dimarts, 17 de maig del 2016

Regla de dos (XIX)

Anterior



19

-Vaig pensar que havies deixat de banda aquesta bogeria, Johun, -va dir en Farfalla amb capcineig decebut.
-No és una bogeria -va insistir en Johun-. Ell va estar allà, Mestre. Ho va veure amb els seus propis ulls!
En Farfalla va sospirar i es va aixecar de la cadira i va començar a caminar, fent petits cercles estrets sobre la catifa de la seva cambra privada. En Johun va romandre en el seu seient, centrant-se a romandre en calma i deixar que els seus arguments fossin guiats per la lògica i la raó.
-Com tractava Hoth amb els teus actes cabuts? -va preguntar en Valenthyne, detenint-se per alçar les seves mans en exasperació.
-Les seves personalitats són força diferents, -va assenyalar en Johun-. En Hoth sovint m'acusava de ser massa passiu.
En Farfalla va capcinejar de nou i va tornar al seu seient.
-Estàs segur que aquest testimoni és de confiança? -va preguntar ell, al·ludint als mercenaris que Johun havia volgut portar deu anys abans.
En Johun va assentir.
-Tots els detalls de la seva història quadren. Es diu Darovit ara, però abans era conegut com Tomcat. Els registres confirmen que va ser reclutat a Somov Rit per Torr Snapit, i va venir amb els seus cosins per unir-se a l'Exèrcit de la Llum.
-I un d'aquests cosins és la noia que ell clama que li va treure la mà?
-Una nena fa deu anys, -va assenyalar en Johun-. Serà una dona ara. El nom de la cosina era Rain. Es va perdre en un atac per part dels Sith poc després que aterressin a Ruusan. Estava perduda i suposadament morta, però va haver de ser trobada per aquest Lord Bane i presa com la seva aprenenta.
-He sentit aquest nom abans -va admetre en Farfalla, inclinant-se cap enrere en la seva cadira-. Va ser esmentat en algun dels testimonis donats pels esbirros Sith que vàrem prendre com a presoners. Si recordo correctament, ell va ser un dels últims Sith a unir-se a la Germanor.
En Johun va assentir.
-Darovit va dir el mateix. Ell va dir que Bane sempre va ser reticent a seguir a Kaan. Si va rebutjar unir-se a la resta de la Germandat a la cova, això explicaria com va sobreviure a la bomba mental!
-És possible, -va admetre en Farfalla-. Però com va reconèixer Darovit a Bane?
-Desertà amb els Sith prop del final de la guerra. -En Farfalla alçà les seves mans de nou.
-Un desertor, Johun? Un traïdor als Jedi? El Consell mai creurà això!
-Això és el que fa la seva història més creïble, -contraatacà en Johun-. Si estigués mentint podria fàcilment haver trobat algun motiu per explicar com va reconèixer a Lord Bane. Però lliurement va admetre el seu crim perquè havia decidit que havia arribat el moment de dir la veritat.
-I per què és això? -va voler saber en Farfalla-. El teu informe diu que ha viscut com un sanador a Ruusan durant la passada dècada. Per què de cop i volta decideix donar el pas ara?
-Quan vaig parlar amb ell a Ruusan el vaig convèncer dels perills que els Sith representen. Vol detenir a Bane abans que comenci una altra guerra.
En Farfalla alçà una cella.
-Tu el vas convèncer? Després d'una dècada de silenci, una trobada amb tu i ell està preparat per posar-se a la nostra disposició? Com, exactament, has aconseguit això?
-No vaig utilitzar la Força per fer-ho -va protestar en Johun-. No exactament. No vaig utilitzar la Força per obligar-lo. Només el vaig fer més disposat a escoltar-me.
-Estàs fent això molt difícil per a mi, -va dir en Valenthyne, alçant una mà per fregar-se les temples.
-Només demano que parli amb ell vostè mateix, Mestre, -va implorar en Johun-. Escolteu el que ha de dir. Escolti'l, i decideixi si el portarà davant el Consell.
-Molt bé, Johun, -va dir en Farfalla, assentint-. Em reuniré amb ell. On és ara?
-Volia saber més sobre les arts guaridores del nostre Orde, -va explicar en Johun-. El Mestre Barra li va donar accés als arxius.
En Valenthyne va colpejar les seves mans contra les cuixes i es va posar dempeus.
-Llavors suggereixo que anem a trobar-lo abans que torni a recobrar el sentit.

* * *

La col·lecció general dels Arxius Jedi estava reunida en quatre grans sales construïdes a partir d'una enorme rotonda central. Cada sala contenia un ampli passadís primari, amb centenars de corredors secundaris que sortien a cada costat. Alineats en les parets dels passadissos secundaris estaven els prestatges: trilions de cintes i targetes de dades reunides sota milions de categories, temes, i subtemes. L'accés als discos d'una sala en particular podia obtenir-se via qualsevol terminal construït al centre del seu passadís principal. Cada terminal estava equipat amb un índex mestre per ajudar en aquells que buscaven coneixements sobre un tema en particular per trobar la sala apropiada, però per fer les coses més fàcils, cada sala també representava una branca específica, encara que molt àmplia, de coneixements.
La primera sala, la qual tots els visitants travessaven quan entraven als Arxius des del Temple Jedi, contenia treballs de filosofia i registres històrics. Inclosos a les prestatgeries hi havia els diaris personals dels Jedi, líders polítics, i individus de significació històrica. Els tractats bàsics examinant la Força també estaven arxivats en aquesta secció, encara que els Padawans tenien restringit accedir a molts d'aquests treballs perquè no interpretessin malament el coneixement i es corrompessin.
La segona sala contenia treballs dedicats a les ciències matemàtiques i a l'enginyeria, incloent teories sobre la construcció d'hipermotors d'espai-temps, plànols de planta d'edificis oficials del govern i plànols de disseny detallats de cada vehicle, arma, o artefacte mai construït. La tercera se centrava en la geografia i cultura de milions de planetes coneguts en la galàxia. Mapes, tant planetaris com interestel·lars, així com descripcions detallades de cada civilització registrada, el passat i el present dominava els prestatges de la tercera sala.
No obstant això, era la quarta sala on la Zannah -encara en el paper de la Nàlia- es dirigia. La quarta sala contenia dades zoològiques i investigació en virtualment totes les formes de vida conegudes de la galàxia. Aquest era el seu tercer dia en els arxius, i encara havia de trobar el que estava buscant. Els treballs precarregats a la targeta de dades que li havia estat lliurada pel Cap bibliotecari li havien ajudat a reduir la cerca, però localitzar una part específica d'informació en un oceà infinit de coneixement no era una tasca simple.
Si hagués tornat al Mestre Barra, o s'hagués aproximat a qualsevol dels droides d'anàlisi que vagaven pels Arxius, i hagués demanat informació sobre els orbaliskos en lloc del tema més general dels organismes paràsits, hauria fet un progrés més ràpid. Però això hauria estat en conflicte amb la seva història encoberta i hauria aixecat preguntes indesitjades. Així que la Zannah s'havia vist forçada a buscar la informació utilitzant només les habilitats que havia desenvolupat mentre estudiava diversos treballs durant el seu aprenentatge sota Darth Bane.
Els seus esforços havien llançat llum ràpidament a diversos milers d'articles i experiments que feien almenys alguna referència als orbaliskos, però encara havia de trobar algun esment de com eliminar-los sense matar l'hoste. Sabia que s'estava quedant sense temps, però mentre s'obria pas a través de la primera sala cap a la rotonda, estava determinada a trobar el que havia vingut buscant.
Hi havia sempre un nombre d'altres estudiants en els Arxius, però els passadissos principals de cada sala eren amplis, i els prestatges eren tan nombrosos i profunds que la Zannah mai se sentia aclaparada. Això permetia que treballés sense por que qualsevol accidentalment descobrís el que estava investigant. No obstant això, encara sentia una espurna d'aprensió quan un altre dels patrons de l'Arxiu passava al costat d'ella, sempre preocupada que la seva aura projectada de poder del Costat Lluminós pogués flaquejar.
Ella va saludar amb el cap a un dels droides d'anàlisi mentre entrava a la rotonda central i girava a la dreta, dirigint-se a la quarta sala. Va passar pels bustos de bronze que honraven membres poderosos i memorables de la història de l'Orde. Es va aturar sovint davant dels bustos dels Perduts: els únics dotze individus que havien deixat voluntàriament de banda els juraments que havien fet en esdevenir Cavallers Jedi i havien escollit abandonar l'Orde.
Els Perduts servien com un recordatori als Jedi que, malgrat la seva saviesa i talents en la Força, no eren infal·libles. Els Jedi veien cadascun dels Perduts com un fracàs de la seva Orde, no com un fracàs de l'individu. Una placa a cada bust rememorava la història individual de servei, lloant el que ell o ella havia aconseguit i contribuït abans de sortir de les files dels Jedi. Curiosament, tot i així, cap de les plaques oferia un motiu per abandonar.
La Zannah va capcinejar i va continuar. Com a Sith, no podia imaginar cap motiu per honrar a algú que havia abandonat la seva causa... encara que amb només un Mestre i una aprenenta, els Sith s'havien transformat en una cosa molt diferent de l'Orde Jedi i els seus vasts nombres.
Ella es va obrir pas per la quarta sala, dirigint-se a la privadesa de l'últim terminal de vistes al passadís central. Va inserir la targeta de dades personal que el Mestre Barra li havia donat per accedir als catàlegs de l'Arxiu, i llavors va continuar la seva recerca on l'havia deixat el dia abans.
Reunint una llista de números d'índex, va teclejar una contrasenya per bloquejar el seu terminal a altres usuaris, llavors va vagar per les prestatgeries per retirar la mitja dotzena de targetes de dades que volia estudiar amb més detall. Per necessitat, les targetes de dades en els arxius eren gairebé dues vegades de la mida de la targeta de dades personal; cadascuna contenia el text complet de centenars -sinó milers- de títols diferents.
Durant cinc llargues hores va continuar la seva investigació sense descans. Una vegada i altra tornava a portar la targeta de dades al terminal i mirava els seus continguts, només per trobar que no oferien res de nou. Frustrada, treia les targetes i compilava una nova llista de possibles fonts, llavors tornava als prestatges per canviar les targetes de dades antigues per aquelles que prometien millors resultats.
Va ser sentir rugir del seu estómac el que li va dir que era hora de descansar. Si estava distreta -massa cansada o massa afamada- el seu encanteri podia flaquejar, exposant la veritable naturalesa de la Zannah en aquells al seu voltant. Va passar un cop abans, en el primer dia quan es va pressionar massa i va treballar molt durant la nit. Hi havia durat només un instant, un lapsus momentani, però podria haver estat suficient per condemnar-la. Afortunadament, en aquella hora tardana dels Arxius estaven majoritàriament deserts, i ningú havia estat prou a prop com per percebre a la Sith al mig. Des de llavors, però, la Zannah havia estat molt més acurada.
Hi havia una última targeta de dades per comprovar; llavors es dirigiria a la cafeteria i tornaria una vegada que hagués satisfet la seva fam. La va connectar al terminal i ràpidament va escanejar els continguts. Quan va trobar el que buscava, va teclejar una clau, un bloc de text d'un article acadèmic va sortir en pantalla.

UN EXAMEN I EXPLORACIÓ D'UN ORGANISME DELS MÉS PERILLOSOS I RESISTENTS
pel Dr. OSAF Hamud.
En els meus anys d'estudi, he trobat un nombre de formes de vida que subsisteixen primàriament a través de relacions simbiòtiques establertes amb altres espècies. Algunes d'aquestes relacions són comensalistes, en les que cap espècie és afectada significativament per la presència de l'altra. Altres són mutualistes, permetent que les dues espècies es beneficiïn de la seva existència compartida. I a més d'altres són parasítiques, en què l'organisme hoste pateix mentre que el simbiont prospera.
Per descomptat, per classificar apropiadament qualsevol relació simbiòtica en una d'aquestes tres categories, hem de primer definir explícitament el significat de paraules com nociu i beneficiós, una tasca a la qual molts s'han referit com...

La Zannah va parpellejar dues vegades per lliurar-se de l'estupor que s'apoderava d'ella. La col·lecció general dels Arxius ho incloïa tot, des de diaris d'exploradors que eren tan excitants de llegir com qualsevol peça de ficció ben escrita, fins a articles acadèmics tan secs i avorrits que provarien els límits de la paciència d'un Mestre Jedi. Aparentment els treballs del Dr. OSAF Hamud queien en l'última categoria.
Per un breu instant va considerar simplement treure la targeta de dades i anar a buscar alguna cosa de menjar, però llavors va fer una ràpida recerca d'orbalisk al seu lloc. Una dotzena de pàgines van córrer per la pantalla mentre saltava a la secció rellevant.

... Anomenades orbaliskos per la població natural de Nikto. Un guerrer va relatar com havia estat infestat durant prop d'un any complet abans de lliurar-se de les criatures per que li desfiguraven tant que no podia trobar parella.
Això ens torna a portar al nostre anterior dilema de com definir nociu i beneficiós. Reprenent l'anterior discussió, hem ara d'incloure la capacitat de trobar parella a les nostres discussions...

La Zannah va tornar a portar els seus ulls a la part superior de la pantalla.

... Un guerrer va relatar com havia estat infestat durant prop d'un any complet abans de lliurar-se de les criatures...

En desesperació va teclejar una nova frase, llavors va pressionar BUSCAR de nou.

És un fet generalment assumit per la majoria dels zoòlegs que els orbaliskos no poden ser eliminats sense matar l'hoste. No obstant això, la meva investigació ha revelat que un hoste infestat pot ser curat, encara que el procés és tant perillós com extremadament complicat, com detallaré aquí.
Primer, l'hoste ha d'estar en un estat excel·lent de salut. Com un podria esperar la pròpia definició d'excel·lent i fins i tot de salut ha de ser debatuda...

Ho havia trobat. Ho havia trobat! La Zannah va saltar sobre els seus peus, alçant un puny tancat en una celebració de victòria silenciosa, tot just capaç de contenir un crit ferotge de triomf. I en el seu moment d'eufòria, l'encanteri que ocultava la seva veritable identitat va lliscar.
La Zannah ràpidament va recuperar el control, mirant a la seva esquerra i dreta per veure si algú se n'havia adonat. Amb el cor martellejant-li, va colpejar la targeta de dades que el Mestre Barra li havia donat contra el terminal per copiar l'article sobre l'orbalisk.
Darrere d'ella una veu va dir:
-Rain? Què estàs fent aquí?

* * *

En Darovit vagava per l'ampli passadís de la quarta sala dels Arxius Jedi, aclaparat pel vast volum de coneixement en els prestatges.
Breument havia tractat de buscar informació de la flora i fauna nativa de Ruusan, esperant ampliar el seu coneixement per poder ajudar millor en aquells que anaven a ell a per ajuda. Estava acostumat a un món més simple, però, i va trobar la tecnologia dels Arxius colpidora. Un droide d'anàlisi li havia explicat com utilitzar els sistemes de recerca i retirada per trobar informació en els prestatges, però el seu tutorial brusc havia deixat a Darovit fins i tot més confús que abans.
Altres estudiants estaven aquí, i podria haver-se aproximat a un d'ells per demanar-li ajuda. Però com un home que valorava la seva pròpia privadesa, era mandrós a interrompre la dels altres. Finalment simplement havia començat a vagar amunt i avall del passadís, esperant que en Johun tornés.
En Darovit estava començant a penedir-se de la seva decisió de venir a Coruscant. S'havia deixat portar pel moment pel Cavaller Jedi, els pensaments de detenir una altra guerra amb els Sith apel·laven als ideals romàntics que l'havien portat per primera vegada a Ruusan d'adolescent. Però aquells eren somnis d'un nen; ell era més vell i més savi ara.
Els Jedi es movien per un món que no era el seu. Les preocupacions de tota una galàxia pesaven sobre les seves espatlles; les seves decisions afectaven trilions de vides. Darovit no volia aquest tipus de responsabilitat. Envoltat per la grandesa i la glòria dels Arxius, tot el que volia era tornar a la seva cabana senzilla del bosc.
Desafortunadament, això ja no seria una opció. Estava aquí ara, i Johun semblava determinat a fer-lo parlar davant el Consell Jedi.
Per apartar la seva ment del seu destret, va començar a estudiar als altres estudiants. Tots eren Jedi: Padawans i Mestres, joves i vells, humans i d'altres classes. Es va adonar d'una jove atractiva de pèl llarg, negre que mirava intensament el seu monitor, mossegant-se el llavi mentre se submergia en algun treball acadèmic.
Hi havia alguna cosa familiar en ella, encara que en Darovit estava segur que mai l'havia vist abans. Durant l'última dècada, no s'havia trobat amb ningú excepte aquells pocs individus que el buscaven a la seva cabana, i la dona certament no semblava com ningú que vingués de les granges o llogarets de Ruusan.
Ell es va acostar, sense voler interrompre els seus estudis però tractant d'esbrinar si la coneixia. Durant diversos minuts la va observar; estava òbviament frustrada, incapaç de trobar el que estava buscant en les targetes de dades. Tot d'una va saltar, estrenyent el seu puny victoriós, i en Darovit va sentir una presència familiar banyant-lo.
Durant els primers deu anys de la seva vida, aquesta presència havia estat al seu costat constantment. De nens, havien compartit un vincle que anava més enllà de ser cosins, eren tan propers com germà i germana. I encara que la figura davant d'ell tenia els cabells negres, no rossos, no hi havia dubte en la ment d'en Darovit de qui era ella.
-Rain? -va cridar ell suaument, per no espantar-la-. Què estàs fent aquí?
La dona es va girar per encarar-lo, els seus ulls oberts com a plats. Ella el va mirar amb la mirada perduda, incapaç de reconèixer l'home que havia vist per última vegada com a un noi deu anys abans. Llavors els seus ulls van caure cap al monyó de la mà dreta, i la seva mandíbula es va obrir bocabadada.
-Tomcat?
Ell va assentir, llavors va afegir.
-És Darovit ara. Però de vegades crec que encara prefereixo Tomcat.
-Ara ets un Jedi? -va dir ella, confusa per la seva presència en els Arxius.
-No, -va respondre ràpidament, sense voler ser confós amb algú que no era-. Em vaig quedar a Ruusan després de... després d'això. -Ell va alçar el seu monyó-. Em vaig convertir en sanador.
-Què fas aquí?
-Vaig venir a... -Ell es va aturar a meitat de frase, de sobte adonant-se del perill en què estava la Rain. El perill que havia portat sobre ella.
-Rain, hem de sortir d'aquí! Els Jedi t'estan buscant!
-Tomcat, de què estàs parlant?
-Un Jedi va venir a Ruusan. Li vaig explicar sobre tu i Bane. És per això que m'han portat aquí!
Els ulls de la jove van brillar amb pur odi i ràbia, i durant un segon Darovit va pensar que anava a matar-lo enmig dels Arxius Jedi.
-Quant saben? -va exigir ella-. Digues-me tot el que els hi vas explicar!
-Rain, no hi ha temps, -va protestar ell-. Només estic esperant aquí perquè vinguin a buscar-me. Podrien ser aquí en qualsevol minut. Has de sortir d'aquí o et trobaran!
Ella es va girar i va introduir una clau en el terminal; una petita targeta de dades va sortir. La va agafar i la va ficar sota les seves robes. Llavors el va agafar pel canell i el va arrossegar de tornada pel passadís cap a la rotonda central. Ella es va moure tan ràpidament com va poder sense atreure l'atenció, el seu pas una cosa entre un caminar brusc i córrer.
En Darovit no va fer cap moviment per resistir, encara que va preguntar.
-On anem?
-A Tython -va murmurar ella-. He d'advertir al meu Mestre!
Ells van arribar a la rotonda, però en comptes de girar-se per la primera sala i dirigir-se cap a la sortida, ella el va portar a la tercera sala.
-Què estàs fent, Rain? -va preguntar en Darovit, la seva veu alçant-se lleugerament-. Hem d'anar marxant!
Una dels altres estudiants -una dona gran amb el cabell vermell rogenc asseguda al costat d'un terminal- es va girar per mirar-los, la seva atenció atreta per les exclamacions d'en Darovit.
-Silenci, Tomcat-, li va dir la Rain, assentint en disculpes en direcció a la dona-. Estàs pertorbant als altres clients.
La dona gran va tornar al seu monitor, oblidant-los. La companya d'en Darovit li va donar al seu braç una brusca sacsejada.
-Ho sento -va murmurar ell, just prou alt com perquè ella l'escoltés-. Però has de sortir d'aquí. Vés a Tython abans que et trobin aquí.
-No sé on és Tython -va respondre a través de les seves dents premudes-. Necessitem trobar una ruta hiperespacial.
Agafant el terminal de més a sota de la dona gran pèl-roja, la Rain va pressionar una sèrie de botons. Un segon més tard la pantalla es va encendre amb una llista de números de referència.
-Ho tinc, -va dir ella, empenyent a Darovit al seient al costat del monitor del terminal-. Espera aquí.
Ella va desaparèixer cap a les prestatgeries, movent-se amb el mateix mig caminar, mig córrer. Mentre Darovit esperava que tornés, se li va ocórrer que les seves lleialtats havien canviat de sobte. Havia estat atret a Coruscant amb la noció d'ajudar als Jedi a escombrar als Sith i prevenir una guerra. Però el concepte abstracte del sofriment a gran escala galàctic significava poc quan havia arribat a un cara a cara amb la seva amiga de la infància. Ara tot en el que podia pensar era en què passaria si la Rain era enxampada, i es va adonar que estava disposat a fer el que fos per mantenir-la fora de perill.
Menys d'un minut després, ella va tornar i va introduir una targeta de dades en el terminal. Inclinant-se al costat d'en Darovit, que encara estava assegut a la cadira, va teclejar en els controls fins que una imatge d'un món cobert de núvols va aparèixer a la pantalla.
-Necessito copiar això, -va dir ella, traient la targeta de dades que havia estat utilitzant quan la va veure per primera vegada i posant-la a una altra ranura del terminal.
-Per què no simplement t'emportes l'original? -va preguntar en Darovit.
-Hi ha sensors a les portes de l'Arxiu, -va explicar ella-. Treure un original dispararà les alarmes.
El terminal bipejà i la targeta de dades va sortir, la còpia completa. La Zannah se la va ficar en les seves túniques, llavors va alçar a Darovit per la seva espatlla.
-Anem. Abans de què els teus amics es presentin.
Sense preocupar-se a tornar l'original als prestatges, ella mig el va portar, mig el va estirar lluny del terminal. Ella el va portar a la rotonda, llavors baixant el passadís principal de la primera sala i fora de la sortida, deixant els arxius darrere d'ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada