dissabte, 16 de febrer del 2019

L'Imperi contraataca (VI)

Anterior


Capítol 6

El centre de comandament dels rebels intentava operar enmig de la destrucció mentre les parets del sostre tremolaven i s'esquerdaven a causa de la devastadora violència de la batalla que es lliurava a la superfície. Les canonades destrossades per les ràfegues llançaven dolls de vapor bullent. Els terres blancs estaven coberts de peces de màquines trencades i pertot arreu es veien fragments de gel. Amb excepció dels rugits llunyans dels trets de làser, el centre de comandament es trobava malastrugament tranquil.
Encara hi havia rebels de guàrdia, inclosa la Princesa Leia, que observava les imatges que apareixien en les pantalles de les poques consoles que encara funcionaven.
La princesa volia assegurar-se que totes les naus de transport havien eludit a l'armada imperial i s'acostaven al seu punt de reunió a l'espai.
Han Solo va entrar a la carrera al centre de comandament i va esquivar grans fragments del sostre de gel que es van esfondrar al seu costat. A un fragment impressionant li va seguir un devessall de gel que es va disseminar pel terra, al costat de l'entrada de la càmera. Sense donar-se per assabentat, Han va córrer fins al tauler de comandament, on la Leia es trobava al costat de C3PO.
—Vaig sentir que el centre de comandament havia estat colpejat —Han semblava preocupat—. Es troba bé?
La princesa va assentir amb el cap. Li va sorprendre veure al pilot on el perill era major.
—Anem —la va constrènyer abans que ella pogués respondre—. Ha d'embarcar en la seva nau.
La Leia semblava esgotada. Havia romàs durant hores dempeus davant les pantalles visores i participat en l'enviament del personal rebel als seus llocs. Han la va agafar de la mà i la va allunyar de la càmera mentre l’androide de protocol els seguia sorollosament.
Abans de sortir, la Leia va donar una última ordre al controlador:
—Enviï el senyal en codi d'evacuació... i traslladi's al transport.
Mentre Leia, Han i C3PO sortien a tot córrer del centre de comandament, una veu va sonar en el sistema d'altaveus i va retrunyir en els deserts passadissos de gel propers:
—Retireu-vos, retireu-vos! Inicieu l'operació de retirada!
—Anem —va insistir Han i va arrufar les celles—. Si no es dóna pressa, la seva nau no podrà enlairar.
Les parets van tremolar amb més violència. Els fragments de gel van seguir caient a la base subterrània mentre els tres avançaven de pressa cap a les naus de transport. Pràcticament havien arribat a l'hangar on esperava, llest per partir, el transport de la Leia quan, en tombar una cantonada, van descobrir que l'entrada estava totalment bloquejada pel gel i la neu.
Han va comprendre que haurien de trobar una altra manera d'arribar a la nau en la qual partiria la Leia... i que calia fer-ho ràpidament. Els va conduir de retorn al llarg passadís pel qual havien arribat, va eludir el gel que queia i va connectar el seu intercomunicador mentre corrien cap a la nau.
—Transporti C-U-Set! —Va cridar pel micròfon—. Anem cap a allà! Espereu!
Estaven prou a prop de l'hangar per sentir que la nau en la qual partiria la Leia es preparava per abandonar la base de gel dels rebels. Si Han aconseguia que avancessin uns pocs metres més, la princesa arribaria sana i estàlvia i llavors...
Sobtadament la càmera va tremolar a causa d'un soroll ensordidor que va dominar tota la base subterrània. Poc després, tot el sostre va caure davant d’en Han, Leia i C3PO, formant una sòlida barrera de gel entre ells i l'hangar, van mirar sobresaltats la densa massa blanca.
—Estem aïllats —va cridar Han per l'intercomunicador, sabia que perquè el transport escapés no havien de perdre temps a fondre la barricada ni volar-la—. Haureu d'anar-vos sense la Princesa Organa —es va dirigir a ella—, si tenim sort, aconseguirem arribar al Falcó.
La princesa i C3PO van seguir-li mentre aquest corria cap a una altra càmera amb l'esperança que el Falcó Mil·lenari i el seu copilot wookiee no estiguessin enterrats sota un devessall de gel.

***

En observar el blanc camp de batalla, l'oficial rebel va veure els vehicles ràpids que quedaven en l'aire i les últimes naus imperials que passaven al costat de les restes del caminant que havia esclatat. Va connectar el seu intercomunicador i va sentir l'ordre: “Retireu-vos, retireu-vos. Inicieu l'operació de retirada”. I va fer senyals als seus homes perquè ocupessin l'interior de la caverna de gel i es va adonar que el caminant que portava la davantera encara avançava pesadament cap als generadors d'energia.

***

A l'interior de la carlinga d'aquesta màquina d'assalt, el General Veers es va acostar a la portella.
Des d'on es trobava, veia clarament el blanc situat a sota, va observar els espetegants generadors d'energia i a les tropes rebels que els defensaven.
—Punt tres punt tres punt cinc... Dins del nostre abast, senyor —va comunicar el pilot.
El general es va dirigir a l'oficial d'atac:
—Les tropes desembarcaran per a un atac en terra —va dir el General Veers—. Prepari's per atacar el generador principal.
Flanquejat per dues d'aquestes voluminoses màquines, el caminant que anava a l'avantguarda es va tirar cap endavant i va utilitzar les seves armes per dispersar als soldats rebels que es retiraven.
A mesura que els caminants s'acostaven brollaven més trets de làser, van volar per l'aire cossos rebels i parts de cossos de rebels. Molts dels soldats que havien aconseguit evitar els devastadors rajos làser van quedar convertits en una polpa irrecognoscible sota les trepitjades dels caminants. L'aire estava carregat d'olor de sang i de carn cremada i en ell ressonava el fragor del combat.

***

Mentre fugien, els pocs soldats rebels que van sobreviure van albirar un solitari vehicle ràpid per a la neu que retrocedia al lluny i del casc incendiat del qual sorgia un deixant de fum negre.
Encara que el fum que sorgia del seu vehicle li restava visibilitat, Hobbie encara va aconseguir veure part de la carnisseria que causava estralls en terra. Les ferides que li havia infligit el làser d'un dels caminants feia que moure's fos una tortura, per no parlar d'operar els comandaments del seu aparell. Si aconseguia accionar-los prou per tornar a la base, tal vegada trobés un robot mèdic que... No, sabia que no sobreviuria. Ara tenia la convicció que estava agonitzant i, tret que es fes alguna cosa per salvar-los, els homes de la trinxera moririen també.

***

Mentre transmetia orgullosament el seu informe a la caserna general dels imperials, el General Veers ignorava per complet l'acostament de murri Quatre.
—Sí, Lord Vader, he arribat als generadors principals d'energia. La capa protectora serà abatuda d’aquí a uns segons. Pot iniciar el desembarcament.
En concloure la transmissió, el General Veers va agafar l’electrotelèmetre i va mirar per l'ocular amb el propòsit d’enfilar els generadors principals d'energia.
Els reticles electrònics es van acomodar d'acord amb la informació rebuda de les computadores del caminant. D'improvís van desaparèixer misteriosament les lectures de les petites pantalles del monitor.
Desconcertat, el General Veers va apartar la mirada de l'ocular de l’electrotelèmetre i es va dirigir instintivament cap a una de les finestres de la carlinga. Va retrocedir aterrit en veure que un projectil en flames avançava en línia recta cap a la carlinga del seu caminant.
Els altres pilots també van veure el vehicle ràpid que es precipitava a tota velocitat i van saber que no hi havia temps per fer girar la pesada màquina d'assalt.
—Va a... —va començar a dir un dels pilots.
En aquest moment, la nau incendiada d’en Hobbie es va estavellar contra la carlinga del caminant com una bomba tripulada i el seu combustible es va convertir en una cascada de flames i residus.
Durant uns segons es van sentir crits humans, després només va haver-hi fragments i la màquina es va esfondrar.

***

Tal vegada el so d'aquest esclat proper va ser el que li va permetre a Luke Skywalker recuperar el coneixement. Encantat, va aixecar lentament el cap de la neu. Se sentia molt feble i estava dolorosament rígid a causa del fred. Va pensar que era possible que la congelació ja hagués danyat els seus teixits. Va desitjar que no fos així doncs no tenia ganes de passar més temps submergit a l’enganxós bacta.
Va intentar aixecar-se però va tornar a caure sobre la neu i va pregar que cap dels pilots dels caminants li veiés. L'intercomunicador va xerrotejar i va aconseguir reunir forces per connectar el seu receptor.
—Complerta la retirada de les unitats d'avançada —va informar una veu.
Retirada? Luke va meditar. En aquest cas la Leia i els altres havien escapat! Sobtadament va sentir que tota la contesa i les morts del personal rebel lleial no havien estat en va. Una ona de calor va recórrer el seu cos i va aconseguir reunir forces per posar-se dempeus i iniciar la llarga marxa cap a una llunyana formació de gel.

***

Una nova explosió va sacsejar la coberta de l'hangar rebel, va sacsejar el sostre i va estar a punt d'enterrar al Falcó Mil·lenari sota una muntanya de gel. El cel ras podia esfondrar-se en qualsevol moment. Pel que semblava, l'únic lloc segur de l'hangar es trobava sota la nau, on Chewbacca esperava impacient el retorn del seu capità. El wookiee començava a preocupar-se. Si Han no tornava aviat, segurament el Falcó quedaria enterrat en un sepulcre de gel. Però la lleialtat cap al seu company va fer que Chewie no partís sol en la nau.
Quan l'hangar va tremolar més violentament, Chewbacca va percebre moviments en la càmera contigua. El gegant pelut va tirar enrere el cap i va omplir l'hangar amb el seu rugit més estentori en veure que Han Solo grimpava pels pujols de gel i neu i entrava en la càmera, seguit de la Princesa Leia i d'un C3PO evidentment nerviós.

***

Prop de l'hangar, les tropes imperials d'assalt, que protegien els seus caps amb cascos blancs i pantalles blanques contra la neu, havien començat a descendir pels passadissos abandonats.
Amb ells avançava el seu cap, la figura de túnica negra, que va inspeccionar les ruïnes del que havia estat la base rebel de Hoth. La imatge negra de Darth Vader es destacava clarament contra les parets, el sostre i el terra blancs. En avançar entre les blanques catacumbes, es va apartar com un monarca per esquivar un tros del cel ras de gel que queia. Després va seguir avançant amb pas tan ràpid que els soldats van haver de córrer per mantenir el seu ritme.

***

Del vaixell de càrrega en forma de platet va sorgir un so suau que va anar augmentant de to. Han Solo es trobava davant els comandaments en la carlinga del Falcó Mil·lenari i per fi se sentia a gust.
Va accionar ràpidament els interruptors, amb l'esperança de veure en el tauler el conegut mosaic de llums, però només van funcionar algunes.
Chewbacca també havia advertit que fallava alguna cosa i va vociferar preocupat mentre la Leia estudiava un indicador que semblava funcionar malament.
—Chewie, què ha estat? —va preguntar Han angoixat. La resposta del wookiee va ser clarament negativa.
— Serviria d'alguna cosa que baixés a empènyer? —va proposar la Princesa Leia, que començava a preguntar-se si la nau es mantenia unida gràcies a la saliva del corellià.
—No es preocupi, Sa Senyoria. L’engegaré.
C3PO va fer un soroll metàl·lic en el celler i va intentar cridar l'atenció d’en Han gesticulant.
—Senyor —va dir el robot—, em preguntava si podria... —els seus dispositius exploradors van interpretar el nas arrufat del rostre que li mirava fixament, per la qual cosa va concloure—: Pot esperar.

***

Acompanyades per un Darth Vader que avançava ràpidament, les tropes imperials d'assalt van recórrer els passadissos de gel de la base rebel. Van accelerar el pas, corrent cap al brunzit que provenia dels motors iònics. El cos de Darth Vader es va tibar quan en entrar a l'hangar va reparar en la coneguda forma de platet del Falcó Mil·lenari.
A l'interior de l'atrotinada nau, Han Sol i Chewbacca feien desesperats esforços per engegar-la.
—Aquest cubell de cargols no ens permetrà passar entre el bloqueig —es va queixar la Princesa Leia.
En Han va fingir no sentir-la. Va controlar els comandaments del Falcó i va lluitar per conservar la serenitat a pesar que la seva companya evidentment l'havia perdut. Va accionar els interruptors de la consola de comandament i va ignorar la mirada desdenyosa de la princesa. Evidentment, ella dubtava que aquest conjunt de recanvis i ferralla soldada es mantingués unit encara que aconseguissin superar el bloqueig.
En Han va prémer un botó de l'intercomunicador:
— Chewie... vine! —Després li picà l’ullet a la Leia i va agregar—: Aquest trasto encara guarda algunes sorpreses.
—Em sorprendria veure que ens movem.
Abans que Han pogués donar-li una resposta igualment ofensiva, una ràfega de trets làser dels imperials va parpellejar a l'interior de la finestra de la carlinga sacsejant al Falcó. Tots van veure l'escamot de tropes imperials d'assalt que corrien amb les armes desenfundades per l'extrem de l'hangar de gel. En Han va comprendre que el casc abonyegat del Falcó podia repel·lir l'atac d'aquestes armes de mà, però seria destruït per l'arma més poderosa i en forma de bazuca que dos soldats imperials muntaven a tot córrer.
— Chewie! —va cridar Han mentre es lligava veloçment al seient del pilot.
Al mateix temps la jove una mica alleujada, es va acomodar en el seient del navegant.
En l'exterior del Falcó Mil·lenari, les tropes d'assalt treballaven amb eficàcia castrense muntant l'enorme arma. Darrere d'ells van començar a obrir-se les portes de l'hangar. Del casc del Falcó va sorgir una de les poderoses armes làser, que va girar fins apuntar directament a les tropes d'assalt.
En Han va actuar de pressa per obstaculitzar els esforços dels soldats imperials. Sense reflexionar, va disparar una ràfega mortal amb la poderosa arma làser amb la qual havia apuntat a les tropes d'assalt. L'explosió va dispersar els seus cossos cuirassats per tot l'hangar.
Chewbacca va entrar estrepitosament en la carlinga.
—Haurem d'orientar-nos i esperar que ocorri el millor —va declarar Han.
El wookiee va llançar el seu cos pelut sobre el seient del copilot mentre l'esclat d'un altre làser explotava al costat d'ell, a l'altre costat de la finestra. Va cridar indignat i va donar una estirada als comandaments per provocar l'agradable rugir dels motors des del més profund del Falcó.
El corellià va somriure a la princesa amb una lluentor de “ja t'ho deia jo” en els ulls.
—Algun dia t'equivocaràs i espero estar present per veure-ho —va afirmar lleugerament disgustada.
En Han es va limitar a somriure i es va tornar cap al copilot.
—Dóna-li ja! —va cridar.
Els motors de l'enorme vaixell de càrrega van rugir. Tot el que estava darrera de la nau es va fondre instantàniament a causa del foc abrasador dels escapaments que va sorgir de la cua. Chewbacca va manipular enèrgicament els comandaments i va mirar de cua d'ull el pas de les parets de gel mentre la nau sortia disparada.
A l'últim moment, abans de desenganxar, Han va veure altres grups de tropes d'assalt que entraven a la carrera a l'hangar. Darrere anava un gegant de mal averany, vestit totalment de negre. Després només va veure un esborrall i la imatge de milers de milions d'estels.

***

Quan el Falcó Mil·lenari es va elevar des d’en Hangar, el Comandant Luke Sykwalker va reparar en el seu vol i es va tornar per somriure a Wedge i al seu artiller.
—Almenys en Han ha escapat.
Després, els tres van caminar fins als caces X-wing que els esperaven. Quan finalment van arribar al costat de les naus, es van donar unes encaixades de mans i cadascun es va dirigir al seu vehicle.
—Bona sort, Luke —li va dir Wedge abans de separar-se—. Et veuré en el punt de reunió.
Luke va saludar amb la mà i va començar a caminar cap al seu caça. Enmig de les muntanyes de gel i neu es va sentir presa d'una profunda solitud. Ara que fins i tot Han havia partit, se sentia desoladorament solitari, pitjor encara, la Princesa Leia també estava en un altre lloc i podria trobar-se a tot un univers de distància...
Com sorgit del no-res, una coneguda xiulada va saludar-li.
— R2! —va exclamar—. Ets tu? Còmodament assegut en el buit que havia estat instal·lat per a aquestes útils unitats R2, es trobava el petit androide en forma de barril i el seu cap sobresortia en la part superior de la nau. R2 havia reparat en la figura que s'acostava i va xiular alleujat quan les seves computadores li van informar que es tractava d’en Luke. El jove comandant es va sentir igualment alleujat de trobar-se novament amb el robot que li havia acompanyat en tantes aventures anteriors.
En pujar a la carlinga i acomodar-se darrere dels comandaments, Luke va sentir el so del caça que rugia pel cel cap al punt de reunió dels rebels.
—Activa l'energia i deixa de preocupar-te. Aviat estarem volant —va dir Luke en resposta als bips nerviosos d’R2.
El seu caça va ser l'última nau rebel que va abandonar allò que, durant un període molt breu, havia estat una secreta avançada en el procés revolucionari contra la tirania de l'Imperi.

***

Darth Vader, l'espectre negre semblant a un corb, va recórrer ràpidament les ruïnes de la fortalesa de gel dels rebels, obligant a trotar als homes que li acompanyaven doncs en cas contrari no podien seguir el seu ritme. Mentre avançaven pels passadissos, l'Almirall Piett va córrer per atrapar al seu cap.
—Disset naus abatudes —comunicà al Fosc Senyor—. Ignorem quantes van aconseguir escapar.
Sense tornar el cap, Vader va inquirir a través de la màscara:
— I el Falcó Mil·lenari?
Piett va fer una pausa abans de respondre, doncs hagués preferit evitar aquesta qüestió.
—Els nostres dispositius de rastreig el segueixen —va respondre amb temor.
Vader es va tornar per mirar d'enfront a l'almirall, la seva alta figura sobrepassant amenaçadora la de l'espantat oficial. Piett va sentir que una esgarrifança recorria el seu cos i quan el Fosc Senyor va tornar a parlar, la seva veu va transmetre una imatge de la terrible destinació que li esperava si no complia les seves ordres.
—Vull aquesta nau —va xiuxiuar.

***

A mesura que el Falcó Mil·lenari solcava per l'espai, el planeta de gel es convertia ràpidament en un punt de feble llum. Poc després, només va semblar un dels milers de milions de punts lluminosos escampats pel negre buit.
Però el Falcó no anava sol en la seva fugida per l'espai profund. Li seguia una flota imperial que incloïa el destructor galàctic Venjador i mitja dotzena de caces TIE. Aquests avançaven per davant de l'enorme destructor de moviments més lents i envoltaven al Falcó Mil·lenari que escapava.
Chewbacca udolà per sobre del rugit dels motors de la nau. El vaixell de càrrega va començar a donar bandades a causa del foc antiaeri que llançaven els caces enemics.
—Ho sé, els he vist —va cridar Han. Feia tot el possible per mantenir el control de la nau.
— Què és el que veus? —va preguntar la Leia.
En Han va assenyalar per la finestreta dos objectes molt brillants.
—Altres dos destructors galàctics que es dirigeixen cap a nosaltres.
—Per sort vas dir que no hi hauria problemes —va comentar amb un marcat accent irònic—. En cas contrari, em preocuparia.
La nau es va balancejar sota els trets constants dels caces TIE, per la qual cosa C3PO va tenir dificultats per mantenir l'equilibri mentre tornava a la carlinga. La seva pell metàl·lica va xocar i va ressonar contra les parets en acostar-se a Han.
—Senyor —va dir amb certa inseguretat—, em preguntava si...
Han Solo li va dirigir una mirada amenaçadora.
—O calles o et desconnecto —va advertir-li al robot que immediatament va guardar silenci.
Mentre lluitava amb els comandaments per mantenir el rumb del Falcó Mil·lenari, el pilot es va dirigir al wookiee Chewie:
—Resisteix l'escut desviador?
El copilot va ajustar un interruptor situat al capdamunt i va vociferar una resposta que Han Solo va interpretar com a afirmativa.
—Bé —va agregar Han—. És possible que a la velocitat subllum siguin més veloces, però encara podem superar-los estratègicament. Subjecteu-vos! —sobtadament, el corellià va canviar el rumb de la nau.
Els dos destructors galàctics imperials es trobaven a una distància des de la qual gairebé podien disparar contra el Falcó a mesura que s'avançaven; els caces TIE i el Venjador que els perseguien també estaven perillosament a prop. En Han va sentir que no tenia més alternativa que descriure un picat de noranta graus.
Leia i Chewbacca van sentir que l'estómac se'ls pujava a la gola quan el Falcó va realitzar aquesta brusca maniobra. El pobre C3PO va haver d'ajustar ràpidament els seus mecanismes interiors per romandre sobre els seus peus metàl·lics.
En Han es va adonar que potser la tripulació opinés que era una espècie de pilot[1] galàctic embogit que arrossegava la seva nau a una trajectòria delirant. Però havia elaborat una estratègia. Ara que el Falcó ja no estava entre ells, els dos destructors galàctics es trobaven en una trajectòria directa de col·lisió amb el Venjador. L'única cosa que calia fer era asseure's i mirar.
Les alarmes van ressonar a l'interior dels tres destructors galàctics. Aquestes naus pesadament massisses no podien respondre amb suficient rapidesa en aquest tipus d'emergència. Lentament, un dels destructors es va apartar cap a l'esquerra per tractar d'evitar la col·lisió amb el Venjador. Per desgràcia, virant va fregar a la seva nau companya, maniobra que va sacsejar violentament a les dues fortaleses llançades a l'espai. El destructor colpejat va començar a derivar per l'espai mentre el Venjador seguia amb la persecució del Falcó Mil·lenari i del seu pilot, indubtablement boig.
Dos menys, va pensar en Han. No obstant això, un quartet de caces TIE encara seguia enganxat al Falcó i enviava descàrregues de làser contra la seva popa, però Han va suposar que aconseguiria deixar-los enrere. Els rajos làser dels caces van sacsejar violentament la nau i van obligar a la Leia a subjectar-se en un intent desesperat per no sortir disparada del seient.
— Això els va frenar una mica! —es va alegrar Han— Chewie, prepara't per donar el salt a la velocitat de la llum.
No podien perdre un instant, doncs l'atac amb els làser era ara intens i tenien gairebé damunt als caces TIE.
—Estan molt a prop —va advertir la Leia quan finalment va poder parlar.
Han la va mirar amb una lluentor sardònica en els ulls.
—Ah, de debò? Doncs miri això.
Va accionar el regulador de l’hiperespai, desesperat per fugir però també desitjós d'impressionar a la princesa tant amb la seva intel·ligència com amb la fabulosa potència de la seva nau. No va ocórrer res! Els estels que llavors van haver de convertir-se en simples taques de llum seguien allà. Sense cap dubte, alguna cosa havia fallat.
— Què vols que miri? —va inquirir la Leia amb impaciència. En lloc de respondre, Han va accionar per segona vegada els comandaments de la velocitat de la llum. I per segona vegada no va ocórrer res.
—Crec que tenim problemes —va murmurar. Se li va fer un nus en la gola. Sabia que la paraula “problemes” era un bast eufemisme.
—Senyor, si em permet dir-ho —va intervenir C3PO— fa una estona vaig notar que tot el sistema principal de parallum semblava danyat.
Chewbacca va tirar enrere el cap i va llançar un gemec estentori i pesarós.
—Tenim problemes! —va repetir Han.
L'atac amb els làser havia incrementat la seva violència entorn d'ells. El Falcó Mil·lenari només podia continuar a la màxima velocitat subllum a mesura que s'internava a l'espai, seguit de prop per un eixam de caces TIE i un gegantesc destructor galàctic imperial.


[1] En l’original posa jockey, he preferit traduir-ho com a pilot en lloc de genet.(N. Del T.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada