dissabte, 21 de maig del 2016

Refugiat (IV)

Anterior



IV
El Sentinella comptava amb una sala de reunions gran en un nivell exterior, amb sostre transparent que servia de magnífic finestral a les estrelles. Durant els combats es tancaven escuts lliscants d'acerciment sobre el finestral per protegir-lo, però en aquells moments tranquils brindava una vista meravellosa de Bakura. El món verd i blau estava suspès com una gruixuda lluna, sobre una taula de reunions amb forma d'anell que surava sobre un llit de repulsors. Encara que hi havia seients suficients per a tots els que havien entrat a la sala, només es va convidar a seure a la taula als qui participarien en el debat.
La Jaina es va quedar dempeus darrere dels seus pares, amb la mà a l'empunyadura del seu sabre làser. No li agradava estar tan lluny d'uns possibles reforços, en una situació tan desconeguda, i tenir a mà la seva arma li ajudava molt a alleujar l'aprensió. Tothom sabia que els ssi-ruuk eren experts en coacció mental; Qui sabia si el general Panib no era més que un esclau al qual havien rentat el cervell, i que lliuraria als seus amos als delegats de l'Aliança Galàctica quant tingués ocasió?
I la presència dels p'w'eck tampoc la tranquil·litzava molt. De fet, quan es van sumar a Lwothin dues criatures més, la desconfiança de la Jaina havia augmentat immediatament. En veure com prenien posicions darrere d'en Lwothin, havia suposat que es tractava de guardaespatlles, tot i que havia de reconèixer que el seu aspecte no semblava diferent en res del del seu superior. Portaven fixades als seus arnesos armes d'aspecte estrany: discos plans amb un pic d'aspecte seriós en un costat. Va suposar que es tractava de llança-rajos de pala. Els raigs d'energia que emetien aquestes armes no es podien aturar amb un sabre làser, però sí que es podien desviar una mica.
La figura d'en Lwothin no li permetia seure en una cadira com la resta dels presents, i es va tendir sobre un munt de coixins que estaven disposats en el lloc de la taula que li corresponia. No per això va perdre el seu aspecte intimidador.
-Blaine Harris, viceprimer ministre, està de camí des de Salis D'aar -Va dir en Panib a manera de preàmbul-. Però començarem sense ell.
-No diré que siguem un públic entusiasta -Va dir en Han, que estava assegut al costat de la Leia i donava mostres d'inquietud-. Però estem disposats a escoltar-te.
-Heu arribat en moments molt complicats per a nosaltres. No sé per on començar.
-Podries començar per la tecnificació -Va dir la Leia.
-Sabem que a vosaltres us sembla abominable -Va dir en Lwothin per mitjà de C-3PO-. I comprenc el vostre punt de vista. Els de la meva espècie hem estat explotats per ell durant milers d'anys. En coneixem les maldats anteriors.
-Pot ser -Va dir en Han-. Però jo he vist molts casos en què els esclaus que han aconseguit la llibertat tornaven contra els seus antics amos les armes d'aquests.
-Reconec que la temptació va ser forta -Va dir en Lwothin, tancant el bec amb un espetec al final d'aquesta breu frase-. Però potser hauria d'explicar la història de com hem arribat fins aquí. Potser llavors ens entenguis millor.
La Jaina va veure que la seva mare li feia posat que prosseguís, i s'acomodava després en la llarga cadira de respatller recte per escoltar el relat.
-Han passat gairebé trenta anys des que l'Imperi Ssi-ruuvi va fer la guerra en aquesta part de la galàxia -va començar a comptar. La Jaina coneixia la història. L'Imperi Ssi-ruuvi, festejat en un principi per l'Emperador Palpatine, havia dut a terme una expansió agressiva en territoris de l'Imperi, començant per Bakura. Per desgràcia per als ssi-ruuk, el seu avanç havia estat repel·lit immediatament pel govern imperial, amb l'ajuda inesperada de l'Aliança Rebel. La Nova República s'havia oposat a noves incursions a la galàxia, amb el que l'Imperi havia hagut de replegar-se als seus mons propis. Des de llavors no s'havia tornat a tenir notícies d'ells. La Jaina va entendre que tots donaven per descomptat que havien après la lliçó, o bé que s'estaven preparant per llançar una nova ofensiva més ferma.
«Igual que els yevetha», va pensar.
-De fet, els nostres antics amos es van posar a estudiar en alguna cosa més que les seves tàctiques després de la derrota -Va dir en Lwothin. Va explicar que la societat ssi-ruuvi es basava en una estructura estricta de clans, en la qual el clan de cada individu venia indicat pel color de les seves escates. El dirigent absolut era el shreeftut, assistit pel Consell d'Ancians i el Conclave. El Conclave assessorava al shreeftut en qüestions espirituals, que era un altre aspecte de la vida a què els ssi-ruuk donaven molta importància. El seu sistema de creences ensenyava que l'esperit d'un ssi-ruu que moria fora d'un món consagrat es perdia per sempre. Per aquest motiu, els ssi-ruuk preferien lluitar contra els seus enemics emprant droides de combat impulsats per les ànimes tecnificades dels captius, en comptes d'arriscar en la batalla les seves pròpies vides.
-La tecnificació va prestar un bon servei als nostres amos durant molts segles. No havien vist mai cap motiu per canviar. L'aversió que us va produir a vosaltres aquesta tecnologia els va sorprendre molt. Havien donat per fet que totes les cultures emprarien aquestes mateixes tècniques. El fet que vosaltres no les utilitzéssiu va contribuir a augmentar la novetat que representava per la vostra tecnologia, la de la fusió i la matèria ordinària.
»És clar que l'Aliança Rebel superava als nostres antics amos en qüestions que anaven més enllà de la diferència de tecnologies, però ells es van centrar en aquest aspecte. Havien vist a les naus imperials i a les de l'Aliança Rebel en acció en les proximitats de Bakura. Tenien un coneixement suficient de la física de la matèria per reconstruir aquesta tecnologia i recrear-la en els seus laboratoris. Al cap de deu anys estàndard ja tenien prototips de naus híbrides que empraven la vostra tecnologia en els escuts i en els motors però que estaven dirigides per ments tecnificades. Aquests pilots patien un desgast molt menor de la seva força vital, i així existien molt més temps i patint menys.
-No per això deixaven d'estar tecnificades -el va interrompre en Han.
-Sí. La ment de tots els prototips de caça droide consistia en una ànima robada al cos d'un p'w'eck. Es reduïa el seu sofriment; però, com a contrapartida, patien durant més temps. La situació seguia sent dolenta, no hi ha dubte d'això.
»Va ser llavors quan va néixer el Keeramak.
La veu del p'w'eck va adquirir un matís nou. La Jaina va pensar que podia ser de por. O potser d'admiració.
-Què és això del Keeramak? -va preguntar la Leia.
-Resulta difícil explicar-ho en termes comprensibles per a vosaltres. Ja sabeu que els ssi-ruuk amb escates blaves governaven l'Imperi Ssi-ruuvi, i que els que tenien escates daurades eren els nostres sacerdots. Els de escates grogues estudiaven les ciències de la matèria i de l'energia. Els que tenien les escates vermelloses eren els nostres guerrers, i els d'escates verdes eren els obrers. Per sota d'aquests, tot just per sobre de la meva pròpia espècie, es trobaven els mestissos o els que eren fruits d'una reproducció desafortunada: els d'escates marrons. Hi havia qui sospitaven que aquests havien estat els progenitors dels p'w'eck en temps passats. Se'ls considerava maldestres i brutals i només se'ls consentia una forma de vida ínfima. Molts sobretot els que procedien d'una unió prohibida, eren destruïts en néixer.
»Va ser en aquest món en què va néixer el Keeramak. És important que ho entengueu, perquè el Keeramak no havia d'haver existit. El Keeramak va néixer en una ventrada de ssi-ruuk d'escates marrons, i era l'única cria que tenia color. Però el Keeramak no té un sol color: té tots els colors. Per això és únic entre els ssi-ruuk.
En Lwothin va fer un gest complicat en què va posar en joc els músculs de la cua i de l'espinada, com arronsant les espatlles però amb tot el cos.
-Estava clar que el Keeramak era un caprici, un naixement anòmal. No tenia sexe concret, i la seva mida era anormal. Però això era irrellevant. El seu naixement va produir una commoció entre els ssi-ruuk. Aquests, com saps, donen gran importància a les qüestions espirituals, i ja feia mil·lennis que s'havia profetitzat un naixement com aquell. El Keeramak, el nascut de molts colors, seria el que alliberaria als oprimits i els faria amos; el Keeramak faria forts als febles.
-El que vols dir és que els ssi-ruuk van seguir al Keeramak perquè creien que els portaria a la victòria contra nosaltres, oi? -Va dir en Han.
-Així és -Va dir en Lwothin-. El van pujar com un rei, brindant-li tots els privilegis i totes les facilitats perquè aprengués i es desenvolupés. El Keeramak no va trigar a demostrar que era excepcional en tots els sentits: fort, intel·ligent, savi. Debatia amb els shreeftut sobre els límits del poder; desafiava al Conclave en punts de teologia, i rivalitzava amb el Consell d'Ancians en la interpretació de detalls de la llei. Però, en última instància, el més valuós que tenia el Keeramak era la seva compassió, que va ser, a més, la perdició dels ssi-ruuk.
-Us va triar a vosaltres, en comptes d'ells? -va preguntar la Leia.
-Va ser el Keeramak qui ens va conduir a la victòria contra els nostres antics amos. Ell va concebre la nostra revolta i va consolidar la victòria. Al cap d'un any, Lwhekk era nostre, i l'Imperi Ssi-ruuvi havia passat a la història. I ara que han transcorregut cinc anys, el Keeramak segueix guiant el nostre destí.
-És impressionant -Va dir la Leia-. Enderrocar un opressor no és més que el principi d'un viatge llarg i difícil.
La Jaina va assentir amb el cap, sabent que la seva mare parlava per experiència pròpia.
-Després del nostre alliberament, hem prosseguit les investigacions sobre la tecnificació -Va dir en Lwothin per mitjà de C-3PO.
»Hem trobat maneres de nodrir les ments emmagatzemades que van ser recuperades durant la nostra revolució. L'energia vital destil·lada a partir de concentrats de bancs d'algues i d'altres formes de vida primitiva pot evitar el deteriorament que era comú en les antigues ànimes capturades. També contribueix molt a mitigar la incomoditat que pateixen moltes en ser tecnificades. Ara que hem desviat a la tecnologia com la vostra una bona part de la feina que esgotava la vida, i que hem reduït la càrrega que pateix l'ànima tecnificada, hem contrarestat moltes de les injustícies que es van cometre amb els captius i els esclaus en temps passats.
»Els caces droides que heu vist avui estan pilotats pels quals van ser tecnificats en els últims temps de l'Imperi -va prosseguir en Lwothin, pestanyejant de manera complicada amb les seves parpelles triples-. Encara que seguim oferint la tecnificació com a varietat del servei militar, són pocs els que sacrifiquen voluntàriament la seva vida física. Naturalment, no hi ha manera de tornar enrere. És una decisió que no es pren a la lleugera.
-Estic segura d'això -Va dir la Leia, tornant-se cap al general Panib.
El to de la veu de la seva mare, juntament amb el port de les seves espatlles i la seva postura a la cadira, davant d'ella, indicava a la Jaina que aquella no estava convençuda del tot per la llarga explicació d'en Lwothin; encara que aquesta sí que concordava amb les estranyes percepcions de la Força que havien rebut dels caces droides.
-General Panib, has vist alguna cosa que s'oposi a l'afirmació d'en Lwothin que no s'ha tecnificat ningú en contra de la seva voluntat?
-Ningú hem estat tecnificats, si és a això al que vols arribar -Va dir el general-. De fet, no s'ha pres cap mesura agressiva contra nosaltres. Encara que...
-Què? -Va dir en Han animant-lo a seguir, inclinant una mica cap endavant.
-Bé, hi ha una altra cosa de la qual haurem de parlar: de per què arribeu en tan mal moment. Els p'w'eck es van presentar aquí fa dues setmanes i ens van oferir signar un tractat. El primer ministre Cundertol i el Senat van passar diversos dies deliberant, fins que van arribar a la decisió d'acceptar l'oferta. Quan el primer ministre va fer pública la decisió, es van produir alguns disturbis. Resulta difícil explicar al poble en general que no els hem venut.
-Ho comprenc perfectament -va murmurar en Han.
-Creiem que el poble ho anava acceptant -va prosseguir en Panib-. Els avantatges defensius d'una aliança amb els p'w'eck resulten evidents, tenint en compte l'aproximació gradual dels yuuzhan vong. I tenim molt a agrair als p'w'eck, ja que és cert que ens van alliberar de l'amenaça dels ssi-ruuvi. Però hi ha complicacions... i condicions -va afegir en Panib, regirant-se amb inquietud.
-Com quines? -va preguntar la Leia.
-Lwothin ja ha parlat de la religió. Els p'w'eck comparteixen algunes tradicions amb els ssi-ruuk. Hem de resoldre alguns detalls perquè se sentin a gust. Cundertol volia que aquest Keeramak seu vingués a Bakura perquè signés el tractat en persona, però el (o la) Keeramak no volia venir a menys que Bakura fora consagrada. Veureu, és que creu, com els altres ssi-ruuk, que si mor lluny d'un dels mons sagrats, la seva ànima es perdrà per sempre. I la veritat és que un atemptat no seria impensable, tenint en compte sobretot l'ànim exaltat d'una part del públic a hores d'ara -Va mirar a Lwothin com demanant-li disculpes-. Ara som veïns; hem d'aprendre a comerciar i a guerrejar junts. Si Bakura i els p'w'eck hem de treballar junts, hem de tenir en consideració totes les nostres creences religioses. Voldríem que sentissin que ens poden visitar amb seguretat. Amb aquesta finalitat, Cundertol va aconseguir arribar a una solució de compromís: el Keeramak vindria a Bakura per realitzar en persona la consagració. La cerimònia estava programada per d'aquí a dos dies. Així estaven les coses, quan...
-Quan va desaparèixer el primer ministre Cundertol -el va interrompre una veu des de l'entrada de la sala.
La Jaina va empunyar instintivament el sabre làser mentre es tornava cap a allà. Va veure que es dirigia cap a la taula un home alt, de certa edat. Tenia la cara llarga i angulosa, i se li apreciaven clarament els ossos. El seguien de prop dos guàrdies bakurans que sostenien amb fermesa els seus rifles sobre el pit.
-El Viceprimer ministre Harris -Va dir en Panib, posant-se dempeus. Semblava alleugerit-. Gràcies per reunir-te amb nosaltres.
En Harris va indicar a Panib que tornés a asseure i va dedicar després a tots els altres reunits un moviment del cap a manera de salutació.
-Princesa Leia, capità Solo, m'alegro de tornar-los a veure. I a tu també, Lwothin, és clar.
Un assistent va portar una cadira, i Harris es va asseure entre els p'w'eck i la Leia.
-Demano disculpes pel retard -Va dir a Panib-, però a l'espaiport principal hi va haver una amenaça de bomba i he hagut de prendre una llançadora de Gràcia Menor. Com veureu, estem passant per uns moments de disturbis socials -va explicar als altres-. Crec que no estan provocats per la majoria, sinó més aviat per una minoria de violents, mancats de principis, que creuen saber el que és millor per a Bakura. Aquesta minoria ha arribat a la conclusió que els p'w'eck són el mateix que els ssi-ruuk, i que la visita que ens va a fer el Keeramak no és més que un ardit complicat en el qual la conseqüència serà que tots quedem tecnificats. Segons ells, qui ha estat enemic, ho serà sempre. No deixen el menor lloc a la negociació -va concloure, estrenyent els punys sobre la taula amb gest d'impotència. Va tornar la mirada cap a la Leia i en Han-. Tinc entès que ja heu patit intromissions per part seva.
-Algú va interrompre una transmissió segura per dir-nos que ens marxéssim -Va dir la Leia-. Fos qui fos, tenia accés a uns canals de comunicació que haurien de ser restringits.
-Estan a tot arreu -Va dir en Harris amb amargor-. En aveïnar-se la consagració, la seva desesperació va en augment. En el transcurs de l'última quinzena s'han produït almenys cinc interferències de les comunicacions subespacials. El segrest de Molierre Cundertol ha estat un acte de gosadia suïcida. Cosa rara, encara que he de condemnar els seus mètodes, no puc menys d'admirar el seu ànim. No obstant això, mai negociarem amb terroristes -va concloure, va negar amb el cap.
-Què hi ha d'en Cundertol? -va preguntar en Han-. Teniu alguna idea d'on el tenen?
-No trigarem a descobrir-ho. Sobretot, ara que hem atrapat a la líder dels terroristes.
Aquella notícia va sorprendre clarament al general Panib.
-Des de quan?
-Va ser detinguda poc abans que jo sortís cap a aquí. La tenim en una cel·la de seguretat, a l'espera d'interrogar-la.
-És... Qui nosaltres sospitàvem? -Va dir en Panib, titubejant.
-Sí -va respondre en Harris amb un somriure ufà-. Malinza Thanas.
La sorpresa dels presents a la sala va ser palpable. La Jaina coneixia aquell nom. Malinza Thanas era filla de persones a les que havien conegut els seus pares i el seu oncle Luke en la seva primera visita a Bakura. A la mort dels pares de la Malinza, en Luke i la Mara s'havien fet càrrec de la Malinza com a pares patrocinadors i l'havien visitat un parell de vegades. Però la Jaina no havia sentit dir mai que la noia fos una terrorista.
-Malinza? -va preguntar la Leia-. Estàs segur?
-No hi ha dubte d'això -va afirmar en Harris-. Ella mateixa ho reconeix.
-Reconeix haver segrestat al primer ministre? -va preguntar en Panib.
-Encara no; però és només qüestió de temps.
-Quan dius «interrogar»...
-No em refereixo a les tortures, princesa -Va dir en Harris-. Som un poble civilitzat, i uns lleus disturbis no són suficients per convertir-nos en uns salvatges.
-Això no quadra -Va dir en Han, negant amb el cap-. Qui ens va parlar quan vam arribar, ens va dir que marxéssim perquè creia que anàvem a atacar les vostres naus. Donava per suposat que els p'w'eck eren aliats vostres. Però això es contradiu amb el que acabes de dir-nos dels terroristes. Si fossin anti-p'w'eck, no voldrien tenir cap tracte amb ells.
-Què voleu que us digui? Estan confusos i sense rumb; ni tan sols ells mateixos tenen clars els seus objectius -Va dir en Harris, encongint-se d'espatlles-. Hem patit en aquests grups aïllacionistes des de la caiguda de l'Imperi. Existeixen també els qui lamenten la intromissió de la Nova República en els nostres assumptes. Potser alguns d'aquests s'hagin aliat amb el moviment anti-p'w'eck per inflar les seves files. Aquests no estaran contents fins que Bakura estigui sola contra la resta de la galàxia... i, llavors, serà inevitable que caigui.
-Llavors, què hem de fer ara? -va preguntar en Panib.
-El primer, general, serà posar ordre a casa nostra. Proposo que, mentre busquem al primer ministre, posem fi a la llei marcial i emprenguem els preparatius de la consagració. El tractat depèn d'ella; el primer ministre no voldria que es retardés sota cap concepte. Amb el teu permís, vaig a reunir el Senat per posar les coses en marxa.
-És clar -Va dir el general, amb evident alleujament-. No queda molt de temps, i hi ha molt a fer.
En Lwothin va prendre la paraula.
-Entenem que aquests moments són difícils per a vosaltres -traduí C-3PO-, i agraïm els vostres esforços constants per unir els nostres dos governs -el p'w'eck espetegà el bec amb èmfasi-. Confirmaré al Keeramak que tot està en ordre i que la cerimònia es durà a terme segons el planejat.
-Gràcies, amic meu -Va dir en Blaine Harris, inclinant el cap cap al ambaixador p'w'eck-. I també vosaltres esteu convidats a assistir-hi, amb molt de gust -va afegir, dirigint-se al Han i la Leia-. Estic segur que serà una mirada apassionant a una cultura que coneixem en teoria des de fa molts anys, però que no hem tingut ocasió de veure mai amb els nostres propis ulls.
-Serà un honor -Va dir la Leia-. La Federació Galàctica d'Aliances Lliures tindrà molt interès a observar la cerimònia.
El general Panib es va posar dret, i els altres que estaven al voltant de la taula van fer el mateix.
-Espero que no us ofengueu si poso fi en aquesta reunió, però he de debatre qüestions importants amb el viceprimer ministre.
-Naturalment -Va dir la Leia, acceptant l'explicació amb el seu aplom habitual de diplomàtica-. I t'agraïm que ens hagis dedicat el teu temps per explicar-nos la situació d'aquí. Existeixen alguns aspectes que voldria comentar amb més detall més endavant, si és possible.
-Estaré a la teva disposició amb molt de gust -Va dir el general, que parlava i es movia amb una confiança nova després d'haver sentit la notícia que havia comunicat el viceprimer ministre-. I m'encarregaré que l'espaiport de Salis D'aar estigui disposat per la vostra arribada. Ara que Thanas està detinguda, és d'esperar que la situació es refredi una mica.
La Leia va expressar el seu agraïment amb una inclinació de cap.
El viceprimer ministre també va fer una inclinació de cap quan la Leia i el grup d'en Han es van dirigir a la sortida. En Lwothin i els seus dos guardaespatlles els seguien de prop, i encara que en Lwothin no intentava acostar-se massa, la Jaina va procurar acuradament situar-se entre els seus pares i el poderós saure.
Quan van haver sortit, el p'w'eck es va posar a xiular en el seu llenguatge sonor i melòdic.
-Lwothin diu que aquests són moments crucials per a totes les nostres espècies -traduí C-3PO. Hi va haver més xiulets i gestos-. Diu també que s'alegra que aneu a assistir a la cerimònia. Al Keeramak li agradarà la notícia.
Sense esperar resposta, el p'w'eck es va endinsar per un passadís, seguit dels seus guardaespatlles.
-És un subjecte molt alegre, oi? -Va dir en Han.
-Aquí hi ha una cosa que no quadra -Va dir la Jaina. S'alegrava que hagués acabat la reunió i de poder intervenir de nou en debat. Com és possible que la resistència bakurana estigui a tot arreu, però no sigui més que una minoria?
Un màxim de pertorbació amb un mínim d'esforç -Va dir la Leia-. Pot ser que això sigui obra de la Brigada de la Pau.
-Del que queda d'ells -Va dir en Han entre dents-. És com treure un bony d'una graella deflectora, fins i tot després d'allò d'Ylèsia.
-Almenys, aquesta vegada no arribem massa tard -Va dir la Jaina, que encara tenia molt present la destrucció de N'zoth.
-Tot això, suposant que ens hagin explicat tota la història, és clar -Va dir la Leia.

* * *

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada