diumenge, 20 de desembre del 2015

Enganyats (I)


Enganyats


Paul S. Kemp

El nostre moment ha arribat. Durant tres-cents anys ens vam preparar; ens vam tornar més forts mentre vosaltres descansàveu al vostre bressol de poder creient que la vostra gent estava segura i protegida.
Van confiar en vosaltres per dirigir la República, però vau ser enganyats, perquè els nostres poders del costat fosc us han encegat...
Vau ser enganyats i ara la vostra República caurà.

La segona novel·la ambientada en l'època de l'Antiga República i basada en el joc multijugador massiu en línia Star Wars: The Old Republic augmenta l'acció i porta als lectors per primera vegada cara a cara amb un guerrer Sith rival dels més sinistres Senyors Foscos de l'Orde: Darth Malgus, el misteriós Sith emmascarat dels molt populars tràilers del joc «Deceived», «Hope» i també «Return».
En Malgus va enderrocar el Temple Jedi de Coruscant en un brutal assalt que va commocionar la galàxia. Però si la guerra el va coronar com el més fosc dels herois Sith, la pau el transformaria en una cosa molt més atroç; una cosa que en Malgus mai voldria ser, però no pot aturar, més del que pot aturar a la brivall Jedi que se li acosta ràpidament.
El seu nom és Aryn Leneer, i el solitari cavaller que en Malgus va matar a la ferotge batalla pel Temple Jedi era el seu mestre. I ara ella vol esbrinar què li va passar, fins i tot si això significa trencar totes les regles del llibre.

Fa molt temps en una galàxia molt, molt llunyana...


PART 1


Capítol 1

El Gras va tremolar, el seu metall cruixint, mentre en Zeerid l'empeny a través de l'atmosfera d'Ord Mantell. La fricció convertia l'aire en foc, i en Zeerid veia la brillantor taronja de les flames a través del transpariacer de la cabina de comandament del vaixell de càrrega.
Estava agafant la palanca massa fort, es va adonar, i es va relaxar.
Odiava les entrades a l'atmosfera, sempre les havia odiat, el llarg compte fins a quaranta quan la calor, la velocitat i les partícules ionitzades causaven un bloqueig temporal dels sensors. Mai sabia quin tipus de cel trobaria quan sortia de la foscor. Abans, quan conduïa a les ordres de l'Esquadró Caos en un saltador de fondalades de la República, a ell i als seus companys pilots els hi agradava l'apagada de submergir-se a cegues en un penya-segat costaner.
Sempre esperes colpejar contra l'aigua profunda, deien. Però tard o d'hora et trobes amb la marea baixa i t'estavelles contra les roques.
O fort contra un abrasador foc creuat. No importava, en realitat. L'efecte seria el mateix.
-Sortir de la foscor -Va dir conforme les flames disminuïen i el cel s'obria a sota.
Ningú agraïa les paraules. Ell volava al Gras sol, treballava sol. Les úniques coses que carregava ja eren armes per a L'Intercanvi. Tenia els seus motius, però tractava de no pensar massa en el que estava fent.
Va fer baixar la nau, redreçant-la, i va executar un escombrat ràpid en el cel del voltant. Els sensors no indicaven res.
-Aigua profunda i se sent bé -Va dir ell, somrient.
En la majoria de planetes, el moment en què arribava l'atmosfera hauria estat ocupat evitant ser interceptat pel govern planetari. Però no a Ord Mantell. El planeta era un niu de sindicats del crim, mercenaris, caça-recompenses, contrabandistes, venedors d'armes, i traficants d'espècia.
I aquells simplement eren la gent que dirigia el lloc.
Les guerres de bandes i assassinats ocupaven la seva atenció, no el govern, i amb seguretat no el reforç de la llei. Les latituds superiors i inferiors del planeta en particular estaven habitades de forma dispersa i gairebé mai eren identificats, literalment era una terra de ningú. En Zeerid hauria estat sorprès si el govern tingués satèl·lits de sondeig en òrbita sobre l'àrea.
I tot això encaixava bé amb ell.
El Gras va trencar a través d'un fi banc de núvols roses, i l'hemisferi nord marró, blau, i blanc d'Ord Mantell va omplir el camp de visió d'en Zeerid. La neu i el gel metrallaven la zona superior, metralla congelada, colpejant amb un ritme constant el casc del Gras. El sol ponent cobria una gran franja del món de taronja i vermell. El mar del nord s'agitava sota ell, agitat i fosc, els cercles blancs irregulars de l'onatge trencant i denotant les milers d'illes inexplorades que es clavaven a la superfície de l'aigua. A l'oest, lluny en la distància, podia esbrinar la vora boirosa d'un continent i la fina columna de muntanyes cobertes de neu, amb núvols a la part alta que recorrien el seu eix nord-sud.
El moviment va atreure la seva mirada. Una bandada d'alesdecuir, massa petita per provocar un senyal en el sensor, van volar dos-cents metres cap a estribord i ben per sota d'ell, la superfície de les seves enormes ales, membranoses aletejant lentament en el vent gelat, l'arc de l'esbart com un parèntesi. Estaven dirigint-se al sud a la recerca d'aire més càlid i no li van prestar atenció mentre volaven sobre ell i passant-lo, els seus ulls inanimats, negres, parpellejant contra la neu i el gel.
Va tirar dels motors iònics i va alentir cap endavant. Un badall va lluitar per sortir entre les seves dents. Es va aixecar i va tractar de fer esvair la fatiga, però era tan tenaç com un bantha enfadat. Hi havia posat la nau en pilot automàtic i va fer una becaina durant el viatge per l'hiperespai des de Vulta, però aquell va ser l'únic trasbals que havia tingut en els últims dos dies estàndard. Estava arribant fins a ell.
Es va gratar la zona incipient de la seva barba, es va fregar la part del darrere del seu clatell, i va connectar les coordenades de lliurament a l'ordinador de navegació. L'ordinador li va enllaçar amb un dels satèl·lits geosincrònics insegurs i li va retroalimentar amb la localització i ruta per al Gras. La PVE[1] d'en Zeerid el va desplegar a la superfície de la cabina de comandaments. Ell va veure la localització i va posar un dit al seu destí.


-Una illa sobre la qual ningú ha sentit parlar mai, al cim on no va mai ningú. Sona que és correcte.
En Zeerid girà la nau sobre el pilot automàtic, i el va portar cap a l'illa.
La seva ment deambulava mentre el Gras tallava el cel. Del cop regular del gel i la neu a la part superior li cantaven una cançó de bressol. Els seus pensaments s'elevaven sobre els núvols cap al passat, als dies abans de l'accident, abans que deixés la marina. Llavors hi havia portat l'uniforme amb orgull i encara era capaç de mirar-se al mirall...
Es va atrapar a si mateix, va atrapar l'auto-compassió florent, i va detenir els pensaments en fred. Sabia on el portarien.
-Guarda't això, soldat -es va dir a si mateix.
Ell era el que era, i les coses eren el que eren.
-Centra't en la feina, Zeta.
Va comprovar la seva localització amb les coordenades a l'ordinador de navegació. Gairebé hi era.
-Canvia de marxes i congela't -Va dir ell, fent ressò de les paraules que solia dir als seus comandos-. Noranta segons per a la ZA[2].
Va continuar amb el seu ritual, comprovant la càrrega dels seus blàsters, estrenyent el cinturó de l'armilla de la seva armadura composta, posant en ordre la seva ment.
Endavant, va veure l'illa on faria el lliurament: deu klicks quadrats de roca volcànica flanquejada per uns matolls mal tallats fins a la cintura balancejant-se pel vent. El lloc probablement desapareixeria sota l'aigua el proper any.
Va disminuir l'angle, va volar en un ampli cercle, incapaç de veure molts detalls amb la neu. Va executar un escombrat d'escàner, com sempre, i el refilet dels seus instruments li va sorprendre. Ja hi havia una nau a l'illa. Va comprovar el seu crono de canell i va veure que arribava vint minuts estàndard aviat. Hi havia fet aquesta ruta tres vegades i Àrigo -estava segur que el nom real de l'home no era Àrigo- mai havia arribat abans d'hora.
Va descendir a uns pocs metres per tenir una millor visió.
El vaixell de càrrega de l'Àrigo, la Gossera, tenia una forma no gaire diferent al cos d'un escarabat sense potes, assegut en un clar al costat est de l'illa. La seva rampa d'aterratge estava baixada i sortia del seu ventre com una llengua. Els halògens brillaven en el crepuscle esvaint-se i es reflectien a la neu caient, convertint els flocs en joies brillants. Va veure tres homes que romanien al voltant de la rampa, encara que estava massa lluny per adonar-se de qualsevol detall que no fossin els seus anoracs blancs d'hivern.
Van veure el Gros, i un d'ells va moure una mà enguantada.
En Zeerid es va llepar els seus llavis i va arrufar les celles.
Alguna cosa feia mala olor.
Bengales s'elevaven des del vaixell de càrrega i incendiaven l'aire... verd, vermell, vermell, verd.
Era la seqüència correcta.
Va fer un cercle una vegada més, mirant avall a través del remolí de neu, però no va veure res que li alarmés, cap altra nau a l'illa o al mar del voltant. Ell va apartar a un costat la seva preocupació i va atribuir els seus sentiments a la tensió normal causada per tractar amb malfactors i criminals.
En qualsevol cas, no es podia permetre fer malbé un lliurament de diversos centenars de milions de crèdits de maquinària perquè se sentia inquiet. El comprador definitiu -qualsevol qui fos- no estaria content, i L'Intercanvi es cobraria els guanys perduts d'en Zeerid en sang i ossos trencats, llavors ho sumarien al deute que ja els hi devia. Havia perdut el compte de quant era, però sabia que era almenys dos milions de crèdits pel Gras, més gairebé la meitat d'això de nou pels avenços per al tractament mèdic de l'Arra, encara que havia mantingut l'existència de l'Arra en secret i el seu encarregat pensava que això últim era per deutes de joc.
-ZA segur. -Esperava que dient-ho ho faria realitat-. Anant cap allà.
El brunzit dels propulsors invertits i un remolí de la neu arrossegada presagiaven el cop del Gras tocant la roca. Va aterrar a menys de cinquanta metres de la nau de l'Àrigo.
Per un moment es va asseure a la cabina de comandaments, perfectament tranquil, mirant la neu caure, sabent que hi hauria un altre lliurament després d'aquest, llavors una altre, llavors un altre, i ell encara li deuria a L'Intercanvi més del que mai seria capaç de pagar. Estava girant en una roda sense tenir ni idea de com baixar. No obstant això, no li importava. L'objectiu era guanyar per a l'Arra, potser aconseguir-li una cadira flotant en lloc d'aquesta antiguitat amb rodes. Millor encara, pròtesis.
Ell va esbufegar, es va posar dret, i va tractar de trobar la calma mentre es posava un anorac d'hivern i uns guants sense dits. Al contenidor del carregament, havia de trobar el
seu camí a través del laberint dels contenidors d'embarcament. Evitava mirar directament al rètol gruixut i negre en el seu lateral, encara que sabia de tot cor, que havia vist aquestes caixes moltes vegades durant la seva carrera militar.

PERILL - MUNICIÓ.
NOMÉS PER A ÚS MILITAR.
MANTENIR ALLUNYAT DE LA CALOR INTENSA
O ALTRES FONTS D'ENERGIA.

A les caixes hi havia canons làser d'ús en equip amb valor de fins a tres-cents milions de crèdits, MPAPPs, granades, i suficient munició per mantenir fins i tot a l'equip de foc més boig somrient i pecant durant mesos.
Prop de la rampa d'aterratge del moll, va veure que tres dels quatre cinturons de seguretat s'havien afluixat d'una de les caixes de granades. Tenia sort que la caixa no s'hagués bolcat durant el viatge. Potser els cinturons s'havien deixat anar quan va descendir a l'illa. Va preferir creure això abans d'admetre el seu propi nyap.
No es va molestar a relligar els cinturons. Els homes de l'Àrigo haurien hagut de desfer-lo per descarregar-les de totes maneres.
Va afluixar els seus blàsters en les seves fundes i pressionà el botó per obrir el moll i baixar la rampa. La porta va descendir i la neu i el fred van bufar cap a dins, el gust fort de la sal de l'oceà. Ell va caminar cap al vent. La llum del sol ponent li feia aclucar els ulls. Havia estat sol en llum artificial durant més de dotze hores. Les seves botes cruixien a la roca negra tacada de neu. Les seves exhalacions es vaporitzaven en el vent.
Dos dels homes del vaixell de càrrega d'Àrigo es van separar de la seva nau i es van trobar amb ell a mig camí. Tots dos eren humans i tenien barba. Un tenia un pegat en un ull i una cicatriu com un llamp colpejant-li en una galta. Tots dos portaven blàsters en els seus malucs. Com en Zeerid, tots dos tenien els cinturons posteriors deslligats.
El fet de no reconèixer a cap d'ells va revifar les preocupacions anteriors d'en Zeerid. Tenia una bona memòria per a les cares, i els dos homes eren estranys.
El lliurament estava començant a fer-li un gust amarg.
-On és l'Àrigo? -Va preguntar en Zeerid.
-Fent el que fa l'Àrigo -Va dir Cicatriu, i va fer un gest vague.- Ens va enviar en el seu lloc. Sense preocupacions, així i tot, oi?
Sense Cicatriu movia els peus, ansiós, nerviós.
En Zeerid va assentir, va mantenir la seva cara sense expressió mentre el seu ritme cardíac s'incrementava i l'adrenalina començava a fer-li entrar en calor. Tot feia mala olor, i havia après amb els anys a confiar en el seu sentit de l'olfacte.
-Tu Zeerid? -Va preguntar Cicatriu.
-Zeta.
Ningú li deia Zeerid excepte la seva cunyada.
I l'Aryn, una vegada. Però l'Aryn va ser fa molt de temps.
-Zeta -Va repetir Sense Cicatriu, movent els peus i mig rient.
-Et sembla graciós? -li va preguntar en Zeerid.
Abans que Sense Cicatriu pogués contestar, Cicatriu preguntà:
-On és el carregament?
En Zeerid mirà passant els dos homes davant seu cap al tercer, que romania al costat de la rampa d'aterratge de la nau de l'Àrigo. El llenguatge corporal de l'home -massa centrat en l'intercanvi verbal, massa subjugat- reforçava les preocupacions d'en Zeerid. Li va recordar a Zeerid la forma en què els novells es veien quan s'enfrontaven als imperials per primera vegada, tot actitud i gallet fluix.
La sospita es va convertir en certesa. El lliurament no només feia mala olor, anava malament.
L'Àrigo era mort, i la tripulació davant seu treballava per alguna altra facció d'Ord Mantell, o treballava per a alguna organització al marge de L'Intercanvi. De qualsevol manera. No li importava a Zeerid. Mai li havia importat seguir qui lluitava contra qui, ell simplement no confiava en ningú.
Però el que li importava era que els tres homes que es trobaven enfront d'ell probablement havien torturat a l'Àrigo per extreure informació i que el matarien tan aviat com confirmessin la presència del carregament.
I encara podia haver-hi més homes amagats a bord del vaixell de càrrega.
Semblava que havia baixat des de l'apagada atmosfèrica cap a un foc creuat després de tot.
I què més era nou?
-Per què anomenes aquesta nau Gras? -Va preguntar Sense Cicatriu. L'Àrigo els havia d'haver dit el nom de la nau d'en Zeerid perquè el Gras no portava marques d'identificació. En Zeerid usava registres de naus falses en gairebé cada planeta on havia aterrat.
-Perquè porta un munt de temps omplir el seu budell.
-Les naus són elles, però. No? Per què no Grossa?
-Semblava irrespectuós.
Sense Cicatriu va arrufar les celles.
-Huh? Per a qui?
En Zeerid no es va molestar a contestar. Tot el que volia era fer el lliurament de munició, retirar una mica del seu deute de L'Intercanvi, i tornar amb la seva filla abans que hagués de tornar a la negror i embrutar-se de nou.
-Passa res? -Va preguntar Cicatriu, el seu to recelós-. Sembles preocupat.
-No -Va dir en Zeerid, i va forçar un mig somriure-. Tot és el mateix de sempre.
Els homes van lluir somriures d'incertesa, insegurs del significat d'en Zeerid.
-És cert -Va dir Cicatriu-. El mateix de sempre.
Sabent com anirien les coses, en Zeerid va sentir la calma que normalment sentia quan el perill aguaitava. Ell va tenir un flaix de la cara de l'Arra per un moment, en el que faria ella si ell morís a Ord Mantell, en una illa sense nom. Ell va empènyer fora aquests pensaments. Sense distraccions.
-El carregament està al moll principal. Envia al teu home. La nau està oberta.
L'expressió en les cares de tots dos homes es va endurir, el canvi era gairebé imperceptible però clar per a Zeerid, una transformació que traïa el seu intent d'assassinat. Cicatriu ordenà a Sense Cicatriu que comprovés el carregament.
-Necessitarà un elevador -Va dir en Zeerid, preparant-se a si mateix, centrant-se en la velocitat i la precisió-. No és cosa d'uns pocs quilos.
Sense Cicatriu es va aturar a l'abast d'en Zeerid, mirant enrere a Cicatriu per instruccions, la seva expressió insegura.
-Nah -Va dir Cicatriu, la seva mà surava prop de la seva pistolera, un moviment massa casual per ser casual-. Només vull que s'asseguri que està tot allà. Llavors deixaré que la meva gent ho sàpiga per fer el pagament.
Ell va aixecar el seu braç com per ensenyar-li a Zeerid un comunicador de canell, però l'anorac ho cobria.
-Està tot allà -Va dir en Zeerid.
-Vinga -Va dir Cicatriu a Sense Cicatriu-. Comprova-ho.
-Oh -Va dir en Zeerid, i fer petar els seus dits-. Hi ha una altra cosa...
Sense Cicatriu va sospirar, es va aturar, el va encarar, celles alçades a forma de pregunta, l'alè vaporitzant-se fora de les seves fosses nasals.
-Què és?
En Zeerid va fer un ganivet de la seva mà esquerra i va portar les puntes dels seus dits cap a l'interior del coll de Sense Cicatriu. Mentre que Sense Cicatriu s'arronsava a la neu, ennuegant-se, en Zeerid acariciava un dels seus blàsters fora de la seva funda del maluc i feia un forat al pit de Cicatriu abans que l'home pogués fer alguna cosa més que fer un pas enrere sorprès i posar la seva mà en l'empunyadura de la seva pròpia arma. Cicatriu estupefacte donant dos passos enrere més, la seva boca treballant però sense fer cap soroll, el seu braç dret alçat, palma en fora, com si pogués aturar el tret que ja li havia matat.
Mentre en Cicatriu s'ensorrava a terra, en Zeerid va disparar a cegues al tercer home a prop de la rampa d'aterratge del Gossera, però va fallar. El tercer home va arronsar-se al costat del Gossera, va treure la seva pistola blàster, i va cridar per un comunicador de canell. En Zeerid va veure moviment dins del moll de càrrega de la nau de l'Àrigo: més homes amb males intencions.
No hi havia manera de saber quants.
Ell va maleir, va disparar un foc de cobertura, llavors es va girar i va córrer cap al Gras. Un tret blàster va posar un solc negre fumejant a través de la tela del seu anorac però no va arribar a la carn. Un altre va aconseguir donar el casc del Gras. Un tercer tret li va donar directe a l'esquena. Era com ser atropellat per un speeder. L'impacte va conduir l'aire dels seus pulmons i el va posar de cara a la neu.
Feia olor de fum. La seva armilla armada havia absorbit el tret.
L'adrenalina li va fer posar-se dret tan ràpid com havia caigut. Panteixant, tractant d'omplir de nou els seus pulmons, es va ajupir rere d'un patí d'aterratge per cobrir-se i esborrar la neu de la seva cara. Va treure el seu cap a fora per un moment per mirar enrere, va veure que Sense Cicatriu havia parat d'ennuegar-se i començava a morir, que Cicatriu seguia educadament tranquil, i que sis homes més lliscaven cap a ell, dos armats amb rifles blàster i la resta amb pistoles.
La seva armadura no detindria el raig d'un rifle.
Un tret va colpejar en el patí d'aterratge, un altre a la neu als seus peus, un altre, un altre.
-Stang! -Va maleir ell.
La seguretat de la rampa d'aterratge del Gras i el seu moll de càrrega, a prop d'ell, d'alguna manera semblava estar a deu quilòmetres de distància.
Ell va agafar un blàster a cada mà, va estrènyer els seus braços al voltant de cada costat del patí d'aterratge, i va disparar tan ràpid com va poder prement el gallet en la direcció dels homes atacants. No podia veure i no li importava si li donava a algú, només els volia a terra. Després que premés més d'una dotzena de trets sense foc en resposta, va sortir disparat des de darrere del patí i cap a la rampa.
Hi va arribar abans que els disparadors es recuperessin prou perquè afluixessin una altra osca. Uns pocs raigs li volien caçar en el seu camí cap a la rampa, tallant el metall. Espurnes volaven i l'olor del plastoide fos es barrejava amb l'aire de l'oceà. Va córrer, passant el botó per elevar la rampa el va copejar, i es va afanyar cap a la cabina de comandaments. Només després que gairebé aconseguís arribar al moll de càrrega es va adonar que no estava escoltant el brunzit dels engranatges girant.
Ell va començar a donar voltes, maleint.
Amb les seves presses, no havia premut bé el botó per elevar la rampa d'aterratge.
Va escoltar els crits de l'exterior i no es va atrevir a tornar. Podia tancar el moll des del panell de control a la cabina de comandaments. Però havia de donar-se pressa.
Va córrer a corre-cuita pels passadissos del Gras, va obrir amb l'espatlla la porta de la cabina de comandaments i va començar a introduir la seqüència de llançament. Els propulsors del Gras es van revifar i la nau va trontollar cap amunt. Foc de blàster donava cops al casc però no el danyava. Va tractar de mirar cap a baix des de sobre, però la nau estava en un angle cap amunt i no podia veure el terra. Va pressionar els controls per moure'l cap endavant i va escoltar el grinyol distant del metall contra metall. Venia del moll de càrrega.
Una cosa s'estava lliscant per allà.
El contenidor solt de granades.
I ell encara havia oblidat segellar el moll.
Maleint per ser ximple, va activar l'interruptor que pujaria la rampa i segellaria el moll de càrrega i el buidaria d'oxigen. Si algú havia pujat a bord, seria sufocat allà.
Va prendre els controls manuals i va encendre els motors del Gras. La nau es va disparar cap amunt. Ell la va fer girar mentre ascendia, va donar un cop d'ull cap a l'illa.
Per un moment estava confús amb el que va veure. Però la comprensió li va il·luminar.
Quan el Gras va trontollar cap amunt i endavant, els cinturons que quedaven assegurant el contenidor de granades s'havien deixat anar i tot el contenidor d'embarcament s'havia lliscat fora de la rampa d'aterratge oberta.
Tenia sort que no hagués explotat.
Els homes que li havien emboscat estaven reunits al costat de la caixa, probablement preguntant-se què hi havia dins. Un recompte ràpid indicava que eren sis, així que va imaginar que cap s'havia colat dins del Gras. I cap d'ells semblava anar anant cap a la nau de l'Àrigo, així que en Zeerid va assumir que no tenien intenció de perseguir-lo per l'aire. Potser estaven contents amb el contenidor.
Principiants, llavors. Pirates, potser.
En Zeerid sabia que hauria de respondre davant de l'Oren, el seu encarregat, no només pel negoci que havia anat malament sinó també per les granades perdudes.
Aquesta kriffida roda només continua més i més ràpid.
Va considerar posar els motors iònics del Gras a tota potència, evitant la gravetat d'Ord Mantell, i dirigir-se a l'hiperespai, però va canviar d'opinió. Estava molest i va pensar que tenia una idea millor.
Li va donar la volta al vaixell de càrrega i va accelerar.
-Armes reavivant-se -Va dir ell, i va activar els canons de plasma superiors i inferiors instal·lats en els laterals del Gras.
Els homes a terra, havent assumit que fugiria, no es van adonar que venia fins que es va acostar a cinc-cents metres. Les cares mirant cap amunt, mans assenyalant, i els homes van començar a regirar-se. Uns quants trets de blàster d'un dels homes van traçar les seves línies vermelles a través del cel, però un blàster no podia danyar la nau.
En Zeerid centrà la punteria. L'ordinador d'objectius centrat en la caixa.
-ZA calent -Va dir ell, i els va il·luminar. Durant un instant línies taronges polsants van connectar la nau amb l'illa, la nau amb la caixa de granades. Llavors, mentre les granades explotaven, les línies afloraven en un núvol taronja de calor, llum, i fum que englobava l'àrea. La metralla colpejava contra la part superior, metall aquesta vegada, no gel, i l'onada de xoc va fer estremir al Gras lleument mentre en Zeerid parava la nau i es dirigia cap al cel.
Mirà enrere, va veure sis formes, sense moviment, fumejants i disperses al voltant del radi d'explosió.
-Això és per tu, Àrigo.
Encara hauria de donar explicacions, però almenys s'havia encarregat dels malfactors. Havia de valer d'alguna cosa per a L'Intercanvi.
O això esperava.


Darth Malgus caminava amb pas llarg per la cinta transportadora, el cop regular de les seves botes al paviment eren el tic-tac d'un crono fent el compte enrere per al temps que li quedava a la República.
Speeders, swoops, i cotxes aeris rugien sobre ell en rierols sense fi, el sistema circulatori motoritzat del cor de la República. Gratacels, ponts, ascensors, i places cobrien la superfície completa de Coruscant fins a una alçada de quilòmetres, tots ells ornaments d'una civilització rica, decadent, una funda que busca amagar la podridura al capoll de duracret i transpariacer.
Però en Malgus ensumava l'olor de descomposició sota la façana, i els hi ensenyaria el preu de la debilitat, de la complaença.
Aviat tot cremarà.
Ell assolaria Coruscant. Ho sabia. Ho havia sabut per dècades.
Els records suraven des de les profunditats de la seva ment. Va recordar el seu primer pelegrinatge a Korriban, va recordar la profunda sensació de santedat que va sentir mentre caminava en aïllament a través dels seus deserts rocosos, a través dels canons polsosos alineats amb les tombes dels seus avantpassats Sith antics. Hi havia sentit la Força per tot arreu, estava exultant d'ella, i en el seu aïllament li havia mostrat una visió. Havia vist sistemes en flames, la caiguda d'un govern que abastava galàxies.
Hi havia cregut llavors, havia sabut en aquell moment i des de llavors, que la destrucció dels Jedi i la seva República recauria sobre ell.
-En què estàs pensant, Veradun? -li va preguntar l'Eleena.
Només l'Eleena li deia pel seu nom de pila, i només quan estaven sols. Va gaudir de com de suaument s'enroscaven les síl·labes en la seva llengua i llavis, però no li ho tolerava de ningú més.
-Estic pensant en foc -Va dir ell, odiava el respirador que esmorteïa parcialment la seva veu.
Ella caminava darrere seu, tan bella i perillosa com un lanvarok elegantment construït. Ella va fer un cloqueig amb la seva llengua davant les seves paraules, va mirar-lo de reüll, però no va dir res. La seva pell d'espígol semblava luminescent al sol ponent.
Les multituds s'amuntegaven a la plaça en la que caminaven, rient, grunyint, parlant. Una nena humana, una noia jove, va captar la mirada d'en Malgus quan ella xisclava divertida i corria als braços d'una dona de cabell fosc, presumiblement la seva mare. La noia va haver de sentir la seva mirada. Va mirar de dalt a baix a la seva mare, la seva petita cara es va contraure en una pregunta. Ell la va mirar mentre caminava i ella va apartar la mirada, enterrant la seva cara al coll de la seva mare.
A part de la noia, ningú més es va fixar en el seu pas. Els ciutadans de la República se sentien fora de perill tan profundament instal·lats en el Nucli, i el nombre pur d'éssers a Coruscant li garantien l'anonimat. Va caminar sobre la seva presa, encaputxat, protegit sota la seva capa, sense ser notat i desconegut, però carregat de propòsit.
-És un món bell -Va dir l'Eleena.
-No per molt temps.
Les seves paraules semblaven espantar-la, tot i que ell no podia imaginar per què.
-Veradun...
Ell la va veure assimilar-ho, apartant la mirada. Qualsevol paraula que ella intentés utilitzar rere del seu nom semblava encallar-se en la cicatriu que arruïnava la seva gola.
-Has dir el que penses, Eleena.
Ella encara mirava a un costat, assimilant l'escenari del seu voltant, com si memoritzés Coruscant abans que en Malgus i l'Imperi l'incendiessin.
-Quan s'acabarà la lluita?
La premissa de la pregunta li confonia.
-A què et refereixes?
-La teva vida és la guerra, Veradun. La nostra vida. Quan acabarà? No pot ser sempre així.
Ell va assentir llavors, entenent el gust de la conversa que venia. Ella intentaria dissimular la seva saviesa percebuda per ella mateixa darrere de preguntes. Com normalment, tenia dos pensaments sobre això. D'una banda, ella només era una servent, una dona que li proveïa de companyia quan ell ho desitjava. D'altra banda, ella era l'Eleena. La seva Eleena.
-Tu tries lluitar al meu costat, Eleena. Has matat a molts en nom de l'Imperi.
La pell d'espígol de les seves galtes es va enfosquir a un to morat.
-No he matat per l'Imperi. Jo lluito, i mato, per tu. Tu ho saps. Però tu... tu lluites per l'Imperi? Només per l'Imperi?
-No. Lluito perquè és per la raó que estic fet i l'Imperi és l'instrument a través del qual realitzo el meu propòsit. L'Imperi és guerra manifesta. És per això pel que és perfecte.
Ella va agitar el seu cap.
-Perfecte? Milions moren en les seves guerres. Bilions.
-Éssers moren a la guerra. És el preu que s'ha de pagar.
Ella va mirar a un grup de nens que seguien a un adult, potser a un professor.
-El preu per què? Per què una guerra constant? Per què una expansió constant? Què és el que vol l'Imperi? Què és el que vols?
Darrere del seu respirador, va somriure com ho havia de fer quan li entretenien les preguntes d'una nena precoç.
-Estimar no és la qüestió. Serveixo a la Força. La Força és conflicte. L'Imperi és conflicte. Tots dos són congruents.
-Parles com si fossin matemàtiques.
-Ho són.
-Els Jedi no ho creuen.
Ell va sufocar una espurna de ràbia.
-Els Jedi només entenen la Força parcialment. Alguns d'ells són fins i tot poderosos en el seu ús. Però fallen en comprendre la naturalesa fonamental de la Força, que és el conflicte. Que hi hagi un costat lluminós i un costat fosc és una prova d'això.
Va creure que la conversa s'havia acabat, però ella no va cedir.
-Per què?
-Per què, què?
-Per què el conflicte? Per què existiria la Força per fomentar el conflicte i la mort?
Ell va sospirar, agitant-se.
-Perquè els supervivents del conflicte passen a entendre la Força de forma més profunda. El seu enteniment evoluciona. És propòsit més que suficient.
La seva expressió va mostrar que ella encara no ho entenia. El seu to s'aguditzava conforme la seva exasperació creixia.
-El conflicte condueix a una entesa més perfecte de la Força. L'Imperi s'expandeix i crea conflicte. En aquest sentit, l'Imperi és un instrument de la Força. Ho veus? Els Jedi no entenen això. Usen la Força per reprimir-se a si mateixos i als altres, per reforçar la seva versió de tolerància, harmonia. Són imbècils. I ells ho veuran després d'avui.
Per un temps, l'Eleena no va dir res, i el brunzit i la tremolor de Coruscant omplia el silenci que s'estenia entre ells. Llavors finalment va parlar, sonava com la nena trista que havia rescatat per primera vegada dels cledes d'esclaus de Geonosis.
-La guerra constant serà la teva vida? La nostra vida? Res més?
Ell va entendre per fi els seus motius. Ella volia que la seva relació canviés, l'estimava, també, per evolucionar. Però la seva dedicació a la perfecció de l'Imperi, la qual li va permetre perfeccionar el seu enteniment de la Força, va descartar qualsevol unió preeminent.
-Sóc un guerrer Sith -Va dir ell.
-I les coses entre nosaltres sempre seran com són?
-Mestre i servent. Això et desagrada?
-Tu no em tractes com la teva servent. No sempre.
Ell va utilitzar una duresa que no sentia arrossegant per la seva veu.
-Tot i així una serventa és el que ets. No ho oblidis.
La pell d'espígol de les seves galtes es va enfosquir a morat, però no de vergonya, de ràbia. Ella es va parar, es va girar, i va mirar-li directament a la seva cara. Ell se sentia com si la caputxa i el respirador que portava no ocultessin res d'ella.
-Conec la teva naturalesa millor del que et coneixes a tu mateix. Et vaig cuidar després de la Batalla d'Alderaan, quan vas caure mig mort per aquesta bruixa Jedi. Dius aquestes paraules seriosament, conflicte, evolució, perfecció, però la convicció no arriba el teu cor.
Ell la va mirar, les dues tiges bessones dels seus lekku emmarcant l'encantadora simetria de la seva cara. Ella va mantenir la seva mirada, indestructible, la cicatriu que li tirava de la seva gola era visible sota el seu collaret.
Atacat per la seva bellesa, la va agafar pel canell i va tirar d'ella cap a ell. Ella no es va resistir i va pressionar les seves corbes contra ell. Ell va retirar el seu respirador a un costat i la va besar amb els seus llavis arruïnats, la va besar fortament.
-Potser no em coneixes tan bé com imagines -Va dir ell, la seva veu ja no estava esmorteïda pel filtre mecànic del seu respirador.
Quan era un nen, havia matat a una servent twi'lek a la casa del seu pare adoptiu, el seu primer assassinat. Hi havia comès alguna ofensa menor que ja no podia recordar i que mai havia importat. No l'havia matat a causa de la seva malifeta. L'havia matat per assegurar-se a si mateix que podia matar. Ell encara recordava l'orgull amb què el seu pare adoptiu contemplava el cos de la twi'lek. Poc després, en Malgus havia estat enviat a l'Acadèmia Sith de Dromund Kass.
-Crec que et conec -Va dir ella, desafiant.
Ell va somriure, ella va somriure, i ell la va alliberar. Va tornar a col·locar-se el seu respirador i va comprovar el crono al canell.
Si tot anava com tenien planejat, la xarxa defensiva cauria en uns moments.
Un rampell d'emoció li va travessar, nascut amb la seguretat que la seva vida sencera tenia per propòsit la propera hora, que la Força l'havia portat al moment en què ell enginyaria la caiguda de la República i l'ascens de l'Imperi.
El seu comunicador va rebre un missatge. Va teclejar una clau per desencriptar-lo.
«Està fet», deien les paraules.
La Mandaloriana havia fet la seva feina. No coneixia el nom real de la dona, així que per a ell s'havia convertit en un títol, la Mandaloriana. Ell només sabia que ella treballava per diners, odiava els Jedi per algun motiu personal que només coneixia ella mateixa, i era extraordinàriament hàbil.
El missatge li deia que la xarxa defensiva del planeta s'havia apagat, encara que cap dels milers de pensants que compartien la plaça amb ell semblava estar-ne al corrent. No hi havia sonat cap alarma. Les naus militars i de seguretat no estaven corrent pel cel. Les autoritats civils i militars eren inconscients del fet que la xarxa de seguretat de Coruscant havia estat compromesa.
Però s'adonarien d'aquí a poc. I no creurien el que els seus instruments els hi deien. Executarien una comprovació per determinar si les seves lectures eren precises.
En aquells dies, Coruscant estaria en flames.
«Ens estem movent», va introduir en el dispositiu. Troba't amb nosaltres dins.
Va llançar una mirada al voltant, als nens i els seus pares jugant, rient, menjant, tothom vivint les seves vides, sense adonar-se que tot canviaria.
-Vine -Va dir a l'Eleena, i va començar a caminar. La seva capa es movia al seu voltant. De la mateixa manera, també, la seva ràbia.
Moments després va rebre una altra transmissió codificada, aquesta d'una de les naus de lliurament segrestades.
«Salt complet. Aproximant-se. Arribada en noranta segons».
Endavant, va veure les quatre torres envoltant les grades apilades del Temple Jedi, la seva pedra antiga tan taronja com el foc a la llum del sol ponent. Els civils semblaven defugir d'ella, com si fos un lloc sagrat més que un de sacríleg.
Ell ho reduiria tot a runes.
Va caminar endavant i el destí caminava al seu costat.
Estàtues de Mestres Jedi fa temps morts s'alineaven en les proximitats de les enormes portes del Temple. El sol ponent esmolava les formes tenebroses de les estàtues sobre el duracret. Va caminar a través de les ombres i passant-les, es va fixar en alguns noms: Odan-Urr, Ooroo, Arca Jeth.
-Heu estat enganyats -els hi va murmurar-. El vostre temps ha passat.
La majoria dels Mestres de l'Orde Jedi se n'havien anat, tant per participar en la farsa de les negociacions a Alderaan o per protegir els interessos de la República fora del planeta, però el Temple no estava del tot desprotegit. Tres soldats uniformats de la República, rifles blàster en mà, romanien observants prop de les portes. Ell va percebre dos més en una lleixa a la seva esquerra.
L'Eleena es va tensar al seu costat, però no va vacil·lar.
Ell va comprovar el seu crono de nou. Cinquanta-tres segons.
Els tres soldats, atents, els van veure apropant-se. Un d'ells va parlar a un comunicador de canell, potser preguntant a un centre d'ordres de l'interior.
No sabrien que fer amb Malgus. Malgrat la guerra, se sentien segurs en el seu enclavament en el centre de la República. Els hi ensenyaria que era d'una altra manera.
-Atura't aquí -Va dir un d'ells.
-No puc aturar-me -Va dir en Malgus, massa suaument per ser escoltat rere del respirador-. Mai.

Cor tranquil, ment tranquil·la, aquestes coses eludien a l'Aryn, surant davant ella com flocs de neu al sol, visibles per un moment, llavors es fonien i se n'anaven. Ella jugava amb els suaus comptes de corall del braçalet de tranquil·litat Nautolà que el Mestre Zallow li havia donat quan havia estat promocionada a Cavaller Jedi. En silenci, comptant els comptes suaus, relliscosos, fent-les lliscar sobre la seva cadena una per una, va buscar la calma de la Força.
No servia.
Què passava amb ella?
A fora, els speeders brunzien darrere de la gran finestra que donava a unes vistes alderaanianes bucòliques, belles dignes de ser pintades. En el seu interior, se sentia agitada. Normalment era més capaç d'escudar-se de les emocions que l'envoltaven. Normalment considerava el seu sentiment d'empatia una benedicció de la Força, però ara...
Es va adonar que estava movent la cama, va parar. Va creuar i desencreuar les cames. Ho va fer de nou.
En Syo es va asseure al seu costat, les mans encallades creuades sobre la falda, tan tranquil com l'elevat estatuari dels homes d'estat alderaanians que s'alineava a la sala voltada, amb rajoles de marbre, en la qual s'asseien. La llum del sol ponent es colava per la finestra, empenyent les llargues ombres per terra. En Syo no la va mirar quan va parlar.
-Estàs inquieta.
-Sí.
En realitat, es va sentir com si fos una olla bullint, el vapor del seu estat emocional buscant escapar fora dels límits del seu control. L'aire se sentia carregat, agitat. Ella hauria atribuït els sentiments a l'estrès de les negociacions de pau, però li semblava quelcom més. Sentia una desgràcia apropant-se sigil·losament cap a ella, una foscor. Estava intentant dir-li alguna cosa la Força?
-La inquietud et senta bé -Va dir en Syo.
-Ja ho sé. Em sento... rara.
La seva expressió no va canviar darrere de la seva barba curta, però sabria com prendre els seus sentiments de debò.
-Rara? Com?
Ella va trobar la seva veu tranquil·litzadora, la qual cosa ella va suposar que era part de la raó de la qual ell havia parlat.
-Com si... com si alguna cosa estigués a punt de passar. No puc explicar-ho millor que això.
-Això s'origina en la Força, de la teva empatia?
-No ho sé. Només... sento com si alguna cosa estigués a punt de passar.
Ell semblava considerar-ho, llavors va dir:
-Alguna cosa està a punt de passar. -Ell va indicar amb una mirada cap a les grans portes dobles de la seva esquerra, darrere de les quals la Mestra Dar'nala i la Cavaller Jedi Satele Shan havien començat les negociacions amb la delegació Sith.
-Una fi per a la guerra, si tenim sort.
Ella va sacsejar el seu cap.
-Quelcom més a part d'això. -Ella es va llepar els llavis, es va elevar al seu seient.
Es van asseure en silenci durant un temps. L'Aryn va continuar inquieta.
En Syo es va aclarir la seva gola, i els seus ulls marrons es van fixar en un punt de la sala. Ell va parlar en un to suau.
-Ells veuen la teva agitació. La interpreten com una cosa que no és.
Ella ho sabia. Podia sentir el seu desdeny, una irritació en la seva ment com una pedra a la bota.
Un parell de Sith amb capes fosques, membres de la delegació de l'Imperi a Alderaan, s'asseien en un banc de pedra al mur oposat a ells. Quinze metres de sòl de marbre polit, les dues fileres d'estatuaris Alderaanians, i el golf de les filosofies rivals separaven a Jedi i Sith.
Al contrari que l'Aryn, els Sith no semblaven agitats. Semblaven tranquils però alerta. Tots dos inclinats endavant, braços en els seus genolls, ulls en l'Aryn i en Syo, com si anessin a saltar sobre els seus peus en qualsevol moment. L'Aryn va percebre la seva irrisió sobre la seva falta de control, podia veure-la en la curvatura del llavi de l'home.
Ella va apartar la seva mirada dels Sith i va tractar d'ocupar la seva ment en llegir els noms gravats en els pedestals de les estàtues -Keers Dorana, Velben Orr, altres dels que mai havia sentit- però la presència dels Sith pressionava contra la seva sensibilitat a la Força. Se sentia com si s'estigués submergint en aigües profundes, la pressió empenyent contra ella. Es va mantenir esperant que les seves oïdes fessin pop, per donar-li l'alleujament en una espurna de dolor. Però no va passar, i els seus ulls seguien tornant a la parella Sith.
La dona, la seva silueta lleugera perduda en la informitat de la seva túnica blau fosc, mirava a través dels seus ulls estrets, pàl·lids. El seu pèl llarg fosc, recollit en un monyo, penjava com la forca d'un botxí del seu cuir cabellut. L'humà prim que seia al seu costat tenia la mateixa pell citrina que la dona, els mateixos ulls pàl·lids, la mateixa lluentor. L'Aryn va assumir que serien germans. El seu pèl fosc i la seva llarga barba -trenada i bifurcada en dues pues- no podrien amagar una cara tan marcada amb cicatrius i picada per marques de verola, que li va recordar a l'Aryn al terra després d'una descàrrega d'artilleria. Els seus ulls queien a la fina empunyadura del sabre de llum de l'home, l'empunyadura voluminosa i quadrada de la dona.
Ella va imaginar que els seus pares s'havien adonat del potencial en la Força del germà i la germana quan havien estat joves i els havien embarcat a Dromund Kass per al seu adoctrinament. Ella sabia que això era el que feien amb els sensibles en la Força a l'Imperi. Si era cert, els Sith asseguts sobre ella no havien caigut realment al costat fosc; mai havien tingut una oportunitat d'alçar-se i convertir-se en una altra cosa.
Es va preguntar com resultaria si ella hagués nascut a l'Imperi. Hi hauria entrenat a Dromund Kass, la seva empatia en servei del dolor i la tortura?
-No els molestis -va dir en Syo en Bocce, com si llegís els seus pensaments. El Bocce sonava estrany en els seus llavis-. O dubtis de tu mateixa.
La seva comprensió la va sorprendre només lleugerament. Ell la coneixia bé.
-Qui és l'empata ara? -ella va contestar en la mateixa llengua.
-Ells trien el seu camí. Com nosaltres.
-Ja ho sé -Va dir ella.
Ella va moure el cap davant el potencial malgastat i els ulls de tots dos Sith van seguir el seu moviment en alerta, la mirada centrada dels depredadors seguint la seva presa. L'Acadèmia de Dromund Kaas els havia convertit en caçadors, i veien l'univers a través dels ulls d'un caçador. Potser això explicava la guerra al microcosmos.
Però no explicava la proposta de pau.
I potser això era el per què l'Aryn se sentia tan malalta en repòs.
L'oferta de negociar una fi per a la guerra havia vingut com un llamp des de l'Emperador Sith, sense invitació, inesperada, llançant una sacsejada a través del govern de la República. L'Imperi i la República havien estat d'acord en trobar-se a Alderaan, l'escena d'una victòria prèvia de la República a la guerra, el nombre i composició de les dues delegacions limitat i estrictament proscrit. Per a la seva sorpresa, l'Aryn estava entre els Jedi escollits, encara que estava estacionada de forma perpètua fora de la sala de negociacions.
-Has estat honrada amb aquesta selecció -li havia dit el Mestre Zallow abans que agafés la nau per anar a Alderaan, i ella sabia que era veritat, encara que se sentia incòmoda des que va deixar Coruscant. Se sentia fins i tot encara menys còmoda a Alderaan. No era que hi hagués lluitat abans a Alderaan. Era... quelcom més.
-Estic bé -Va dir a Syo, esperant que dient-ho serviria d'encanteri i ho faria realitat-. Manca de son potser.
-Estigues tranquil·la -Va dir ell-. Tot sortirà bé.
Ella va assentir, tractant de creure-ho. Va tancar els ulls sobre els Sith i va recórrer als ensenyaments del Mestre Zallow. Va sentir la Força en el seu interior i al seu voltant, una matriu de línies brillants creades per la intersecció de totes les coses vivents. Com sempre, la línia del Mestre Zallow brillava d'una manera tan brillant com una estrella guia en el seu espai interior.
Ella el trobava a faltar, la seva presència calmada, la seva saviesa.
Centrant-se en el seu interior, va escollir un punt en la seva ment, el va convertir en un forat, i va deixar que la seva incomoditat es colés per ell.
La calma es va assentar en ella.
Quan va obrir els seus ulls, ella els va fixar en l'home Sith. Una cosa en la seva expressió, una mirada de saber alguna cosa en els seus ulls, mig oculta pel seu desdeny, la pertorbava, però mantenia la seva cara neutral i va mantenir la seva mirada, tan tranquil·la com una escultura.
-Et veig -Va dir el Sith des de l'altre costat de l'habitació.
-I jo a tu -Va contestar ella, la seva veu regular.


[1] . Presentació Visual d'Encapçalament, HUD a l'original. (Heads Up Display)
[2] . Zona d'Aterratge, LZ a l'original. (Landing Zone)

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada