diumenge, 11 de març del 2018

La ira d’en Darth Maul (III)

Anterior



CAPÍTOL 3

–Digues el que saps dels Jedi, Maul.
Sidious i Maul estaven dins de la sala d'entrenament en la instal·lació de Mustafar. Sidious estava al costat del droide de sis cames. El droide estava operant un cabestrant que controlava un llarg cable de metall que s'estenia fins al sostre. Maul estava penjant cap per avall, el seu petit cos embolicat en cadenes, penjant del cable del cabestrant. Vuit metres més avall del cap invertit d’en Maul hi havia una tina oberta d'àcid.
–Només sé el que he après de les cintes de dades, Mestre, –va panteixar Maul en resposta. Parlar era difícil a causa de què la cadena estava fermament ajustada contra la seva gola. Els canells estaven lligats darrere de la seva esquena, i mentre lluitava per alliberar les seves mans, el droide va començar a maniobrar el cigonyal del cabestrant, lentament baixant a Maul del sostre. Calculava que al ritme que estava descendint, tenia prop de deu minuts per escapar–. Els Jedi, –va continuar ell–, són guerrers que són poderosos en la Força. Utilitzen armes anomenades sabres làser. Tenen la seva base al planeta Coruscant. Serveixen a la República Galàctica com a guardians de la pau.
Sidious va somriure.
–Això és d'acord a les cintes de dades. Però el que jo vaig a dir-te és la veritat. –Ell es va allunyar del droide i va començar a caminar en un ampli cercle al voltant de la tina d’àcid–. L'Orde Jedi va ser fundat fa cinc mil anys per un grup d'éssers que eren poderosos en la Força. Abans de l'Orde Jedi, com éssers sensibles per força estaven aïllats en comptes d’units. Alguns eren vistos com mags. Altres com dimonis. No hi havia molts. Gairebé tots eren considerats únics en els seus propis mons. Eren individus forts, poderosos. Lliures per viure i morir com desitgessin.
–Però l'Orde Jedi va canviar tot això. Van començar a analitzar la Força per entendre el seu poder. Van esbrinar que hi havia un ampli espectre que era influenciat per les emocions. Van debatre sobre els seus descobriments. Amb el temps, van descobrir que hi havia molt que no podien entendre, i van escollir creure el que volien creure. Creien que alguns misteris era millor que es quedessin sense resoldre. Creien que la pròpia Força els estava provant. Com nens de ment estreta, supersticiosos, van crear explicacions per a la Força.
–I en lloc d'abraçar tot l'espectre de la Força, els Jedi van ignorar les infinites tonalitats de gris que s'estenien entre la llum i la foscor. Van declarar que el Costat Lluminós de la Força era bo i el Tenebrós era dolent. Per a ells, no podia haver punts mitjans, no hi havia terreny mig. –Sidious va deixar sortir un sospir exasperat–. Una cosa és examinar un camp d'energia que penetra a la galàxia. Però donar-li a un camp d'energia les característiques del bé i el mal? Un podria ben dir, «Aquest núvol vol protegir-nos de la radiació solar», però altres que el núvol vol matar-nos amb els seus rajos.
»I llavors els Jedi van declarar que néixer amb poders de la Força no era un do o una maledicció. Van insistir que era una crida. Van proclamar que la Força mai havia de ser utilitzada per a propòsits egoistes, que tots els éssers sensibles per força estaven obligats a utilitzar els seus poders en benefici d'altres. –Sidious va agitar el cap amb penediment–. Molts usuaris de la Força es van unir a l'Orde Jedi, però els Jedi no estaven satisfets amb els seus números. Buscaven als anomenats mags i dimonis, i els van donar tres opcions. Unir-se als Jedi, deixar d'utilitzar els seus poders de la Força, o morir.
Sidious es va aturar per mirar a Maul. Maul havia viatjat fins a gairebé la meitat de la tina d'àcid. Hi havia tret la seva mà esquerra de les manilles i ara estava treballant per alliberar la seva dreta.
–Uniu-vos als Jedi. –Va dir Sidious–. Renuncieu a la vostra individualitat i llibertat, i lluiteu només quan els Jedi us diguin que lluiteu. Deixeu d'usar els poders de la Força. Un bé podria dir-li a una forma de vida corrent que deixés de viure. Moriu. Bé, no crec que això requereixi una explicació. I així, els Jedi no només van augmentar les seves files sinó que van destruir a aquells que no estaven d'acord amb ells.
»Els Jedi van convèncer la República Galàctica que podien ser els guardians de la República. L'Orde Jedi va prosperar, i van expandir la seva autoritat més enllà dels Mons del Nucli. Van utilitzar els seus poders i els seus sabres làser per aniquilar aquells que s'hi oposaven. Durant molts mil·lennis, els Jedi no van ser desafiats. I es van tornar confiats. Tan confiats que difícilment podien imaginar la possibilitat que alguns Jedi no volien ser Jedi.
»Però fa gairebé set mil anys, un grup de Jedi es va rebel·lar contra la seva pròpia gent. La batalla que va tenir lloc durà cent anys. Els anomenats guardians de la pau van creure que la guerra havia acabat quan van expulsar als rebels supervivents a una regió inexplorada dels Territoris de la Vora Exterior. Però els exiliats no van trobar la seva fi en la Vora Exterior. Van descobrir l'espècie Sith, i van utilitzar els seus poders per conquerir als Sith. Es van convertir en Lords Sith.
Sidious va alçar la seva mà dreta lentament i va examinar les seves ungles.
–Maul, en els teus estudis de la història i de la galàxia, has trobat alguna cinta de dades sobre els Lords Sith?
Maul havia alliberat l'altra mà i ara estava doblegat pel pit, alçant el seu tors per poder treballar en les cadenes que estaven mossegant-li els turmells. Va mirar a Sidious i va respondre:
–No, Mestre.
–Això és perquè els Jedi van destruir molts registres. –Sidious va flexionar els seus dits, llavors va baixar la seva mà a un costat–. Els primers Lords Sith tenien un governant, el Lord Fosc dels Sith, i els seus exèrcits eren legió. Finalment, van descobrir el camí de tornada a l'espai de la República i van lluitar contra els Jedi a la Gran Guerra hiperespacial. Van perdre, però el Lord Sith Naga Sadow va sobreviure i va aconseguir conservar el seu esperit en una tomba.
»Centenars d'anys després de la mort de Sadow, un Jedi anomenat Freedon Nadd va reviure el seu esperit. Nadd es va tornar el nou Lord Fosc, i va utilitzar els seus poders per conquerir el món d’Onderon. Seguint l'exemple de Sadow, Freedon Nadd també va conservar el seu propi esperit en una tomba. Molts segles després, l'esperit de Nadd va ser despertat pel Jedi Exar Kun, que es va convertir en el següent Lord Fosc. Exar Kun es va aliar amb un Jedi capritxós anomenat Ulic Qel-Droma, i junts van establir un Orde Sith governat per dos, un Mestre i un aprenent. Aquests dos Lords Foscos van fracassar en conquerir als Jedi perquè van acabar lluitant l'un contra l'altre, com ho van fer els seus successors, un altre parell d'antics Jedi, anomenats Revan i Malak. La història, segons sembla, es repetia. –Sidious va mirar a Maul–. Vaig massa ràpid per a tu?
–No, Mestre. –Estava tenint algunes dificultats amb les cadenes dels seus turmells, i estava prou a prop de l'àcid com perquè l'olor li cremés les fosses nasals.
–He oblidat esmentar que Revan i Malak es reanomenaren com Darth Revan i Darth Malak. Alguns historiadors creuen que Darth és una contracció de Fosc[1] i Sith, mentre que altres suggereixen que és una corrupció de daritha, una paraula antiga Rakata per «emperador». En qualsevol cas, l'honorífic Darth va ser introduït en els Lords Sith. Seguint a Revan i Malak, altres antics Jedi van assumir el títol de Lord Fosc... i cap va aprendre dels errors dels seus predecessors.
»La història va donar un gir diferent fa prop de mil anys, quan un altre antic Jedi, anomenat Kaan, es va alçar entre les files d'un nou orde d’autoproclamats Lords Sith. Després que Kaan es convertís en Lord Fosc i s'unís a milers de seguidors, va tractar d'evitar els errors dels seus predecessors. Per evitar les lluites internes, Kaan va proposar que tots els Lords Sith eren iguals. L'exèrcit de Kaan es va conèixer com la Germandat de la Foscor.
La pinça del droide va perdre la seva adherència al cigonyal del cabestrant. El cable de metall va lliscar mig metre abans que el droide aturés el cigonyal amb una altra pinça. El cos d’en Maul va caure i es va sacsejar violentament en l'aire. No va cridar sinó que va romandre centrat en les seves cadenes mentre continuava el seu lent descens cap a l'àcid, el qual estava ara més a prop del que havia anticipat.
–A la batalla de Ruusan. –Va continuar Sidious–, els Jedi van superar a la Germanor de la Foscor. No sent la rendició una opció, Kaan va crear una arma alimentada per la Força anomenada una bomba mental, que podia destruir a tots els usuaris de la Força en el seu radi d'explosió. La bomba mental va matar a Kaan, el seu exèrcit, i a molts Jedi.
–Però un Lord Sith va sobreviure. Darth Bane. Bane sabia que Kaan s'havia equivocat en creure en la força dels nombres. Bane sabia que massa Lords Sith resultava en massa enveja i competència. Tothom volia ser el líder, el Lord Fosc, i gairebé tothom estava disposat a matar els altres membres de la Germandat per aconseguir aquesta meta. I per tant Bane va establir la Regla de Dos. Un Mestre Sith. Un aprenent Sith. –Sidious va mirar a Maul, que estava encara lluitant amb les cadenes, i va afegir–. Qualsevol més seria perdre el control.
Maul es va alliberar, va agafar la cadena, i es va balancejar cap a fora, retorçant el cos enmig de l'aire per aterrar dempeus al costat de la tina plena d'àcid. Va mirar a Sidious. Tot i que no sabia la seva pròpia edat, ara era gairebé tan alt com els malucs d’en Sidious. Ell va dir:
–Mestre, els Lords Sith encara existeixen?
–Jo no descartaria la possibilitat, –va dir Sidious–. Simplement recorda, els Jedi no toleren als usuaris de Força de fora del seu orde. És per ells que tu i jo vivim en secret. Si t'haguessin descobert a Dathomir abans que jo, haurien intentat modelar-te en un dels seus. Un servent dement, obedient a la República. Si haguessin fracassat, t'haurien destruït. Ara que saps la veritat, com descriuries als Jedi?
Maul va pensar per un moment, llavors va afegir.
–Són covards, Mestre. Covards i tirans. Són febles.
Sidious va somriure.
–No subestimis als Jedi. Fins i tot encara que tinguin un defecte fatal, són formidables.
–Quin és el seu defecte fatal, Mestre?
–La compassió. –Sidious va mirar a la cadena que Maul havia deixat gronxant-se cap enrere i cap endavant sobre la tina d’àcid–. Has trigat massa a alliberar-te. Faràs l'exercici de nou. Però aquesta vegada el droide baixarà la cadena més ràpid.
Maul es va inclinar.
–Sí, Mestre.


[1] Fosc és Dark en anglès. (N. del T.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada