dimecres, 22 de juny del 2016

El Rival Fosc (Int)



El Rival Fosc




Aprenent de Jedi 2



Jude Watson


Introducció


Navegant per la xarxa, els joves aficionats a Star Wars destacaven a Jude Watson com un meritori escriptor d'aventures, i assenyalaven el seu gran treball a l'hora d'aportar una visió completa i real dels Jedi.
A El rival fosc, segona part de la sèrie Aprenent de Jedi, coneixerem els veritables dubtes d'en Qui-Gon Jinn per acceptar a Obi-Wan Kenobi com a aprenent. "Per què a Obi-Wan en la foscor deixat has?", Li diu Yoda a Qui-Gon, quan sap que són els camins inescrutables de la Força els que fan preveure la nostra lluita amb el destí, el nostre enfrontament amb nosaltres mateixos. "Més fàcil que el futur canviar el passat és", un passat que haurà de ser rememorat per Qui-Gon quan s'enfronti al seu error, als remordiments per haver creat un Jedi Fosc amb el nom d'en Xànatos.
Ningú podia sospitar, potser només Yoda, que Kenobi anava a ser l'últim Cavaller Jedi després de la massacre perpetrada per l'Emperador en les guerres que han de venir, quan l'Imperi Galàctic va destruir l'orde a la galàxia. Som a la dècada de l'any 40 -si comptem com a any 0 la destrucció de l'Estrella de la Mort-, abans del naixement de l'Ànakin Skywalker i dels herois Han Solo, Luke Skywalker i la seva germana Leia, i en els últims anys de la República, Ànakin, presoner del Costat Fosc de la Força, i com Darth Vader, exterminarà a tots els Jedi, portant els anys foscos a l'univers.
Però lluny dels desastres futurs, el jove Obi-Wan haurà d'allunyar-se de la inquietud que li produeix ser rebutjat pel seu mestre, controlant la seva pròpia ira, encara que abans serà el propi Qui-Gon qui hagi d'afrontar els "errors" del passat i abandonar la seva solitud una mica maleïda, i assumir que el seu destí és preparar al jove aprenent per als anys foscos que han de venir.
Els Cavallers Jedi són personatges llegendaris, la seva missió és defensar l'ordre en la galàxia. Un Jedi ha de tenir una personalitat equilibrada i usar el seu poder en la Força només per defensar-se, no per atacar. La demostració d'aquest poder, pel simple fet de posseir-lo, és una equivocació que pot portar al Cavaller al Costat Fosc. Perquè la Força flueix de nosaltres mateixos i ens envolta, és com un riu pel qual cal deixar-se portar, utilitzant el seu impuls per enfortir-nos. Lluitar contra corrent, pensant que dominem la seva fortalesa, ens pot portar a la destrucció. El Jedi és responsable de l'equilibri entre les forces de la natura, entre les tenebres i l'ordre. Sens dubte, les aventures guerreres endureixen al Cavaller escollit, però cal recordar els ensenyaments d'en Yoda: "la guerra a un grandiós no li fa", perquè l'enfrontament amb el mal només té significat quan serveix per aprendre de nosaltres mateixos.
Com vehicles de la Força, un es fa gran, no per lluitar contra l'altre maligne i ostentar el poder del triomf, sinó per vèncer a la por i la ira del nostre interior. "Som forts en la Força", però aquesta no pertany al Jedi, sinó que viu amb ell, per ensenyar-li a contemplar l'equilibri que existeix en la natura.
Obi-Wan Kenobi haurà de passar nombroses proves per esdevenir un autèntic Cavaller Jedi, un cop acceptat com a "padawan", aprenent, en plena connexió amb el seu Mestre Qui-Gon Jinn.
La connexió Jedi és una de les primeres unions entre el padawan i el seu Mestre. Aquesta unió els fa saber que caminen junts pel mateix camí com a vehicles, i alhora com a conductors de la Força, cap a un futur d'esperança. Sens dubte, perdre l'esperança és també perdre la pròpia fe en un mateix, i caure inevitablement en les tenebres de la mà de la ira. Aquest va ser el destí fosc d'en Xànatos, primer perdent la connexió amb el seu Mestre, dubtant de les seves capacitats i alimentant-se amb la rancúnia d'haver estat separat de la seva família - us recorda alguna cosa la història de l'Ànakin Skywalker? -, i finalment utilitzant en benefici propi el poder que li proporciona el Costat Fosc de la Força.
Res ni ningú pot eliminar els nostres propis dubtes, només compartir-los, en el tortuós camí cap al futur, i com els Cavallers Jedi, només compartirem la senda amb la Força com a aliada.
"Què la Força estigui amb nosaltres!"
Alberto Santos






 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada