divendres, 15 de febrer del 2019

L'Imperi contraataca (III)

Anterior


Capítol 3

R2D2 estava al costat de l'entrada de l'hangar de gel secret dels rebels, cobert per una capa de neu que s'havia posat sobre el seu cos en forma de tap. Els seus mecanismes de regulació interna sabien que portava molt temps en aquest lloc i els seus sensors òptics li indicaven que el cel estava fosc.
Però la unitat R2 només es preocupava pels seus sensors d'exploració incorporats, que encara emetien senyals a través dels camps de gel. La seva perllongada i sincera cerca amb els sensors dels desapareguts Luke Skywalker i Han Solo no havia donat el menor resultat.
El droide rodanxó va llançar nerviosos bips quan C3PO es va acostar a ell, caminant rígidament entre la neu.
—R2, no pots fer res més —el robot daurat va inclinar la meitat superior del seu cos girant en les conjuntures del maluc—. Serà millor que entris —C3PO va tornar a dreçar-se en tota la seva alçada i va simular una esgarrifança humana quan els vents nocturns udolaren al costat del seu casc brillant—. R2, se m'estan congelant les juntes. Tindries l'amabilitat de... de donar-te pressa... de...? —abans d'acabar la frase, C3PO va tornar a tot córrer cap a l'entrada de l'hangar.

La nit havia dominat per complet el cel de Hoth i la Princesa Leia Organa es trobava a l'interior de l'entrada de la base rebel, sofrint una perllongada i inquieta vigília. Es va estremir a causa del vent nocturn mentre intentava penetrar les tenebres de Hoth. Esperava al costat del Comandant Derlin, que també estava molt preocupat, però la seva ment es trobava en els camps gelats.
El gegantesc wookiee esperava a prop i va alçar ràpidament el cap cabellut de les mans cobertes de pèls quan els dos androides, C3PO i R2, van tornar a entrar en l'hangar.
C3PO estava humanament contristat.
—R2 no ha aconseguit captar cap senyal —va informar amb pena—, encara que opina que probablement el seu abast és massa limitat perquè renunciem a tota esperança.
—De totes maneres, es percebia molt poca confiança en la veu artificial de C3PO.
La Leia va fer un gest de reconeixement a l’androide més alt, però no va parlar. Dedicava els seus pensaments als dos herois desapareguts. El que més la pertorbava era que va descobrir que concentrava la seva ment en un dels dos: un corellià bru les paraules del qual no sempre podien interpretar-se literalment.
Mentre la princesa mantenia la vigilància, el Comandant Derlin es va tornar per atendre a un tinent rebel que anava a donar-li el comunicat.
—Senyor, amb excepció de Solo i Skywalker, totes les patrulles han tornat.
El comandant va mirar a la Princesa Leia.
—Altesa —va dir amb veu carregada de pesar—, aquesta nit no podem fer res més. La temperatura està baixant vertiginosament. Ho lamento, però hem de tancar la capa protectora. —Derlin va guardar silenci uns instants i després es va dirigir al tinent—: Tanqueu les portes.
L'oficial rebel es va retirar a complir l'ordre d’en Derlin i immediatament la temperatura de la càmera de gel va semblar disminuir encara més mentre el pesarós wookiee udolava apesarat pels dos desapareguts.
—Els vehicles ràpids estaran llestos al matí —va comunicar el comandant a la Princesa Leia. —Ens facilitaran la recerca.
— Existeix alguna possibilitat que sobrevisquin fins que claregi? —va preguntar la Leia, sense esperances d'obtenir una resposta afirmativa.
—Sí, la possibilitat existeix, però és ínfima —va respondre el Comandant Derlin amb seriosa honestedat.
En resposta a les paraules del comandant, R2 va fer funcionar els computadors miniaturitzats de l'interior del seu cos metàl·lic semblant a un barril. Només va trigar uns segons a fer jocs malabars amb diversos conjunts de còmputs matemàtics i van culminar els seus càlculs amb una sèrie de bips triomfals.
—Senyora —va traduir C3PO—, R2 diu que compten amb una possibilitat de supervivència entre set-centes vint-i-cinc —l’androide de protocol es va inclinar cap al robot més baix i va protestar—: En realitat, em sembla que no és necessari que ho sapiguem.
Ningú va comentar la traducció de C3PO. Durant una estona va regnar un silenci solemne que només interrompia l'estrèpit ressonant del metall xocant contra el metall: les enormes portes de la base rebel es van tancar en la nit. Va ser com si una deïtat despietada hagués apartat sumàriament al grup dels dos homes que estaven en les planes gelades i anunciés les seves morts amb un estrèpit metàl·lic.
Chewbacca va exhalar un altre udol de sofriment.
Una muda pregària, que sovint es resava en un antic món anomenat Alderaan, va dominar els pensaments de la Leia.

***

El sol que ascendia per l'horitzó del nord de Hoth era relativament feble, però els seus rajos eren suficients per transmetre una mica de calor a la gelada superfície del planeta. La llum s va relliscar pels pujols ondats de neu, va lluitar per arribar als racons més foscos de les goles gelades i finalment es va posar en el que segurament era l'únic monticle blanc perfecte de tot aquest món.
Aquest monticle cobert de neu era tan perfecte que sens dubte devia la seva existència a un poder que no era el de la naturalesa. Més tard, a mesura que el cel aclaria cada vegada més, el monticle va començar a brunzir. Qualsevol que ho observés s'hauria sorprès en veure que la cúpula de neu semblava esclatar i llançava cap al cel la seva capa exterior en un gran esclat de partícules blanques.
Una màquina roncant va començar a guardar els seus sensors retràctils i la seva espantosa mola es va elevar lentament del jaç blanc i congelat.
El robot d'exploració es va detenir uns instants en l'aire ventós i després va prosseguir la seva missió matinal a través de les planes cobertes de neu.

***

Una cosa més havia envaït l'aire matinal del món de gel: una nau relativament petita i de morro camús amb finestres de cristalls foscos en la carlinga i canons làser muntats a banda i banda. El vehicle ràpid per a la neu dels rebels posseïa un fort blindatge i estava destinat a lliurar batalla prop de la superfície del planeta. Però aquest matí la petita nau havia sortit per complir una missió de reconeixement; avançava veloç per l'ampli paisatge blanc i traçava arcs sobre els contorns dels monticles de neu.
Encara que el vehicle ràpid per a la neu podia albergar una tripulació de dos homes, en aquest moment Zev era l'únic ocupant de la nau. Els seus ulls van fer un registre panoràmic de les desolades extensions que s'obrien per sota i va resar amb l'esperança de trobar els objectes que buscava abans que la neu l’encegués.
Després va sentir un suau bip.
—Base Eco —va cridar ple d'alegria per l'intercomunicador de la carlinga—, he trobat alguna cosa! No és res extraordinari, però podria tractar-se d'un indici de vida. Sector quatre sis u quatre per vuit vuit dos. M'acostaré.
Zev va manipular exaltat els comandaments de la nau, va reduir lleugerament la velocitat i va inclinar lateralment la nau en virar per sobre d'un monticle de neu. Va acollir de bona gana la sobtada força de gravetat que li estrenyia contra el seient i va dirigir el vehicle ràpid per a la neu cap a la zona del feble senyal.
Mentre l'infinit blanc del terra de Hoth lliscava per sota, el pilot rebel va connectar el seu intercomunicador a una nova freqüència.
—Eco Tres, sóc Murri Dos. Em rebeu? Comandant Skywalker, aquí Murri Dos.
L'única resposta que va obtenir va ser l'estàtica que passava pel receptor del seu intercomunicador.
Però després va sentir una veu, una veu que sonava molt llunyana i lluitava per fer-se sentir enmig del soroll cruixent.
—Nois, ha estat bé que passéssiu per aquí. Espero que no us hàgim obligat a matinar.
Zev va acollir amb entusiasme el cinisme característic del to de veu d’en Han Solo. Va tornar a connectar el transmissor amb la base rebel oculta:
—Basi Eco, sóc Murri Dos —va informar i va alçar la veu sobtadament—. Els he trobat. Repeteixo...
En parlar, el pilot va realitzar una perfecta localització a partir dels senyals que parpellejaven en les pantalles dels monitors de la carlinga. Va reduir encara més la velocitat de la nau i va descendir prou a prop de la superfície del planeta per mirar amb més claredat un petit objecte que es destacava entre les planes cobertes de flocs de neu.
L'objecte, un refugi portàtil fabricat pels rebels, estava damunt d'un monticle de neu.
En el costat de sobrevent del refugi es veia una capa blanca compacta; recolzada amb cura en la part superior del monticle de neu, apareixia una improvisada antena de ràdio.
Però el més agradable va ser veure la coneguda figura humana que es trobava davant del refugi contra la neu i que agitava frenèticament els braços en direcció al vehicle ràpid.
Quan va fer descendir la nau per aterrar, Zev es va sentir profundament joiós que almenys un dels guerrers que li havien enviat a buscar seguís amb vida.

***

Només una finestra de cristall gruixut separava el cos maltractat i gairebé congelat de Luke Skywalker dels seus quatre vigilants amics.
Han Solo, que agraïa la calor relativa del centre mèdic rebel, es trobava al costat de la Leia, el seu copilot wookiee, R2D2 i C3PO. En Han va sospirar alleujat. Sabia que, malgrat el funest ambient de la càmera que li circumdava, per fi el jove comandant estava fora de perill i atès per les millors mans mecàniques.
Vestit únicament amb uns pantalons curts de color blanc, Luke penjava en posició vertical dins d'un cilindre transparent proveït d'una combinació de màscara respiratòria i micròfon, la qual cobria el nas i la boca. L’androide cirurgià 2-1B, atenia al jove amb l'habilitat dels millors doctors humanoides. Comptava amb la cooperació del seu ajudant mèdic droide, FX-7, que semblava un conjunt de cilindres, filferros i apèndixs coronats de metall. Amb gràcia, l’androide cirurgià va accionar un interruptor que va fer que un líquid vermell i gelatinós es vessés sobre el seu pacient humà.
En Han sabia que aquest bacta podia obrar meravelles, fins i tot en pacients de tanta gravetat com Luke.
A mesura que el llot bombollejant cobria el seu cos, Luke va començar a agitar-se i a delirar.
—Vigila —va gemegar—... Criatures de la neu. Perilloses... Yoda... Vés a veure a Yoda... única esperança.
Han no tenia la menor idea del que deia el seu amic. Chewbacca, confós també pels desvaris del jove, es va expressar amb un lladruc wookiee d'interrogació.
—Chewie, això que diu tampoc té sentit per a mi —va respondre Han.
Ple d'esperances, C3PO va comentar:
—Espero que funcioni bé, si és que m'enteneu. Seria una veritable pena que l'amo Luke sofrís un curtcircuit.
—Aquest noi es va trobar amb alguna cosa que no era únicament el fred —va observar Han tàcticament.
—Segueix parlant sobre aquests éssers —va dir la Leia observant a Solo, que tenia la mirada torbament fixa—. Han, hem duplicat les mesures de seguretat— va agregar i va intentar donar-li, les gràcies—. No sé com...
—Oblidi-ho —va respondre bruscament. De moment, a Han només li preocupava el seu amic submergit en el líquid vermell del bacta.
El cos d’en Luke va xipollejar en la substància de color clar i les propietats curatives del bacta van començar a fer efecte. De moment semblava que Luke intentava rebutjar el flux terapèutic del llot translúcid. Finalment va renunciar als seus murmuracions, es va relaxar i es va lliurar als poders del bacta.
2-1B es va apartar de l'humà del qual li havien confiat la seva cura. El seu cap en forma de crani va descriure un angle per mirar a Han i als altres, que estaven a l'altre costat de la finestra.
—El Comandant Skywalker ha sofert un dormo-xoc però reacciona bé al bacta —va anunciar el robot; la seva veu dominant i autoritària es va sentir clarament a través del cristall—. Ja està fora de perill.
Les paraules del robot cirurgià van alleujar immediatament la tensió que s'havia apoderat del grup situat a l'altre costat de la finestra. La Leia va sospirar reconfortada i Chewbacca grunyí per manifestar la seva aprovació pel tractament de 2-1B.

***

Luke no podia calcular quant temps havia delirat, però ara havia recuperat el ple domini de la seva ment i els seus sentits. Es va asseure en el llit del centre mèdic rebel. Va pensar que era feliç de tornar a respirar aire de debò, per molt fred que fos.
Un androide mèdic retirava del seu rostre ja guarit la mascareta protectora. Els seus ulls van quedar descoberts i va començar a percebre el rostre d'algú que estava al costat del seu llit. Gradualment va aconseguir centrar la imatge somrient de la Princesa Leia. Ella es va inclinar graciosament cap a ell i amb delicadesa li va apartar el pèl dels ulls.
—El bacta està actuant bé —va comentar la princesa mentre observava les seves ferides gairebé guarides—. Les cicatrius desapareixeran d’aquí un dia o dos. Encara et fa mal?
A l'altre costat de l'habitació, una porta es va obrir estrepitosament. R2 va llançar un alegre bip a manera de salutació mentre rodava cap a Luke i C3PO es va acostar sorollosament al llit:
—Amo Luke, m'alegro de veure que torna a funcionar.
—Gràcies, C3PO.
R2 va llançar una sèrie de bips i xiulades d'alegria.
—R2 també vol expressar la seva alegria —Va traduir C3PO servicialment.
Luke desitjava agrair la preocupació dels robots, però abans que pogués respondre'ls es va topar amb una altra interrupció.
—Hola, noi —Han Solo li va saludar alegrement mentre entrava amb Chewbacca al centre mèdic.
El wookiee grunyí a manera d'amistosa salutació.
—Sembles prou fort per lluitar amb un gundark —va comentar Han.
Luke se sentia fort i també agraït al seu amic.
—Gràcies a tu.
—Petit, ara em deus dues —Han va dirigir a la princesa un somriure ampli i pervers—. Bé, Senyoria —va agregar burleta—, sembla que se les ha manegat per mantenir-me a prop un temps més.
—Jo no vaig tenir res a veure —va respondre la Leia acaloradament, molesta per la vanitat d’en Han—. El General Rieekan opina que és perillós que qualsevol nau abandoni el sistema abans que els generadors estiguin en condicions d'operar.
—És una bona explicació, però crec que vostè no suporta la idea de tenir-me lluny.
—Cervell de làser, no sé d'on extreus les teves idees delirants —va respondre la princesa. Divertit per aquesta batalla verbal entre les dues voluntats humanes més fortes amb les quals s'havia topat en la seva vida, Chewbacca va llançar una rugent riallada wookiee.
—Riu quant vulguis, pilota de pèls —va agregar Han afablement—. No ens vas veure quan estàvem sols en el passadís sud.
Fins aquest moment, Luke amb prou feines havia parat esment al delirant diàleg. Han i la princesa havien discutit molt en el passat. No obstant això, aquesta referència al passadís sud va despertar la seva curiositat i va mirar-la a la recerca d'una explicació.
—Va expressar el que sentia veritablement per mi —va agregar Han i es va delectar amb el rubor rosat que va aparèixer en les galtes de la princesa—. Au vinga, Altesa, no pot haver-ho oblidat.
—Ets un pastor de nerfs vil, envanit, ximple, malforjat... —barbotejà furiosa.
—Mira qui em diu malforjat? —va somriure—. Estimada, li diré una cosa. Segurament vaig colpejar molt prop del blanc per fer-la saltar així. No et sembla, Luke?
—Sí —va replicar i va mirar incrèdul a la princesa—. Em sembla que sí.
La Leia va mirar al Luke, i en el seu rostre ruboritzat es traslluïa una estranya barreja d'emocions. Durant uns segons es va reflectir en els seus ulls quelcom vulnerable, gairebé infantil. Després va tornar a cobrir-se amb la màscara de la duresa.
—Ah, et sembla que sí? —va preguntar—. Suposo que no ho saps tot sobre les dones, veritat?
Luke va reconèixer en silenci que així era. Va estar encara més d'acord quan la Leia es va inclinar i li va besar amb vehemència en els llavis. Després la princesa es va tornar, va creuar l'habitació i va donar un cop de porta en sortir.
Tots els presents —humans, wookiee i androides— es van mirar sense pronunciar paraula.
Al lluny, en els passadissos subterranis, va sonar una alarma.

***

El General Rieekan i el seu controlador en cap conferenciaven al centre de comandament dels rebels.
La Princesa Leia i C3PO, que havien escoltat al general i al seu oficial, es van tornar expectants en veure que entraven Han Solo i Chewbacca.
Un senyal d'advertiment resplendia en la immensa consola situada darrere d’en Rieekan, operada pels oficials rebels de control.
—General —va cridar el controlador de sensors.
Seriosament preocupat, el General Rieekan va mirar les pantalles de la consola. Sobtadament va veure un senyal pampalluguejant que uns segons abans no estava allà.
—Princesa, crec que tenim un visitant —va comunicar.
Leia, Han, Chewbacca i C3PO es van reunir al voltant del general i van mirar les pantalles del monitor que emetien bips.
—Hem captat alguna cosa fora de la base a la zona dotze. Es mou cap a l'est —va agregar Rieekan.
—Sigui el que sigui és de metall —va comunicar el controlador de sensors.
La Leia va obrir els ulls sorpresa i va preguntar:
—No pot ser una d'aquestes criatures que van atacar a Luke?
—Podria ser nostre? —va inquirir Han—. Potser un vehicle ràpid? El controlador de sensors va bellugar negativament el cap.
—No, no hi ha cap senyal —d'un altre monitor va sorgir un so—. Un moment, una cosa molt feble...
C3PO va caminar tan de pressa com l'hi permetien les seves rígides juntes i es va acostar a la consola. Els seus sensors auditius van sintonitzar els estranys senyals.
—Senyor, haig de dir que domino més de seixanta milions de formes de comunicació, però aquesta és nova. Segurament està en codi o...
En aquest moment la veu d'un soldat rebel va sonar per l'altaveu de l'intercomunicador de la consola:
—Estació Eco tres vuit. Dins del nostre abast hi ha un objecte no identificat. Es troba damunt de la serralada. Farem contacte visual d’aquí a... —sense més, la veu es va carregar de temor—. Què dimonis...? Oh, no!
Per la ràdio es va sentir un esclat d'estàtica i la transmissió es va interrompre per complet. En Han va arrufar el nas.
—Sigui el que sigui, no es tracta d'un amic —va dir—. Fem un cop d'ull. Anem, Chewie.
Abans que Han i Chewbacca abandonessin la càmera, el General Rieekan ja havia enviat als Murris Deu i Onze a l'Estació tres vuit.

***

El descomunal destructor galàctic imperial ocupava una posició de prominència letal en la flota de l'emperador. La nau elegantment allargada era més gran i encara més funesta que els cinc destructors galàctics estel·lars en forma de falca que la protegien. Aquests cinc creuers constituïen les naus de guerra més temudes i devastadores de la galàxia i podien reduir a deixalles còsmiques tot el que s'acostés massa a les seves armes.
Diversos caces més petits flanquejaven als destructors galàctics, i escampats entre aquesta gran armada espacial es trobaven els infames caces TIE.
Una confiança absoluta regnava en el cor de tots els tripulants d'aquest esquadró imperial de la mort, sobretot en el del personal del monstruós destructor galàctic central. Però en les seves ànimes també cremava una cosa més: la por, por davant el simple so de les conegudes trepitjades pesades quan retrunyien per la immensa nau. Els tripulants temien aquests passos i s'estremien cada vegada que els sentien doncs portaven al seu tan temut cap, que també era molt respectat.
Més alt que ells, amb la túnica negra i el casc del mateix color que li ocultava el cap, Darth Vader —el Fosc Senyor del Sith— va entrar en la coberta principal de control i els homes que estaven presents van guardar silenci. Durant el que va semblar una eternitat, només es van sentir els sons dels taulers de comandament de la nau i el sorollós bleix que procedia de la pantalla respiratòria de metall de la figura de banús.
Mentre Darth Vader observava la disposició dels estels, el Capità Piett va córrer per l'ampli pont de la nau amb un missatge pel grassonet Almirall Ozzel, d'aspecte pervers, que es trobava apostat en el pont.
—Almirall, crec que hem trobat alguna cosa —va anunciar nerviós i va passejar la mirada d’Ozzel al Fosc Senyor.
— Sí, capità?
L'almirall era un home summament confiat que estava relaxat davant el seu superior cobert amb una túnica.
—El que tenim només és el fragment de l'informe d'un androide d'exploració enviat al sistema de Hoth. Però es tracta de la millor pista amb què comptem des que...
—Hem enviat milers d’androides d'exploració perquè registrin la galàxia —li va interrompre Ozzel furiós—. No vull pistes sinó proves. No penso continuar una persecució d'un costat al...
La figura vestida de negre es va acostar bruscament als dos i els va interrompre:
—Heu trobat alguna cosa? —va preguntar i la màscara respiratòria va distorsionar una mica la seva veu.
El Capità Piett va mirar respectuosament al seu cap, que planava sobre ell com un déu omnipotent vestit de negre.
—Si, senyor —va replicar Piett lentament i va triar amb cura les paraules—. Disposem de controls visuals. Aparentment, el sistema manca de formes humanes...
Vader ja no parava esment a les paraules del capità. Va tornar el seu rostre emmascarat cap a una imatge que brillava en una de les pantalles visores: la imatge d'un petit esquadró de vehicles ràpids per a la neu dels rebels que lliscaven sobre els camps blancs.
—Aquest és —va afirmar Darth Vader sense reflexionar.
—Senyor —va protestar l'Almirall Ozzel—, existeixen molts assentaments inexplorats. Podrien ser contrabandistes...
—És aquest! —Va insistir l'ex-Cavaller Jedi i va tancar el puny cobert per un guant negre—. Skywalker està amb ells. Almirall, reuneixi les naus de patrulla i posi rumb al sistema de Hoth. —Vader va mirar a un oficial vestit amb uniforme verd i una gorra del mateix color.
Es va dirigir a ell.
—General Veers, prepari als seus homes.
Quan Darth Vader va parlar, els seus homes es van posar en acció per posar en pràctica el terrible pla.

***

L’androide imperial d'exploració va alçar una gran antena en el seu cap d’insecte i va emetre un senyal agut i d'alta freqüència. Els dispositius exploradors del robot van reaccionar davant una forma de vida amagada darrere d'un enorme monticle de neu i van advertir l'aparició del cap marró d'un wookiee i el so d'un grunyit ronc. Els blàsters incorporats en el robot d'exploració van apuntar al gegant pelut. Abans que pogués disparar, el raig vermell d'un blàster de mà va esclatar darrere de l’androide imperial d'exploració i oscà el seu casc de color fosc.
Mentre s'ocultava darrere d'un gran monticle de neu, Han Solo va comprovar que Chewbacca seguia ocult i després va veure que el robot girava en l'aire per fer-li front. De moment, l’estratagema donava resultat i ara era ell l'objectiu. En Han amb prou feines s'havia apartat del radi d'abast quan la màquina flotant va disparar i va aixecar trossos de neu de la vora del seu monticle.
El corellià va tornar a disparar i va donar en el blanc amb el raig de la seva arma. Va sentir que de la màquina mortal sorgia un grinyol agut i un instant després l’androide imperial d'exploració va esclatar en més d'un bilió de peces flamejants.
—...sospito que no queda molt —va explicar Han per l'intercomunicador mentre concloïa el seu informe a la base subterrània.
La Princesa Leia i el General Rieekan seguien davant la consola a través de la qual s'havien mantingut en comunicació constant amb Han.
—Què és? —va voler saber la Leia.
—Una espècie d’androide —va replicar—. No li vaig donar tan fort. Segurament comptava amb un sistema d'autodestrucció.
La Leia es va detenir a meditar sobre aquesta informació tan poc agradable.
—Un androide imperial —va murmurar i va deixar traslluir certa inquietud.
—Si l'era, no hi ha dubte que l'Imperi sap que estem aquí —va advertir Han.
El General Rieekan va bellugar lentament el cap.
—Serà millor que iniciem l'evacuació del planeta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada