dimecres, 27 de febrer del 2019

The Thrawn Trilogy (XXI)

Anterior


21 Informe de camp

Del diari de la tauleta de dades de Voren Na’al, Director del Consell de Recerca de la Nova República.

Usant sofisticats droides i ordinadors, els «equips de tamisat» de la Nova República han aconseguit elaborar un inventari parcial d'alguns dels sorprenents tresors emmagatzemats a la Muntanya Tantiss. Garv Debble, el xenoarqueòleg al comandament de l'excavació de la Muntanya Tantiss, ha escrit un informe sobre el que se sap que ha estat danyat o destruït en l'explosió, encara que admet que no és en absolut una llista completa.
Hem tamisat una part substancial dels enderrocs de les càmeres superiors i intermèdies i hem descobert diversos artefactes que, aparentment, l'Emperador guardava com a trofeus. Per desgràcia, la majoria d'aquestes càmeres no disposaven d'escuts adequats, i el seu contingut ha quedat irremeiablement danyat.
En els nivells superiors —aquells més propers al complex del saló del tron— la majoria dels artefactes semblen ser del període històric de l'Antiga República, especialment l'equip militar. Hem localitzat diverses armes arcaiques, llança-projectils i fones d'ions. Hi ha algunes ogives de models antics que estaven en servei fins i tot abans que s'establís l'Antiga República. La qualitat d'aquestes peces és acceptable tenint en compte el càstig al que han estat exposades, i probablement la seva qualitat era digna d'un museu abans de l'explosió.
Una càmera, situada just sota les càmeres de clonat en els nivells intermedis, semblava estar dedicada a artefactes Jedi d'algun tipus. Atès que disposem de tan poca informació sobre els Jedi (a part de mites i conjectures) és difícil determinar què són moltes d'aquestes relíquies. Hem identificat les restes de més de 200 sabres de llum de diversos estils, nivells de potència i antiguitat, encara que només alguns fragments van sobreviure a l'explosió.
Algunes càmeres estaven dedicades a obres d'art de diversos mons, encara que la majoria sembla procedir de mons amb poblacions humanes. Això es correspon amb la informació que disposem sobre l'Emperador Palpatine, qui mostrava «poca afinitat» cap als alienígenes. Certes càmeres sí tenien alguns exemples d'art alienígena —sent els més notables alguns planogravats de Breta Yaga i una escultura dansant de Galloa II— encara que no estaven exposats de forma tan destacada com la resta de les obres. Ara, la majoria de les pintures, obres d’holoart i escultures són poc més que pols calcinada.
Una de les seccions més interessants era la badia d'hangar interior. Aquest no era l'hangar principal que s'usava per a llançadores i transports, sinó una badia d'hangar situada en les profunditats de l'interior de la muntanya, sense lloc de llançament o aterratge directe. Albergava una col·lecció de vehicles clàssics, espacials i terrestres, que dataven d'èpoques prèvies a la República. Aquest hangar disposava de forts escuts, i un nombre sorprenent d'aquestes naus han sobreviscut. Alguns dels exemplars més interessants inclouen una antiga «càpsula dorment» alderaaniana pre-republicana, una unitat de criocongelació controlada químicament que és una de les primeres naus interestel·lars conegudes. També es troba entre els supervivents el «vagó flotant» AB-1 original, el prototip del disseny de lliscant terrestre en ús avui dia.
És una desgràcia que Palpatine triés albergar tants objectes dignes d'un museu en un únic lloc. És típic que l'arrogància de l'home suposi per a la galàxia la pèrdua d'una de les majors col·leccions d'art i tecnologia mai reunida. Per descomptat, una pèrdua tràgica.
No obstant això, em veig obligat a preguntar-me si la pèrdua és tan immensa com sembla. Donat el nombre de mons que l'Emperador va conquistar durant el seu mandat, sembla improbable que la Muntanya Tantiss —per gran que sigui— pogués albergar totes les obres d'art i tresors que desitjava l'Emperador. Dubto que fos tan selectiu que triés només peces que li complaguessin; el fet d'adquirir els tresors semblava ser el seu plaer principal.
Això planteja una nova i interessant pregunta. És la Muntanya Tantiss simplement una d'una xarxa de càmeres del tresor? Decididament, s'imposa un examen dels fragments que queden dels mapes estel·lars del nucli de l'ordinador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada