbia que els retenia a ell i a la seva companya exploradora.
—Mira! —va dir—. És Luke Skywalker!
—Gràcies als estels! —va dir la dona exploradora.
Luke es va estendre amb la Força. Va sentir pànic i confusió, i també que el fossat i les formes de vida en ell no eren il·lusions. Va retornar la mirada cap a la S’ybll.
—Sí, el devorador de sang és molt real —va dir ella, llegint la seva ment—. Els imperials ho van portar aquí. Ara compleix la meva voluntat.
—Allibera als exploradors, S’ybll.
—Com desitgis.
Des de baix, el devorador de sang va emetre un fort rugit. Luke va fer un cop d'ull al fossat i va veure que la gàbia que havia retingut als exploradors havia desaparegut, deixant als dos exploradors solts en el fossat. Enfront d'ells, les urpes del devorador de sang van començar a martellejar les barres de la seva pròpia gàbia.
Dirigint la seva mirada als exploradors aterrits, Luke va dir:
—Mantingueu la calma. No us mogueu.
S’ybll va fer una ganyota.
—He fet malament? No vols que deixi que el devorador de sang sàpiga que la seva gàbia també és només una il·lusió, veritat?
Luke es va acostar a la vora del fossat, preparant-se per saltar dins i defensar als exploradors si era necessari. Mirant la S’ybll, va dir:
—Per què fas això?
—Ja t'ho he dit —va dir ella—. Una aliança. Entre nosaltres.
—Amb quin propòsit?
—Vols derrotar a l'Imperi d'una vegada per sempre, no? Amb el nostre poder combinat, no tindrien cap oportunitat.
Luke la va mirar escèpticament.
—Què hi ha del que tu vols?
S’ybll va col·locar les mans en els seus malucs.
—Es necessita molta energia per mantenir aquesta forma i generar il·lusions. No puc seguir vivint així, Luke. Esperant al fet que la gent em trobi. Per això vull... espero que tu em portis a la gent.
—Vols... gent?
—M'acontentaria amb imperials indesitjables.
—Ho dubto molt —va dir Luke. Sacsejant el cap, va continuar—: Ets millor llançant il·lusions que dient la veritat. Si és gent el que vols, podries haver enganyat als imperials perquè et portessin a un món poblat en lloc d'aquest.
S’ybll es va encongir d'espatlles.
—Només perquè necessito a gent per sobreviure no significa que m'agradin les multituds.
Està boja, va pensar Luke.
El cap de la S’ybll va retrocedir com si li haguessin donat una bufetada.
—Boja? De debò penses això? És una llàstima, Luke Skywalker. Perquè si no estàs d'acord a unir-te a mi, jo... bé, no sé què podria fer.
—Atindré a les meves conviccions, S’ybll. No permetré que ningú més sigui la teva víctima.
—Que així sigui.
El devorador de sang va rugir una altra vegada. Luke va mirar cap avall al fossat per veure que la segona gàbia il·lusòria havia desaparegut. Luke no va vacil·lar. Encara aferrant el llum incandescent amb la seva mà esquerra, va agafar el sabre de llum amb la dreta mentre saltava al fossat.
Va aterrar entre el devorador de sang i els dos exploradors, els quals van retrocedir fins a la paret per darrere d'ells. Va tirar el llum a un costat, deixant-lo estavellar-se contra el terra, i es va encarar al monstruós devorador de sang mentre activava el sabre de llum. Però mentre l'arma espetegava encenent-se, es va sorprendre en sentir als dos exploradors cridar:
—Darrere teu! Darrere teu!
El que li va sorprendre va ser que els seus crits excitats sonaven com si vinguessin de davant d'ell.
I llavors el monstre va atacar.
Luke va ser copejat per un pesat braç que va atacar per darrere. Va subjectar fermament el sabre làser mentre el seu cos s'estavellava contra la paret del fossat i rebotava en el terra. Recuperant el sentit mentre es posava ràpidament dempeus, es va adonar del que havia succeït. Havia estat tan decidit a defensar als exploradors, que havia oblidat considerar una de les primeres lliçons que Ben Kenobi li havia ensenyat sobre la Força: que els seus ulls podien enganyar-li. S’ybll l'havia manipulat perquè confongués als exploradors amb el devorador de sang.
Luke va tancar els ulls amb força, va calmar la seva ment, i va relaxar els seus músculs mentre s'estenia amb la Força.
Va percebre al devorador de sang acostant-se a ell. Però aquesta vegada, va esquivar l'urpa dirigida cap al seu cap, i brandà la fulla del sabre de llum escombrant a través del braç del monstre.
El devorador de sang udolà de dolor i ràbia. Luke va sentir el seu gemec, però va mantenir els ulls tancats mentre s'ajupia davant la següent urpa en aproximació i girava la seva fulla tallant a través d'una de les cames del monstre. El monstre udolà de nou mentre el seu apèndix ferit col·lapsava. Luke esperava que el monstre es rendís, però quan va percebre una altra urpa esquinçant l'aire cap al seu pit, va saber que mai ho faria. No abans que provés sang.
Va saltar cap enrere per evitar l'urpa, després va donar una puntada a la paret, llançant-se a si mateix sobre el tors del monstre mentre balancejava el sabre làser per apunyalar a través del cap de l'animal. Amb els ulls encara tancats, Luke va aterrar prop dels dos exploradors.
El devorador de sang va romandre dret amb la seva única cama per un moment, però ja estava mort. Un moment després, Luke va escoltar com el cos del monstre s'esfondrava en el terra.
Luke va desactivar el sabre de llum. Abans que pogués dirigir-se als exploradors, S’ybll va cridar des de dalt:
—Has matat a la meva mascota. Ara hauré d'enterrar-la.
Luke va sentir un so ressonant i ho va reconèixer com el mecanisme per tancar el sostre del fossat. Però un moment després, va sentir un soroll completament diferent: l'alliberament d'un sorollós torrent d'aigua. Es va veure obligat a obrir els ulls per confirmar no només el que sentia a través de la Força, sinó també el que sentia elevant-se al voltant de les seves botes.
En la paret oposada del fossat, il·luminada pel llum incandescent que descansava a prop, una escotilla oculta s'havia obert per alliberar aigua en el fossat. L'aigua va copejar el cadàver desmembrat del devorador de sang, enviant les parts del cos, juntament amb el llum, cap a Luke i els exploradors.
Es va sentir un fort cop de porta per sobre quan el sostre del fossat es va tancar. Luke es va tornar per mirar als atònits exploradors, encara visibles a la tènue llum del llum incandescent. El nivell de l'aigua ja estava a l'altura de les seves cintures. Mentre l'aigua continuava inundant el fossat, l'explorador home va dir:
—No hi ha sortida!
—Quedeu-vos a prop meu —va dir Luke. Va mantenir el sabre làser desactivat, però ho va sostenir sobre l'aigua amb una mà mentre usava l'altra per apartar una de les urpes flotants del devorador de sang—. L'aigua ens elevarà; llavors tallaré un forat en el sostre.
Fent un cop d'ull al sabre de llum de Luke, l'explorador va dir:
—Tenim sort que ens hagis trobat. Sóc Andur Thorsim, per cert.
—I jo sóc Glaennor —va dir l'exploradora.
—M'alegro de conèixer-vos —va dir Luke.
—Què passa amb S’ybll? —va qüestionar Glaennor—. No sé si vol besar-te o matar-te.
—És una bruixa mental —va dir Luke—. La teva conjectura és tan bona com la meva —mantenia el seu sabre làser en alt mentre ell i els exploradors començaven a surar en l'aigua. Quan la distància entre el sostre i la superfície de l'aigua va ser de poc més d'un metre, Luke va activar la fulla i la va impulsar a través del sostre retràctil de duracret. Va fer un ampli tall circular i després va retirar el braç ràpidament quan un gruixut tros de duracret en forma de disc va caure a l'aigua, deixant un ample forat sobre els seus caps.
Va desactivar el sabre de llum. Llançant un ràpid cop d'ull als exploradors, va dir:
—Jo aniré primer en cas que la S’ybll ens estigui esperant, després em seguiu.
Luke era a punt de grimpar pel forat quan Glaennor va dir:
—Alguna cosa està movent-se en l'aigua!
—Què? —va dir Luke—. On?
Abans que Glaennor pogués respondre, un tentacle es va enrotllar al voltant del turmell esquerre d’en Luke, i tot el seu cos va ser arrossegat per sota de la superfície de l'aigua. Va tancar la boca al moment en què es va submergir, però no va tenir l'oportunitat de respirar profund.
El llum incandescent, balancejant-se sobre l'aigua, li va permetre veure a la gran criatura tentaculada que havia entrat per l’escotilla oberta. Tots els seus sentits li van dir que la criatura no era una il·lusió. No va reconèixer l'espècie; simplement sabia que havia de lliurar-se d'ella, i ràpid, abans que el tragués del fossat ple d'aigua i entrés per un estret túnel que s'estenia més enllà.
Girant el seu cos, Luke va activar el seu sabre làser impermeable i després el dirigí cap a l'apèndix flexible que estava enrotllat al voltant de la seva cama. El sabre de llum va tallar el tentacle, i la criatura instantàniament el va deixar anar abans de retreure's per l’escotilla, deixant un fi rastre de sang negra en el seu deixant.
Luke va desactivar l'arma i la hi va subjectar al cinturó mentre es tornava i nedava de tornada a la zona on havia deixat als exploradors. Només va veure una figura movent-se en l'aigua tèrbola i es va adonar que un explorador havia d'haver escapat pel forat del sostre. Va nedar cap avall i va donar una puntada al terra del fossat, impulsant-se amb tanta força que gairebé es va picar al cap contra el sostre de duracret quan va trencar la superfície de l'aigua. La bretxa entre la superfície de l'aigua i el sostre s'havia estret fins a només uns pocs centímetres.
Luke va panteixar a la recerca d'aire mentre mirava a Glaennor, que encara estava surant en l'aigua. Però llavors va aixecar la vista cap al sostre aparentment sòlid i va veure per què no havia sortit encara.
—Andur ho ha aconseguit! —va dir Glaennor, els seus ulls estaven molt oberts per la por mentre es movia situant-se al costat d’en Luke—. Però llavors el forat s'ha segellat!
Luke va tancar els ulls i es va estendre amb la Força.
—És només una il·lusió. El forat està aquí —amb els ulls encara tancats, va alçar un braç per subjectar-se en la vora del forat. Quan va obrir els ulls, el seu braç semblava incrustat en el sostre—. Anem! —va dir—. Per aquí! Dóna'm la teva mà!
Però quan va sentir que la mà de Glaennor s'embolicava al seu braç, la va veure transformar-se sobtadament en una vella marcida amb el pèl blanc humit i brut penjant al voltant d'un rostre maliciós.
S’ybll!
Luke va retrocedir i es va agitar en l'aigua, tractant d'alliberar-se de les urpes de la S’ybll. Ell sabia que ella tractaria de drenar la seva essència vital si l’envoltava amb els seus braços. Però quan va veure que ella el mantenia subjecte i no sentia cap efecte físic malaltís, immediatament va saber que havia permès que els seus ulls li enganyessin de nou.
Va tancar els ulls i la dona que nedava al costat d'ell va cridar:
—Què passa? Per què t'has allunyat?
—Ho sento, Glaennor! —va dir ell, amb els ulls encara tancats mentre alçava un braç de nou pel forat invisible del sostre—. S’ybll m'ha fet creure que eres ella.
—Oh —va dir Glaennor, inclinant el cap cap enrere per aixecar la barbeta per sobre de l'aigua—. Espero que no torni a fer això.
—Deixa que jo m'ocupi d'ella. Només aguanta!
Mantenint els ulls tancats i una mà sobre Glaennor, Luke es va elevar pel forat i després la va atreure cap a ell. Tots dos estaven completament xopats. Luke estava fent tot el possible per romandre calmat quan Glaennor va cridar:
—Andur, vigila! Un altre devorador de sang!
I llavors Luke va sentir a Andur cridar també. Parlant amb tranquil·litat, Luke va dir:
—No. És només una altra de les il·lusions de la S’ybll. Simplement relaxeu-vos i tanqueu els ulls.
Els dos exploradors van obeir. Es va fer el silenci en tota la caverna. No va durar molt.
—Això és, tanqueu els ulls —va dir S’ybll des d'uns pocs metres de distància. Després clacà i va agregar—: No vull que vegeu el que ve.
Luke va sentir alguna cosa gran moure's ràpidament cap a ell. Era un bloc de pedra, viatjant per l'aire des d'un lloc proper a les columnes arquitectòniques. Es va llançar sobre Glaennor, protegint el seu cos mentre la pedra passava sobre ells. Un moment després, la pedra es va estavellar sobre el terra de la caverna.
—Això no m'ha semblat una il·lusió! —va dir Glaennor.
—Queda't aquí, i no et moguis —va dir Luke mentre s'aixecava i s'allunyava. Volia apartar l'atenció de la S’ybll dels exploradors.
—Vas a alguna part, Luke? —es va burlar S’ybll.
Sabia que obrir els ulls seria arriscat, però ho va fer. Va veure a Andur, qui es recolzava contra una paret propera amb les mans sobre els ulls, i també la S’ybll, qui estava davant les velles columnes. A diferència de la il·lusió de la vella que havia vist en el fossat ple d'aigua, encara semblava jove i bella.
S’ybll va somriure i va dir:
—La nostra reunió no té per què acabar en mort i destrucció. La meva oferta d'una aliança segueix vigent.
—Mai et rendeixes, veritat? —va dir Luke—. Si pots llegir la meva ment, sabràs que res em convenceria d'unir-me a tu.
S’ybll va arquejar una cella.
—Res?
Una llum resplendí en l'aire a prop d’en Luke, i llavors una aparició fantasmal es va materialitzar. Era un home que portava la túnica d'un Jedi. Luke ho va reconèixer. Era el seu pare, Anakin Skywalker.
—Luke —va dir Anakin—. Sé que encara tens moltes preguntes sobre mi.
Luke va empassar saliva. Sabia que l'aparició no era realment l'esperit del seu pare, però... La seva veu és tal com la recordava.
—T'he trobat a faltar, fill.
Luke va apartar amb esforç els ulls de l'aparició per encarar la S’ybll.
—Així com vas trobar la bondat en mi, no pots trobar-la en la S’ybll? —va dir l'aparició.
Luke va mantenir la mirada fixa en la S’ybll.
—No —va dir—. No puc. Només sento foscor en tu.
S’ybll va fer un pas enrere, acostant-se a les columnes.
Observant-la, Luke es va preguntar per què romania tan a prop de l'antiga estructura. Fa que se senti protegida? I llavors la comprensió li va copejar. Li dóna el seu poder!
En llegir la ment d’en Luke, S’ybll va fer una ganyota.
—Estàs equivocat —va dir.
La il·lusió de l'esperit de l’Anakin Skywalker va desaparèixer.
—Aquestes columnes són idèntiques a les de les ruïnes del món selvàtic —va dir Luke—. Què fan exactament? Augmentar les teves habilitats psíquiques?
—Els meus poders són meus!
—Vas venir aquí després que destruïssis la teva vella llar perquè necessitaves una de nova, i tu sabies d'aquest lloc. Ara tens por de perdre el poder. Tens por de sortir de Tarnoonga.
—No tinc por de res! —S’ybll va estendre els seus braços cap al Luke, i dues pedres més grans es van allunyar de l'estructura.
Luke va esquivar ambdues pedres amb facilitat i aquestes es van estavellar contra la paret per darrere d'ell. Recordant com la va derrotar l'altra vegada, va dir:
—Segueix així, S’ybll, i et trobaràs sense llar de nou.
Enfuriada, S’ybll va elevar una altra gran pedra. Seguint la seva mirada, Luke va veure que apuntava cap a Andur. Va saltar cap a Andur i el va apartar. Una fracció de segon després, la pedra va xocar contra la paret on Andur hi havia estat recolzat. Luke va empènyer a l'espantat explorador contra el terra i va dir:
—Queda't aquí.
S’ybll va elevar dues pedres alhora. Luke va córrer, allunyant-se de l’Andur i després girant per córrer directament cap a la S’ybll. Sense trencar el pas, va activar el sabre làser i va escombrar amb la seva fulla la columna més propera, i després la següent. Les fràgils columnes es van trencar i van cedir.
S’ybll es va tornar ràpidament, tractant de redirigir les pedres cap al Luke. Va fracassar, va perdre el control, i les dues pedres es van estavellar contra el terra. Luke va tallar tres columnes més i després es va allunyar de l'estructura d'un salt. Va rodar i es va posar dret amb la inèrcia, tornant-se just a temps per veure caure les columnes trencades.
Les columnes van caure sobre la S’ybll.
O és una altra il·lusió? Mantenint els ulls en els enderrocs, Luke va dir:
—Andur i Glaennor! Quedeu-vos on esteu! S’ybll podria seguir estant...
Abans de poder acabar, va ser abordat per darrere i va sentir una sacsejada recórrer el seu sistema nerviós. Era la S’ybll. No l'havia sentit acostar-se. Mentre els seus braços pàl·lids i ossuts es tancaven al voltant del tors d’en Luke, els seus propis braços es van allunyar del seu cos, i el sabre de llum es va deixar anar de la seva mà.
—Recordes les meves carícies, Luke? —va dir S’ybll, estrenyent-lo amb fermesa—. Quan acabi amb tu, seré més poderosa que mai!
Luke va gemegar.
I llavors el sostre de la caverna va esclatar. Va ser quelcom inesperat, va prendre a Luke, la S’ybll i als dos exploradors per completa sorpresa. El poder de l'explosió va llançar a Luke i la S’ybll al terra. Pedres plovien des del sostre, deixant un enorme forat en ell, exposant el cel.
S’ybll va panteixar quan Luke va caure sobre ella, fent que perdés el control sobre ell. Mentre ell s'allunyava d'ella, va mirar a través del forat del destrossat sostre i va veure el que havia causat l'explosió. Era el seu caça estel·lar Ala-X, que surava sobre el forat recentment format. La cabina de l'Ala-X estava buida, però el buit de darrere de la cabina no ho estava.
R2?
I llavors, a través del seu comunicador, Luke va escoltar les xiuletades excitades de l’R2-D2.
Luke es va adonar que probablement el seu comunicador havia estat funcionant tot el temps, però que S’ybll havia manipulat la seva ment perquè no pogués sentir-ho. També es va adonar que l’astromecànic havia desobeït la seva ordre d'abandonar Tarnoonga, havia assumit el control de l'Ala-X i havia rastrejat el seu comunicador per localitzar la seva posició. Però abans que Luke pogués respondre al valerós droide, S’ybll es va moure en el terra al seu costat.
Luke va albirar el sabre làser jaient prop dels enderrocs. Usant la Força, va atreure l'arma per l'aire, i aquesta va aterrar en el palmell de la seva mà.
S’ybll va xisclar per darrere d'ell. Luke va encendre el sabre i es va tornar ràpidament per defensar-se.
No es va adonar que S’ybll ja estava saltant cap a ell. El sabre de llum va travessar directament el seu pit. La boca de la S’ybll es va obrir i va emetre un soroll agonitzant.
Luke va apagar el sabre de llum.
Tremolant sobre les seves primes cames, S’ybll es va burlar d’en Luke i li va dir:
—Mai m'has agradat —llavors els ulls de la bruixa mental es van posar en blanc, i aquesta es va esfondrar sobre el terra de la caverna.
Luke podia sentir els motors de l’Ala-X a través del forat del sostre. Va mantenir els ulls clavats en el decrèpit cadàver de la S’ybll mentre allargava una mà cap al comunicador.
—R2-D2, em reps?
L’astromecànic va respondre amb una xiuletada afirmativa.
—Aterra l'Ala-X i baixa aquí —va dir Luke—. Necessito que comprovis una cosa per mi.
Luke va cridar als exploradors per assegurar-se que tots dos estaven bé. No va apartar els ulls del cos mort de la S’ybll fins que R2-D2 va entrar en la caverna i va arribar al seu costat. Només després que el droide astromecànic confirmés que també veia a la bruixa mental morta en el terra va poder Luke sospirar alleujat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada