diumenge, 13 de desembre del 2015

Estrella a Estrella 1(V)

Anterior



CAPÍTOL 5

La Mara va apartar la mirada quan l'holograma es va modificar per fer un zoom sobre els cossos instantàniament congelats que queien pel casc trencat del Caçador de Nebuloses. En aquell moment, la Jaina i ella havien estat massa ocupades rescatant la càpsula d'evacuació per fixar-se en l'atac dels yuuzhan vong, però havia vist l'holograma massa vegades com per voler tornar-lo a veure. Havia fet que l'R2-D2 li ho posés repetides vegades en la intimitat del seu apartament a Eclipsi, buscant alguna manera en què hagués pogut salvar els refugiats. Hi havia renunciat després de veure'l un centenar de vegades, convençuda que no havia pogut fer les coses d'una altra manera, consolant-se una mica amb aquest coneixement.
La veu burleta d'en Nom Anor, recollida per l'equip de vigilància de la sala d'interrogatoris de Bilbringi, se sentia pels altaveus de l'R2-D2. La Mara va concentrar la seva atenció en els altres presents a la humida sala, un hangar d'emmagatzematge en Soliestació, un lloc d'avituallament en caiguda lliure, un més dels mil llocs anònims de trobada als quals solien acudir i desaparèixer els Jedi abans que la Brigada de la Pau s'assabentés de la seva presència. Una fogonada d'odi va brillar en els freds ulls d'en Kyp Durron, va serrar les dents de la mandíbula encara imberbe i va empènyer la ira cap al fossat fosc on acumulava aquestes emocions. La reacció de la Saba Sebatyne era més difícil de llegir, potser perquè la Mara no sabia que era el que indicava ira a la cara escamosa d'una barabel. Els trets reptilescos de la Saba, amb els seus enormes ulls foscos, marcats plecs del front i el morro de fins llavis, no delataven res.
En Luke va permetre que l'holograma s'emetés fins al final. Per quan l'R2-D2 va apagar el seu projector, la fúria d'en Kyp era una cosa tangible en la Força i omplia la sala amb una energia esclatant que amenaçava amb rebentar les portes del tranquil lloc de reunió. Els sentiments de la Saba, de tenir-los, van continuar sent secrets. La Mara hauria pogut sondejar-la emprant la Força, però sabia com reaccionaria un barabel davant semblant intrusió.
En Kyp Durron no va sorprendre a ningú parlant abans que en Luke.
-Això no va ser culpa meva -va dir, assenyalant a l'R2-D2 com si hagués estat el droide qui amenacés a la flota de refugiats-. Jo no sóc responsable del que facin els yuuzhan vong.
-Qui diu que ho siguis? -va dir en Luke amb calma-. Però eres tu qui portava subministraments a la resistència de Nova Plympto.
En Kyp va assentir reticent.
-No em disculparé per això. Si hi hagués Jedi fent el mateix en tots els...
-Kyp, ningú et demana que et disculpis -En Luke va lliurar una targeta de dades al jove Jedi-. Només hem vingut a lliurar-te les dades que tenim sobre els voxyn i a discutir la manera com els Jedi han d'actuar davant l'amenaça dels yuuzhan vong.
-Ignora-la -En Kyp es va guardar la targeta i es va tornar per anar-se'n-. Gràcies per l'avís.
-Són un milió de persones, Kyp -va dir la Mara-. Els Jedi no poden ignorar-les.
En Kyp es va aturar davant la porta, però no es va tornar.
-Quina altra cosa podem fer? Seríem idiotes si ataquem; estan esperant-nos per exterminar-nos. I si ens rendim... Oblideu-ho. Jo no em rendeixo.
-Tampoc jo -va dir en Luke-. Però tampoc és moment per seguir fustigant-los. Els nostres enemics al Senat utilitzaran això per...
-El Senat no m'importa -va replicar en Kyp-. I la Dotzena no fustiga a l'enemic, Mestre Skywalker, el mata. I hi hauria d'haver més Jedi fent el mateix.
La Mara no va saber si la fogonada d'irritació que va sentir pertanyia al seu marit o a ella mateixa. Per començar, al Luke no li agradava molt que li diguessin Mestre, i li agradava encara menys que es fes a manera de burla.
En Kyp va prémer un panell de la paret. La porta del magatzem es va obrir lliscant, per a sorpresa dels onze pilots amb vestits de vol que intentaven escoltar l'altre costat.
-I Bé? -En Kyp es va quedar mirant-los a l'altre costat de la porta-. Ens anem o no?
Els pilots es van dispersar per l'hangar, corrent cap als nous Ales-Z XJ3, l'última i més letal versió del venerable caça estel·lar, aparcats a l'entrada de la pista d'aterratge. La Mara va agafar a Kyp pel braç abans que pogués allunyar-se més.
-Kyp, ningú diu que estiguis equivocat, però ja és hora que els Jedi actuïn en equip. Els yuuzhan vong són molt llestos. Si seguim actuant cadascun pel seu costat, ens mataran un a un.
En Kyp va assentir.
-Jo ho sé millor que ningú -ja havia perdut un aprenent, Miko Reglia, a mans de l'enemic. Mirà més enllà de la Mara, al Luke-. Quan els altres estigueu preparats per lluitar, estaré allà.
-I quan tu estiguis llest per unir-te a nosaltres -va replicar en Luke-, saps on trobar-me.
Quan en Kyp va estar prou lluny com per no poder-los sentir, la Saba Sebatyne es va aturar a la porta i va parlar amb veu ronca.
-Aquest donarà problemes.
La Mara es va tornar cap a ella.
-Així que parles bàsic -Va mirar a C-3PO-. Començava a pensar que hauríem de demanar a 3PO que ens traduís.
-Perdona en Aquesta -La Saba va trencar en un atac de divertits xiuxiuejos, i després es va esforçar per afegir-: Jedi Eelysa li va ensenyar que és savi esperar.
L'Eelysa era nativa de Coruscant, nascuda després de la mort d'en Palpatine i estava neta del verí que havia corromput tants anteriors a ella. Ara era una dona adulta i un dels Cavallers Jedi amb més recursos i més de confiança d'en Luke, i sovint passava llargs anys vivint a les parts més agrestes de la galàxia al servei de la causa Jedi. Havia trobat la Saba en una llarga missió com a espia a Barab I, però les circumstàncies de la seva tapadora li havien impedit enviar a la barabel a Yavin IV a entrenar-se amb altres estudiants Jedi. En comptes d'això l'havia pres com a aprenent, ensenyant-li tot el que va poder de la Força abans d'anar-se'n del planeta perseguida per caçadors que volien importar la doctrina d'odi als humans que va establir a Ryloth l'Aliança de la Diversitat de la Nolaa Tarkona.
Quan per fi li va passar l'atac de xiuxiuejos, la Saba va dir alguna cosa ronca en la seva llengua que C-3PO va traduir diligent com:
-També va ensenyar en Aquesta com de savi que és escoltar en silenci.
-Sí, l'Eelysa ha demostrat moltes vegades ser també una experta en això -va dir en Luke unint-se a ella a la porta-. Vaig haver suposar que qualsevol Jedi que ella hagués trobat estaria plena de sorpreses.
-Aquesta s'alegra que el seu silenci no us ofengués -va dir la Saba-. El gust d'en Kyp Durron no li ha agradat. Com pot algú com ell obtenir un esquadró de nous Ala-X?
-Hi ha militars que admiren el seu valor, per equivocat que sigui -va dir en Luke.
Va captar la mirada de la Mara i la va seguir fins al variat conjunt d'Ales-Y, incursors i udoladors aparcats en polida filera al costat del bombarder amb marques de torpedes de plasma de la Saba. En haver arribat recentment de la Vora Exterior, la Saba no era tan coneguda com Kyp Durron ni estava tan ben equipada, però la seva discreció havia atret a tot un esquadró de pilots Jedi que compartien les seves idees.
-La reputació del teu esquadró també és admirada pels que coneixen de la seva existència -va dir la Mara-. Estic segura que els mateixos oficials que ajuden a Kyp estarien encantats de perdre una càrrega per on estiguis tu.
Les pupil·les verticals de la Saba es van eixamplar fins a convertir-se en diamants.
-Els Cavallers Salvatges mai dezhonrarien als Jedi acceptant semblant càrrega.
La Mara es va sorprendre davant la desaprovació en la veu de la Saba, però en Luke es va limitar a somriure i a posar una mà, la de veritat, sobre l'escamosa espatlla. C-3PO els havia advertit que era sabut que aquestes intimitats amb un barabel solien tenir com a conseqüència la pèrdua d'una mà, però la familiaritat d'en Luke només va obtenir un moviment d'acceptació de la gruixuda cua de la Saba.
-En les teves mans, un regal així no seria una deshonra per als Jedi -va dir en Luke-. Però m'alegra saber que estàs preocupada.
-Has meditat en l'amenaça d'en Tsavong Lah contra els refugiats, i en quant ens perjudicaria que el Senat cregui que som insensibles a tantes morts?
La Saba va apartar la mirada.
-El camí no és clar.
Va obrir la boca com si anés a seguir parlant, però les seves escates es van agitar i va callar. En Luke i la Mara van esperar que continués, llavors van compartir un instant de desconcert buscant després al seu voltant amb la Força. La Mara no va sentir res inusual i la reacció de desconcert d'en Luke li va dir que tampoc ell.
-Saba? -va preguntar en Luke.
La barabel mirà al Luke.
-No has sentit això?
-No -Va dir la Mara. Podia sentir que la Saba estava incòmoda amb ella, sobretot després suggerir alguna cosa que ella considerava deshonrosa, però també sabia que callar no faria res per apaivagar aquesta incomoditat-. I en Luke tampoc.
-Què estrany -La Saba mirà un moment al seu voltant, i després va agitar la cua en l'equivalent reptilesc a un encongiment d'espatlles-. Mestre Skywalker, Aquesta sap que el Senat ens dezaprova a nozaltres i als que són com nozaltres, però quan no s'han sentit els covards amenaçats pels valents? -Va mirar al seu voltant, als seus pilots que esperaven pacients al costat de la seva nau castigada per la batalla-. Els Jedi són pocs i els yuuzhan vong molts, però fixeu-vos en les forces que fan servir contra nozaltres: voxyn, bloquejos, flotes senceres. Hem d'estar fent alguna cosa que temen, i la Força li diu en Aquesta que hem de continuar així.
La Mara va començar a suggerir que serien molt més efectius si unien forces, però va sentir en Luke una acceptació sobtada i va guardar silenci.
-Els barabel són caçadors -va dir en Luke a la Saba-. I els caçadors treballen millor en gossades petites.
La Saba ho va recompensar amb un somriure tort.
-En veritat el mestre Skywalker és tan savi com afirmava la Jedi Eelysa. Potser vulgui honorar en Aquesta amb un gran favor?
En Luke no ho va dubtar.
-Per descomptat.
Ella es va tornar cap a la Mara
-I tu? Això també serà una càrrega per a tu, i ja tens a la teva nova cria al niu.
La Mara va pensar en Ben i a l'instant el va sentir a bord de l'Ombra, amb la Jaina i la Danni, dormint satisfet en braços d'una de les dones. La Mara mai faria res que posés en perill el benestar del seu nadó, però va sentir la confiança que tenia en Luke en aquesta Jedi que mai havien vist abans, i la seva confiança en ell era tanta que no va dubtar en respondre.
-Si us plau, els Jedi ens hem d'ajudar en tot el que puguem -va dir la Mara-. I a Eclipsi hi ha molta ajuda.
-Bé. Pot ser que la neceziteu -va dir la Saba, sense somriure. Es va tornar cap a C-3PO i va dir alguna cosa ronca en el seu idioma.
-Ai mare -els fotoreceptors del droide es van il·luminar alarmats-. De debò?
La Saba va bordar alguna cosa en resposta.
-Només és una expressió -va dir C-3PO, allunyant-se en direcció al bombarder de la Saba.
En Luke i la Mara van intercanviar mirades de curiositat, i la Mara es va adonar que també havien de demanar-li un favor a la Saba. Estava a punt de suggerir-ho, però en Luke, com sempre, va saber el que pensava abans que ella.
-Saba, potser els Cavallers Salvatges puguin fer-nos també un gran servei a nosaltres. Suposaria transportar una bona quantitat d'equipament a la batalla.
-I a una científica -va afegir la Mara-. Podria suposar la guerra, sobretot si sabeu on trobar un coordinador bèl·lic yammosk.
La Mara no va estar segura de si la Saba els havia sentit. La barabel mirava a algun lloc més enllà d'ells, els plecs del seu front eren més pronunciats que mai.
-Mestre Skywalker, saps on és l'Eelysa?
La Mara va sentir la creixent aprensió que va acompanyar la resposta d'en Luke.
-Segueix a Corèllia vigilant la situació per a nosaltres.
La mirada de la Saba va tornar a clavar-se en Luke.
-Creus que pot córrer perill?
I llavors la Mara sentir un profund neguit. Per molt que en Luke es preocupés per tots els antics estudiants de l'Acadèmia, li havia estat impossible passar amb ells el temps necessari per desenvolupar la classe de llaç que els connectaria a través de la Força. Però l'Eelysa havia passat anys entrenant la Saba en una situació molt estressant. No era sorprenent que el seu llaç fos especialment estret, i prou fort com per informar -la que la seva Mestra corria perill.
-Mai se sap el que poden fer en Thrackan Sal-Solo i els seus -va dir la Mara-, però no esperem que la missió de l'Eelysa sigui perillosa. Els corellians ni tan sols coneixen la seva presència allà.
-Potser l'han descobert -va dir la Saba-. O potser és una altra cosa, però l'Eelysa està amoïnada.
-Amoïnada? -va preguntar en Luke, i va mirar la Mara-. Això no és propi d'ella.
La Saba va negar amb el cap.
-No, no ho és. Anirem a investigar un cop carreguem el vostre equip i la vostra científica. No hi haurà problemes per trobar un yammosk, són ells els que vénen a nosaltres.
-Gràcies -va dir en Luke-. Faré que la Danni comenci l'embarcament.
En Luke va activar el seu comunicador i va informar la Danni, que va semblar feliç, potser entusiasmada fos més encertat, per volar amb la Saba Sebatyne en comptes d'en Kyp Durron. La rampa de càrrega de l'Ombra va baixar i la Danni i els pilots de l'esquadró de la Saba van començar a carregar l'equip.
Mentrestant, C-3PO tornà amb tres corpulents barabels. Encara que eren una mica més alts que la Saba, els tres tenien les escates porpra-verdoses dels adults joves. També tenien sabres làser penjant del cinturó.
-Si fas el favor, Mestre Skywalker, anàvem camí de Yavin IV quan la guerra ens va bloquejar el pas -va dir la Saba-. Si us plau, porta amb tu en aquests joves Cavallers Jedi i ensenya'ls el bon camí per ser Jedi. Aquesta encara té massa de caçadora per poder enzenyar-los bé.
En Luke i la Mara intercanviar una mirada de desconcert, i la Mara va afegir:
-Els tres són fills teus, Saba?
-Són companys de niu, però només el mascle és meu. Les femelles tenen la mateixa mare. Una d'elles comparteix també Pare amb el meu fill, però és impozible saber quin, és clar.
 Els dos humans es van perdre amb les filiacions, però la Mara sospitava que ho descobririen amb el temps.
-Cuidarem d'ells com si fossin nostres.
La Saba va obrir molt els ulls.
-Són prou ​​grans per buscar el seu propi menjar; n'hi haurà prou amb donar-los un territori. Qualsevol sots-soterrani o terreny abandonat valdrà.
Aquesta vegada li va tocar a la Mara sorprendre's. Això seria interessant.
La rialleta que va acudir als llavis d'en Luke suggeria que havia percebut el que pensava ella, i llavors la Saba va emetre un llarga cadena de xiuxiuejos. La Mara va confondre el so pel del seu xiuxiuejant riure, fins que va cridar de dolor i es va amagar en posició de combat. Va ensenyar les dents com agulles i va proferir un llarg grunyit de dol.
La Mara i en Luke es van apartar alhora, portant instintivament la mà al sabre làser. C-3PO es va dirigir a ella en barabel. Ella li va bordar alguna cosa en resposta, es va deixar caure de quatre grapes i es va encongir. Els altres barabels van reaccionar a l'actitud de la seva Mestra deixant-se caure també a quatre potes i afegint les seves ronques veus al crit, i tots van començar a esgarrapar el terra de duracer.
La Mara i en Luke van intercanviar mirades sorpreses, i la Força es va carregar d'ira i incredulitat. La Mara es va agenollar al costat de la Saba, ignorant l'advertiment C-3PO de no tocar a un barabel desconegut, i va posar-li una mà a l'esquena.
-Què passa, Saba?
La barabel girà a poc a poc el cap cap a la Mara, les seves pupil·les reptilesques eren escletxes, els seus ullals estaven humits per la saliva.
-Eelysa -va dir-. Una cosa l'ha atacat.
-Alguna cosa? -va preguntar en Luke.
La Saba va colpejar la cua contra terra, fent que C-3PO expliqués innecessàriament que era una expressió d'ira típica en els rèptils.
-Aquesta no ho sap. Però se n'ha anat. L'Eelysa ja no existeix.
La Mara i en Luke es van mirar per sobre de l'esquena de la Saba, tots dos sabent el que pensava l'altre. Voxyn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada