divendres, 27 de maig del 2016

Refugiat (EpI)

Anterior



EpI
Quan la Leia va entrar a la infermeria bakurana, no va poder evitar sentir que ja havia passat per tot allò. Ja havia estat en prous unitats mèdiques en la seva vida per saber que totes tenien més o menys el mateix aspecte, i aquella no era cap excepció. Però la seva impressió de déjà vu no es devia a allò. El que atorgava en aquell moment un sentit de familiaritat tan fort era el pacient.
La Tahiri jeia inconscient en l'únic llit de l'habitació, com ho havia estat a Mon Calamari. L'única diferència eren els seus ulls. Aquesta vegada els tenia molt oberts, però sense veure res. Podria haver-se cregut que descansava pacíficament, si no fos pel fort ardor de les seves cicatrius. Semblava que les marques que li havia deixat al front el mestre cuidador yuuzhan vong s'encenien com a reacció a les seves agitacions psicològiques. Els meditècnics de Salis D'aar no havien trobat cap mitjà d'alleujar el seu sofriment interior. La noia no produïa cap impressió a la Força, de manera que a la Leia no li quedava res amb què treballar. Només podia imaginar el que passava per dins de la ment i del cos de la jove.
La Jaina i en Jag van aixecar la vista des dels seus llocs al costat del llit. Se suposava que la Jaina no havia d'aixecar-se de la cadira flotant que li havia assignat el droide metge; però, amb la independència que la caracteritzava, l'havia deixat als pocs minuts d'aixecar-se del llit. En Jag no s'havia apartat del seu costat des que s'havia despertat, tot i que ell mateix devia estar tan esgotat com ella. S'agafaven fortament de la mà sempre que estaven prou a prop, com si estiguessin terroritzats de deixar-se anar per por de perdre's l'un a l'altre de nou.
A la Leia li produïa tendresa pensar-ho. Ella mateixa havia sentit el mateix moltes vegades i ho entenia molt bé. El que li agradava més que qualsevol altra cosa era que Jag anava abandonant a poc a poc les seves reserves sobre les manifestacions d'afecte en públic. Semblava com si estant tant a prop com havia estat de patir la tecnificació li hagués fet adonar-se que la vida és massa curta per malbaratar-la en preocupar-se del que pensarà la gent.
-Com està? -va preguntar la Leia.
-Igual -Va dir la Jaina, tornant a dirigir la seva atenció a la Tahiri-. No respon a cap tractament, i jo no puc comunicar-me amb ella. Potser la Mestra Cilghal pogués fer alguna cosa, però... És com si no hi fos aquí -va concloure la Jaina, encongint-se d'espatlles amb impotència.
Van passar un llarg moment mirant la noia lesionada. L'habitació s'omplia del pessimisme dels seus pensaments. Després, la Jaina va fer un clar intent de canviar l'ànim regnant, alçant-se i estirant els braços.
-Llavors, s'ha ratificat ja el nou acord?
-Està signat i segellat -Va dir la Leia, agraint el canvi de tema-. El Moviment d'Emancipació P'w'eck s'ha aliat formalment amb Bakura. Lwothin i Panib han signat els documents fa mitja hora. Han acordat celebrar eleccions abans d'un mes, repartir tots els béns dels ssi-ruuvi guanyats en la batalla, i posar en marxa un programa d'alliberament per als p'w'eck que es van quedar allà. Jo suposo que, quan corri la veu, començaran a rebre refugiats de l'Imperi al cap d'uns mesos, i algun tipus de represàlies en qüestió d'un any. Espero que, per llavors, Bakura estigui prou fort per defensar-se sol. Almenys, ho estaran esperant i podran preparar-se.
-I el Keeramak? -va preguntar en Jag.
-El cos ja viatja de tornada cap a Lwhekk. Suposen que tornar el cos del seu gran shreeftut servirà per apaivagar temporalment al Conclave Ssi-ruuvi, encara que provoqui al Consell d'Ancians. Almenys, el conflicte resultant dels tindrà entretinguts algun temps.
La Leia seguia sorpresa davant la complexitat i l'audàcia del pla del Keeramak. Després d'haver pujat al poder deu anys després que l'Imperi quedés delmat a mans de la Nova República, s'havia servit del seu estatus singular per formular una represàlia que havia estat a punt de donar resultat. No hi havia resultat difícil fingir una rebel·lió dels p'w'eck; els mons de la Nova República comprenien molt bé la idea d'una rebel·lió, de manera que la història no havia semblat inversemblant als locals. El temor perdurable que els p'w'eck fossin tan dolents com els seus antics amos només es podia apaivagar a força de garanties des de la cúspide mateixa del govern bakurà, i el Keeramak havia trobat una manera hàbil de resoldre el problema.
-Els tècnics en droides han acabat d'analitzar el braç d'en Cundertol -Va dir la Leia.
La Jaina va endurir el rostre.
-I...?
-És el que creies tu. Era un androide de rèplica humana.
La Jaina es va estremir, i en Jag la va abraçar suaument per les espatlles.
-Semblava tan real...
La Leia va assentir amb el cap, comprenent la repugnància de la seva filla.
-Les especificacions tècniques del seu canell i de la seva mà coincideixen amb les dels droides que fabricava Simonelle l'ingoian fa més de trenta anys. Els ossos són de polialiatge; els músculs i altres òrgans estan fets de biofibra; la pell es va conrear en una cisterna de clonació, i tota la resta no és més que sintecarn. És abominable, però la veritat és que és una feina increïble.
-No m'estranya que no volgués que l'examinessin al Selònia -Va dir la Jaina.
-Jo no creia que fossin possibles aquestes coses -Va dir en Jag a la Leia-. Els serveis d'intel·ligència imperials van informar que el Projecte Esquer havia fracassat.
-I va fracassar. Mai vam aconseguir fer funcionar els cervells droides; encara que en Simonelle sí que ho va aconseguir, modificant un verbcervell AA-1. Poden resultar útils en determinades circumstàncies, encara que en general tendeixen a ser maldestres i poc convincents.
-Cundertol no tenia res d'això -Va dir la Jaina fregant-se l'estèrnum, que evidentment li seguia fent mal pel cop rebut del primer ministre.
-Algú que es mou en el mercat negre ha hagut de fer progressos en els últims vint anys. I també hi havia algú disposat a remunerar la seva feina. Molt abans que nasquessis tu, Jaina, els DRH[1] costaven més de deu milions de crèdits. Amb prou feines em puc imaginar el que costaria un avui dia.
-Estic segura que ja ens assabentarem, quan Vyram i Malinza hagin acabat de localitzar els crèdits desapareguts.
El govern havia proposat als dos ex-activistes un programa de «rehabilitació», dins el qual haurien de demostrar, entre altres coses, que la informació que havien descobert abans era autèntica. Encara que se'ls havia absolt de l'acusació de segrest, Llibertat havia estat un moviment clandestí, i alguns elements del govern provisional volien garanties que ja no portessin a terme activitats il·legals.
En Salkeli, per la seva banda, havia estat condemnat per múltiples delictes. El rodià anava a passar molt de temps sense tornar a veure la llum del sol.
-A veure si ho he entès, llavors -Va dir en Jag, arrufant el gest-. Cundertol paga clandestinament a algú milions de crèdits perquè li construeixi una rèplica d'ell mateix. No és així?
La Jaina va assentir.
-I contracta al Cavaller Alegre perquè recullin el droide del fabricant i el lliurin en algun lloc, aquí a prop -va seguir explicant la Jaina-. Encara no sabem on; pot ser que fos en una base abandonada o en una estació temporal. En realitat, no importava on, amb la condició que fos un lloc discret.
-Després, fingeix el seu propi segrest -va prosseguir la Leia-. Això és el més difícil. Ha de sortir del planeta i tornar sense despertar sospites. No es pot dur als seus guardaespatlles ni als seus assessors. Ha d'estar completament sol durant el procés.
-I aquest procés era la tecnificació -Va dir en Jag, empal·lidint només de pensar-ho -. Em sembla increïble que s'hagi lliurat voluntàriament als ssi-ruuk perquè li poguessin absorbir l'ànima.
-Bé, devia estar ben segur que no el ficarien sense més en una nau droide fins consumir-lo. Al cap i a la fi, ell era per a ells la clau de Bakura. Mentre ells li donessin el que volia, ell compliria al seu torn.
-En realitat, són dignes d'admiració -Va dir la Jaina-. El pla era veritablement brillant. Anaven a aconseguir un món sencer, a canvi de donar la immortalitat a Cundertol. I gairebé va donar resultat.
-Però hauria donat resultat? -va preguntar en Jag-. Jo creia que la tecnificació no era permanent... que l'energia vital del subjecte anava decaient gradualment.
La Jaina va assentir.
-Quan vam conèixer a Lwothin, ens va explicar que havien realitzat avenços significatius en la ciència de la tecnificació. Això, almenys, era cert.
-Hi va haver un estudiant Jedi anomenat Nichos Marr a qui li van realitzar un procés similar per motius mèdics -va explicar la Leia-. Va morir a l'Ull de Palpatine; per això, no sabem quant hauria durat.
-Però en Cundertol no era un droide maldestre, com ho era en Nichos -va dir la Jaina-. Semblava tan veritable com tu o com jo... fins i tot tenia veritable olor; en cas contrari, no hauria enganyat la Meewalh i en Cakhmaim. Quan els ssi-ruuk l'haguessin ficat al DRH i l'haguessin enviat de tornada, l'únic que havia de fer ell era evitar la invasió i marxar. Ja podria resoldre els problemes més tard, i ningú s'hauria assabentat de res.
-La tripulació del Cavaller Alegre em fa llàstima. En Cundertol els va sacrificar a tots perquè ningú pogués contradir la seva història.
-És la marca d'una ment mestra malvada -Va dir la Leia, recordant el seu viatge anterior a Bakura i la seva primera trobada amb l'esperit del seu pare-. Estar disposat a pagar qualsevol preu per garantir la seva pròpia supervivència.
La Jaina va abaixar els ulls cap a la Tahiri. La noia havia passat tota la conversa immòbil. Tenia els ulls clavats al sostre, sense més moviment que un parpelleig ocasional de regularitat cronomètrica. Això, i el lleu ascens i descens del seu pit, eren les úniques senyals de vida que donava.
-No heu trobat el seu cos -Va dir la Jaina.
No era una pregunta, però la Leia va respondre.
-No.
Hi va haver moviment a la porta. La Leia, creient que es tractaria d'un meditècnic que venia a examinar la Tahiri, es va apartar per deixar-lo passar. Però eren Goure, el ryn que s'havia fet amic de la Tahiri, i un nadiu de Bakura, un kurtzen vestit amb una túnica grisa de color de sorra, sense mànigues i cenyida amb un ample cinturó. Penjaven del cinturó nombroses bosses que sonaven quan caminava.
-Perdó -Va dir el ryn, avergonyit-. No volia molestar.
-No, si us plau, endavant -Va dir la Leia. La Jaina li havia relatat el poc que la Tahiri havia explicat del ryn-. En Han arribarà més tard. Sé que voldrà parlar amb tu.
-Ah -Va dir en Goure, amb aparent incertesa.
-Té un amic del qual no ha sentit parlar fa temps, i li sembla que tu el pots conèixer. És un ryn anomenat Droma.
-Droma? -En Goure va reflexionar un moment-. Em temo que no em sona. Segurament podria trobar-te'l si vols. És molt probable que algun dels meus col·legues el conegui.
-Deixa-ho estar -Va dir la Leia-. No té importància. Estic segur que li va bé, sigui on sigui. En Han tenia curiositat, això és tot -En Goure es comportava amb amabilitat i tranquil·litat, molt agradable-. Té el mateix do que el meu marit.
En Goure va arrufar el front de color fumat.
-Quin do?
-El de saber sobreviure, és clar -Va dir la Leia, esbossant un somriure tan ampli com la d'en Goure. Després, va apartar la vista. El kurtzen estava dret a un costat, esperant amb paciència. El cap cobert de solcs li relluïa amb la llum forta de l'hospital.
-Et presento a l'Arrizza -Va dir en Goure, seguint la mirada de la Leia-. Li he demanat jo que vingués.
-És un plaer -Va dir la Leia, apropant-se al kurtzen i inclinant el cap en una lleu reverència de salutació-. Et presento la meva filla, la tinent coronel Jaina Solo, i al coronel Jagged Fel -tots dos van saludar amb el cap, i l'Arrizza va fer una reverència al seu torn-. Però suposo que has vingut a veure la Tahiri i no a nosaltres -va afegir la Leia quan van haver conclòs les presentacions.
-Hem vingut a ajudar-la, sí -Va dir el kurtzen, intercanviant una mirada amb Goure.
-Ajudar-la, en quin sentit? -va preguntar la Jaina-. Els meditècnics i els guaridors no han estat capaços de fer res per ella. Per què creieu que podeu ajudar-la vosaltres?
-No han pogut ajudar-la perquè no saben el que li passa -la va interrompre en Goure-. Estan buscant una malaltia física. No la trobaran, perquè la Tahiri no està lluitant contra una malaltia. Està lluitant contra si mateixa.
La Jaina mirà la Leia i va tornar la vista de nou a Goure.
-Et va parlar del seu problema?
-Jo vaig veure prou per confirmar el que ja havia sentit explicar. Tots els de la família ryn coneixem la història de la Jedi-que-va ser-conformada. Sabem que els Avergonyits yuuzhan vong s'ho expliquen els uns als altres com una epístola d'esperança. També sabem que es procura amagar fora de determinats cercles de l'Aliança Galàctica. Si corregués la veu que els cuidadors yuuzhan vong havien corromput una Jedi, que tal cosa és possible tan sols, podria deteriorar espectacularment el suport creixent que s'estan guanyant els Jedi.
Era inútil negar res del que deia en Goure.
-És veritat -va reconèixer la Leia-. Mezhan Kwaad va intentar convertir la Tahiri en guerrera yuuzhan vong donant-li una nova personalitat, la d'una guerrera yuuzhan vong anomenada Riina. El meu fill Ànakin la va rescatar i va aconseguir trencar la seva programació. Crèiem que la personalitat nova s'havia esborrat, però ara sembla més probable que la Tahiri es limités a deixar enterrat allò.
-No es tracta d'enterrar «allò» -Va dir en Goure-, sinó d'enterrar-la «a ella». Riina, de Domini Kwaad, no vol que l'enterrin. Com tot ésser intel·ligent, vol viure. Mentre no se li permeti, no serà fàcil fer que quedi en repòs.
-És real? -va preguntar en Jag-. No és un simple fruit de la imaginació de la Tahiri?
El ryn negà amb el cap.
-En certa manera, la Riina és tan real com la mateixa Tahiri. Veuràs, no es van limitar a rentar el cervell a la Tahiri perquè pensés i obrés com una yuuzhan vong. La Mezan Kwaad dissenyà la Riina com a persona per dret propi, amb tot el que això suposa. La Tahiri, al seu torn, tenia en el seu cap alguna cosa més que el coneixement de la llengua i els costums dels yuuzhan vong; tenia amb si els elements d'una personalitat nova que volia controlar el seu cos.
-Però la Tahiri es va restablir -Va dir en Jag-. Estava bé.
-Només fins a la mort de l'Ànakin -va observar la Leia-. Des de llavors ha estat debatent.
-Però aquesta Riina no pot haver tornat a aparèixer sense més -va adduir en Jag-. Hi deu haver passat una cosa que desencadenés la seva aparició.
-Hi estic d'acord -Va dir en Goure-. I crec que el factor desencadenant va ser que l'Aliança Galàctica comencés a fer progressos recentment en la seva guerra contra els yuuzhan vong. No oblideu que quan la Riina va cobrar ser, la seva gent estava en ascens. Potser ella hagués caigut, però també havia caigut Coruscant, també havia caigut el Senat. La seva pèrdua personal estava més que contrarestada per les victòries dels seus compatriotes. En darrer extrem, no crec que arribés mai a creure en una derrota dels yuuzhan vong, el que ara sembla molt possible. Davant la derrota, l'esperit yuuzhan vong contraataca. Per desgràcia per a la Tahiri, aquest contraatac té lloc dins d'ella mateixa, en comptes de fora, com ens passa als altres.
-Llavors, com ens lliurarem d'ella? -va preguntar la Jaina, amb ulls brillants de llàgrimes. La Leia sabia que la Jaina se sentia responsable de l'enfonsament i les lesions que havia patit la Tahiri a Bakura. Ja havia sospitat la presència de la Riina a Galantos, però llavors no hi havia sabut què fer.
-Només hi ha una manera segura d'aconseguir-ho -Va dir en Goure.
-Quina és? -va insistir la Jaina.
El ryn li va clavar una mirada fixa i calculadora.
-Matar la Tahiri, naturalment.
-Què? -va exclamar la Jaina amb veu freda i airada-. No pensis tan sols en fer bromes amb una cosa així...
-T'asseguro que no és cap broma -Va dir el ryn. L'energia reprimida li feia tremolar la cua-. L'error fonamental que esteu cometent tots els presents és suposar que la Riina és una cosa que es pot amputar de la Tahiri sense més. Però la Riina no és una espècie de tumor; forma part de la Tahiri com la pròpia Tahiri.
-No ho entenc -Va dir en Jag, negant amb el cap.
-Jo tampoc estic completament segur d'entendre-ho, per ser sincer -Va dir el ryn, com disculpant-se-. Encara que suposo que els de la meva espècie tenim més afinitat amb els desarrelats i els refugiats que altres pobles, ja que hem passat la major part de la nostra història sent una cosa o una altra, o les dues alhora. Des de Yavin IV, la Tahiri ha quedat distanciada de tots els altres, per la seva experiència i el seu coneixement de l'enemic. L'Ànakin la va acceptar, però després va morir i la va deixar sola. Sabem que els llaços de família són molt forts entre els yuuzhan vong, pel que potser hagi intentat apegar-se a tu, que ets família de l'Ànakin. Però en última instància no hauria estat suficient per mantenir la seva estabilitat. El que ella necessitava no li ho podia donar ningú, excepte ella mateixa.
El ryn es va acostar al llit de la Tahiri i li va posar una mà al front. Ella no va donar mostres de percebre la seva presència.
-Els cuidadors saben el que es fan. Es van proposar convertir la Tahiri en guerrera yuuzhan vong, i ho van aconseguir.
-Però no van aconseguir alliberar-se de la Tahiri -Va dir la Leia.
En Goure va assentir.
-Va poder tornar gràcies a l'Ànakin, però llavors va descobrir que la seva ment estava habitada per una altra. I que aquesta altra tampoc tenia intenció de marxar sense més. Des del punt de vista de la Riina, la intrusa és la Tahiri. Des que es va tornar a despertar la Tahiri, aquesta ha fet poc més que resistir-se a la Riina. Per desgràcia, és una batalla sense victòria possible, que li està causant un desgast mental terrible.
-Si no té victòria possible, què proposes que fem amb ella? -va preguntar la Jaina.
-És senzill -Va dir el ryn girant-se cap a ella-. Hem d'ajudar-les a què aprenguin a viure juntes. Hem d'ensenyar-les a ser una.
La Jaina va deixar anar un riure d'incredulitat que va sonar com un udol curt i agut de desafiament, mentre es posava dempeus.
-D'això, res.
La Leia es va avançar per fer callar la ira de la seva filla.
-Jaina...
-No, mare -va respondre ella immediatament-. Que ensenyem a la Tahiri a què accepti a la yuuzhan vong que hi ha en ella? Després del que li van fer? I després del que van fer a l'Ànakin! No ho consentiré -Va dir, negant fermament amb el cap-. Hi ha d'haver una altra manera d'eliminar la Riina sense fer mal a la Tahiri. Ha d'haver-la.
En Goure no va titubejar davant la ira de la Jaina.
-No n'hi ha -Va dir, senzillament, quan va haver passat el rampell d'ella-. De la mateixa manera que els bakurans no poden integrar-se amb els p'w'eck mantenint-se iguals que eren abans, el mateix succeeix amb la Tahiri i la Riina. A més, la urgència és semblant. Els p'w'eck i els bakurans van haver de treballar junts per salvar el planeta dels ssi-ruuk; ara, la Tahiri ha de treballar amb la personalitat de la Riina Kwaad per salvar-se a si mateixa de la bogeria.
La Jaina va obrir la boca amb intenció de protestar, però la va tancar de nou quan la seva mare la va tocar al braç. La Leia podia comprendre la postura de la seva filla. La idea que no era possible curar la Tahiri del tractament a què l'havien sotmès els yuuzhan vong era intolerable; però també sabia que tot el que havien intentat fins llavors havia fracassat miserablement.
-D'acord -Va dir en Jag-. Suposant que no hi hagi més que una opció, com la portem a la pràctica, exactament?
Llavors es va avançar el kurtzen.
-Els del meu poble, igual que la Riina, hem estat expulsats i exiliats del lloc que consideràvem nostre. Allò va estar a punt de matar-nos; però, com han fet molts altres en situacions semblants, nosaltres vam trobar la nostra pròpia manera de sobreviure. Creiem que el poder de la vida se centra en els objectes que ens envoltem. Ja sigui de manera intencional o inadvertida, les coses que vam reunir reforcen la nostra personalitat, tornant-nos més forts o, de vegades, debilitant-nos. En una vida equilibrada, el món interior i l'exterior es reflecteixen perfectament. Quan la vida està desequilibrada, s'han d'ajustar en conseqüència els aspectes interiors i exteriors.
-Tot això està molt bé -Va dir en Jag-. Però he de preguntar de nou: què hem de fer per ajudar la Tahiri?
El nadiu kurtzen va obrir una de les bosses que portava a la cintura. Va treure d'ella un petit tòtem de fusta, la superfície tallada estava desgastada pel temps.
-Nosaltres, els kurtzen, enfoquem aspectes de l'energia de les nostres vides en objectes com aquest. Quan al nostre jo interior li cal un aspecte determinat, ens servim d'ells per recuperar l'equilibri. En Goure diu que la Tahiri posseïa un objecte d'aquesta classe. Un tòtem de plata que va treure en un moment de crisi.
La Leia va buscar entre la seva túnica i va treure el penjoll que havia pres la Tahiri del dormitori d'en Han i ella aquella nit, abans de la seva fugida.
-És això el que busques? -Va dir, posant a la mà encallides de l'Arrizza el penjoll de plata. La petita figura de Yun-Yammka la mirava amb ràbia, com jurant venjança-. La Tahiri va perdre el sentit quan l'hi vaig ensenyar l'altra nit, a la nostra cambra. També el tenia a la mà quan la van portar a la infermeria.
-Això és -Va dir l'Arrizza. Va tancar la mà sobre el penjoll, i va tancar també els ulls.
Va semblar llavors com si es replegués en si mateix per un instant. La seva impressió per mitjà de la Força canvià d'una manera que la Leia no havia vist mai fins llavors. Aquesta va poder menys de preguntar-se què feia o què estava percebent. El penjoll pertanyia als yuuzhan vong, i aquests eren invisibles per a la Força, per la qual cosa no podien haver deixat cap impressió a la figureta.
A menys, és clar, que el «poder de la vida» de què havia parlat el kurtzen fos una altra cosa completament diferent.
Mentre tots els presents l'observaven atentament, l'Arrizza es va quedar dret en silenci, com en trànsit. Murmurava entre dents coses inintel·ligibles, i estrenyia amb força el penjoll. La Leia havia conegut moltes tradicions estranyes de molts mons al llarg de la seva vida. Els actes del kurtzen no li semblaven sorprenents ni desgavellats, i estaven fets amb bona intenció, però ella no tenia el valor de dir-li que no era probable que servissin de res.
Però el que estava clar era que la Jaina no estava disposada a acceptar aquell favor amb la bona voluntat amb què l'hi estaven oferint. Mirava fixament la Tahiri mentre negava amb el cap. Com si li estigués llegint el pensament, en Goure s'hi va acostar i li va posar una mà tranquil·litzadora a l'espatlla.
-Ja sé com et deus sentir amb tot això-, li va dir-. Però, recorda: si bé la personalitat de la Riina és inqüestionablement yuuzhan vong, ella no és representativa de tot el que han fet els yuuzhan vong en aquests últims anys. Si se li pot acusar d'alguna cosa, només és d'intentar sobreviure.
-M'és igual -Va dir la Jaina-. Segueix sent una yuuzhan vong.
-Però ella és una víctima en tot això -Va dir en Goure-. Ni més ni menys que la Tahiri.
La Jaina va fer gest de disposar-se a discutit, però el ryn la va interrompre.
-Digues, era la Tahiri ella mateixa quan va esclatar la bomba?
-Què? No; en aquells dies, la Riina ja s'havia apoderat d'ella. Per què?
-De manera que va ser la Riina qui va crear la bombolla de Força. Va ser la Riina qui va salvar la vida dels que eren a la tribuna, per sobre, quedant-se prop de la bomba, on sabia que l'efecte seria màxim -el ryn li dirigia una mirada penetrant, i la Leia va veure que la Jaina anava afluixant una mica en seva postura-. Són aquests els actes d'una persona que mereix el nostre menyspreu? D'una persona que mereix que l'eliminin?
La Jaina va apartar la vista d'en Goure per tornar a mirar el cos immòbil de la Tahiri.
-Llavors, què hem de fer? Asseure'ns a esperar que la Riina s'apoderi d'ella?
-Hem de triar entre ajudar a les dues, o veure-les morir a les dues.
La Leia va sentir com un greu pes sobre les seves espatlles la responsabilitat que els atribuïa en Goure. Els estava demanant que fessin alguna cosa que podia ser molt perillosa. Coneixia la visió que havia tingut l'Ànakin de la Riina com una força fosca que escombrava tota la galàxia; i sabia també que la visió bé podia fer-se realitat si la Riina s'alliberava i comptava amb tots els coneixements de la Tahiri sobre els Jedi. La Cilghal havia dit una vegada d'una altra creació híbrida dels yuuzhan vong (els voxyn) que eren «en part d'aquesta galàxia, i en part de la dels yuuzhan vong». Si en Goure tenia raó, la Tahiri hauria d'aconseguir ser aquest mateix estat per poder sobreviure, i no hi havia cap garantia que no acabés sent tan assassina i malvada com les altres criatures.
Però, al final, la Leia va tenir fe en la força de la Tahiri i la decisió de no consentir que la visió de l'Ànakin es fes realitat.
Els murmuris callats de l'Arrizza van cessar, i aquest va obrir els ulls. En Goure es va apartar-se mentre el kurtzen s'acostava al llit de la Tahiri. Ningú va dir paraula, mentre l'Arrizza sostenia el penjoll de plata amb una mà i recolzava l'altra al front de la Tahiri. Movia els llavis sense proferir cap so. No hi va haver cap resposta per part de la Tahiri quan el kurtzen li va posar suaument el penjoll al pit.
-Estàs segur que hem de deixar això allà? -va preguntar la Jaina amb certa inquietud. L'Arrizza fer que sí amb el cap.
-És tradicional. L'ajudarà a netejar-se espiritualment.
Dit això, l'Arrizza es va inclinar sobre ella amb reverència, prenent aire i contenint la respiració per mantenir el moment, fins que per fi espirà i es va apartar.
El soroll d'unes botes pesades al passadís va trencar el silenci sobtat de l'habitació. La Leia es va girar i va veure entrar al Han, que tenia certa expressió de pressa.
-Acabem de rebre notícies d'en Luke -Va dir, acostant-se a la Leia sense saludar a cap més dels presents-. Diu...
En Han es va interrompre, va tornar la vista per l'habitació i va observar per primera vegada als reunits al costat del llit de la Tahiri.
-Què passa?
La Leia es va disposar a explicar la cerimònia de curació que intentava realitzar l'Arrizza, però va desistir. No tenia ganes de sentir els comentaris cínics del seu espòs, tipus a-mi-em-sembla-un-munt-de-ximpleries.
-Ja t'ho explicaré més tard -optà per dir-li, més aviat, agafant-lo de la mà.
En Han ho va acceptar amb un gest del cap.
-Em van dir que era aquí el ryn. On s'ha ficat?
-Està aquí... -va ser llavors la Leia qui va haver de deixar la frase a mig fer-. Bé, hi era.
-El meu amic no tenia intenció de quedar-se més temps del necessari -Va dir l'Arrizza, avançant-se-. Però abans que hi arribéssim, em va demanar que et donés això.
El kurtzen va lliurar a la Leia un full de plastifí. Ella el va desplegar i va llegir, mentre el seu marit llegia també per sobre de la seva espatlla.

Demano disculpes per haver marxat de manera tan sobtada. Aquest matí em van comunicar que em necessitaven en una altra part. Entre les meves instruccions, em van dir que us recomanés que viatgéssiu a Onadax quant us fos possible. Us esperaran allà.
Quan la Tahiri es desperti, us prego que li doneu el meu agraïment de cor per tot el que ha fet aquí.
Molt agraït,
Goure.
-Ho sento -Va dir el kurtzen.
-No ho sentis -Va dir en Han-. No és culpa teva. Només volia haver-li preguntat per Droma -va agafar la nota de la Leia i la va rellegir de nou-. Ens esperaran allà -cità-. Vol dir que ens esperarà un altre ryin, o el cap de la família, o una altra persona diferent?
-La veritat és que no queda clar -Va dir la Leia. Tot i allò... o potser a causa d'allò mateix, s'havia despertat clarament el seu interès.
-No està Onadax en el Cúmul de Minos? -va preguntar la Jaina.
La Leia va assentir amb el cap.
-No està molt lluny de Bakura.
En Han semblava preocupat.
-Què passa, pare?
-Bé, és que no és exactament el lloc ideal per fer una visita. És un lloc dur, ple de gent de mal viure de tot tipus. No vull que us feu cap il·lusió que aquest viatge serà una espècie de vacances romàntiques o alguna cosa així.
-Han, tu i jo ens vam donar el primer petó al ventre d'un llimac espacial -Va dir la Leia-. Pots creure si et dic que no tinc grans expectatives de fer amb tu res que sigui romàntic ni pel més remot.
Va somriure al seu espòs, i es va alegrar de veure que aquest perdia l'aire ombrívol i li tornava el somriure. Després, en Han li va passar un braç per l'espatlla i va fer el gest d'anar-se'n amb ella.
-Anem, Altesa -Va dir amb humor-. Has de parlar amb Luke abans que marxi a trucar al Ben.
-Espera -Va dir ella, i es va girar cap a l'Arrizza-. Què hi ha de la Tahiri?
El kurtzen va tornar a encongir-se d'espatlles.
-No sé quant trigarà a sanar-se. Pot trigar una hora; pot trigar un any. Potser no es curi mai. Lamento no poder-te donar una resposta concreta. Només podeu esperar i veure els resultats.
La Leia va mirar una vegada més a la noia que estava estesa al llit. No s'havia mogut en absolut en tot el temps que portaven a la cambra. Però, no... La Leia va advertir que allò no era exacte. Sí que havia canviat: la jove Jedi tenia ara els ulls tancats, com si dormís. La Leia no sabia què volia dir exactament allò, però esperava que fos, almenys, un senyal positiu.
«Dorm bé, Tahiri -Va transmetre a la foscor callada que era la ment de la Tahiri-. Dorm bé, i torna forta».

* * *


[1] DRH, Droides Rèplica Humana, Human Replica Rroids (HRDs) en anglès original.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada