dimarts, 3 de maig del 2016

Romanent (V)

Anterior



V
«Això ho canviarà tot -va pensar en Jacen Solo parat sota el morro en forma de falca de l'Ombra de Jade, mirant com els amics i la família s'acomiadaven-. És el principi d'alguna cosa nova». El que li passava per la ment allà parat a la plataforma d'aterratge, simulant que feia comprovacions d'última hora a la nau, era una classe molt diferent de premonició. No era un presagi, sinó alguna cosa més íntima, més profunda. Era com si pogués intuir vagament el futur, i era un territori estrany i desconegut, i d'alguna manera a conseqüència d'aquest moment.
És clar que potser no era una premonició. Igual la sensació era conseqüència directa de tot l'estimcaf que havia pres, combinat amb el fet que últimament no dormia bé. S'havia passat les últimes nits assegut a la seva habitació durant interminables hores, preocupant no només per la missió sinó per deixar enrere la meitat dels seus éssers estimats.
Els contemplava en aquest moment, abraçant-se, estrenyent les mans, besant-se, rient. Davant de tanta frivolitat, podria pensar-se que l'Ombra de Jade i la seva tripulació només anaven a fer un salt a les assolellades llunes de Calfa-V en comptes d'una missió a les Regions Desconegudes. Però no necessitava la Força per saber que sota aquesta actitud casual sotjava un pessimisme del que li costava desfer a qualsevol d'ells...
Pràcticament tothom havia anat a acomiadar-se de l'Ombra de Jade. La seva mare havia anat, de nou seguida pels seus guardaespatlles noghri, Cakhmaim i Meewalh. Lian li donava uns cops al Luke a l'espatlla i li donava consells per no ficar-se en embolics. Aquesta hipocresia ben intencionada va provocar un lleuger somriure en el Mestre Jedi que va assentir i va embolicar la mà del seu vell amic amb les seves dues mans, estrenyent-les amb fermesa.
A un costat hi havia C-3PO, al qual els arcs de llum que il·luminaven el costat del transport cuirassat arrencaven lluentors bronzins, acompanyat de l'R2-D2, xiulant alegre per tranquil·litzar al seu company metàl·lic.
-No és per tu per qui estic preocupat -va replicar C-3PO-, no és per mi!
La cúpula de l'R2 girà mentre llançava una altra sèrie de trins i xiulets.
-Bé, almenys tu no saps què t'espera a les Regions Desconegudes -va dir C-3PO-. Jo sé massa coses sobre el lloc al qual pretén portar-nos la mestressa Leia.
En Jag Fel ajudava a carregar els últims subministraments en el transport. La Danni Quee arribava tard i havia enviat per davant part del seu equipatge amb una plataforma repulsora. Quant es va buidar, va xiular sense dirigir-se a ningú en particular i es va allunyar. La Tekli, l'aprenenta de la Cilghal, ja havia carregat els subministraments que la sanadora havia insistit que podia necessitar en el llarg viatge. Afortunadament, la Saba Sebatyne, la gegantina Jedi rèptil, havia portat només la meitat de l'equipatge autoritzat per a ella, creant-se així un espai extra. Igual que en Jacen, l'estoica barabel es mantenia apartada dels altres, pestanyejant amb els seus ullets mentre la seva cua es removia inquieta als seus peus.
«Potser també ella ho sent -va pensar ell-. Després de tot, pot ser que els que ens anem amb l'Ombra de Jade no tornem en mesos. Qui sap a què tornarem, o què portarem amb nosaltres?»
Les comunicacions amb les Regions Desconegudes eren poc fiables, i es retransmetien mitjançant un únic transponedor de llarga distància en el confí de l'espai conegut. I després de la mort de l'Ànakin havia deixat de ser tan ingenu com per donar per fet que tornaria a veure a totes aquestes persones de les que s'estava acomiadant.
«Però no tinc una altra elecció. Igual que els altres, he de fer el que he de fer. La guerra amb els yuuzhan vong podria guanyar-se sense nosaltres, però hi ha moltes classes de guerra».
La Jaina va notar que s'havia apartat i es va acostar a ell.
-Què passa, germà? T'estàs qüestionant anar?
Es va tornar per mirar-la a la cara i li va sorprendre com d'adulta que semblava. Encara que la diferència d'edat entre ells era de tot just cinc minuts estàndard, semblava molt més sàvia i intel·ligent que la imatge que tenia d'ella. On era la nena amb la que turmentava C-3PO a Coruscant? O l'adolescent que havia reparat per si sola un caça TIE estavellat a Yavin IV? Aquesta noia havia desaparegut, substituïda per aquesta jove que tenia al davant. I per molt que s'esforcés, no aconseguia recordar quan havia tingut lloc la transició.
-Per a res -va respondre ell, forçant un somriure-. Suposo que estic una mica aclaparat.
Va tornar a mirar-la, encara un tant sorprès per la dona segura de si mateixa que tenia davant. Ja no eren uns nens. L'univers els havia ensenyat per la via dura que les responsabilitats de l'edat adulta no sempre eren senzilles. Però la connexió que tenien en la Força seguia sent sòlida, i amb aquest fet n'hi havia prou per produir-li un gran consol.
-Espero que trobis el que estàs buscant -va dir la Jaina, interrompent els seus pensaments.
-Estic segur que sí -va dir en Jacen-. Totes les dades de què disposem suggereixen que serà a les Regions Desconegudes on...
-Vull dir en el teu cor, germà.
Aquesta vegada ell va somriure amb més facilitat.
-No tornaré fins que ho trobi.
-És una promesa o una profecia?
-Potser una mica de totes dues coses.
Ella el va abraçar llavors, amb força i calidesa.
-Tu fes-t'ho per tornar, d'acord? -li va xiuxiuejar a l'orella.
Li va fer l'ullet mentre s'apartava i, abans que ell pogués dir alguna cosa més, l'espai que havia buidat ella es va omplir de cop i volta amb altres persones que li desitjaven bon viatge i s'acomiadaven d'ell. Jag Fel li va estrènyer la mà amb una actitud clarament tranquil·litzadora. En Jacen es va avançar als habituals temptejos de comiat del seu pare, interrompent el que anava a dir i limitant-se a donar-li una abraçada. La seva mare també el va abraçar. Però no li va dir res. No ho necessitava, l'emoció que hi havia en els seus ulls parlava a crits.
Davant ell va aparèixer més gent, estrenyent la mà, donant-li copets a l'esquena i parlant animadament. Va sentir poc del que li deien; la seva atenció seguia tornant a la seva germana, ara parada a la part de darrere amb Jag, que mantenia respectuosament les mans apartades d'ella. Així i tot, encara que no va sentir molt del que se li deia, va poder sentir els sentiments que expressaven. L'aire gairebé espurneig amb la Força quan tants Jedi emocionats es van reunir al seu voltant.
Trobaria a faltar als que es quedaven enrere, però no els ploraria, no més del que plorava a la Vergere. Fins i tot llavors, tantes setmanes després de la seva mort, seguia podent sentir la seva veu amb tanta claredat com si fos un dels que estaven aturats al seu costat.
-Sempre has estat sol, Jacen Solo. Fins i tot envoltat de la família i els amics. Fins i tot quan tocaves la Força. Sempre has estat al marge, distant, separat i sol, encara que no decidissis o fessis que fos així.
No hi havia entès totes les coses que li havia dit la seva Mestra, i sospitava que es qüestionaria el significat de les seves paraules en anys venidors, quan no per la resta de la seva vida. La Vergere havia estat una criatura de contradiccions, que en un moment donat era una mascota dels yuuzhan vong i al següent un antic Cavaller Jedi.
-Tothom és part de tu -li havia dit ella-, com tu ets part de tots.
Era una veritat senzilla, que abraçava ara mentre s'acomiadava dels seus amics i la seva família. Mentre els seus éssers estimats visquessin, estiguessin on estiguessin, no tenia motius per plorar-los.
En aquest moment, la Danni Quee va entrar a l'hangar, amb les espatlles carregades de bosses. Li seguia la Tahiri, semblava atordida i confusa.
-Me l'he trobat vagant pels passadissos de fora -va dir la Danni.
La Tahiri es va posar vermella.
-Em... Em vaig perdre en venir aquí -tartamudejà-. Ho sento.
En Jacen va sentir una onada de compassió per la noia. Les tres cicatrius del seu front ressaltaven contra el seu rostre enrojolat. Seguia estant terriblement prima i semblava insegura de si mateixa; molt poc en l'aspecte de la noia i en els seus gestos nerviosos revelaven a la Jedi que havia conegut.
La va tocar amb la Força per consolar-la. Ella el va mirar, i als seus somrients ulls va apuntar una dèbil indicació de gratitud. Però es va apartar de seguida, incòmoda, per mirar als altres.
-Ja està? -va dir la Danni, amb els ulls brillants, i l'arrissat pèl ros formant un halo al voltant del seu cap-. Ens anem de debò?
-Ens anem de debò -va dir en Luke.
La Mara va pujar a bord per escalfar els sistemes del iot, seguida de la Saba i la Tekli. El so dels sistemes mecànics en cobrar vida provocà una nova urgència en els comiats. El clan Solo-Skywalker es va reunir un últim moment mentre els altres pujaven a bord.
Al Jacen no li va sorprendre veure llàgrimes als ulls de la Tahiri quan li van dir que els hagués agradat que els hagués acompanyat.
-Que la Força ens acompanyi a tots -va dir en Luke al cap d'un moment.
-Sempre ho fa -va dir en Jacen automàticament, parafrasejant una altra dels ensenyaments de la Vergere-. La Força és tot, i tot és la Força. L'única incertesa està en nosaltres.
La Jaina va somriure al seu germà, la Leia va fer el mateix i li va fer un petó a la galta.
Llavors va arribar el moment de marxar. Tot estava carregat i tots hi eren. No tenia sentit retardar-ho més temps. Mentre l'R2-D2 s'avançava a ell rampa amunt, en Jacen va sentir que tornava envair-li la premonició. Això va fer que s'aturés un moment i dirigís una mirada ràpida als seus pares i la seva germana.
«I si m'equivoco sobre Zonama Sekot?, -es va preguntar ansiós-. I si aquesta gran missió només és una complicada manera de fugir del conflicte? I si vaig entendre malament a la Vergere?»
Tot i que l'hagués entès a la perfecció i estigués fent el més adequat en aquest moment, seguia sense ser una missió senzilla. I com deia ella: «Cap lliçó s'aprèn de veritat fins que no s'aprèn amb dolor». La lliçó que havia d'aprendre l'Aliança Galàctica era dura, i no dubtava que els que segurament pagarien aquest preu serien els que viatjaven a l'Ombra de Jade.
Es va acomiadar saludant amb la mà i va entrar en la gola de la nau. Al final de la rampa va veure la Danni, esperant-ho. El seu somriure no aconseguia dissimular la seva ansietat.
-No hi ha res pel que estar nerviosa, Danni -va dir, mirant-la als ulls amb calma i seguretat-. Tot sortirà bé.
-De veritat? -va dir sacsejant la més gran de les seves bosses-. Bé, o saps alguna cosa que jo no sé, Jacen Solo, o ets un dels millors mentiders que he conegut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada